Bèta iOS bevat ARKit-functie om Facetime-gebruikers oogcontact te laten houden

Apple heeft een functie ingebouwd in de nieuwste bèta van iOS 13, waarbij videobelapp Facetime automatisch de positie van de ogen verlaagt om de indruk te wekken dat gebruikers elkaar aankijken. Dat gebeurt via ARKit.

Omdat het gezicht van de persoon met wie een gebruiker belt, zich onder de positie van de camera bevindt, kijkt de gebruiker vaak naar beneden. Deze functie fikst dat. Apple noemt het Attention Correction in de releasenotes van iOS 13 Beta 3. De enige melding die de fabrikant ervan maakt, is dat er een probleem is met het uitschakelen van de functie in Facetime.

Ondernemer Dave Schukin claimt dat de functie werkt via ARKit, Apples software voor augmented reality. "Het gebruikt ARKit om een dieptekaart en positie van het gezicht te maken en past de ogen overeenkomstig aan." Hij laat dat zien met een filmpje, waarin hij een brilpoot langs zijn gezicht haalt. Daarbij is te zien dat de software het beeld van de rechte poot vervormt. Dat gebeurt ook bij een zonnebril, zo toont hij. De vervorming ligt in lijn met de manier waarop de software de ogen omhoog trekt.

Het lijkt erop dat Apple de functie voorbereidt voor een release in iOS 13. Attention Correction werkt alleen op de iPhone XS, XS Max, XR en iPad Pro 2018. Daarmee lijkt het erop dat het een functie is die werkt met ARKit 3, want dat is de versie die alleen werkt op die apparaten. Apple kondigde ARKit 3 aan op WWDC, maar heeft een dergelijke functie toen niet genoemd.

Facetime Attention Correction in iOS 13 beta 3, juli 2019
Kijken naar het scherm in de camera-pp (links) en in Facetime. Bron: Wii Sigmon

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

03-07-2019 • 18:14

55

Reacties (55)

55
50
25
1
0
14
Wijzig sortering
Ik probeer ook altijd bij belangrijke gesprekken zoals sollicitatiegesprekken in de camera te kijken en niet naar het beeld maar het is wel fijn dat ik dat straks gewoon kan vergeten en naar de ander kan kijken.

Aan de andere kant zijn we nu wel in het tijdperk beland dat haast niets meer echt is. Fake nudes, fake speeches, foto's die real-time compleet digitaal nabewerkt al in je zoeker te zien zijn, nu weer elkaar fake in de ogen aankijken.
Anoniem: 310408 @BikkelZ3 juli 2019 19:36
Ik probeer ook altijd bij belangrijke gesprekken zoals sollicitatiegesprekken in de camera te kijken en niet naar het beeld maar het is wel fijn dat ik dat straks gewoon kan vergeten en naar de ander kan kijken.
Ik wou dat meer mensen dat zouden doen want soms word je knettergek van het praten tegen iemand die lijkt te facebooken op hetzelfde moment.
Nou, daar is dit dus voor lijkt me. Dat als jij naar de oven van de ander (op het scherm) kijkt het er voor de ander uit ziet alsof je ze aankijkt.
Hoe kom je daar nou bij? Je snapt toch wel dat de camera op een andere plek zit dan het scherm? Dus als ze jou willen zien terwijl je praat, kijken ze naar jou op het scherm, niet naar de camera. Dat slaat nergens op.
Het is heel onnatuurlijk om naar de camera te kijken want je kijkt normaalgesproken naar het beeldscherm als de ander praat.
Precies. En je mist elke eventuele (kleine) reactie van de andere persoon want je kijkt niet naar ze.
Aan de andere kant zijn we nu wel in het tijdperk beland dat haast niets meer echt is. Fake nudes, fake speeches, foto's die real-time compleet digitaal nabewerkt al in je zoeker te zien zijn
We zitten al tientallen jaren in dit tijdperk. Het begint nu pas in de handen van de consumenten te belanden.
Dit zou leuk zijn in het echt! Kun je ongegeneerd naar de borsten van vrouwen kijken zonder dat ze het doorhebben... :+ }>
't was te denken dat er iemand een goeie toepassing voor zou hebben :O
Technologie is vooruitgang! 8)7
Ok, hier trek ik een grens. Dit is gewoon not-done.

Ik wil een persoonlijke realtime verbinding via video met een ander mens, niet een augmented half-neppe ervaring. Hoeveel emotie zit er wel niet per seconde in gezichtsuitdrukkingen? Wie kijkt er 100% iemand recht in de ogen aan?

Ik hoop niet dat dit de trend is wat dit maakt menselijke communicatie nog veel onmenselijker dan het nu al is (helaas).

Jammer.
Ik snap je zorgen en ben nu je het zegt erg kritisch op het mengen van technologie in wat een van de meest essentiële dingen in menselijk contact is. Je blaast het alleen wel een beetje op, het is niet alsof je niet meer weg kan kijken natuurlijk.

Het lost wel het probleem op van dat het er voor de ander niet uit ziet alsof je die in de ogen kijkt wanneer je dat juist wel doet. Dat probleem oplossen lijkt me juist superfijn.

Waar je wel een punt hebt is dat je kleine afwijkingen zoals kijken naar de neus of de muur achter iemand of wat dan ook waarschijnlijk ook ‘gecorrigeerd’ gaat worden. Ik ben benieuwd hoeveel daar over nagedacht is.
Ondernemer Dave Schukin claimt dat de functie werkt via ARKit, Apples software voor augmented reality. "Het gebruik ARKit om een dieptekaart en positie van het gezicht te maken en past de ogen overeenkomstig aan." Hij laat dat zien met een filmpje, waarin hij een brilpoot langs zijn gezicht haalt. Daarbij is te zien dat de software het beeld van de rechte poot vervormt. Dat gebeurt ook bij een zonnebril, zo toont hij. De vervorming ligt in lijn met de manier waarop de software de ogen omhoog trekt.
Het meest opvallende van die video's is nog wel dat de bril ook lijkt te vervormen rond de neus. Ik vraag me af of die met diezelfde correctie te maken heeft of dat dit een totaal andere functie is waar op dit moment niks over te vinden is.
Kijk, zo kan het ook, ik vroeg mij al af hoe wij dat later zouden doen, vroeg of laat zou er zoiets komen, of het nu een camera is die midden in het scherm zit (en niet zichtbaar is natuurlijk) of dat het nu dus gefixed wordt met wat AR techniek.

Betere neutralere gesprekken, daar kan ik mij wel in vinden.

Wel jammer dat er sommige zijn die het gelijk weer uit of context willen halen dat het een soort snap chat filter moet zijn, denk niet dat je dit puntje helemaal begrijpt dan.
Volgende stap is gewoon een avatar die geprojecteerd wordt ( https://thispersondoesnotexist.com/ ), hoef je überhaupt niet zelf ergens naar te kijken.

Nog een conversationele AI ertegenaan met ‘speech generation’ a la Siri, en je kunt een “gesprek” voeren, terwijl je lekker wat anders aan het doen bent.

En als je gesprekspartner dat ook doet: dubbele winst!!

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 09:33]

But, why?
edit; ik snap dat bij een gesprek, face to face, elkaar aankijken een ding is. ;) Maar ik vind het onnodig dat AI zich daar mee gaat bemoeien bij een online gesprek. Dan kan je net zo goed tegen een foto aan gaan zitten praten. Ogen en wenkbrauwen zijn heel belangrijk voor context ook, dit kan de AI niet beheren.

[Reactie gewijzigd door Cogency op 23 juli 2024 09:33]

Omdat het een gesprek natuurlijk maakt. Oogcontact is belangrijk in een gesprek.

Wat ik me wel afvraag is wat er gebeurt als je met je ogen rolt om aan te geven dat je iets niet ok vindt
Constant oogcontact is volstrekt onnatuurlijk. Probeer maar eens, gewoon een gesprek van vijf minuten met iemand hebben en deze de gehele tijd ononderbroken in de ogen blijven aankijken, en dan kijken hoe lang het duurt voordat ze ongemakkelijk worden, het gesprek proberen af te kappen, of zelf moeite gaan doen om het oogcontact te verbreken.

Je hoeft om de reden alleen maar te kijken naar Primaten, waar langdurig oogcontact gezien wordt als een vorm van agressie, uitdagen. Dat gevoel is bij de mens nog steeds aanwezig, je wordt er ongemakkelijk van.
Constant oogcontact is onnatuurlijk maar constant naar beneden kijken is ook niet goed. Het doet je onzelfzeker over komen.

Ik haat het bij video conferences dat er niet naar me gekeken wordt als ik praat, lijkt of ze met iets anders bezig zijn. Ik besef op dat moment natuurlijk niet dat ik zelf ook zo ongeïnteresseerd uitzie op de andere schermen
Naar mijn mening ligt het eraan. Bij mijn werkgever werken we met video conference (Cisco ix5000). Uiteraard is de camera hoek daar veel groter dat je ziet wat iedereen doet, maar ik kan me voorstellen dat je soms ook via FaceTime notities schrijft als je hier een zakelijk gesprek voert, en dan kan het er best ongeïnteresseerd uit zien. Ik vraag me af hoe die daar mee om zal gaan, als het al zo ver gaat.
Maar je snapt toch wel dat ze niet naar de camera kunnen zitten kijken als ze jou willen zien? Snap je hoe camera's en schermen werken?
ik snap je vraag niet. Dit artikel gaat net over het feit dat de ogen gecorrigeerd worden dus is je vraag een beetje voorbijgestreefd. Je hoeft niet meer recht in de camera te kijken om toch geïnteresseerd te lijken. mijn vraag naar jou dus: Snap je hoe camera's en schermen werken in het jaar 2019? ;)
Even los van het het artikel. Ik reageer op jouw comment. Jij zegt dat je het vervelend vindt dat mensen niet naar je kijken als je tegen ze praat tijdens een videoconference. Ik wil juist aangeven dat ze dat wél doen omdat het scherm waar jij op te zien bent, op een andere plek zit dan de camera. Je kunt toch niet verwachten dat ze gaan zitten turen naar de camera terwijl je praat, zodat jij het idee hebt dat ze naar je kijken?

En dan ga jij ook in de camera kijken terwijl je praat zodat je 'hen aankijkt'? Dus uiteindelijk kijkt iedereen naar een klein zwart rondje en niemand meer naar elkaar...

Mij ben je kwijt.
Er staat toch ook in die reactie "Ik besef op dat moment natuurlijk niet dat ik zelf ook zo ongeïnteresseerd uitzie op de andere schermen". Dus ik snap niet waarom je de vraag stelt.
Het fixt alleen het “te veel omlaag” kijken en niet bewust wegkijken. Ik denk dat het “aanstaargehalte” heel erg mee valt.
Anoniem: 310408 @Aiii3 juli 2019 19:34
Constant oogcontact is volstrekt onnatuurlijk.
Is er een reden dat jij denkt dat deze software altijd oogcontact zal proberen te houden? Voor zover ik kan lezen is het alleen een hele kleine correctie. En omdat wij het veel moeilijker vinden om op een camera gaatje te focussen dan op een gezicht lijkt me dit een zeer goed idee,

Weet niet hoeveel jij facetimed maar het feit dat mensen je niet aankijken is voor de meeste gebruikers een negatief aspect. Ik denk dat je niet goed snapt wat deze software doet, het maakt facetime iets 'menselijker'.
Als je zelf even niet naar het scherm kijkt zie je de andere zijn ogen ook niet he. Geen probleem lijkt me.
Oogcontact, ja. Echt oogcontact. Je moeder recht in de ogen kijken terwijl ze voor je stond toen je 16 was en je had wat mispeuterd versus je preek krijgen over facetime terwijl ze je recht aankijkt - wat komt 'harder' over, denk je? Ook koud kunstje om dan staalhard te liegen vergeleken met dat in haar gezicht te doen.

Om maar te zeggen, geef mij 'echte' mensen maar. Zoals je zelf al aangeeft, een 'eye roll' of andere gezichtstrekjes en micro-expressions kunnen hierdoor verloren gaan wat voor een ervaren persoon essentiele kenmerken zijn om te kunnen 'lezen' wat iemand echt vindt.
Omdat je elkaar in de ogen kijkt als je met elkaar in gesprek bent?
Ik ben er oprecht niet helemaal zeker van of je nu sarcastisch bent of niet.
Ik krijg altijd een beetje een psychopaat vibe van mensen die je continu zo aanstaren als je met ze praat.
Dan sta je niet sterk in je schoenen denk ik, het is toch volstrekt normaal om mensen aan te kijken als je met ze praat? Ik irriteer me bijvoorbeeld aan mensen die continu weg kijken, naar beneden kijken, op hun telefoon kijken of alles doen om maar geen oog contact te maken.
Niet continu.
Dat is abnormaal.
Staat ook nergens toch?
Het zal alleen de positie aanpassen als je op het scherm kijkt, kijk je op het scherm, kijk je dus niet in de camera. De AI zal dat ‘fixen’.
Anoniem: 532811 @Cogency4 juli 2019 18:12
De functie is ook uit te zetten. Dat scheelt in ieder geval.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 532811 op 22 juli 2024 15:30]

Dus eigenlijk een soort deepfake ? Ze beginnen toch een beetje de grenzen op te zoeken. What's next... ervoor zorgen dat mijn ochtendwallen verdwijnen ? Mijn haar automatisch kammen ? :)
Zouden ze je ook automatisch een broek aantrekken als je weer eens vanuit huis zonder broek bent gaan deelnemen aan een videooverleg :o
Opzich, een formele kleding layer kan best een goede uitkomst zijn bij video sollicitaties, zeker voor mensen die minder te besteden hebben kan dit de sollicitatie eerlijker maken!
Of, beter, als je weereens vanuit thuis deelneemt aan het video-overleg, kan je kiezen welke kleding iedereen aanheeft op je scherm. Dat houdt het overleg tenminste interessant ;)
Ja dat dus.....

Niets is echt en alles is nep straks. Jammer hoor :(
ik vind het vreemd dat apply het beelt meent te moeten bewerken als ik facetime.
als ze dit echt een probleem vinden dan kunnen ze misschien beter een camera achter het scherm ontwikkelen dan kijken mensen ook altijd in de camera.
Wat is een scjerm?
:) zag het ook, niet iedereen leest de tekst onder het plaatje blijkbaar

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.