Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
sluiten

Laatste kans om te stemmen voor de Tweakers Awards 2019/2020!

Dit jaar organiseert Tweakers alweer voor de dertiende keer de Tweakers Awards, de publieksprijs voor de beste technologie- en elektronicaproducten. Laat je stem gelden en maak kans op een Google Stadia Premiere Edition, Nintendo Switch inclusief Mario Kart of een setje Sony WF-1000XM3 in-ear oordoppen.

Stemmen

Door Sim Kranenburg

Redacteur televisies

Panasonic HZ2000 oled-tv Preview

Ook overdag een goede hdr-weergave

08-01-2020 • 12:00

102 Linkedin Google+

Inleiding

Panasonic onthulde vorig jaar op de CES de GZ2000 oled-televisie. Deze werd bij ons verkocht als de GZW2004. Dit topmodel was de eerste tv die hdr kon weergeven in zowel HDR10+ als Dolby Vision, waardoor alle hdr-content die voorzien is van dynamische metadata kon worden weergegeven. Ook was dit model voorzien van omhooggerichte luidsprekers voor de weergave van Dolby Atmos geluid, inclusief hoogtekanalen. Dit jaar onthulde Panasonic op de CES een opvolger in de vorm van de HZ2000. Een tv die in veel opzichten op zijn voorganger lijkt, maar ook een paar nuttige verbeteringen met zich meebrengt.

Het uiterlijk is exact hetzelfde gebleven. Onder het 4k-oled-scherm is nog altijd een soundbar zichtbaar en ook de voet is nog steeds met donker geborsteld metaal afgewerkt. Het luidsprekersysteem is eveneens gelijk en dus ontworpen door de technici van Technics. Het My Homescreen-besturingssysteem is weliswaar van versie 4 naar versie 5 opgewaardeerd, maar de veranderingen zijn minimaal. Er zijn nu wat aanbevelingen zichtbaar bij YouTube en Netflix, naast wat andere kleine verbeteringen in de interface.

Volgens Panasonic zijn er zo weinig dingen veranderd omdat er nu eenmaal niet zoveel mis was met het model van vorig jaar. Wij vonden het gebrek aan hdmi 2.1 vorig jaar wel een minpuntje, maar helaas moet ook de HZ2000 het zonder deze feature doen. Hierdoor kunnen 4k-beelden nog altijd niet met hoge framerates worden weergegeven. Dat zal voor de doelgroep waar Panasonic op mikt, liefhebbers van films en series, echter niet zo'n groot probleem zijn, aangezien die vrijwel altijd met 24fps worden opgenomen.

Wat is er dan wel verbeterd aan het nieuwe topmodel? Wat ons betreft de belangrijkste verbetering is de nieuwe optie om de hdr-weergave aan te laten passen aan het omgevingslicht in je kijkruimte. Een van de belangrijkste problemen op dit moment bij het bekijken van hdr is dat je voor een optimaal effect in een zo donker mogelijke kamer moet zitten. Kijk je overdag of met veel verlichting, dan vallen niet alleen de highlights tegen. Veelal zijn donkere scenes te donker, waardoor veel details in beeld wegvallen.

Tijdens de presentatie van het nieuwe toestel haalde Panasonic de vele klachten aan die kijkers van de derde aflevering van het achtste seizoen van de serie Game of Thrones hadden. Deze aflevering speelde zich volledig in het donker af en veel mensen konden de actie die in beeld werd gebracht niet goed volgen doordat ze met relatief veel omgevingslicht keken. Het is technisch gezien natuurlijk doodeenvoudig om het beeld simpelweg wat lichter te maken, maar daardoor kun je de kijkervaring ook negatief beïnvloeden. De makers van de desbetreffende scene hadden deze immers expres donker gemaakt om een bepaalde sfeer of spanning bij de kijker op te roepen.

Om ervoor te zorgen dat de creatieve intenties van de film- of seriemakers geen geweld wordt aangedaan heeft Panasonic naar eigen zeggen vele tests uitgevoerd bij verschillende hoeveelheden omgevingslicht. Daarbij is samengewerkt met een hele trits Hollywood-kopstukken om ervoor te zorgen dat de beelden er bij wat meer omgevingslicht precies zo uitzagen als ze bedoeld waren. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een feature die de marketingnaam Intelligent Sensing heeft gekregen.

Zet je deze feature aan, dan wordt de omgevingslichtsensor gebruikt om het beeld op de omgeving aan te passen. Daarbij wordt het beeld niet simpelweg lichter en donkerder gemaakt, maar wordt de electro-optical transfer function aangepast. Dit is de functie die net als de gammacorrectie bij sd-beelden bepaalt hoeveel licht er uit het scherm moet komen bij een bepaalde signaalwaarde. Wat ons betreft een goed initiatief waardoor hdr-beelden onder minder ideale omstandigheden beter tot hun recht zullen komen. De HZ2000 is ook uitgerust met Dolby Vision IQ, een functie die exact hetzelfde doel heeft maar door Dolby is ontwikkeld om Dolby Vision-beelden op het omgevingslicht af te stemmen.

Vorig jaar kondigde Panasonic de Filmmaker Mode te zullen implementeren en de HZ2000 heeft speciaal hiervoor een knop op de afstandsbediening gekregen. De nieuwe oleds van LG beschikken ook over deze modus, maar om hem in of uit te schakelen moeten de menu's worden gebruikt. In de Filmmaker Modus worden alle beeldverbeteraars uitgeschakeld, maar de Intelligent Sensing-optie kan wel gewoon worden gebruikt.

De HZ2000 zal wederom beschikbaar zijn in een 55- en 65inch-versie die in Nederland respectievelijk 55HZW2004 en 65HZW2004 zullen heten. Wanneer de HZW2004 bij ons beschikbaar zal zijn, weten we nog niet. Ook zijn er nog geen prijzen bekendgemaakt.

Reacties (102)

Wijzig sortering
Ik begrijp iets niet helemaal. Als Xbox cd's krast, als iPhone death grip problemen of een bandgate heeft, en met nog veel meer fabriekage problemen is het meteen een groot feest op Tweakers.

Maar over inbranden van oled heb ik nog nooit een eerlijk verhaal of artikel gelezen. En er zijn aardig wat mensen die hier problemen mee hebben. Dan heb ik het niet alleen over het klassieke verhaal van een NL1 logo, maar meestal ook nog een vervelende donkere vlek ik het midden.

Vanwaar dit verschil in aandacht?
Het NL1 logo probleem komt volgens mij vooral uit de tijd dat de zender inderdaad nog Nederland 1 heette en het logo constant rood was. Inmiddels heet de zender NPO1 en is het logo doorzichtig, waardoor je eigenlijk geen inbrandingsverschijnselen meer kan hebben.

Overigens durf ik te zeggen dat inbranden van OLED-panelen echt geen issue meer is. Als je de TV gewoon na gebruik in standby zet (en dus niet de stroom er af haalt) zal er niks aan het handje zijn.
Overigens durf ik te zeggen dat inbranden van OLED-panelen echt geen issue meer is. Als je de TV gewoon na gebruik in standby zet (en dus niet de stroom er af haalt) zal er niks aan het handje zijn.

Waarom? wat voor magisch process gebeurd er dan? de burn in komt door de beperkte fysieke levensduur van o.a. blauw. Ik durf ook wel te zeggen dat oled burnin niet echt een issue is maar dat laatste heeft wat uitleg nodig.
TV's doen wat met de OLED-panelen als de TV een tijdje aan heeft gestaan. Bij mijn LG TV heet dit proces 'Pixel Refresher'. Als het apparaat meer dan 4 uur heeft gespeeld zal hij bij het naar standby schakelen het 'Pixel Refresher' proces uitvoeren. Dit zou maximaal een uur duren en merk je in principe niks van. De TV gedraagt zich gewoon alsof hij standby staat.

Het precieze technische verhaal weet ik er niet van, maar mocht je in bijvoorbeeld een winkel een scherm tegenkomen wat burn-in issues heeft, vraag dan eens hoe ze de TV's uitschakelen. Dikke kans dat er bij het sluiten dan gewoon wat stekkerblokken worden uitgezet, waardoor de TV's nooit de kans krijgen om dit soort processen uit te voeren.
(Ook @willemd:)
Ja dat dacht ik al, die technieken zijn niks nieuws maar het voorkomt inbranden niet.
Inbranden komt omdat een gedeelte van het scherm onregelmatig constant brand. Die gebieden die constant aan staan zullen eerder inbranden. Waarom: een scherm bestaat uit R(ood) G(roen) en B(lauw) pixels (bij lg nog een extra witte) Bij LG bestaan ze allemaal uit blauw/geel=wit maar met kleuren filters eroverheen om RGB te krijgen. Het probleem met (am)OLED is dat de R&G pixels aanzienlijk langer mee gaan, blauw degradeert sneller, maar ze gaan allemaal achteruit, dit is een fysiek process wat onomkeerbaar is, don't believe the hyp en geloof nooit verkopers in een winkel want kennis is vaak niet aanwezig. Als er een blauw logo constant in beeld is krijg je sneller burn in dan met het rode cnn logo. <- deze link laat de burn-in zien maar ook dat ze de pixel refresh funcie 4x per dag gebruiken (+1x handmatig als ze foto's nemen 1xper 2 weken), burn-in blijft.

It doesn’t combat burn in. It has absolutely nothing to do with burn in despite the myths floating about.

The short refresh performed during stand-by every 4 hours of use, simply pulses voltages across the OLEDs to remove any image retention that may have happened during those last four hours, so the screen is clean next time you switch it on.

The hour long refresh that can be done manually (or runs automatically every 2000 hours), recalibrate’s the brightness of your panel back to its optimum by measuring voltages and effectively “burning down” ones that are unusually high, to get an even field across the panel - it can then up the voltage back to full brightness without danger of blowing up the ones that were high. It does this in vertical batches, which is what causes the banding, and why the bands ‘move’ overtime. It is the most dangerous thing (to picture quality) the panel does, as it can be influenced by many outside factors such as room temperature or power cuts, but is a necessary evil as otherwise, over months the panel would just get dimmer and dimmer. It also shortens the lifespan of the panel. This is why you should not be using this function repeatedly, and why Sony officially recommends it only be used once per year.


@QuattroNL Je hoeft iderdaad niet bang te zijn voor burn-in, het is er wel maar zal pas echt zichtbaar zijn als de tv meer dan 5 jaar heeft bij zwaar gebruik. Maar de kans op burn-in is er echt wel en er is altijd enige burn-in want het scherm zal waarschijnlijk niet gelijk matig slijten, mensen zijn gewoonte dieren en om de vaste uren komt het nieuws.
En de 1-2 pixel schuiven heeft verder weinig nut bij tv logo's aangezien deze meer dan 1 of 2 pixels breed en hoog zijn (als je dus 1 pixel links of rechts shift je nog steeds de zelfde pixel kleur hebt) en de tv geen 10% extra pixels in de x en y as heeft. Dit alleen bedoeld is voor b.v. computer gebruik (wat ik ook doe) met veel txt in het scherm.

[Reactie gewijzigd door D0gtag op 8 januari 2020 16:40]

Burn in is onmogelijk op oled. Burn in is van origine het actief blijven van de phosphor laag op CRT tv’s. Exact hetzelfde effect ontstond later op plasma TV’s.

Oleds hebben last van fade out. Overigens alle leds faden, alleen bij oleds is dit een issue omdat de levensduur van (kleine) oleds veel lager is. Dit wordt steeds beter.

CFL’s (pre led backlight) hadden veel grotere issues dan fading.

Het fading effect wordt versterkt als er kleuren oleds worden gebruikt omdat de levensduur verschilt per kleur. Moderne schermen van LG hebben eigenlijk maar 1 kleur, wit. En gebruiken een meer traditioneel lcd kleurfilter.

Het effect van fade out lijkt wel op burn in. Maar de methoden om de effecten te mitigeren of remediëren zijn anders.

Alle tv’s hebben overigens een verwachtte levensduur en ik snap de focus op het burn in niet direct. Zo bijzonder of ongrijpbaar is het ook weer niet. Wat wel bijzonder is dat Samsung specifiek reclame maakt op burn in bestendigheid en hier eigenlijk alleen maar verwarring mee veroorzaakt.
LG heeft geen rgb pixels. Het zijn allemaal witte oleds met een kleurfilter over elke pixel. Dus slijten alle pixels bij hetzelfde aantal branduren even snel.
Klopt al aangepast, gaat natuurlijk over de beperkte levensduur van oled pixels, en hoe het effect het zelfde blijft. Een logo in beeld heeft natuurlijk een constante intensiteit die andere pixels niet ervaren. De pixel refresh functie werkt niet tegen inbranden. Voor de rest, gaat lekker vandaag :+
Bedankt voor je uitleg. Nu was mijn bron geen verkoper ofzo, maar een kanaal op YouTube die mij de indruk deed wekken dat Pixel Refresh zorgt voor het tegengaan van screen burn-in. Als ik zo snel even zoek moet je het eerder zien in twee niveaus: image retention zijn beelden die blijven staan, maar dit kan worden opgelost met onder andere deze pixel Refresh. Image burn-in is voor het zicht gelijk maar betekent eigenlijk dat het blijvend is.

De fout zit hem dan waarschijnlijk in wat men burn-in noemt. Als ik bijvoorbeeld Image retention zou zien op mijn tv, zou ik dat zelf burn-in noemen. (Nu niet meer, want ik ken nu ook die andere term.)

Zou dit verhaal kunnen kloppen?
Overigens durf ik te zeggen dat inbranden van OLED-panelen echt geen issue meer is. Als je de TV gewoon na gebruik in standby zet (en dus niet de stroom er af haalt) zal er niks aan het handje zijn.

Waarom? wat voor magisch process gebeurd er dan? de burn in komt door de beperkte fysieke levensduur van o.a. blauw. Ik durf ook wel te zeggen dat oled burnin niet echt een issue is maar dat laatste heeft wat uitleg nodig.
Er gebeurt idd iets 'magisch' :9

De tv start om de zoveel branduren na het in standby zetten een maintenance programma welke alle pixels 'reset'. Eventuele sporen van burn-in worden dan weggehaald (lastig uit te leggen).

Pana oleds (en andere merken vast ook wel) hebben de optie 'pixel omloop' waarbij het hele scherm om de zoveel tijd (of frames) 1 of 2 pixels opschuift. Zodoende kunnen er nooit pixels inbranden. En nee daar merk je totaal niks van (ja in principe mis je dan een hele kolom of rij aan pixels maar reken maar eens uit hoeveel micron je dan zou missen? :+ )

Ik ben echt niet (meer) bang voor enige burn-in.
Natuurkunde faalt nooit.
Na dit gezegd te hebben, magische processen bestaan dus ook niet.
Wat wél kan, is dat ze een log bij houden hoeveel alle pixels en op welke helderheid ze hebben aangestaan, en dan vervolgens de rode pixels die minder snel opraken, op 100% aan te zetten, totdat ze evenveel helderheid hebben verloren als de blauwen, en zo het effect van 0 inbranding te creeëren, maar in realiteit word het scherm dimmer, en zet jij hem helderder, dan brand hij nog sneller in, en zodoende gaat je TV nóg korter mee. Dit word volgens mij dus ook niet gedaan.

Dat gebeurd dan dus ook niet. Net als LCD's soms last hebben van ”stuck” pixels, kunnen oleds ook last hebben van “stuck” pixels. dat kan dan komen omdat de rode en blauwe pixels niet aan willen, en het lijkt alsof het rood is. Als ik mij niet vergis komt dit omdat ze eigenlijk een LCD voor een witte oled plaatsen. Zo krijg je dus enorm veel dimmable zones

Dan pulseren ze gewoon een voltage er door heen zodat het zich reset
https://www.reddit.com/r/...el_refresher_actually_do/
https://www.reviewed.com/...ms-causes-image-retention
Dit heeft iemand hierboven letterlijk vertaald.


Dit kan mogelijk interessant zijn https://en.m.wikipedia.org/wiki/OLED#Working_principle
Ik snap dit zelf niet goed genoeg om dingen te gaan claimen, dat moeten mensen doen die dingen écht snappen.

[Reactie gewijzigd door dec0de op 8 januari 2020 17:33]

Dat met de blauwe leds klopt niet, dit is van toepassing op de oled techniek dit samsung gemaakt heeft (en daardoor niet meer op tv's levert maar wel weer op smartphones).

Lg maakt gebruik van witte oleds met een lcd ervoor (wit, groen, blauw, rode subpixels per pixel). De witte led kan wel onevenredig slijten, vooral bij statische rood/oranje beelden, voor die kleur moet hij feller branden. De tv heeft een techniek aan boord die dit als het ware recht trekt. Er gebeurd dan iets met de spanning op de led's, is vast wel iets online over te vinden als je exact de techniek wilt weten. En ja, dit werkt best goed.

Een echte nadeel is dat een oled niet tegen direct zonlicht kan in de zomer, dit zorgt ervoor dat je een oneffen beeld krijgt (hangt beetje vanaf hoe en hoe lang de zon erop heeft gestaan. Na twee automatische stand by runs (na 4 uren kijken) is dit probleem weer opgelost.

Een verkleurde rechthoek is gewoon een defect, deze worden ook netjes door LG afgehandeld. Ik heb bijvoorbeeld na een beelddefect het nieuwe type gekregen. Net als elke andere tv kan ook een oled een DOA hebben of defect gaan.

Ben zelf enorm tevreden met mijn oled, ik game erop, films, htpc en geen last van problemen.
Excuses klopt natuurlijk maar het effect blijft het zelfde, de WRGB van LG heeft nog steeds blauwe en gele oleds (maakt wit) met een kleurfilter erover. Constant aanstaan zal degradatie veroorzaken. Kunnen we langer over discussiëren maar dit is al uitgebreid getest, zie links en komt gewoon voor bij oled tv's.
Oled is enorm mooi, maar heeft wel degelijk een nadeel, ik zou het niet snel nemen voor een monitor.
Je zegt het eigenlijk zelf al; je moet spullen gebruiken waar ze voor zijn. Gemiddeld genomen kijken Nederlanders zo'n drie uur per dag TV naar variërende content. Bij normaal gebruik heb je dus geen last van inbranden. Als je er op uit bent om een OLED in te laten branden, krijg je dat echt wel voor elkaar, maar dan kom je eveneens in aanmerking voor een downie-award. Zeker bij de laatste generatie panelen hoef je er niet wakker van te liggen. Ikzelf kijk meer dan gemiddeld TV en dan ook nog eens naar 4K HDR content (hogere helderheid/contrast en meer kleuren/tinten), maar mijn C9 heeft nog geen inbrandingsverschijnselen.

Vergelijk het met diesel- en benzinemotoren. Wil je niet dagelijks naar het schrale getokkel van een diesel luisteren, dan schaf je een auto met benzinemotor (of elektra) aan. De dieselmotor zal echter langer mee gaan en de brandstof is ook nog eens voordeliger. Ieder zal dus voor zichzelf moeten bepalen of hij/zij liever acht jaar lang naar een onberispelijk en contrastrijk OLED scherm kijkt, of vijftien jaar naar een LCD.
Na uitschakelen draait de tv eens in de zoveel tijd een compensation cycle waarmee de helderheid van de pixels opnieuw gecalibreerd wordt. Dat merk je niet echt, want het beeld blijft zwart. Pixels die dus al verouderd zijn door veel gebruik (bijv een logo of game-interface) worden feller gezet. Bij extreem gebruik, altijd gamen of altijd de balk van CNN bijv, zal dat op een gegeven moment alsnog resulteren in burn-in (na jaren), maar bij normaal gebruik is er niks aan de hand. Maar als je de tv van de stroom haalt bij het uitschakelen, kan hij dus die cycle niet doen.
Waarom? wat voor magisch process gebeurd er dan? de burn in komt door de beperkte fysieke levensduur van o.a. blauw. Ik durf ook wel te zeggen dat oled burnin niet echt een issue is maar dat laatste heeft wat uitleg nodig.
Pixel refresh tijdens standby hebben anderen al genoemd. Na elke kijksessie gaat de tv een aantal minuten de restbeelden verwijderen om evt burn in tegen te gaan.

Verder hebben nagenoeg alle gangbare OLED tv's op de markt geen kleuren pixels, maar zijn ze allemaal wit en gebruiken ze een kleurenfilter om de juiste kleur te bereiken. Er is dus geen sprake van type kleur die eerder gaan dimmen in de methode die LG hanteert.
OLED TV's hebben, in tegenstelling tot Samsung z'n mobiele displays, helemaal geen issue met blauwe subpixs. Het paneel bestaat namelijk uit allemaal witte pixels in combinatie met een kleurenfilter. Het wit wordt op zijn beurt weer gemaakt soor gele en blauwe oled cellen te combineren. Maar doordat het hele scherm uit deze pixels bestaat zal min of meer elke subpixel vergelijkbaat verouderen. Overigens zou het levensduur probleem met blauwe OLED cellen zo goed als opgelost moeten zijn met de nieuwe generatie TADF OLED pixels, wat LG sinds 2018 gebruikt.

Er zijn dus geen specifieke kleuren op een TV die sneller inbranden.

Daarnaast zijn er enkele dingen waar je rekening mee kan houden.
Zoals xFeverr al zegt:zet de TV na genruik op standby en haal vooral
  • de stekker er niet uit.
  • Als je iets bekijkt waarbij er langdurig een logo op dezelfde plek staat, of een interface van een spel. Doe dit dan niet op maximale brightness.
  • Zet screensavers en dergelijke aan. In TV apps gaat de TV automatisch naar een screensaver na een paar minuten geen activiteit. En mijn Nintendo Switch en HTPC heb ik ook zo ingesteld dat deze na een paar minuten al het scherm dimt.
Ondertussen heb ik bijna 3 jaar een OLED55C7 en er is nog geen enkel spoor van burn-in te bekennen, ondanks waarschijnlijk 5000+ branduren.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 9 januari 2020 00:20]

Helaas heeft NPO Plus (streamingdienst van de NPO) nog altijd wel die feloranje logo's non-stop in beeld. Ik heb er meermalen contact over gehad, maar het is niet aangepast. Voor mij reden om het abonnement stop te zetten. Op zich jammer, want NPO+ heeft veel leuke content voor relatief weinig geld.
Ik ook. Ze willen het niet geloven.
Misschien een keer met meer mensen naar kassa / radar schrijven?
"Overigens durf ik te zeggen dat inbranden van OLED-panelen echt geen issue meer is. Als je de TV gewoon na gebruik in standby zet (en dus niet de stroom er af haalt) zal er niks aan het handje zijn."

Ik kan uit persoonlijke ervaring vertellen dat mijn TV op diverse plekken was ingebrand na ongeveer een jaar gebruik. De ondertitel, logo's van games, hud van games, stonden er in gebrand. Het was niet meer om aan te zien.

Gelukkig heeft LG hem netjes vervangen, maar door te zeggen dat dit niet gebeurt klopt simpelweg niet.
Vanwaar dit verschil in aandacht?
Het mag natuurlijk niet veel (tijd) kosten, die iphone deathgrip is in een paar minuten wel getest.

Misschien kan je voor dat soort deskundige info beter bij andere sites kijken, die het niet als slappe subtitel gebruken, maar werkelijk de techniek op de proef stellen.
Grappig dat op de site die je zelf linkt het volgende staat:

Our stance remains the same, we don't expect most people who watch varied content without static areas to experience burn-in issues with an OLED TV.
En je punt? Als dat de conclusie is uit hun onderzoek, dan is dat toch een valide uitkomst?
Mijn punt is dat het volgens deze site niet echt een probleem is. Waarom moet er dan op tweakers aandacht aan besteed worden?
Dat is toch ook wat sirnobax zegt? Dat je daar dus beter voor naar andere sites die het grondig onderzoeken kan gaan?

Daarom snap ik jouw reactie niet zo.
Dus jij vindt iets een probleem en daarom moet er veel aandacht aan besteed worden, zodat je vooringenomen mening bevestigd wordt? Want als iemand zegt dat het niet zo'n groot probleem is, dan is het geen eerlijk verhaal? Oké. :z
De voorbeelden die jij noemt, Xbox of iPhone, zijn ontwerp- of productiefouten. Inbranden van OLED is gewoon een eigenschap of beperking van de technologie. Appels en peren dus.
Productiefout vs slechte eigenschap technologie.
Omdat burn-in geen issue meer i voor normaal gebruik. Onafhankelijke bron: https://www.rtings.com/tv/learn/real-life-oled-burn-in-test
Omdat bij NORMAAL gebruik inbranden geen issue meer is?
Genoeg eerlijke verhalen, testen, etc op het internet te vinden. Allerlei duur testen etc. Bij normaal gebruik is er echt geen probleem met inbranden.

Nu ben ik maar 1 gebruiker, ik heb nu mij tweede LG (een C9 65”) daarvoor een LG 55” curved, daarvoor jaren een plasma van Panasonic gehad, die nu bij moeders in de woonkamer staat.
Ik hoor steeds de horror verhalen over inbranden, eerst plasma, later OLED. Ik ben natuurlijk een hele kleine steekproef. Maar ik heb er nog nooit last van gehad met mijn Tv’s.
Wij kijken vooral series en films, de ochtend- en avond-journaals, soms F1, beetje PS4. TV staat snel paar uur per dag aan.

Wel met je eens dat je er dus mogelijk een beetje op moet letten hoe je kijkt en dat voor een tv die 24x7 op 1 zender staat of op een beeld met veel statische onderdelen mogelijk een probleem kan zijn en dat je dan beter een LCD(Of QLED, wat ook gewoon LCD is) kunt halen. Moet je wel voor lief nemen dat je dan wel andere beeld eigenschappen krijgt. Dat is dan meer een persoonlijke keuze en een andere discussie :)

Maar om er nou heel veel aandacht eraan te besteden lijkt mij niet nodig.
ach lievert, heb hier 10 jaar een plasma staan, staat iedere dag aan. 0.0 inbranden gehad. bij normaal gebruik heb je er geen last van.
Ik heb ook 8 jaar lang een plasma gehad zonder problemen.

Maar oled heeft software tegen inbranden die volgens mij niet op elke tv goed werkt. En als dat niet goed werkt brand oled veel sneller in dan plasma.

[Reactie gewijzigd door yousql op 8 januari 2020 18:51]

Ja..0.0 inbranden dat zeggen ze allemaal. Tot een deskundig iemand hem wilt overnemen en hem inspecteert. Ik kan je verzekeren dat elke Plasma binnen 5 jaar burn-in problemen heeft bij ''normaal'' gebruik..goed te zien op een clean source zoals blu-ray film in het donker in een donkere scene waar je dan donkere burn-in plekken, strepen in geval van regelmatig letterbox kijken, ziet...

Normaal gebruik is in dit geval overwegend content zonder statische elementen. Aangezien veel content statische elementen heeft wordt dit ''normaal'' TV kijken wel erg moeilijk. Wat jij normaal gebruik noemt is feitelijk abnormaal gebruik.
Heb een LG plasma gehad ding brandde in als een gek,na een dikke 2 maanden al.
Moederbord 2x vervangen door LG en nog dikke ellende.
Als je een film keek liepen de subs gewoon in elkaar over en zag je de vorige scene nog.
Voorlopig wacht ik wel met Oled…..
Mijn drie laptops hebben alle drie burn-in, gewoon LED LCDs,..En mij LED monitors van 600 euro per stuk met witte vlekken in het donker.. moet ik dan geen LCD meer kopen? Ik zou ook geen LG Plasma kopen trouwens omdat de zwartwaardes niet goed zijn.

[Reactie gewijzigd door 8mile13 op 8 januari 2020 22:37]

Ze hoeven geen artikel over het inbranden van OLED te schrijven met reacties als deze die je in elk topic terug kan vinden.

Het is niet dat ze er niets over zeggen.
reviews: Monitor-innovatie op CES 2018: 5k-ultrawide, hdr, oled en BFGD's
reviews: Laptops met oledscherm: is er een doorbraak op komst?
reviews: BTO 15X990-laptop - Ongepolijst, met oled en octacore
reviews: LG's 55"-curved oled: het beste beeld ooit

Het ging er ten tijde van het plama verhaal ook al over:
reviews: Plasma-televisies: een onzekere toekomst

Ik ben van plasma naar OLED overgeschakeld gewoon omwille van beeldkwaliteit. Je weet dat er een risico is op inbranden. Mijn dochter werd opgeleid om de TV uit te zetten als ze het beeld op pauze zet en even wat anders gaat doen. De helderheid overdag is ook wat minder dan een andere technologie.

Op alle andere vlakken is OLED superieur. De nadelen kan je omzeilen. De andere technieken kunnen dit niet omzeilen om beter te worden dan OLED.

Indien mijn huidige TV het lang genoeg kan uitzinden wordt mijn volgende een microled:
reviews: Oled, microled en quantumdot - Televisieschermtechniek nu en straks
Ik heb in maar 3 jaar mijn huidige OLED tv.
Game erop
Mediaplayer erop
youtube etc

val soms in slaap dan staat hij uren op hetzelfde scherm

totaal geen last van. Vrienden van me ook totaal geen last van inbranden op hun OLED schermen. Dat was bij de 1e generatie en misschien nog een handjevol 2e generatie schermen maar de huige schermen verversen zodra deze naar standby gaan
Wat vooral helpt en belangrijk is als je een OLED aanschaft is je paneel kalibreren, bovendien je LED intensiteit aanpassen doet wonderen... Inbranden gebeurt veelal met showroom modellen of bij mensen thuis die de standaard instellingen gebruiken, want die zijn echt niet perfect, doordat deze in een ruimte staan met veel licht en voor de verkoop de Helderheid van de LEDS op 100% zetten... tel daar de reclame die er op word afgespeeld en je hebt de ideale omstandigheden om burn in te krijgen.
Ik weet dat er weinig tot geen aanbod is waar hdmi 2.1 van toepassing is, maar voor sommigen is het wel een drempel tot aankoop. Dan moet je toch wel sterke troeven hebben tov de concurrentie.
Het is vooral dat je een TV koopt met het idee dat hij toch minstens 5-10 jaar mee moet gaan. Dan wil je dat hij ook gewoon de nieuwste technieken van dit moment aan boord heeft.
Klopt, terwijl HDMI 2.1 voor 99,99% van de mensen helemaal niet nodig is. 1080p is al 15 jaar gemeengoed in tv land, terwijl tv uitzendingen nog steeds niet op 1080p worden doorgegeven. Voordat 2160p met HDR gemeengoed is ben je wel meer dan 10 jaar verder en dan voldoet HDMI 2.0 nog makkelijk.

De doelgroep die doorgaans een OLED tv koopt is natuurlijk geen doorsnee tv kijker, maar wil de beste weergever en het beste bronmateriaal. Maar ook daar zie ik het nut niet van HDMI 2.1. 8K op tv's is onzin, tenzij je bovenop een 85" model gaat zitten, en een hoge framerate bij films is niet interessant. Consolegaming gaat de komende generatie max 60fps uitpoepen op 4K en HDMI 2.0 is daarvoor voldoende.

De HDMI 2.1 spec is voor PC gaming interessant om te gamen op 4K @ 144hz.

HDMI 2.1 zou voor mij echt het laatste zijn waar ik naar zou kijken voor een nieuwe tv.

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 8 januari 2020 12:40]

Zoals je zegt de doelgroep is geen doorsnee gebruiker. HDMI 2.1 begint gewoon gemeengoed te worden dus dat ze dit niet meeleveren is echt een minpunt.
Wellicht gemeengoed in apparaten, maar nog lang geen gemeengoed (en dan ook echt nog lang niet) in het gebruiken van de specs van HDMI 2.1. Het enige interessante is eARC, zodat je "atmos" vanaf de netflix app van je tv naar je receiver kan sturen. Dat is natuurlijk geen echte atmos, maar een dolby digital + stream met een atmos sausje.

Ik begrijp dat het marketing technisch niet lekker is om geen HDMI 2.1 te hebben en consumenten kijken nou eenmaal naar nummers. Maar het is geen minpunt in het gebruik van het apparaat, omdat je de HDMI 2.1 specs toch niet gebruikt.
2.1 gemeengoed??
(Bijna) geen enkele nieuwe recievers, bd spelers, mediaspelers en videokaarten hebben 2.1, dusja ik zie het niet als een erg iets.
Precies dit, inderdaad. Ik ben gestopt met lezen op het moment dat er gemeld werd dat er geen 2.1 op zit. Als je een tv zoekt waar je weer een flinke periode mee wilt doen, dan is dit echt een dealbreaker.
Zoals in het artikel ook staat zijn gamers en mensen die het zien als mogelijke PC monitor niet de doelgroep voor Panasonic, dus dan boeit HDMI 2.1 inderdaad niet zoveel..

Voor mij valt deze TV dan ook af aangezien ik aan het kijken ben of ik een OLED TV ook als PC monitor kan gaan gebruiken dit jaar.. Die komt er dan samen met een volgende generatie Nvidia videokaart, als die tenminste ook HDMI 2.1 ondersteunen.. Zal waarschijnlijk een LG OLED worden, een 48" CX of een 55" C9 nog, afhankelijk van prijs en wat de verschillen zijn tussen de modellen.. Maar dat duurt allemaal nog wel even tot ergens 2e helft van 2020, ik wacht het rustig af..
Toch jammer dat die OLED schermen zo dun kunnen zijn en dat men dan toch
vaak alle elektronica achter het scherm plakt.
Zo kun je hem nooit strak tegen de muur hangen dus.
(LG heeft wel zo'n model, dacht ik)
Inderdaad, de LG OLED W serie.
Of de nieuwe “G” serie (Gallery)
ik vraag me dan wel af hoe ze die gallery serie willen inzetten om kunst te laten zien, zonder dat het gaat inbranden.
En die is dus niet te betalen.
Toch jammer dat de variable framerate niet mogelijk is, zeker met de ‘Filmmaker’ optie (aangezien er ook grote films uitkomen mét een hogere framerate...)

Vorig jaar werd het in de Tweakers review inderdaad aangehaald maar ook andere reviews die het toen al jammer vonden, vreemd dat ze het dan voor de nieuwe toplijn nog steeds niet omarmen..
Heb jij films met variabele framerate? Framerates zijn in het algemeen constant. De filmmaker zet in principe alle beeldbewerking uit en naar de standaard die dan meegeleverd wordt op de blu-ray/stream.
Ik bedoel meer ‘een hogere’ framerate dan de standaard die ze nu aan het ‘pushen’ zijn ;)

Ook met het oog op toekomstige consoles gericht
Dat is er al. Er zijn tv's met gsync e.d. de filmmaker mode zou in principe je scherm op de correcte setting moeten zetten voor de framerate. De ene film is 2400/1001 fps de andere 25 en weer andere misschien 42, wie weet in de toekomst nog hoger. Huidige tvs ondersteunen deze framerates ook al.
De filmmaker mode maakt het voor de consument wel makkelijker.
En toch denk ik niet dat er films gaan komen met een hogere framerate.

Je wilt het namelijk niet té echt maken. Als jij naar een film met een framerate van 30 of lager zit te kijken dan weten je hersenen dat onderbewust en gaan ze mee in de film. Zet je de framerate op 60 of hoger dan lijkt het voor je hersenen te echt en matched het niet meer met je omgeving. Dat is niet plezierig.

Voor VR uiteraard wel, maar voor een film beleving: nee.
Niet mee eens, de technieken zijn inmiddels prima om films op 60fps ook goed te maken, niet zoals LOTR van vroeger waarbij je ieder mankement scherp kon zien met 60fps.
De realiteit is dat dat vooralsnog niet zo is, plus het verlies van motion blur is en blijft een gegeven bij een hogere framerate. Prima voor sommige verhalen, en voor anderen weer niet. Zie het niet als als enkel voortschrijdende techniek, gewoon een extra middel om verhalen te vertellen.

Net als met de drone filmen, of in VR een film maken. Zelfs op film schieten gaat niet zomaar weg. Of handheld filmen vs met een gimbal filmen. Je kiest als filmmaker de tools die het beste passen bij het verhaal, of de emotie van het verhaal (voor zover het technisch mogelijk is).

Nieuwe mogelijkheden, niet nieuwe standaarden.
Heb Gemini Man gezien op 60 fps wat een beeld :P
Wel vreemd dat op de website van Panasonic dit staat bij de specs:
Ondersteunde functie eARC(Audio Return Channel (input 2))
HDMI2.1 Auto Low Latency-modus

https://www.panasonic.com...oled-tv/tx-55hzw2004.html
Dat klopt niet. Alle HDMI aansluitingen zijn HDMI 2.1 dus niet eerdere versies met enkele HDMI 2.1 features zoals op de site.
Laatste nieuws:
quote: Phil Hinton
#61 All four connections will be HDMI 2.1 according to Panasonic direct.
https://www.avforums.com/...gship-4k-oled-tv.2268065/

Als manufacturers niet full HDMI 2.1 gebruiken, hardwarematig HDMI 2.1 plus alle features, maar alleen enkele HDMI 2,1 features dan mogen ze de term HDMI 2.1 gebruiken mits ze vermelden welke HDMI 2.1 features ze gebruiken.
Ik vind Panasonic prima televisies maken.
Echter begrijp ik nooit waarom Atmos in een TV wordt gebruikt.
Als je genoeg geld hebt voor de bioscoop ervaring TV, dan koop je toch ook een bioscoop ervaring versterker met een 7.1 - 7.2.4 speaker setup?
Dat vind ik dus ook maar je wilt niet weten hoeveel mensen en dure tv kopen en geen goede geluidsinstallatie hebben!
Zo zonde.
Zoek de site van Rtings maar op op YouTube hebben er zeer lange testen mee gedaan
Alleen als je hele dagen het zelfde kijkt of doet kun je er iets van zien
Dus zoek je afstandsbediening en flipper eens ergens anders heen
jup iedereen flippert wel eens.
Alsof een oled bekijken met zonlicht een probleem is..
Inderdaad, dat is al een tijdje niet meer het geval. Komt me toch een bak licht uit de OLED's van tegenwoordig :)
Min OLED (2018) is toch minder fel dan mijn oude LCD. Maar het is al minder dan met een beamer.
Dat zal aan je instellingen liggen want de helderheid van je OLED uit 2018 is hoger dan welke LCD van <HDR dan ook. Op Rtings is een overzichtje te vinden.

Ik weet dat mijn samsung 8000 serie (topmodel in 2015, waren nog geen Q modellen) niet in de buurt komt van mijn OLED in ieder geval.
OLEDs hebben een beduidend lagere helderheid dan top(/hogere) klasse LCD TVs, het contrast van OLEDs is echter veel hoger (oneindig namelijk). Dit is ook terug te vinden bij RTINGS, bijvoorbeeld:
https://www.rtings.com/tv...?usage=7318&threshold=0.1

Ik heb laatst ook een nieuwe TV aangeschaft en ben uiteindelijk voor QLED gegaan, ondanks dat ik OLED erg mooi vind. Het burn-in risico is bij OLEDs wel degelijk aanwezig, vooral als je veel nieuwskanalen bekijkt, en ik wil een zo'n dure TV niet na 2 of 3 jaar niet vervangen (nou ja, ik misschien wel maar mijn vrouw niet :+ ). Zoals al eerder vermeld heeft RTINGS hier een goed onderzoek naar gedaan:
https://www.rtings.com/tv/learn/real-life-oled-burn-in-test

Zolang fabrikanten geen pixel burn-in garantie voor minimaal 5 jaar willen geven, ga ik niet voor OLED. Blijkbaar willen ze hier zelf ook hun handen niet aan "branden" en dit risico lekker bij de consument laten liggen. Naar de toekomst toe ben ik aan het wachten op de Samsung Microleds:https://tweakers.net/nieu...oled-tv-introduceren.html

Hier heeft de beloft van de voordelen van OLED en de voordelen van LED (/QLED).
Weet niet waarom je reageert op mijn bericht maar ik zei dat Oled helderder zijn dan elke LCD van voor het HDR tijdperk als reactie op iemand die beweerde dat zijn oude LCD helderder was.

Snap daadwerkelijk niet waarom mensen denken dat een OLED niet helder genoeg kan voor een normale huiskamer met zonlicht. Er is geen hond die zijn OLED op 100% gaat zetten want dan moet je met een zonnebril op tv gaan kijken. Enige waarop ze achterblijven is de piekhelderheid voor HDR. Maar door het oneindige contrast is er alsnog een beter HDR plaatje.

Burn-in fabeltje blijft ook maar langskomen, ja er zijn uitzonderingen bij specifiek gebruik. De test bij rtings is natuurlijk zeer onrealistisch met constant gebruik op 1 zender voor periodes die mensen bij normaal gebruik nooit gaan behalen.
Ik had de "<HDR" niet helemaal begrepen. Dus ja, hebt hier gelijk in. Een gebrek aan helderheid is voor mij ook zeker geen reden geweest om geen OLED te kiezen.
Als je anderhalf jaar lang iedere dag 1 uur CNN Live op een 2017 OLED kijkt heb je al burn-in. Rtings test: 560 uur CNN Live, 5 uur aan/1 uur uit 4 keer per dag en je hebt burn-in ...maakt niet uit of je 20 uur per dag die zender hebt op staan of maar 1 uur per dag...TV heeft ook genoeg tijd om te herstellen in die test... Sowieso, je moet al bepaald programma's vermijden wil je binnen de ''normaal gebruik'' groep vallen aangezien veel content statische elementen heeft. Voor ''normaal gebruik'' gebruik moet je overwegend content zonder statische elementen kijken die slecht voor de TV zijn..
Dat is precies wat ik bedoel. Ik er als consument niet mee bezig zijn of een programma goed of slecht is voor een tv of mijn zoontje vertellen dat hij niet te veel FIFA 18 mag spelen. Kan goed zijn dat sommige mensen dit minder spannned vinden.
Ik game vrij regelmatig, gebruik netflix, youtube, blijft soms urenlang op een menu scherm van mijn 4k speler staan. Nog nooit last van inbranden gehad na bijna 3 jaar
Het hangt af van aantal uur statische elementen op welke plekken met welke kleuren en bouwjaar OLED. Zoiets als Live CNN (max) met veel rood vertoont bij 2016/2017 OLEDs op vol rood scherm burn-in na 560 uur in de Rtings burn-in tests. In 2019 hebben OLEDs opeens een grotere rode subpixel dus bij LG zijn ze zich zeer bewust van de Rtings tests en nemen die ook zeer serieus..

Bij zoiets als Fifa18 game beginnen problemen na ongeveer 10,000 uur op 2017 OLEDs. Dat is bij 8 uur per dag minder als 4 jaar. Bij letterbox, zwarte balken, beginnen de problemen bij 2016 OLED na 4,500 uur, dat zijn twee letterbox films per dag voor 3,5 jaar.
als je 10.000 uur Fifa18 speelt zou ik me liever druk maken om je leven denk ik :P

Maar alles terzijde, ik ken niemand met dit probleem in ieder geval en ken best veel mensen met een LG OLED. Maarja de mensen die er geen last van hebben posten de problemen niet

Als je auto vaak niet start is het een rot auto. Als hij start post je niks want dit verwacht je...
Ik denk dat je naar je kijk gewoontes moet kijken voordat je een self emissive TV koopt. Het hangt er ook mede vanaf hoelang jij vind dat een TV probleem (burn-in) vrij moet zijn. Dat zou eigenlijk 10 jaar moeten zijn. Bij zat TV modellen kun je blij zijn dat ze na 5 jaar nog probleemvrij zijn.

Die Rtings test met OLED TVs geeft mooi aan wanneer problemen beginnen bij bepaald kijkgedrag. Als je veel naar zenders kijkt met kleurrijke logo's dan zou ik in ieder geval geen OLED TV kopen.
is zoals ik al zei allang achterhaald. Maar goed ik kijk dan ook liever naar voorbeelden uit mijn omgeving dan een paar roepers in de media. Of gewoon naar mijn eigen OLED

Overigens heb ik volgens mij nog nooit een televisie zolang als deze gehouden (bijna 3 jaar) 10 jaar in de huidige tijd lijkt me vrij lang om dezelfde tv te hebben, dan is deze allang achterhaald. Vooral mensen die de nieuwe techniek kopen, die willen om de paar jaar veranderen.
Rtings OLED test is gewoon vrij objectief en wordt zeer serieus genomen door het bedrijf wat al die OLED panelen maakt. Is een beetje dom om zoiets ''geroep in de media te noemen''.

Ik kom veel op een groot amerikaanse AV Forum waar mensen goed op de hoogte zijn van ontwikkelingen op TV gebied. Is toch 70% of zo dat langer dat 5 jaar een TV wil houden (waarvan een aantal ook een projector erbij hebben).

Bij HD content zijn huidige top TVs nauwelijks beter als de beste Plasma's waaronder 2009 Pioneer Plasma's en 2013 Panasonic Plasma's. Als dat de hoogste resolutie is die je kijkt is upgraden niet noodzakelijk.
Weet je, je zal best gelijk hebben over de Burn-in, echter je zal net zien dat ik het slachtoffer ben en: garantie tot de deur.... Bij mij voorlopig geen Oled, nadenken over hoe je tv kijkt is, als je er over nadenkt, eigenlijk belachelijk: O jee, heb ik nu het Ziggo logo te lang aan staan of kijk ik teveel CNN?

Ik heb nu een Qled gekocht en ben er vooralsnog dik tevreden over... In de winkel kan ik het verschil bijna niet zien of het nu een Qled of een Oled betreft... Wel een heel verschil met m'n oude 32" eerste generatie lcd van 15 jaar oud :)
Zwartwaarden zijn het belangrijkst, dat geeft diepte aan het beeld. En OLED heeft nu eenmaal zo goed als perfecte zwartwaardes en LCD niet.

Als je zoals ik op een pro gekalibreerde TV in het donker Blu-ray films kijkt dan zul je het verschil zeker zien.

Het is niet voor niks dat er nu MiniLED LCDs op de markt komen met tot 20 keer zoveel zones als wat de beste LCDs nu hebben, of dual layer LCDs die het beste LCD contrast hebben die eind van het jaar voor het eerst in de USA op de markt komen. Allemaal om de zwartwaardes van LCD te verbeteren
Dus ik moet eerst de Oled laten calibreren, en daarna in het donker tv gaan kijken? Dat zijn nogal wat voorwaarden om het verschil tussen de één en de ander te zien... Voor een casual tv-kijker (zoals ik) lijkt me dat nogal een gedoe, en het verschil zie je dan alleen als je er een andere (Non Oled) naast hebt staan?

Sorry, nog steeds denk ik dat ik een goede keus heb gedaan met m'n Qled...
Als je niet uitgaat van universele standaarden wat beeldkwaliteit betreft dan heeft je mening wat betreft TVs weinig tot geen waarde.
Vanwaar de keuze dan? Je bron geeft juist aan dat Burn-in geen issue is:
"Update 05/31/2019: The TVs have now been running for over 9000 hours (around 5 years at 5 hours every day). Uniformity issues have developed on the TVs displaying Football and FIFA 18, and are starting to develop on the TV displaying Live NBC. Our stance remains the same, we don't expect most people who watch varied content without static areas to experience burn-in issues with an OLED TV."
Bij ons staat een paar uur per dag het nieuws op, waardoor het risico aanwezig is (statische logo's). Ik wil er niet mee bezig zijn of mijn prijzige tv wel/niet last heeft van burn out.

En, als het echt geen probleem is, waarom doen de fabrikanten dan geen burn in garantie geven? Dan helpen ze de zogenaamde mythe voor eens en voor altijd uit de wereld. Samsung heeft levenslange garantie hiertegen:
https://www.google.com/ur...D_9Q9&cshid=1578508258477

Het is natuurlijk slim van Samsung om hiermee te adverteren, maar waarom counteren LG of Sony dit niet?
Bij OLED (C8 / '18) komt echt een bak meer licht uit dan welke LCD ook die ik ken, ik heb hem lager moeten zetten omdat de helderheid van de ondertiteling de hele kamer verlichtte terwijl de scene vrij donker was.
Ik heb die van mij LG E7 ook vroeg in 2017 gekocht, ik herken mij hier helemaal niet. Denk wellicht je settings? Gebruik je ook wel eens de pixelrefresh optie, ik weet niet of andere merken dan LG dat ook hebben.

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 8 januari 2020 18:34]

Onze nieuwe Panasonic Oled TX-55GZ1500 geeft echt wel bakken licht, en wij kunnen perfect in daglicht tv kijken (hoewel we vooral avonds kijken). Met HDR beelden is het zelfs even de ogen dicht knijpen. 😎
Ook de Pana heeft onderhoud programma’s (pixelrefresh) voorzien. Dit gebeurd zowel regelmatig (10min), als om de zoveel speeluren een groot (80min) in stand-by. Dus maak mij niet teveel zorgen voor het inbranden.
Voor de rest kan ik zeggen dat de Pana super mooi beeld heeft met accurate kleuren en veel zwart detail, en ook een waanzinnig goed geluid met de geïntegreerde Blade soundsystem!
Na twee Panasonic Plasma tv’s, is dit een volwaardige Oled om van te genieten! 👍
Is ook geen probleem, maar de HDR beleving is er dan niet bij.
dat is er ook niet met een high-end lcd.
Heb je dan de eerste generatie OLED? Ik heb namelijk 0.0 problemen met zonlicht, en mijn OLED is nu al meer dan 4 jaar oud.
Dus voor je de oled had kon je helemaal geen tv kijken? Want oled's kunnen helderder dan welke tv van <2014-2015 dan ook. CRT's kwamen maar tot een helderheid van ongeveer 100 cd/m2 wat nog niet de helft is van wat de instap oleds nu doen.
Ik zou toch eens naar pearl gaan,)
Mijn LG OLED uit 2016 heeft een dubbel zo hoge brightness als de 1080p Philips ambilight LCD die ik ervoor had. Dat was 10 jaar geleden een top model en toen kon ik ook al tv kijken overdag.

[Reactie gewijzigd door StelioKontos op 8 januari 2020 17:04]

Ik zou niet voor dit merk kiezen de reden is dat Panasonic het volgende zegt “Het burn-in effect is niet opgenomen onder de garantie
A. Wat een bakbeest, als ik zo naar de achterkant kijk
B. Wat een lelijke voet, lijkt wel een monitor op deze manier.
Kortom; wat een lelijke tv zeg


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone 11 Microsoft Xbox Series X LG OLED C9 Google Pixel 4 CES 2020 Samsung Galaxy S20 Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True