Gigabyte 'absoluut niet te spreken' over gedrag webshops na RTX 4090-release

Gigabyte heeft met een statement op sociale media gereageerd op wat het zelf de 'prijsexplosie' na de introductie van de GeForce RTX 4090 noemt. De Benelux-afvaardiging van de videokaartenfabrikant zegt 'absoluut niet te spreken' te zijn over de prijsstijgingen.

Uit gegevens van de Tweakers Pricewatch blijkt dat de goedkoopste RTX 4090-videokaarten vorige week op de introductiedag voor net onder de 2000 euro te koop zijn geweest. Dat klopt redelijk met de officiële adviesprijs van 1959 euro. Inmiddels kost het goedkoopste model minstens 2349 euro.

Volgens Gigabyte heeft het er alles aan gedaan om de RTX 4090 'voor een nette prijs én (met) voldoende voorraad' op de markt te brengen. Na vragen van Tweakers licht de fabrikant toe dat het honderden kaarten beschikbaar had voor de verkoopstart. Specifiek de WindForce-variant was bedoeld om daadwerkelijk voor de adviesprijs te koop te zijn, waarbij voor webwinkels al een 'gezonde marge' mogelijk was. De prijsstijgingen die nu te zien zijn, verhogen dus uitsluitend de winst in de laatste schakel van de keten.

Het statement dat Gigabyte naar buiten brengt, lijkt vooral gericht te zijn tegen de webshop Megekko. Voor de meeste RTX 4090-kaarten is dit inmiddels de enige winkel die nog voorraad heeft, maar dan wel tegen prijzen die honderden euro's hoger liggen dan bij de introductie. Voor het duurste Gigabyte-model, een RTX 4090 Gaming OC, vraagt Megekko op moment van schrijven 2450 euro. Voor de ASUS RTX 4090 ROG Strix OC vraagt de Brabantse winkel op het moment van schrijven zelfs 3000 euro. Uit Pricewatch-data blijkt dat andere officiële releasepartners van Nvidia, zoals Alternate en Azerty, significant lagere prijzen hanteerden tot het moment dat ze uitverkocht raakten.

Gigabyte schrijft dat het 'de samenwerking met distributeurs en resellers een flink tandje omhoog' wil brengen, zowel voor de RTX 4090 als voor toekomstige videokaarten, om ervoor te zorgen dat dergelijke prijsstijgingen in de toekomst niet meer voor zullen komen. Mogelijk wordt daarmee bedoeld dat winkels die te hoge prijzen hanteerden, in de toekomst minder voorraad toegewezen krijgen.

Megekko-directeur Adri Broos heeft op het statement van Gigabyte een schriftelijke reactie gegeven aan Tweakers. "Net zoals Gigabyte willen wij het beste voor de hardcore-computer-enthousiastelingen en gamers", zo schrijft Broos, "Niet alleen bij releases, maar het hele jaar." "Bij de release van de RTX 4090 zagen we binnen 90 seconden meer dan 500 videokaarten in winkelmandjes gezet worden, terwijl wij er nog geen 200 beschikbaar hadden." De Megekko-directeur zegt dat de situatie 'onze branche geen goed doet'. Op het feit dat de kaarten specifiek bij Megekko duur zijn, gaat hij in zijn reactie niet in.

Door Tomas Hochstenbach

Redacteur

17-10-2022 • 17:24

420

Lees meer

Reacties (420)

420
412
248
13
0
119
Wijzig sortering
Mooi lulverhaal van die megekko eigenaar. Doe niet schijnheilig, je wilt de huidige situatie gebruiken(misbruiken) om zoveel mogelijk winst te maken. Je bent een commercieel bedrijf, vraag en aanbod. Het is begrijpelijk maar allemaal niet erg klantvriendelijk en voor de langere termijn misschien wel een cruciale foute keus. :/
Wat is het alternatief? Megekko verkoopt in 5 minuten uit en vervolgens staat V&A en Marktplaats vol met scalpers die dezelfde meerprijs vragen..
Als je van een scalper koopt ben je sowieso een pannenkoek. De enigste manier om scalpers te stoppen is door ze met hun zooi opgezadeld te laten zitten.
Ja maar dit is het juist, meeste scalpers zijn wat slimmer en blijven NOOIT met voorraad zitten.
De mensen die bij een scalper kopen vinden het niet erg om 10 of 20% meer te betalen om het product NU of morgen nog te hebben.

Oftewel die 2.000 videokaart wordt nu 2400 euro.

Scalper koopt die videokaart bij Megekko of waar dan ook bij een webshop, gooit hem op marktplaats. En als die binnen 3 a 4 weken niet verkoopt gaat die retour onder mom van: 30 dagen niet goed geld terug.
Ze kunnen dus bijna met 0 risico proberen te verkopen en als het niet lukt stappen ze gewoon uit.
Nooit stilgestaan bij het fenomeen scalpers. Webshops krijgen straks een lading videokaarten terug die ze niet meer net zo makkelijk kwijt kunnen.
Webshops kunnen dit voorkomen door de niet goed geld terug garantie te verlagen naar bijvoorbeeld een week of helemaal te verwijderen. Ik weet niet of dit juridisch kan.
Nee, dit kan juridisch niet. Het minimum is 14 dagen bedenktijd.
Ze kunnen het scalpers wel lastig maken.
Precies 14 dagen.
In de voorwaarden zetten dat retour producten in ongeopende verpakking moeten zijn, dus met de seals nog intact. Dit is geen rare eis, want deze producten zijn nogal gevoelig voor verkeerde behandeling. Azerty heeft die eis met software.
Vaste trouwe klanten van te voren laten reserveren.
Dat mag niet met hardware. Het is niet uniek, massaproductie en kan zo terug in het rek.
Kan zeker niet zo terug in het rek.
Ik verwacht een nieuw product, niet een kaart waarbij het onduidelijk is door hoeveel mensen er onzorgvuldig met statische elektriciteit is omgesprongen. Ook omdat die eventuele schade niet te testen is.
Voor kleding geldt deels hetzelfde, het is bizar hoeveel kleding door de winkels weg wordt gegooid als het retour komt.
Daarmee zeg ik niet dat je ongelijk hebt over het wettelijke gedeelte, want het zal teruggenomen moeten worden volgens de wetgever.
Ik had het dan ook over lastig maken, niet onmogelijk. Daarbij zal een scalper een product juist in een gesealde verpakking willen houden, dat verkoopt makkelijker.
De zaken die jij noemt vallen dan ook onder de standaard garantie. Maar uiteraard moet je als koper toch gewoon de tijd hebben een product uit te proberen en als het niet bevalt terug te sturen?

Stel je hebt een foutje gemaakt met de 4090 en hij blijkt toch niet in je kast te passen, waardoor je genoodzaakt bent veel te veel extra kosten te maken. Je hebt de seal al verbroken en mag hem om die reden niet terugsturen. Hoe genaaid voel jij je als koper dan?
@ixrobin Je kan toch een meetlintje pakken vooraleer je koopt?!
Ik heb de wettelijke bedenktijd nooit begrepen, te meer doordat winkels geregeld geretourneerde producten weggooien met de ecologische consequenties. Bezint eer ge begint, ofwel, neem je bedenktijd voordat je koopt; lijkt me toch een stuk evidenter? En als je het product wilt zien voordat je koopt, zijn er fysieke winkels.

[Reactie gewijzigd door slim_fan op 23 juli 2024 12:34]

Statische elektriciteit schade kan lang na de oorzaak optreden en zo zijn er nog een paar dingen die je niet kan testen.
Daarbij hebt je die optie als recht niet als je het in een fysieke winkel koopt, veel fysieke winkels doen dat wel, maar ze hoeven een product niet retour te nemen.
Ik koop rustig een 2e kans vaatwasser, maar gevoelige dingen wil ik nieuw af fabriek.
De verkoop op afstand wetgeving was noodzakelijk om consumenten te beschermen, maar gaat wat mij betreft zeker voor dit soort producten tegenwoordig te ver.

Van een verkoper: "Je mag het product gerust bekijken en proberen zoals je dat ook in onze winkel kunt doen. Je kunt een frituurpan bijvoorbeeld gerust van alle kanten bekijken, maar je kunt hierin niet frituren als je deze nog wilt retourneren."
Mag je een videokaart dan inbouwen?
De wet geeft daar wel wat opties. Bij het inbouwen ontstaan markeringen in de contacten. Dat kan als waardevermindering gezien worden die de koper mag vergoeden.
Of misschien on de voorwaarden zetten dat verkoop binnen een maand niet toegestaan is, op straffe van een fikse boete. Geen idee of dat wettelijk stand houd, maar dan kunnen ze iig moeilijker verkopen. Al zou je dan bij verkoop ook het serienummer oid moeten weten, want hoe weet je anders dat het specifiek die kaart is, die ze net gekocht hebben.
Wettelijk is het volgens mij koop op afstand 7 of 14 dagen, maar zo kan je het probleem niet tegengaan. Het beste is gewoonweg een limiet van 2 videokaarten per consument op te leggen en dat goed te controleren. Dit is volgens mij een van de praktische en pragmatisch oplossing.
Alleen op naam verkopen en dan maximaal eentje per klant is toch een optie?
Kan @Tweakers die scalpers niet weren uit Vraag en Aanbod? Dat is toch niet echt goed voor het community gevoel op deze website? Als de mogelijkheid er is, dan zullen er altijd wel scalpers zijn, maar waarom zou je ze faciliteren.

Was eerder op zoek naar een raspberry pi zero en daar worden nu bij vraag en aanbod ook belachelijke prijzen voor gevraagd. Wat bedoeld was als een 10 euro computer (pi zero) staat nu op V/A voor 50,-

"Nieuw ongebruikt, ligt al een tijdje in de la" -> pleur toch op
Lastig na te gaan of ze
Liegen of biet , dus denk niet dat het ooit gaat gebeuren
Nah, tweedehands producten zouden goedkoper moeten zijn dan nieuw. Dus dat zou een goede regel zijn voor V/A en daarmee krijgen scalpers ook geen kans meer.

Ik vond de richtlijn voor tweedehands op het hardware info forum erg goed. Zou wat mij betreft op V/A de regel mogen worden:
Artikelen minder oud dan 1 jaar: niet meer dan 75% van de huidige gemiddelde nieuwprijs.
Artikelen ouder dan 1 jaar in uitstekende staat en/of nog onder garantie: niet meer dan 66% van de huidige gemiddelde nieuwprijs.
Overige artikelen ouder dan 1 jaar in werkende staat zonder garantie: niet meer dan 50% van de huidige gemiddelde nieuwprijs.
Het alternatief is dat Megekko normale prijzen hanteert en dat de consument op de volgende lichting wacht. Nu moet de consument extra betalen omdat Megekko honderden kaarten achterover heeft gedrukt.
Of er komt een Europees gedragen wetgeving die speculatief scalpen (Een goed kopen om direct daarna het duurder te verkopen).

Je mag het gerust doorverkopen maar niet aan een hogere prijs. Met evenement tickets bestaat er al wetgeving voor die dat verbied.
Ach.. de een mag dikke vette marges maken en de andere niet, in heel de chain van ontwerp tot verkoop wordt dik geld verdiend.

Koop zakelijk eens een Dell of HP server of netwerk oplossing, speel ze tegen elkaar uit en kortingen van meer dan 50 procent zijn niet uitgesloten. Puntje van paaltje draaien ze nog steeds (veel) winst.

Dus waarom mag Megekko dan geen geld verdienen aan een schaars product?

Als jij een product hebt wat gewild is en voor 400 euro kan verkopen, dan verkoop je het toch ook niet voor 100 euro?

[Reactie gewijzigd door Zackito op 23 juli 2024 12:34]

Neemt niet weg dat Gigabyte hier niet te spreken is over wat gebeurd. Het probleem is dat Gigabyte weinig hiertegen kan doen, immers wettelijk mogen ze niet winkels afsnijden als zij de voorgestelde MSRP overschrijden. Tegelijkertijd net zoals met de 3090 waren heel veel klanten waren niet te spreken over de markt situatie, een situatie die met name gecreerd werd door scalpers in combinatie met juist winkels die ook de prijs verhoogde.

Als winkels de prijs niet aanpassen, en klanten weten dat dit niet gebeurd, zullen heel veel klanten gewoon wachten dat er weer stock binnenkomt.

Je kunt wel spreken over een vrije markt-werking waar hier dan ook sprake van is, maar wie heeft hier nou baat bij? Gigabyte niet, de klant niet, enkel de winkel op korte termijn. En als ik weet dat Megekko dit soort nare praktijken erop nahoudt en andere winkels niet, ga ik graag naar een ander winkel dan Megekko zeker na het lezen van de achterlijke reactie van de eigenaar.
Waarom zou gigabyte NL niet gewoon zelf een webshop kunnen starten waarbij voor de eerste 6 maanden zij 75% van de beschikbare kaarten voor NL verkopen?

De resterende 25% gaat dan naar reguliere verkoop kanalen zoals de webshops.Als een webshop meer dan 10% van de adviesprijs vraagt, verminderd GigaByte gewoon het aantal kaarten naar die webshop...

Juist bedrijven zoals Asus, GigaByte en MSI kunnen veel druk uitoefenen op verkooppartijen...
Ik ben geen advocaat, maar ik vermoed dat Gigabyte dan wel enkele wetten m.b.t. eerlijke marktwerking zou breken.

[Reactie gewijzigd door aap op 23 juli 2024 12:34]

Er zijn bedrijven die retail weer terugpakken van distributeurs juist vanwege wat we hier zien met Megekko dat ze antisociaal zijn richting hun eigen klanten. Dus in plaats dat ze Gigabyte in goed daglicht zetten, doen ze het omgekeerde.

Er zijn toch nadelen hieraan, distribteurs zullen dan comcurrentie ondervinden van Gigabyte direct, ze hebben immers een grotere marge en ook zullen klanten liever direct bestellen dan via Gigabyte. Dus dit is wel in het voordeel van de producent en niet de verkoper. Tegelijkertijd met het verkopen van komen ook verplichtingen zoals customer service.

Het zou me overigens ook niet verbazen dat er bepaalde overeenkomsten liggen tussen leverancier, distribteur en eind verkoper om juist te voorkomen dat de producent zelf in de markt springt. Neemt niet weg als ze dit zien gebeuren, ben ik het met je eens dat als leverancier dit toch wel interessant is.
Nu kan gigabyte er niks aan doen. Een volgende keer zullen ze wellicht er voor kiezen om een paar honderd minder kaarten aan Megekko te leveren ten gunste van een concurrent of ze komen met meer dwingende contracten bij afname van de kaarten.

Ook ik ben een trouwe klant van Megekko die nu bij gelijke beschikbaarheid toch de volgende keer even ga kijken of er een andere partij is die mijn computeronderdelen kan leveren.
Gigabyte kan er zeker wel wat aan doen.
Ze kunnen eerst veel meer voorraad opbouwen, voordat ze het product in de verkoop gooien.
Dan is er geen tekort, en zullen de prijzen normaal zijn.
Tja, met de schaarse grondstoffen is dat een beetje de hele klas laten nablijven, want dan kan niemand zo'n kaart kopen.
Gigabyte en andere fabrikanten kunnen verbieden dat megekko hun producten verkoopt. Dat gaan ze wss wel niet doen.
Je verhaal over de absurde kortingen klopt inderdaad, echter de netto winst van bv DELL is net geen 5%, dat is relatief gezien niet heel veel.

[Reactie gewijzigd door Navi op 23 juli 2024 12:34]

Ligt er maar net aan waar je kijkt, er zijn ook websites die 20,9 procent aangeven.

Om daar verder iets te kunnen zeggen moet je eigenlijk alle cijfers hebben en die hebben we niet. Maar dat het mogelijk is om zulke hoge kortingen te krijgen zegt mij genoeg eigenlijk.
Inderdaad, is die 5% winst nadat er al van alles intern gefactureerd is en opgegeven bij de belasting als onkosten? Want er zijn zat grote bedrijven die dat truukje toepassen. De winst is op papier zo laag, om belastingen zo laag mogelijk te houden. Wilt niet betekenen dat er een geen mensen in die chain er ondertussen behoorlijk veel beter van worden. Dan is die "winst" dus veel hoger, maar dat is expres wazig gemaakt. Ik ga er wel van uit dat een Dell en een HP dat ongetwijfeld ook doen.
Van Dell of HP zelf zal je niet zo snel dergelijke kortingen kunnen bedingen, maar ik heb zakelijk wel offertes voorbij zien komen van de grote aanbieders van storage oplossingen waar menig overheidsinstantie inkoopt en ben zelfs kortingen van 80% tegen gekomen.
Nu was een voedingskabel van een server daar ook al wel ruim 150 euro, dus heb wel een idee waar die "korting" vandaan zou kunnen komen.... Neemt niet weg dat er dus kennelijk partijen zijn die kennelijk al voor "50%" akkoord gaan en daarmee pakken ze de marge dus. Dit op orders die richting de 7 cijfers gaan qua prijs.
Ik heb het natuurlijk niet over handelaars en leveranciers maar over de eindklant of consument.
"Een goed kopen om direct daarna het duurder te verkopen"

Dat is toch alle handel? Een winkel moet marge maken.
Hij richt zich op scalpers, niet de winkelier. Een winkel heeft vele additionele functionaliteit richting klanten zoals adviseren, support en reserveren en verdient dan ook zeker een (bepaalde) marge. Nu wordt er overal in de keten misbruik gemaakt van een instabiele en volatiele videokaarten markt. Net zoals cryptomarkt op basis van laatsgenoemd eigenschap enigszins abused wordt.
Maar hoe ga je dat in een wettelijk kader vastleggen? Dat is toch onmogelijk?

Hoe ga je in tekst het verschil maken tussen een webshop zoals Megekko, en een scalper die toevallig een KvK-nummertje heeft?
Dat is vrij lastig inderdaad. Je zou kunnen via regulering in ondernemingsrecht kunnen stellen dat je zonder toegevoegde dienstverlening (zoals adviseren van consumenten), anders dan het verhandelen van goederen met een boven een bepaalde percentage marge minimaal een periode die dienstverlening en/of X omzet moet hebben gedraaid.

Dan zou je de dienstverlening van elke ondernemer in kaart moeten kunnen brengen, beoordelen en vastleggen ter bescherming van de consument. Lijkt me niet verkeerd, geen idee wat het zou kosten maar je bent in elk geval klaar met scalpers met dropshippers.
Omdat de meeste producten advies prijzen hebben, vanuit de fabrikant. Zou je bijvoorbeeld kunnen vast leggen dat je niet meer als 5 procent daar boven het mag verkopen. En fabrikanten verplichten deze advies prijzen voor iedereen beschikbaar te stellen. (zal ook valse btw kortingen na prijs stijgingen voorkomen etc)
Die minimummarges liggen vast bij inkoop.

Megekko gaat hiervoor een prijs moeten betalen aan gigabyte. Als ze daadwerkelijk willen kunnen ze zelfs weigeren om aan megekko te leveren.

Wat er hier nu gebeurt is dat megekko van 2 Wallen wil eten en goedkoop inkopen en duur verkopen. Gigabyte /Nvidia krijgt de klap terwijl megekko met de centen gaat lopen.

In principe zou men de shop links moeten laten liggen. Kijken wat er dan gebeurt. Moet wel collectief zodat het goed gevoeld wordt.
Lijkt me een erg onhandige wet, daarmee zit je handel in de weg, webshop moeten gewoon zorgen dat het niet meer mogenlijk is om so misbruik te maken.

Zet gewoon on dat je in de eerste week of 4 van een launch verplicht een bindend document moet tekenen met foto van je id kaart dat je niet gaat scalpen en dat je het eens bent met het betalen van een boete van Let's say circa 50k als je gepakt wordt.

Hiermee wordt het moeilijker om meerdere kaarten te kopen en als je gepakt wordt heb je een groot probleem, met de tech van nu kan je die scalpers gewoon tracken via bots.
Nu mis je alleen zijn punt, dan wordt die volgende lading ook door scalpers gekocht. Ik heb absoluut niks met Megekko, heb genoeg gezeik met ze gehad dat ze heel laag op mijn lijstje webshops staan om te gebruiken, maar het blijft een luxe product, en ik heb toch nog iets liever dat Megekko die extra inkomsten heeft als scalpers.

De echte oplossing is natuurlijk meer aanbod.
en ik heb toch nog iets liever dat Megekko die extra inkomsten heeft als scalpers.
Niet alleen dat, maar garantietechnisch is dan tenminste de volledige aankoopwaarde afgedekt, wat via scalpers niet zo is.

Stel een scalper koopt in voor 1959 en jij koopt het over voor 2500. Mocht je kaart stuk gaan en het je al lukken je geld terug te krijgen (want jij bent niet de koper die in het systeem staat, etc. etc. :+ ) dan zal dat hooguit 1959 zijn en ga jij dus voor 541 het schip in.

Pakt een webshop diezelfde marge dan krijg je tenminste de volledige 2500 terug.

Mocht Gigabyte hier nu echt iets van vinden dan staat het ze vrij de retailers over te slaan en zelf direct aan klanten te gaan verkopen, je ziet dat sowieso al steeds meer de laatste tijd voor mijn gevoel.
Is nog steeds geen goede rede van omdat er scalpers zijn mag megekko de prijzen omhoog gooien want garantie.

Nee je moet gewoon niet van scalpers kopen die mogen lekker wegrotten met hun aankopen en iedereen die van hun koopt is net zo slecht bezig en mag ook lekker naar zijn centen fluiten.

Al blijven we dit telkens goed praten blijven de prijzen keer op keer omhoog gaan en blijven scalpers bestaan, mee werken aan een probleem is net zo erg als het probleem zijn.
Nee, Megekko mag zijn prijzen omhoog gooien omdat
- het een vrije markt is
- de vraag groter is dan het aanbod
- er voldoende mensen zijn die de prijs willen betalen

En als jij niet van scalpers koopt, doet een ander het wel. Zolang mensen absurde prijzen willen betalen voor kaarten zullen er mensen zijn die wel aan voorraad geraken en die absurde prijzen willen vragen. Dat is nu eenmaal hoe kapitalisme werkt.

Zelfs al ga je de prijzen wettelijk vastleggen, van zodra de vraag groter is dan het aanbod krijg je het effect van een zwarte markt waarop producten tegen een te hoge prijs verkocht zullen worden. Er bestaat simpelweg geen oplossing voor.
"En als jij niet van scalpers koopt, doet een ander het wel."
Dat is wel het minst interessante van het hele scalper fenomeen. Ik heb de hele 3000 serie tot nu toe overgeslagen, omdat ik weiger van scalpers te kopen en de prijzen te betalen die er voorheen voor gevraagd werden.

De 'normale' prijs van 2000 euro voor een 4090 weiger ik al te betalen, ik kan de artifacts van performance DLSS 2 al niet uitstaan, dus die frame interpolatie van DLSS 3 die nog erger is kan me gestolen worden. Ik wil een kaart waarmee ik de meeste rasterized games op mijn 4k monitor en de rest op mijn 1440p.

Een 6900XT of een 3090 voldoet al, ik wacht RDNA 3 nog even af.

Maar winkels de 'normale' prijs laten vragen zal wel degelijk de vraag bij scalpers beïnvloeden. Wanneer fabrikanten en winkeliers duidelijk zijn dat er altijd nieuwe voorraad komt tegen die prijs (productie is op dit moment geen probleem) dan zullen veel meer mensen bereid zijn om op een volgende drop te wachten. Het grote probleem met de vorige generatie was dat de bevoorraading van de winkels en de prijzen daar ook alles behalve zeker waren.
Met deze reactie mis je toch wel volledig het punt.

Gigabyte doet zijn best om de kaarten voor een schappelijk prijs aan te bieden in samenwerking met de webshops en zoals al het artikel al aangeeft "De prijsstijgingen die nu te zien zijn, verhogen dus uitsluitend de winst in de laatste schakel van de keten."

Stel je voor dat elke schakel in de keten het maximale gaat vragen, dan worden de kaarten ergens eind 2024 beschikbaar voor MSRP...
Ja maar megekko heeft zich ook te houden aan een overeenkomst(ze stelen nu de winst van gigabyte) met gigabyte en niet te spreken over de sociale normen van nederland wij hebben geen puur kapitalisch systeem hier in nederland.
Omdat als je daar echt in geloof hoop ik dat de overheid jouw oversla met het prijsplafond dan kan je het pure kapitalisme echt voelen,

Je kan niet alles daarop afschuiven je moet ook verantwoordelijkheid nemen als bedrijf.
Omdat als we dat verliezen als maatschappij gaan er mensen sterven omdat medicijn fabrikanten de hoofdprijs gaan vragen voor hun medicijnen want zolang mensen absurde prijzen willen betalen.
Ik lees uit niets dat Gigabyte een overeenkomst had met Megekko over een maximum prijs. En sinds wanneer valt het maken van (veel) winst op luxe producten buiten de sociale normen van Nederland? :+ Nederland is wel degelijk kapitalistisch, maar met een sociaal vangnet. Binnen dat laatste valt bijvoorbeeld wel een prijsplafond voor energie, maar geen prijsplafond voor de RTX 4090.
LOL Degene die de 4090 voor de ultraprijs van megekko "jebentzekergekko" in huis heeft gehaald gaat het maximale verbruik energie prijsplafond zeker niet halen. Maar goed, die zal daar dan ook niet wakker van liggen lijkt me.

Voor mij is het simpel, ik koop niks meer bij jebentzekergekko. Deed ik vrijwel toch al niet aangezien eventuele retour kosten van een ongewenst product voor de koper zijn.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 23 juli 2024 12:34]

ze stelen helemaal niks! gigabyte baalt dat ze zelf geen hogere prijs heeft gevraagd en gebruiken dat nu om zichzelf in een goed daglicht te stellen bij de consument, tussen alle andere kaart producenten, schijnheilige zijkers. En het lukt nog ook. Er zijn zelfs tweakers die bizarre vergelijkingen gaan maken met medicijnen, terwijl dit over een onzinnig luxe product gaat dat niemand echt nodig heeft.
Gigabyte heeft hier schade van omdat het nu lijkt alsof zij aan het jatten zijn terwijl het de webshop is.
Dat mogen ze inderdaad doen, echter als consument mag ik ook Megekko links laten liggen. Ik bestel er redelijk wat per jaar, maar kan prima bij een andere webshop terecht vanaf nu.
helemaal mee eens! oprotten met die scalpers!!
Dit is gewoon onzin natuurlijk. Je krijgt garantie op een product, niet op de aanschafwaarde. En voor garantie kun je gewoon bij de fabrikant terecht. Als je huis afbrand en je bij de verzekering aan moet kloppen heb je wellicht wel een punt.

Verder heeft Megekko wel degelijk hier een rol in. Ze zijn het portaal met de klant en ze kunnen in het verkoopproces ook stappen inbouwen om verkoop aan scalpers tegen te gaan. Maar dat willen ze niet want dat kost ze geld en is te ingewikkeld. Sterker; ze zouden de extra winst daarvoor kunnen gebruiken qua investering, dan zou de cirkel tenmiste weer rond zijn. Helaas kiest Megekko hier voor de makkelijkste oplossing.
Anoniem: 63072 @Tweaqer17 oktober 2022 19:44
Als een winkel jouw product niet kan repareren en geen passende vervanging kan bieden, dan krijg je geld terug en dan maakt het wel degelijk uit of je te veel aan de winkel of aan de scalper hebt betaald.

Dat is onder andere belangrijk als de fabrikant failliet is of zijn garantie niet nakomt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63072 op 23 juli 2024 12:34]

Volgens mij heb je niet van de webwinkel gekocht, maar van die tussenhandelaar.
Dus heb jij in principe niets te maken met die webwinkel en omgekeerd ook niet. Die winkel heeft niets met jou te maken.

Eventueel zou het kunnen dat je de aankoopbon erbij krijgt van die tussenhandelaar, maar dat verwacht ik niet omdat je dan meteen ziet hoeveel je eigenlijk teveel betaald hebt en dat laten ze liever niet zo duidelijk zien.
Anoniem: 63072 @TD-er17 oktober 2022 23:00
Als je van een scalper koopt en dan ook nog eens zonder bon, dan verdien je alle ellende die je over je heen krijgt. Dan ben je namelijk gewoon dom.
De fabrikant weet toch niet of je gewoon een tweedehands kaart gekocht heb als hij na bijvoorbeeld 9 maanden kapot gaat. Zeker als je de originele bon er gewoon bij krijgt, krijg je gewoon garantie, al dan niet via Megekko.

Tot er corona uitbreekt en Megekko ook geen onderdelen / gerepareerde kaarten meer krijgt. Dan ben je alsnog de lul want er zijn geen nieuwe kaarten, ze worden niet gerepareerd voor onbepaalde tijd én er zijn geen alternatieven te krijgen. Enige wat nog over bleef was dat Megekko de kaart terug nam voor de prijs die voor een tweedehands geboden werd hier op tweakers. Nee, daar heb ik geen fijne herinneringen aan.
De wettelijke garantie is gewoon overdraagbaar. Kijk ook maar 's op de V&A, daar staat bijna altijd bij "met bon" e.d. Die heb je namelijk nodig om bij de originele verkoper garantie te claimen.
Mijn punt is meer dat je zolang je die bon niet hebt, de webshop niet jouw aanspreekpunt is, maar de tussenhandelaar.
En sinds wanneer is er binnen de minimale garantie periode geen reparatie of vervangend product meer beschikbaar? we zijn wel al voorbij het jaar 2000..... mogelijks moet je wel even wachten op RMA en vervangend product. Ook dat blijkt tegenwoordig een duidelijk probleem te zijn van de mindset tegenwoordig:

Op iets wachten......
Er moeite voor doen......

zoals steeds 101 klagers op dit forum. Ik had 2 nieuwe gaming GPU nodig begin 2021, de slechtste tijden die je maar kon hebben. Wat opzoekwerk gedaan hoe en wat tegen mei had ik 2 * refr 6800XT tegen MSRP. Als ik een nvidia FE wilde hebben was dat ook zeker te doen.
Je kon vorige week met gemak een 4090 aankopen in winkels, de FE was idd lastiger maar ook dat was te doen.

[Reactie gewijzigd door d3x op 23 juli 2024 12:34]

Garantie zit gewoon op de kaart, uitgaande van de factuur die erbij zou moeten zitten indien van de scalper gekocht. Dan zie je meteen dat die persoon er 541 aan heeft verdient, maar als je er meer voor wilt geven dan zit je bij garantie in exact hetzelfde schuitje als wanneer er geen garantie nodig was.

Even afgezien van of scalping al dan niet verderfelijk is - als alles en iedereen eerlijk en zonder hebzucht was dan zou de wereld er überhaupt anders uitzien ;)
Actually tweede hands verkoop valt ook onder de garantie wet.
Wat maakt het uit dat de 2de of 4de ronde ook naar scalpers gaan? De webshop moet ze gewoon voor de normale prijs verkopen, dan hebben de consumenten keuze. Willen ze perse veel en veel meer betalen om niet te hoeven te wachten dan moeten ze dat zelf weten. Door zogenaamd de winst bij de scalpers weg te halen (die nu gewoon plussen op een al hogere prijs) buit je de consument gegarandeerd uit.
Huh? Dat is toch exact gebeurd? Je kan wachten op normale prijs, of nu voor hogere prijs kopen. Die keuze wil je toch dan?
Scalpers gaan na de zicht termijn deze kaarten terug sturen, echt als je het geld hebt om 2000,- uit te geven aan een gpu lig je ook niet wakker om 2500,-.

En hoogstwaarschijnlijk zijn de kopers van de 4090 de gebruikers die al een 3090 hebben en dus prima een maandje kunnen wachten op de nieuwe batch.

Dus ben het niet eens met je stelling dat de volgende batch opgekocht wordt door scalpers, dit is niet een product dat je "moet" hebben.
Ik denk dat voor iedereen €500 veel is.
En de meeste mensen die ik ken die de 4090 hebben gekocht komen van veel oudere kaarten, zo werkt de upgrade cicle nu gewoon.
Ik ben onder de indruk dat je uberhaupt meer dan één persoon kent die een 4090 gekocht heeft. Zeker voor deze prjzen.
Of, en ik weet niet of dit juridisch mogelijk is, een garantie alleen aan 1 persoon geven, niet aan puur het product.
Zelfs mensen die van scalpers zouden komen om het maar zo snel mogelijk te hebben zullen toch wel 2 keer hun hoofd krabben om een product te kopen van 2000+ euro waar je zelf geen aanspraak op garantie meer kan maken. Vooral als het nog niet een lang en breed gevestigd product is.
Alternatief is dat mensen niet zulke absurde bedragen neerleggen voor een videokaart.
Maar zo werkt dat dus niet in een markt van vraag en aanbod...
Gewoon geen nieuwe producten van V&A of Marktplaats kopen ;) Laat die scalpers maar verrotten met die 5x 4090 kaarten die ze niet kwijt kunnen.
Scalpers kunnen deze praktijken alleen volhouden als ze de producten verkocht krijgen anders zou het vanzelf ophouden. Wie zijn toch die mensen die producten tegen gescalpte prijzen kopen? Ik ken in mijn omgeving niemand niemand die dit doet maar blijkbaar gebeurt het wel.
Nah ik zit ook in de sneaker scène en daar is dit (helaas?) dood normaal, iedereen in mijn omgeving koopt wel eens van een “scalper” of verkoopt als “scalper” zijn schoenen als ze meermaals worden ingeloot.

Ik vind deze praktijk bij videokaarten en/of consoles dan ook helemaal niet spannend en kan mij juist heel goed voorstellen dat het gekocht wordt.

Als iemand 2000,- voor een videokaart zou willen betalen dan is 2200,- toch ook geen probleem om niet te hoeven wachten?
Als iemand 2000,- voor een videokaart zou willen betalen dan is 2200,- toch ook geen probleem om niet te hoeven wachten?
Zonder die scalpers zou er wellicht uberhaupt geen schaarste zijn. Ze creereren die zelf, door de voorraden op te kopen. Daarom hebben webshops, toen er wel echt schaarste was (door lage productie capaciteit) op een gegeven moment ingevoerd "1 per klant". Pleit er alleen maar voor om dus niet van scalpers te kopen (naast het garantie issue)

[Reactie gewijzigd door Booz op 23 juli 2024 12:34]

Ik ben het niet eens met dat € 200 meer dan ook geen probleem is, want waar houdt het dan op? Maar de schaarste aan videokaarten duurt al zo lang dat dit te verwachten was. Er zijn altijd wel wat mensen die dat er voor over hebben en een paar honderd videokaarten voor heel Nederland is gewoon heel weinig.

Eigenlijk veroorzaakt Gigabyte dit net zo goed zelf door zo weinig kaarten aan te bieden, of ze dat zou bewust doen of niet.
Scalpers creëren een piek van vraag, maar geen schaarste op zich. Scalpers die verkopen werken gewoon als extra webshops die hetzelfde product verkopen, maar dan aan een andere prijs. Maar het product is nog steeds te koop, dus het aanbod is hetzelfde gebleven. De vraag op wat langere termijn blijft ook hetzelfde, want aan de scalpers hebben een beperkt kapitaal om kaarten in te kopen. Op een bepaald moment moeten ze hun oude kaarten verkocht krijgen om nieuwe in te kunnen kopen.

Wat je dus ziet is dat de vraag naar voor wordt geschoven omdat al de scalpers hun stock willen opbouwen, en daarna kalmeert het verhaal wanneer de scalpers ook met elkaar moeten concurreren en de winkels toch hun stock gevuld krijgen. Het aanbod van de producent en de vraag van de consument bepalen de uiteindelijke prijs op langere termijn. Scalpers morrelen daar maar wat in de marge van.

Het probleem de laatste jaren was dat de GPUs veel meer waarde hadden voor miners dan voor gamers. Hierdoor was de vraag fundamenteel hoger, en door covid was het ook moeilijk om het aanbod te schalen. Maar dat effect is weg, dus nu is het terug enkel gamers (en/of professionals on a budget) die deze kaarten kopen. Dat er in het begin te weinig stock is, gebeurt gewoon altijd, en die scalpers denken een graantje mee te kunnen pikken daarvan. Die prijzen gaan stabiliseren en zakken naarmate er meer kaarten verschepen naar de winkels. De schaarste nu is tijdelijk. Dit gebeurt echt elke keer. Je moet gewoon even geduld hebben.
Scalpers creëren een piek van vraag, maar geen schaarste op zich.
Ja, ok, we zjin het wel eens, maar we hanteren een verschillende definitie; ik bedoel dat ze een tijdelijke schaarste creeren, door een piek in de vraag. Dat gebeurt na de introductie, tot Gigabyte etc de productie heeft opgeschroefd of scalpers hun onverkoopbare producten gaan terugsturen.

Vergelijkbaar met het beinvloeden van de koers van Gamestop door reddit gebruikersgroep vs investment funds. Dat komt op de lange termijn ook weer goed, maar tijdelijk creeren ze hun eigen schaarste. Op korte termijn verloor een specifieke groep handelaren hier wel 23 miljard dollar aan. Dus het is wel tijdelijk, maar een bepaalde groep kan in die tijd wel veel geld verliezen.

[Reactie gewijzigd door Booz op 23 juli 2024 12:34]

Scalpen is geld verdienen zonder er iets voor te doen, ze leveren geen dienst, maken geen product, voegen geen waarde toe in de keten. Maar krijgen er wel voor betaald. Een soort van monetaire masturbatie.
"Als iemand 2000,- voor een videokaart zou willen betalen dan is 2200,- toch ook geen probleem om niet te hoeven wachten?"

Zonder die scalpers zou er wellicht uberhaupt geen schaarste zijn. Ze creereren die zelf, door de voorraden op te kopen. Daarom hebben webshops, toen er wel echt schaarste was op een gegeven moment ingevoerd "1 per klant". Pleit er alleen maar voor om dus niet van scalpers te kopen (naast het garantie issue)
Kan mij niet voorstellen dat in deze tijden de schaarste puur door de “scalpers” komt.
Scalpers lopen geen risico die sturen het gewoon weer retour voor de zicht termijn.
Dan zou een mooie wet zijn: Dat je pas artikelen prive mag doorverkopen na de zicht termijn.
1 dingetje... wie gaat dat controleren en handhaven; de politie, de ACM ?

Daarnaast hebben we in NL al zoveel wetten dat je door de bomen het bos niet meer ziet en advocaten gouden tijden beleven.
Ja, dat is helaas de realiteit inderdaad. Ik ben zelf voorstander van loyalty beloning in dit geval. Heb jij X aantal keer bij ze besteld of X jaar klant? Krijg je X tijd voorrang op een order. Hoe je dit inricht is vast een grote uitdaging maar nu wordt er meestal niets met loyale klanten gedaan. Ik ben jarenlang sneaker liefhebber geweest en heb wel een bepaalde order history bij Nike opgebouwd. Helaas heb ik daar nooit een voordeeltje mee gekregen om een exclusief paartje bij Nike te kunnen kopen. Ik mocht net als iedereen (en dus tig scalpers) meedoen aan de loting. Resultaat. Ik won nooit. Om vervolgens 10 min. later heel marktplaats vol te zien staan met winnaars die hun paartje verkopen. Frustrerend. Zo frustrerend dat mijn passie voor Nike naar een nulpunt is gedaald. Dat moet toch anders kunnen heb ik vele malen gedacht.
En hoe onderscheid je vervolgens de fan vs de scalper? Als een scalper weet dat er loyaliteitsbeloningen zijn lijkt me het als scalper zelfs nog aantrekkelijker om die beloning te zien te bemachtigen. Je kunt het schaarse goed immers altijd weer makkelijk verkopen omdat er duizenden anderen naast de pot hebben gepist.
Je hebt op zich wel een punt, maar je zou kunnen kijken naar iets van 'éénmalig voorrang op één product per jaar' in zo'n loyalty programma. Denk dat het ook wel al bestaat met concertkaartjes: daar kan je insider presale achtige taferelen verwachten om scalpers tegen te gaan.
Tja, dan bestelt de scalper toch gewoon een tweede, derde, tiende kaart op een tweede naam, op het adres van de buurman, werkadres, kennis, (schoon)familie, etc? :P
Niks is waterdicht :) Je zou extra eisen kunnen stellen zoals adresverificatie, minimaal x euro per jaar besteden, dat soort dingen.
Best een aardig idee, je zou het eens kunnen mailen naar bv Megekko. Vereist wel enige uitwerking, misschien een idee om dat op GoT te doen in een topic?

[Reactie gewijzigd door Navi op 23 juli 2024 12:34]

Ik zie nu zelfs 2 tweakers die ieder 2 rtx4090 kaarten aanbieden op V&A…
Ja en als je dat meld dan roept Tweakers boeiend; lijkt me juist dat Tweakers WEL hierop moet optreden... Ook al is het gewoon voor de moraalridder medaille.

[Reactie gewijzigd door Illegal_Alien op 23 juli 2024 12:34]

Er is al een persoon die 2 kaarten meer dan 2300 voor vraagt en Amazon plaza zelfs hoger.. 8)7
Als alternatief de hele zooi boycotten en dan maar niet de nieuwste en snelste videokaart hebben? Het is geen eerste levensbehoefte, maar slechts entertainment?
Laat die scalpers er lekker mee zitten stoppen ze van zelf :)
Eventjes wachten? Wat denk je dat zo'n webshop doet als ze straks met 1000 kaarten voorraad zitten die ze niet kwijt kunnen omdat ze idiote prijzen vragen? Hetzelfde voor scalpers. Maargoed, helaas zullen er altijd mensen zijn die toch wel zullen breken en veel te veel betalen.
Het alternatief is dat er voldoende voorraad is om iedereen aan MSRP te kunnen bedienen en dat de kaarten van scalpers schimmelen tot er niks overblijft.
Gevolg is dat Gigabyte misschien niet of minder levert aan Megekko. Lekker handig dit.
Wat het alternatief is?
Is toch makkelijk NIET kopen.
Waarom zou je dat bedrag neer leggen?
Het is al wonderbaarlijk dat mensen zulke bedragen er voor betalen |:( 8)7
Waarom zouden ze uitverkopen? Er is geen tekort. De webshops hebben hier gewoon een soort ongesproken prijsafspraak. Webshops zijn al jaren de echte scalpers.
Alleen Megekko heeft dit nu gedaan he. Ik kan me indenken dat de rest wel gaat volgen, dat was de vorige keer bij de drama's met de 30X0 kaarten ook het geval.
Ik zie Azerty anders ook €2300 vragen.
Geen tekort? Heb je het nieuws wel gevolgd de afgelopen twee jaar? Er zijn zo ongeveer tekorten aan alles.
GPU's zijn al bijna het hele jaar ruim verkrijgbaar. Het zijn alleen de webshops die nog hoge prijzen vragen, puur omdat het kan. Ook de nieuwe 4090 kan je nu gewoon bestellen.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 23 juli 2024 12:34]

Op dit moment is er een overschot aan gloednieuwe AMD processoren, een overschot aan 30-series Nvidia kaarten, en zijn de nieuwe 4090 kaarten van Nvidia nog steeds in meerdere modellen verkrijgbaar een week na uitkomst. En dat laatste is niet alleen pas nu. Ik heb meerdere malen gekeken de afgelopen week en er waren steeds meerdere 4090 modellen direct beschikbaar.

Er zijn inderdaad nog wel tekorten in andere markten, maar wat PC componenten betreft niet echt meer. Behalve misschien ATX 3.0 PSUs ;)

[Reactie gewijzigd door ArchMechasis op 23 juli 2024 12:34]

Dat ging op voor de 3080 ja. Maar als je voor de 4090 op V&A kijkt, zou je misschien 1 advertentie kunnen beschouwen als "scalper". De rest vraagt ongeveer de aanschafwaarde.
Waarom zou je nu een gloednieuwe 4090 verkopen als je geen scalper bent?
Je hebt er per ongeluk twee (of drie) gekocht :+ . Is het excuus dat zelfs hier bij V&A staat.
Het alternatief is dat Megekko nog meer vraagt en de winst opstrijkt in plaats van de scalpers. Ik vind het prima, als je zo naïef bent en geld genoeg hebt om de kaart te kopen, bedenk dan ook dat je dit systeem actief in stand houdt.

Een 4090 is geen noodzakelijk product, dus het is niet alsof er onrecht wordt aangedaan. Het blijft niet netjes, niet van de webshops, niet van de scalpers, maar dit is wel de basis van het systeem van vraag en aanbod.
Het verschil tussen een normale prijs en een verhoogde prijs is de kostprijs van een betere klantbeoordeling. Elke uitzondering daarop betreft vast een kleiner aantal klanten.
Dan heb ik eigenlijk nog liever dat Megekko de marge pakt.
Het bestaan van scalpers is helaas ook marktwerking. Te weinig aanbod en een te lage prijs in de winkels zorgt ervoor dat er nog een schakel in het verkoopkanaal bij past. Ik geef Megekko geen ongelijk; wanneer er een nieuwe kaart uitkomt en de oude voorraad is ineens minder waard dan roepen we dat het ondernemersrisico is, nu is het een keer ondernemersmazzel.
Ja wellicht moet Tweakers dit eens onderzoeken en zo nodig actie ondernemen om ze (tijdelijk) uit de Pricewatch te halen. Dit is pure hebzucht.
De ene noemt het hebzucht, de andere vrije markt.
Dat Gigabyte dit niet bevalt, dat moeten ze maar contractueel regelen dat retail markt hun prijzen volgt.
Als klant moet je niet klagen, koop gewoon niet voor die prijzen als deze je niet bevallen. Stel er is toch veel vraag naar voor die prijzen, dan heeft Megekko groot gelijk. Het is toch normaal dat je als bedrijf streeft naar maximale winst, en niemand is verplicht daar te kopen.

Die Megekko reactie is natuurlijk bs, die zouden ook gewoon moeten zeggen dat ze een commercieel bedrijf zijn middenin een crisis.

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 23 juli 2024 12:34]

Een fabrikant mag geen verkoopprijs afspreken met wederverkopers, we hebben een vrije markt. In het verleden heeft de ACM vaker opgetreden:
nieuws: ACM onderzoekt prijsafspraken fabrikanten en winkeliers consumentengo...
Minimum verkoopprijzen afspreken is verboden. Maximum verkoopprijzen afspreken is wel toegestaan. Zie https://www.acm.nl/nl/ond...t-afnemers#bepaalde-prijs
Dit mag wel degelijk.

Je mag echter geen minimum prijs afspreken maar wel een maximale prijs.

https://www.russell.nl/pu...-distributieovereenkomst/

[Reactie gewijzigd door Dennisb1 op 23 juli 2024 12:34]

Er is natuurlijk wel een groot verschil tussen marktwerking en misbruik maken van je positie in de markt. Zoals Gigabyte al aan gaf is een gezonde marge mogelijk bij hantering van de adviesprijs. Als een ondernemer er vervolgens voor kiest om de prijzen exorbitant op te drijven onder het motto "anders raken we uitverkocht" is gewoonweg misbruik te noemen naar mijn mening.

Daar worden als je het op grotere schaal bekijkt ook regelmatig boetes voor uitgedeeld (denk aan google, microsoft etc die misbruik maakten van hun positie in de markt). En van die crisis hebben de boys daar niet heel veel last. Ten tijden van corona zijn dergelijke bedrijven explosief gegroeid; laptops waren niet aan te slepen tegen prijzen waar je af en toe een rolberoerte van kreeg, dus om dan nu onder het motto het is crisis dergelijke misstanden te verdedigen is naar mijn mening wel heel erg krom te noemen. Daarbij, die warehouses zijn relatief goedkoop om draaiende te houden. Je hoeft het niet warm te stoken, qua stroomkosten ben je de vierkante meter ook de wereld niet kwijt, personeel staat vaak tegen minimale voorwaarden op de werkvloer, dus nee...ik zie niet direct het crisis-gehalte bij zo'n dozen-schuiver
Zolang Megekko niet de enige retailer is hebben ze geen machtspositie en is het simpelweg wat de gek ervoor geeft. Als genoeg mensen het niet pikken of als Megekko een slechte naam krijgt zullen ze het volgende keer anders doen. Maar blijkbaar komen ze ermee weg én is er dus genoeg animo. Dan is het gewoon marktwerking. Dan kan jij ook aan marktwerking doen door niet meer bij ze te kopen. Maar oplichting is misbruik maken van macht ofzo...nee.
De rest is uitverkocht en daarmee zijn ze dus de enige retailer op het moment
Ja en? Je hoeft niet te kopen. Je kan ook een weekje wachten tot de anderen weer voorraad hebben
Ondanks dat ik verder niks om videokaarten geef zijn dit gewoon, net zoals concertkaartjes kopen om er winst mee te maken, nare praktijken en zorgen dit soort acties er bij mij voor dat deze winkel dus een denkbeeldige ster achter zijn naam heeft.

Bij een volgende aankoop betaal ik dan liever een paar euro meer dan dat ik het daar nog bestel. Dus inderdaad, ik hoef daar niks (meer) te kopen.

Vertrouwen komt te voet en vertrekt te paard.

[Reactie gewijzigd door jbhc op 23 juli 2024 12:34]

Anoniem: 454358 @jbhc17 oktober 2022 21:30
Nou en dat is je goed recht, dat is het fijne van een vrije markt. En als meer mensen zo denken houdt een dergelijke manier van verkopen vanzelf op.
We hadden met mountainbikes dezelfde schaarste de afgelopen jaren.

Alle fietsenhandelaren die ik ken hanteerde gewoon de adviesprijs.

Kortingen op overjarige modellen kon je vergeten maar er werd geen poot uitgedraaid.
Adviesprijzen stegen wel door met name stijgingen transport kosten.

Er zijn sectoren met integere winkels. Helaas niet meer in de tech wereld.
Wij hebben dat met zonnepanelen.
Doordat wij gewoon de normale marge hanteren, natuurlijk zijn de inkoop prijzen gestegen, maar we houden de marge percentueel gelijk. Dus in absolute vorm nog steeds iets hoger, krijgen wij dagelijks van klanten te horen dat we vaak duizend of duizenden, bij wat meer panelen, euro's goedkoper zijn dan anderen.
Ook in deze markt wordt er dus heel veel misbruik gemaakt van de paniek die mensen hebben.
Is vergelijkbaar.
Even een realistisch rekenvoorbeeld.

Op een sportfiets zit tussen de 20% tot 35% marge voor de retailer. Daarvoor moet je hem ook afmonteren en afstellen, Adviesgesprek de persoon opmeten etcetera.

Op een fiets van bijvoorbeeld 1000 euro verdien je ongeveer 200 tot 250 euro. Maar je bent minimaal 2 FTE kwijt. (Ook nog een nastel beurt

Dat is gewoon een eerlijke boterham. Niet meer niet minder. Met de prijsverhogingen zijn de netto marges iets gestegen. Maar dat is tientjes werk per fiets.

[Reactie gewijzigd door BarnET op 23 juli 2024 12:34]

Het probleem bij concertkaartjes is wel nog iets anders.
Een concert is iets veel eenmaligers en daardoor is de schaarste veel extremer.
Als dan een partij enkel maar bots gebruikt om uiteindelijk te kunnen scalpen, dan is dat niet wat de originele organisatoren wilden vragen voor hun concert.

Hier ligt dit anders: er zijn meerdere webshops, er is concurrentie. En zelf in het geval van tijdelijke schaarste, dan wacht je even en koop je wat later. Bij concerttickets is dit vaak geen optie, want dan moet je weer lang wachten. Ook kan een Gigabyte later kiezen van minder, niet meer of tegen slechtere voorwaarden aan Megekko te leveren (om zelf weer meer marge te hebben). Scalpers van concertkaarten is vaak moelijker om te vermijden.

Elke andere shop zou net hetzelfde doen, geloof me.
Elke andere shop zou net hetzelfde doen, geloof me
Megekko was in dit geval de enige shop die dit deed.
Je stelling gaat dus niet op.
En daarbij moet je geen volksverlakkerij aanjagen door te zeggen 'een ander doet het ook'.
Er is al te weinig 'ruggengraat' in de maatschapij, zowel bij mensen als bedrijven en instanties.
Neen Megekko was nog de enige met voorraad waardoor ze door gebrek aan concurrentie dit konden doen. Waarom zij meer vooraad hadden geen idee (betere links upstream of door de hogere prijzen geen idee)

En dit heeft toch niets met volksverlakkerij te doen? Er is geen sociale wet die Megekko verplicht hun GPUs goedkoop aan te bieden, je bent niet verplicht er te kopen. VInd je ze te duur maar wil je toch een 4090, koop elders.

Maar ik leef niet in een naieve droomwereld maar in de realiteit. En daar worden marges gekozen om winst te maximaliseren. En maar goed ook, want als je altijd naar de pijpen van klanten of van de manufacturers zou dansen, dan ben je snel failliet en staat er weer personeel op straat, er zijn genoeg PC componenten retailers failliet gegaan de laatste jaren (en van wat je zo leest zijn de marges daar typisch marginaal op de meeste componenten).

Dat je de reactie van Megekko bekritiseert kan ik begrijpen die is bs, maar dat een partij hun prijzen zet dat is hun recht. Dat jij die prijzen te hoog vindt en elders anders koopt dat is jouw recht. Als genoeg mensen wel bij Megekko kopen voor de hogere prijs...dan doet Megekko als bedrijf het enige juiste met hun prijzen. Zij verkopen geen GPUs om de mensen de plezieren he, maar om winst te maken.

En last but not least, je leest was Gigabyte schrijft, maar of dat klopt dat weten we niet (wat voor Gigabyte een gezonde marge is, moet dat niet voor Megekko zijn). Gigabyte is hetzelfde bedrijf dat denk ik nog steeds PSUs verkoopt die je huis in brand kunnen steken, zonder dat ze dat lijkt te storen.

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 23 juli 2024 12:34]

Als klant moet je niet klagen, koop gewoon niet voor die prijzen als deze je niet bevallen. Stel er is toch veel vraag naar voor die prijzen, dan heeft Megekko groot gelijk. Het is toch normaal dat je als bedrijf streeft naar maximale winst, en niemand is verplicht daar te kopen.
Zie hier het probleem met o.a. de woningnood en woningprijzen, in wording. In een notedop.

Bepaalde zaken zou men gewoon middels een prijsplafond paal en perk aan moeten stellen.
Alleen al het gezegde "wat een gek er voor geeft," impliceert dat je met iemand te maken hebt waarvan in algemeenheid aangenomen wordt die niet bij z'n volle verstand moet zijn.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 12:34]

Ja inderdaad fundamentele goederen zoals eerste woningen, voedsel, energie en water, daar moet je inderdaad een evenwicht vinden tussen communistische principes (via prijsplafonds, overheidssubsidies of staatsbedrijven die geen winst voor ogen hebben) en vrije markt, wat heel tricky kan zijn (als je gelukt hebt laat de vrije markt redelijke prijzen toe, maar in slechte tijden kan het heel duur worden als je afhankelijk bent van externe commerciele bedrijven / landen)
Maar hier gaat het natuurlijk over GPUs, wat me helemaal niet essentieel lijkt.
Gigabyte zou ook kunnen wachten tot ze de markt met deftige hoeveelheden kunnen beleveren. Een minimaal aantal kaarten beschikbaar maken, is gewoon om dit soort toestanden vragen. En Megekko is gewoon een commercieel bedrijf dit blijkbaar best weet voor welke prijs je een schaars goed kunt verkopen. Hun goed recht me dunkt. Ik moet zelf werken voor mijn geld en daarom is deze kaart voorlopig niet aan mij besteed. Er zijn nog veel andere dingen die ook niet aan mijn portefeuille besteed zijn. Ik kan daar mee leven.
Die hele denkwijze die jij als gewoon ziet word de ondergang van de mens, alles voor wat geld 🤮
Alles voor wat geld...alsof een GPU "alles" is
Het gaat hier niet over een eerste woning, water, energie of voedsel he, maar over een luxeproduct.

En verder koop ik zulke kaarten gewoon niet (wegens prijs en omdat een 600Watt 2kg kaart me niet interesseert), als genoeg mensen hetzelfde doen zakt de prijs van zelf.

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 23 juli 2024 12:34]

Gaat er niet om of een gpu alles of niets is maar als een bedrijf die de kaarten maakt een gezonde marge over laat voor websites om wist te maken dan kan je best een beetje over de adviesprijs heen gaan maar 400+ euro dan is die winkel gewoon een graaiende oplichter in mijn ogen die misbruik maakt van de situatie
1. We weten niet wat de marge is. Wat Gigabyte als gezonde marge aanschouwt, kan voor Megekko minder gezond lijken.
2. Het is niet Megekkos fout dat voorraden weer schaars blijken te zijn, dat ze daarvan profiteren is normaal als commerciele partij.
3. Niemand verplicht je voor dat geld die kaart daar te kopen, je kiest zelf of het dat waard is, je kan ook wachten. Aangezien je zelf de keuze hebt (en ook op het www alle nodige info over het product vindt), hoe is dit oplichterij? Vind je het te duur, koop dan niet. Oplichterij betekent voor mij dat bepaalde informatie mis weergegeven wordt en je daar pas na de koopovereenkomst kunt achterkomen, dat is hier niet het geval. Je weet wat je al dan niet koopt, je weet wat het al dan niet kost. Transparanter kan niet.
4. "De adviesprijs" betekent ook helemaal niets, heeft vorige generatie ook laten zien. Speelt verder ook weinig rol als je zelf de logische vraag stelt: is het geld wat ik voor het product wil uitgeven het waard, gegeven wat ik ervan verwacht en gegeven wat de alternatieven op de markt zijn (zowel wat betreft andere producten alsook eventueel andere webshops). Of die adviesprijs nu hoog of laag is speelt daarbij geen rol.
5. Ik denk dat je van je stoel zou vallen wat op sommige producten de marge is, niet omdat het een gezonde marge is (wat dat dan ook moet betekenen), maar gewoon omdat de markt het toelaat. De marge bepaalt niet de prijs, maar de markt. Is de marge te klein voor de markt, dan zal een product verdwijnen op korte of langere termijn, zie bv. Optane.
6. Dat sommige het om een of andere reden in hun hoofd halen dat je een bepaald product (dat geen basisproduct is) voor een bepaalde prijs moet kunnen kopen, dat slaat gewoon nergens op. De markt bepaalt de prijs. En de producenten (en retailers) zullen de markt manipuleren (niet negatief bedoelt) als hun dat goed uitkomt.
7. Uiteindelijk is het niet aan de retailers, maar aan de concurrenten om iets aan de prijzen te doen. Dat Nvidia serieus hun best doet om in de eerste plaats niet met zichzelf te concurreren is bekend, vandaar ook dat de prijzen weer duurder zijn dan vorige generatie. Hoop de RDNA3 een voltreffer wordt en minder geprijsd, dan zal de prijs voor deze kaarten ook snel zakken (maar RDNA3 misschien duurder dan adviesprijs worden)

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 23 juli 2024 12:34]

Anoniem: 1832746 @OMEGA_ReD17 oktober 2022 17:40
Tja is het hebzucht, of is het hoe een markt werkt?

De reactie van Megekko is schijnheilig, absoluut mee eens. Maar uiteindelijk is het doel van een bedrijf om zo veel mogelijk te verkopen tegen een zo hoog mogelijke prijs, dat is geen hebzucht maar letterlijk de hele reden dat ze bestaan.
Het kan zijn hoe een markt werkt. Je kunt ook grenzen stellen aan een markt zodat vraag en aanbod in een gezondere verhouding bestaan.
Het kan zijn hoe een markt werkt. Je kunt ook grenzen stellen aan een markt zodat vraag en aanbod in een gezondere verhouding bestaan.
Marja wie bepaald wat een gezonde verhouding is dan?

Ik vind vraag en aanbod op deze manier prima en juist gezond maar jij bijvoorbeeld weer niet.

Het is toch helemaal niet aan Tweakers/Marktplaats om te bepalen wat een verkoper aan winst mag maken op een product?
Gygabyte is het er zelf blijkbaar compleet niet mee eens, daar gaat het artikel over. Zij hebben kaarten een bepaalde adviesprijs gegeven om een specifieke markt te bedienen, wat vervolgens compleet teniet gedaan wordt door een Megekko.

Je zou kunnen zeggen dat Megekko op deze manier de markt verziekt.
Je zou kunnen zeggen dat Megekko op deze manier de markt verziekt.
Toch zit er ook een andere kant aan het verhaal. Stel dat Gigabyte de volgende levering duurder maakt, vanwege gestegen kosten, moet Megekko die dan voor de (inmiddels te lage) introductieprijs verkopen?
Op zich niet zo heel gek, dat Megekko een stukje inflatie incalculeert, op produkten waarvan de inkoopprijs nog niet vaststaat.
Hun prijzen zijn honderden euro's hoger dan die van concurenten.

Ik snap dat dus echt niet, waarom zulke bedrijven altijd verdedigd moeten worden.

Als Gygabyte de volgende levering duurder maakt gaat de adviesprijs uiteraard ook omhoog.
Omdat sommige mensen, wat scalpers doen, prima vinden. Of ze doen dat bijvoorbeeld zelf.

Ik daarintegen kon er wel van genieten toen een bekende bleef zitten met een aantal concertkaartjes toen het concert niet uitverkocht bleek O-)

Ik hoop ook nog steeds dat de prijs van die GPU's compleet inkakt.

[Reactie gewijzigd door jbhc op 23 juli 2024 12:34]

Maar wat is daar mis mee? Iedereen weet toch voor de koop wat het kost en wat het elders kost. Je kan toch zelf beslissen waar, wat en voor hoeveel je iets koop of niet koopt? Dat een retailer zijn eigen marges kiest is toch normaal? En als iemand niet op let en daar toch koopt, dan hebben ze toch gelijk?
Gygabyte is het er zelf blijkbaar compleet niet mee eens, daar gaat het artikel over. Zij hebben kaarten een bepaalde adviesprijs gegeven om een specifieke markt te bedienen, wat vervolgens compleet teniet gedaan wordt door een Megekko.

Je zou kunnen zeggen dat Megekko op deze manier de markt verziekt.
Ik heb op de verkeerde gereageerd zie ik, ging ergens over doorverkoop etc en daar wilde ik eigenlijk op reageren.

Verder is het Gigabyte zijn goed recht om het er niet mee eens te zijn natuurlijk, dat mag maar betekend niet dat winkels de adviesprijs daarom automatisch moeten volgen.
Oh ja met prijsplafonds, die zeer gunstig zullen uitpakken omdat de vraag niet afneemt maar juist toeneemt, terwijl de voorraad hetzelfde blijft. :+
De beste remedie tegen hoge prijzen is een hoge prijs, zonder enig ingrijpen. Dat was een geniale zin die ik recent las, want zo is het met vrijwel alles. Als deze kaarten opeens 5000 euro zouden kosten omdat de voorraad ondermaats is en de vraag voorheen te hoog, dan zou door de hoge prijs de vraag zakken en daarmee ook de prijs. Grenzen stellen in een vrije markt is onzin, dan is de marktwerking compleet weg en is de markt ook niet meer vrij.
Dat is precies zoals het zou moeten gaan ,

alleen is het nu geen markt werking als scalpers mee gaan doen in de weder verkoop echter is er wel vooraad maar die wordt kunstmatige klein gehouden door scalpers,

Als je alles op koopt en maar mondjes maat weer los laat lijkt er kunstmatige schaarste en kun je dus de hoge prijs veroorloven door de markt werking echter is het zo dat de vooraad nu in het scalper magazijn ligt.
De scalpers maken ook onderdeel uit van de totale markt van kopers en verkopers. Zij hebben het geld ervoor over, doen er blijkbaar bovenmatig veel moeite voor en drijven de vraag onnodig hoog op. Het algemene prijspeil stijgt hierdoor. Als niemand het van hen zou kopen en ook niet in de webshop, dan daalt de vraag, terwijl de voorraad (zeker naar mate de launchdatum alweer een tijdje geleden is) verder oploopt. De algemene marktprijs daalt dan weer en de verkrijgbaarheid neemt toe.
Alles heeft beperkt te maken met prijsverhoging en exorbitant winst willen maken. Die laatste twee zijn alleen mogelijk bij extreme tekorten, hoge vraag en koopbereidheid. Iedere koper heeft daar zelf indirect invloed op, want maken deel uit van een grote groep kopers met een bepaald gedrag.

Een plafond voor webshops instellen is even kunstmatig als willen voorkomen dat er scalpers zijn. Als Gigabyte kunnen ze dat natuurlijk proberen, maar beter zouden ze eens zorgen voor voldoende voorraad ipv iedereen verlekkeren en vervolgens met levertijden van >>8 weken opzadelen. Dat is namelijk elke keer hetzelfde en geen nieuw verschijnsel. Als er voldoende kaarten zouden zijn (of voldoende snel een nieuwe lichting) bijpassend bij de vraag, zou er geen intentie zijn om te scalpen en ook niet om als webshop de prijs omhoog te gooien. Oorzaak vs gevolg. Ik vind dit maar makkelijk gepraat van Gigabyte, los wat ik van scalpers of webshops vind. Ik vind dat laatste vooral logische gevolgen.
Maar eenmaal scalpers aan wezig kun je zelfs met 4 keer zo veel nog niet voorkomen,

Ze kopen gewoon immers nog steeds de hele voorraad op en de prijs schiet alsnog omhoog, Alleen nu hebben ze meer kaarten ,

Dus de enige is de consument die goed moet preorderen om zo een correcte vraag aantal door te geven aan de fabrikant + dat je dan de correcte preorder prijs betaald.

Daarnaast is er dan dus geen vraag meer bij scalpers naar kaarten omdat iedereen die er echt een wil al een besteld heeft.

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 23 juli 2024 12:34]

Uitgaande dat de normale consument dan ook alleen besteld wat hij nodig heeft. Scalpers zijn m.i. ook 2 categorieën: de normale consument die eenmalig meerdere bestellingen plaatste en de particuliere handelaar. Het blijft er om gaan wat een normale consument (die ook zelf nooit meerdere bestellingen zal plaatsen) bereidt is om te kopen.

"Maar eenmaal scalpers aan wezig kun je zelfs met 4 keer zo veel nog niet voorkomen, " Dit is dan dus onzin, aangezien deze scalpers afhankelijk zijn van de koopbereidheid van wanhopige consumenten. Aan meer kaarten hebben ze niets zolang ze deze zelf niet meer doorverkopen. Zouden kaarten als ze 5000 euro per stuk kosten dan nog massaal worden gekocht van scalpers? nee, daarom: koopbereidheid = marktwerking.
nee maar of je nu 200 of 800 kaarten op voorraad zet of 1500 ,

De scalpers kopen alles op om de prijs op + 300 te krijgen gezien dat de koop bereidheid is alles daar boven is mee genomen,

kaarten die de scalper over heeft retourd hij en koopt hij direct weer terug dus geen risico voorhem,

schaarste houd aan dus prijs hoog maar wel binnen koop bereid heid , zou de vraagprijs echt 5 K worden zet hij hem gewoon voor 2.5 K op markplaats en gegarandeed verkocht.

De truck van die scalpers is schaarte creeren en dat kan alleen als je alles weg koopt,

Het is net een whale die met crypto walls en drops reguleerd. Dus zolang het aanbod kleiner is dan koop kapitaal van alle scalpers zit je met een issue

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 23 juli 2024 12:34]

En anders gaan scalper er mee aan de haal dus snap ik tweakers ook niet echt.
En directeur reactie? Wat hadden ze verwacht dat die de waarheid spreekt en slecht publiciteit krijgt?
Tweakers heeft baat bij deze webwinkels. De pricewatch is van Tweakers 1 van de verdienmodellen. Voor elke doorklik (en aanschaf misschien?) krijgt tweakers geld. Die zullen niet zo snel met het vingertje gaan wijzen.
Tweakers is *ook* een club die geld verdiend aan het weergeven van webshops in de Pricewatch. Tweakers is geen liefdadigheidsinstantie. Dat mag je best in het achterhoofd houden bij het bekijken van de zoekresultaten.
Er is een befaamd topic over een andere webshop, wat al jaren loopt, waar ze niks mee doen. Zelfs nu ze nog steeds niet hun voorraad op orde hebben of beloftes nakomen. Het zijn allemaal kliks ( tot 50 cent per keer) en dus allemaal geld.

Gelukkig is er custom CSS om dat soort shop te verbergen!

[Reactie gewijzigd door SgtElPotato op 23 juli 2024 12:34]

Volgens mij zijn ze er voor een paar weken weldegelijk uit geweest. Verder is het natuurlijk inmiddels ook wel een heel klein beetje je eigen fout om daar nog te bestellen.

De reviews spreken echt al jaren voor zich. Het is erg jammer dat Tweakers ze keer op keer weer een kans geven en onwetende consumenten hier niet voor behoeden.

Maar goed. Het is sinds de Anschluss van Hardware info toch wel duidelijk welke kant het hier opgegaan is.

Ik weet niet hoe het met anderen zit, maar meer dan een paar keer per week kom ik hier niet meer. En dan voornamelijk nog enkel voor v&a.
Als consument zouden we bij intro gewoon moeten preorderen en daarna niet meer als de prijs duurder is ,

dan zakt de prijse weer vanzelf want niemand neemt nog kaarten af en de gescalpte kaarten komen retour omdat de scalper ze ook niet kwijt kan.

Echter zijn we te rijk geworden in NL en blijkbaar betalen we daarmee graag duren spullen voor status.
Ik ben groot voorstander van Megekko en heb er voorheen nooit problemen gehad bij een bestelling, maar dit siert ze absoluut niet. Hoewel deze praktijken enigszins begrijpelijk zijn, is het wel een beetje teleurstellend - vooral die schijnheilige reactie..
Ik bestel al lange tijd bij hun zowel zakelijk als privé.
Vaak gaf ik hun de gun factor ondanks hogere prijzen, dit ga ik wel opnieuw overwegen nu.
Dus je gaat er gewoon mee door? Ze hadden al een hogere prijs en de gunfactor. Nu hebben ze nog steeds een hogere prijs en ga je opeens aankopen heroverwegen?
Op basis waarvan dan?
De eerdere hogere prijzen die ik vermeld zijn procentueel minder hoog als wat er nu gebeurd.
Zakelijk ben ik altijd goed geholpen door hun, bij Alternate en MaxICT ( LOL ) absoluut niet, dus als ik wat meer betaal vind ik dat niet erg als het zich op andere gebieden terugbetaald.

Waarom ik het nu heroverweeg heeft voornamelijk met de reactie van Megekko te maken, niet eens met de prijs. ( GPU"s zijn in bulk beter te kopen via oost Europese landen )
Alternate doet toch zelfste 4090 msi trio 2300 euro bij launch.
Op andere sites was dat 2099 euro bij launch.
En nu alleen nog te krijgen bij scalpers die ze proberen door te sluizen met 400 euro er bij.
Nog zo trukje als ze niet doorgesluist krijgen doen ze gewoon retour.
Makelijke manier om paar 100 euro's te verdienen zonder risco .

[Reactie gewijzigd door Exitz op 23 juli 2024 12:34]

Alternate koppelde een product van 250 euro aan je order en 'n deel daarvan is denk ik toch een poging om scalpers tegen te gaan.
Toch doen ze lekker mee om 200 extra winst te pakken zoals de genoemde andere webshop.
En de grote grap is dat niemand vraagtekens zet bij de prijs die Gigabyte / Nvidia uitgeeft.

Normaliter zouden tekorten simpelweg leidden tot minder verkopen en dus minder omzet.
Alleen wonder boven wonder blijft de omzet in stijgende lijn terwijl er minder units verkocht worden.

De prijzen van eVGA die konden opeens 1000 euro naar beneden toen duidelijk was dat ze toch afscheid gingen nemen van Nvidia. En eVGA draaide er alsnog 0 euro verlies op.

Het scalpen begint al bij de top en feitelijk heeft niemand er een probleem mee als iedereen het doet.
Zou wel gaaf zijn als ze groot gedeelte van de kaarten , zeg 50% gewoon alleen verkopen bij aanschaf van een nieuwe PC
Misschien moet de consument eens de vinger naar zichzelf wijzen, en dit soort idiote prijzen voor videokaarten simpelweg niet neerleggen.

Wat Megekko doet is perfect inspelen op het gedrag van consumenten, want blijkbaar raken ze de kaarten kwijt voor dit bedrag.
Nou vooral dit, ze komen er mee weg omdat het toch wel gekocht wordt.
Tja zo heb ik m’n ogen uitgekeken in de levertijden topics op GoT ten tijde van de 3080. Ik heb zo m’n principe dat ik het niet normaal vind en het dus ook jammer vind dat anderen er zo makkelijk in mee gaan want dan komen dit soort partijen er inderdaad gewoon mee weg.
Precies, als je dit soort prijzen ziet, gewoon niet kopen. Dan blijft de webshop met de voorraad zitten en dat willen ze ook niet.
Nee, het issue ligt bij Gigabyte en mogelijk verderop bij Nvidia (of de RAM of andere componenten leveranciers) in de keten. Een winkel moet ook gewoon genoeg omzet produceren om de kosten te dekken (huur, personeel, product, etc.).

Gigabyte kwam met ~300 kaarten om ~30 miljoen (Benelux) inwoners te bedienen... Dat is 1 op de 100.000, hopend dat de andere drie leveranciers ook een dergelijk aantal beschikbaar had, zit je misschien op 1 op de 25.000 inwoners... Dat is imho duidelijk VEEL minder aanbod dan vraag en dan ga je natuurlijk VEEL hogere prijzen krijgen!

Laten we een winkelier 'uitkleden' naar de basics, je verkoopt alleen RTX 4090 kaarten, je heb een (web) winkel en personeel die ook betaald moeten worden. Krijg je van Gigabyte misschien 50 kaarten, verdeeld over een aantal verschillende modellen (en ~50 per drie andere leveranciers). Met die nog geen 200 kaarten moet je mogelijk weken, zo niet maanden doen. Zelfs als je voor computer hardware een 'gezonde marge' had, dan kan je daar je kosten niet van dekken, dus schroef je de prijzen omhoog of gooi je de toko dicht en stuur je personeel onbetaald naar huis...

Natuurlijk hebben deze winkels veel meer producten dus zou het niet zo een vaart lopen, maar klanten kunnen geld maar 1x uitgeven en hebben vaak aan 1 videokaart genoeg, dus kan je ze ook geen RTX 3090 Ti meer verkopen. En klanten die geen RTX 4090 kunnen krijgen bij jou, gaan wel naar een ander, die nog wel op voorraad heeft omdat deze veel hogere prijzen vraagt. Mensen die het nu nog niet kunnen betalen, wachten wel even (en sparen eventueel door), er zullen maar weinig teruggrijpen naar kaarten van de vorige generatie.

Ronduit schijnheilig gedrag vanuit Gigabyte!

De kans is gewoon zeer aanwezig dat die 500+ bestellingen zo een beetje de hele animo is bij Megekko of zelfs klanten die bij meerdere shops bestellen en zodra ze geleverd krijgen de rest annuleren (en/of terug sturen) om maar als eerste zo een RTX 4090 te kunnen bemachtigen. Het kan rustig zijn dat met een paar weken/maanden ze de RTX 4090 kaarten niet meer aan de straatstenen kwijt kunnen voor MSRP. Helemaal vreemd dat er zo een 'te kort' is als Nvidia zat te shoppen om hun productie drastisch terug te schalen, ergens wordt schaarste gecreëerd en ik vermoed zo dat dit niet bij de retailers gebeurd...
Andere winkels hebben wel dicht tegen MSRP verkocht, en zijn uitverkocht. Dat wil dus zeggen dat de kaarten op zich een gezonde marge hadden. Het is niet alsof Gigabyte geen marge laat voor de verkopers.
Dat wil dus zeggen dat die winkels de komende tijd geen kaarten hebben om te verkopen... Tegen geen enkel prijs. Geen enkel partij in Tweaker PW heeft de MSRP gehanteerd, Azerty niet, Max ICT niet, etc. Alternate heeft ze alleen te koop in dure gaming PC builds van €5.000-€6.000, de links naar de losse kaarten bestaan niet meer (ook niet te vinden via archive.org)...

Een aantal oorzaken kan ik aanhalen voor de MSRP hanteren:
#1 Dachten dat ze meer zouden krijgen, er niet zo veel vraag zou zijn, etc. Meestal is dat een indicatie van je doelgroep niet kennen.
#2 Op de site zetten voor prijs x, aangeven dat het op voorraad is en later bericht krijgen dat het toch niet op voorraad blijkt te zijn. Reichelt heeft hier een handje van (Met de Raspberry Pi Zero W2 als voorbeeld), mensen bestellen dan vaak meer, maar de rest wordt dan wel opgestuurd, alleen het meest essentiële niet. Het is dan al verstuurd voordat je er wat over kan zeggen... Dit is nasty zaken doen!
#3 Idealistisch. idealistische ondernemers houden het over het algemeen niet lang uit in de consumenten markt...
Ik denk als je de steam statistieke bekijkt dat je veel lager uit komt dan 1 op 25K

dit is een luxe product geen midrange
De Steam hardware charts zijn van September 2022 en laten dus geen RTX 4090 aantallen zien...

Wereld bevolking: 7.753 miljoen
Steam gebruikers: 120 miljoen (actief per maand)
1 op ~65 mensen op aarde is Steam gebruiker.
Laten we stellen dat we 460.000 Steam gebruikers hebben in de Benelux (dat aantal zal een heel stuk hoger liggen in werkelijkheid).

Laten we de percentages van de RTX 3090 (ti) nemen: 0,47% = 2162 RTX 3090 kaarten bij mensen die Steam gebruiken en mee doen aan de Steam hardware survey...

Natuurlijk liggen deze getallen veel hoger voor de relatief rijke Benelux, niet alleen zullen we een veel hoger percentage Steam gebruikers hebben, maar ook nog eens een veel hoger percentage RTX 3090 (ti) bezitters. RTX 4090 bezit is geheel afhankelijk van het aanbod wat dus bij release niet voldoende blijkt te zijn. Maar zelfs met deze hele conservatieve cijfers heeft 1 op 14.000 mensen dus een RTX 3090 (ti)...
Dan moet je wel het rapport van de eerste maand na release nemen nu neem je een hele poos aan adoptatie en lifecycle mee,
De release van de RTX 3090 was waarschijnlijk nog slechter dan de RTX 4090 nu.
Release RTX 3090 is eind september 2020, maar voor oktober en november 2020 staat er nog geen RTX 3090 in de lijst... Die zal zijn opgenomen in 'overige'
@Tomas Hochstenbach Ik vind eigenlijk dat je de reactie van de directeur niet had moeten plaatsen. Nu heb je hem een platform gegeven om mooi weer te spelen, zonder verantwoordelijkheid te nemen. Als hij niet daadwerkelijk op de prijzen wilde reageren, zou het m.i. beter zijn geweest om alleen dat in het artikel te vermelden, en niet zijn onrelevante PR praat te plaatsen.
Die discussie hebben we intern gevoerd. Uiteindelijk hebben we besloten om alleen het meest relevante deel van de reactie te publiceren - het volledige antwoord ging op nog veel meer randzaken in - en te voorzien van de kanttekening die erbij staat. Hoe sterk of zwak die reactie is, daar kan de community zelf een mening over vormen.
Denk je niet dat een en ander uit zijn verband gerukt word? Hoor en wederhoor lijkt mij wel van toepassing. Wel het hele statement van Gigabyte pakken, maar slechts de volgens jullie relevante stukjes reactie van Megekko erbij plaatsen. Het maakt mij wel nieuwsgierig naar het hele verhaal in ieder geval.
Ok, ik snap de beredenering, goed dat het iig een bewust besluit was. Bedankt voor je reactie.
Een commercieel bedrijf dat rationeel handelt o.b.v. de wet van vraag en aanbod verhoogt de prijs wanneer de vraag groter is dan het aanbod. Dit is -juist- klantvriendelijk omdat de beperkte voorraad zo gaat naar de personen/bedrijven die de kaarten het hardst/snelst nodig hebben. Wie het het hardst nodig heeft meten we aan de hand van de prijs die diegene bereid is te betalen.

Of vind je dat Shell ook misbruik maakt van de situatie door de olieprijs omhoog te gooien?
Shell maakt er zeker misbruik van. Vrijwel ieder commercieel bedrijf maakt misbruik als je ze enigzins de kans geeft.

De wet van vraag en aanbod is gewoon de economische variant van "recht van de sterkste", maar ik mag mijn buurman ook niet op z'n muil slaan omdat ik vind dat ik z'n tv meer verdien dan hij.
Shell maakt zeker misbruik van de situatie door de prijs van brandstoffen en olie te verhogen. Sterker nog, concurrenten van Shell maken met Shell en elkaar prijsafspraken hierover.

"Never waste a good crisis." ;-)
200kaarten ff 400,- extra toch 80k extra winst
200kaarten ff 400,- extra toch 80k extra winst
Precies, je bent gek als je het niet doet.
Ook bij de RTX 3xxx launch was dit duidelijk bij Megekko te zien. Prijzen gingen per kwartier omhoog, snel +100-200 euro.
Hier is niks geen misbruik aan. Als de vraag hoog is en het aanbod laag/lager dan de vraag. Dan stijgen de prijzen. Dat is gewoon een economische wet. Dit is gewoon een teken dat er te weinig kaarten zijn of teveel mensen de kaart willen hebben. Ik zie het probleem niet
Het effect van Megekko's prijsverhoging is zelfs alsof er honderden tientallen scalpers tegelijk bij zijn gekomen. Die kopen immers maar enkele kaarten en Megekko heeft in één klap hun voorraad van duizenden honderden kaarten in prijs verhoogd.

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 23 juli 2024 12:34]

Megekko heeft in één klap hun voorraad van duizenden kaarten in prijs verhoogd.
Ik weet dat lezen een vak apart lijkt te zijn, maar Megekko heeft minder dan 200 RTX 4090 kaarten geleverd gekregen (van alle leveranciers bij elkaar) en men had 500+ bestellingen ervoor. Of hebben ze ook meteen de prijzen van alle RTX 3xxx kaarten in prijs verhoogd? Want dat zie ik zo 1-2-3 niet in PW...
Je hebt gelijk, mijn fout. Aangepast.
Ik snap niet dat er hier vraag naar is..
Die snap ik wel, je heb altijd een bepaald segment in gaming dat het allersnelste wil hebben, ongeacht de kosten (en stroomverbruik). Ik heb het momenteel gewoon niet nodig, dus ben geen deel van de doelgroep. En aan je reactie te lezen, ben jij dat ook niet.

Er is vraag naar, maar 500+ klanten die bij Megekko hebben besteld uit de hele Benelux, dat noem ik niet super veel.

En vergeet niet, er zijn mensen die meerdere kaarten hebben besteld (bij verschillende leveranciers), kijk hier op V&A, twee tweakers die ieder twee kaarten aanbieden. Allemaal hoger dan de €1949 MSRP, 15-33% hoger (dat zullen ze er zelf ook voor betaald hebben). En op Marktplaats worden er ook al verschillende aangeboden....
Je zou haast nog beter bij Max ICT gaan kijken zo zeg...

Edit: sarcasme jongens... :+

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 23 juli 2024 12:34]

Ik schaar hun ondertussen bij hetzelfde clubje waar je niet moet wezen voor je spullen.

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 23 juli 2024 12:34]

Ach, je moet maar zo denken, het had ook Max ICT kunnen zijn…
Ik zou als Gigabyte in het vervolg gewoon niet meer leveren aan Megekko.
Korte termijn ook. Laat ik nu net naast een gamer de gene zijn die spullen kan inkopen bij het bedrijf waar ik werk. Waar ik het ze eerst wel gunde (want zo prijs efficiënt zijn ze niet), mogen ze nu naar mijn vinger kijken. Houdoe.
Ik hoop dat Gigabyte besluit om de komende lichting simpel wel niet te leveren aan Megekko. Of bv tot en met kerst geen videokaarten te leveren.

Dat is toch de enige manier. Of simpel weg voor een meerprijs zodat andere goedkoper kunnen zijn.
Het is toch wel bijzonder dat we in een situatie zijn beland waarin we het commerciële bedrijven kwalijk nemen dat ze op de vraag inspelen met hogere prijzen. Blijkbaar is er bij die prijs nog vraag. Als het nou om essentiële producten ging, die bijna publiek zijn, maar het gaat om compleet overbodige luxeproducten.

Het valt voor velen duidelijk nog wel mee met die crisis, zolang we dit soort extreme luxeproducten kopen en ons hier collectief druk maken om de prijs ervan.

[Reactie gewijzigd door Me_Giant op 23 juli 2024 12:34]

Er wordt moord en brand geschreeuwd over scalpers en ondertussen staan er 2 op V&A voor de originele bundelprijs van Alternate welke de desbetreffende Tweaker dus schijnbaar niet kwijt kan spelen en er staat één AIO variant van MSI bij die eveneens weinig succes lijkt te boeken (met wel 'n hogere prijs dan de originele winkelprijs).

Zo'n storm loopt 't niet allemaal, dus over enkele weken kan iedereen die er een zoekt z'n 4090 voor normale prijzen in huis hebben. Deze situatie is zoveel anders dan die van de 3000 series (ook vóór de mining peak, maar gewoon door 't verhoogde animo voor de 3080 na een saaie 2000 series).

Laat je niet gek maken voor die paar dagen of weken. Zij die er rationeel naar kijken weten dat er geen multi-player games zijn die deze kaart echt nodig hebben en dus blijven er enkele Raytracing tech demos met gematigde review scores qua gameplay, 3DMark en een potje Crysis voor de "can it run Crysis?" meme over om daarna terug te gaan naar remasters en de gangbare competitive multi-player spellen die men ook met de huidige GPU al op 200+ fps zit te spelen.

[Reactie gewijzigd door Paprika op 23 juli 2024 12:34]

Eens. Mijn 2080TI is nog steeds zwaar overpowered voor vrijwel iedere game, en ik heb een 120Hz 4K monitor. Er zijn weinig tot geen games waar ik meer power wens.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 23 juli 2024 12:34]

Tja, waarom verkopen ze dan niet gewoon zelf direct aan consumenten? In plaats van met tussenbedrijven die *surprise surprise* winst willen maken!
Anoniem: 1832746 @basdej17 oktober 2022 17:51
Ook omdat *surprise surprise* een goede webshop opzetten tijd, geld en personeel kost. 'Doe het gewoon zelf' is natuurlijk leuk, maar dan moet je wel vanaf 0 beginnen. Tijdens die periode is het niet je core business, dus is de kans best groot dat er niet genoeg middelen zijn om het een succes te maken. Eindstand, consument koopt niet bij je omdat de ervaring verschrikkelijk is.

Dit is natuurlijk heel kort door de bocht, maar gewoon roepen 'doe het gewoon zelf' is net zo kort door de bocht. Een webshop opzetten heeft best wat voeten in de aarde, zeker als je het doet uit je eigen naam en daarbij een verwachting van service bij komt.
Het is wel hun bewuste keuze geweest om het als niet core-business te beschouwen. Dan moeten ze ook de gevolgen dragen.
De Megekko-directeur zegt dat de situatie 'onze branche geen goed doet'. Op het feit dat de kaarten specifiek bij Megekko duur zijn, gaat hij in zijn reactie niet in.
Tuurlijk gaat hij daar niet op in. Dit is gewoon geldklopperij. Behoorlijk schandalig, maar niet geheel de schuld van Megekko. Gigabyte had gewoon maximale prijzen moeten afspreken in de overeenkomsten met distributeurs. Zelfde manier hoe Apple dat doet met hun distributeurs.
Volgens de wet mag dit niet
Eén zwaluw maakt nog geen zomer, dus ik gooide dat nog maar even door Google. Inderdaad is dit kantoor lang niet de enige die met deze info komt. (O.a. ook hier.)

Maximumprijzen mogen dus wél (mits er voldoende marge onder zit)!
Even heel simpel gezegd: De prijs die een afnemer betaalt om een product op voorraad te nemen mag (verkoopprijs), alleen de prijs die de klant betaalt mogen geen afspraken over gemaakt worden (wederverkoopprijs).

Dus in dit geval mag het dus niet: Er mogen geen afspraken gemaakt worden over de prijs die de eindklant betaalt.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 23 juli 2024 12:34]

Tja wat niet mag, maar onderzoek ernaar is er nauwelijks:
uitvoering: Canon EOS R5 Zwart

uitvoering: Nikon Z9 Zwart

uitvoering: Sony A7 IV Body Zwart

en zo zijn er vast meer producten die gewoon verkocht worden voor dezelfde prijs. Of het mag of niet, maar het gebeurd zeker al op grote schaal.
Gewoon de winkels mailen en je krijgt 'n lagere prijs. Dat werkt echter niet voor videokaarten :+.
Ja, maar je snapt mijn punt. Andere winkels doen wel eens prima aanbiedingen bv in combinatie met geheugenkaarten.

maar toch er worden afspraken gemaakt op grote schaal.
De distributeur mag rustig een maximale prijs afspreken waarvoor de webshop die mag verkopen, op straffe dat als ze meer gaan vragen dat ze de volgende keer gewoon geen voorraad krijgen.
Je mag in de EU helaas alleen adviesprijzen geven.
Ze mogen geen contact opnemen met winkels voor het sturen op de prijs, dat is wettelijk verboden. Alleen de winkel adviseren is toegestaan.
Tsja je kan ook gewoon zeg
Gen, verkoop je niet aan die projs krijgt je concurrent er meer. En dat mag dus wel
Ken voldoende bedrijven waar je als verkoper een telefoontje krijgt van je leverancier als je onder de prijs zit. Is ook heel makkelijk te zien. Als een product overal hetzelfde kost, kun je ervan uitgaan dat er sturing plaats vind.

Daarnaast zijn er ook veel leveranciers die jou als dropshipper een prijs opleggen. Of jou verbieden om op bol.com te verkopen.
Kan maar dan vliegen ze de volgende dag alsnog op marktplaats tegen een woekertarief wegens schaarste. Hoe dan ook zal er iemand aan verdienen.
Anoniem: 1832746 @Hatsjoe17 oktober 2022 17:43
Hier boven ook al besproken, maar wat jij geldklopperij noemt is gewoon hoe de markt werkt. Er is meer vraag dan aanbod, dus gaat de prijs omhoog.
De reactie slaat inderdaad nergens op, dit is niet 'beter voor de gamers' of wat dan ook. Maar dit is wel hoe een markt werkt, er is niet één prijs en daar moeten we het maar voor doen, dat is nooit zo geweest.

En daarnaast in die context is deze hele kaart natuurlijk gewoon achterlijk duur :) Het is de niche kaart voor mensen die het niet boeit wat de prijs/performance verhouding is, maar gewoon maximale performance willen tegen welke kosten dan ook. Dat lijkt me juist de uitgelezen kaart om de prijs bij te verhogen, je treft normale gamers niet en de mensen die de kaart willen betalen toch wel want redelijke prijs/performance boeit ze niet :)
En waarom denk je dat die kaart zo achterlijk duur is?

Omdat Nvidia en GigaByte gewoon ook een veelvoud van die 200 euro als kans zien en pakken. Maar het is fout als je het openlijk doet...
Wat is hier schandalig aan? Leuk is anders maar ik mis oprecht wat hier schandalig aan is. Wij leven in een kapitalistische samenleving, geen communistische. Iets met vraag en aanbod en vrije marktwerking. Koop het dan lekker elders en stem met je portemonnee. Of voer net als voor boeken een max prijs in.
Je kunt hem toch ook gewoon niet kopen?
Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat er zoveel mensen zijn die een 4090 willen en kunnen betalen. Als de gemiddelde tweaker bereid was om 1 a 2 maanden te wachten, dan zouden deze praktijken een stuk minder vaak gebeuren, maarja we moeten alles nu hebben, dus dan krijg je dit soort dingen.

[Reactie gewijzigd door B127 op 23 juli 2024 12:34]

[...]
Tuurlijk gaat hij daar niet op in. Dit is gewoon geldklopperij. ...
Nee. Het is niet netjes, maar het is geen geldklopperij. Het is aan ons consumenten om mee te gaan in de gekte. Apple maakt al meer dan honderd miljard winst per jaar. Geldklopperij? Weet ik niet. Wil ik daaraan meedoen? Nee.
En het is niet alsof de 4090 een noodzaak is om te hebben. Maar voor mij is dit heel makkelijk: probeer je van de situatie misbruik te maken? Doei.
Goedendag, mijn naam is S.Calper. Ik kom even je videokaarten opkopen die jij van je distributeur voor max X aan je klanten mag verkopen. Ik neem met plezier heel je voorraad in 1 keer af.
Een nette prijs zou 300-500 euro zijn.
De prijs is wat de gek er voor geeft. Het gaat hier om een luxe artikel, dat is gewoon vraag en aanbod. Momenteel zijn er veel grotere problemen met de prijzen van voedsel en energie dan de launchprijs van een videokaart.
Een luxe artikel waarbij men zich ook goed moet afvragen wat het nut voor een versie als de RTX 4090 is, zelfs voor de meer hardcore PC gamer. De meerwaarde toont zich namelijk eigenlijk alleen indien je op 4K ultra speelt, dit is zelfs onder dit segment van PC gamers toch al weer een niche. Veel mensen verkiezen toch nog snel 1440p met hoge refresh rates. En daarin vormt CPU i.c.m. de RTX 4090 binnen veel games een bottleneck.

Dit is in loop der jaren toch duidelijk anders geworden, dan bijvoorbeeld nog de tijden van de 1000 serie. Waarin zelfs de meest high-end kaart toch eigenlijk voor iedere gamer wel zijn meerwaarde had. En gezien de beperkte 4080 16 GB benchmarks, is het zelfs met deze generatie nog maar een beetje de vraag of deze kaart op 1440p al niet een bottleneck door CPU gaat hebben met huidige generatie CPU's op dit moment.

Inmiddels bereiken we qua hardware voor gaming gewoon een punt waarop meer lang niet altijd meer beter is. Maar het verstandig is om goed te kijken naar de geplande use case. Niet alleen uit oogpunt van aanschafprijs, maar ook voor wat betreft de verdere verbruikskosten van een deel van dit soort ultra high-end hardware.
Anoniem: 1832746 @jaaoie1717 oktober 2022 17:32
Tja en alles moet gratis zijn en iedereen moet werken voor de lol.

Er is genoeg aan te merken op de prijs, en 2000 euro vind ik ook veel te veel geld. Maar wat jij zegt slaat natuurlijk helemaal nergens op. Je hebt het hier over het meest high-end product wat er is, wat in kleine batches wordt gemaakt. Goede kans dat het materiaal alleen al zoveel kost, nog los van het feit dat dit echt de cherry picked chips zijn die van een wafer af komen.
Daarnaast heb je nog te maken met het feit dat de mensen die dit ontwerpen ook geld willen verdienen.

Nvidia maakt hier een goede marge op, en de prijsverhoging is zeker genoeg gedreven door puur vraag en aanbod. Maar 300-500 euro is niet realistisch, dat zie je hopelijk ook zelf wel in.
Maar het lijkt mij dat als je een dergelijke reactie zite van Gigabyte, de prijs niet gedreven wordt door de vraag/aanbod maar gewoon hebberigheid webshops die weten dat er een schaarste is van high-end kaarten.
Maar het lijkt mij dat als je een dergelijke reactie zite van Gigabyte, de prijs niet gedreven wordt door de vraag/aanbod maar gewoon hebberigheid webshops die weten dat er een schaarste is van high-end kaarten.
Dat is dus precies vraag en aanbod, bij veel vraag en weinig aanbod gaat de prijs omhoog omdat genoeg mensen die prijs dus wel willen betalen. Als mensen die prijs niet willen betalen, zakt de prijs vanzelf.
Dit is hetzelfde soort vraag-en-aanbod wat je ziet in de oliebranche.
Lekker de kraan dichtdraaien, dan gaat de prijs per eenhied omhoog en maak je dus velen malen meer winst met mindere inspanning.

2500-3000 Euro voor een grafische kaart is compleet van de zotte en staat niet in verhouding tot de werkelijke kosten of de verwachte levensduur.

Zelfs met de huidige (kunstmatige) inflatie zou een de top kaart misschien de 1200 aan kunnen tikken en het onderste segment bij 350-400 beginnen, bij release, maar markmanipulatie is toch wel de drijfveer van de winst de laatste jaren.
Voor mij ook de reden dat ik mijn, voor mijn doen ook stokoude GTX 1060 6GB toch nog even lekker aan houd.
Gaat die kapot moet er iets anders komen. maar dan word het ook weer iets in die klasse van de 1060.
Wat ik toen duur vond was de GTX 295 Dual GPU van ASUS. 999 euro toen betaald voor een high-end klasse videokaart. vergelijkbaar met de 3090/4090 van nu maar dan jaren terug.
Die kaart heb ik nu nog trouwens.

Na de 30x0 series fiasco ben ik uiteindelijk nagenoeg ook helemaal mee gestopt met gaming.
Hardware wat ik nu heb gebruik ik zolang het blijft werken, daarna zien we dus wel.

voorheen bestond mijn focus uit high-end, en stroomverbruik was een nevenzaak.

nu alles duurder word en hardware ook nog eens peperduur zijn in gebruik, ligt mijn focus nu toch aan snelle hardware MAAR ook zuinigheid. beetje van den zotte dat een moderne high end pc minimaal 700 a 800 watt verbruikt (ik noem maar een cijfer)

Voor dagelijkse dingen gebruik ik op dit moment een Macbook 13 pro M1 basis model.
laag stroomverbruik, stil. de games die ik nog enigzins speel doen het er ook erg goed op.
mocht ik serieus een game willen starten (BF5, BF1) start ik de nu toch wat ouder gaming pc op. die het nog uitstekend doet en verbruik heel erg netjes in bedwang houd.

Dingen als crisis, oorlog, corona heeft mij toch laten omdenken wat ik bereid ben nog uit te geven aan een pc.
2000/2500 euro kan ik een hoop rekeningen betalen van en nog eens goed van eten. en tussendoor eens ergens naartoe gaan.
koop ik zo een stroomvreter hangt die maar wat, en is het dood kapitaal.
Na de 30x0 series fiasco ben ik uiteindelijk nagenoeg ook helemaal mee gestopt met gaming.
Hardware wat ik nu heb gebruik ik zolang het blijft werken, daarna zien we dus wel.
Ik ken meer mensen die er zo over denken. Sommige noodgedwongen en anderen als bewuste keuze.

Dit soort prijsopdrijvingen zou ook best nadelige gevolgen kunnen hebben voor de gaming industrie. Mensen willen, uiteraard, steeds betere and mooier uitziende games, maar er is een heel duidelijke tendens naar minder veeleisende producten. Als je je hardware niet meer kan, of wil, vernieuwen dan heb je de keuze niet meer om een AAA-game (voor het belachelijk hoge bedrag van 80-100 Euro) aan te schaffen. Dan praten we over games die 15-20 Euro kosten, en daar kan de industrie niet meer van leven (zeggen ze).

Er zal heus wel weer een kantelpunt komen, want de hardware en software industrie hebben elkaar heel erg hard nodig, en de PC is nog lang niet uitgespeeld als gaming platform.
Over het algemeen zou technische ontwikkeling de prijzen moeten doen dalen, gelijk houden of misschien marginaal laten stijgen.

Kijk je naar de geschiedenis van de kosten van computers, dan zie je dat deze veelal verhoudingsgewijs stukken goedkoper zijn geworden, dit gold ook voor videokaarten tot ongeveer 2018 toen minen meer en meer aan populairiteit won. Gemiddeld stegen de prijzen toen met 25 a 30 %, redelijk wat maar nog te behapstukken.

Je ziet dit bevoorbeeld bij de 1080TI die op ongeveer € 900 begon in 2017 en in 2018 op +/- € 1100 stond.
We hebben het dan over een hi-end kaart.

Minen werd populairder en mensen betaalde de vraagprijs gewoon, dus de 2080TI begon bij ongeveer € 1350

De 3080 begon ongeveer op dezelfde hoogte van € 1350, maar werd al snel naar de € 1800 gegooit, door o.a mining en salvagers. Mensen betaalde het echter gewoon.

Nu de 4080 waarbij de verwacht prijs op dit moment op 18 a 1900 ligt en mogelijk hoger, dit is niet meer ivm met minen, maar mogelijk wel het gevolg van dat men heeft gezien dat de markt toch wel betaald.

Dat het op een gegeven moment gaat stagneren en weer daalt is ook logisch, maar dat zal denk ik in de eerste 2 a 3 generaties (van kaarten) nog niet zijn.

De prijsontwikkeling is logisch gevolg van, maar de prijzen momenteel zijn echt zwaar overdreven.
Geruchten zijn dat er nog een cherrypicked versie komt. (3090TI?)
Neem nog 700€. Spijtig genoeg zal dat voorlopig niet meer het geval zijn. Net een 2060 gekocht voor 249€ omdat mijn vorige kaart de geest gegeven heeft. De prijzen zijn te zot voor woorden.
Vergeet de inflatie niet, en dat de euro ook nog eens is weggezakt tov de us dollar. 1000 dollar vijf jaar geleden s nu 1400 euro ipv 950 euro destijds
De laatste keer dat we zulke prijzen zagen voor een high end kaart was een decennium geleden. En zelfs dan zat de GTX680 nog maar net onder de 500 euro.
Gewoon niet meer leveren aan dergelijke webshops, dan is het zo afgelopen.
Dat mag dus wettelijk niet. Megekko doet wettelijk niets fout helaas..
Gelukkig is Gigabyte niet de enige speler op de markt en ik vermoed dat Gigabyte meer pijn gaat lijden als dergelijke winkels dan ook meteen helemaal niets meer kopen/verkopen van Gigabyte en extra inzetten op de concurrentie van Gigabyte door bv. MSI partner te worden. Wellicht wil MSI wel extra leveren...
Wat is er dan exact afgelopen?

Ik bedoel Nvidia en Gigabyte die pakken net zo goed een extra pak winst op deze kaarten, net zoals Megekko doet.
Megekko maakt simpelweg slim gebruik van de situatie, ook om hun eigen winst te verhogen. Dat hebben wij al bij vrijwel alle webshops gezien met RTX30 en RX 6000... Niet dat het niet goed is, maar als de voorraden slecht blijven zie ik deze praktijken niet snel verdwijnen...
20% winst per kaart pakken hoef je niet te prijzen hoor. Het is gewoon schandalig. 5% (€100) als de voorraad bijna op is kan ik nog begrijpen maar ook niet helemaal netjes. Als ze dit niet rechtzetten zal ik straks bij het samenstellen van mijn nieuwe computer sneller naar andere webshops kijken (ik kocht tot nu toe bijna exclusief bij Megekko).
Anoniem: 574346 @Memori17 oktober 2022 21:33
Heb jij ooit een bedrijf van binnen gezien? 5% marge kan geen enkel bedrijf van leven, 20% is heel normaal als je een beetje fatsoenlijk loon wilt betalen aal je medewerkers. En producten die schaars zijn en tot de luxe categorie behoren is 20% marge een lachertje, dat ligt normaal veel hoger.
Maar we hebben het hier over 20% bovenop de retail prijs waar dus al de normale marges inzitten.
Anoniem: 574346 @Memori17 oktober 2022 22:18
In de IT en zeker GPU's zit bijna geen marge. De marges die je doorgaans kan maken zijn 5% op GPU's. Je moet het hebben van een combinatie van componenten en eventueel wat extra diensten zoals het bouwen van PC's. Megekko en azerty zijn bijna altijd de goedkoopste op IT gebied, die schuiven tegen 5% waarvoor bijna niemand het kan doen, dat ze dan een keertje 20 - 30% pakken op een luxe product moeten mensen niet zo over zeuren vind ik.
Maar de eerste 150 (ik noem maar wat) mensen konden het gewoon voor de basisprijs kopen. De laatste 50 voor 20% meer verkopen is gewoon schandalig. Gigabyte denkt het erzelfde over. Ze waren al bereid om voor de basisprijs te verkopen..

[Reactie gewijzigd door Memori op 23 juli 2024 12:34]

Dat is niet helemaal waar. Het hangt er namelijk vanaf wat je er als bedrijf voor moet doen.
Er zijn zat bedrijven die van minder dan 5% marge heel goed kunnen leven, natuurlijk is het dan wel zo dat er een geautomatiseerd proces is en dus weinig (loon) kosten.
Ik denk hier precies hetzelfde over. Mijn nieiwe pc build van 3k ga ik mooi ergens anders bestellen.

[Reactie gewijzigd door rikkert_1990 op 23 juli 2024 12:34]

Niemand verplicht je om bij Megekko te kopen.
Ik heb een beetje dubbel gevoel hierbij. Ik vind namelijk dat fabrikanten in beginsel vrijheid moeten hebben om de prijs omhoog bij te stellen als de markt bereid is dat te betalen. KWestie van vraag en aanbod. Alleen als er sprake is van echte oneerlijke handelspraktijk etc. dan wordt het een ander verhaal.

[Reactie gewijzigd door PjotterP op 23 juli 2024 12:34]

Fabrikanten kunnen dat inderdaad. Webshops ook, maar die steken dan in dit geval honderden euros winst in hun eigen zak terwijl ze maar dozenschuivertje spelen en Nvidia/AIBs bijna al het werk doen. Marktwerking etc. maar dan moet je niet gek staan te kijken als fabrikanten geen kaarten meer gaan leveren aan je.

[Reactie gewijzigd door Seditiar op 23 juli 2024 12:34]

Webshops ook, maar die steken dan in dit geval honderden euros winst in hun eigen zak terwijl ze maar dozenschuivertje spelen en Nvidia/AIBs bijna al het werk doen.

Eens maar dat is dan aan gigabyte om meer te vragen aan de dozenschuivers
Anoniem: 1832746 @Seditiar17 oktober 2022 17:48
Marktwerking etc. maar dan moet je niet gek staan te kijken als fabrikanten geen kaarten meer gaan leveren aan je.
Gelukkig ligt het bij Nvidia meer andersom, de AIB's lopen weg door de woekerpraktijken van ze. En geen verrassing, Nvidia is altijd al het meest anti-consumenten bedrijf in de PC markt, die reputatie hebben ze en toch zijn mensen weer verbaasd als ze weer meer vragen voor hun kaarten :+
De schuld ligt deels bij Nvidia/supplier, deels bij distributeurs. Scalpen van deze kaarten is nog steeds erg gemakkelijk. Wat dat betreft zou er een soort van reserveringssysteem voor gamers moeten komen, net zoals bij de Steam Deck aan is gehouden. Amazon, eBay en dat soort sites staan nu vol met overpriced kaarten. Een statement achteraf is dan ook een zwaktebod en dit hadden ze nu toch wel kunnen voorzien.
Of gewoon geduld hebben.
Oh je kunt ze gewoon kopen hoor, ik heb geen kaart nodig. Maar het is een beetje sneu dat Megekko voor 2650 euro RTX 4090 kaarten op marktplaats zet:
https://www.marktplaats.n...0-tuf-rtx4090-o24g-gaming
hmmm
en maar klagen en zeggen van woekerprijzen
maar ik hoor niemand iets roepen over dat ze waarschijnlijk ook weleens iets met verlies verkopen omdat ze met de markt mee moeten
of de kosten die ze moeten maken voor de grote aantallen retouren die ze te verwerken krijgen dit moet ook allemaal met hand worden na gekeken voor dat het weer verkocht kan worden en ja personeel kost geld of te wel jullie kosten meer dan je op je loonstrookje ziet
Tijdens corona is de GPU markt enorm gestegen. Reken maar dat ze toen goed zijn binnengelopen. En ze hopen nu op deel 2.
denk dat de prijzen zo hoog liggen omdat heel veel kaarten in mining rigs komen om crypto te minen . vroeger hadden alleen gamers een kaart nodig nu ook mensen die er geld mee verdienen door te minen . en kaarten worden schaars omdat miners vaak hele partijen kopen . en dat drijft de prijzen snel op ,aar vind het sowieso belachelijk dat je 2000 voor ene kaart neer moet tellen.
meer drukte houd ook in meer retouren en dus meer personeel en dus automatisch hogere kosten
Je bedoelt retourkaarten van de scalpers?
nee de retouren van alle hardware die men te verwerken krijgt niet alleen de videokaarten
ik denk dat je waarschijnlijk schrikt van de hoeveelheid retouren die ze te verwerken krijgen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.