Ontwikkelaar brengt Dynamic Island-functionaliteit naar Android

Android-ontwikkelaar Jawomo heeft een tool uitgebracht waarmee de Dynamic Island-functionaliteit van de Apple iPhone 14 Pro-toestellen ook beschikbaar komt voor Android-smartphones. De tool, genaamd dynamicSpot, is momenteel in bèta.

Via de tool kunnen gebruikers van een Android-smartphone een virtuele, pilvormige inkeping op het scherm genereren die rond een eventueel aanwezige selfiecamera wordt weergegeven. De virtuele zone doet dan dienst als een notificatiebalk waarop app- of systeemmeldingen te zien zijn. Met een korte druk op de virtuele zone wordt de app in kwestie geopend. Als er lang gedrukt wordt, wordt de zone groter en toont die meer details.

De ontwikkelaar verwijst expliciet naar de functionaliteit van het Dynamic Island dat Apple eerder deze maand introduceerde voor de iPhone 14 Pro. In tegenstelling tot bij de implementatie van Apple is het gedrag van dynamicSpot wel aan te passen. De tool maakt volgens de ontwikkelaar gebruik van het notificatiesysteem van Android. Hierdoor zouden nagenoeg alle apps compatibel zijn met de tool. De ontwikkelaar maakt zelf alvast gewag van timer-, muziek- en berichtenapps. DynamicSpot is momenteel in bèta en gratis. Via in-appaankopen kunnen meer functies geactiveerd worden.

Het Dynamic Island is een langwerpige, pilvormige inkeping in het scherm die de selfiecamera en Face ID-hardware herbergt. Apple introduceerde de feature in de iPhone 14 Pro-toestellen. De feature wordt gecombineerd met de UI van iOS om te functioneren als een soort notificatiebalk. Daarop worden, naast notificaties, ook dingen als weersvoorspellingen, systeemmeldingen zoals binnenkomende telefoongesprekken en op termijn informatiemeldingen van thirdpartyapps getoond. Volgens DCC-analyst Ross Young krijgen alle iPhones die volgend jaar geïntroduceerd worden, een scherm met de Dynamic Island-inkeping.

Voorbeeld dynamicSpot

Door Jay Stout

Redacteur

23-09-2022 • 09:53

29 Linkedin

Reacties (29)

Wijzig sortering
Dat duurde nog minder lang dan ik verwacht had.

Welke maker zal dit als eerste mee gaan leveren? Xiaomi?
Reageer
Hier meer achtergrond info over deze app van XDA Senior member Jawomo:
https://www.xda-developer...and-known-as-dynamicspot/

Hier is een bericht van 4 dagen geleden: Ja Xiaomi lijkt zoiets al bijna af te hebben:
https://www.gsmarena.com/...ion_system-news-55846.php
Reageer
Zijn hier geen patenten van? Als het zo makkelijk is om unieke ideeën (zover ik weet denk ik dat dit uniek is) te kopiëren, waarom zou Apple nog geneigd zijn het initiatief te tonen ipv de kudde te volgen met ideeën?
Reageer
Ik ben juist erg blij dat niet overal patenten op gezet kunnen worden, het is echt niet goed voor de markt en daarnaast moeilijk voor nieuwe partijen.

Het is ook echt niet zo dat Apple altijd maar het initiatief toont, hoeveel er wel niet door Apple vrolijk gekopieerd is waarbij veel mensen denken dat Apple er het eerste mee was...

-Muis
-Magsafe
-Inkeping
-Tablet
-Smartphone / Iphone
-Ipod
-Itunes
-En nog heel veel meer... Dit was even zo uit mijn hoofd en onderstaand linkje.
Voorbeeld

Kun je nagaan als op alles al een patent zat, dan was Apple niet de partij die je nu kent...
Reageer
Mja da's waar , maar ze waren wel de besten met het correct implementeren van de technologie naar de consumenten markt ;)
Reageer
maar ze waren wel de besten met het correct implementeren van de technologie naar de consumenten markt
En dat is dus waar patenten voortgang tegen kunnen houden. Moet je je voorstellen dat Microsft Pocket PC patenten had die de iPhone hadden tegengehouden, dan hadden we nu nog steeds met zo'n pennteje lopen kloten, want Microsoft had geen enkele motivatie gehad de interface te verbeteren.
Reageer
Dat is exact wat ik bedoelde te zeggen inderdaad!
Een open markt en gezonde concurrentie stimuleert actief te blijven innoveren en door te ontwikkelingen, anders is het patent erop plakken en lui achterover hangen en inkomsten genereren.
Niet iets wat wij als consument willen.
Reageer
Uniek, innovatief.... Zoals de implementatie op de LG V10 van 7 jaar geleden? Zoals de vele implementaties om notches te camoufleren, al dan niet met een zwarte balk?

Bij de meeste toestellen geeft het niets van extra waarde, enkel als je zoals Apple de front-cam wegtrekt bovenaan. Om dat goed te praten zijn ze hier mee gekomen. Pure marketing waar je in trapt. Uiteindelijk inspireren ze elkaar allemaal, smartphone design is quasi uitgekristaliseerd, UI design is er niet ver van (ook Apple is uiteindelijk met widgets gekomen na het lang & koppig te weren). Het idee van software patenten is ridicuul.
Reageer
Vanwaar deze negativiteit? Ik vind het juist te prijzen dat Apple van een probleem een feature maakt. We zijn nog niet op het punt dat we fatsoenlijk camera's kunnen wegwerken achter schermen, laat staan gezichtsherkenning. Dus bouwen ze er iets omheen waardoor het minder storend is, niks mis mee toch?

Innovativiteit moet je omarmen, niet direct afschieten.
Reageer
Ik weet niet of ik het met je eens ben dat Apple van een probleem een feature maakt met de 'dynamic island'. Ik zie het eerder als het verbloemen van een probleem met een fancy-uitziende notificatie widget. Het probleem zelf is er nog steeds (nog erger dan met de notch naar mijn mening). Of dat nou echt innovatie is..

[Reactie gewijzigd door JakkoFourEyes op 23 september 2022 11:19]

Reageer
De reviewers zijn er in ieder geval enthousiast over. Als je breder kijkt, iedere smartphone maker heeft dit probleem (de front camera) en iedere innovatie hierin kan je als positief zien. MKBHD gaf al in zijn podcast aan: welke (chineeze) telefoonmaker gaat dit als eerste kopiëren?

Of het innovatie is? Ja:
Innovatie is een proces waarbij de basis gevormd wordt door ideeën dewelke gegenereerd worden door het creatief benaderen van bepaalde probleemstellingen.

Ik ben persoonlijk nog steeds fan van de omklap camera (dus je main camera klapt om voor selfies)
Reageer
Nouja, echt een nieuw idee is dit niet, alleen in een Apple vorm gegoten. Maar het zal inderdaad vast gekopiëerd worden, zoals dat bij zoveel van Apple's dingen gebeurd helaas. Zou leuk zijn als de Android markt Apple iets minder naloopt met bepaalde dingen (nog steeds zuur over de headphone jack).

En eens. Ik ben ook fan de de omklap camera. Helaas waren de Asus Zenfone flips slecht verkrijgbaar hier en lijkt Asus voor de Zenfone 9 niet met een flip versie te komen (tot nu toe in elk geval)
Reageer
Over welk probleem gaat het dan precies ?

Ooit waren er toestellen met boven het scherm een halve centimeter waar je al je sensoren in kwijt kon..

Maar zo'n "voorhoofd" was onaceptabel en een "kin" ook niet.

Achter het scherm zetten van die sensoren is kwalitatief gewoon nog ruk.. Dus dat kan niet..

Dus moet er een "gaatje" in het scherm...

Vervolgens dekken we dat af door functionaliteit die het minder zichtbaar maakt... Lijkt mij niets mis mee..

Ik heb een 14 pro ,ik vind het allemaal super gimmiky.. en niet belangrijk.. Maar grofweg is het mooier dan alleen een zwart streepje..

Van mij had een klein "voorhoofd" ook gemogen.
Reageer
In dit geval vind ik het probleem 'een onderbroken scherm'. Of dit nu een notch, punchhole of pil is, maakt mij niet uit. Ze mogen het noemen wat ze willen, maar ik heb liever een ononderbroken scherm. Feit is dat dat met de 14 pro nog steeds een probleem is. Ze maken het alleen wat leuker met een widget.
Ik heb zelf liever inderdaad ook een 'voorhoofd' en een 'kin', zoals Sony heeft, maar dat is inderdaad blijkbaar 'ouderwets'.
Wat Asus deed met hun Zenfone flips ben ik persoonlijk nog groter voorstander van.
Reageer
Mijn galaxy S10e had een optie in de software om een "voorhoofd" aan te zetten. Dan waren boven alleen klok en batterij enzo, maar de apps zuiver eronder. Ik vond dat een mooie optie maar hij is helaas weg. Misschien hebben andere merken dat wel (nog).
Reageer
Als we het gegeven dat er een gat in je scherm zit, vanwege de camera, inderdaad zien als probleem (persoonlijk vind ik het allemaal nogal gedoe om niets, maar goed), dan is dat probleem helemaal niet opgelost door deze feature. Die camera, en dus het gat, zitten er nog steeds, ergo: probleem niet opgelost, je probeert het alleen te verbloemen door er dingen omheen te bouwen.

Het ironische van het verhaal is ook nog dat voor de mensen die dit al als probleem zien, dat het waarschijnlijk groter wordt, want je hebt nu een nòg groter gat/vlek in het midden van je scherm... ;)
Reageer
De notch is nog steeds een probleem. Doe maar eens iets in fullscreen...Dan zit er een zwarte streep tussen/in de weg. Dan heb ik liever een druppel in het scherm. Nu is zo'n dynamic island wel een vooruitgang op hoe het eruitziet natuurlijk.
Reageer
Deze developer maakt trouwens al geruime tijd soortgelijke apps die notificatie effecten toevoegen aan hole-punch camera's. In het verleden heb ik dit vaak gebruikt als notificatieled vervanger.

In de uitvoering van de LG V10 was dit zelfs een apart schermpje aan de bovenkant om de camera's mooi te verbergen: https://imgur.com/a/Gh5YmP8
Reageer
Waarom zou Apple nog geneigd zijn het initiatief te tonen ipv de kudde te volgen met ideeën
Omdat als Apple dat doet ze niks onderscheidends hebben en niemand hun spul meer koopt.

Het duurt toch altijd minimaal 1 telefoon generatie voordat de concurrentie dat ook kan markeren als de feature van hun nieuwe telefoon, en tegen die tijd heeft Apple als het goed is al wat nieuws als unique selling point

[Reactie gewijzigd door dec0de op 23 september 2022 11:27]

Reageer
Ik heb zowat het hele Apple eco-systeem. Toch vind ik dat Apple soms echt achterloopt op Andere systemen zoals Android.

Ik vind het absurd dat het zo lang heeft geduurd voordat ze always-on implementeerde. Widgets. Je beginscherm zelf mogen indelen met widgets.
Ik ben blij met Apple, maar ik vind het absurd. Dat moet voor zo’n groot software team een hobby projectje zijn in vergelijking met alle andere complexe projecten die ze doen. En het is voor de gebruiker juist het meest voelbaar.
Reageer
zover ik weet denk ik dat dit uniek is
Als het tonen van een permanente notificatie op een iets andere plek dan waar ze normaal al staan innovatief is vind ik dat jouw kat echt belachelijk laag ligt.


Overigens was LG daar dan eerst mee met de V10.

[Reactie gewijzigd door kiang op 23 september 2022 12:11]

Reageer
Als er een patent was dan zou dat waarschijnlijk 8 jaar geleden zijn gepatenteerd door LG die deze feature destijds op zijn V10 toestellen gebruikte.
Reageer
Huawei had dit al in 2017
Reageer
Dit is weer het zoveelste ding waarvan men denkt dat Apple het bedacht heeft terwijl het al langer bestond in bepaalde vorm.
Reageer
Leuk hoor! Voor mijn OnePlus 8 Pro minder handig, omdat de cam links in de hoek zit, maar misschien toch bruikbaar. Dan maar hopen dat het in de ROM terecht komt, die wordt nog altijd geupdate. Scheelt toch ruimte en het ziet er best slick uit naar mijn bescheiden mening.

Ik hoor alweer mensen roepen dat het namaak is, maar ach... daar heb ik nooit zo'n boodschap aan. Men kopieert voortdurend van elkaar en als het goede dingen zijn hebben gebruikers er alleen maar voordeel van, toch? Vraag me nog wel af of er geen patent op rust, ook al is de naam anders. Tegenwoordig lijkt het wel alsof alles patenteerbaar is - tot mijn verdriet.

[Reactie gewijzigd door Jack Flushell op 23 september 2022 10:07]

Reageer
Ben benieuwd hoe snel er klonen van dit tooltje verschijnen, met malware. Ik had op een Android phone, met zo'n gehandicapt scherm, een betaald(!) tooltje geïnstalleerd, die een hinderlijk gat camoufleerde, maar na een aantal maanden trok een API, die de ontwikkelaar van dat tooltje gebruikte mijn halve phone leeg, wat data betreft :( Google reageerde snel & had de dag erop al dit tooltje geblokkeerd, helaas was dat net iets te laat...
Reageer
Mmm geen playstore protect zo te zien en vrij diepgaande rechten als ik mij niet vergis. Ik wacht even. :)
Reageer
Dit is wel een leuke methode om het “gat” te gebruiken. En dus slim.
Reageer
Lijkt tot nu toe niet te werken op mijn Poco. Ik denk een conflict mei Miui 13 of Smartlauncher.
Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee