Door Dimitri Reijerman

Redacteur

Plasma-televisies: een onzekere toekomst

Plasma versus lcd 2/2

De plasmatechnologie kent echter diverse nadelen ten opzichte van lcd. Zo ligt over het algemeen het stroomverbruik van plasma-tv's nog steeds wat hoger. De door Tweakers.net beproefde Pioneer Kuro PDP-428XD trekt per vierkante meter beeldoppervlak een forse 473W uit het stopcontact, hoewel daar tegenover staat dat de Panasonic TH-42PZ85 het met 427W minder slecht deed. De pdp-fabrikanten hebben de laatste jaren dan ook zuinigere modellen op de markt gebracht en vooral bij de weergave van donkere beelden komt het stroomverbruik van de gemiddelde plasma-tv in de buurt van lcd-schermen. Panasonic belooft voor zijn toekomstige plasmamodellen zelfs een halvering van het energieverbruik.

Een pijnpunt bij oudere plasma-tv's is het inbrandeffect, bijvoorbeeld door contrastrijke zenderlogo's. Dit burn-in-effect wordt veroorzaakt doordat de fosforlaag in de lichte delen van het beeld sterker wordt geactiveerd dan bij de donkere delen. Hierdoor raakt de fosforlaag op deze plekken uitgeput, met als gevolg dat storende schaduwen in het beeld te zien zijn. Terwijl pdp-fabrikanten stellen dat het inbranden dankzij schermbeveiligingssystemen definitief tot het verleden behoort, wordt nog wel aangeraden om tijdens de eerste tweehonderd gebruiksuren het contrast en de helderheid te verlagen, beelden met een 4:3-verhouding uitsluitend beeldvullend af te spelen en statische beelden niet te lang te tonen. Waar moderne plasmatoestellen wel last van hebben, is de zogeheten image retention, waarbij de contouren na het verdwijnen van een lang weergegeven statisch beeld nog een aantal minuten zichtbaar blijven. Dat is echter niet voorbehouden aan pdp's: lcd's van met name het ips-type vertonen hetzelfde storende verschijnsel.

Image retention op een plasma-televisie

Plasmafabrikanten stellen ten slotte dat hun schermen goedkoper zijn dan hun lcd-tegenhangers naarmate de beelddiagonaal toeneemt. Dit argument gaat echter steeds minder vaak op, omdat lcd-televisies met schermen van 40" en groter de laatste twee jaar fors in prijs zijn gedaald en de bodem nog niet in zicht lijkt. Bovendien kunnen lcd-schermen ook bij schermen met een kleinere beelddiagonaal full-hd resoluties van 1920x1080 pixels vertonen, terwijl plasmaschermen door technische beperkingen deze markt niet kunnen aanboren.

Concluderend kan worden gesteld dat lcd-fabrikanten de nadelen van hun technologie ten opzichte van pdp's beter hebben weggewerkt dan andersom het geval is. Het stroomverbruik van plasmatelevisies is nog steeds enigszins aan de hoge kant en het inbrandeffect blijft bestaan, terwijl lcd-televisies de afgelopen jaren zijn uitgerust met diverse beeldverbeterende technieken en ook in prijs steeds aantrekkelijker zijn geworden. Op termijn lijkt daarom de lcd-technologie de beste papieren te hebben, hoewel ook de veelbelovende oled-techniek voor de deur staat.

Update, 27/6 14:40: de tekst met betrekking tot burn-in is aangepast om het verschil met image retention en de huidige situatie met betrekking tot beide te verduidelijken.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (112)

Wijzig sortering
Beetje eenzijdig artikel. De auteur geeft aan dat er nog sprake is van inbranden en baseert dit op een post van een user op het forum. De betreffende post geeft niet eens aan welk type scherm het betreft, enkel formaat wordt vermeld. Het kan dus net zo goed zijn dat de gebruiker een schermtype heeft gekocht wat een paar jaar geleden is uitgebracht, met verouderde techniek.Daarbij is de bron nogal discutabel als er slecht gerefereerd wordt naar de post van één gebruiker.

Ook schrijft de auteur dat het geadviseerd is om 200 uur in te spelen, wie adviseert dat? De fabrikanten, want ik heb daar nog nooit één fabrikant over gehoord, slecht op de forums wordt dat vermeld. En lang niet elke gebruiker speelt zijn plasma tv in, zonder dat dat problemen geeft.

Wat betreft het stroomverbruik doet de auteur voorkomen dat de plasma televisie een constant hoog stroomverbruik heeft. Gemiddeld genomen is er bijna geen verschil tussen een plasma en LCD. En in de recente tests van LCD en plasma is de Panasonic TH-42PZ85 zelfs zuiniger dan de JVC LCD!

Dan schrijft de auteur dat plasmaschermen alleen bij grotere schermen fullhd kunnen tonen door technische beperkingen. Correct, maar wat is de toegevoegde waarde van fullhd op een 38” scherm? Zoals zovelen aangeven, fullhd op een klein scherm is pure marketing.

De conclusie neigt ernaar om te zeggen dat plasma verdwijnt en dat LCD blijft bestaan omdat het de beste papieren heeft, maar ook staat OLED voor de deur. Tja, ik weet zeker dat LCD en plasma blijven bestaan, beide technieken hebben bestaansrecht en ben er van overtuigd dat beide technieken vervangen gaan worden voor OLED, SED, LASER.

Ik vind dat het artikel erg eenzijdig is. In mijn optiek hebben beide technieken hun voor een nadelen. Maar in dit artikel vind ik ze erg scheef neergelegd en wordt plasma afgedaan als slecht wat zeker niet juist is.
Wat betreft het stroomverbruik doet de auteur voorkomen dat de plasma televisie een constant hoog stroomverbruik heeft.
Waar staat dat geschreven? "Constant" staat niet in de tekst. Gelieve te citeren..
Ik herinner me (uit een ver verleden) dat plasma 5 maal meer verbruikte(verleden tijd) dan LCD. De auteur maakt gewag van het slechten van het verschil en van mooie beloften op dit vlak. Hij doet geen harde uitspraken en relativeert het verschil. maw wat je de auteur verwijt staat niet in zijn tekst.
BTW als jij wel recente meetresultaten hebt, gelieve deze (keurig) te refereren.
Dan schrijft de auteur dat plasmaschermen alleen bij grotere schermen fullhd kunnen tonen door technische beperkingen. Correct, maar wat is de toegevoegde waarde van fullhd op een 38” scherm? Zoals zovelen aangeven, fullhd op een klein scherm is pure marketing.
Volgens deze redenering zou een scherm van een mobieltje niet meer dan 50*50 pixels moeten hebben.... Ook een klein scherm kan best een hoge resolutie gebruiken. Iemand die in een kleine kamer op 1 m van de tv zit, heeft evengoed bestaansrecht. Hoe dichter je erop zit, hoe hoger de resolutie moet.
Dat jij geen scenario kan bedenken waarin hd op 38" nuttig is, betekend niet dat niemand anders dat kan.
De conclusie neigt ernaar om te zeggen dat plasma verdwijnt ...
Dat zegt hij niet. Hij beweert enkel dat LCD beter geplaatst is [om de massa te voorzien], en hij heeft gelijk.
Ik schrijf ook "doet voorkomen". Ik zeg helemaal niet dat er constant staat.

In werkelijkheid gebruikt plasma niet veel meer stroom, gemiddeld, ten opzichte van een LCD.

De Pioneer waar de auteur naar verwijs gebruikt per vierkante meter 473W.
De Sony uit de recente test van tweakers gebruikt per vierkante meter 449W. (voor jou dus nu keurig gerefereerd :)

Door de manier van schrijven doet de auteur dus voorkomen dat plasma "fors" "enigszins aan de hoge kant" meer stroom verbruikt, terwijl dit in de praktijkgezien niet zo is. Slechts het piekvermogen van plasma ligt fors hoger dan dat van LCD.

Wat betreft je opmerking over resolutie:

http://www.carltonbale.com/2006/11/1080p-does-matter/

Als je dus het effect van full hd op een 40" tv wilt zien moet je er dichter dan 2 meter opzitten, pas bij 1.5m zie je het volledige effect. Dus je kijkt op 2 á 1,5 meter naar een 1 meter scherm... 8)7

Het gaat mij er verder niet om wie of wat beter is, het gaat mij erom dat de auteur een verkeerd (te negatief) beeld schets van de plasma techniek wat totaal niet terecht is. Nogmaals, beide technieken kunnen prima met elkaar concurreren.
Ik schrijf ook "doet voorkomen". Ik zeg helemaal niet dat er constant staat.
Laat me even jezelf terug herhalen: "..plasma televisie een constant hoog stroomverbruik heeft." Je beweert dat hij impliceert dat het verbruik constant hoog is maar je stelt ook dat hij helemaal niets schreef over dat constant hoog verbruik. Wat is het nu? Stelt hij nu dat er een constant hoog verbruik is of niet? En waar stel jij dat uit af te leiden? Kan je dat citeren want ik vind dat nergens terug.
Naar mijn mening schreef hij dat helemaal niet, maar is het een (verkeerde) indruk van jou en leg je hem die woorden in de mond.
De Pioneer waar de auteur naar verwijs gebruikt per vierkante meter 473W.
De Sony uit de recente test van tweakers gebruikt per vierkante meter 449W. (voor jou dus nu keurig gerefereerd :)
De statistiek van 1... 1 sample is niet representatief voor alle TV's. De auteur stelde dat plasma technologie meer verbruikt dan LCD en dat bevestig jij nu ook (hier veronderstel ik dat je met gemiddelde bedoeld op het gemiddelde van alle vergelijkbare modellen).
Door de manier van schrijven doet de auteur dus voorkomen dat plasma "fors" "enigszins aan de hoge kant" meer stroom verbruikt
*de auteur schrijft helemaal NIET dat plasma fors meer stroom verbruikt! Hij beweert dat 473W wel fors is.
*hij beweert wel dat het stroomverbruik enigszins aan de hoge kant is [in vergelijking met LCD]. Wat voor interpretatie vatbaar is. Wat is enigszins 10% meer? 100% meer? Zolang het gemeten verschil (op het voorgenoemde gemiddelde) significant voor de testset is kan men beweren dat het enigszins meer is. De auteur heeft nooit beweert dat het meer dan enigszins is.
Dus je kijkt op 2 á 1,5 meter naar een 1 meter scherm... 8)7
Inderdaad, dus er zijn voorwaarden waaronder dit wel degelijk uitmaakt. Sterker nog, hoe dichter je bij je TV zit, hoe sterker dit nadeel van plasma speelt.

[Reactie gewijzigd door Punkie op 26 juni 2008 17:18]

5 maal meer zou betekenen dat een 50" LCD scherm zo op een watt of 100 zou moeten zitten qua verbruik (bij introductie trok een 50" plasma namelijk ongeveer 500 watt). Nou vergeet dat maar, dat lukt je net aan met een 26" LCD.
Ook schrijft de auteur dat het geadviseerd is om 200 uur in te spelen, wie adviseert dat?
Onder andere mensen die zich bemoeien met ISF-calibraties. Door het inspelen heeft de TV een nette tijd om alle pixels/lagen/etc. een goed aktief te maken waarna je met grotere nauwkeurigheid de TV kan calibreren. Je kan je goed voorstellen dat een TV die nog nooit de kleur rood heeft vertoond, zeer moeilijk kan worden afgesteld omdat die kleur misschien enorm flets of extreem helder is de eerste paar uur dat 'ie moet worden vertoond.
...En in de recente tests van LCD en plasma is de Panasonic TH-42PZ85 zelfs zuiniger dan de JVC LCD!
Appels en peren dus maar dat kan jij ook niks aan veranderen. Sommige schermen verbruiken nou eenmaal 100en Watts terwijl anderen met veel minder uit de voeten kunnen.

Logischerwijs (en dus niet gemeten omdat ik geen bankrekening heb van 60K), kan ik me voorstellen dat een plasma met hoge beeld-waarden (brightness etc) margineel hoger verbruik heeft dan een LCD. Maar bij lage beeld-waarden (dus een relatief donker beeld), zal een LCD een hoger verbruik laten zien. E.e.a. heeft te maken met hoe een pixel wordt verlicht op plasma en LCD.

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 25 juni 2008 17:05]

Appels en peren dus maar dat kan jij ook niks aan veranderen. Sommige schermen verbruiken nou eenmaal 100en Watts terwijl anderen met veel minder uit de voeten kunnen.
Waarom zouden dat appels en peren zijn? Natuurlijk maakt het rendement van de voeding en aansturing wel wat verschil, maar het wijkt echt niet opeens een factor 2 van elkaar af hoor! Je kan dat best vergelijken.
Dat full-HD op klenere schermen alleen marketing is, is naar mijn mening niet waar. Bij kleine schermen is de kijkafstand ook kleiner. Zelf zie ik een verschil tussen Full-HD en HD-ready schermen op kleine afstand. Opgemerkt moet worden dat ik een grafische werken ben, dus misschien wat kritischer kijk dan de gemiddelde consument.

Plasma is een mooie techniek, maar zou hebben hun reputatie gewoon erg tegen. Dat krijg je niet meer weg, hoe goed het ook is.
Ik zal je 't nog sterker vertellen 't vershil tussen 'n goed SD signaal & 'n HD signaal is op 'n 32 inch al amper te zien! Ik heb op m'n slaapkamer 'n kleine 32 inch LCD staan, met 'n HD satelliet ontvanger & 't verschil is amper waar te nemen!

Daar komt nog 'ns 'n keer bij dat geen enkele uitzending hoger dan 1080i wordt uitgezonden, dus je kunt er alleen maar profijt bij hebben bij HD DVD's, of Blu-ray discs.
Daar komt nog 'ns 'n keer bij dat geen enkele uitzending hoger dan 1080i wordt uitgezonden, dus je kunt er alleen maar profijt bij hebben bij HD DVD's, of Blu-ray discs.
De BlueRay's en HD-DVD's komen ook niet hoger dan 1080i. (of mischien nog 1080p, maar dat maakt in het aantal pixels op het scherm niet uit)
Maar ik ben het niet met je eens dat het verschil tussen een goed HD signaal (bijvoorbeeld die Brava-HD zender) en een goed SD signaal niet te zien zou zijn.
Dat ze in HD uitzenden wil nog niet zeggen dat het HD-opnamen zijn. Kijk naar Ned1HD, waar vrijwel alles nog SD-opnamen is. Daar profiteer je nu alleen van de hogere bandbreedte van het kanaal en de upscale-mogelijkheden van je ontvanger.
Maar bij echte HD-uitzendingen -zoals ik al noemde die Brava-HD zender- is het beeld echt zo ongelooflijk veel scherper dat je dat zelfs op een 720p paneel al goed ziet.
1080P en 1080i is nogal een verschil hoor. Ook qua pixels, omdat bij 1080i de pixels om en om op je beeldscherm verschijnen.
Ik zal je 't nog sterker vertellen 't vershil tussen 'n goed SD signaal & 'n HD signaal is op 'n 32 inch al amper te zien!
Dat klopt... zolang je er meer dan 1.20m vanaf zit want met wat wiskunde & biologie kan vanaf die afstand je oog het verschil tussen 2 aangrenzende pixels niet meer waarnemen en dus verlies je "resolutie".

Geen idee welk merk & type LCD je hebt staan maar als het een FullHD-beestje is, dan zal jij wel degelijk het verschil zien (sowieso qua levendigheid van het beeld) als je er een BDP-LX70 op aansluit tegenover een high-end DVD-speler (HD vs. SD naar je TV sturen).
Naja, inbranden is natuurlijk nog een risico en ik geloof inderdaad dat een van de fabrikanten adviseerde de eerste 100-200 uur niet continu hetzelfde beeld op te zetten. Daarna is dat niet zo'n groot probleem, tenzij je echt 24/7 naar hetzelfde beeld kijkt, maar dan maakt inbranden alsnog niet uit natuurlijk.

Je ziet het aan het fenomeen "grijze balken" rond 4:3-uitzendingen. Ik vind dat het enige echte nadeel aan plasma, want die grijze balken leiden mij af. Ik kan er niks aan doen, maar ik vind dat echt heel vervelend. Nog erger vind ik het als 4:3 beelden gecropt of uitgerekt worden tot 16:9, dus ik denk dat ik nog ff wacht of oled/sed wat wordt of dat 4:3 helemaal uitsterft, maar voorlopig wil ik geen lcd omdat ik de kleuren niet mooi genoeg vind en geen plasma omdat je dan grijze balken krijgt. Ik denk alleen wel dat je met die enkele 4:3-uitzending op tv opzich best met zwarte balken kunt kijken, procentueel gezien is dat maar een heel klein deel van de uitzendingen natuurlijk :)
In mijn Panasonic plasma en in mijn Samsung ontvanger kun je instellen wat voor kleur de ongedefinieerde randen moeten krijgen.
Panasonic heeft in de firmware van de TV ook zo'n beetje alle truken uit de doos getrokken om inbranden tegen te gaan.
Als je bijvoorbeeld een stilstaand beeld langere tijd toont, zie je na een tijdje het beeld zichzelf uitfaden naar een stuk lagere intensiteit.
Bij Teletekst van het toestel zelf zie je dat de achtergrond een waas krijgt van de meest gebruikte kleur in de pagina. Als je dus een pagina kijkt met groene tekst dan zie je de achtergrond switchen naar een donker groene tint, etc.
De auteur geeft aan dat er nog sprake is van inbranden en baseert dit op een post van een user op het forum. De betreffende post geeft niet eens aan welk type scherm het betreft, enkel formaat wordt vermeld. Het kan dus net zo goed zijn dat de gebruiker een schermtype heeft gekocht wat een paar jaar geleden is uitgebracht, met verouderde techniek.Daarbij is de bron nogal discutabel als er slecht gerefereerd wordt naar de post van één gebruiker.
Als voorbeeld een quote uit de handleiding van een 3-jaar oud Panasonic plasma scherm:
Do not allow a still picture to be displayed for an extended period, as this can
cause a permanent after-image to remain on the Plasma TV.
Examples of still pictures include logos, video games, computer images, teletext
and images displayed in 4:3 mode.
Without signals and operations for 2 minutes, the level of the contrast decreases
automatically to prevent image retention.
Note:
The permanent after-image on the Plasma TV resulting from fixed image use is
not an operating defect and as such is not covered by the Warranty.
This product is not designed to display fixed images for extended periods of time.
Ook als je zoekt op "after-image site:panasonic.com" zie je genoeg andere handleidingen die waarschuwen voor inbranden, bijvoorbeeld de TH-37PH9UK (pagina 5)

[Reactie gewijzigd door TD-er op 26 juni 2008 10:34]

Hogere resoltutie is zeker wel zichtbaar, ok wellicht niet met bewegende beelden (of het valt minder op). Maar het bekijken van foto's is een hogere resolutie wel vaak mooier/beter (mijn mening). Aangezien de tv nu ook voor dergelijke zaken gebruikt wordt lijkt me dat dus wel van toepassing (althans voor mij)
Ik weet zeker dat de auteur je gevoelens niet wilde kwetsen...

Het stukje wat je zojuist gelezen hebt (wat ik niet geloof) is niet een propagerend stukje, maar een mogelijke uitleg op de vraag waarom Plasma steeds minder populair is in vergelijking met LCD.

Zo zeg jij:
Wat betreft het stroomverbruik doet de auteur voorkomen dat de plasma televisie een constant hoog stroomverbruik heeft.
Als je netjes het artikel zou hebben gelezen heb jij vast opgemerkt dat de auteur het volgende heeft geschreven:
De pdp-fabrikanten hebben de laatste jaren dan ook zuinigere modellen op de markt gebracht en vooral bij de weergave van donkere beelden komt het stroomverbruik van de gemiddelde plasma-tv in de buurt van lcd-schermen. Panasonic belooft voor zijn toekomstige plasmamodellen zelfs een halvering van het energieverbruik.
Euh, nu lijkt het net alsof je een rode waas voor je ogen kreeg toen je "plasma" en stroomverbruik in één zin zag staan, maar das vast mijn verbeelding.

Verder doe jij je beklag over de bronnen en referenties van de auteur, waar je misschien wel gelijk in hebt, maar je bent zelf geen haar beter? Je roept dingen en geeft geen enkele bron ter verificatie.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. :D
Ik vind de conclusie (Op termijn lijkt daarom de lcd-technologie de beste papieren te hebben, hoewel ook de veelbelovende oled-techniek voor de deur staat.) wat kort door de bocht.
Ten eerste is het inderdaad de vraag wat de concurrentie gaat doen: OLED is veel belovend, SED wordt ook regelmatig geroepen, en wie weet wat voor andere technieken er op de plank liggen.

Wat betreft stroomverbruik: er zijn al nieuwe technieken aangekondigd voor plasma TV's, die het stroomverbruik zowat zouden halveren. Als ze dat lukt komen ze qua stroomverbruik erg dicht in de buurt van LCD's, misschien zelfs wel beter.

Ook het argument dat plasma alleen op grotere formaten FullHD aan kan vind ik vrij zwakjes: plasma wordt nou eenmaal vanaf 37 inch geleverd omdat de techniek kleiner niet of nauwelijks toestaat. Maar dat is ongeveer hetzelfde argument als zeggen dat LCD niet kan presteren op schermen groter dan 50 inch, of dat je met een Porsche zo slecht een gezin van 4 personen mee op vakantie kan nemen. Binnen een segment moet je kijken naar de voor- en nadelen die iedere techniek biedt. Dus niet janken dat er geen plasma is <37 inch, niet janken dat LCD zo slecht presteert 64", maar gewoon 40 inch LCD vergelijken met 40 inch plasma.

het linkje naar het "inbranden" van een TV betreft 1 melding, waarbij het niet eens om inbranden gaat maar om image retention. Image rentention is een beeld dat wat blijft hangen, maar geen permanente schade oplevert zoals een ingebrand beeld. Vandaar: Foutje, bedankt 8)7
Image retention is dat een logo blijft staan wanneer gezapt wordt naar een andere (donker) beeld. Het logo is vervolgens lichter waar te nemen dan het omringende beeld. Dit effect is niet te verwarren met :

Burn-in want dat is het sneller verouderen van het paneel op één plek waardoor de helderheid op deze plek sneller achteruit gaat. Dit effect is waar te nemen als een donkerder beeld dan het omringende beeld.

De meeste klachten die hier en daar te lezen zijn over problemen met logo's gaan 99,9% over screen retention. Dit is totaal onschadelijk en is vaak naar 5 minuten op een ander beeld totaal verdwenen.
Wat is dat nou met de Tweakers redactie, dat zij al jarenlang van die onozele anti-plasma artikelen schrijven? En helemaal op dit moment, nadat verdorie hun eigen test van een paar weken geleden het volledig duidelijk maakt dat Plasma nog steeds duidelijk superieur is aan LCD.

De conclusie van die test was ook al zo gekleurd, en nu krijgen we weer zo'n verschrikkelijk eenzijdig verhaalt, dat meer met fanboy marketing te maken heeft, dan met een objectieve journalistiek...

De argumentaties slaan echt nergens op. Iedereen weet dat dynamisch contrast absoluut geen alternatief voor daadwerkelijk contrast, maar dat wordt wel als argument aangebracht. Iedereen met een beetje kennis weet dat het energie verbruik van LCD en Plasma vrijwel hetzelfde is, (hetgeen ook weer in de Tweakers test duidelijk werd) maar ondertussen wat er nog steeds gedaan alsof plasma zoveel verbruikt. Etc etc..

Werkelijk diep triest dat er (wederom) zo'n artikel op Tweakers geplaatst wordt...
dat zat ik nou precies te denken. het was toch echt de test van t.net zelf waarin geloof met name plasma schermen superieur scoorden.

sowieso nu vergelijken ze technologien met elkaar. inderdaad er zijn LCD's die goede zwartwaardes hebben, lage responstijd hebben, 100hz hebben en nog een goede kijkhoek. maar dan praat je al gauw over een LCD scherm van vet duur voor 32" ofzo

panasonic plasma bv pv7 van een paar jaar terug, veelvoudig verkrijgbaar voor 500 euro. blaast zo'n mooie LCD niet uit, maar doet er zeker niet onder voor. en het kost ook een stuk minder.

dus de keus is simpel, je kan een auto kopen die lekker snel is, of je kan een fiets kopen waarop een motor van een motorfiets is geinstalleerd en die even snel gaat als de auto maar wel veel duurder is. ik zou het wel weten

[Reactie gewijzigd door dangerpaki op 25 juni 2008 23:07]

Ondanks dat ik de artikelen meestal van goede kwaliteit vind kan ik niet anders dan me daar volledig bij aansluiten. Heel vreemd dat het op sommige punten tegen de eerdere reviews in lijkt te gaan. Dat plasma marketingtechnisch terrein verliest betekend niet dat het opeens minder goed is. In het verleden is het al vaker gebeurd dat een technisch superieure techniek het onderspit delft tegen slimme marketing trucs.
De conclusie van die test was ook al zo gekleurd, en nu krijgen we weer zo'n verschrikkelijk eenzijdig verhaalt, dat meer met fanboy marketing te maken heeft, dan met een objectieve journalistiek...
Ik voel me toch enigszins aangesproken nu, maar wat was er gekleurd aan de conclusie van mijn tests? :o
Mijn review van mijn LG 42PC51 op kieskeurig.nl:
Heb het toestel nu ruim sinds kerst 2007 en ben erg tevreden. In eerste instantie viel het beeld me nogal tegen, omdat het toestel erg zichtbare "image retention" heeft, vooral met ondertitels. Image Retention is het nagloeien van de pixels nadat ze veel licht hebben moeten geven. De ondertitels lieten na enige tijd 2 duidelijk zichtbare lichte balken achter in het beeld, wat vooral met donkere scenes erg storend was. Na enig zoeken op internet bleek, dat ik mijn toestel simpelweg te donker had gezet. De LG kan dus geen echt zwart weergeven, dit blijft altijd wat grijzig. Na aanpassingen in de beeldinstellingen is het beeld nu prima. In een donkere kamer is zwart nu weliswaar niet geheel zwart, maar het beeld is perfect en het nalichten is niet langer zichtbaar.
Mijn instellingen zijn nu:
contrast: 60
helderheid: 60
kleur: 50
scherpte: 70
Daarnaast staan orbiter en XD aan en heb ik de rest op factory default gelaten. Ik moet hierbij wel vermelden dat ik schotel heb, dus de kwaliteit van het bronsignaal is uitmuntend. De ervaring van iemand met analoge kabel zal geheel anders zijn.

Wat het aansluiten van een stereoinstallatie betreft: Gebruik hiervoor de scart-aansluitingen! Op de scart-aansluitingen heb je audio out op line-niveau, ongeacht het volume van de TV. Simpelweg op de mute-knop drukken van de TV en de stereo aan en luisteren maar. Werkt perfect en je bent ook van die ratel in het geluid af die kan optreden als je het volume voluit draait.
Als de scart-aansluitingen al vol zitten, zoals bij mij het geval was, kun je een zogeheten scart-hub kopen. Dit is een scartkabel met een kastje eraan met hierop 3 scart-aansluitingen die parallel aangesloten zijn. Zo kun je simpelweg voor een paar euro het aantal scartaansluitingen uitbreiden.

Wat nog wel een verrassing was, was het feit dat de TV zich op mijn mediacenter meldde als een 1280x768 plug-en-play monitor. Als je het beeld dan goed bekijkt, zie je duidelijk dat dit niet de native resolutie is van de TV maar net een tandje hoger. Wel zie je, dat dan alles op de desktop in evenwicht is. Ronde ikoontjes zijn dan ook echt rond. Het beeld is vanaf het mediacenter overigens om te zoenen! Haarscherp, zonder enige afwijking in het beeld. Alle kleuren zijn perfect!
Hiervoor had ik een Sony 72cm Trinitron CRT TV, maar deze LG overtreft hem qua beeldkwaliteit. Het enige minpuntje blijft het zwart, wat geen zwart kan zijn, maar ik had mijn oude Sony ook zo ingesteld, dat zwart niet echt zwart was, om geen details in films te hoeven missen. Dit is dus voor mij niet storend.
Aangezien ik deze week de beschikking had over een redelijk formaat Philips breedbeeld LCD (hdready, pixelplus2 cineos ding) maar eens aan de tand gevoeld met mijn PS3 erop. Ik had expres die dynamic contrast op 'laag' gezet. Op zich valt de ghosting best mee te leven, ik had er geen last van in ieder geval, en zolang je de gordijnen open laat is er niets aan de hand. Met de gordijnen een beetje dicht werd dat al snel een ander verhaal, verder dan donkergrijs komt het echt niet. Je ziet gewoon dat het hele scherm licht geeft. Wel niet zo erg als een laptop maar nog steeds rete irritant.
Ik was al een plasma fan, maar nu staat het echt vast: geen LCD tv voor mij.
Hoe zit het dan met het verschil in de TN schermen en de PVA schermen van de LCD tv's?
PVA heeft toch veel meer contrast en moet dan toch wel in de buurt komen van de plasma schermen? En ook de inkijkhoek van deze schermen is 178 graden.

[Reactie gewijzigd door Squawking op 25 juni 2008 15:35]

Jij moet duidelijk de inleiding van de inleiding van de Platte televisies roundup nog 's lezen. Die kijkhoek zegt he-le-maal niks en de contrastverhouding nog minder. De beste lcd uit de review qua zwartwaarde was nog altijd bijna 10x zo fel in zwarte vlakken als de slechtste plasma qua zwartwaarde! Pas als ze per (groepje) pixel(s) een led kunnen bevestigen voor de backlighting kan lcd in de buurt komen.
Het gebruik van TN-panelen is not done voor tv's, daar wordt eigenlijk uitsluitend (S-)IPS/PVA/MVA toegepast. Alleen computerschermen uit de lagere prijsklasses maken gebruik van TN.

Er zitten overigens nog wel wat kwalitatieve verschillen tussen (S-)IPS/PVA/MVA, en ook op dat vlak wordt afaik nog steeds geinnoveerd.
Erg jammer, plasma heeft veel mooiere kleuren en zwartwaarden dan LCD. Ik begrijp alleen niet waarom de plasma pixels niet kleiner gemaakt kunnen worden. Bij LCD kunnen ze de pixels toch ook steeds kleiner maken, waarom zou dat bij plasma ook niet kunnen?

SED klinkt echt veelbelovend, maar ik heb er vrij weinig over gehoord de laatste maanden.

[Reactie gewijzigd door Who Am I? op 25 juni 2008 15:24]

omdat bij plasma schermen, gas gevangen moet blijven in een cell met een fosfor coating.
Deze cell moet daarom ook "lucht dicht" zijn, en dat vergt redelijk dikke cel wanden.
t.o.v.
Bij lcd word een crystal (welke telkens kleiner gemaakt kunnen worden) "gedraaidt" door een stroom. Deze crystal bepaald of er licht door een gaatje (sub pixel)in het raster mag worden geschenen. Dit gaatje (sub pixel) heeft er dan een kleur filter voor hangen.
Waardoor het totale oppervlak van 1 complete pixel kleiner is.

Bij plasma zijn de pixels ook altijd rechthoekig.


* correct me if i'm wrong, maar dit is een hele simpele manier van het uitleggen denk ik.

[Reactie gewijzigd door incinerator82 op 25 juni 2008 15:32]

Weet je zeker dat de cel zelf luchtdicht moet zijn? Het ligt eerder voor de hand dat de gehele buis gasgevuld is en dat het gas zich vrij kan bewegen.
De cel zelf moet volgens mij luchtdicht zijn, anders kun je nooit per cel een plasma genereren, wat de pixel doet oplichten. Indien de gehele buis gasgevuld en vrij verbonden zou zijn, dan zou het creëren van een plasma volgens mij al vrij moeilijk zijn vanwege hoger benodigde spanningen (of stromen?). En er zouden waarschijnlijk meerdere pixels tegelijk oplichten.

Dus dit lijkt mij persoonlijk meer voor de hand liggen.
Pertinent onjuist. Cellen afzonderlijk zijn NIET luchtdicht. Alleen het paneel als geheel is luchtdicht.

Is ook makkelijk in te zien : hoe zou men elke cel individueel kunnen vullen met gas, en dan sealen? Is redelijk onmogelijk... Nu wordt gewoon de hele TV gemaakt, 2 glasplaten op elkaar. Daar wordt vervolgens langs 1 'ingang' het gas in gepompt, en vervolgens wordt dat 'pijpje' dichtgesmolten.
Nou kijk maar eens bij Pioneer op de site zij hebben een giga schrem 60 inch en 9mm dik!
Er is een video geplaatst op http://www.pioneer.nl/nl/products/62/index.html

Dit is echt super dus ze volgends mij zijn ze redelijk aan de weg aan het timmeren het probleem is dat ze de marge's zien slinken en dan niet meer durfen te investeren.
Grote van een pixel heeft niks met de schermdikte te maken! We hebben het hier over de hoogte X de breedte, niet over de dikte ;)
Zoals gezegd is zo'n cel 1mm groot, dus als ze die kleiner maken, zal dat niet zo'n invloed hebben op de dikte van het scherm als die al 9cm is. Wat men bedoelde om die kleiner is dat ze hierdoor hogere resoluties kunnen bereiken. Momenteel zijn het enkel schermen met een grote diagonaal die Full HD kunnen omdat de pixels te groot zijn voor kleinere schermen.
Tegenwoordig hebben ze toch plasma's met square pixels? Zou niet weten hoe ze anders schermen van 1920x1080 in de juister verhouding kunnen hebben :P
Klopt, pixels zijn al klein genoeg te krijgen op een plasma scherm. Alleen zit full hd op een scherm kleiner dan 42 inch er niet in. Niet dat dit uit maakt, want je zou het toch niet kunnen zien.
Een van de belangrijkste redenen dat cellen niet veel kleiner gemaakt kunnen worden, heeft te maken met de (efficiency) van de gasontlading. Kleine /korte gasontladingen zijn verschrikkelijk veel inefficienter dan grote/lange.

Daarom is een TL-balk ook ~20 keer zuiniger dan een PDP; ook al is de technologie verder niet zo heel verschillend.

Verder hangt de spanning waarop een PDP werkt (de gasontlading) sterk af van hoe groot de cel is, en wat de druk is. Druk*afstand moet een zekere waarde hebben. Die druk kun je niet zoveel aan veranderen (moet lager zijn dan atmosferisch, anders ploft je TV. Nu is het ~800 mbar), met als gevolg dat ook de (minimale) grootte van een cel vast ligt.
Ik heb bewust gekozen voor een LCD, vanwege de kwaliteit van het scherm. Ik heb best veel plasma schermen bekeken in de winkels, en ik vind de kwaliteit ontzettend tegenvallen. vooral de kleurweergave vind ik niet mooi. de kleuren zijn ontzettend dof, en ik vind het ook niet prettig kijken. daarnaast is het nog steeds zo dat na een tijd de kwaliteit van plasma achteruit gaat. hierdoor heb ik besloten om voor lcd te gaan, wat ik een mooier beeld vind, vooral omdat ik heel veel films kijk, waaronder een grote hoeveelheid full hd films. ook de prijs van plasma staat mij tegen. er zullen veel mensen zijn die juist voor plasma gaan, omdat het voor hun prettiger is om naar te kijken, maar ik vind dat juist niet.
Na verloop van tijd wil het backlight van een LCD ook wel achteruit gaan, en die dingen zijn niet (makkelijk) te vervangen.

Als ik films kijk op mijn 24" Dell monitor (en daar zit geen slecht paneel in), zie ik toch echt wel de grijzige zwart soorten, en daar stoor ik mij vooral aan.

Toch, er zijn geen 24" plasma schermen op 1920x1200, dus het blijft de beste optie...
+2Anoniem: 50893
@boiert26 juni 2008 00:06
Voor zover ik heb kunnen lezen in de loop der jaren vervalt Plasma veel sneller qua lichtopbrengst en kan na 5 jaar al vaak 50% minder opbrengen. Bij LCD staat 8-10 jaar voor en dan is de achteruitgang ongeveer 20%, daar waar de LCD een langere leeftijd heeft op papier dan Plasma.

Plasma is met name minder favoriet vanwege het inbranden. Heb wel eens bij mensen een TV gezien die een tv een nachtje per ongeluk aan hebben laten staan en daar word je niet echt vrolijk van. LCD is inmiddels al aan zijn 10de generatie panels toe en vanaf het begin tot nu is er al een hoop verbeterd. Ik heb zelf een 52" van Samsung en zou die echt niet voor welk toestel ook willen inruilen. Het voebal via de digitale decoder was erg mooi maar ook met DVD's en upscaling is het ronduit strak en vol met kleuren.

Ik denk dat Philips wel een aardige kans maakt met zijn 3D panelen als die goed ontwikkeld zijn en volwassen zijn geworden. Ook OLED zie ik niet slagen, misschien wel een mooier beeld, nog compacter maar die aparte tuner box vind ik persoonlijk oer lelijk. Voor de aankomende 10 jaar zit ik wel goed met mijn scherm, laat Philips maar eerst met die 3D schermen komen voor op de PC :)
Voor zover ik heb kunnen lezen in de loop der jaren vervalt Plasma veel sneller qua lichtopbrengst en kan na 5 jaar al vaak 50% minder opbrengen.
Dat is op zich niet erg, mits de lichtopbrengst lineair afneemt in alle kleuren en daarnaast neemt de helderheid in het begin heel snel af, vandaar ook die opmerking in het artikel om de eerste 200 uur de helderheid wat omlaag te zetten.
De afnemende helderheid van LCD's is echter veel irritanter, omdat de buisjes van de backlight na verloop van tijd geen wit licht meer uitstralen, maar meer een paarsiger beeld geven.
LCD is inmiddels al aan zijn 10de generatie panels toe en vanaf het begin tot nu is er al een hoop verbeterd.
Ik heb het al vaker gezegd hier, maar bij LCD zegt een volgende generatie niet meteen dat er andere technieken gebruikt worden. Een bepaalde generatie fabriek zegt alleen maar wat over de grootte van de glasplaten die gebruikt worden.
Zo uit het hoofd gebruikt een 8e generatie fabriek glasplaten van zo'n 102" diameter.
Hieruit kun je dus één 102" paneel halen, of 6x een 42" of 8x een 32". (aantallen uit het hoofd, maar gaat om het idee)
In een 6e generatie fabriek kunnen ze dus bijvoorbeeld op een gegeven moment ook panelen gaan maken die dezelfde technieken gebruiken als de nieuwste generatie fabriek, maar ze zullen daar nooit een 102" scherm kunnen maken.
Ook OLED zie ik niet slagen, misschien wel een mooier beeld, nog compacter maar die aparte tuner box vind ik persoonlijk oer lelijk.
Een bepaalde display techniek zegt niets over de ingebouwde tuner.
ok OLED zie ik niet slagen, misschien wel een mooier beeld, nog compacter maar die aparte tuner box vind ik persoonlijk oer lelijk.
Die tunerbox kun je toch altijd weg werken, ze kunnen ze mooier vinden, zodat ook jij ze mooi vindt ;)

Maar aan de andere kant, hoeveel boxen of decoders heb je al wel niet?:
 • digitale TV
 • DVD speler/brander
 • Versterker
Klopt, plasma's komen het best tot hun recht in een donkere omgeving.
In winkels zien ze er daarom dof en grijs uit.

Mensen die dus vaak overdag tv kijken, en de gordijnen niet dicht willen doen kunnen inderdaad beter voor LCD gaan.

Maar heb jij een donkere zolderkamer als HT ingericht dan is Plasma weer beter, al zou ik dan gaan voor een beamer.
Dat gezeur over inbranden snap ik echt niet. Ik heb ook een (Panasonic) plasma, nergens last van. Panasonic heeft het er zelfs niet meer over in de handleidingen. Ook schijnt het niet zo erg meer te zijn met het liggend vervoeren al heb ik zelf voor de zekerheid toch staand vervoert.
Het enige echte nadeel is dat het overdag dat diepe zwart niet echt haalt zoals gezegd wordt.
Als overdag op een plasma het diepe zwart niet wordt gehaald, kun je dat bij LCD helemaal vergeten: die beginnen al een aantal tinten lichter dan de plasma TV's.
+2Anoniem: 236146
@Pietervs25 juni 2008 17:57
Altijd handig om eerst wat na te denken over beide technieken voordat je dit soort statements maakt; als in een verlichte ruimte naar LCD kijkt is zwart wel degelijk zwarter dan bij Plasma. De reden hiervoor is simpelweg de reflectie van de grijze plasma-panelen; bij zwarte pixels zie je dus in feite een grijs verlicht paneel door het omgevingslicht. In het donker is er geen omgevingslicht, dus kun je de grijze kleur ook niet zien.

Bij LCD zijn de panelen echter een stuk zwarter en de techniek heeft in principe weinig last van reflectie (sommige modellen wijken hier van af). Tevens neemt door het omgevingslicht de lichtintensiteit voor je ogen toe, waardoor het nu relatief erg zwakke uitgestraalde licht bij zwarte pixels amper wat voorstelt --> je hersenen registreren het als (vrijwel) zwart.

Uiteraard is dat niet alles, maar het verklaart aardig waarom LCD met omgevingslicht zwarter zwart geeft dan plasma.
Inbranden gebeurt bij voornamelijk stilstaand beeld. Het voordeel is, wat jij tegenwoordig niet ziet, is dat veel zenders hun logootje in de bovenhoek zelf al verplaatsen (enkele pixels per keer). Hierdoor duurt het inbranden veel langer maar uiteindelijk zal die volledige plek wel "anders" zijn.

En als je het wil proberen, maar niet aan te raden, maak je een stilstaand plaatje met kleur #000000 en in het midden plak je mooi een vierkant met code #FFFFFF en laat je TV eens 2 weken op dat beeld staan.
2 weken, denk eens na. Dat is geen real-life situatie en dus niet relevant.
Inbranden is bij een PDP nauwelijks erger dan bij een CRT. Het verschil is dat je mensen hebt die het contrast en de helderheid graag veel hoger zetten omdat dat bij een PDP gewoon kan. Dan wil dat inbranden heus wel lukken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee