Transparantie vooraf: ik werk bij een Odoo partner
Wat jammer dat je zo'n negatieve ervaring hebt opgedaan met Odoo. Dat is een gemiste kans voor alle partijen.
Je hebt een duidelijke mening over Odoo en ik ga je waarschijnlijk niet kunnen overtuigen dat er ook bedrijven blij zijn met Odoo.
Wel wil ik reageren op een aantal van je punten omdat ze feitelijk niet kloppen. Odoo is nog niet zo bekend in Nederland en ik zou het jammer vinden als er incorrecte informatie verspreid wordt.
Odoo is soort van open source... maar eigenlijk niet.
Odoo hanteert een open-core model. Dit wil zeggen dat ze een
open-source basis hebben (ook wel bekend als 'Odoo Community'), wat een volledig functioneel ERP systeem is. Daarbovenop kun je (tegen betaling) additionele functionaliteiten installeren (Enterprise modules). De verschillen tussen Community en Enterprise staan
hier weergegeven. Het is uiteraard aan jou om te beslissen of je 't de investering waard vindt om een Enterprise licentie aan te schaffen. Bij de aanschaf van een licentie krijg je naast de additionele functionaliteit ook het recht om gebruik te maken van de support van Odoo.
Vaak hoor je dat mensen open-source interpreteren als 'gratis'. Dit is een misvatting.
Je bent ook heel snel aangewezen op 3th party plugins en de kosten van die plugins zijn absurd. Waar ze op andere platformen een paar tientjes per maand vragen, vragen ze bij Odoo snel honderden euro;s per maand voor de simpelste plugins.
De functionaliteiten van Odoo zijn duidelijk beschreven op de
documentatie website. Daarnaast is er een vrij toegankelijke
demo omgeving beschikbaar waarin je alle functionaliteiten kan testen.
De stelling dat je snel aangewezen bent op 3rd party plugins is dus gebaseerd op het feit dat jouw bedrijf behoefte had aan functionaliteiten die Odoo standaard niet biedt. Het is jouw keuze om die plugins aan te schaffen of de standaard functionaliteit van Odoo te accepteren. Niemand dwingt je om die plugins te kopen.
Mag ik vragen om welke plugins het gaat? Mijn ervaring is juist dat deze zeer goedkoop zijn. Overigens betaal je niet per maand/jaar voor de plugins maar per major versie van je Odoo systeem. Bij een major versie upgrade dien je de plugin dus opnieuw aan te schaffen.
Overigens is er een zeer kwalitatieve en gereguleerde
open source community, waar een hoop modules 'gratis' gedownload kunnen worden. Een Odoo partner kan je hierin adviseren.
Je wordt een vis voor gehouden, maar zodra je binnen bent stijgen de kosten zeer snel.
Ik vind juist, in tegenstelling tot concurrenten, dat Odoo zeer transparant is in de prijsinformatie voor
licenties en voor
hosting van een omgeving waarin je aanpassingen kan aanbrengen (maatwerk).
Vanuit Odoo werd steeds gezegd dat je er een pakket bij moest kopen van 40 uur support van 6000 euro.
Het is uiteraard niet fijn dat je het gevoel hebt dat je dit opgedrongen wordt. Gelukkig is dit geen verplichting. Dit betreft een zogenaamd 'Success pack' waarbij je uren inkoopt bij Odoo om jou te helpen alles uit het pakket te halen. Dit kan advies of training zijn en zelfs kleine aanpassingen. Aan de koop van dergelijke uren zit geen resultaatverplichting.
Vage beloftes van support kan ik niks mee, zeg gewoon dat je voor x bedrag een werkend product hebt.
Het is goed om 'werkend product' te onderscheiden van een 'product werkend voor jouw bedrijf'. Dat laatste heet nl. een implementatie. Bij de koop van je licenties krijg je een 'werkend product'. Eventuele bugs kun je bij support aandragen en worden opgelost.
Bij een implementatie kun jij zelf achter de knoppen zitten (bijv. als je zelf ervaring wil opdoen of kosten wilt besparen) en gebruik maken van Odoo's support middels het succespack. Nogmaals, zonder resultaat verplichting. Of je kan een Odoo partner de implementatie laten doen waarbij je begeleid en ondersteund wordt.
De keuze is uiteraard aan jou.
Uiteindelijk ben ik met Visma in zee gegaan. Heel duidelijk 30k vooraf (dat is voor Visma One een heel groot pakket en custom implementatie, er zijn goedkopere opties ook bij andere aanbieders) voor implementatie daarna x bedrag maandelijks vast en dit krijg je er voor. Niks vage beloftes van Odoo.
Op de
website van Visma vind ik enkel het product 'Visma Mamut One'. Dit product wordt overigens per 2023 niet meer verkocht. Fun fact: Visma refereert naar partners voor het krijgen van support per 2023. Een van die partners is nu een Odoo partner.
Je gaf aan dat je al met Odoo bezig was en enkel de Enterprise modules wilde activeren door een licentie te kopen. Ik neem aan dat je de implementatie zelf hebt uitgevoerd.
Uit je verhaal lees ik dat in het geval van Visma, je geassisteerd bent bij de implementatie door Visma of een partner.
Vergelijken we hier wel appels met appels?
Waar ik echt van hardop moest lachen, ze hebben nog nooit gehoord van ICE, terwijl dat toch echt een industrie standaard is.
Ik heb er zelf ook niet van gehoord maar wil er wel graag over leren. Heb je een linkje?
Odoo is een zeer breed pakket met functionaliteiten voor veel sectoren. Het kan zijn dat het bepaalde functionaliteit niet bevat welke belangrijk is voor jouw organisatie. Ik neem aan dat dit in de analyse fase bij de selectie van het pakket wel naar voren is gekomen? De implementatie van een ERP pakket is nl. niet iets wat je zomaar doet aangezien je hele bedrijfsvoering er in gaat.
Overigens leent de prijsstelling en techniek van Odoo zich zeer goed om zelf maatwerk aan te brengen voor missende functionaliteiten. Een Odoo partner kan je hierbij helpen slimme keuzes te maken.
Dat hele besef van een SKU en EAN en hoe dat alles werkt dat kreeg ik er bij hun echt niet in. Terwijl het in de industrie gewoon zo werkt, hoezo weten hun dat niet?
Afhankelijk van wie je gesproken hebt, is Odoo als bedrijf enorm gegroeid de afgelopen jaren. De kennis en ervaring is niet overal 'up to par' wat dit betreft. De kwalen van een groeiend bedrijf... Er is een kwalitatieve open source community welke uitbreiding beschikbaar stellen die je, onder bepaalde licentie voorwaarden, vaak gratis kan gebruiken. Een
voorbeeld hiervan is het gebruik van meerdere barcodes op een product. Nogmaals, een Odoo partner had je hierbij kunnen helpen.
Begin echt niet over GS1 en ICE dat was echt het punt dat ik het af heb gekapt.
GS1 ondersteuning zit er in minimaal sinds versie 16.0 (2022 gereleased). Wanneer je Odoo hebt gebruikt/getest voor versie 16.0 zul je zien dat er enorm veel verbeteringen zijn gdoorgevoerd.
Wat ik heb gezien van Odoo ivm andere pakketten is dat Odoo een manusje-van-alles probeert te zijn, een duizendpoot. Het kan van alles, maar is daardoor juist nergens echt goed in. Van alle standaard modules is de implementatie gemiddeld.
Odoo is een breed pakket met functionaliteiten voor veel sectoren. Functionaliteiten van software pakketten die focussen op een niche zullen ontbreken. Het gros van de functionaliteiten die een gemiddeld bedrijf nodig heeft zit er in. Het is aan jou om te overwegen of je 't waard vindt om te investeren in maatwerk in specifieke functionaliteiten om jouw bedrijf verder te automatiseren. De prijs van het pakket is hier ook in verhouding naar mijns inziens.
Hun hele argument is dat het een open source platform is en dat jezelf makkelijk alles kan aanvullen. In de praktijk betekent dat, dat je een externe partner moet aantrekken voor custom werk of een 3th party plugin moet kopen en de kosten daarvan stijgen heel snel uit de pan.
Open source wil iets zeggen over het gebruik van software code. Dit impliceert niet dat je 'zelf makkelijk alles kan aanvullen'. Wanneer je zelf niet de competenties in huis hebt om maatwerk aan te brengen of plugins te installeren, is het aan jou om te beslissen of je hierin wil investeren en hoeveel toch?
Die hele farce van open source, gaat daardoor ook heel snel uit het raam, want je wordt heel snel afhankelijk van een externe partij en de aanpassingen die zij doen zijn allemaal eigendom van en closed source.
Welke farce van open source? Jij bent zelf verantwoordelijk over afspraken die jij maakt met externe partijen inzake intellectueel eigendom en gebruik van maatwerk code. Een goede partner kan je hierin uiteraard adviseren.