LG en Panasonic komen met filmmakermodus die beeldinterpolatie op tv's uitzet

De UHD Alliance werkt aan een nieuwe kijkmodus voor televisies. Deze 'filmmakermodus' is bedoeld voor het kijken naar films en tv-series zoals de makers die bedoeld hebben. Opties als beeldinterpolatie worden dan uitgeschakeld. LG en Panasonic gaan het ondersteunen.

Filmmaker modus

Onder de filmregisseurs die de UHD Alliance hebben benaderd, bevinden zich onder meer Martin Scorsese en Christopher Nolan. Zij willen de cinematografische ervaring uitbreiden naar de huiskamer door middel van de filmmakermodus. Deze modus geeft kijkers 'de mogelijkheid om te genieten van een cinematische ervaring op hun uhd-tv's bij het bekijken van films, door alle nabewerking uit te schakelen', schrijft de UHD Alliance.

"Wat de filmmakermodus onderscheidt, is dat het een pure, schone expressie is van hoe de film eruit moest zien toen deze gemaakt werd", zegt Rian Johnson, de regisseur van onder meer Star Wars: The Last Jedi. Christopher Nolan, de regisseur van onder meer Interstellar en de Dark Knight-trilogie, zegt dat de filmmakermodus gaat over 'simpele principes voor het respecteren van de framerate, de beeldverhouding, de kleur en het contrast'. Johnson en Nolan hebben al vaker een dergelijke oproep gedaan en eerder deden Tom Cruise en Mission: Impossible - Fallout-regisseur Christopher McQuarrie dat ook. Zij riepen kijkers op om bij het aanschaffen van de blu-ray van de Mission: Impossible-film toch vooral de beeldinterpolatie op hun tv uit te zetten. Cruise gaf daarbij zelfs instructies over waar die instelling in tv's is te vinden.

LG, Panasonic en Vizio hebben al aangekondigd de filmmakermodus te gaan ondersteunen en geven daarmee aan interesse te hebben in het naar de huiskamers brengen van de 'creatieve bedoeling'. De bedrijven hebben nog geen concrete plannen gepresenteerd. Daardoor is nog onduidelijk hoe een dergelijke modus in hun televisies wordt geïmplementeerd. Evenmin is duidelijk of het alleen onderdeel zal zijn van nog uit te brengen televisies of dat bezitters van bestaande tv's van LG en Panasonic updates kunnen verwachten waarmee de modus wordt toegevoegd. Waarschijnlijk wordt daar meer over bekendgemaakt tijdens de aankomende IFA-beurs in Berlijn. Vizio gaat de modus implementeren in zijn tv's die het volgend jaar op de markt brengt. Overigens doen ook partijen als Amazon Prime Video, Universal en Warner Bros. mee aan dit initiatief.

Door middel van beeldinterpolatie worden er, mits ingeschakeld door de televisiebezitter, frames toegevoegd en wordt zodoende de bij films veelal gehanteerde framerate van 24 beelden per seconde kunstmatig verhoogd. Dit beperkt de bewegingsonscherpte en kan gewenst zijn om bijvoorbeeld snellere panbewegingen van de camera er vloeiender uit te laten zien, ook al leidt deze techniek vaak tot beeldartefacten. Ook wordt vaak het soap opera effect genoemd; dit is het effect waarbij de beelden als te vloeiend worden ervaren. Fabrikanten geven hun tv-klanten allemaal de optie om een vorm van beeldinterpolatie toe te voegen. TP Vision noemt dit bij zijn Philips-tv's bijvoorbeeld Perfect Natural Motion en LG gebruikt de naam TruMotion.

Door Joris Jansen

Redacteur

28-08-2019 • 10:27

184

Reacties (184)

184
182
98
18
0
70
Wijzig sortering
Ik zou het liever andersom stellen: hoog tijd om af te stappen van 24 fps. Dat was OK in de jaren '20 van vorige eeuw maar niet deze..
Helemaal mee eens!

Om direct even de 2 grootste tegenargumenten te ontkrachten:
"Je ziet het verschil toch niet": Mooi dat jij het niet ziet, veel mensen zien de stotteringen bij 24 fps wel (met soms last van ogen, hoofdpijn, en misselijkheid tot gevolg)
"Het Soap-opera effect": Dit is puur een kwestie van gewenning. De enige reden dat dit effect bestaat, is omdat hoge framerates nooit gebruikt worden in films, en mensen een associatie hebben gemaakt tussen hoge framerates en lage kwaliteit producties. Dit zit compleet tussen je oren.

24 fps is destijds bedacht als het absolute minimum om kijkbaar te zijn, en omdat apparatuur destijds veel duurder was, zijn ze het absolute minimum gaan gebruiken. We zijn inmiddels 100 jaar verder, waarom zitten we nog steeds op het absoluut minimaal acceptabele?

[Reactie gewijzigd door PaMu op 22 juli 2024 21:49]

Om de illusie van het verhaal in stand te houden. Zie ook mijn andere comments =)
24frames is een middel, niet een doel. En om echt IN het verhaal te komen moet de illusie wel in stand blijven. Anders kijk je naar real life ala het 'soap opera' effect.
De enige reden dat je dit nodig hebt om de illusie in stand te houden is het feit dat jij gewend bent dat goede films op een lage framerate draaien. Het is jou onbewust "aangeleerd" dat hogere framerates passen bij slechtere producties. Zodra je een paar goede films hebt gezien met hoge framerates is dit weg.
Als de beeldkwaliteit goed genoeg is, kan een hogere framerate zelfs helpen met meer het verhaal ingezogen worden, omdat het meer voelt alsof je erbij bent.
Ik denk ook dat doorhet gebruik van HFR veel meer details zichtbaar worden en daardoor decors en kleding veel sneller als goedkoop en nep gezien worden als op 24fps.
Dus wat nog een hoge kwaliteit productie was op 24fps zal dat in HFR niet meer zijn en zal de productie kwaliteit dus nog hoger moeten worden om als "goede productie" gezien te worden.

Dat is in mijn ogen geen reden om het niet te doen natuurlijk :)
Kun je een paar voorbeelden noemen? Ik heb alleen The Hobbit gezien in 48 fps en dat ziet er gewoon niet uit en had gewoon een traditioneel soap opera-effect tot gevolg.

Je stelt heel concreet dat men van 24p af moet. Maar waarom is dit nog niet gedaan dan? De filmproducenten zijn toch ook niet gek? Sommigen hebben zelfs een stake in beeldverkoop (bioscopen, TV-industrie) en dus alle redenen om doorontwikkeling te pushen. Toch gebeurt het niet.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 22 juli 2024 21:49]

Dat argument is absoluut waar, maar zoals het artikel van Tweakers al aangeeft hebben de makers van de films daar graag zelf ook een mening over en zien ze graag een industrie standaard komen zodat hun keuze goed overkomt bij de kijker.
Helaas hebben filmmakers last van dezelfde misconcepties, en komen we op deze manier nooit verder.
Filmmakers weten ook helemaal niet waar ze over praten. toch ?
Laten we eerlijk zijn: 24 fps was een technische beperking waar ze het mee moesten doen. Was die er vroeger niet geweest dan had niemand ooit bewust voor die beperking gekozen omdat het er mooier uit zou zien.

Het is inderdaad gewoon gewenning.
Voorals nog heb ik meer vertrouwen in de filmmakers opinie om het tonen en maken van films, dan iemand die het beter denkt te weten op basis van nul onderzoek en ervaring.
Dat mes snijdt aan twee kanten natuurlijk. Hun bedoeling is vooral dat de gekozen framerate, beeldverhouding en kleur niet wordt aangetast. Niet om het per se op 24 fps te houden.
Zo zal The Hobbit van Peter Jackson in Filmaker Mode op 48 fps getoond moeten worden. Dat is de framerate die James Cameron ook gaat gebruiken voor zijn komende Avatar films En Ang Lee's Billy Lynn's Long Halftime Walk moet zelfs op 120 fps.
Als de fabrikanten hun woord nakomen :P
Dat klopt niet, mooi voorbeeld is toen ik jaren voor een nieuwe tv aan het kijken was bij de Media Markt en daar hadden ze “The Chronicles of Narnia” draaien op demo schermen met alle nieuwe 200hz functies en extra opties aan.

De production value van die film is aardig hoog, maar op die schermen leken het geen karakters uit een verhaal die op een weids landschap de aanval openden op de tegenstander. Maar het leken een stelletje verklede amateurs met slechte kostuums.

@GateKeaper legt het perfect uit iets verder naar beneden

24p is zoals @dmvdberg als aangeeft een middel van de filmmaker om het verhaal te vertellen. Het zorgt ervoor dat details die je niet wil zien wegvallen tussen de frames dus je ziet niet dat een kostuum nep is en dat prop van piepschuim is gemaakt. Als die details wel zichtbaar worden door een hoge framerate (The Hobbit in de bios, heb ik niet aan kunnen wennen) of door post processing effects (Narnia) dan valt het ineens op dat alles nep en gespeeld is en als er iets is wat je uit een verhaal haalt is dat het wel en dan voelt het direct onrealistisch aan.

Net als dat games met Nederlandse dialogen niet aan te horen zijn, Uncharted met nederlandse dialogen is ongeloofwaardig en onrealistisch.

Ik lees boeken van engels auteurs ook in het engels omdat bij een vertaling vaak een deel van de geloofwaardigheid verloren gaat, danwel doordat het überhaupt niet geloofwaardig is in het Nederlands of omdat er bij de vertaling dingen verloren gaan zoals de auteur die bedoeld of omdat het in het Nederlands niet mogelijk is (humor, spreekwoorden e.d.)

Eerste wat ik deed bij mijn nieuwe tv was normal en dynamic uit de snelkeuze lijst voor picture mode halen en de cinema mode afstellen met alles effecten uit.
Ik heb met 24 fps juist erg last van panning shots, voor mij haperen die juist gigantisch, hetgeen nu door digitale projectie een stuk minder is, maar vooral bij film heb ik er erg last van.
Digitale projectie is echt een zegen idd, toen ik nog in een filmhuis werkte was de kwaliteit wel echt anders (en beter) toen we overgingen van film naar projector.
"Het zit tussen je oren" is een raar argument. Het feit dat biefstuk lekker is zit ook tussen je oren. Gaan we voortaan bloembollen eten omdat het feit dat het vies is tussen je oren zit, en het gewoon een kwestie van gewenning is?
Over smaak valt niet te twisten, omdat het " tussen je oren zit". Mooi voorbeeld vind ik altijd topics over geluidskwaliteit.
Uiteindelijk is wat jij mooi vind klinken of smaken, leidend.
Zie de reacties op the hobbit die op 48Hz geschoten is.
Wat precies past bij het gewenning verhaal. Na 1 film is je gewenning aan 100 jaar oude framerates nog niet ongedaan gemaakt.
Nou hielp het feit dat die film bijna volledig (matige) CGI was ook niet. Bij 'gewone' beelden is het effect veel minder extreem zichtbaar.
Precies, snap dit niet. Als ik cutscenes in spellen kijk op 60fps word ik toch ook niet misselijk?
Klopt helemaal. Maar dat is een game, gericht op detail zien. Films willen je graag met een rustig beeld het verhaal in trekken. Een heel ander doel dan gaming.
Er zijn genoeg games die ook een verhaal proberen te vertellen op dezelfde manier als films dat doen, zeker gedurende cutscenes. Als zij 24fps in een cutscene gebruiken worden ze afgemaakt door de community.
Niet door mij. Cutscenes in games vind ik er juist vaak heel nep uitzien doordat ze in hogere framerate worden getoond. Je merkt dan (bewust of onbewust) net iets sneller dat het nep is. 24fps werkt ook als een soort filter dat de gebreken van special effects (of computer graphics) wat meer verhult.
Ander doel, andere wensen. Helemaal prima toch? :)
Maar het is dus niet een ander doel, het is allebij op dezelfde manier een verhaal vertellen. Alleen is de ene community niet gewend geraakt aan lage framerates.
Anoniem: 1144789 @dmvdberg28 augustus 2019 12:24
Of sport uitzendingen, heerlijk die motionflow op de laagste stand op de Sony tv.
Ik heb het wel ook met games maar niet altijd. Bij half life had ik het bijvoorbeeld wel, heel gek. Desondanks snap ik dat voor anderen een hogere frame rate gewenst is. Zou het ook prima vinden zolang ik ergens in de opties ook nog maar 24 of 30fps kan kiezen, dan in iedereen blij.
Natuurlijk zit het tussen je oren. Dat is de magie van film: een wisselwerking tussen hetgeen afgebeeld wordt op het scherm en je brein die dat op een bepaalde manier interpreteert en ermee aan de haal gaat. De beperkte framerate is een trigger voor je hersenen en inderdaad geconditioneerd, maar het blijft een feit dat er een trigger nodig is en dat verlaging van de framerate een geweldig goede niet-opdringerige is..
Omdat het NIET tussen je oren zit! Het geefteen bepaald 'effect' aan een film of tv show dat je het gevoel geeft naar een andere wereld te kijken.
Zodra je een film of TV Show op een LED tv kijkt heb je het gevoel alsof je zit te kijken naar een opname van het NOS journaal team op een klaarlichte dag op straat.

Het ziet er TE realistisch uit en dan lijken de acteurs, props, kostuums ook echt dat. Nep dus.
Alsof je naar mensen op een toneel staat te kijken. En dat gevoel gaat niet weg door herhaaldelijk kijken, waarschijnlijk niet tot je dood ;)

Wellicht dat een nieuwe generatie niet anders zou weten en ervan kunnen genieten, maar goed, frak de nieuwe generatie, ik wil er zelf nog van kunnen genieten ;)
Kun je nog de film 'The Hobbit' herinneren in de bios? Die draaide op 48frames en bijna de helft van de mensen werd he-le-maal gek tijdens het bioscoop bezoek. Alle 'magie' van film was weg. Je zag alles, de verbeelding was compleet dood. Daarom zie je tegenwoordig nog steeds geen films in 48frames in de bioscoop.
Ik heb dat ook ervaren. Toch gek dat een meer natuurgetrouw beeld nep overkomt!
Misschien is "nep" hier het verkeerde woord. Voor mij leek die film veel meer theater / toneel. Het leek gespeeld, en kledingstukken / makeup / nep-oren, wisten niet het gevoel te geven dat het echt/authentiek was.

Het leek "nep", omdat het "nep" is. Het is een film. In andere woorden, leek het dus te echt. Je hebt constant het besef dat je naar een stukje toneel zit te kijken. Ipv dat je de film ingezogen wordt.

Dat is het verschil. Je wilt niet de complete realiteit zien. Want de realiteit is, dat de acteurs voor een groen scherm staan. Je wilt voor de gek gehouden worden.

Dat kan ook met hogere frame rates. Maar ik vermoed dat we dat niveau nog niet bereikt hebben met post processing.

Ze kunnen niet simpelweg de framerate verdubbelen, en voor de rest doen alsof er niks veranderd is.
Net omdat je hersenen minder kans krijgen om ontbrekende informatie in te vullen en dus meer kunnen concentreren op de fouten die worden waargenomen.
Die draaide op 48frames en bijna de helft van de mensen werd he-le-maal gek tijdens het bioscoop bezoek. Alle 'magie' van film was weg. Je zag alles, de verbeelding was compleet dood.
Lag dat aan het gebruik van 48 frames of doordat het The Hobbit was? ;)

48 frames is wennen juist omdat er nog niet veel content voor is, en je bij een mix van 24 en 48 hz content je constant geconfronteerd wordt met het verschil. Pas als het merendeel op 48 hz wordt aangeboden zal het breder geaccepteerd worden. Zie hier ook het kip-en-ei verhaal. :P

Overigens stoorde mij bij The Hobbit 48 hz niet erg. Na 10 minuten merkte ik het 'onnatuurlijke' niet eens meer. Wat mij wel stoorde was dat het gewoon brakke films zijn t.o.v. de LotR trilogy. Hetzelfde met 3D, wat niet opeens van een drol een geweldige film maakt. Het voegt enkel een derde dimensie toe, maar het blijft een drol.

[edit]
Over het artikel: het uitschakelen van post-processing op televisies zou een standaard aanwezige functie moeten zijn. Zo moeilijk zou het ook niet moeten zijn om dit te implementeren.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 21:49]

Hahahaha ja dat is helaas een heeeele andere discussie (eentje waar ik het helemaal met je eens ben).
Veel mensen hebben er echt last van gehad. En laten we het zo zeggen.....het hielp niet bepaald.
In de nieuwe HDMI standaard is ALLM (automatic low latency mode) opgenomen. Hoewel dit niet expliciet betekent dat post-processing uit staat, komt het hier in praktijk wel on neer.
Is dit ook niet de reden dat Pixar geen realistische mensen tekent in hun films?

[Reactie gewijzigd door ImdaMned op 22 juli 2024 21:49]

Goede vraag. Dat zou ik je zo niet kunnen vertellen. Wat ik er wel van weet is dat Pixer (en aderen) last hebben van het 'uncanny valley' probleem. Wellicht kun je daar wat over opzoeken?
Nu heb ik apparatuur die goed om kan gaan met een dedicated 24p modus, maar ook die meuk is 100Hz. Indien men naar 25 frames over zou stappen dan kan je, ook als filmmaker, kiezen voor 25, 50, 75, 100 etc. Frames per seconden. Met 24 is dat op praktisch geen enkele weergave apparatuur handig.. ik ken geen TV's met een native refreshrate van 23,9 - 47,8 - 95,6 o.i.d.

The Hobbit heeft met zijn 48 FPS mijn inziens geen echte kans gehad omdat men bij voorbaat al negatief waren. Ja, je zag oneffenheden beter. Maar we zijn inmiddels al wat jaren verder. Geef mensen dan de keuze tussen 24 en 48 (of liever 25 en 50) FPS in het menu. Maar tsja... 48FPS = 2 keer zoveel data en dat betekend duurder (zowel fysiek alswel voor streaming).

Oude games nu terugkijken ziet er ook niet uit. Gelukkig zijn we daar wél met de tijd meegegaan omdat de techniek het toeliet. Maar... mocht je Cyberpunk op 320P willen spelen met 24FPS zal niemand je tegenhouden!

Keuze(!) is hetgeen ik graag zou zien. Al ben ik al blij wanneer de bitrate van streming de fysieke release al zou benaderen, wat een drama zo nu en dan... dan mogen ze w.m.b. doen met hun FPS wat ze willen.
Alle 'magie' van film was weg. Je zag alles, de verbeelding was compleet dood.
De meeste kritiek op hfr was, dat mensen het "te realistisch" vonden uitzien. Maar ook de mismatch tussen props en cgi konden niet de 'realiteitstoets' van 48 fps doorstaan. Hadden ze dat goed geregeld, dan zou het volgens mij gewoon goed zijn. Helaas kost dat productiegewijs onredelijk veel meer geld. Of bedoel je met "magie" dat je een boel niet goed kan zien? Ditzelfde probleem had je ook toen tv-programma's overstapten naar 1080 (i/p), toen zag je ook tekortkomingen in de decors, props, makeup en kostuums. Of kijk eens naar de remasters van de eerste Star Trek serie op blu-ray (destijds gemaakt voor uitzending in 480i, nu op 1080p te zien). Om bij jou woorden te blijven: " Alle 'magie' van film was weg. Je zag alles, de verbeelding was compleet dood" :P Als men 50 jaar geleden die Star Trek serie in 1080p zou zien, zou men exact hetzelfde roepen. Kwestie van techniek, en van gewenning.
Daarom zie je tegenwoordig nog steeds geen films in 48frames in de bioscoop.
Dat was meer een kwestie van middelen, maar die films komen er aan :P
James Cameron wil de rest van zijn Avatar films in 48fps maken. En Gemini Man van Ang Lee is zelfs op 120 fps geschoten.
Deze discussie is al zo oud.. Sinds de jaren 50 van de vorige eeuw gaan er al stemmen op om naar hogere framerates te gaan...voor fictie zullen de meeste filmmakers altijd voor 24fps blijven kiezen. Dat heeft niets met technische beperkingen te maken. Dat gaat over hoe je een film ervaart..

Niet iedereen heeft de voorkeur voor 24fps, maar verreweg de meeste mensen wel, en films woorden meestal voor een zo groot mogelijk publiek gemaakt.
Anoniem: 499527 @Sim28 augustus 2019 13:22
Niet iedereen heeft de voorkeur voor 24fps, maar verreweg de meeste mensen wel, en films woorden meestal voor een zo groot mogelijk publiek gemaakt.
Dat komt omdat het menselijk brein gevoelig is voor gewenning. Eenmaal daaraan aangepast, wil het niet anders en ziet al het andere er raar uit.
Ik heb het ook ervaren toen ik ging projecteren. Kon in het begin niet wennen aan motionflow. Het zag er vreemd uit en werd er zelfs beetje draaierig van. Zette het iedere keer uit...
... om me vervolgens toch weer kapot te ergeren aan de stotterende pan shots.
Daarna besloten om een paar films volledig met minimale motionflow te kijken. Nu wil ik niet anders meer. Mijn hersenen moesten gewoon even schakelen.
Maar goed. Krijg dat er bij het grote publiek er maar eens door...
Het zal voor een groot gedeelte ook afhangen van het genre denk ik. The Hobbit destijds als fantasy leent zich totaal niet voor hogere framerates. Ik weet dat Peter Jackson het vooral deed om de landschappen, veldslagen en heftige camera pans beter over te laten komen maar je bent het hele etherische gevoel van een fantasy gewoon kwijt..

Je had toen iets vergelijkbaars met Public Enemies. Dat zag eruit alsof het was geschoten met je huis tuin -en keuken camcorder. Had niet met de framerate te maken maar meer met het type camera/lens. Dit zie je al in de trailer. Zo'n zelfde soort GTST beeld. En omdat het een 'period piece' is ontstaat er een disconnect. Iets wat zich afspeelt in het verleden maar eruitziet alsof het gister gefilmd is.

Ik denk dat hogere framerates ook beter zouden werken bij de huidige actiefilms; Fast & Furious, Transformers, John Wick etc. die zich in het heden afspelen.
Het is niet waar dat het een kwestie van gewenning is; we zijn namelijk, zolang er televisie bestaat, al lang gewend aan hoge framerates. Vandaar ook dat mensen het 'soap opera effect' ervaren. Jij behoort gewoon tot de groep mensen die geen last heeft van de afgenomen suspension of disbelief en dus zie je alleen maar dat het beeld er beter uitziet; want dat doet het namelijk (in technische zin). Voor de meeste mensen werkt dit niet zo en daar zal nooit verandering in komen.
Anoniem: 499527 @Sim28 augustus 2019 13:52
Gewend aan hoge framerates? Toch niet voor film, dacht ik dan .. ;)
Film: gewend aan lage framerate. TV: gewend aan hoge framerate.
Waarom maak je dat onderscheid uberhaupt? Waarom "moet" dit verschil bestaan?
Hoger noemen ze juist soap effect.
Net als je naar gtst kijkt. De magie van film komt juist door 24 fps.
Je snapt het niet. De beperkte framerate is juist bedoeld om de ervaring de verbeteren. Hier geldt bij uitstek het principe less is more. 24 fps draagt bij aan de perceptie van fictie. Zodra de framerate te hoog wordt associeert ons brein de beelden niet meer met fictie, maar met realiteit. Dit gecombineerd met de onwerkelijke gebeurtenissen en het acteren op het scherm zorgt ervoor dat ons brein als het ware 'afhaakt' en we hetgeen we waarnemen als minder tot de verbeelding sprekend en minder plezierig ervaren.

[Reactie gewijzigd door meestertje op 22 juli 2024 21:49]

Helemaal mee eens. Ik ervaar 24fps als enorm stotterend/knipperend. Met name bij snelle camerabewegingen.
Ik zou het liever andersom stellen: hoog tijd om af te stappen van 24 fps. Dat was OK in de jaren '20 van vorige eeuw maar niet deze..
Hadden ze toen niet 12 tot 18 fps? Dan is 24fps al stukken beter.
Oh nee dankje, vond the hobbit in HFR niet om aan te zien, heb de voorstelling later nog eens in de non-HFR versie bekeken en dat was veel mooier/rustiger. Misschien dat jij graag naar soap-series kijkt, ik niet..
Is het een registratie van een theatershow oid dan vind ik dat anders, daarbij heeft het nog wel toegevoegde waarde omdat je dan meer het idee krijgt dat je er bij bent. maar oa dus bij de Hobbit vond ik dat heel hinderlijk, het trok mij zo uit de film.
Voor mensen die (net als ik) last hebben van het 24p verhaal en beeldinterpolatie erg prettig vinden.
Op mijn Windows PC gebruik ik een tool genaamd: SVP Pro4.

Naar een tool als deze heb ik echt een jaar of 2 gezocht om op welk scherm dan ook 60p te kunnen kijken en dit tooltje doet dit uitstekend.
Met MPC-BE kijk ik nu al mijn films, series, docu's etc. zonder 'last' te hebben van het 24p geknipper.
Je hebt er wel een redelijke machine voor nodig om het te draaien want de tool is best zwaar maar het resultaat is echt zeer netjes te noemen.

En ja... Ik snap ook de makers met hun 24p. Ik werk met een aantal filmmakers en zij hebben mij prima uitgelegd hoe ze zo'n film bedoelen en dat dat dus iets extra's geeft aan de film.

Aangezien ik zeer gevoelige ogen blijk te hebben en ook (goedkopere) LEDs kan zien knipperen of z.s.m. achter een Volvo vandaan wil op de snelweg als het donker is door de achterlichten die knipperen, heeft dit tooltje mij al zeer veel kijkplezier opgeleverd en wellicht heeft een ander hier ook wat aan na mijn toch wel lange zoektocht in het verleden.
Volvo's, Volkswagens, OLED-schermen in telefoons, dlp-beamers, plasma tv's. Ik snap precies wat je bedoelt.
Damn, klote als je er zo gevoelig voor bent :(
Ga ik eens uitproberen, bedankt voor het delen.
Hoewel ik dit zeker een goede ontwikkeling vind en dit dan ook toejuich.

Zou het ook fijn zijn als de beeldverhoudingen eens gelijk getrokken worden tussen films en televisie.
Daar erger ik me nog het meeste aan, TV's en series zijn negen van de tien keer 16:9.
Terwijl films weer negen van de tien keer 2.39:1 zijn.

Nu zijn er een tijdje een aantal tv's geweest met deze beeldverhouding, maar dan zijn de tv series weer niet de juiste verhouding. Hier moet gewoon eindelijk eens een standaard in komen, voor films, series, (console)games en dan ook de tv schermen.

[Reactie gewijzigd door ReVision. op 22 juli 2024 21:49]

Grappig dat je dat zegt, en ook de correctie beeld verhouding namen. 16:9 is gebaseerd op een compromis tussen 2.39:1 en 4:3 wat de TV standaard was in USA. Om beide formaten zonder verlies van resolutie op een enkel scherm te kunnen tonen heeft een knappe kop in de jaren 80 de 16:9 verhouding gemaakt. Letterlijk de breedte van 2.39:1 en de hoogte van 4:3.
Films zijn niet 9 van de 10 keer 2:39:1. Deze varieren tussen grofweg 2.55:1 (+-23:9) en 1.77:1 (16:9). Met uitschieters naar 2.76:1 (The Hateful Eight). In mijn filmcollectie schommelen de meeste films tussen 2.40:1 en 2.35:1.

Dus 1 formaat voor alles gaat gewoon niet gebeuren. Oprolbare tv is een betere oplossing zoals die LG oprolbare OLED. Echter is dat ook geen goede oplossing omdat er genoeg films zijn met meerdere aspect ratios: Grand Budapest hotel (4:3, 16:9 en iets van 2.35:1), verschillende films van Batman waarvan enkele scenes in IMAX zijn en een andere aspect ratio hebben. Gedeeltelijk IMAX met dus meerdere aspect ratios in 1 film komt vaker voor.

Aspect ratio is onderdeel van de creativiteit van de film, dus a.u.b. niet standaardiseren. Reguliere TV mag van mij prima 16:9 als standaard hebben, bij TV Series mag van mij ook best meer geëxperimenteerd worden met andere aspect ratio's.
Alleen jammer dat de roll-to-21:9 optie uit de productie-firmware van de oprolbare LG OLED is gehaald...
Hoe zie je dat voor je? Dat films voortaan alleen in 16:9 worden opgenomen? Lijkt me geen goede ontwikkeling als je het mij vraagt.
Eigenlijk andersom.

Het probleem is dat voor televisies de beeldverhouding 16:9 de standaard is geworden.
Als je nou gewoon tv's gaat maken met beeldverhouding 2.39:1 (waar er volgens mij ooit ook een paar van zijn gemaakt) en dit als standaard houd. Dan kan je vervolgens ook gewoon series en tv programma's in 2.39:1 produceren.
TV's zijn meer dan alleen voor films. Ik wil echt geen journaal zien op een uitgerekte 2.39:1 TV zien. Sterker, ik wil helemaal geen 2.39:9 TV in mijn woonkamer, ook niet voor film. En een reden dat ze voor bioscoop film geen 4:3 gebruikten was vanwege de hoogte / kijkafstand / aantal toeschouwers. Met een veel hoger scherm / hogere bioscoopgebouw heb je wel extra bouwkosten, maar niet heel veel meer zitplaatsen. Breed / laag was economisch zeer rendabel omdat je dan het meeste aantal stoelen hebt per kubieke meter bioscoopzaal.
Nja ik zou niet weten waarom ik het journaal in een cinemascope formaat zou willen zien.
Er is dus ook een standaard, 2.35:1 (+/- 21:9), 1.85:1 (+/- 16:9)..
En ik moet er niet aan denken als we alleen maar 16:9 zouden hebben. Zeker voor films is 2.35:1 veel mooier.
Daarom heb je dus ook de zwarte balken, links/rechts, boven/onder..
De standaard is er dus gewoon, liever zwarte balken dan een pan&scan versie zoals we heel vaak hadden in de 4:3 tv tijd (en nu zien we het helaas ook nog wel eens dat we een 16:9 pan&scan versie hebben, of een openmatte (maar de compositie van het beeld is dan vaak niet zoals de makers bedoelt hebben en voelt vaak dan ook 'leeg' aan)).

Zolang de ondertiteling maar in het actieve beeld staat heb ik totaal geen problemen met de zwarte balken.. Maargoed ik heb dan ook een heel groot projectiescherm.. Voor mij geen films/series kijken op iets kleiner dan 50"..
Ze kunnen natuurlijk ook gewoon films uitbrengen op de 25Hz waar de tv's op werken (of 30 en 60Hz)...
Maar ja, dat kost weer opslagruimte cq capaciteit bij streamingdiensten.
Dat zou kunnen. Maar is niet wenselijk. 24frames is een rustiger beeld en geeft ruimte tot de verbeelding. Net als het staren in een kampvuur terwijl je verhalen hoort. Het heeft wat romantisch. Zodra het precies 25/30 of 50/60 gaat worden dan zien we alles en is de illusie van het verhaal weg.
24frames is een rustiger beeld en geeft ruimte tot de verbeelding. Net als het staren in een kampvuur terwijl je verhalen hoort. Het heeft wat romantisch. Zodra het precies 25/30 of 50/60 gaat worden dan zien we alles en is de illusie van het verhaal weg.
Wat een onzin, alsof de menselijke visuele waarneming significant anders reageert bij een 4% langzamere frame rate.
En toch, is dat bewezen inmiddels. Je mag dat onzin vinden maar de praktijk bewijst anders.
Een verwijzing naar dat bewijs dan alsjeblieft; ik geloof er helemaal niets van.
Afgezien dat het mijn opleiding was, ik hier les in heb gegeven, het mijn baan is (waaronder een filmarchief)..... sure. Heb je een paar uur over?Dit maakt het even behapbaar =) Vergeet de popcorn niet please.

[Reactie gewijzigd door dmvdberg op 22 juli 2024 21:49]

Dat 24fps een bepaalde "cinematic" gevoel geeft kunnen we het wel over eens zijn denk ik, alleen heeft dat niks met romantische kampvuur gevoelens te maken, maar alles met de motion blur die het introduceert en daardoor snelle beelden wazig maakt. Maar dat zijn we nou eenmaal gewend.

Wat ik me altijd af vraag is de reden dat HFR beelden meteen als "niet echt" of als "soap opera" ervaren worden.
Persoonlijk denk ik dat dat komt doordat meer details te zien zijn waardoor de film sets, decors, en costums ineens uit zien als goedkope film props en daardoor gaat een stukje magie en verbeelding verloren.
Ik vind dat dus geen tekortkoming van HFR beelden maar juist een tekortkoming van de rest van een productie die door het extra detail niveau van HFR beelden pas zichtbaar wordt.

Ik baal er wel een beetje van dat dit vaak als een tekortkoming van HFR neer gezet word met als resultaat dat we nog jaren op HFR films zullen mogen wachten.
Ik moedig zelf HFR vooral aan in de hoop dat dat de rest van het productie niveau ook omhoog dwingt. :)
Onzin, die ene/enkele frames per seconde laat je echt niet ineens meer zien hoor...

Het soap opera effect is dat het te raar vloeiend uitgesmeerd ervaren wordt.
Ikzelf zie die toegevoegde frames geregeld als een soort onverwachte beweging / stotter, omdat de tv ze er zelf bij bedenkt.
Ik heb het dan ook niet over die ene fps meer maar over het verschil met HFR, dus 50-60FPS en hoger.

Het "soap opera effect" is precies wat het zegt, dat het er uit ziet als een goedkoper tv soap opera. Dit kan ook prima voorkomen bij native 50-60fps materiaal zonder frame interpolatie.

Wat jij beschijft zijn de artefacts die ontstaan bij gebruik van frame interpolatie en treden het meest zichtbaar op bij gestreepte opervlakken waar iets voorlangs beweegt.
Dat is dus een effect van de frame interpolatie en staat los van het "soap opera effect".
Precies dat, heb ik ook last van. Het klopt gewoon niet, i.p.v. soepeler of scherper lijkt er een soort spookachtige waas te ontstaan.
Heb je een paar uur over?
Echt niet.

Volgens jou geeft 24 frames per seconde ruimte tot de verbeelding, en is die illusie bij 25 frames per seconde weg.

Als het bewezen is dat die 4% verschil in framerate zo'n significant andere ervaring geeft, dan moeten daar ongetwijfeld artikelen over bestaan die daar in hoogstens een paar minuten lezen duidelijkheid over geven. En gezien je achtergrond zou je die artikelen dan zonder moeite kunnen vinden.
Oprecht interessant allemaal, maar geen van die videos vertelt me waarom 24 fps zoveel beter is dan 25. Ten opzichte van 60 fps, sure, maar 24 is niet een magisch nummer dat merkbaar beter kijkt dan 25
Als Tweakers een college zaal beschikbaar stelt dan stof ik mijn oude les methode wel af. En zie ook even mijn reactie tijd. Als we hier echt op in willen gaan...... laten we zeggen: in Amsterdam heb je de Film Academie. Schrijf je in zou ik zeggen?
Zien we alles, hoe bedoel je dat?
Mensen zijn erg gevoelig om onbewust van alles te registreren. Zodra er te veel detail in beeld komt gaat ons hoofd aan de slag en trekt het film naar de realiteit en relativeert ons hoofd het verhaal. Het effect van film is dan weg.
Is dit wetenschap? Zo ja ben ik geïnteresseerd in de bron!
Heeft er ook mee te maken dat bij 24fps eigenlijk een frame nooit echt scherp is, schiet het dan op film en het is klaar met een mooie korrel. Dit is precies dezelfde reden waarom je op instagram en consorten 50.000 verschillende soorten "vintage" filters te vinden zijn, maar echt nooit "emuleren" wat een echte velvia of HP5 voor elkaar krijgt. Digitaal is te perfect. Vroegah schoot je 3 frames en was het goed, nu 1000 en het is nog niet goed.

[Reactie gewijzigd door z1rconium op 22 juli 2024 21:49]

Fair point. Dat is absoluut onderdeel van de film 'look' =)
24 frames is er gekomen omdat dit destijds de goedkoopste oplossing was. We moeten naar 60fps gaan en dan zijn die frame interpolatie dingen gewoon geschiedenis.

Er is gewoon niets goed aan 24 frames per seconde.
Dat mag jouw mening zijn. Hollywood heeft daar een andere kijk op.
23.9 nog wat frames is gekomen vanwege de manier van beelden opbouwen en de bandbreedte door de kabel. Je gaat mij niet vertellen dat specifiek die refreshrate "natuurlijk" is.
Zeker niet =) Daar heb je helemaal gelijk in, dat soort rare getallen komen echt voort uit de oude kabel setups.
24 frames is er gekomen omdat dit destijds de goedkoopste oplossing was. We moeten naar 60fps gaan en dan zijn die frame interpolatie dingen gewoon geschiedenis.

Er is gewoon niets goed aan 24 frames per seconde.
Helemaal mee eens... 60fps is heel gelikt :D, daarom film ik altijd in 60fps.
Ik zie geen alternatief. Met 60fps kun je film net zo goed opdoeken: dat ziet er gewoon niet uit. Als filmliefhebber wil ik geen "realisme" maar juist magie. Als ik HFR beeld wil kijk ik wel uit het raam.
Daar ben ik het niet mee eens.
24 of 25 maakt dan echt niet uit.

Sterker nog: ik heb last de schokkerige verplaatsing van snelle bewegingen op 24Hz. Dan maar interpolatie een beetje artefacten waar ik minder last van heb.

Wat betreft andere nabewerking: die heb ik standaard ook uit staan. Ik snap die modi niet die het beeld “beter” moeten maken, ik vind het er alleen maar slechter uit zien. Dus wat dat betreft steun ik dit wel.
Rustiger beeld? Ik heb juist motion interpolatie aan staan op mijn OLED TV. Dat is jammer, want het geeft motion artifacts waar ik heel graag vanaf zou willen. Maar als ik moet kiezen tussen een veredelde powerpoint presentatie, of het heerlijke soepele beeld met motion interpolatie aan, dan kies ik toch elke keer weer voor het rustigere beeld, en dat is het beeld wat soepel is (oftewel met motion interpolatie aan).
Voor zover ik altijd had begrepen is de 24 frames per seconde ooit bij de film begonnen als goed genoeg voor een vloeiend beeld. Dat wil dus zeggen met techniek van voor 1940, in zwart-wit en met gloeilamp verlichting. En vergeet niet: Dat geeft ook genoeg belichting tijd voor de film. Daarna is de techniek door gegaan en steeds beter geworden maar de beeld snelheid is voor gewone film nooit aangepast. En met geprojecteerde film op basis van een gloeilamp is dat ook niet nodig.

Hier in Europa was de wisselstroom frequentie ooit op 50 Hz gekomen. Wat daar de achtergrond van is weet ik niet maar omdat die wisseling wel erg vast en stabiel is gebleken zijn veel analoge technieken gebaseerd op die 50 Hz. Zo ook de beeld frequentie van de TV. Hier wordt 25 Hz gebruikt, wat met interleaf op 50 Hz 'geflikker' komt. En bij het pal-tv signaal kan dat ook heel goed. Het flikkeren van een TV is in de gloeilamp tijd nooit opgevallen. Bij gebruik met TL-verlichting werd het pas 'zichtbaar' al viel het niet op omdat het allemaal synchroon loopt.

In de USA was de wisselstroom frequentie ooit op 60 Hz gekomen. Ook dit is een stabiele frequentie maar tussen de tv-normen daar en de beeld frequentie zit een klein maar bewust verschil! De beeld frequentie is formeel 29.75 Hz en geen 30 Hz (en met interleaf sub-60 Hz) De achtergrond heb ik ooit wel ergens gelezen en begrepen maar kan ik nu niet meer terug vinden.

Als je gaat zoeken op beeld conversie kom je ook frequentie-aanpassingen tegen. Tussen 24 en 25 Hz wordt in de eenvoudigste versie gewoon (4%) sneller afgespeeld. Tussen 25 en 30 Hz wordt in de simpelste versie 1 op de 5 beelden dubbel getoond dat is soms te zien met een schokkerig beeld. Tussen 24 en 30 Hz wordt 1 op de 4 beelden dubbel getoond. Tussen 30 en 25 Hz wordt 1 op de 6 beelden overgeslagen. Er zijn natuurlijk andere ('betere') conversies maar die hebben vaak onscherpe beelden tot gevolg.

Sinds de platte televisie systemen met digitale aanlevering van het beeld wordt gewoon afgespeeld op de aangeleverde frequentie. Maar dat heeft tot nadeel dat het beeld en de verlichting niet meer synchroon loopt en er dus (theoretisch) mogelijk een flikker zichtbaar is tussen de verlichting en de beeldschermen.

[Reactie gewijzigd door beerse op 22 juli 2024 21:49]

Alle beeldverwerking uitschakelen lost ook niet alles op. Sla de handleidingen er maar eens op na, 24 fps werkt veelal uitsluitend op de HDMI-poorten, en dus niet op de andere (interne) weergaveopties, zoals de ingebouwde mediaspeler en tvuitzendingen.

Ik ben overigens wel benieuwd in hoeverre dit initiatief verschilt t.o.v. THX, dat in principe hetzelfde doel nastreeft.
Afgaande op dit artikel is filmmakermodus een nieuwe extra modus dat toegevoegd gaat worden aan toekomstige modellen van de deelnemende fabrikanten (vrijwel allemaal). Een verbetering t.o.v. van THX, dat een optie is een waarvoor fabrikanten licentiekosten moeten betalen en daarom niet breed omarmd wordt.
Of we moeten afspreken dat adaptive sync gewoon standaard wordt op elk beeldscherm?

Op die manier is je framerate altijd gelijk (of de helft) aan je verversingsfrequentie.
Als het bron materiaal geschoten is op 24 fps moet er links om of rechts om ergens beelden bij verzonnen worden. En of ze dat nu bij mastering doen of bij weergave maakt niet heel veel uit, behalve dat het bij mastering niet perse realtime hoeft te gebeuren.
In het simpelste geval, met behoud van beeld-scherpte:
24 naar 25 fps: gewoon 4% sneller afdraaien.
24 naar 30 fps: 1 op de 4 beelden dubbel pakken
25 naar 30 fps: 1 op de 5 beelden dubbel pakken
30 naar 25 fps: 1 op de 6 beelden vervallen.

In de 'betere' gevallen voor een vloeiender beeld wordt het beeld onscherp gemaakt door een nieuw beeld te berekenen op basis van 2 opvolgende beelden. Die in elkaar over te laten vloeien in de verhouding van het frequentie verschil. Er zijn zelfs conversies mogelijk die meer beelden na elkaar gebruiken in de berekening van het meest optimale beeld.

Bij weergave hoeft tegenwoordig niet veel te worden omgezet. De beeldschermen kunnen gewoon in de beeld frequentie draaien. Of eventueel een veelvoud daarvan.
Anoniem: 159816 28 augustus 2019 11:54
Beeldinterpolatie is naar mijn inziens een must op een sample-and-hold display zonder black frame insertion. Niet de extreme variant met een soap opera effect, maar een minimale variant om de nadelen van dit soort displays op te vangen.

Voor de mensen die niet van een plasma afkomen zal ik proberen uit te leggen wat ik bedoel. Een LCD of OLED laat altijd een constant beeld zien. Pas als het beeld verandert (het volgende frame) update het beeld. Als er een bal rolt op 24 beeldjes per seconde en je interpoleert niets verspringt de bal ineens. Je ogen proberen de bal te volgen en verspringen sowieso constant van positie. Dat levert onscherpte op en zorgt ervoor dat het niet lekker aanvoelt omdat je ogen duidelijk het gestotter zien (dit is geen pulldown probleem!).

Je kan dit op verschillende manieren oplossen. De meest nette manier is door te zorgen dat beeldjes korter zichtbaar zijn. Op en of andere manier fopt dit je oog en laat je hersenen zelf de overgang tussen de beeldjes interpoleren. Dit is black frame insertion. En dit is ook de reden bijvoorbeeld plasma's en crt's een veel hogere motion resolution hebben. Dit is een hardware oplossing en de filmmaker modus zal dit dus nooit doen.

Het probleem is dat BFI goed uitvoeren erg lastig is en er maar weinig tv's zijn die het goed en flikker vrij doen. Dat brengt ons bij de beste oplossing twee: lichte interpolatie om de grootste problemen weg te krijgen.

Ik denk dat mensen die van een plasma naar een LCD or OLED zijn overgestapt zich vast herkennen in dit verhaal. Voor mij was het in ieder geval niet te doen op mij OLED met alle interpolatie uit. 24hz content was gewoon niet lekker kijken op die manier in vergelijking met mijn plasma.

Het verschilt overigens ook enorm per merk hoe goed dit te tweaken is. Ik heb een LG en ondanks dat die niet de beste interpolatie heeft, biedt hij wel de mogelijkheid om het goed te tweaken. Heb ook een Philips OLED getest, en daar was niets te tweaken. Dat was of uit, of full soap opera. Het full soap opera resultaat was beter dan bij LG, omdat de interpolatie van Philips best netjes is, maar het blijft natuurlijk full soap opera. Er was echter geen enkele manier om dit bij de Philips naar een minimaal niveau terug te draaien.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 159816 op 22 juli 2024 21:49]

Uitgebreide uitleg, maar wat bedoel je met full soap opera? Ik heb gegoogled.
Dat verwijst naar het beeld effect wat je krijgt wanneer je op 60 beeldjes per seconde video schiet. Dat lijkt te soepel waardoor je het filmische effect kwijt bent. De naam soap opera komt van het feit van dat veel soap opera's op een hogere framerate zijn geschoten.
Denk dat het meer een algemene naam is die voortkomt uit de look van een stuk film die zeer goedkoop oogt, zoals ook soaps ogen. Bij soaps is het niet perse gerelateerd aan de hoge framerate.
Anoniem: 159816 @RaJitsu28 augustus 2019 17:11
Nee, het soap opera effect refereert voornamelijk naar de hogere framerate bij soap opera's.
Volgens mij verwijst het naar het effect waar je tussenliggende frames berekend om een hogere framerate te halen. Helaas krijg je dan een zeep / smeer effect op snelle objecten.
Zie: https://www.youtube.com/watch?v=B_dE6HPIAJM
Anoniem: 159816 @satoer28 augustus 2019 14:05
Ja, klopt. Mijn omschrijving was niet helemaal goed. het is de interpolatie naar een hogere framerate (van 24 naar 60 bijv.) waardoor het te smooth wordt.
Ik had dit filmpje gevonden wat het heel duidelijk maakt:
https://www.youtube.com/watch?v=B_dE6HPIAJM
Heb inderdaad hetzelfde ervaren bij mijn LG55E8. Ze hebben bij LG een modus RealCinema die ervoor zorgt dat je 24hz ook echt ervaart als 24hz (vijf keer zelfde frame laten zien, zodat je weer op de refreshrate van 120hz uitkomt). Helaas daar enorm het effect wat @Anoniem: 159816 omschrijft. Bij mij werkt de Dejudder op 2 of 3 en Deblur op 0 zetten om deze stotter bijna weg te krijgen zonder SOE te introduceren.
Ik zet interpolatie altijd uit, maar hieruit begrijp ik dat het goed te tweaken valt (ik heb een C8). Daar ga ik dan nog eens mee aan de slag, bedankt!
Anoniem: 159816 @Munskin28 augustus 2019 14:09
Ik heb een 2017 model en heb dejudder op 2 staan (i.c.m. real cinema natuurlijk, anders doet hij 2:3 pulldown). Heb heel lang lopen rommelen van 2 t/m 4 om het te krijgen zoals ik wil. 4 vond ik uiteindelijk iets te smooth en je zat net te vaak artifacts. Nu zie je ze ook nog, maar niet zo vaak.

Volgens mij heeft Deblur geen invloed, maar ik ben het niet 100% zeker. Heb ergens gelezen dat dit invloed had bij hogere framerates. Staat bij mij i.i.g. ook op 0.
Deblur heeft alleen effect bij 50/60hz content. Naar mijn weten is zodra je TruMotion op user zet RealCinema greyed out en heeft LG aangegeven dat deze dan ook niks doet. Dus je krijgt met TruMotion altijd een 2:3 pulldown. Zal even kijken of ik de link kan vinden waar ik dit gelezen heb.

edit: Niet een echt antwoord van LG maar.. https://www.avsforum.com/...tings-4.html#post50053433

[Reactie gewijzigd door Munskin op 22 juli 2024 21:49]

Dit had ik hierboven ook uitgelegd, voordat ik je bericht las :D , maar dit had ik ook gelezen dat zodra je motion handeling gebruikt (ongeacht welke stand). Real Cinema lichtgrijs is (niet meer selecteerbaar) dus uit staat.

[Reactie gewijzigd door chizzle01 op 22 juli 2024 21:49]

Ik heb mijn C9 real cinema aan staan en dejudder en deblur op 0 en 0 staan.
Dan merk ik er eigenlijk niets van.

BFI staat uit omdat dan de helderheid van het beeld met de helft afneemt, wat niet handig is met HDR films :)

Overigens vragen ze dus om een modus die heel dicht tegen de game-mode ligt van een tv. Op dat moment wordt ook vrijwel alles uitgeschakeld. Ik doe dat standaard ook. Zet de TV in de beste modus voor het beeld (zo min mogelijk afwijking) en schakel vervolgens bijna alles uit. Snap bv. al tijden niet waarom er een ruisonderdrukker op digitaal beeld zou moeten zitten. Daar zit geen ruis in. En bij goede verbinding ook geen artifacts, dus daar hoeft niets aan gecorrigeerd te worden.

Ik ben toch ook wel benieuwd hoe een bioscoop dit eigenlijk oplost.
Of gebruiken ze daar LCD om het licht door te projecteren?
Wat ik begreep van LG. Is dat als je Real Cinema inschakelt, alle interpolatie word uitgeschakeld. Dus dan kan je gebruiker wel op dejudder/blur op 0/0 zetten, maar dan pakt die de gebruiker stand en is Real Cinema lichtgrijs ofterwel niet instelbaar. Alleen bij motion uit kun je Real Cinema aan/uit zetten. Dus je gebruikt het 1 of andere maar beide kan niet. Ondanks dat Real Cinema in het lichtgrijs aan geeft, maar dat is dan niet aan.

Heb zelf ook de C9 namelijk.

Ik heb zelf Real Cinema aanstaan en motion uit. Met helder of gebruiker (op dejudder 1) krijg je bij vlammen of politie zwaailichten artefacts in het gezicht wat zeer storend is.

Ik kom vanaf een plasma dus ben wel wat gewend met motion handeling op uit en Cinema stand aan (Panasonic GT60 stond alles uit overigens, bij de samsung D8000 stond cinema alleen aan).

[Reactie gewijzigd door chizzle01 op 22 juli 2024 21:49]

Wat is je ervaring van de overgang van Plasma naar OLED? Een vooruitgang of achteruitgang bij het kijken van films/series?
De C9 is zeker een vooruitgang. Ik was een beetje huiverig wat betreft de motion handling van LG, maar op Real Cinema is het gewoon goed. Ik kom van de Panasonic GT60. Op alle fronten een grote stap vooruit, dacht dat de GT60 al goed was. Heb de nieuwe Avengers en MIB gekeken en zat vol verbazing te kijken dat het nog scherper/mooier kon.
Dat is goed om te weten! Wat dat betreft ga ik liever af op de ervaring van een ex-plasma bezitter dan iemand die van een LCD afkomt ;)

Maar goed, ben nog zeer tevreden met mijn 65" D8000 dus hopelijk houd ie het nog ff uit :)
Daar was ik destijds ook zeer tevreden over.
Het nadeel van interpolatie is dat er bij LG oled tv’s artefacten optreden. Zelfs op de laagste interpolatie (dejudder) stand is dit het geval. Je ziet dit bijvoorbeeld aan wieken van een helicopter die blokkerig worden of een vliegtuig dat in de verte langsvliegt en plotseling verdwijnt door verkeerde interpolatie. Dat is voor mij nog storender dan het “schokkerige” beeld. Bij mijn Panasonic cx700 lcd tv werkt de interpolatie op de lage stand wel zonder artefacten.
Daarom is het op zich ook wel raadzaam op bij een LG RealCinema aan te zetten maar deblur en dejutter op 0 bij de nieuwe oleds (op mijn C6 had ik ze juist beiden op 10)
Dan blijven de artifacten ook netjes weg.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 22 juli 2024 21:49]

Bij Philips Oled:

Alle Instellingen / Beeld / Geavanceerd / Motion / Persoonlijk
Perfect Natural Motion UIT
Perfect Clear Motion MINIMUM

https://youtu.be/kT2EZ31lTcM?t=249
Deze settings kan inderdaad alleen onder Persoonlijk.
https://youtu.be/kT2EZ31lTcM?t=18m46s

[Reactie gewijzigd door markv5 op 22 juli 2024 21:49]

Anoniem: 159816 @markv528 augustus 2019 17:10
Ik kan mij dat menu niet herinneren, misschien is het bij nieuwere modellen anders. Het menu bij Philips was overigens echt enorm kut, dus kan ook zijn dat ik het gewoon gemist heb.
Even een vraagje van een leek: Heeft 50Hz vs 100Hz panelen zin als beeldinterpolatie uit staat?
Nee, als je zonder interpolatie kijkt maakt dat helemaal niets uit. En vaak met interpolatie ook niet ;)
Dat heeft zeker zin. Zonder al te technisch te gaan doen (ook al is het Tweakers)... 50hz is gebaseerd op ons stroomnet, dat van de USA draait op 60hz. Daar komt (deels ) het verschil van PAL vs NTSC vandaan. TV's zijn prima in staat om 24/23.97frames te tonen. Gelukkig.
En 50Hz beelpaneel is totaal iets anders dan 50Hz wisselstroom uit je stopcontact, heeft totaal niets met elkaar te maken
Ik laat de geschiedenis les even voor wat het is. Laten we zeggen, de een komt voort uit het andere. Ze hebben inmiddels niks meer met elkaar te maken idd.

[Reactie gewijzigd door dmvdberg op 22 juli 2024 21:49]

En 50Hz beelpaneel is totaal iets anders dan 50Hz wisselstroom uit je stopcontact, heeft totaal niets met elkaar te maken
Jawel. Omdat het lichtnet hier 50Hz wisselstroom is knipperen de lampen met 100Hz en als de (TV en camera) refresh niet gelijk loopt met het knipperen van de lampen dan gaat er een heel irritante band over het scherm lopen.
Daarom werken TVs in landen met 60Hz lichtnet met een refresh van 120Hz, 60Hz of 30 Hz en landen met 50Hz lichtnet met een refresh van 100Hz, 50Hz of 25Hz.

Het probleem is stukken minder nu we geen beeldbuizen meer hebben maar historisch heeft het dus wel met elkaar te maken.
Ik heb nog steeds een beeldbuis maar zie nooit banden dus zo relevant is het misschien dan toch niet voor een beeldbuis?
Het is opgelost door TV's op 50Hz te laten werken.
En hoe zit het dan als ik mijn Amerikaanse retro game consoles (60Hz) op een CRT TV in Nederland aansluit?

Dus 50Hz via het stopcontact en 60Hz beeldverversing, dit werkt gewoon prima hoor :)
Dan krijg je misschien zoiets als je bij kunstlicht kijkt:
PS2 PAL 60Hz on CRT Trinitron

Met een andere TV en verlichting is het misschien minder erg. Het probleem is ook meer met bij het (met kunstlicht) opnemen dan bij weergeven. Misschien is de donkere band zoals in de video in het echt niet eens te zien maar heeft het met het opnemen te maken.

Dus kortom geen idee maar mijn punt was dat dmvdberg gelijk heeft en dat de refresh rates met reden gekozen zijn om hetzelfde te zijn als de lichtnet frequentie.

[Reactie gewijzigd door Jaco69 op 22 juli 2024 21:49]

De oer analoge televisie synchroniseerde echt wel op het lichtnet. Het is de hoofd reden dat Pal in Europa op 50 Hz werkt en in Brazilië op 60 Hz.

Tegenwoordig komt het mooi uit zodat de moderne verlichting niet te erg flikkert met de tv.
Voor film maakt het niet uit. Voor bijv. games of tv-uitzendingen wel.
Het zou verdorie eens tijd worden...

Nu moet je nog alle menu's doorlopen om allerlei onzinnige snufjes uit te zetten. En dan kom je er ook achter dat sommige opties verplicht aan staan.

Het mooie is ook dat televisies af fabriek steeds beter zijn gekalibreerd. Voor bijvoorbeeld LG Oled schermen is een kalibratie achteraf totaal overbodig (tenzij je OCD hebt).
Als je dan ook enkel een 'puur' modus hoeft in te schakelen dan ervaar je de films inderdaad écht zoals deze is gemaakt :)

@Jeroenneman Dat is ook precies wat ik bedoel. Één button danwel optie om een modus zonder enige rommel in te schakelen :)

[Reactie gewijzigd door Nyarlathotep op 22 juli 2024 21:49]

Ze kunnen deze setting toch gewoon integreren in de bestaande ISF settings?

Of gewoon een simpele quick-start guide bij de eerste set-up:

Wilt u:
- Felle kleuren, vloeiende beelden en ultrascherpe details zien -> klik
- Natuurlijke kleuren, geen processing -> klik
Ook Panasonic staat er om bekend zijn tv's (zelfs lcd) af fabriek, goed gekalibreerd, te leveren.
Ach je kunt zelf bij de eerste ingebruikname van de tv even de presets doornemen, ééntje voor sport (met beeldintepolatie), ééntje voor de films etc.
Ik vraag mij af of een dergelijke filmmakermodus ook een zwarte frame toevoegt tussen alle frames, dit gaat ook motion blur tegen en dit is wat er bij een filmprojector feitelijk ook gebeurd. Het zal iets ten koste gaan van de lichtopbrengst van het scherm, maar het is een stuk prettiger kijken.
Het leest niet alsof dit een hardware matige oplossing gaat zijn, dus waarschijnlijk niet. BFI is extreem lastig om goed te krijgen en er zijn maar weinig tv's die het goed doen. Oftewel, mijn advies zou altijd zijn om minimale interpolatie aan te zetten.
Bij gaming monitoren is het misschien lastig (maar zeker niet onmogelijk) maar bij een filmmodus heb je het over 24 of hooguit 48 fps, dan moet het met een 120Hz paneel geen probleem zijn om er zwarte frames tussen te plakken zonder dat dat voor grote problemen gaat zorgen lijkt mij.
Bij gaming monitoren doen ze het met strobed backlight. Heb er geen ervaring mee, dus kan niet zeggen hoe goed dat werkt.

Maar het invoegen van zwarte frames is blijkbaar nog best lastig om goed te krijgen. Waarom weet ik niet, zoveel weet ik er ook weer niet vanaf.

Rtings heeft er een goed artikel over, alleen zie ik zo snel niet hoe tv's een 10 kunnen scoren op Flicker-Free terwijl ze dat niet zijn.

https://www.rtings.com/tv/tests/motion/image-flicker

Ik weet ook niet precies hoe het in een huidige digitale bioscoop werkt, maar bij film projectoren wordt het licht geblokt tijdens het wisselen van een frame. Misschien dat iemand die in een bioscoop werkt hier wat meer over kan vertellen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 159816 op 22 juli 2024 21:49]

Welke bioscopen het gebruiken durf ik niet te zeggen, ik gok dat er een hoop zijn die het doen aangezien black frame insertion een gangbare feature is op veel professionele projectoren (dan ga ik er gemakshalve van uit dat deze er niet zonder reden op zit en ook wordt gebruikt), zo ook de Christie Mirage modellen welke veel in bioscopen worden gebruikt.

Edit: Ik kan overigens uit eigen ervaring zeggen dat het op gaming monitoren een zeer prettige feature is en dat dit het beeld een stuk rustiger maakt, maargoed ik heb het niet op 24Hz getest.

[Reactie gewijzigd door HKS-Skyline op 22 juli 2024 21:49]

Ik ging er eigenlijk ook wel vanuit dat BFI standaard is in bioscopen. Heb i.i.g. nog niet in een bioscoop gezeten waarbij het beeld zo ruk was als thuis zonder interpolatie.
Bij mij staat het aan bij voetbal uitzendingen s'avonds. De kamervelichting is dan ook gedimd.
Ik wil geen "banding" zien tijdens snelle bewegingen van het beeld.
Geen blur, wel dubbel of driedubbel beeld en in het eerste geval flikkerend. Dus nog steeds niet echt prettig kijken.

Maar het is niet echt nodig om het zo precies na te bootsen, dit is puur psychologisch en mensen vinden 24 Hz capture and hold er nu uitzien als film. Dus waarom moeilijk doen?
Ik denk dat 90% niet eens weet wat er aan/uit staat op zijn televisie, die loopt zo'n wizard door, vind alles mooi, en klaar. Maarja, bij games onder 30fps adviseren ze aan, erboven uit, onder 1080 aan, 1080 of hoger uit, zullen ze straks bij films/series ook wel weer hun eigen advies hebben voor aan/uit (sommige vinden dat blurry/smooth blijkbaar mooier).

Bij mijn TV ging alles uit en heb nooit meer een optie veranderd, enkel per ingang nog wat kleurbalans/helderheid ingesteld.

Benieuwd hoe ze dit weer gaan noemen, LG had volgens mij al een 'Cinematic' mode, inerpolation heet daar TrueMotion, krijg je straks een 'TruMovie' mode? Mag je per film/serie/ding steeds andere settings kiezen :P
Ik heb een tijdje bij het kijken van blu-rays de TV op een andere modus gezet, maar het toch wel een gedoe. Sinds ik geen blu-rays meer koop (ga weer meer naar de bios) neem ik de moeite eigenlijk helemaal niet meer. Ik denk dat een nieuwe instelbare modus alleen werkt als er een fysieke knop op je afstandbediening komt of een simpele overschakeling zoals bij HDMI inputs of iets dergelijks. Als het in het menu komt is het al snel te lastig.
Ik heb maanden terug een andere camera gekocht en begon driftig bij het fotograferen allemaal instelling in de menu's te wijzigen. Na een tijdje vergeet je de locatie van die instellingen weer en gebruik je alleen de druk- en draaiknoppen en de eenvoudige instellingen van het directe display. Leuk dat aanpassen van de dynamische range bij foto's met veel helderheidsverschillen, maar dit zit diep weggestopt.

@iwaarden : Klopt ik heb een plasma van Panasonic, dus zonder toetsen hiervoor op de afstandbediening.

[Reactie gewijzigd door Kamiklase1 op 22 juli 2024 21:49]

Mijn Panasonic heeft een “picture” button op de remote waarmee je tussen de picture modes kan switch, je kan ook zelf bepalen welke modes er onder die knop vallen, bij mij enkel nog THX cinema en game.

Zeer blij mee, was het enige kritiekpuntje wat ik had op mijn vorige plasma van Panasonic.
Je kan interpolatie natuurlijk uit zetten maar dan krijg je stutter op LCD en Oled TV's bij 24fps panning scenes (door sample&hold techniek). Volgens mij is hier nog geen passende oplossing voor zolang BFI nog niet (goed) werkt.

Dat is de reden dat ik nog geen afscheid kan nemen van mijn Pioneer 9G Kuro :)
Ik ben van een plasma overgestapt naar OLED en naar mijn inziens is minimale interpolatie een absolute must op een OLED. Iedereen die zegt van niet heeft simpelweg nooit naar een plasma gekeken. Ik ben er ondertussen aan gewend, maar de eerste paar uur was echt duidelijk wennen.
Precies. En nu weet ik niet hoe het met moderne LCD TVs zit, maar mijn inziens is dit toch een significant nadeel van OLED. Of nou ja, een nadeel van 24Hz. Even los ervan dat het echt een powerpoint is op mijn OLED zonder interpolatie, kijkt het imo sowieso heel veel rustiger om een mooie vloeiend beeld te hebben. En dit doet niks af aan zaken als motion blur, die blijven nog steeds net zo hard. Alleen je hebt mooi vloeiend beeld.

Wel motion artifacts omdat die algoritmes niet bepaald perfect zijn. Dus native 48fps of hoger zou ik geweldig vinden. Tot die tijd blijft bij mij motion interpolation mooi aan staan.
Anoniem: 159816 @Sissors28 augustus 2019 19:59
LCD's hebben precies hetzelfde probleem, dat zijn ook sample-and-hold schermen. Begrijp me niet verkeerd, ik heb een absolute grafhekel aan sterke interpolatie!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.