Android 13 vereist support virtuele A/B-partities voor 'seamless updates'

Telefoons die uitkomen met Android 13 moeten virtuele A/B-partities ondersteunen. Daarmee wordt het voor alle nieuwe telefoons mogelijk om updates op de achtergrond te installeren en te completeren met alleen een herstart. Dat is nu op veel telefoons niet mogelijk.

Dat virtuele A/B-partities verplicht zijn, blijkt volgens Esper uit een commit uit maart waarin staat dat die partities verplicht zijn voor apparaten die uitkomen met Android T; dat is hoe Google intern Android 13 aanduidt. Android 13 kwam vorige maand uit in een stabiele versie, maar er zijn nog weinig nieuwe apparaten verschenen met het nieuwe besturingssysteem.

Google gebruikt het systeem van A/B-partities sinds 2016 voor 'seamless updates' op Pixel-telefoons. Het voordeel daarvan is dat het systeem de updates op de achtergrond installeert op de inactieve partitie, waarna de software met een herstart overschakelt op de geüpdatete partitie. Daardoor is een telefoon slechts korte tijd niet te gebruiken. Ook kunnen gebruikers updates makkelijk terugdraaien als er problemen optreden.

Het nadeel van A/B-partities is dat het ruimte inneemt op de opslag. Dat probleem heeft Google afgelopen jaren proberen op te lossen met de virtuele partities en compressie. De virtuele A/B-partities verschillen van de niet-virtuele versie door gebruik van een 'super'-partitie. Daardoor kan de inactieve partitie leeg zijn en zo minder ruimte innemen. Door bovendien de partities effectiever te comprimeren, hoeven bestanden niet op twee partities tegelijk te staan en is de benodigde ruimte voor systeemupdates kleiner dan met reguliere A/B-partities.

Nu de ondersteuning voor virtuele A/B-partities verplicht is voor nieuwe telefoons en tablets met Android 13 en Google-diensten, ligt de weg open voor het gebruik van 'seamless updates' op meer apparaten. Onder meer Samsung gebruikt het systeem nog niet, zelfs niet op zijn nieuwste en duurste telefoons.

Benodigde ruimte op Pixel Geen A/B Reguliere A/B Virtuele A/B Virtuele A/B met compressie
Factory image 4,5GB 9GB 4,5GB 4,5GB
Andere statische partities /cache geen geen geen
Benodigde extra opslag tijdens update 1,4GB 0 3,8GB 2,1GB
Totale benodigde opslag tijdens update 5,9GB 9GB 8,3GB 6,6GB
Extra opslag t.o.v. 'geen A/B-partitie' 0 3,1GB 2,4GB 0,7GB

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

22-09-2022 • 10:08

67

Reacties (67)

67
67
39
1
0
18
Wijzig sortering
Het nadeel van A/B-partities is dat het ruimte inneemt op de opslag.
Als fabrikanten, voornamelijk van de topreeks modellen, gewoon ervoor zorgen dat er veel opslag beschikbaar is in de telefoon, dan vind ik het prima. Maar een telefoon met 128GB, zoals mijn OnePlus 9, zit al vol door m'n eigen data, laat staan nog eens ~14GB aan virtuele partities voor het OS.

Dit is sowieso de laatste telefoon van mij die maar 128GB opslag heeft. De volgende, over ~3 jaar, krijgt minimaal 256GB opslag.
Dit is sowieso de laatste telefoon van mij die maar 128GB opslag heeft. De volgende, over ~3 jaar, krijgt minimaal 256GB opslag.
Met een externe microSD-kaart valt er minder last van te krijgen. Bij gebrek aan ruimte valt er een nieuwe (en vaak snellere) te kopen zonder dat er een compleet nieuwe smartphone hoeft worden aangeschaft.

En ikzelf vind het wel fijn om te weten dat bij het afdanken van mijn smartphone mijn data niet "achterblijft" op de interne opslag, ondanks de fabrieksreset e.d. Per slot van rekening is er bij Android geen makkelijke manier om een opslagmedium echt te wipen (=elke cluster overschrijven met random nulletjes en eentjes).

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 23 juli 2024 21:27]

zijn alle telefoons niet versleuteld tegenwoordig, dus niet echt een issue, zet versleuteling aan doe een fabriek reset en er is echt niemand die nog iets terug kan halen van je telefoon.
en als je bang ben dat het toch kan install je telefoon opnieuw gooi er een paar grote bestanden op tot ie vol is en doe frabriek reset. er zijn ook vast wel apps tegen betaling uiteraad die zeggen dit te doen. en met SSD opslag is het meer het leeg maken van de clusters. dan het over schrijven.
Het aantal telefoons met externe opslag wordt echter minder en minder, laat staan als je dual sim en externe opslag wil.
Het is een kunstmatige beperking. Als een PC met USB uitgeschakeld en alleen maar cloud-opslag op OS-niveau...
Android moet zich altijd door bochten wringen om geen autoriteit over de gebruikersdata te verliezen. Als de gebruiker vrij opslagapparatuur kan bereiken zonder dat het OS onnodig moeilijk gaat doen wordt de hoeveelheid opslag die mogelijk is op een smartphone een kwestie van wat de hardware kan.

Feit: een willekeurige ARM-based SBC van een paar euro kan een enorme hoeveelheid permanente opslag aanspreken. Dat heeft praktisch geen limiet.
Met een externe microSD-kaart valt er minder last van te krijgen. Bij gebrek aan ruimte valt er een nieuwe (en vaak snellere) te kopen zonder dat er een compleet nieuwe smartphone hoeft worden aangeschaft.
100% mee eens. Maar.. Grote 'maar'. Hoeveel high end telefoons van de afgelopen 5 jaar, heb jij gezien, die nog een MicroSD sleuf hebben? Dat zijn namelijk vaak alleen de mid-range modellen. Ik koop vrijwel alleen maar high-end modellen, gezien ik vaak 3 tot 4 jaar doe met een telefoon.

Dit is een extreme factor in wat ik koop. Als er geen MicroSD slot in zit, ga ik normaliter voor een grotere interne opslag.
In de afgelopen 5 jaar zijn er zeker nog uitgekomen met een microSD slot. Ik gebruik zelf een Samsung Galaxy S20+ waarin ik een microSD kaart van 128GB heb gezet. Dit microSD slot is wel te delen met de fysieke SIM, maar door gebruik te maken van een e-sim en een fysieke sim, heb ik nog steeds een dualsim optie + microSD.
De laatste galaxy S serie (S22) heeft helaas geen microSD meer. De reden is zeer waarschijnlijk geld. Een fabrikant kan meer eurotjes vragen voor extra intern geheugen dan dat ze een premium prijs kunnen vragen voor een microSD slot.
externe storage wordt steeds zeldzamer. Zeker over 3 jaar zou ik daar niet zomaar meer op rekenen
Dat heb ik dus gehad. Externe microSD. Je mobiel maakt dan soort partitie op dat ding. (Kun je voor kiezen)

Vervolgens gaat de SD stuk. Ja dan hang je toch echt! 8)7 Met Linux kon ik nog iets terughalen gelukkig. Maar dat duurde echt dagen omdat uit te zoeken.
A/B neemt amper extra ruimte in beslag, vergeet niet dat OnePlus al een tijdje een bug heeft dat je system partitie onnodig groot is
vergeet niet dat OnePlus al een tijdje een bug heeft dat je system partitie onnodig groot is
Dit is onbekende informatie voor mij. Heb je een bron hiervan? Ik zou graag meer willen weten namelijk!
https://www.reddit.com/r/...us_8t_storage_problembug/

Dit was de eerste die ik kon vinden, hoorde 't vooral via via op forums
Ik zie er geen Android versie bij staan, maar aan de screenshot die ik niet herken, te zien is dit Android 12+.

Ik zit gelukkig nog op Android 11, dus ik heb hier gelukkig geen last van.
Was ook een issue voor de A12 rollout dacht ik, maar niet helemaal zeker. iig goed dat je er geen last van hebt!
De OP9 heeft ook al A/B partities.
Ik neem aan pas vanaf Android 12? Ik zit nog op 11, gezien de Android-release van OnePlus nogal 'iffy' (at best) was, na een software update.
Je kunt het controleren met app Treble check.
Mijn OP7 heeft zelfs a/b support
Ach, ik zou aan 64GB waarschijnlijk genoeg hebben. Mijn huidige telefoon heeft 80GB vrij van de 128GB en dat zal niet echt veel gaan veranderen. Maar, zoveel mensen, zoveel eisen.
Maar, zoveel mensen, zoveel eisen.
Bij mij zijn het voornamelijk Spotify downloaded playlists. Ik luister héél veel muziek op een dag, dus dat allemaal via m'n databundel naar binnen trekken, elke dag weer, is niet gunstig voor m'n bundel :P
Heb je half Spotify gedownload?
Ik heb ~3000 nummers op mijn telefoon staan, waarvan een behoorlijk deel flac en een hele stapel mixes van een uur of langer. De muziekmap op mijn telefoon is ~30GB.
Heb je half Spotify gedownload?
Gelukkig niet zeg :P
Ik heb m'n playlists een beetje overschat..

Maar hoe krijg jij maar 30GB vol met 3k nummers? Ik zit al op 30GB met een kleine 100 nummers, sure, die zijn allemaal FLAC en/of WAV :P
Een heel deel is gewoon MP3 van 192-320kbits. Voor veel muziek maakt de 192kbits me niet zo veel uit en mijn auto + bluetooth headsetje zijn toch niet van denderende kwaliteit, waar ik het 99% van de tijd op afspeel, naast dat een deel van mijn collectie al 20 jaar oud is. Zooi van die mixes of oude Villa65 opnames zijn ook niet in flac beschikbaar.
Slechts 20-25% is (gok ik) flac en dat is puur omdat ik geen zin heb het om te zetten en de ruimte toch heb (vorige toestel had ik er een 64GB sd kaartje voor, huidige heeft intern 256), die kwaliteit is voor mijn doeleinden op mijn mobiel behoorlijke overkill.
Ja oke, begrijpelijk inderdaad. Ik speel in de auto wel FLAC af, maar dan vanaf een USB stickje. Zo heb ik minimale loss in kwaliteit :)
Maar is zelfs dan 300mb per nr niet enorme overkill? Ervanuitgaande dat ze van normale lengte zijn. Mijn flacs zijn 30-40mb en bij 99% van de muziek hoor ik het verschil na 320kbps mp3 toch niet.
Naja, 300MB is wel wat extreem. Misschien heb ik dat ook wel overschat. Ik denk dat het 100 nummers zijn, maar ik denk nu eerder wel wat meer. Is de dyscalculie te merken? xD

Ik merk wel zeker verschil tussen de MP3 versie van hetzelfde nummer, en de FLAC. Maar het ligt ook aan de mastering en de speakers waar je het op afspeelt.
Zo groot is mijn muziek map met alleen maar MP3 dus dat kan niet
Niet genoeg aan 128GB? Er zijn mensen die ongeïnformeerd dit ding kopen: pricewatch: Alcatel 1 (2021), 8GB opslag Blauw (ja het is een recent toestel uit 2021 met android 11 go)

uit een review
1GB ram is nauwelijks genoeg voor browsen en 8GB opslag (2.2GB vrij) is een lachertje
Scherm heeft slechte kijkhoeken
Zo traag als dikke scheiße
Gevoeligheid scherm
Camera's stellen niets voor
Lader is slechts 5 watt: volledig opladen duurt al snel 3(.5) uur
Even duur als, of slechts 15,- goedkoper dan, de Alcatel 1B (2021): dat 2GB ram, 16GB opslag, én een IPS scherm heeft

[Reactie gewijzigd door NESFreak op 23 juli 2024 21:27]

Niet genoeg aan 128GB?
Klopt, ik heb behoorlijke bende aan playlists op Spotify die ik vaak luister en het allemaal over de databundel trekken is minder handig met mijn niet-unlimited abonnement.

Verder film ik soms dingen in 4K60. Gebeurt niet vaak, maar dat offload ik daarna ook weer naar de wolken. Maar dan alsnog is een beetje vrije ruimte wel fijn op m'n foon.
Eigen data puur alleen op je foon, das hooguit muziek of soortgelijk, alle andere data wil je ook ergens anders hebben en hoef je het niet alleen lokaal op. foon ruimte te laten innemen.
Eigen data puur alleen op je foon, das hooguit muziek of soortgelijk, alle andere data wil je ook ergens anders hebben en hoef je het niet alleen lokaal op
Ja, het punt is alleen dat ik al m'n foto's en dergelijke al 'off-load' van m'n telefoon. Dus de inhoud van m'n telefoon is voor een heel groot gedeelte m'n Spotify playlists.
De a/b partities nemen extra ruimte in... Ja, dat doen ze. Maar hoeveel? In een andere draad zie ik dat er nu nog toestellen worden geleverd met 8 GB opslagruimte. Dan zou je bij een a/b instelling dus genoeg kunnen hebben aan 2 keer 8 GB. In zo'n toestel een verdubbeling van de ruimte. Maar op een 128 GB opslag van een meer courant systeem is het al minder dan 10%, daar vervalt het al bijna in de marge van 'uw opslag zit bijna vol'.

En dan: Hoeveel ruimte gaat er in toestellen verloren aan bloatware? Dat wordt toch ook gebagatelliseerd? Daarvan zeggen de leveranciers toch ook dat het 'niet zo veel' is?

Mijn chromebook gebruikt voor het bijwerken ook zo'n a/b constructie. Heerlijk en perfect: Ergens op de achtergrond merk ik soms dat ze aan het updaten is. Staat alles een keer klaar dan is een herstart genoeg om alles te activeren. En dat is dan een gewone herstart, niet zoals een msWindows laptop dat ze in de shutdown en in de boot nog 'installing updates' doet.

[Reactie gewijzigd door beerse op 23 juli 2024 21:27]

Ik heb nog nooit op een telefoon meer dan 20GB aan data gehad, en dat is met een volledig gesyncte back-up van al mijn foto's van al mijn telefoons bij elkaar sinds ~2008..
Ik denk dat dat per persoon verschilt. Ik heb zelf 200 gb gebruikt op mijn 256 gb telefoon. Alleen genshin impact en call of duty mobile samen gebruiken al bijna 50GB
Tja, als ik een paar 4K films op m'n telefoon zet dan kom ik er ook wel aan, maar alleen mijn beetje Spotify cache en de foto's die ik erop heb staan komt echt niet boven de 10GB uit op het moment.

Maar ik ben dan tegenwoordig ook zo iemand die gewoon een feature phone zou kunnen gebruiken, als ik toegang heb tot Teams en Element, bij m'n mail kan, 'een' browser heb, en kan bellen en SMSen dan ben ik al klaar :+
Dat geeft mij aan dat je geen grootgebruiker bent :P
Ik heb voornamelijk veel Spotify playlists op de hoogste kwaliteit mogelijk (ondanks dat dat maar 320Kbit is dan..), gedownload. Ik luister écht achterlijk veel muziek. Om dat de hele tijd over m'n databundel te trekken, is niet handig.
Als jij voor een hele maand van 31 dagen voor 24 uur per dag 320 kbit playlists binnenhaalt dan zit je inderdaad op 110 gigabyte, maar als je dat maar voor een week 24 uur per dag doet dan heb je daar nog geen 30 gigabyte voor nodig.

Volgens mij nemen die playlists van jou minder ruimte in dan je denkt, of je hebt ‘half’ spotify in je gedownloade playlists staan.
Volgens mij nemen die playlists van jou minder ruimte in dan je denkt
Klopt, ik heb mij hier flink in verkeken. Is "maar" 14GB aan playlists.
Hoe krijg je dat zo snel vol? Ik heb ook een 128GB telefoon, maar zit net niet op de helft.
Nu gebruik ik ook cloud opslag voor foto's etc. Dat zal waarschijnlijk al een hoop schelen.
Hoe krijg je dat zo snel vol?
Spotify playlists. Ik luister áchterlijk veel muziek. Op werk, bij klanten, in de auto en thuis. En dan vrijwel elke dag. De muziek in de auto staat alleen uit als ik hoofdpijn heb :P

Mijn foto's worden ook naar de wolken geupload, als ik verbind met WiFi. Daarna worden ze van m'n telefoon geplukt.
Dat zijn dan wel hele grote playlists! Die van mij nemen iets van 3GB in beslag haha.
13,4GB aan playlists
10,1GB aan cache

Dus eh.. Ja.. Best veel :P
Ik heb de cache zojuist leeggegooid. Scheelt weer 10GB.
Maar een telefoon met 128GB, zoals mijn OnePlus 9, zit al vol door m'n eigen data, laat staan nog eens ~14GB aan virtuele partities voor het OS
Daarom een telefoon nemen met een sd card slot. Kan je gewoon 256GB bij prikken. Op deze manier heb ik nooit last van een tekort aan interne opslag.
Ja, maar het probleem is dat dat vaak geen optie is met high-end telefoons.

Een mid-range telefoon is niet echt iets voor mij, want ik doe gewoon ~4 jaar met een telefoon, dus dan wil ik iets fatsoenlijks, wat ook lang updates krijgt. Dan kom je automatisch in het hogere segment en dan is een MicroSD slot vaak weggehaald voor welke reden dan ook.
Ik heb een Xperia 5 III en die heeft gewoon een SD card slot. Elke Sony telefoon heeft een SD card slot, dat merk wordt vaak over het hoofd gezien. Maar alle functionaliteiten die de telefoons van Sony bieden is ideaal voor mij. 3,5mm jack plug zit er bij Sony ook altijd op, waarbij de rest van de merken dit ook niet meer aanbieden.
Ik moet zeggen dat ik niet zo heel veel van Sony hoor, de laatste paar jaren. Af en toe zie ik op youtube het een en ander aan reviews voorbij komen, maar als ik dan de prijs van die dingen zie, vind ik het niet meer interessant.

De volgende keer dat ik een telefoon aanschaf, kan ik wel eens gaan kijken naar Sony. Ik vond de Xperia Z uit ~2013 wel een fijn ding. Een keer een weekje gehad, maar was al snel defect (gekocht van een maat, die hem had laten repareren met een nepscherm).
Ze zijn ook meer de premium kant op gegaan. De Xperia 5 is een prima ding, als je hem een half jaar na release koopt is hij al heel erg afgeprijsd.
Ik zelf merkte sinds ik een Pixel heb dat de updates anders gaan inderdaad. Hij is heel lang bezig met de update, zeg 4 a 5 uur, maar na een herstart werkt hij dan gelijk weer. Het is even wennen maar ik vind het wel een betere methode dan voorheen.
Ik vind 4 a 5 uur wel heel veel. Maar je hoeft er dan ook niet op te wachten en kan lekker doorwerken. Wel vraag ik mij af wat de performance impact van de lopende update is, bedoel dan CPU, memory, 'disk' IO. Als dat voor 4 of 5 uur een merkbare negatieve impact zorgt is dat niet prettig.

Op mijn S20 vind ik updates trouwens niet lang duren, meestal slechts enkele minuten. Upgrades gaan ook redelijk snel. Enige wat vaak wat tijd kost is het updaten van alle apps naar het nieuwe api level (als ik dat goed zeg). Maar ondertussen kan je wel gewoon aan de slag met de telefoon.
Als het wel lang duurt dan moet dat toch gewoon ‘s nachts kunnen? Dan maakt het niet zo veel uit.
Ik merk nooit wat van de update die in de achtergrond z'n ding doet, tot hij de melding geeft opnieuw op te starten.
Geen vertraging, freezes, batterij, niets.

Wat mij betreft de beter oplossing t.o.v. minuten lang je telefoon niet kunnen gebruiken.
De lange duur van de update is volgens mij vooral doordat het downloaden maar beperkte bandbreedte gebruikt en ook bij het verwerken rekening wordt gehouden met dat het systeem ook nog op alle fronten nog wat anders kan doen. Daarmee gaat het niet zo snel, maar het komt er wel.

Over de apps en zo heb je wel gelijk. Maar dat gebeurt pas als de update draait. En dan inderdaad, zullen de apps zichzelf een keer op de nieuwe omgeving instellen als ze dat nodig vinden.
4 a 5 uur? Op welke Pixel? Mijn Pixel 5 was rond de 30 minuten bezig met de update naar 13.
Er zijn best veel toestellen die de update rustig in de achtergrond doen als het toestel actief wordt gebruikt. Maar zodra je zie dat ze bijgewerkt wordt en je drukt op de knop om het bij te werken, dat ze wel full-throttle gaat. Dan is ze inderdaad sneller klaar.
4 a 5 uur met een update bezig? Dan zou ik toch mijn netwerk instellingen eens nakijken, of kijken of je toestel niet defect is. Ik heb zelf een Pixel 5 en daar duurt het complete update verhaal (downloaden, controleren, installeren en herstarten) ongeveer 15 minuten.
Met de dalende prijzen for opslag boeit het ruimtegebruik ook steeds minder - met de huidige flash prijzen van onder de 6 cent per GB, kost deze feature je nog geen kwartje.
Ha ha ha, bedenk wel even dat smartphonefabrikanten véél meer dan dat vragen voor een model met grotere opslag
Dat virtuele A/B-partities verplicht zijn, blijkt uit een waarin staat dat die partities verplicht zijn voor apparaten die uitkomen met Android T; dat is hoe Google intern Android 13 aanduidt.
Het is een beetje subtiel verwoord, dus voor de duidelijkheid: voor bestaande toestellen die een Android 13 upgrade krijgen is dit niet verplicht. Deze verplichting kan dus niet gebruikt worden als excuus voor fabrikanten om af te zien van een upgrade.
Google past dezelfde techniek toe zoals Chromebooks het ook doen. Ik ben echt gecharmeerd met hoe ze dit soort zaken technisch oppakken, IMHO echt en stap voor op de concurrentie.
Ik ben behoorlijk verrast dat Samsung dit systeem nog niet gebruikt.
Voor zover ik weet is updaten met A/B-partities al beschikbaar vanaf Android 8 (release bijna 5 jaar geleden!), en er zijn ongelooflijk veel voordelen voor de UX.
Niet alleen voor het verminderen van downtime door updates, maar er zijn ook mogelijkheden om rollback tijdens of na de updates eenvoudiger en minder foutgevoelig te maken.
Ik gebruik zelf een Google Pixel 4XL, en hoewel het wel vervelend is dat ik na 7 dagen schermvullende meldingen over updates krijg tegenwoordig, duurt de herstart doorgaans amper langer dan een normale herstart.
Op goedkopere modellen met 64GB opslag zie ik wel dat een paar GB best uit kan maken, maar als je een flagship hebt met 256GB-1TB opslag zie ik absoluut niet waarom ze hier geen tijd in hebben gestoken.
Uiteindelijk wil je dat gebruikers het apparaat up to date houden, en naar mijn mening moet je als fabrikant er alles aan doen om dit zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.
Ik weet niet hoe Samsung het technisch precies doet maar kan wel zeggen dat de updates redelijk snel gaan. Een herstart is wel nodig en duurt wel iets langer dan normaal maar verder geen probleem. Het is vooral belangrijk dat er überhaupt (beveiligings-)updates komen en dat doet Samsung niet slecht, betaal je ook voor. Het is natuurlijk ook een optie om grote updates op een rustig moment te starten, daar heb je zelf de keuze in, vanwege de downtime.
Geldt dit ook voor Android Go telefoons, die vaak maar 8/16/32GB opslag hebben?
Klinkt als een zoveelste software-lock van Google om hardware kunstmatig uit te sluiten van updates. Ik heb die onzin niet nodig en heb geen probleem een paar minuten langer te wachten op een update. Toch blijft mijn phone straks op 12 hangen omdat Google hier zut probeert door te drukken.

Ik snap ook niet waarom hier niet meer over geklaagd wordt. Toen de vereisten van Win11 aangekondigd werd was de wereld te klein. En TPM 2.0 is onnoemelijk veel belangrijker dan 2 minuten langer moeten wachten op een update.
Ai. Ik heb me sinds de min of meer door omstandigheden semi-gedwongen aanschaf van een Galaxy S10+ al niet meer gewaagd aan het rooten van dat toestel, mede omdat dat wel erg ingewikkeld was gemaakt... Ik lig er dus een beetje uit qua rooten en hoe dat tegenwoordig gaat, maar ik meen me juist te herinneren dat dat mede zo ingewikkeld was door een A/B-partitionering op de nieuwere Samsungs. Ben ik hier overmatig ongerust als ik bang ben dat dit het rooten van toestellen ook zeer ernstig gaat bemoeilijken? Of wordt dat juist simpeler?

Ugh, ik mis AdAway nog dagelijks! ; )
Dit klinkt heel erg als de aanpak die Linux systemen by default gebruiken met een kernel update/upgrade:

De nieuwe kernel wordt geïnstalleerd op het systeem, bootloader wordt aangepast zodat er een nieuwe regel met de nieuwe kernel bovenaan komt te staan. Bij de volgende reboot start de nieuwe kernel gewoon op. Dat kan je natuurlijk over het hele OS wel doen ja.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.