De plasmatechnologie kent echter diverse nadelen ten opzichte van lcd. Zo ligt over het algemeen het stroomverbruik van plasma-tv's nog steeds wat hoger. De door Tweakers.net beproefde Pioneer Kuro PDP-428XD trekt per vierkante meter beeldoppervlak een forse 473W uit het stopcontact, hoewel daar tegenover staat dat de Panasonic TH-42PZ85 het met 427W minder slecht deed. De pdp-fabrikanten hebben de laatste jaren dan ook zuinigere modellen op de markt gebracht en vooral bij de weergave van donkere beelden komt het stroomverbruik van de gemiddelde plasma-tv in de buurt van lcd-schermen. Panasonic belooft voor zijn toekomstige plasmamodellen zelfs een halvering van het energieverbruik.
Een pijnpunt bij oudere plasma-tv's is het inbrandeffect, bijvoorbeeld door contrastrijke zenderlogo's. Dit burn-in-effect wordt veroorzaakt doordat de fosforlaag in de lichte delen van het beeld sterker wordt geactiveerd dan bij de donkere delen. Hierdoor raakt de fosforlaag op deze plekken uitgeput, met als gevolg dat storende schaduwen in het beeld te zien zijn. Terwijl pdp-fabrikanten stellen dat het inbranden dankzij schermbeveiligingssystemen definitief tot het verleden behoort, wordt nog wel aangeraden om tijdens de eerste tweehonderd gebruiksuren het contrast en de helderheid te verlagen, beelden met een 4:3-verhouding uitsluitend beeldvullend af te spelen en statische beelden niet te lang te tonen. Waar moderne plasmatoestellen wel last van hebben, is de zogeheten image retention, waarbij de contouren na het verdwijnen van een lang weergegeven statisch beeld nog een aantal minuten zichtbaar blijven. Dat is echter niet voorbehouden aan pdp's: lcd's van met name het ips-type vertonen hetzelfde storende verschijnsel.

Plasmafabrikanten stellen ten slotte dat hun schermen goedkoper zijn dan hun lcd-tegenhangers naarmate de beelddiagonaal toeneemt. Dit argument gaat echter steeds minder vaak op, omdat lcd-televisies met schermen van 40" en groter de laatste twee jaar fors in prijs zijn gedaald en de bodem nog niet in zicht lijkt. Bovendien kunnen lcd-schermen ook bij schermen met een kleinere beelddiagonaal full-hd resoluties van 1920x1080 pixels vertonen, terwijl plasmaschermen door technische beperkingen deze markt niet kunnen aanboren.
Concluderend kan worden gesteld dat lcd-fabrikanten de nadelen van hun technologie ten opzichte van pdp's beter hebben weggewerkt dan andersom het geval is. Het stroomverbruik van plasmatelevisies is nog steeds enigszins aan de hoge kant en het inbrandeffect blijft bestaan, terwijl lcd-televisies de afgelopen jaren zijn uitgerust met diverse beeldverbeterende technieken en ook in prijs steeds aantrekkelijker zijn geworden. Op termijn lijkt daarom de lcd-technologie de beste papieren te hebben, hoewel ook de veelbelovende oled-techniek voor de deur staat.
Update, 27/6 14:40: de tekst met betrekking tot burn-in is aangepast om het verschil met image retention en de huidige situatie met betrekking tot beide te verduidelijken.