Google overlegt met Android-fabrikanten over 'dualboot' met testversies OS

Google overlegt met fabrikanten van Android-smartphones om ondersteuning te krijgen voor de functie Dynamic System Update. Daarbij kan een telefoon via een virtuele partitie een bèta draaien zonder dat gebruikers hun telefoon hoeven te resetten.

De functie is onder meer bedoeld voor ontwikkelaars om apps te kunnen testen zonder een bèta te hoeven flashen op hun telefoon en zo al hun gebruikersgegevens kwijt te zijn, zeggen diverse Google-mensen in een interview met Ars Technica. Dankzij de functie kunnen gebruikers een tweede besturingssysteem op de /data-partitie zetten, met daarbij gescheiden gebruikersgegevens en accounts. Google verplicht fabrikanten niet om het systeem te implementeren, maar overlegt wel met ze om ze ertoe te bewegen dat te gaan doen.

Gebruikers kunnen booten in het tweede systeem, maar met een reboot komen ze weer terug in het reguliere besturingssysteem. Daardoor is het geen dualboot-systeem, maar meer een variant op een virtuele machine, zo zeggen zij. Op dit moment ondersteunen alleen Googles eigen telefoons dit. Fabrikanten kunnen ervoor kiezen om gebruikers alleen door hun goedgekeurde builds als tweede OS op een telefoon te zetten, waardoor dit geen manier is om zonder de bootloader te hoeven ontgrendelen custom roms mogelijk te maken.

De functie is mogelijk doordat Android Q vereist dat fabrikanten dynamische partities mogelijk maken. Daardoor kunnen ota-updates partities vergroten en verkleinen, iets dat nu niet mogelijk is. De functie is ook mogelijk door Treble, de scheiding van Android in diverse onderdelen die apart van elkaar te upgraden zijn. Google laat gebruikers op de Pixel 3-telefoons naast de reguliere firmware via Dynamic System Update een GSI draaien. Dat is een build voor Android-smartphones zonder enige aanpassing van de fabrikant.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

03-07-2019 • 19:16

22

Reacties (22)

22
22
18
1
1
2
Wijzig sortering
Daardoor is het geen dualboot-systeem, maar meer vergelijkbaar met een live-cd met Linux-distro, zo zeggen zij.
Dat is niet wat ze zeggen, @arnoudwokke:
It started out as "live images," or "live boot," because the first implementation of it actually had a Generic System Image in m memory. So it mimicked what you would do when you boot from a Linux Live CD. But then the security team made us completely rewrite it in October-November. And when we rewrote it, it actually ended up being better.
Dus de eerste versie leek op een Linux live-cd. Echter hebben ze het vervolgens herschreven: de huidige versie creëert een virtuele data-partitie file op de /data-partitie die wordt gemount. De data wordt hiermee behouden en hierom gaat de vergelijking niet meer op.

[Reactie gewijzigd door P1nGu1n op 23 juli 2024 09:33]

Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @P1nGu1n3 juli 2019 20:03
Ja, je hebt gelijk - de uitleg over de virtuele partitie stond ook al in het artikel. Ik heb het aangepast, dank! :)
Ik vind het erg jammer dat dit soort features neergezet moeten worden door middel van overleg tussen fabrikanten en Google. Ik zou heel graag een ander OS op mijn telefoon kunnen zetten, dat ik op een android telefoon niet specifiek aan android vast zit. Maar onder andere door gelockte bootloaders en missende drivers, is dat eigenlijk niet te doen.

Eigenlijk wil ik dat de telefoonmarkt meer op de PC-markt gaat lijken. Dat de fabrikanten de hardware leveren, met drivers voor de meeste platformen. En dat de verschillen tussen telefoons onderling wat kleiner worden, zodat iets als postmarketOS daadwerkelijk als telefoon gebruikt zou kunnen worden.
Wel als je de goede telefoon koopt. Je hebt klaarblijkelijk een keuze gemaakt voor een telefoon die dit niet kan. Zo iets als een Apple kopen en dan geen windows kunnen installeren... Op mijn Fairphone kan ik verschillende OS's installeren.... Denk nog niet dat ze naast elkaar kunnen...

edit: typo

[Reactie gewijzigd door bvdbos op 23 juli 2024 09:33]

Ja, met de Fairphone kun je prima iets als postmarketOS draaien, ja. Net zo prima als met een Nexus 5 of een ander device met een unlocked boodloader, ja. Maar kun je er dan mee bellen? Nee, dat gaat nog steeds niet.

Je eigen ROM er op flashen, ja, dat gaat. Maar die ROM is nog steeds gebaseerd op AOSP en heeft nog steeds diverse blobs nodig om te kunnen bellen en dergelijke. Dat is verre van het meer open platform dat de PC heet.
? Tuurlijk kan je er mee bellen dan:
Ubuntu
Sailfish
Ook al geef je een Aap een gouden ring het is en blijft een lelijk ding natuurlijk. Al die OSen zijn gewoon Android die er anders uitzien. Dus nee ze installeert niet verschillende OSen je installeert verschillende distros van Android.
Sailfish? Ubuntu?
Als alle drivers echt in de upstream kernel zitten, kan het wel. Maar de Android kernel is dusdanig gewijzigd, dat de drivers alleen in vendor kernel zitten. Dat maakt het moeilijk om echt een ander besturingssysteem op je telefoon te installeren. BSD zou voor mij ook prima zijn, zolang de code maar upstream is.
gelockte bootloaders
Je kan stemmen met je portemonnee.
Als je een Sony Xperia koopt kun je de bootloader unlocken en er Jolla's SailfishX OS op zetten.
Dat is geen Android, geen Windows, geen Apple OS.
Maar als je 30 euro voor een licentie neertelt kun je er wel Android apps op draaien.
Als de bootloader bij default open staat kunnen malafide apps uit de playstore zo je telefoon kraken
Dan hebben ze je fingerprint
Bank gegevens
DigiD gegevens
(als je uiteraard al deze dingen doet via je telefoon, wat de meeste mensen wel doen momenteel)
De bootloader is dus gelocked zodat de ''simpele'' gebruiker beveiligd is
Als je weet wat bootloader enzo inhoud dan ben je wat geavanceerder en kan je vast ook wel zelf je bootloader unlocken ;)
Zoiets staat in je TPM of hoe dat ook mag heten op een smartphone.
Waarom zou het op een smartphone anders moeten zijn dan een desktop? Beide zijn gewoon computers. Men kan daar gewoon een UEFI met secure boot gebruiken.
dit is eigenlijk meer voor de westerse markt gezien er al genoeg android/windows phones/tablets zijn uit china die dit kunnen
Android is inmiddels behoorlijk volwassenen geworden. Behalve security issues zie ik voor de normale huis / tuin consument geen reden om altijd de nieuwste versie te willen hebben. Techaltar legt dit goed uit.
Je zegt nu eigenlijk dat mensen dus Windows XP kunnen blijven gebruiken :F
Nee... Oudere versies krijgen ook security patches en bij echt kwalijke issues gaan ze best ver terug.

Dus nee geen XP meer gebruiken maar Windows 7 kan nog net
Was vroeger al mogelijk (met root e.d. uiteraard) via een third-party app. Vroeger wel eens gebruikt om met verschillende ROMs en Ubuntu Touch te spelen. Leuk dat het nu mogelijk zonder third-party apps mogelijk gaat worden.

Ik zou willen geloven dat we met dit een stapje dichter komen bij effectief de eigenaar van onze eigen devices zijn, en dus ook kunnen kiezen welk besturingssysteem deze draait, maar daar lijken we jammer genoeg alleen maar verder vandaan te gaan. (Zie de mogelijkheid tot restricten van wat er gedraaid mag worden.)

[Reactie gewijzigd door RobinJ1995 op 23 juli 2024 09:33]

Kan nog steeds op bepaalde apparaten, zoals de Planet Computers Gemini PDA en aankomende Cosmo Communicator (sterker nog: zelfs triple boot is mogelijk).
mijn oude archos A43 kon dit al, was toen wel handig.
ik had een veilige custom rom, zonder custom recovery of root.
Zou misschien ook een voorbereiding kunnen zijn om straks Fuchsia OS te kunnen draaien ?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.