Aantal mensen met mobiel internet groeit wereldwijd niet zo snel meer

Het aantal mensen dat de beschikking heeft over mobiel internet groeit wereldwijd niet zo snel meer als voorheen. Dat blijkt uit data van de GSM Association. Dat komt vooral doordat de penetratie van mobiel internet in ontwikkelingslanden stokt.

Ongeveer 43 procent van de bevolking heeft geen mobiel internet tot beschikking, blijkt uit data van GSMA waar Rest of World uit publiceert. Het aantal mensen met mobiel internet nam lang toe met ongeveer 200 miljoen per jaar en dat is nu 160 miljoen per jaar.

Het probleem daarbij lijkt betaalbaarheid van toegang tot mobiel internet. Aan het bereik ligt het niet: ongeveer 4 procent van de wereldbevolking woont in een gebied zonder bereik van mobiel internet. De prijs van mobiele data is gedaald en de prijs van smartphones veelal ook, maar veel mensen kunnen dat niet betalen.

De groei stokt vooral in landen als Nigeria, Mexico en Pakistan, zo concludeert de site. Ook in China is de groei gestagneerd en daar zijn 270 miljoen mensen niet online via mobiel internet. Het grootste land met mensen die leven in een gebied met bereik maar die geen mobiel internet hebben, is India: daar zijn 670 miljoen mensen die geen mobiel internet hebben terwijl ze wel bereik hebben.

GSMA: aantal mensen met bereik mobiel internet maar geen gebruik mobiel internet
GSMA: aantal mensen met bereik mobiel internet maar geen gebruik mobiel internet

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

20-11-2024 • 19:51

32

Reacties (32)

32
32
10
0
0
17
Wijzig sortering
Ik zie het ook in Zuid-Afrika het is erg simpel mobiel internet zorgt niet ervoor dat de rekeningen worden betaald. Ze willen een dak boven hun hoofd, eten, kleding, veiligheid in de buurt etc. :P
Een deel van die mensen heeft wellicht wel de beschikking over internet via (al dan niet gratis) wifi en/of een mobiele telefoon, maar geen mobiel abonnement met internet. Ze hebben inderdaad andere prioriteiten.

edit: Ik vind het een beetje ironisch dat er op de voorpagina van Tweakers een grote banner met 'de beste smartphones tot €600' staat. Kun je nagaan wat een luxepositie veel mensen hier hebben omdat ze zich iets van die prijs gewoon kunnen veroorloven.

[Reactie gewijzigd door PCG2020 op 20 november 2024 21:11]

Ik snap je punt wel, maar Tweakers is een Nederlands platform dat uitsluitend in de Benelux opereert. Er zijn ook miljonairs magazines en beurzen waar auto's en flessen wijn met de kosten van 4x mijn jaarsalaris geadverteerd worden. Dat is gewoon ook wel een beetje hoe de wereld werkt.
Zonder wijn kan je wel overleven maar smartphone is even belangrijk als brood geworden in Westerse wereld. Zonder smartphone kan je amper betalingen doen tenzij het factuur per post naar thuis wordt gestuurt. Ziekenhuizen, banken, transport gebeurt met de gsm tegenwoordig.
Een smartphone van 150 euro kan die dingen doen, maar eentje van 1500 euro ook.

Misschien gaat het bij die van 150 net iets trager, maar het kan wel.

Doet niet af aan wat PCG2020 en Asitis proberen uit te leggen.

Je kan een fles wijn kopen van 15 euro of eentje van 5000 euro, beide flessen kunnen heel lekker zijn en een gezellige avond nog net dat tikkeltje beter maken. Voor beide flessen wijn bestaat een markt, net zoals dat voor budgetsmartphones en de iets duurdere modellen is, en wat "duur" of "goedkoop" is zal echt van je persoonlijke situatie afhangen.
In mijn moederland, die in deze lijst voorkomt, worden smartphones gemaakt door telecom providers. De mainstream merken hier zijn daar absoluut onbetaalbaar. Daarbij is het zo dat de smartphone met een lening komt en dat je via de provider gratis toegang krijgt tot heleboel wifi punten. Vrijwel niemand neemt dan nog mobiel internet bij.
Best gek, want ik heb dus een smartphone zonder Gapps en kan dus alles wat jij zegt eigenlijk niet.
Alles gebeurt thuis op de desktop. Waarvoor heb ik bankieren op mijn mobiel voor nodig? Zeg het maar.
Ook het ziekenhuis, transport (OV kaart iemand?) e.d. Waar heb je die smartphone voor nodig?

Ja recentelijk kon je inderdaad niet eens een terrasje op zonder je smartphone, maar de vraag is ook:"Was dat eigenlijk wel helemaal hoe we de wereld willen hebben?"

Nu heb je nog steeds restaurants zonder menu en alleen een QR code als menu, dan stap ik op.
Inderdaad.
Zelf heb ik ook een 'ontgoogelde' (degoogled) smartphone en bankieren of andere dingen die anderen alleen met een app doen, doe ik gewoon op desktop. Dat gepriegel met tekst typen op dat kleine schermpje vind ik helemaal niks.
Als het echt moet, gebruik ik scrcpy om mijn smartphone te mirroren om tekst in te voeren.
Tot vorig jaar werkte de ING app gewoon, totdat ze gingen jengelen dat ze die live pushnotificaties nodig hadden.

Ach, dan maar geen ING app, wat voegde het eigenlijk toe?

En scrcpy is een geweldige tool, die zou veel bekender moeten zijn.
Zonder wijn kan je wel overleven maar smartphone is even belangrijk als brood geworden in Westerse wereld. Zonder smartphone kan je amper betalingen doen tenzij het factuur per post naar thuis wordt gestuurt. Ziekenhuizen, banken, transport gebeurt met de gsm tegenwoordig.
Daar heb je allemaal geen mobiel internet voor nodig.
Dat had ik 4 jaar geleden ook nog niet en zelfs nu heb ik een abonnement met slechts 500 MB data per maand. Daar kan ik prima mee uit de voeten; ook in het buitenland.
Dat is natuurlijk zo, het is ook geen aanklacht tegen Tweakers hoor :)
Legio mensen die een aanzienlijk goedkoper exemplaar kopen (mezelf inclusief) omdat ze het geld er niet voor hebben. Ook legio mensen die een toestel op afbetaling nemen bij een abonnement. Natuurlijk alsnog voldoende mensen die zo'n duur toestel wél kunnen kopen, maar die mensen heb je over heel de wereld, ook in de wat armere gedeeltes.
Wat is daar zo bijzonder aan, 600 euro is gewoon een normale prijs voor een goede smartphone.
Niks geen luxe positie gewoon een goede bruikbare tool die lang meegaat.
Luxe is echt wel wat anders.
Lees anders mijn reactie nog een keer. Het gaat er niet om dat zo'n telefoon luxe is, maar in welke positie "wij" (lees: veel mensen in Nederland) verkeren dat we ons zulke dure apparaten kunnen veroorloven. Dat is dus voor lang niet iedereen het geval, zoals uit het artikel waar deze reacties onder staan blijkt.
Tja, zo zit de wereld inelkaar.
In de praktijk slapen ze liever op straat, met een iPhone....
Ja, we willen soms graag geloven dat de wereld oneindig is zoals in de economische sector. Maar aan cijfers uit de realiteit blijkt toch dat alles eindig is. Alsook het aantal mensen die nog verbonden kunnen/willen worden met het internet. Gek idee ook.
Ja, we willen soms graag geloven dat de wereld oneindig is zoals in de economische sector. Maar aan cijfers uit de realiteit blijkt toch dat alles eindig is.
En sinds wanneer is de economie eindig of geloven we dat? 99,99% van zijn loonbrief is echt wel eindig. Mss 10% hier 20% daar. Maar oneindig? Dat gevoel heeft niemand.
Misschien had je ook de tekst moeten lezen ipv aleen de kop 🙄
Heb ik gedaan.
Uit het artikel:
Het probleem daarbij lijkt betaalbaarheid van toegang tot mobiel internet.
Uit mijn eerste reactie:
Alsook het aantal mensen die nog verbonden kunnen/willen worden met het internet.
Mensen zonder geld zijn mensen die je niet kan verbinden met het internet, al willen ze misschien wel.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 20 november 2024 21:16]

Toch bizar als je bedenkt dat er 30 jaar geleden nog nauwelijks mobiel internet was. De enige manier om te verbinden met internet was via een pc met modem waar je met 28.8kbit de eerste internetpagina's mee kon bekijken
Nu heeft iedereen datzelfde in zakformaat met bandbreedtes van honderden megabits.

En wat doen we ermee? TikTokken :P
Ik denk dat er 30 jaar gelden nog totaal geen mobiel internet was.
Wappen was pas vanaf 1999 mogelijk op een mobiel. (Probeer het eens te Googlen, je komt zaken tegen die niets met internet te maken hebben, maar weer wel een groot deel van de internet content uitmaken. :D )

Met je 28.8k kon je toen internetten met een uurtarief waarvoor je een maand lang internet hebt op je telefoon.
60 miljoen Amerikanen vind ik nochtans erg veel.
Volgens mij mist er een stukje tekst in de kop. Er staat wereld moet dat niet wereldwijd zijn zoals ook wel vermeld in de tekst.
Nu heeft iedereen datzelfde in zakformaat met bandbreedtes van honderden megabits.
Nou, niet dus. Of heb jij een ander artikel voorgeschoteld gekregen?
Ik ben juist iemand die zijn mobiel internet opgezegd heeft, er is overal wel wifi, en tijdens het auto rijden heb ik geen internet nodig.
Begrijp ik helemaal.
Ik heb een abonnement met 500 MB data per maand (was 250 MB). En de enige reden dat ik dat heb, is dat ik misschien een keer een laadpaal moet activeren...
ongeveer 4 procent van de wereldbevolking woont in een gebied zonder bereik van mobiel internet
Wow, dat is best veel, 320mln mensen
@arnoudwokke "ongeveer 4 procent van de wereldbevolking woont in een gebied zonder bereik van mobiel internet"
Heb je een overzicht met percentage per continent en/of land? Ben benieuwd hoe verspreid die 4% is namelijk.
@arnoudwokke "ongeveer 4 procent van de wereldbevolking woont in een gebied zonder bereik van mobiel internet"
Heb je een overzicht met percentage per continent en/of land? Ben benieuwd hoe verspreid die 4% is namelijk.
Raven is weer benieuwd
In veel ontwikkelingslanden zijn er veel meer kinderen waarvan je voor de meeste niet verwacht dat ze een telefoon hebben. Het artikel noemt bijvoorbeeld Nigeria waar er een lage penetratie van 34% is voor internet met mobiel. Maar in Nigeria is de helft van de bevolking kind. Het verbaast me niet dat de groei in penetratie eerder stokt dan in een land met een andere bevolkingsopbouw.
Nou is betaalbaarheid natuurlijk een factor is maar is bevolkingsopbouw ook niet een enorme factor?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.