Panasonic brengt 55"-oled-tv in HZ980-serie in augustus uit voor 1800 euro

Panasonic breidt zijn serie oled-tv's dit jaar uit met de HZ980-serie, bestaande uit een 55"- en een 65"-model. De opvolgers van de instap-oled-tv's van vorig jaar, de GZW954, verschijnen in augustus voor adviesprijzen van respectievelijk 1800 en 2500 euro.

De HZ980-serie komt in aanvulling op de HZ1000-, HZ1500- en HZ2000-series van oledtelevisies die Panasonic begin dit jaar aankondigde en die in 2020 beschikbaar moeten komen. De HZ980 deelt veel van de eigenschappen met die modellen, volgens de fabrikant.

Zo gaat het om 4k-tv's, beschikken ze over de HCX Pro-processor voor beeldverwerking en is er ondersteuning voor Dolby Vision, Dolby Atmos, hdr10+, hdr10 en hlg. Ook ondersteunen de HZ980-modellen Dolby Vision IQ met de Filmmakermodus, waarbij de beeldinterpolatie op tv's uitgezet wordt om beelden te tonen 'zoals de maker die bedoeld heeft'.

Verder is er ondersteuning voor hdmi eARC en kunnen draadloze speakers en headsets verbonden worden via bluetooth audio link. De tv's kunnen via spraak bediend worden bij gebruikmaking van Amazon Alexa en de Google Assistent. Meer details geeft Panasonic nog niet vrij over de modellen en zo is niet bekend wat precies de verschillen zijn met de duurdere oled-tv's van dit jaar, al zal dit waarschijnlijk liggen bij hogere piekhelderheden en meer aansluitingen.

De HZ980-serie bestaat uit de TX-55HZW984 en de TX-65HZW984 die vanaf augustus beschikbaar komen voor respectievelijk 1800 en 2500 euro.

Panasonic HZ980 oled 2020Panasonic HZ980 oled 2020Panasonic HZ980 oled 2020

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

11-06-2020 • 18:02

66

Reacties (66)

66
64
19
4
0
42
Wijzig sortering
Ik lees in hun nieuwsbericht (https://news.panasonic.co...ne-up-with-the-new-hz980/) dat het toestel HDMI 2.1 eARC compatibel is. Dat lijken me dan geen HDMI 2.1 poorten op dat toestel. Dat is dus een minpunt.

[Reactie gewijzigd door S1NN3D op 22 juli 2024 21:38]

Klopt. Van de 4K OLED TV makers heeft alleen LG HDMI 2.1 poorten (zij het met een ietwat afgeknepen bandbreedte van 40Gb ipv 48Gb). En binnen TV land heeft daarnaast alleen Samsung HDMI 2.1 poorten op haar 4K toestellen zitten (de meeste QLEDs hebben minimaal 1 poort). De rest is allemaal HDMI 2.0 met een of twee features van HDMI 2.1 toegevoegd, zoals eARC. Maar gaming features die straks bij de nieuwe Xbox X en PS5 belangrijk zijn (ALLM, VRR/FreeSync, 120 Hz), worden alleen door LG en Samsung ondersteunt. Zelfs Sony heeft zijn eigen 4K toestellen niet gefuture-proofed om de PS5 volledig te benutten.

Nu is het ook wel zo dat er nog weinig HDMi 2.1 compatibel spul op de markt is. De AV Receivers met HDMI 2.1 komen deze zomer pas. Veel kabelkeuze is er ook nog niet. De nieuwe game consoles komen pas tegen de winter en blu-ray en streaming zitten nog op een standaard die makkelijk toekan met 2.0. Dus...
Alleen is het natuurlijk wel zo dat als je nu een TV koopt dat je mag verwachten dat hij de komende jaren prima mee kan. En zeker voor dat geld. HDMI2.1 is idd niet wijd verspreid, maar dat zal snel gaan veranderen.
Heb 10 jaar gedaan met mijn inmiddels stok oude 37pf9731 (was als een van de eerste full hd) Hij hangt nu al 2 jaar buiten onder de overkapping ;).
En inmiddels kijk ik al weer ruim 4 jaar tegen mijn LG 55EF950V aan. Toen een van de eerste echt platte 4K Oled. (Mede dankzij de review van Sim Kranenburg aangeschaft. Kopen dat ding!)

Zodra PS5 en XBOX X uit komen zul je zien dat het hard gaat.
Je bent dan toch blij dat je (Als je er een van plan bent te komen) nu gekozen hebt voor een TV waarmee je alles er uit haalt wat er in zit. En Beide consoles zullen ook weer een aantal jaren meegaan.

De meeste mensen zullen het waarschijnlijk niet merken of zien en dit zal ongetwijfeld een prachtige TV zijn met een fantastisch beeld, maar ja wij zijn tweakers ;)

Die Filmmakermodus is overigens ook erg fijn. FF geen AI/beeldinterpolatie gedoe. Gewoon een film kijken zolas hij gemaakt is en niet met "niet bestaande" frames tussen de frames. Opschalen van framerate in de film inndustrie mag van mij wel maar goed er zijn ook genoeg puristen die het graag houden zoals het is. Voor de liefhebber van hoge framerates ff een linkje op wiki.
Ik ben aan het kijken naar een nieuwe TV.
Op zich lijkt het een goed idee "toekomstbestendige" HDMI2.1 TVs te kopen. Of je dat voor de komende XBox Series X/PS5 per se nodig hebt is de vraag: ik verwacht niet dat die in staat zijn halfweg realistische spelen in 4K met >60 Hz te draaien. dat betekent dat je HDMI2.1 in de praktijk waarschijnlijk nog niet gaat missen.

De vraag is dus: hoeveel moet je opofferen voor een feature die niet waarschijnlijk de komende paar jaar nog niet relevant is: heb je liever, Ambilight (Philips) betere beeldkwaliteit (Panasonic, duurste serie) betere bewegingsinterpolatie (Sony) en TVs waarvan het OS langer als 2 jaar ondersteund wordt ... of ga je toch voor LG?

Ik herinner me nog dat ik in 1997 terug in NL kwam en een TV wilde kopen: breedband was duurder maar zou de toekomst zijn. is het ook geworden, maar pas bij mijn volgende TV, mijn huidige Pana Plasma van 2007. Tot zo ongeveer 2005 was er op TV maar weinig breedbeeld. Wat dat betreft vind ik 8K TVs ongelooflijke flauwekul zolang er zelf nog weinig 4K materiaal te krijgen is. Wellicht als je zelf met een 8K camera aan het filmen slaat, anders is wel zeker dat je 2 TVs verder bent voordat 8K de moeite waard wordt. Vooral op tweakers waar sterk naar de toekomst gekeken wordt, heb je de indruk dat het allemaal al nodig is terwijl de praktijk vaak jaren achterloopt...

[Reactie gewijzigd door batteries4ever op 22 juli 2024 21:38]

Om even in te haken op de filmmakermodus.
Wat mij opvalt bij de lg oled (ik heb de 55b6v) is dat wanneer ik alle beeldinterpolatie uitzet en er is een shot welke horizontaal beweegt ik het echt “schokkerig” er uit vind zien.
Ik geloof dat ze dat judder noemen en ik ben er ondertussen aan gewend geraakt maar zulke fijne motion die mijn panasonic plasma had kan ik nog niet ontdekken op een oled tv.
Behalve wanneer je beeldinterpolatie weer activeert echter is dan het soap opera effect weer drama.
Dat lag niet aan de motion software van de panasonic maar aan de techniek zelf. Plasma gloeit heel simpel gezegd na voor het volgende beeldje komt terwijl oled gewoon instant uit staat. Hierdoor lijkt plasma vloeiender.
Duidelijk. Jammer dat ze dan geen mogelijkheid lijken te hebben om je pixel op-en af te "rampen". Dan ben je er meteen van af. Maar het zal vast wat subtieler in elkaar zitten.
Sony heeft de beste motion momenteel
Nergens last van op mijn B6. TruMotion staat hier altijd uit omdat ik niet tegen SOE kan.
Daarom blij dat mijn plasma het nog steeds erg goed doet! Heerlijk non smart puur beeld genot!
Dat zei ik tot ik 4 jaar geleden overstapte op Oled, toch niet te vergelijken qua kwaliteit. Plasma Is overigens nog steeds in gebruik.
Dat heb ik in de bioscoop ook. Ik word er soms gewoon bijna dizzy van.
Echt rete irritant. Dan heb ik liever soap opera effect dan dit. Dat judder is vele malen irritanter.
Je kunt ook alleen nog maar Gemini Man kijken :D eindelijk HFR.
Het is maar de vraag of LG de volle hdmi 2.1 gaming experience kan bieden. Het 10-bit 120Hz VRR 4:4:4 signaal zal al de volle bandbreedte van de poort gebruiken. Waar komt dan de bandbreedte vandaan voor audio en signalen voor bijv VRR of ALLM?
VRR en ALLM gebruiken geen bandbreedte. Het is metadata die de TV vertellen hoe het beeldsignaal te behandelen. Het is niet onderdeel van het beeld zelf. Die laatste 8Gb zijn er voor 12 bit schermen. Alleen zijn er op dit moment geen 12 bit panelen.

Audio verbruikt minimale bandbreedte in vergelijking tot video. Daarnaast zit dat inbegrepen in de berekening. Het gaat namelijk om 10 bit 120Hz 4:4:4 met Dolby Audio. Ik weet alleen even niet of het Atmos is of iets anders.

Daarnaast ondersteunt HDMI 2.1 lossless compressie technieken.

En Samsung doet hetzelfde. Ook zij knijpen hun bandbreedte af op 4K TVs.
Klopt. Van de 4K OLED TV makers heeft alleen LG HDMI 2.1 poorten (zij het met een ietwat afgeknepen bandbreedte van 40Gb ipv 48Gb).
...
De AV Receivers met HDMI 2.1 komen deze zomer pas. Veel kabelkeuze is er ook nog niet.
De afgeknepen bandbreedte bij LG zou geen gevolg hebben voor de beeldkwaliteit: de beeldkwaliteit die de televisie kan weergeven heeft niet te lijden onder 40Gbit i.p.v. 48Gbit.
Daarnaast: ik zag bij nieuwe receivers van Denon dat er maar één ingaande poort 8K kan doorsturen.
Dat is op zich vreemd, maar je zou de 8K apparatuur ook op je televisie kunnen aansluiten en het geluid via eARC naar je receiver laten gaan.
Dit doe ik nu ook op de c9 en de marantz 6013.

Heb 1 hdmi kabel voor earc van tv naar de receiver, de rest zit rechtstreeks in de tv.

Let wel op dat je via de interne videospeler geen dts-hd (atmos) hebt.
Dit heb je dan wel weer via een nvidia shield met kodi erop als je deze met hdmi op je tv verbind.
De XH90 van Sony heeft twee 48Gbps poorten en daarnaast heeft LG ook 4K LCD modellen met HDMI 2.1 poorten. Misschien dat de 2020 QLED's een 2.1 poort hebben maar van de 2019 modellen zijn het alleen die met een Connect Box.

[Reactie gewijzigd door apis29 op 22 juli 2024 21:38]

De XH90 is niet HDMI 2.1 gecertificeerd
Nog niet, maar er is allang aangekondigd dat dit na een firmware update gaat komen.
https://tweakers.net/foto...wlC7h0lszZGIhtrpWrY1t.png
https://www.sony.nl/elect...h90-series/specifications

[Reactie gewijzigd door apis29 op 22 juli 2024 21:38]

Je bent je ervan bewust dat Sony een track record heeft van beloftes die niet of pas heel laat worden nagekomen? Of zoals Vincent Teoh van HDTV Test het zegt: "Soon but not right now".

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 22 juli 2024 21:38]

Het zijn wel degelijk HDMI 2.1 poorten, alleen zijn de criteria vrij flexibel. Je hoeft dus niet alle features van versie 2.1 te implementeren om het 2.1 te mogen noemen.

Het meeste van HDMI 2.1 is niet heel interessant, op eARC na en daar heeft Panasonic juist wel voor gekozen. De verhoogde bandbreedte heb je alleen nodig voor 8K, wat geen meerwaarde heeft in een gemiddelde huiskamer, of voor 4K/120fps en dat is alleen leuk voor hardcore gamers.

@desalniettemin het is dus niet erg.

[Reactie gewijzigd door Laguna op 22 juli 2024 21:38]

Ongecomprimeerd meer-kanaals geluid (bijv. Dolby Atmos via TrueHD, of LPCM) is ook een mooie feature die alleen met HDMI 2.1 mogelijk is vanwege de beschikbare bandbreedte.
Voor de 'game'- of 'home av'-enthusiast is HDMI 2.1 zeker wel interessanter.
Je hebt duidelijk m'n post niet goed gelezen.
En volgens mij begrijp jij niet dat gamen een veel grotere bezigheid op televisies is dan blu-rays/film kijken. HDMI 2.1 focused specifiek op de gamers en daar gaat tegenwoordig veel meer geld in om dan in film. Dus met de nieuwe consoles in het vooruitzicht en met in acht neming van de gemiddelde levensduur van een TV, is HDMI 2.1 op dit moment een belangrijke feature.
Klopt dat begrijp ik inderdaad niet en jij overschat het aantal gamers die de eigenschappen van HDMI 2.1 als essentieel zien voor hun TV.
Vertel, wat heb ik niet goed gelezen dan? Beetje bijdehand zo een korte opmerking. :)
Jouw reactie betreft eARC en dat onderschrijf ik ook in mijn reactie, oftewel je herhaalt alleen maar wat ik reeds heb gezegd.
Dat is wel heel kort door de bocht, ook op 4K is hdmi2.1 belangrijk, zo kan je meer frames en betere kleuren bereiken met de hogere bandbreedte.
Dat kan in theorie zo zijn, in de praktijk ga je het niet merken. HDMI 2.0 beschikt al over voldoende bandbreedte voor 4K met Chroma 4:4:4 en 12-bit kleurdiepte bij 24-30fps, oftewel al het huidige media aanbod. Je hebt wel Gemini Man die in 4K met 60fps is uitgebracht, maar daarover zijn de meningen nogal verdeeld, net als destijds met de HFR versie van The Hobbit. Geef mij maar 24fps.
Tuurlijk merk je dat wel! Waarom denk je dat PC gamers zo graag op 120hz en 144hz gamen? Op al die TVs worden straks 300 miljoen Xbox X en PS5s aangesloten. Dus het is nogal van belang.
Ik lees dat wel vaker geen HDMI 2.1, maar is dat dan zo erg en waarom? Kan iemand mij dat eens uitleggen aub? :)
Er zitten wat voordelen in de HDMI 2.1 standaard, eARC kan bijvoorbeeld wel handig zijn. Hopelijk werkt eARC beter in plaats van ARC (ARC werkt nu soms simpelweg niet). eARC kan naast de beperkte mogelijkheden met audio terugsturen ook tot Dolby Atmos geluid naar je receiver sturen.
Je kan het ook als volgt bekijken: misschien is het nu niet relevant, maar over 3 tot 5 jaar wel. Mocht je dan je receiver willen verkopen, is het dan nog iets waard als deze wél met HDMI 2.1 overweg kan?
Een woord: gaming

In HDMI 2.1 zitten alle features die compatible zijn met de nieuwe generatie game consoles. Geen HDMI 2.1 is geen ALLM, VRR, 120 Hz images, etc.
Wat een afschuwelijk lelijke voet vergeleken met voorgaande jaren, oogt echt als een oversized cheap monitor imho.

Ja je kan de tv ook ophangen, maar niet iedereen wilt dat. Zal verder een top tv zijn, maar wel opvallend. :)

[Reactie gewijzigd door Ambition88 op 22 juli 2024 21:38]

Ik vind het een relatief subtiele voet. Bij de Lg’s heb je te maken met een hele brede voet. Dat geeft geen ruimtelijk effect. Deze opstelling van Panasonic geeft dat meer zonder hem aan de muur te hangen.

Ieder z’n smaak natuurlijk :P
Zie nu dat deze tv geen swivelstand heeft. Zoals Orion88 aangeeft. Dit zal toch geen dure toevoeging zijn? Waarschijnlijk weer marketing technisch gedaan.

[Reactie gewijzigd door dantethedutch op 22 juli 2024 21:38]

Wat bedoel je met ruimtelijk effect?
Wanneer je een tv als de LG C9 neemt, dan heeft deze een voet over de gehele breedte van de tv. Hierdoor heb je geen “zwevend” effect met een voetplaat en centrische ondersteuning als bij deze Panasonic.

Deze tv met voet heeft dus van zichzelf een ruimtelijker effect.
Los van lelijk, ik dacht als eerste "wat onpraktisch". Gaat waarschijnlijk niet passen op het tv-meubel dat ik nu heb, en wil hem niet ophangen. Ach ja...
Was ook mijn eerste gedachte, wat een afschuwelijk lelijke voet.
Panasonic levert zeer lange ondersteuning op hun firmware updates.
Ook de materialen en design zijn altijd van hoge kwaliteit.
Ik kan dan ook niet wachten tot augustus om mijn oude Panasonic van 7 jaar oud te vervangen waar ik nog moeiteloos elke avond geniet van Netflix en KIJK :P
Ben zelf ook zeer te spreken over de bouwkwaliteit van Panasonic, maar het Vierra app-platform heeft gewoon geen ondersteuning. De YouTube-app op mijn Panasonic plasma is al jaren onbruikbaar. De Netflix app op de LCD doet het nog, maar is ook al jaren niet meer bijgewerkt, zo kan ik geen intro's overslaan e.d. Alle nieuws-apps zijn ook al uit de Vierra-store verdwenen.
Ik heb deze al een poos thuis > pricewatch: Panasonic Viera TX-55CS630 Zilver Netflix en zelfs Plex draait hier goed op.
Mijne is nog 2 jaar ouder en beeld is nog steeds uitstekend met voor een tv ook nog eens goed geluid met goede bas en de afwerking is ook nog eens top. Ga hem dus ook nog niet vervangen ;)
Voor een OLED wel een schappelijke prijs denk ik, relatief gezien.
TV's worden natuurlijk ook sneller afgeprijst wanneer de volgende generatie op de markt komt.
Ik vind dat voetje er een beetje truttig uit zien voor zo'n dik scherm
Wat schort eraan dat ie zo relatief goedkoop is?

Leuk dat je kan opsommen wat ie allemaal kan, maar als iets verdacht goedkoop is, dan wil ik graag weten hoe dat komt. Waar is op ingeboet?
Relatief goedkoop? Ik heb de GZ950 voor €1099 te pakken gekregen. Dit is best wel een behoorlijke prijs, en moest ik er een nieuwe halen dan zou ik wachten tot januari wanneer er echt scherpe tv-prijzen zijn net zoals ik begin dit jaar gedaan heb.
Oh ik dacht dat OLED van dit formaat duizenden euro's kostte?
In het begin kunnen ze nog max. marge pakken. Je ziet het elk jaar voornamelijk met LG en Panasonic, na een half jaar kan je ze meestal al honderden euro's goedkoper vinden. Early adopters betalen dan ook de hoofdprijs voor nieuwe apparatuur. On topic: Ik vraag me dan af of smooth motion drive pro de 120 Hz black frame insertion bevat of dat deze dan ontbreekt op dit model. Vincent van HDTVtest heeft bij de review van de HZ1000 gezegd dat een combi van BFI en IFC een motion geeft vergelijkbaar met plasma.
Niets, Panasonic is gewoon een bijzonder sterk prijs-kwaliteit merk. Je krijgt een fantastische tv zonder dat je de gigantische promocampagnes mee betaalt zoals bij LG en Samsung.
The HZ980 doesn't have the Smooth Motion Drive Pro processing found in the HZ1000, or the swivel design of its siblings' stands.

Bron: https://www.whathifi.com/...e-affordable-hz980-series
Er zitten waarschijnlijk geen hdmi 2.1 poorten op die 4k 120 hz met free sync en gsync aan kunnen. Dat heb je bij bijvoorbeeld de LG cx lijn wel. Die is dus ook een stukje duurder. Heb hem zelf der week gekocht via bol voor 1749 btw. Normaal kost hij 2099 met 100 euro cashback van LG.
Hij heeft HDR10+, een feature van HDMI 2.1. Dus die poort heeft ie wel, maar inderdaad 120Hz en freesync zou best kunnen ontbreken.
Mijn LG 9 65” heb ik ook 1800€ betaald. Vind het voor een 55” wel een stevige prijs.
HDMI 2.1 is de nieuwste update van de HDMI standaard en deze introduceert een aantal nieuwe resoluties en refresh rates. Waaronder 4K in 120 fps, 8K in 60 fps en zelfs resoluties tot 10K in 120 fps met DSC. Ook zijn HDR en ARC geüpgraded met ondersteuning voor dynamische HDR en eARC. eARC zal ‘object-based audio’ ondersteunen zoals Dolby Atmos of DTS:X. Speciaal voor gaming komt er Game Mode VRR (variable refresh rate). Waarmee een dynamische verversingssnelheid mogelijk wordt. Hierdoor kunnen de grafische processor en het beeldscherm volledig synchroon lopen.

Om deze nieuwe functies te ondersteunen is de bandbreedte opgehoogd naar 48 Gbit/s.
bron Wikipedia

Wel fijn om wat meer van de specs te weten en hoe de markt zich ontwikkeld. Jammer dat de kleinere tv’s, 48” mogelijk 43”, buiten beeld blijven.
De C9 is een oud model en derhalve in de aanbieding, deze moet je vergelijken met de CX. Dif is ook nog eens een adviesprijs, in de praktijk goedkoper. Denk dat de introductieprijs van een C9 zelfs hoger was.

C9 is overigens wel de beste keus nu, weinig vooruitgang dit jaar tov vorig jaar.
Dat laatste was inderdaad mijn punt. 600 EUR meer lijkt mij daarom lastig te rechtvaardigen als goed geïnformeerde koper.
Hm... ik heb geen harde gegevens, maar hoor veel goede verhalen over pana's die nog heel lang goed beeld geven. LG ondersteunt zijn OS alleen de eerste paar jaar... erna koop je maar eer een nieuwe, of je hangt er een kastje aan. Ik ga waarschijnlijk ook voor LG, maar er blijft zeker nog veel te zeggen voor Pana, Sony, Philips e.d.
Maar de panelen zijn toch allemaal van LG, hoe kan een Panasonic dan langer goed beeld geven?
Dat het OS minder lang ondersteund wordt wist ik niet. Je opmerking impliceert dat het OS na een paar jaar ook meteen stopt met werken? Dat kan ik me toch niet voorstellen.
Ik heb wel harde bewijzen, met de laatste 15 jaar twee Plasma tv’s van Panasonic.
Al die tijd nooit een probleem gehad en tot de laatste dag nog heel mooi beeld, momenteel heeft de laatste bij de nieuwe eigenaar nog steeds geweldig beeld.
Ondertussen zes maand een nieuwe Oled GZ1500 met weer een geweldig beeld en zeer goed geluid via de Blade speakers. Panasonic maakt sobere maar stevige toestellen, met de beste kalibratie uit de doos en veel zwartdetail. Heb getwijfeld tussen LG/Sony/Philips, maar toch weer voor Panasonic gekozen voor betrouwbaarheid en kwaliteit.

@Bomb-el
Een paneel van LG is één, de software en hardware is twee.
Alle reviews bevestigen het volgende: Panasonic heeft een fantastisch en natuurlijk beeld met de meest accurate kleuren, met goede zwartwaarden en vooral veel zwartdetail!
Niet dat ik je niet geloof hoor, heb je een bron? Veel review sites komen toch echt uit bij LG als beste oled tv's. Heb zelf de C9 en het beeld is echt bizar goed. Panasonic blijft natuurlijk wel bijzonder goede tv's afleveren, maar toch heb ik begrepen dat het feit dat de panelen door LG worden geproduceerd hen een zekere voorsprong geeft.
Ik geloof je ook wel hoor en de andere merken zullen ook wel mooie tv’s zijn, maar mijn ervaring leert me dat Panasonic zeer betrouwbaar is met een lange levensduur. Je zal wel iets meer betalen voor een Pana, want LG heeft echt wel scherpe prijzen en dat maakt ze heel populair. Voor Sony betaal je weer net dat meer, maar zijn ook zeer mooie toestellen.
Als je zoekt op YouTube naar Panasonic Oled review, zal je de kwaliteiten bevestigd zien.
Maar ieder zijn keuze en overtuiging, maar vooral genieten van de geweldige Oled techniek. 😉👍

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.