Panasonic introduceert lcd-televisies in Europa die op Android TV draaien

Panasonic gaat televisies in Europa uitbrengen die op het Android TV-besturingssysteem draaien. Dat is voor het eerst; tot nu toe heeft de fabrikant altijd geleund op zijn eigen, op FirefoxOS gebaseerde My Home Screen-platform.

Volgens de website FlatpanelsHD komt Panasonic met twee modellen met Android TV, te weten de HX700 en HX710, waarbij er tussen de twee typenummers alleen een verschil is in de kleur van het frame: de HX710 is niet zwart maar zilver. De modellen komen uit in vier formaten, te weten 43, 50, 55 en 65 inch. Volgens een Italiaanse site horen daar prijzen bij van 550, 600, 700 en 950 euro. De televisies ondersteunen verder hdr10, Dolby Vision en hlg. De ondersteuning van hdr10+ lijkt te ontbreken en ook geavanceerde functies zoals individueel dimbare zones van het backlight zouden ontbreken.

Het bestaan van de plannen om dit jaar nog Panasonic tv's met Android TV uit te brengen, werd eind vorig jaar al gebracht door FlatpanelsHD, al was het tot nu toe nog onduidelijk wanneer dat zou gebeuren en bij welke modellen. Het is onduidelijk of Panasonic het Android TV-besturingssysteem breder gaat omarmen en het vervolgens bij meer toekomstige modellen gaat introduceren. De huidige tv's van Panasonic, waaronder ook zijn oled-modellen, draaien net als de tv's van eerdere jaren nog op het eigen My Home Screen-platform.

Dit besturingssysteem heette vroeger Firefox OS. Toen was de Mozilla Foundation nog betrokken, maar toen dit bedrijf in 2016 zichzelf terugtrok, besloot Panasonic het platform zelf te onderhouden. Dit jaar is versie 5.0 van My Home Screen beschikbaar. Deze versie brengt niet alleen de gebruikelijke stabiliteitsverbeteringen met zich mee, maar gebruikers krijgen nu ook aanbevelingen te zien van streamingdiensten als Netflix en YouTube. Ook kunnen Google Assistent en Amazon Alexa worden gebruikt om de tv via een extern apparaat te bedienen.

Op het besturingssysteem van Panasonic was nogal eens kritiek, waarbij bijvoorbeeld het ontbreken van bepaalde apps als Disney+ en het gebrek aan regelmatige updates worden genoemd. Deze kritiek en het feit dat Android TV een meer uitontwikkeld systeem is dat meer mogelijkheden biedt, zijn wellicht aanleiding voor Panasonic geweest om in ieder geval bij een paar nieuwe modellen de overstap te maken. Overigens draaien Philips- en Sony-tv's al geruime tijd op Android TV.

Door Joris Jansen

Redacteur

11-09-2020 • 17:49

40 Linkedin

Reacties (40)

40
39
22
2
1
10
Wijzig sortering
Panasonic heeft nooit uitgeblonken op de LCD markt. Maar wel een vooruitgang dat ze nu over gaan op Android tv in plaats van dat achterhaalde FirefoxOS.
Ligt eraan wat je belangrijk vindt aan een tv. Als je niks geeft om het hele smart gedeelte maar wel veel Instellingen zelf wilt kiezen ipv al die presets zit je bij Panasonic wel goed.

Persoonlijk heb ik veel liever een Panasonic dan al die merken die meer bezig zijn met hun smart gedeelte(android) en de marketing eromheen.
Ik heb 3 Panasonic televisies in huis en ooit geëxperimenteerd met LG, Samsung en Sony maar het gebruikersgemak van Panasonic te denken aan: afstandsbediening knoppen indeling (lekker groot en simpel) maar ook menu structuur bevalt mij enorm. Bij Sony vind ik de afstandbediening erg onwennig met in het midden 2 ringen. Ook het menu van Sony was onlogisch naar mijn mening.

Waar ik bij Panasonic enorm op hoop is dat deze televisies gaan uitbrengen die groter zijn dan 75 inch en in het algemeen televisies met goed geluid want LG doet het op dit vlak naar mijn mening best goed.
Vorig jaar heb ik een 75 inch tv van Panasonic gekocht maar het geluid klinkt niet vol en is ronduit slecht waardoor je sneller geneigd ben om je stereo aan te zetten

Dit jaar had ik wel HDMI 2.1 i.c.m. 120 hertz verwacht op de line-up van Panasonic maar helaas is dit tot op heden niet het geval. Hopelijk volgend jaar.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 11 september 2020 18:11]

Och, ik snap wat je bedoelt, maar uiteindelijk wen je toch aan ieder systeem? Ik zou een tv daar niet voor laten staan, maar wellicht is dat persoonlijk.

Google met Android blijft wel altijd een dilemma. Aan de ene kant werkt het tegenwoordig wel echt goed. En je systeem blijft lang up-to-date. Maar ja, wèl Google natuurlijk. Lastig.
Bij Sony kon ik maar niet wennen aan de afstandsbediening en werd daardoor een frustratie en heb deze tv daardoor verkocht.

Door een Panasonic 65 inch VT20 plasma tv ben ik groot fan van Panasonic geworden . Ik heb nog wel een paar keer de overstap naar andere merken gemaakt maar uiteindelijk snel weer een Panasonic televisie terug gekocht.
Ik kom ook van twee Panasonic plasma’s weg. Ik zit nu op LG met een OLED maar wat een verschrikkelijk menu systeem zeg. Ook het ‘smart’ gedeelte is echt waardeloos qua UX en UI.

Ik zou zo weer voor een Panasonic gaan maar dat was op dat moment niet mogelijk gezien LG het beste scherm had.
https://tweakers.net/tele...Fz2Q2pyO07Kky_7NSlReM1_UD paneel van LG (momenteel zijn die de enige die OLED panelen voor tv's maken) maar door Panasonic in een tv gezet met hun eigen menu en hogere helderheid door het aanpassen van het paneel al weet ik niet zeker of dat bij ieder model is.
Wat ik me dan afvraag, waarom zou je je stereo niet aan willen zetten? Mijn (Philips Android) tv zet mijn receiver automatisch aan als de tv aan gaat, hoef ik niks voor te doen.
Deze optie heb ik niet met mijn stereo of tv. Wel dat de tv via chromecast aan gaat dat weer wel.

Vroeger had ik 5 afstandsbedieningen op tafel liggen en ik wil terug naar maximaal 2.

Als jouw tv goed geluid produceert heb je geen stereo meer nodig. Radio is tegenwoordig ook op een digitale tv te ontvangen.
(Ik hou erg van minimalisme). Daardoor minder kabels in huis en apparaten die stroom verbruiken (te denken aan standby modus i.v.m. netwerkondersteuning).

[Reactie gewijzigd door aliberto op 11 september 2020 18:39]

Ik doe al jaren alles met alleen de Logitech Compagnion.
Als je je huis minimalistisch in wil richten dat snap ik, hoewel ik zelf de voorkeur geef aan goed geluid (geen enkele tv zal ooit kunnen tippen aan een stel stevige zuil speakers en een center). Maar als je het wel hebt staan dan geldt dat minimalistische argument niet echt, want dan staat het toch in je huiskamer. Dan zou ik het ook gewoon gebruiken.
Op de afstandsbediening zit een knop die cyclet door de geluidsmodi (bij oudere modellen althans). Bovendien heb je in de menu's best veel opties om te veranderen. Mocht je dit nog niet weten; het kan een wereld van verschil maken, vooral als de tv dicht op de muur staat/hangt. Virtual surround sound klinkt bij bepaalde films en series behoorlijk goed. Op het model uit +- 2011 dat ik nog gebruik is het geluid prima, net als het beeld.

Als het de fysieke speakers zijn die gewoon ruk zijn dan heb ik niks gezegd.
Ik heb nog nooit een Panasonic gehad, maar ze spreken me altijd wel erg aan. Als ze nu eens met een gebogen (curved) tv komen, ben ik verkocht :)
Met die nieuwe Chrome-cast met Android TV ingebouwd moet je je afvragen wat de toekomst van smart TV nog is. Ik ben erg blij dat er een eenvoudige oplossing komt om het smart-gedeelte van je TV te upgraden. Ik heb jarenlang geroepen dat ik het niet interessant vond en dat is in feite ook zo, omdat het ruk onderhouden wordt. Nu zit het op mijn LG oled en ben ik toch best blij met geïntegreerde Netflix en Youtube, al vraag ik me af hoelang dat blijft werken.

Panasonic maakt degelijke televisies, ik heb in menig review lovende woorden gezien over de bouwkwaliteit van Panasonic en kan dat sinds mijn P42G20 plasmatelevisie (die op de slaapkamer een 2e leven heeft gekregen) alleen maar beamen.
Met die nieuwe Chrome-cast met Android TV ingebouwd moet je je afvragen wat de toekomst van smart TV nog is.
Die toekomst is al vijf jaar bekend met de Shield TV, die een slag beter is door het ontbreken van opgelegde reclame door Google. ;)
Panasonic maakt degelijke televisies, ik heb in menig review lovende woorden gezien over de bouwkwaliteit van Panasonic en kan dat sinds mijn P42G20 plasmatelevisie (die op de slaapkamer een 2e leven heeft gekregen) alleen maar beamen.
Heb ervaring met een paar Panasonic TV's, ook een OLED model. Goede toestellen. Smart deel nooit gebruikt. Daar is een Shield TV voor.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 11 september 2020 20:27]

[...]
Die toekomst is al vijf jaar bekend met de Shield TV, die een slag beter is door het ontbreken van opgelegde reclame door Google. ;)
Ik zie op mijn Mi Box S anders ook nog steeds geen reclame. En ik heb toch echt alle updates van zowel het systeem als het Android TV-startscherm geïnstalleerd.
Ik heb een Panasonic. Firefox Os is een verademing tov Android TV. Snel, gebruiksvriendelijk, privacy niet té smart.
Voor mij juist de hoofdreden om voor een Panasonic te kiezen. My homescreen vind ik een verademing tov. Android!
Voor mij geen ander TV, Panasonic all the way!
Geen ander merk kun je zo fine-tunen.
FirefoxOS draait als een zonnetje geen issues hier.
Let wel op de goedkope modellen zijn geen Panasonic maar Vestel en draaien Vestel OS.
En over 3 jaar is jouw smart tv praktisch dom. Geen software support. Apps die niet meer werken. Ik vind dit misleidend want de tv wordt wel geadverteerd met wat deze allemaal kan.
Jouw tv is dan praktisch waardeloos.
Kortom koop een Chromecast en plaats deze in een HDMI-port en je smartphone is de afstandbediening. Software veroudering van jouw tv wordt op deze manier aanzienlijk tegen gegaan.

Van mijn part mogen fabrikanten weer terug naar domme televisies gaan en daardoor de aankoopsprijs lager maken.
"praktisch waardeloos" ?

Overdrijven is ook een vak:
Gaat ie stuk dan na 3 jaar?
Nee, stuk niet, maar als de softwareondersteuning stopt wordt dat deel van je tv onbruikbaar omdat apps niet meer zullen werken. Kwalijke zaak hoor als je het mij vraagt voor een toestel dat zeker 10 jaar mee moet gaan.
Volgens mij blijven apps gewoon werken, maar worden ze niet meer geüpdate...
Eens: Voor (dure) tv's een vervelende bijkomstigheid.
Maar verminderde functionaliteit is echt iets anders als praktisch waardeloos, dan dicht je het smart gedeelte van een tv te veel waarde toe.

Mij gaat het om de beeldkwaliteit, de rest is bijzaak (ook geluid), maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Ik zie een gat in de markt voor een oled monitor van 55" voor 600-700 Euro...? En dan zonder alle randzaken.
Bij LG schijnbaar niet. Ik heb het 2017 model en ook oudere modellen krijgen gewoon netjes updates. Hell de app van Netflix is de beste die er is! Alle formaten van Dolby Vision, Atmos en hele mik
Ik heb idd ook een WebOS tv uit 2016 die nog geregeld updates krijgt. Ik ben iemand die er ook altijd een externe “smart” uitbreiding aanhangt. Sinds WebOS ben ik echter behoorlijk tevreden.
Mijn tv begin 2016 gekocht maar is van ontwerp 2015 met OS2.5 en krijgt geen updates meer. Helaas zal ik disney + via chromecast moeten bekijken. Ik ben eigenlijk niet zo een fan van al die os'en en al zeker niet van die magic remote van lg. De mijne heeft het opgegeven en heb een fake kopie moeten kopen omdat LG die variant zelf niet meer maakt...
O en ik had een peperdure tv toen. Ik heb de ef950V toen een 4000 euro betaald.

[Reactie gewijzigd door Kris50 op 12 september 2020 14:42]

eens, heb ook liever een domme tv, heel graag zelfs
Wij hebben hier thuis 2 smart tv's, 1 sony en 1 samsung uit 2014 en bij beide doen de apps het nog prima hoor.
Wat ik me wel afvraag hoe het met ondersteuning zit, je wilt niet dat zoals bij sommige telefoons je na 4 jaar geen updates meer kunt krijgen, voor een telefoon is dat vervelend, maar voor een tv nog erger omdat die meestal langer mee gaat.
Dan misschien nog maar even wachten, ik was toevallig net het kijken naar Panasonic TX-43HXW944, maar omdat die momenteel niet te krijgen is nog niet aangeschaft. Hopelijk hebben die nieuwe meteen 4 of meer HDMI poorten :D
Is die wel een echte Panasonic?
Recent een Sony gekocht en was verast met android tv...een flinke verbetering ten opzichte van lg,
die ik hiervoor had.
Geweldig met b.v Kodi, waarmee ik onbekend was....elke film of tv serie streamen ;)

[Reactie gewijzigd door luifel op 11 september 2020 18:17]

Dat kan toch ook gewoon met plex? Ik vindt kodi altijd overrated vooral qua interface is het ouderwets.

Plex draait prima op LG Web OS.

[Reactie gewijzigd door Zackito op 11 september 2020 18:21]

Ach, smaken verschillen, ik vind Kodi geweldig
Ach, smaken verschillen, ik vind Kodi geweldig
Kodi is idd geweldig. Het speelt alle codecs af. Het was voor mij de enige reden om mijn nvidia shield tv te houden naast mijn Samsung qled uit 2019 die verder apps zoals netflix en YouTube probleemloos en snel afspeelt, maar geen mediaplayer heeft die alle codecs speelt.
Hoop dat ze ook tvs blijven maken zonder android tv. ;(
Anoniem: 474132
11 september 2020 17:54
Zonde, nu blijft eigenlijk alleen LG OLED nog over als kwaliteitsleverancier zonder Google Android.
Vorig jaar rond deze tijd was er anders toch enige tijd een hele goeie deal waarbij Panasonic de op dat moment goedkoopste aanbieder van een oled was.. de 8004 iod, weet het niet meer welk type.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee