Tip de redactie

Fast Travel Games kondigt Stellaris-spin-off voor Meta Quest 2 aan

Door Yannick Spinner, 23 september 2022 21:0613 reacties

Ontwikkelaar Fast Travel Games kondigt middels een trailer Ghost Signal: A Stellaris Game aan, een VR-spin-off van de 4X-rts-franchise Stellaris. Het spel komt 'begin 2023' exclusief naar de Meta Quest 2.

Volgens de ontwikkelaar is Ghost Signal: A Stellaris Game een 'VR-actiegame met roguelite-elementen die zich afspeelt in de ruimte'. In de game krijgen spelers de controle over het ruimteschip Aurora en gaan ze op zoek naar het titulaire spooksignaal, volgens PC Gamer een verwijzing naar een impactvolle gebeurtenis uit de Stellaris-games. Zoals ook uit de trailer blijkt, komen daar ruimtegevechten en aliens ter grootte van een planeet bij kijken.

Het spel hanteert onderdelen van het roguelikegenre, een spelformat waar doorgaans 'willekeurig' gegenereerde spelomgevingen en het permanent verliezen van je personage centraal staan. In het roguelikesubgenre zijn de parameters doorgaans wat meer vergevingsgezind en behoudt de speler iets van zijn progressie, ook nadat hij dood is gegaan.

In Ghost Signal lijkt dat rogueliteprincipe onder meer uitgewerkt te zijn in het upgraden van het ruimteschip. Ook de wereld is 'randomized'. Het is niet duidelijk of, en zo ja op welke manier, de kenmerkende diepgaande strategie-elementen van Paradox Interactives Stellaris in de spin-off naar voren moeten komen.

Reacties (13)


Fractal Design introduceert Lite- en RGB-variant van Meshify 2 Compact

Door Yannick Spinner, 23 september 2022 20:2023 reacties

Fractal Design heeft twee nieuwe varianten binnen de Meshify 2-serie behuizingen aangekondigd. De Compact Lite en Compact RGB hebben dezelfde afmetingen als de reguliere Meshify 2 Compact, maar bedienen iets andere doelgroepen.

De Meshify 2 Compact Lite heeft net als eerdere Lite-uitvoeringen een versimpeld interieur, bijvoorbeeld door slechts ruimte te bieden voor twee 3,5"- en twee 2,5"-opslagschijven. Verder is er de mogelijkheid om zeven 120mm-fans of vier 140mm- en twee 120mm-fans in de behuizing te monteren. De kast wordt geleverd met twee 140mm-fans aan de voorkant en een 120mm-fan aan de achterkant.

De Meshify 2 Compact RGB heeft net als de reguliere Compact ruimte voor in totaal zes opslagschijven en verruilt de resetknop op het frontpaneel voor een 'rgb-controller'. De RGB-variant wordt geleverd met drie 120mm-frontfans en een 120mm-fan aan achterkant. Ook deze uitvoering heeft plaats voor maximaal zeven 120mm-fans of vier 140mm- en twee 120mm-fans. In tegenstelling tot de Lite-variant heeft de Compact RGB een verwijderbaar bovenpaneel waardoor er relatief gemakkelijk een toegang tot de geïnstalleerde hardware en kabels gemaakt kan worden.

Wat betreft het design en de omvang zijn alle Meshify 2 Compact-varianten hetzelfde. Zo zijn moederborden van het formaat ATX, mATX en mini-ITX compatibel met de kasten en is het frontpaneel bekleed met het kenmerkende mesh-gaas. Verder is er ruimte voor een gpu van maximaal 345mm lang en de cpu-koeler kan maximaal 169mm hoog zijn.

Reacties (23)


'Britse politie pakt 17-jarige hacker op in verband met hack Rockstar en Uber'

Door Yannick Spinner, 23 september 2022 19:13173 reacties, submitter: G_Dragon

De City of London Police heeft in samenwerking met de FBI een 17-jarige hacker opgepakt. Het zou om dezelfde persoon gaan die eerder de verantwoordelijkheid op het lekken van beelden van GTA 6 en het binnendringen van Uber opeiste.

De Londense politie heeft vooralsnog alleen bekendgemaakt dat een 17-jarige persoon is opgepakt op verdenking van hacken. Ex-Reuters-journalist Matt Keys weet daarentegen te melden dat de arrestatie in verband wordt gebracht met de cyberaanval op Rockstar Games 'en mogelijk ook op Uber Technologies'. Na de cyberaanval op Uber zei de taxidienst in een statement dat het waarschijnlijk om een aanval door hackersgroep Lapsus$ gaat en dat er aanwijzingen zijn dat dezelfde groepering achter de aanval op Rockstar Games zit.

Het is niet voor het eerst dat een minderjarige door de Britse politie wordt opgepakt voor eventuele betrokkenheid bij Lapsus$. Begin dit jaar werden zeven verdachten met een leeftijd van tussen de 17 en 21 jaar gearresteerd. Zij zouden betrokken zijn geweest bij meerdere criminele activiteiten, uitgevoerd onder de naam Lapsus$. Ook werd toen bekend dat de leider van de groepering een 16-jarige Brit zou zijn. Het is niet bekend in hoeverre er overlap is tussen eerdere aanhoudingen en de arrestatie van de 17-jarige verdachte afgelopen donderdagavond.

Reacties (173)


Meta moet bijna 180 miljoen euro betalen voor patentinbreuk op walkietalkie-app

Door Yannick Spinner, 23 september 2022 17:4649 reacties, submitter: WhatsappHack

Meta moet de appontwikkelaar Voxer een schadevergoeding van omgerekend bijna 180 miljoen euro betalen voor inbreuk op een patent door Facebook Live en Instagram Live. De socialmediagigant gaat in beroep tegen de uitspraak van de Texaanse jury.

Voxer, de maker van de iPhone-app Walkie Talkie, sleepte Meta in 2020 voor de rechter vanwege vermeend patentinbreuk van zijn livespraaktechnologie, zo detailleert BusinessInsider. Meta, dat toen nog gewoon Facebook heette, zou Voxer kort na de release van de betreffende app hebben benaderd. Toen er geen overeenkomst bereikt kon worden, zou het miljardenbedrijf de appmaker als concurrent hebben bestempeld en ze bepaalde Facebook-functies hebben ontzegd. Daaropvolgend zouden Facebook Live en Instagram Live begonnen zijn met het aanbieden van functies die gebaseerd zouden zijn op Voxers technologie.

De aanklager beweert dat de gepatenteerde technologie in 2006 door de ceo Tom Katis en zijn team ontwikkeld werd. Katis, een Amerikaanse veteraan, zou het concept van een walkietalkie hebben willen verbeteren na zijn ervaringen tijdens de oorlog in Afghanistan, zo blijkt uit de rechtbankdocumenten van de betreffende zaak. Met het communicatiesysteem van Walkie Talkie kunnen gebruikers live spraakberichten luisteren terwijl de berichten verzonden worden.

Reacties (49)


Nvidia ontwikkelt AI-tool die objecten voor virtuele werelden kan genereren

Door Sabine Schults, 23 september 2022 16:0455 reacties

Nvidia heeft een AI-tool ontwikkeld waarmee ontwikkelaars virtuele 3d-werelden kunnen maken. Get3d is in staat om personages, gebouwen, voertuigen en andere 3d-objecten te creëren. Volgens Nvidia kan de tool ongeveer twintig objecten per seconde genereren met een enkele gpu.

Volgens Nvidia moet de tool, die ontwikkeld is door het AI-lab in Toronto, bijdragen aan 'de enorme virtuele werelden die door een groeiend aantal bedrijven worden gecreëerd'. Ontwikkelaars kunnen de virtuele werelden volgens het bedrijf door middel van Get3d sneller vullen met een variatie aan objecten.

Get3d is getraind met behulp van 2d-afbeeldingen en genereert volgens Nvidia 3d-objecten met 'high-fidelity texturen en complexe geometrische details'. De objecten hebben de vorm van een driehoekige mesh, zoals een model van papier-maché met een textuur eroverheen.

Op basis van een dataset van 2d-beelden van auto's is Get3d in staat om een verzameling van onder meer sedans, vrachtwagens, raceauto's en bestelbussen te genereren. Als de AI-tool foto's van dieren voorgeschoteld krijgt, kan hij bijvoorbeeld vossen, neushoorns en beren creëren. Ook kan de tool tekst omzetten in 3d-objecten. Hoe groter en diverser de dataset, hoe gevarieerder en gedetailleerder het resultaat is, stelt Nvidia logischerwijs.

De gegeneerde 3d-objecten kunnen worden geïmporteerd in verschillende grafische softwaretoepassingen, zoals game-engines, waardoor ontwikkelaars ze verder kunnen bewerken en verwerken. Nvidia ziet naast gaming ook toepassingen voor de gegenereerde 3d-objecten in onder andere robotica, architectuur en sociale media.

Reacties (55)


‘Google Pixel-tablet heeft 11"-scherm en komt in 128GB- en 256GB-uitvoering’

Door Jay Stout, 23 september 2022 15:0875 reacties

Een ontwikkelaar claimt dat de Google Pixel-tablet een scherm van 10,95” zal bevatten. Het apparaat zou in een nieuwe fase van productie zijn terechtgekomen en in een 128GB- of 256GB-variant uitkomen. Het apparaat komt naar verluidt met ondersteuning voor Wi-Fi 6.

Volgens ontwikkelaar Kuba Wojciechowski heeft de tablet de 'engineering validation'-testfase doorlopen. Hierna volgt volgens 91Mobiles een laatste testfase, waarna het apparaat in massaproductie gaat. Wojciechowski maakt ook gewag van een Google Pixel-stylus die met het apparaat zal kunnen werken.

Wojciechowski heeft eerder al informatie verspreid over de Pixel-tablet. Zo claimt de ontwikkelaar dat de tablet geen gps- of mobiel-internetfunctionaliteit zal bevatten en niet over een nabijheidssensor of barometer zal beschikken. De tablet draait volgens de man ook op de Tensor-soc van de eerste generatie en kan naar verluidt enkel 64bit-apps draaien.

Google kondigde de Pixel-tablet aan tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie I/O in mei. Wanneer het apparaat te koop zal zijn, is niet duidelijk. Vermoedelijk geeft Google op 6 oktober meer informatie. Dan heeft het bedrijf een livestream gepland om de Pixel 7-smartphones en de Pixel Watch te introduceren.

Google Pixel-tabletteaser

Reacties (75)


Google toont Pixel Watch in officiële video met alle kleuropties

Door Sabine Schults, 23 september 2022 15:0653 reacties, submitter: TheVivaldi

Google heeft een officiële video van de Google Pixel Watch naar buiten gebracht. In de video is het ontwerp van de aankomende smartwatch te zien in alle kleuropties en met de wijzerplaten die naar het apparaat komen.

De Pixel Watch is op het YouTube-kanaal van Google te zien met een gouden, zilveren en zwarte behuizing, en met zwarte, lichtgroene, beige en grijze bandjes. Deze informatie werd eerder deze week al gelekt. Het is niet duidelijk of er naast de zeven wijzerplaten in de video nog andere varianten naar de smartwatch komen bij de lancering.

Het ontwerp van de Pixel Watch was al geen echte verrassing meer. Eerder deze week was de Pixel Watch al kort te zien in een teaser van aankomende Google Pixel-producten en de smartwatch werd eerder dit jaar op de I/O-conferentie onthuld. De nieuwe video toont naast het ontwerp en een aantal beschikbare wijzerplaten ook de tekst 'Gorilla Glass'. Het was nog niet bekend dat deze schermbescherming aanwezig was.

In aanloop na de release worden er steeds meer details over de Pixel Watch bekend. Eerder deze maand meldde 9to5Google dat de Pixel Watch zonder LTE-capaciteit mogelijk een adviesprijs van 349 euro krijgt. Het model met LTE zou ongeveer 50 dollar meer kosten. De presentatie van de Pixel Watch en de Pixel 7-smartphones vindt plaats op 6 oktober. Dan wordt ook de bekendmaking van de definitieve prijzen en specificaties verwacht.

Reacties (53)


ESA wil in 2024 satelliet lanceren om 'quantum key distribution' te testen

Door Sabine Schults, 23 september 2022 14:4740 reacties

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA wil in 2024 de Eagle-1-satelliet lanceren. Deze satelliet krijgt quantum key distribution en is bedoeld om deze vorm van encryptie van communicatieverkeer te testen en demonstreren.

Met de satelliet wil ESA het gebruik van gedistribueerde quantumsleutels in satellietcommunicatie testen. Het gaat hierbij specifiek om de communicatie van grondstations op aarde naar satellieten. Zo wil ESA data verkrijgen over quantum key distribution, zodat er uiteindelijk een Europees netwerk aan satellieten voor dit doel kan ontstaan.

Quantum key distribution gebruikt volgens de ruimtevaartorganisaties de principes van quantummechanica om sleutels op zo'n manier te verspreiden dat pogingen om af te luisteren meteen worden opgemerkt. De satelliet gaat hiervoor door ESA ontwikkelde technieken gebruiken. Het doel is om die componenten te kunnen valideren.

De Eagle-1-satelliet krijgt een quantumsleutelpayload gemaakt door het Duitse Tesat Spacecom. Het in Luxemburg gevestigde SES is beheerder van de satelliet. De satelliet gaat met een Duits optisch grondstation communiceren. Een Nederlands team ontwikkelt daarnaast een nieuw grondstation. Eagle-1 zal een drie jaar durende missie volbrengen. SES krijgt voor het project steun van ESA en de Europese Commissie.

Een ESA-render voor quantum key distribution met satellieten

Reacties (40)


Windows 11 22H2 levert problemen op bij sommige pc’s met Nvidia-kaart

Door Jay Stout, 23 september 2022 14:38106 reacties

Windows 11-update 22H2 lijkt bij sommige gamers met een Nvidia-videokaart problemen op te leveren. Volgens enkele gamers wordt het processorgebruik teruggedrongen, waardoor onder andere het beeld gaat haperen. Het is onduidelijk hoe wijdverspreid het probleem is.

Op Reddit en de fora van Microsoft valt te lezen hoe er bij verschillende pc-gamers problemen ontstonden na de update naar Windows 11 22H2. Een Reddit-gebruiker met een Intel 12700k-cpu en Nvidia 3080-gpu stelt dat de framerate in sommige tests zakte van 120 naar 30fps na het doorvoeren van de update. Er was volgens de gebruiker ook sprake van substantiële screen tearing en Nvidia G-Sync werkte ook niet meer naar behoren. Klachten van andere pc-gamers klinken soortgelijk.

Nvidia stelt op zijn forum dat Windows 11 22H2 nieuwe debuggingtools heeft toegevoegd, die momenteel onbedoeld worden geactiveerd. Dit leidt volgens het bedrijf tot 'lagere prestaties in games'. Vermoedelijk is dat dan ook de oorzaak van dit probleem. Nvidia werkt naar eigen zeggen aan een oplossing, maar het is niet bekend wanneer die er komt. Een medewerker van Nvidia roept gebruikers op Reddit op om een driverfeedbackformulier in te vullen om het probleem verder in kaart te brengen.

Reacties (106)

Lees meer

Fotoapp in Windows 11 krijgt make-over Nieuws van 22 september 2022

Chromecast met Google TV HD bevat optie om bootloader te ontgrendelen

Door Jay Stout, 23 september 2022 13:1489 reacties

De nieuwe Chromecast van Google bevat een optie in het ontwikkelaarsmenu waarmee de bootloader van het streamingapparaat ontgrendeld kan worden. Het is onduidelijk of Google de functie later nog zal weghalen.

AFTVnews heeft de optie in het ontwikkelaarsmenu van de pas uitgebrachte Chromecast met Google TV HD ontdekt. De optie is eenvoudig in en uit te schakelen, maar Google waarschuwt wel dat er beveiligingsrisico’s optreden zodra de bootloader wordt ontgrendeld. De optie heet 'OEM unlocking' wat erop kan wijzen dat de instelling eigenlijk bedoeld is voor fabrikanten. Het is daarom niet zeker of de functie nog lang te gebruiken zal zijn.

Google bracht in 2020 een Chromecast met Google TV uit. Bij deze variant is het officieel niet mogelijk om de bootloader te ontgrendelen, al bestaat er wel een officieuze methode om dit alsnog voor elkaar te krijgen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een bug in de bootROM van het apparaat.

Optie om bootloader te ontgrendelen in ontwikkelaarsmenu Chromecast met Google TV

Reacties (89)


Steam wil met Steam Charts beter laten zien welke games nu populair zijn

Door Sabine Schults, 23 september 2022 12:1137 reacties, submitter: Xtuv

Steam heeft zijn statistiekenpagina vernieuwd waarop realtime ranglijsten van de bestverkochte en meest gespeelde games van het moment worden getoond. De lijsten moeten volgens Valve nu 'een vollediger beeld geven van de games waar spelers enthousiast over zijn'.

Steam Stats maakt plaats voor Steam Charts, waarbij Valve nu meer informatie op één plek toont. Voorheen bestond de statistiekenpagina uit topgames op basis van de spelersaantallen op dat moment. Steam Charts brengt alle factoren nu samen op één plek. De bestverkochte games worden voortaan gerangschikt op basis van alle inkomsten, inclusief dlc en ingametransacties. Bij de meest gespeelde games wordt het aantal huidige spelers getoond. De statistieken met bestverkochte games blijven zoals voorheen ook aanwezig op tag- en genrepagina's.

Steam Charts moet volgens Valve niet alleen vollediger laten zien waar spelers enthousiast over zijn, er zijn ook statistieken toegevoegd, zoals het aantal weken dat een game in de lijst staat en hoeveel plaatsen een titel omhoog of omlaag is gegaan in de ranglijst. Daarnaast is het mogelijk om de lijst per regio te bekijken. Standaard krijgen gebruikers de lijst van hun eigen land te zien, maar het is ook mogelijk om over te schakelen naar andere landen of een wereldwijde weergave.

Op het moment van schrijven staat Call of Duty: Modern Warfare II, dat op 28 oktober verschijnt en waarvan momenteel een multiplayerbèta beschikbaar is, bovenaan de lijst met bestverkochte spellen op Steam. In hetzelfde rijtje staat Cyberpunk 2077 op de vierde plek. De game uit 2020 kreeg veel kritiek vanwege de vele bugs en een 'vrijwel niet speelbare' staat op enkele consoles. Veel spelers vroegen hun geld terug. Nu wordt Cyberpunk 2077 door veel spelers weer opgepakt na de release van Netflix-serie Cyberpunk: Edgerunners. Counter-Strike: Global Offensive is de game die momenteel het meest wordt gespeeld via Steam, gevolgd door Dota 2 en Apex Legends.

Reacties (37)


Topman Sony: PlayStation Plus kan levenscyclus games helpen optimaliseren

Door Jay Stout, 23 september 2022 11:4896 reacties

Een topman van Sony stelt dat gameontwikkelaars via PlayStation Plus de levenscyclus van hun game kunnen optimaliseren. Sony gelooft nog in een premiumrelease van een game en verwacht dat games pas na enkele maanden beschikbaar zullen zijn via de abonnementsdienst.

Shuhei Yoshida benadrukte tijdens een interview van GameIndustry.biz dat de Japanse fabrikant van de PlayStation nog steeds gelooft in de premiumrelease van een gametitel. Pas als de verkoop van een uitgebrachte game daalt, is volgens Yoshida de tijd rijp om de game toe te voegen aan de online catalogus van PlayStation Plus, zodat de game alsnog een breed publiek bereikt.

Yoshida verwijst tijdens het gesprek naar eerdere ervaringen bij Sony, toen hij de levenscyclus van films hielp beheren. "Een film komt eerst uit in de bioscoop, daarna naar pay-per-viewdiensten of een abonnementsdienst, om vervolgens naar de televisie te gaan. Elke keer volgen er nieuwe inkomsten en bereikt de titel meer mensen", zegt hij. Volgens de man geldt dezelfde filosofie voor games en Sony moedigt gameontwikkelaars aan om gebruik te maken van de abonnementsdiensten van het bedrijf om de levenscyclus van games te verlengen.

Volgens Yoshida is een PlayStation-game zoals Stray een uitzondering op de regel en betreft dit een experiment. Deze game kwam in juli uit voor PlayStation-consoles en de pc. Op de PlayStation-consoles was de game onmiddellijk inbegrepen bij de Plus Extra en Plus Premium-abonnementen.

Reacties (96)


Fitbit-gebruikers moeten vanaf 2025 overstappen naar Google-account

Door Sabine Schults, 23 september 2022 11:0180 reacties

Fitbit gaat stoppen met de ondersteuning van Fitbit-accounts. In plaats daarvan moeten gebruikers een Google-account gebruiken. Vanaf 2023 kunnen gebruikers hun gegevens overzetten naar een Google-account. De ondersteuning voor Fitbit-accounts stopt in 2025.

Op de ondersteuningspagina van Fitbit is te lezen hoe de overstap naar Google-accounts eruit gaat zien. Vanaf 2023 worden Google-accounts ondersteund. Deze kunnen dan optioneel worden gebruikt op wearables van Fitbit, maar toekomstige functies en Fitbit-apparaten zullen een Google-account vereisen. Ook nieuwe gebruikers moeten een Google-account aanmaken.

Fitbit-accounts worden 'ten minste tot begin 2025' ondersteund, daarna moeten alle gebruikers een Google-account gebruiken op Fitbit-apparaten. Op de ondersteuningspagina is te lezen dat Google geen gezondheidsdata van Fitbit zal gebruiken voor advertenties.

In januari 2021 rondde Google de overname van Fitbit af, waardoor de ecosystemen van Fitbit en Google steeds dichter bij elkaar komen te liggen. De Pixel Watch krijgt bijvoorbeeld een integratie met Fitbit, wat zou betekenen dat de fitness- en gezondheidstools van Fitbit ook op de komende smartwatch van Google aanwezig zullen zijn.

Reacties (80)

Lees meer


Ceo Nvidia: kelderende gpu-prijzen behoren tot het verleden

Door Jay Stout, 23 september 2022 10:50277 reacties

Jensen Huang, de ceo van Nvidia, heeft tijdens een vraag- en antwoordsessie uitleg gegeven over de prijspolitiek van het bedrijf. Volgens de man is de wet van Moore niet meer van toepassing en behoren kelderende gpu-prijzen tot het verleden.

“Een wafer van 12 inch is vandaag de dag een stuk duurder”, stelt Huang. "De wet van Moore is dan ook dood." Volgens de man bevindt de techindustrie zich in een andere realiteit en behoren kelderende prijzen voor chips, en dus ook voor videokaarten, tot het verleden.

Huang deed de deze uitspraken volgens Digital Trends naar aanleiding van een vraag- en antwoordsessie van het bedrijf over de RTX 40-videokaarten die het in september heeft aangekondigd. Nvidia kwam toen met drie videokaarten: de RTX 4090 die over 16.384 CUDA-cores beschikt, met een baseclock van 2,23GHz en een boostclock van 2,52GHz en met 24GB GDDR6X-geheugen en een geheugenbus van 384bit. Deze kaart kost 1959 euro en is volgens Nvidia tot twee keer zo snel als de RTX 3090 Ti in huidige games. Die RTX 3090 kreeg bij de release een adviesprijs van 1549 euro, 410 euro lager dan de RTX 4090.

Het bedrijf heeft ook nog twee RTX 4080-kaarten geïntroduceerd. Het 'instapmodel' wordt een GeForce RTX 4080 12GB, die beschikt over GDDR6X-geheugen en een gpu met 7680 CUDA-cores. Deze krijgt kloksnelheden van 2,31GHz met een turbofrequentie van 2,61GHz. De RTX 4080 12GB krijgt een 192bit-geheugenbus en kost 1099 euro. De RTX 3080 kreeg bij release een adviesprijs van 719 euro.

De 16GB-variant van de RTX 4080 krijgt naast extra geheugen een krachtigere gpu met 9728 CUDA-cores. De kloksnelheid ligt bij deze kaart op 2,21GHz met een boostclock van 2,51GHz. Verder krijgt deze kaart een 256bit-geheugenbus. Deze variant zal voor 1469 euro over de toonbank gaan, 100 euro minder dan de adviesprijs van de RTX 3090, die in september 2020 werd aangekondigd. Begin deze maand heeft Nvidia de prijzen van de RTX 3090 Ti, RTX 3090 en RTX 3080 Ti in Europa nog aanzienlijk verlaagd. Tweakers schreef in juli van dit jaar nog een achtergrondartikel over de evolutie van de prijzen van gpu's.

De wet van Moore dateert uit de jaren 60 en stelt dat het aantal transistors in een chip elke een tot twee jaar verdubbelt. Door transistors kleiner te maken, een proces dat bekendstaat als scaling, passen er steeds meer transistors op dezelfde oppervlakte en zouden ook de kosten lager worden. Omdat scaling steeds lastiger en duurder wordt, komt volgens sommigen het moment dichterbij dat de wet van Moore niet meer van toepassing zal zijn.

Update, 17u05: bronartikel Digital Trends aan de tekst toegevoegd.

Reacties (277)


Nothing teaset draadloze oortjes met cilindervormige oplaadcase

Door Sabine Schults, 23 september 2022 10:0833 reacties

Nothing, het bedrijf van OnePlus-oprichter Carl Pei, heeft de komst van de 'ear (stick)' geteaset. Het gaat om de tweede set draadloze oortjes van het bedrijf. In de gedeelde afbeeldingen wordt de nieuwe oplaadcase van de oortjes getoond. De oortjes zelf zijn niet duidelijk op de beelden te zien.

De oplaadcase heeft een cilindrisch ontwerp en bevat doorzichtige, witte en rode elementen, in de stijl van de Nothing Phone (1) en de vorige set oortjes, de Nothing ear (1). Tegenover The Verge bevestigt Nothing dat het niet om een nieuwe oplaadcase gaat voor de bestaande oortjes, maar dat 'de ear (stick) een compleet nieuw product is' met 'een nieuwe oplaadcase en nieuwe oortjes'. De Nothing ear (stick) moet later dit jaar verschijnen.

Er gaan al langer geruchten rond over de ear (stick). Zo zouden er geen siliconen oordopjes aanwezig zijn en zou de adviesprijs gelijk blijven aan die van de ear (1): 99 euro. Wel stelt Nothing volgens The Verge dat de nieuwe draadloze oortjes 'zo licht als een veer' zijn, met een ontwerp dat 'naar je oren is gevormd'. Exacte details over de opvolgers zijn nog niet bekend. Evenmin is duidelijk wanneer de draadloze oortjes zullen verschijnen.

Nothing ear (stick)
Afbeelding: Nothing

Reacties (33)


Apple brengt iOS 16.0.2 uit met fix voor trillende cameramodule iPhone 14 Pro

Door Sabine Schults, 23 september 2022 09:2764 reacties

Apple heeft iOS 16.0.2 uitgebracht voor iPhones. De update moet het probleem met een trillende cameramodule in de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max oplossen. Daarnaast brengt de update een fix voor een zwart scherm tijdens het instellen van de nieuwe smartphones van Apple.

Kort na de release van de iPhone 14-serie verschenen er klachten over een trillende cameramodule in de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max. Daarnaast maakte de cameramodule een knarsend geluid. Het probleem trad op in enkele thirdpartyapps, waaronder Instagram, Snapchat en TikTok. Apple stelt dat de cameraproblemen worden verholpen met de iOS 16.0.2-update.

Apple brengt ook fixes uit voor andere problemen. Bij het instellen van toestellen uit de iPhone 14-serie werd het beeldscherm bij sommige gebruikers zwart. Daarnaast verscheen er een veelvoud aan meldingen om toestemming te geven om vanuit het klembord te plakken. Ook deze problemen moeten na de 16.0.2-update verholpen zijn.

Verder brengt iOS 16.0.2 een aantal beveiligingsupdates naar iPhones en zijn problemen met een niet werkende VoiceOver na opnieuw starten verholpen. Problemen waarbij het scherm niet reageerde op aanrakingen bij de iPhone X, iPhone XR en iPhone 11, moeten nu ook opgelost zijn.

Reacties (64)


Meta aangeklaagd in VS wegens omzeiling App Tracking Transparency in iOS

Door Jay Stout, 23 september 2022 08:3855 reacties

Enkele Facebook-gebruikers hebben een collectieve rechtszaak aangespannen tegenover Meta bij een Amerikaanse federale rechtbank. Ze menen dat het socialemediabedrijf App Tracking Transparency-maatregelen in iOS omzeilt door gebruikers te tracken via de in-app-browser.

Volgens Bloomberg wordt er in de rechtszaak verwezen naar de recente ontdekking van ontwikkelaar Felix Krause. Die stelde vorige maand vast dat de iOS- en Android-apps van Instagram, Facebook en Messenger in sommige gevallen code injecteren in de in-app browsers waardoor gebruikers getracked kunnen worden. Via de toegevoegde code, de Meta Pixel, kan Meta bijvoorbeeld bijhouden welke tekst gebruikers selecteren, hoe ze scrollen en welke advertenties te zien zijn. Volgens de Facebook-gebruikers overtreedt het Amerikaanse bedrijf door deze code-injectie zowel de lokale als de Amerikaanse federale wetgeving.

Meta heeft gereageerd op de aanklacht en stelt aan Engadget dat deze 'ongegrond' is. Het bedrijf claimt dat het de privacy-voorkeuren respecteert die de gebruiker heeft aangegeven, ook in de in-app browser. Het is volgens Engadget nog niet zeker dat de rechtszaken zullen overgaan tot een collectieve rechtszaak.

Apple introduceerde App Tracking Transparency in april 2021. Via deze functie in iOS 14.5 kunnen gebruikers voor iedere app toestemming geven om hun activiteiten te tracken. Dat gebeurt via een pop-in, die wordt getoond wanneer een app voor het eerst wordt geopend. Gebruikers kunnen via het instellingenmenu er ook voor kiezen dat trackingverzoeken standaard worden geweigerd. Facebook heeft kort na de aankondiging van de privacyfunctie openlijk kritiek op geuit op de maatregel. Het bedrijf publiceerde vorig jaar een open brief in verschillende Amerikaanse kranten met daarin zijn klachten.

Reacties (55)

Lees meer


Google werkt aan royalty-free alternatieven voor Dolby Atmos en Dolby Vision

Door Jay Stout, 23 september 2022 07:53107 reacties

Google werkt aan alternatieve mediaformaten voor Dolby Atmos en Dolby Vision. De mediaformaten zouden HDR-video en driedimensionale audio ondersteunen zonder dat hardwarefabrikanten licentiekosten moeten betalen.

Het Amerikaanse Protocol kreeg naar eigen zeggen een video in handen waarin een presentatie van Google te zien was. Tijdens die presentatie deed het bedrijf zijn plannen voor de mediaformaten uit de doeken tegenover hardwarefabrikanten. Het project staat intern bij Google bekend als Project Caviar en moet er volgens Google-product manager Roshan Baliga voor zorgen dat de industrie gebruik kan maken van premium media-ervaringen, die driedimensionale audio en HDR-video mogelijk maken, zonder dat er licentiekosten betaald moeten worden aan een partij. Volgens Protocol verwees de topman van Google niet rechtstreeks naar Dolby Atmos en Dolby Vision, maar was het wel duidelijk dat het om alternatieven voor deze mediaformaten gaat.

Volgens Protocol wil Google de mediaformaten meer functionaliteit geven in vergelijking met de mediaformaten van Dolby. Zo zou het mediaformaat voor driedimensionale audio meer audiosystemen ondersteunen en zou het formaat voor HDR-video gebruikers toelaten om video rechtstreeks in HDR10+ op te nemen waarna beelden gedeeld kunnen worden via YouTube of andere platformen. Google zou geen kosten aanrekenen voor het gebruik van de mediaformaten.

Volgens bronnen die Protocol aanhaalt, bestond een kwart van de winst van Dolby in 2021 uit licentie-inkomsten. De licentie-inkomsten van Dolby Atmos en Dolby Vision zouden bovendien het snelst groeien. Protocol meent dat een fabrikant van een streamingapparaat dat 50 dollar kost, 2 dollar aan licentiekosten moet betalen aan Dolby per apparaat voor het gebruik van Dolby Vision en Dolby Digital.

Logo Dolby Vision en Dolby Atmos

Reacties (107)


Firefox: al twintig jaar lang de underdog

Door Arnoud Wokke, 23 september 2022 06:00151 reacties

Het is precies twintig jaar geleden dat Phoenix 0.1 verscheen, de voorloper van wat later Firefox zou worden. Firefox moest de voornaamste concurrent van Microsoft Internet Explorer worden, maar is nu vooral de uitdager van Google Chrome.

Het is een curieus verhaal. Als je terugkijkt, was Netscape Navigator halverwege de jaren negentig de dominante browser op het kleine wereldwijde web, maar de concurrentie van Microsofts Internet Explorer maakte daar een einde aan. Daarna kwam Mozilla, een samentrekking van Mosaic, de naam van de eerste grafische browser, en Godzilla, het mythische monster. Netscape zette de broncode van zijn browser online en richtte Mozilla op om met die code aan de slag te gaan en nieuwe producten te maken.

Foto frontpage: Pexels, Bret Sayles

Het gold als de grote uitdager en underdog in de browsermarkt in de jaren na het verschijnen van Phoenix, zoals Firefox eerst heette. En nu, twintig jaar later, is Firefox nog altijd de voornaamste uitdager van de status quo, al heet de marktleider nu Google Chrome.

Firefox 89

Het begin: een lichtgewicht browser

Tweakers berichtte precies twintig jaar geleden over de release van Phoenix 0.1. Mozilla had in die tijd al een browser met de naam Mozilla, dus Phoenix was een project daarnaast. "Het voornaamste doel van het project is een grote verhoging van de snelheid te realiseren ten opzichte van Mozilla. Het opstarten en het openen van vensters moet twee keer zo snel gaan als bij Mozilla en afgeleiden daarvan."

De reacties onder de post van mensen die de vroege versie gebruikten, waren wisselend enthousiast. Ja, het was zeker sneller dan Mozilla en nee, het was nog lang niet af. Het installatiebestand was bij versie 0.1 een bescheiden 8,5MB. Dat is nu, bij versie 104 voor Windows, nog altijd een niet al te grote 54MB. Sommige elementen die Firefox bij release tot een afwijkend alternatief voor het toen dominante Internet Explorer maakten, zaten er nog niet in. Tabbladen waren nog nergens te vinden en ook add-ons en thema's ontbraken nog.

Mozilla Phoenix 0.1, 2002

De functies waren niet het enige probleem voor het vroege Phoenix. De naam, afgeleid van het mythische dier dat ontstaat uit de as van zijn voorganger, had een symbolische waarde natuurlijk, maar ook een copyrightprobleem. Het Amerikaanse bedrijf Phoenix Technologies zat al in de pc-markt en ging dus niet akkoord met het gebruik van die naam.

De vervangende naam was Firebird, maar dat was ook de naam van opensource-databasesoftware. Mozilla kwam uiteindelijk in 2004 uit op Firefox, wat volgens Mozilla de naam is voor een kleine panda. Het logo toont een vos en is dus geen visuele representatie van de panda.

Vanaf de release: op weg naar groter marktaandeel

Oorspronkelijk ging het marktaandeel afsnoepen van Internet Explorer best aardig. Microsoft kon niet langer stilzitten en bracht met grotere regelmaat nieuwe versies van zijn browser uit, waarin het ook diverse functies van Firefox integreerde. Bovendien steeg het aandeel van Firefox op de wereldwijde browsermarkt gestaag, tot boven de 20 procent in 2009, vijf jaar na de release in 2004.

De komst van Google Chrome gooide roet in het eten. Hoewel wereldwijde cijfers lastiger te vergelijken en te tracken zijn, is het beeld op Tweakers goed en duidelijk te achterhalen. Een paar jaar was Firefox de marktleider in browsergebruik op Tweakers, maar het verloor daarna snel aandeel aan Chrome.

De relatie tussen Mozilla en Google is in elk geval een interessante. Google is altijd de standaardzoekmachine geweest in Firefox en Google heeft daar Mozilla altijd ruim voor betaald. In zekere zin is Mozilla dus ingehaald door een eigen leverancier. Omgekeerd subsidieert Google een van zijn eigen concurrenten. Dezelfde situatie bestaat op Apples mobiele besturingssysteem iOS, waar in Safari Google ook nog altijd de standaardzoekmachine is, waarvoor Google miljarden dollars per jaar aan Apple betaalt.

Op Tweakers daalde het marktaandeel van Firefox van boven 40 procent naar iets meer dan 20 procent. Wereldwijd gelden wellicht andere percentages, maar het beeld is hetzelfde: Chrome is marktleider en de rest volgt. Firefox blijft de underdog.

Engines

Binnen de browsermarkt is er nog een andere strijd gestreden in de afgelopen vijftien jaar. Die tussen verschillende browserplatforms. Google heeft met zijn Chromium-codebase en Blink veel andere browsermakers aan boord gekregen, waaronder Opera, Silk van Amazon, Samsung Internet én Microsoft Edge.

Intussen is WebKit het grootste alternatief daarvoor, en WebKit ligt ten grondslag aan Apples browsers, Safari voor iOS, iPadOS en macOS. Mozilla stelt daar de eigen engine Gecko tegenover, die alleen in Firefox in gebruik is. Met de overstap van Microsoft naar Chromium met Edge en de beslissing van Samsung om met Internet dezelfde codebase te gebruiken, is bovendien een groot machtsblok ontstaan.

Dit heeft voor- en nadelen. Aan de ene kant maakt dit het testen van code voor ontwikkelaars makkelijker, want wat in de ene Blink-browser werkt, werkt ook in de andere. Aan de andere kant leidt een groot marktaandeel van één partij vaak tot stagnatie in de ontwikkeling. Ook kan die partij de browserengine gebruiken om bijvoorbeeld eigen diensten voorrang te geven.

Tot slot

Het aandeel van Firefox loopt al jaren terug en Mozilla probeert mede daarom ook andere diensten aan te bieden. Het is vooral kijken hoe de dominantie van Blink en WebKit in de komende jaren uitpakt en of de gebruikservaring in Firefox eronder gaat lijden, doordat websites en diensten simpelweg niet meer worden getest in Firefox. Dat zie je nu al; immers, hoe minder gebruikers er zijn, hoe minder belang er is voor ontwikkelaars om in Firefox te testen.

Apple Business Firefox

Het zou jammer zijn als Firefox in een neerwaartse spiraal terechtkomt. Het is namelijk de enige van de grote browsers of browserengines die niet in handen is van een techgigant. Dat er een geloofwaardig alternatief is met genoeg schaal, is belangrijk voor keuzevrijheid en concurrentie. Het lijkt het lot van Firefox om de eeuwige underdog te zijn.

Dit artikel kun je gratis lezen zonder adblocker

Bekijk onze uitleg hoe je voor Tweakers een uitzondering kunt maken in je adblocker.

Artikel openen

Reacties (151)


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee