Investering waardeert Belgisch softwarebedrijf Odoo op vijf miljard euro

Een investering van 500 miljoen euro waardeert het Belgische softwarebedrijf Odoo op vijf miljard euro. Het bedrijf, dat software maakt voor het midden- en kleinbedrijf, stevent af op een jaaromzet van 650 miljoen euro.

Odoo bestaat sinds 2002 en kreeg de investering van diverse bedrijven onder leiding van CapitalG en Sequoia Capital, meldt het bedrijf. Odoo heeft een opensourceplatform voor mkb-software en heeft rond de dertien miljoen gebruikers. Waarvoor Odoo het geld nodig heeft of waarvoor het de investering gaat gebruiken, is onduidelijk. Het is zeldzaam dat een Europees techbedrijf zo'n hoge waardering krijgt. Odoo heette voorheen OpenERP. Bij het bedrijf werken zo'n 2800 mensen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

20-11-2024 • 19:10

75

Submitter: Mathieu_Hinder

Reacties (75)

75
75
41
6
0
33
Wijzig sortering
Of zulke software bevalt of niet valt of staat met de implementatie. Ik heb ervaring met SAP, maar een jaar geleden zelf Odoo geïntegreerd in mijn bedrijf. Het kost wat energie, maar als het eenmaal loopt zoals je wil is het een heel mooi pakket. Van SAP, wat bij mijn vorige werkgever slecht geïmplementeerd was, schrik ik soms nog zwetend wakker.
Zelf ooit met een slechte integratie van SAP moeten omgaan, vond het maar bijzonder.
Heb ooit een herimplementatie van een ERP-pakket gedaan. Wat eerst verschrikkelijk was, was na ons project helemaal fantastisch.
Achteraf: Teveel maatwerk toegelaten, bij de volgende upgrade gaan ze niet blij worden van het kostenplaatje. Maar toch mooi dat je er als specialist uit kan halen wat erin zit.

[Reactie gewijzigd door kakanox op 22 november 2024 02:07]

Ik overweeg Odoo te gaan gebruiken voor mijn bedrijf, ik ben op zoek naar een CRM en ticket systeem. Ik ben in m'n eentje, maar heb de grens van email en mijn hoofd bereikt. Raden jullie Odoo aan of af?
Kijk ook eens bij Visma en andere alternatieven.

Odoo is soort van open source... maar eigenlijk niet. Je wordt een vis voor gehouden, maar zodra je binnen bent stijgen de kosten zeer snel.

Ik heb begin dit jaar nog contact met ze gehad voor een licentie, het ging om een project om oude infra te vernieuwen, je wordt heel snel gestuurd richting hun hosting en alles wat daarmee te maken heeft.

Ik wilde eigenlijk alleen maar licenties voor 20 gebruikers en daar een betere deal op. Vanuit Odoo werd steeds gezegd dat je er een pakket bij moest kopen van 40 uur support van 6000 euro. Toen ik hun erop wees dat ik al een werkende instantie heb en dat ik eigenlijk alleen gebruik wil maken van de enterprise plugins werd er steeds maar weer gezegd dat ik dat moest kopen want hun ervaring was dat je dat nodig had.

Of ik voor die 6k een werkende implementatie kreeg konden ze niet zeggen want het is natuurlijk aan mij om dat alles te beheren. Maar goed, wie houdt er bij wanneer ik aan die 40 uur zit? Het kan goed zijn dat ik een simpele mail stuur met een makkelijk vraag en dat zij dan claimen dat ze er 2 uur mee bezig zijn geweest. Vage beloftes van support kan ik niks mee, zeg gewoon dat je voor x bedrag een werkend product hebt.

Tijdens de gesprekken werd er ook steeds gezegd dat ik Odoo studio kon gebruiken om zelf alles in te richten. Ja als ik het zelf kan waarom moet ik jullie nog 6k betalen?

Je bent ook heel snel aangewezen op 3th party plugins en de kosten van die plugins zijn absurd. Waar ze op andere platformen een paar tientjes per maand vragen, vragen ze bij Odoo snel honderden euro;s per maand voor de simpelste plugins.

Uiteindelijk dacht ik, het is goed met jullie en die onzin tacktieken. Dat hele "open source as bussiness" model wat de afgelopen jaren zeer populair is geworden ben ik sowieso tegen. Het gaat van opensource, maar er is 0 documentatie bij en om het werkend te krijgen is een onmogelijk taak, tot opensource maar eigenlijk een soort demo opensource en als je het pakket wil moet je alsnog betalen (wat Odoo doet).

Uiteindelijk ben ik met Visma in zee gegaan. Heel duidelijk 30k vooraf (dat is voor Visma One een heel groot pakket en custom implementatie, er zijn goedkopere opties ook bij andere aanbieders) voor implementatie daarna x bedrag maandelijks vast en dit krijg je er voor. Niks vage beloftes van Odoo.

En behoed je voor mensen die online Odoo prijzen alsof het het einde is. Dat zijn vaak mensen die er iets aan verdienen. Ik kom er keer op keer weer achter dat mensen die het prijzen of helemaal geen idee hebben hoe een bedrijf werkt en maar wat zeggen of mensen zijn die er iets aan verdienen.

Odoo is zeker niet het einde, het past sowieso lang niet in elke situatie en als je het passend wil krijgen moet je flink investeren waar Odoo lang niet altijd transparant over is.

Waar ik echt van hardop moest lachen, ze hebben nog nooit gehoord van ICE, terwijl dat toch echt een industrie standaard is. Dan heb ik het niet over die chat onzin wat zij hebben ingebouwd want daar heb ik dan nog nooit van gehoord.

Meerdere EAN codes op een SKU, kan dat? Het antwoord daarop van een hoog geplaatst persoon bij Odoo, ik schijt je niet. Na het horen van dit antwoord had ik meteen de deur dicht moeten gooien, maar alsnog 2 maanden tijd verspild aan hen. Het antwoord was: "Wat is een SKU? en wat is een EAN".

Ik heb dit antwoord gehoord, en als er mensen zijn die dit lezen en Odoo nog steeds willen verdedigen, NEE!

Maar goed, dan heb je hun uitgelegd wat een SKU is en aan hun uitgelegd waarom het gebeurt dat een SKU meerdere EAN codes kan bevatten. Dan is het antwoord nee een item (SKU zoals het in vaktermen heet) kan geen meerdere barcodes (of EAN zoals het in vaktermen heet) bevatten, maar je kan wel meerdere items toevoegen en die dan allemaal hun eigen EAN code geven. Ok dus als er een wijziging is dan moet ik handmatig al die items opzoeken en hopen dat ik ze allemaal te pakken krijg?

Het antwoord daarop was, maar kunnen jullie dan niet jullie leveranciers vragen of ze daarmee willen stoppen? Jah ik zal eens een hele industrie op zn kop gooien, zal zeker lukken.

Dat hele besef van een SKU en EAN en hoe dat alles werkt dat kreeg ik er bij hun echt niet in. Terwijl het in de industrie gewoon zo werkt, hoezo weten hun dat niet?

Begin echt niet over GS1 en ICE dat was echt het punt dat ik het af heb gekapt. Een aanbieder van dergelijke software die nog nooit van een SKU, EAN/UPC, GS1 of ICE heeft gehoord vertrouw ik gewoon niet, ook al zijn ze 500 miljard waard.

Wat ik heb gezien van Odoo ivm andere pakketten is dat Odoo een manusje-van-alles probeert te zijn, een duizendpoot. Het kan van alles, maar is daardoor juist nergens echt goed in. Van alle standaard modules is de implementatie gemiddeld.

Hun hele argument is dat het een open source platform is en dat jezelf makkelijk alles kan aanvullen. In de praktijk betekent dat, dat je een externe partner moet aantrekken voor custom werk of een 3th party plugin moet kopen en de kosten daarvan stijgen heel snel uit de pan.

Die hele farce van open source, gaat daardoor ook heel snel uit het raam, want je wordt heel snel afhankelijk van een externe partij en de aanpassingen die zij doen zijn allemaal eigendom van en closed source.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 21 november 2024 09:35]

Transparantie vooraf: ik werk bij een Odoo partner

Wat jammer dat je zo'n negatieve ervaring hebt opgedaan met Odoo. Dat is een gemiste kans voor alle partijen.

Je hebt een duidelijke mening over Odoo en ik ga je waarschijnlijk niet kunnen overtuigen dat er ook bedrijven blij zijn met Odoo.

Wel wil ik reageren op een aantal van je punten omdat ze feitelijk niet kloppen. Odoo is nog niet zo bekend in Nederland en ik zou het jammer vinden als er incorrecte informatie verspreid wordt.
Odoo is soort van open source... maar eigenlijk niet.
Odoo hanteert een open-core model. Dit wil zeggen dat ze een open-source basis hebben (ook wel bekend als 'Odoo Community'), wat een volledig functioneel ERP systeem is. Daarbovenop kun je (tegen betaling) additionele functionaliteiten installeren (Enterprise modules). De verschillen tussen Community en Enterprise staan hier weergegeven. Het is uiteraard aan jou om te beslissen of je 't de investering waard vindt om een Enterprise licentie aan te schaffen. Bij de aanschaf van een licentie krijg je naast de additionele functionaliteit ook het recht om gebruik te maken van de support van Odoo.

Vaak hoor je dat mensen open-source interpreteren als 'gratis'. Dit is een misvatting.
Je bent ook heel snel aangewezen op 3th party plugins en de kosten van die plugins zijn absurd. Waar ze op andere platformen een paar tientjes per maand vragen, vragen ze bij Odoo snel honderden euro;s per maand voor de simpelste plugins.
De functionaliteiten van Odoo zijn duidelijk beschreven op de documentatie website. Daarnaast is er een vrij toegankelijke demo omgeving beschikbaar waarin je alle functionaliteiten kan testen.
De stelling dat je snel aangewezen bent op 3rd party plugins is dus gebaseerd op het feit dat jouw bedrijf behoefte had aan functionaliteiten die Odoo standaard niet biedt. Het is jouw keuze om die plugins aan te schaffen of de standaard functionaliteit van Odoo te accepteren. Niemand dwingt je om die plugins te kopen.
Mag ik vragen om welke plugins het gaat? Mijn ervaring is juist dat deze zeer goedkoop zijn. Overigens betaal je niet per maand/jaar voor de plugins maar per major versie van je Odoo systeem. Bij een major versie upgrade dien je de plugin dus opnieuw aan te schaffen.
Overigens is er een zeer kwalitatieve en gereguleerde open source community, waar een hoop modules 'gratis' gedownload kunnen worden. Een Odoo partner kan je hierin adviseren.
Je wordt een vis voor gehouden, maar zodra je binnen bent stijgen de kosten zeer snel.
Ik vind juist, in tegenstelling tot concurrenten, dat Odoo zeer transparant is in de prijsinformatie voor licenties en voor hosting van een omgeving waarin je aanpassingen kan aanbrengen (maatwerk).
Vanuit Odoo werd steeds gezegd dat je er een pakket bij moest kopen van 40 uur support van 6000 euro.
Het is uiteraard niet fijn dat je het gevoel hebt dat je dit opgedrongen wordt. Gelukkig is dit geen verplichting. Dit betreft een zogenaamd 'Success pack' waarbij je uren inkoopt bij Odoo om jou te helpen alles uit het pakket te halen. Dit kan advies of training zijn en zelfs kleine aanpassingen. Aan de koop van dergelijke uren zit geen resultaatverplichting.
Vage beloftes van support kan ik niks mee, zeg gewoon dat je voor x bedrag een werkend product hebt.
Het is goed om 'werkend product' te onderscheiden van een 'product werkend voor jouw bedrijf'. Dat laatste heet nl. een implementatie. Bij de koop van je licenties krijg je een 'werkend product'. Eventuele bugs kun je bij support aandragen en worden opgelost.
Bij een implementatie kun jij zelf achter de knoppen zitten (bijv. als je zelf ervaring wil opdoen of kosten wilt besparen) en gebruik maken van Odoo's support middels het succespack. Nogmaals, zonder resultaat verplichting. Of je kan een Odoo partner de implementatie laten doen waarbij je begeleid en ondersteund wordt.
De keuze is uiteraard aan jou.
Uiteindelijk ben ik met Visma in zee gegaan. Heel duidelijk 30k vooraf (dat is voor Visma One een heel groot pakket en custom implementatie, er zijn goedkopere opties ook bij andere aanbieders) voor implementatie daarna x bedrag maandelijks vast en dit krijg je er voor. Niks vage beloftes van Odoo.
Op de website van Visma vind ik enkel het product 'Visma Mamut One'. Dit product wordt overigens per 2023 niet meer verkocht. Fun fact: Visma refereert naar partners voor het krijgen van support per 2023. Een van die partners is nu een Odoo partner.

Je gaf aan dat je al met Odoo bezig was en enkel de Enterprise modules wilde activeren door een licentie te kopen. Ik neem aan dat je de implementatie zelf hebt uitgevoerd.
Uit je verhaal lees ik dat in het geval van Visma, je geassisteerd bent bij de implementatie door Visma of een partner.
Vergelijken we hier wel appels met appels?
Waar ik echt van hardop moest lachen, ze hebben nog nooit gehoord van ICE, terwijl dat toch echt een industrie standaard is.
Ik heb er zelf ook niet van gehoord maar wil er wel graag over leren. Heb je een linkje?

Odoo is een zeer breed pakket met functionaliteiten voor veel sectoren. Het kan zijn dat het bepaalde functionaliteit niet bevat welke belangrijk is voor jouw organisatie. Ik neem aan dat dit in de analyse fase bij de selectie van het pakket wel naar voren is gekomen? De implementatie van een ERP pakket is nl. niet iets wat je zomaar doet aangezien je hele bedrijfsvoering er in gaat.
Overigens leent de prijsstelling en techniek van Odoo zich zeer goed om zelf maatwerk aan te brengen voor missende functionaliteiten. Een Odoo partner kan je hierbij helpen slimme keuzes te maken.
Dat hele besef van een SKU en EAN en hoe dat alles werkt dat kreeg ik er bij hun echt niet in. Terwijl het in de industrie gewoon zo werkt, hoezo weten hun dat niet?
Afhankelijk van wie je gesproken hebt, is Odoo als bedrijf enorm gegroeid de afgelopen jaren. De kennis en ervaring is niet overal 'up to par' wat dit betreft. De kwalen van een groeiend bedrijf... Er is een kwalitatieve open source community welke uitbreiding beschikbaar stellen die je, onder bepaalde licentie voorwaarden, vaak gratis kan gebruiken. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van meerdere barcodes op een product. Nogmaals, een Odoo partner had je hierbij kunnen helpen.
Begin echt niet over GS1 en ICE dat was echt het punt dat ik het af heb gekapt.
GS1 ondersteuning zit er in minimaal sinds versie 16.0 (2022 gereleased). Wanneer je Odoo hebt gebruikt/getest voor versie 16.0 zul je zien dat er enorm veel verbeteringen zijn gdoorgevoerd.
Wat ik heb gezien van Odoo ivm andere pakketten is dat Odoo een manusje-van-alles probeert te zijn, een duizendpoot. Het kan van alles, maar is daardoor juist nergens echt goed in. Van alle standaard modules is de implementatie gemiddeld.
Odoo is een breed pakket met functionaliteiten voor veel sectoren. Functionaliteiten van software pakketten die focussen op een niche zullen ontbreken. Het gros van de functionaliteiten die een gemiddeld bedrijf nodig heeft zit er in. Het is aan jou om te overwegen of je 't waard vindt om te investeren in maatwerk in specifieke functionaliteiten om jouw bedrijf verder te automatiseren. De prijs van het pakket is hier ook in verhouding naar mijns inziens.
Hun hele argument is dat het een open source platform is en dat jezelf makkelijk alles kan aanvullen. In de praktijk betekent dat, dat je een externe partner moet aantrekken voor custom werk of een 3th party plugin moet kopen en de kosten daarvan stijgen heel snel uit de pan.
Open source wil iets zeggen over het gebruik van software code. Dit impliceert niet dat je 'zelf makkelijk alles kan aanvullen'. Wanneer je zelf niet de competenties in huis hebt om maatwerk aan te brengen of plugins te installeren, is het aan jou om te beslissen of je hierin wil investeren en hoeveel toch?
Die hele farce van open source, gaat daardoor ook heel snel uit het raam, want je wordt heel snel afhankelijk van een externe partij en de aanpassingen die zij doen zijn allemaal eigendom van en closed source.
Welke farce van open source? Jij bent zelf verantwoordelijk over afspraken die jij maakt met externe partijen inzake intellectueel eigendom en gebruik van maatwerk code. Een goede partner kan je hierin uiteraard adviseren.
Of je aan die 40 uur genoeg hebt kan Odoo vooraf niet weten. Wat je zelf kan en wat je allemaal aangepast wil hebben kunnen ze niet voor je gokken vooraf. Met 4 uur support heb je al een werkend pakket, maar hoe ver je daarin wil gaan is aan jezelf. Qua support package zijn ze heel transparant en kun je gewoon inlezen waar hun tijd aan besteed is.

Een andere optie is om inderdaad gelijk 30k neer te leggen... Heb je in ieder geval zekerheid (dat je veel betaald hebt).

Daarnaast heb ik het idee dat je vooral met een sales personen gepraat hebt, en niet met mensen die er technisch onderlegd in zijn. Die krijg je gelukkig wel te spreken als je met ze in zee gaat.
Ik heb met het hele team van Odoo in België contact gehad. Sales, management en tech. Het maakt niet uit welke positie jij zit, als je bij een dergelijk bedrijf werkt en je weet niet wat een SKU of EAN is, dan heb ik er geen vertrouwen in.

Sowieso een dergelijk bedrijf wat nog nooit heeft gedacht in termen van SKU's en UPC/EAN en ook absoluut niet bekend is met de relaties van SKU's en EAN's, dan vraag ik me af waar je mee bezig bent. Hun hele pakket is daar niet op ingericht, terwijl de industrie wel zo werkt. Hoezo weten zij dat niet?

Dat een salessmurf het niet weet ok, maar er zal toch wel iemand bij management zijn die verstand heeft van dat soort essentiele zaken?
Een andere optie is om inderdaad gelijk 30k neer te leggen
Je mst het punt van het hele verhaal. Bij Odoo was ik dat sowieso ook kwijt geweest om een werkende implementatie te krijgen, plus nog eens een absurd maandelijks bedrag voor alle plugins die nodig zijn. Daar zijn ze absoluut niet transparant over. Uiteindelijk komt het aan op: "je moet zelf implementeren, dus als het flopt dan ligt het aan jou en wij geven alleen support" of "je moet in zee gaan met een partner en dan moet je, maar met hun afspreken wat het kost".

Dit is een bodemloze put en de tegenpartij heeft altijd wel een makkelijk smoesje waarom je alweer moet betalen of de schuld afschuiven op jou of vage randzaken.

Zo'n flut instelling kan je als bedrijf niks mee en onzin beloftes daar trap ik niet in. Voor de 6k krijg ik in essentie helemaal niks. Die support waar ze het over hebben moet ingebouwd zijn in het maandelijkse bedrag, die 6k is voor hun gewoon een bonus.

Ik moet dus volgens jou, vooraf een extra bedrag neerleggen voor de privilege om te mogen praten met een tech?

Even voor de duidelijkheid en openheid, wat is jouw band met Odoo?

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 21 november 2024 10:20]

Ik heb een bedrijf wat gebruik maakt van Odoo, dus los van 'klant zijn' heb ik er geen band mee. We hebben ongeveer 28 uur aan technische support nodig gehad om intern dingen naar onze hand te zetten. Niet om 'het werkend' te krijgen dus (want dat doet het eigenlijk al out-of-the-box), maar om workflow naar onze wensen aan te passen. We gebruiken 0 externe plugins, dus ook geen extra maandelijkse kosten.

Odoo kan een draak van een programma zijn als je een bestaand bedrijf niet wilt aanpassen en Odoo volledig custom moet hebben. Maar als je een beetje flexibel bent en intern dingen kan aanpassen zodat je Odoo Odoo kan laten zijn, dan is het een zeer geschikt alternatief voor de grotere/duurdere pakketten.
Ja nogmaals, als simpelete dingen als SKU's en EAN's niet geimplementeerd zijn, dan kan je Odoo Odoo laten zijn zoveel je wil. Je zult echt niet ver komen.

Het lijkt erop dat voor jou automatisering een doel is en geen middel. Voor mij is het een middel en niet een doel. Probeer dat verschil goed te begrijpen.

Als ik zeg dat Bep linksom moet gaan en niet rechtsom dan gaat Bep dat ook doen. Daar ging het niet om. Het gaat ook niet om flexibiliteit van bedrijfsprocessen. Het gaat om de bedrijfsvoering van Odoo.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 22 november 2024 01:28]

Maar dat is gewoon niet waar? Elk artikel heeft standaard een 'interne referentie' en een 'barcode'. SKU en een EAN dus. Mocht je het inkopen, zit er ook nog een oneindige hoeveelheid leveranciers referenties bij. Iemand anders z'n SKU dus. En mocht je nog meer eigenschappen willen benoemen, dan kun je dat gewoon toevoegen. Van alle nadelen die Odoo heeft, is dit een hele rare om op vast te lopen.

Jouw ervaring met ze kan ik weinig meer aan veranderen. Ik heb het gelukkig anders ervaren.
Zoals bij alle open source software, is het vooral interessant wanneer je zelf de skills hebt om de installatie, configuratie en eventuele uitbreiding in-house in handen te nemen. Voor een startend ondernemer die nog geen arm en been kwijt wilt aan een klassiek groot ERP dat evenmin garanties geeft op succesvolle implementatie, is Odoo een interessante eerste optie. Je kan initieel op eigen houtje aan de slag met minimale externe kosten. Lukt dat niet en blijkt de support te duur, zoek je je heil alsnog elders. Lukt dat wel, heeft Odoo een potentieel toekomstige klant, zodra het bedrijf groeit.

Natuurlijk, als je fluks 30k op tafel kan gooien, zijn er volwassener proprietary opties, die je veel beter zullen kunnen ontzorgen dan eender welk open source ecosysteem, en die veel gemakkelijker zullen kunnen inhaken op de proprietary stuff van de S&P500 companies.

Wat die industriestandaard ICE is, daar heb ik trouwens ook het raden naar. Image Correction and Enhancement? In-Circuit Emulation? Integrated Collaboration Environment? In het MKB lijkt me social media + whatsapp + een slack-kloon, couranter te zijn voor communicatie tegenwoordig.
Ja dat is waarschijnlijk de truuk waarmee ze veel mensen binnen hengelen, want zoals ik al eerder aangaf zodra je uit wil bereiden stijgen de kosten uit de pan.

Dan heb je genoeg andere alternatieven die minder kosten per maand en veel meer kunnen.
Natuurlijk, als je fluks 30k op tafel kan gooien
Ik had het over een investering, hoezo is dat fluks op tafel gooien? Ook jij mist het punt wat ik hierboven al hd uitgelegd. Bij Odoo was dat ook rond die koers geweest alleen bij Odoo heb je dus 0 zekerheid en niemand die ook maar ergens verantwoording voor wil nemen.

Wat ICE is?
https://icecat.biz/

3x raden waar de informatie van de Tweakers Pricewatch vandaan komt?

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 22 november 2024 01:43]

Ik was ook niet bekend met ICE in die vorm. Het blijkt dus een dienst te zijn en geen industriestandaard. Je kunt van een ERP pakket niet verwachten om zomaar te integreren met allerlei derde partijen die in data voorzien (waar leg je de grens dan?). Dit doet SAP en Microsoft ook niet. Op de website van ICE zelf zie je dat een integratie met Odoo blijkbaar mogelijk is.
Odoo is hier meer dan geschikt voor. Het is een gebruiksvriendelijk en betaalbaar systeem, dat ook nog eens modulair is opgezet waardoor het (met enige technische kennis) naar je eigen hand te zetten is.
Grote kans dat je met de SaaS oplossing (‘Odoo Online’) prima uit de voeten kan. Aanpassingen aanbrengen kan ook maar vereist een iets duurdere licentie.
In de laatste versies is de performance aanzienlijk verbeterd (versie 16) en de UI compleet vernieuwd (versie 17). De laatste versie 18 brengt een hoop verbeteringen aan bestaande functionaliteit en legt de focus ook op features voor de wat grotere bedrijven.

Ik ken geen ander systeem dat zoveel ‘bang for your buck’ biedt.

Full disclosure: ik werk bij een Odoo partner.

Mocht je vragen hebben stuur gerust een dm.
Goed dat je die full disclosure aangeeft, maar het statement 'Ik ken geen ander systeem dat zoveel ‘bang for your buck’ biedt.', komt daarmee in een apart daglicht te staan. Jij weet niet alles, dus je weet niet of jouw statement klopt.
Terecht punt, ik weet zeker niet alles :) . Laat ik het zo stellen: van de ERP-achtige oplossing die ik (SAP, Business Central, Exact, Afas, Teamleader, Simplicate), biedt er geen één zoveel functionaliteit voor 2 tientjes per user per maand.
Overigens is het natuurlijk maar de vraag of je al die ‘bang’ wel nodig hebt voor jouw bedrijf/situatie.
Helemaal mee eens. Ik werk voor 2 bedrijven waar we Odoo (customized) inzetten naar volle tevredenheid.
Ik volg even mee. Ik overweeg het ook. Heb zelf een kleine computerwinkel en ik heb nog steeds geen systeem gevonden dat écht past bij wat ik doe. Ik werk ook alleen en zoek voornamelijk een systeem om tickets te maken (inkomende/uitgaande reparaties), klantenbeheer en facturatie mee te doen. Momenteel gebruik ik Exact online maar dat werkt ook niet ideaal.
Reparatie module zit standaard in de Odoo community versie. Voor een ticket systeem kun je Odoo Enterprise nemen of Odoo community met een helpdesk module (open source & eenmalige betaald).
Je zou ook eens naar kanboard kunnen kijken. De basis is tickets, maar daar kun je veel aan hangen zoals klanten, budget en een factuurtje. Met webhooks en vrij simpele acties kun je dit ook doorzetten naar een ander systeem.

Odoo zit wel een vol kassasysteem in, dat heeft kanboard niet.
Ik raad het aan… Je kan starten met de modules die je nodig hebt en dan toevoegen. Boekhouding bv want daar zijn de laatste jaren veel verbeteringen in gekomen.

Verschillende ERP’s al geïmplementeerd en voor gebruiksgemak is Odoo echt wel top. Zeker in voor een kmo zoals jij beschrijft.
Afhankelijk van wat voor bedrijf je hebt denk ik.
Toen ik fulltime freelancer was (urenfabriekje) en best grote projecten draaide gebruikte ik Redmine, met een goeie skin ziet dat er prima uit en het is heel eenvoudig om tickets mee te beheren.
Ik factureerde eerst via Business Central en daarna via Rompslomp, voor beide kon ik eenvoudig integreren met de Redmine API, de facturen vlogen er dus volautomatisch 7 dagen na een volle maand of week uit (afhankelijk van klantspecifieke instellingen in een maatwerkveldje in Redmine).

[Reactie gewijzigd door kakanox op 21 november 2024 09:55]

Volgens hun zijn ze de uitdager tegenover gevestigde waarden als SAP en Business Central. Daar zijn ze (nog?) niet. Maar zou uiteraard goed zijn voor de Europese software en technologie markt om een rol te kunnen spelen. Uiteraard is SAP ook Europees…
De focus van Odoo ligt duidelijk op het MKB waarbij ze stappen maken om ook features te implementeren die grotere bedrijven nodig hebben (denk aan bijv. specifieke accounting functionaliteiten voor multi-nationals).

SAP en Oracle komen van de corporate/enterprise wereld en proberen naar het MKB toe te groeien om ook een deel van die markt te pakken.

De visie van Odoo is dat het pakket voldoende functionaliteiten bevat zodat een gemiddelde MKB-er zijn processen binnen Odoo moet kunnen uitvoeren. Dit geldt voor een e-commerce winkel maar ook voor de koffiebar op de hoek. Dit maakt het pakket ontzettend breed inzetbaar.

Het is inderdaad geen vergelijk met een corporate oplossing omdat daar veel meer niche functionaliteiten inzitten specifiek voor corporate bedrijven. Hier betaal je dan ook de (hoofd)prijs voor.
En ook dat is een misverstand. Odoo kan in vergelijking tot bijv SAP gemakkelijk gecustomized worden en kost ook niet de hoofdprijs zoals bij SAP
Als je de kosten laag wil houden met ERP, kan je customizen het beste helemaal overslaan.
1. Kijk eerst kritisch naar je bedrijfsprocessen, zijn die helemaal zuiver?
2. Maak een shortlist van ERP-pakketten
3. Doe een fit/gap analyse en kies het pakket dat het strakst aansluit bij je bedrijfsprocessen
4. Kijk of je bedrijfsprocessen aan te passen zijn aan het pakket; vaak zijn er hele goede redenen voor de softwareleverancier om "onhandiger" te werken
5. Echt niet? Dan maatwerk.

Er is niets duurder dan maatwerk. Nu even een dooddoener: ik kan het weten, want ik verdien er mijn brood mee.

[Reactie gewijzigd door kakanox op 21 november 2024 09:49]

Out of the box bevat een SAP systeem veel meer functionaliteiten voor een grootzakelijk bedrijf. SAP is in aanschaf en operationele kosten veel duurder dan Odoo.

Zowel SAP als Odoo kunnen beiden gecustomized worden. Het is aan de vaardigheid van de developer of dit makkelijk is 😉
Odoo is gebouwd met Python en JS wat voor veel mensen toegankelijker is dan bijv. ABAP. Ik neem aan dat je hiermee ‘makkelijk’ bedoelt.
Overigens hoeft de prijs van maatwerk op beide systemen elkaar niet te ontlopen, en is de één daarnee niet goedkoper dan de ander.

Noot: ik ontwikkel dagelijks in Odoo in mijn rol als developer.
Volgens hun zijn ze de uitdager tegenover gevestigde waarden als SAP en Business Central. Daar zijn ze (nog?) niet. Maar zou uiteraard goed zijn voor de Europese software en technologie markt om een rol te kunnen spelen. Uiteraard is SAP ook Europees…
Ik geloof niet dat ze 1..2..3… SAP S4/HANA of Oracle Cloud kunnen uitdagen, maar ik zal er niet raar van kijken als ze wat van de markt van SAP Business One en Oracle Netsuite kunnen pakken…
Daar geloof ik dus ook niet in. Maar SAP is gewoon niet geschikt voor elke onderneming, maar wordt soms genomen omwille van de bekendheid. Die markt moeten ze bespelen als een waardig alternatief.
Daar geloof ik dus ook niet in. Maar SAP is gewoon niet geschikt voor elke onderneming, maar wordt soms genomen omwille van de bekendheid. Die markt moeten ze bespelen als een waardig alternatief.
Ja precies en vandaar denk ik dat ze wel serieuze competitie kunnen vormen in het MKB, want met de hele transformatie naar de cloud lijkt SAP voor deze markt het moeilijk te hebben
Dat kunnen ze zeker wel
Misschien, ik weet niet hoe slecht sap is. Dat odoo een onstabiele en moeilijk te gebruiken draak van een software is dat weet ik wel. Ik hoop dat ooit iemand er eens in slaagt dit soort software gebruikersvriendelijk te maken… wij zijn niet blij met onze odoo keuze.
Dat kunnen ze zeker wel
Nee hoor. De expertise en ervaring die SAP en zijn partners heeft ligt mijlenver voor. Je gaat bij de selectie van een ERP niet 1..2..3.. voor een nieuwkomer omdat deze wat goedkoper is.
Toch vraag ik me af hoever ze kunnen komen, Microsoft heeft ook F&O als core-onderdeel van D365 gemaakt, dan heb je een platform wat bizar breed en groot is, maar zit vooral aan de mid-groot segment te werken, dat ze voor klein-mid eerder met SAP te maken zouden krijgen.
Ik denk niet dat ze een uitdager voor die bedrijven zijn. Eerder een alternatief voor bedrijven die wel profijt hebben van erp maar voor wie SAP e.d. overkill is. En dat is een hele grote markt.

[Reactie gewijzigd door Frame164 op 20 november 2024 21:23]

Dat dachten de Duitse auto bouwers ook van Tesla... and the rest is history
Dat dachten de Duitse auto bouwers ook van Tesla... and the rest is history
Appels met peren vergelijken. Een consumentenproduct kan veel sneller veranderen dan een financieel transactioneel systeem war je velen malen meer in investeert.

Als je van ERP wijzigt kan dat drastische gevolgen hebben voor je bedrijfsprocessen. Met zo’n keuze ga je niet over een nacht ijs
Dat is dan ook de uitzondering die de regel bevestigd ... and that's how history is written ;)
Business Central wordt ook in Europa ontwikkeld, net als 'vroeger', in Vedbaek, Denemarken.
Waar Odoo het geld voor nodig heeft of waar het de investering voor gaat gebruiken, is onduidelijk.
Volgens het interwebs:
(...) the €500 million round allowed early investors and employees to cash out some of their shares.
Bron: https://invezz.com/news/2...alphabet-investing-in-it/
:)

[Reactie gewijzigd door Herman op 20 november 2024 19:16]

En het bedrijf zal nooit meer hetzelfde zijn hierna. Een minderheidsbelang dat ineens naar grote investeerders gaat, maar die willen een veel betere ROI zien, een bedrijf dat veel leaner is en sneller groeit. Heb het nog al gezien bij bedrijven die eerst grotendeels gewoon in handen zijn van de oprichters maar na jarenlange groei toch ineens een grote inversteerder een belang geven.
De oprichter heeft nog niets van zijn aandelen verkocht. Momenteel volgen ze ook zijn visie om niet op de markt te gaan.
Misschien hebben ze een aparte (eigen/bevriende) entiteit opgericht/gebruikt die (kennelijk) 10% van de aandelen kocht?
Daarmee bepalen ze zelf de prijs van de andere 90%.
Ik zeg niet dat het zo is gegaan, maar 'tzou kunnen.
Betekent voor mij dat nog lang niet bewezen is dat de brede markt die waardering deelt.


https://derijkstebelgen.b...jf-op-naar-5-miljard-euro
(P.S.) misschien is het toch de waardering van de brede markt:
De nieuwe aandeelhouders van Odoo zijn de Amerikaanse durfkapitaalfondsen CapitalG, in handen van Google-moeder Alphabet, Sequoia, de durfinvesteerder uit Silicon Valley, BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, en Mudabala het staatsinvesteringsfonds van het emiraat Abu Dhabi. Ze koepen samen voor 500 miljoen euro aandelen over van de Waalse overheidsinvesteerders Noshaq en Wallonie Entreprendre en het Amerikaanse Summit Partners. De drie zouden volgens de krant L’Echo 140 miljoen meerwaarde boeken op de huidige transactie.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 20 november 2024 20:12]

Kennelijk wel, want andere investeerders zitten binnen.
Volgens mij niets raars hoor. Early stage investeerders hebben een strategie van "early in, early out", als ze hun 10x kunnen pakken dan doen ze dat en stappen veelal uit als de "big boys" aanhaken en/of er grote internationale stappen gemaakt worden. Onderdeel van die transitie is dan ook vaak dat andere angels, co-founders, en personeel met opties/aandelen kunnen cashen. Risico is daarmee wel dat belangrijke key-personen vervolgens afhaken, maar dit wordt vaak opgelost door ze weer een nieuw pakket te geven met nieuwe vesting erop voor de komende X jaren. Kortom: allemaal niet zo vreemd of wereldschokkend imho.
We gebruiken met onze MSP zelf Odoo.
Het werkt behoorlijk goed voor zowel crm, ticketing, projecten en facturatie.
De modules zijn redelijk eenvoudig te implementeren, als je meer development zelf in handen wil nemen kan je odoo.sh nemen.

Alleen de support bij problemen is echt rampzalig, een dringend blocking issue bekijken ze gemiddeld pas na een week.. wat echt niet oke is.
We gebruiken met onze MSP zelf Odoo.
Het werkt behoorlijk goed voor zowel crm, ticketing, projecten en facturatie.
De modules zijn redelijk eenvoudig te implementeren, als je meer development zelf in handen wil nemen kan je odoo.sh nemen.

Alleen de support bij problemen is echt rampzalig, een dringend blocking issue bekijken ze gemiddeld pas na een week.. wat echt niet oke is.
Implementeer jullie die modules zelf of laten jullie dat door een partner doen?

Wat betreft support… dat is niet best.
Dat vraag ik mij ook af… De meeste doen het via een externe firma en er zijn daar veel spelers in die te kleinschalig zijn, waardoor te weinig of trage support.
Mbt de support zijn er wisselende ervaringen. Gemiddeld is de reactietijd 1/2 dagen. Het kan soms langer duren voordat er een oplossing geboden wordt. Er is een noodnummer voor productie blocking issues.

Wanneer je zelf technisch onderlegd bent of ondersteuning afneemt bij een Odoo partner kun je issues zelf (laten) debuggen waardoor je vaak sneller weer up & running bent. Dit vanwege het open-core model van Odoo.
Wij gebruiken het ook, gewoon verschrikkelijk systeem.
Wat vind je er verschrikkelijk aan en welke versie van Odoo draaien jullie?
Ik raad het aan desondanks ik echt ferme blocking issues heb gehad alsook gewoonweg features die verdwijnen of vervangen worden zonder enige communicatie. POS is bijvoorbeeld echt een wespennest als je ermee begint. Ik was 2 jaar Odoo partner maar door de slechte, vermoedelijk onbestaande QA, ben ik ermee gestopt.

Blijf op de stabiele hoofdversies die je jaarlijks of 2jaarlijks kan upgraden, dus 17, 18, en niet 17.4 17.6, want dan moet je verplicht na enkele maanden updaten naar de tussenversie.
En ga ook voor Odoo.sh als je meer flexibiliteit en custom modules wilt gebruiken en kopen. Odoo Online heeft die niet.
Het is wel eens voorgekomen dat features in een nieuwe versie herzien zijn. Communicatie hierover is inderdaad niet al te best.
De PoS module is de laatste versies (vanaf 17.0) herzien en aanzienlijk verbeterd overigens.
Wanneer je custom modules / maatwerk wil installeren en je de hosting afneemt via Odoo’s hosting platform (Odoo.sh) kun je zelfs geen gebruik maken van minor versies.
De PoS module is de laatste versies (vanaf 17.0) herzien en aanzienlijk verbeterd overigens.
Hier toch niet, een hele winkel had door hun laatste updates van v17 naar v17.2 downtime, idem naar 17.4. Echt ongelooflijk bagger. En daarbovenop, enorme traagheid bij het scannen van producten aan de kassa...
Het is nu op dit moment na de update naar 17.4 nog atlijd niet opgelost.
Ze mogen blij zijn dat de klant alles voor 5 jaar vooruitbetaald heeft en nog geen advocaat heeft aangesproken.
Dat is vervelend om te horen. Ik lees op fora dat er issues kunnen ontstaan bij het gebruik van veel producten (duizenden) en PoS. Hopelijk gaat versie 18.0 hier snel verbetering in brengen.

Ik neem aan dat er ook een support ticket is ingediend bij Odoo? Ben benieuwd wat hierin de reactie was.
Ik hoop het ook, het gaat om 9K aan producten, voor een kleine supermarkt. Het grappige is dat in v17 bij oplevering alles goed werkte.

Ticket werd opgelost door de Odoo dev maar we wachten samen met hem nu al een week op de goedkeuring van z'n higher ups om de fix toe te passen.
Heb ervaring met diverse ERP/WMS zowel implementatie als wat (maatwerk)ontwikkeling.
Odoo is - helaas - inmiddels niet meer zo Open Source als in het begin.
Makkelijk om (kaal) mee te beginnen, betalen als je ook maar iets meer wil dan die basis.
Momenteel zou ik echt de alternatieven eerst onderzoeken, er zijn er genoeg.
En wil je toch graag betalen en interesseert niet wie het aanbiedt, kun je ook naar MS Dynamics 365 kijken - Odoo is stukken minder volwassen.
Volgens mij is het gros van de functionaliteit open source (zie https://github.com/odoo/odoo). De betaalde features zijn uitbreidingen hierop. Bijv. OCR toe te passen op de inkoopfacturen in je boekhouding.
Welke features zijn volgens jou niet (meer) open source terwijl ze dat wel waren?
Financiële rapportage (verlies en winst, balans) is bijvoorbeeld verdwenen uit de community edition tussen versie 11 en 14.

De meeste ontbrekende delen kan je vrij makkelijk vervangen door OCA modules. Ook zijn er tal van gratis of goedkope modules van derde partijen die je als alternatief kunt gebruiken, zoals van Odoo Mates of Cybrosys. Ik gebruik zelf alleen nog maar OCA modules en ben er super happy mee.

Wat mij aan de SaaS variant tegenstaat, is dat je niet makkelijk zaken kunt debuggen (je kunt op je eigen dev server met de Python debugger een breakpoint zetten, of even in de Odoo shell dingen bekijken). En, raar genoeg, dat als je alleen eenvoudige boekhoudfunctionaliteit gebruikt, dat het gratis is. Odoo Online kan zich aardig meten met bijvoorbeeld e-Boekhouden, maar mensen vertrouwen het niet als het gratis is.
Het klopt dat met name aan de accounting kant features verplaatst zijn van Community naar Enterprise.

Gelukkig kunnen de OCA modules hier een gat in vullen zoals je zelf al terecht aangaf.

Modules van derde partijen (via de Odoo App Store) ben ik terughoudend in omdat ik al meer dan 1 keer teleurgesteld was over de kwaliteit. Helaas kun je deze kwaliteit voor aankoop niet toetsen.

Op de SaaS omgeving kun je (op wat Studio aanpassingen na) geen maatwerk aanbrengen. Echt debuggen zou volgens mij dan ook niet noodzakelijk zijn. Eventuele fouten kun je via support aandragen. Of zie jij nog andere redenen om op SaaS te debuggen?
Ik heb een paar keer situaties gehad waar ik heel blij was dat ik even onder water kon kijken of dingen met de hand een zetje geven. Een daarvan was een bug in account bij het cancellen van een refund. Dat soort dingen wordt wel snel gefixt als de eerste er tegenaan loopt, maar als SaaS gebruiker wil je niet die eerste zijn...

Inderdaad is de debugger meestal nodig voor code die ik zelf verprutst heb, maar als ik zie wat Studio produceert voorzie ik daar ook ruimte voor vuurwerk. Echt jammer dat alles verwijst naar "de vierde div van links", in plaats van "de div met naam 'korting'". Ben de details weer kwijt, het is jaren geleden dat ik Studio geprobeerd heb, en misschien is het nu wel mooier, maar de code zag er zeer breekbaar uit.
Studio gebruik ik nooit voor maatwerk dat naar productie gaat. Aangezien de wijzigingen enkel op database niveau worden opgeslagen (en niet in code) kun je er onmogelijk naar refereren. Studio is hoogstens handig om wat te prototypen.
Dynamics 365... Business Central bedoel je dan waarschijnlijk.
Prachtpakket inderdaad, maar Odoo.sh is wel ook een stuk betaalbaarder dan maatwerk in BC. Het is echt een "maatje groter".
Correct in zoverre dat BC onderdeel is van Dynamics.
Jup, het is idd één van de pakketten.
Vaak onwijs irritant met recruiters, die eisen dan "ervaring met Dynamics 365"
Als je dan "maar welk pakket van D365?" vraagt, weten ze niet of het CRM (a.k.a. D365 Sales/Customer Service/Field Service) of ERP betreft, en ERP kan dan weer D365 Finance & Operations (a.k.a. D365 Finance & Supply Chain Management f.k.a. Dynamics AX/Axapta) zijn, of D365 Business Central (f.k.a. Dynamics NAV en Navision).

Als ze het nou gewoon duidelijk hadden gehouden bij Microsoft... ;)
Volgens de tijd om 2000 mensen aan te nemen en marktleider te worden. Er werken er momenteel al bijna 5000 mensen.
Oh 5000 al...
Nu is het even minder maar afgelopen jaren was bijna elke 3de linkedin bericht dat ik kreeg voor hen.
Uit interesse: welke functie en waarom wel of niet op gereageerd?
Veel DevOps en System/Platform Engineering functies.

Ben daar niet op in gegaan omdat het loon destijds beduidend minder was dan mijn toenmalige baan. (weet niet wat ze nu aanbieden)

En los staand, ik hoorde veel gemengde ervaringen over Odoo van anderen die daar gewerkt hadden. Das bij mij toch al snel een afknapper.
Wij gebruiken het ook ( klein bedrijf) kosten zijn een fractie van wat je aan afas, of andere boeren kwijt bent, en het is behoorlijk fexibel. Heeft wel een eigen "twist" hoe dingen werken, maar als het kwartje valt, dan is het dikke prima.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.