Nvidia: problemen 12Vhpwr-connectoren komen door niet goed ingeplugde stekkers

Nvidia vermoedt dat de oververhitting van de 12Vhpwr-connectoren bij sommige van zijn klanten is ontstaan omdat die stekkers niet volledig waren ingeplugd op de videokaarten. Het bedrijf is naar eigen zeggen op de hoogte van ongeveer vijftig schadegevallen wereldwijd.

Om er zeker van te zijn dat de 12Vhpwr-connector die Nvidia gebruikt op GeForce RTX 4090-gpu's correct is aangesloten, dienen klanten na te gaan of er geen ruimte is ontstaan tussen de stekker en de opening op de videokaart. Nvidia heeft een foto van een correcte aansluiting, en niet correcte aansluiting, gedeeld als referentie.

Deze voorlopige vaststelling van Nvidia komt overeen met de bevindingen van GamersNexus. Deze YouTuber stelde eerder deze week ook vast dat sommige beschadigde adapters hoogstwaarschijnlijk niet volledig waren ingeplugd en dat de kans op oververhitting hierdoor kon toenemen. GamersNexus merkte ook op dat er een sluitingsmechanisme aanwezig is op de stekker. Dat mechanisme zou echter niet genoeg feedback geven om de gebruiker te laten weten wanneer de stekker correct is aangesloten.

Eerder deze maand ontdekte Igor's LAB ook al dat Nvidia de omstreden 12Vhpwr-connector door twee verschillende Taiwanese fabrikanten laat leveren, Astron en NTK. Igor's LAB ontdekte ook kleine verschillen tussen de stekkers van beide fabrikanten. De ene had een enkel veersysteem voor de pinnetjes, terwijl de andere een dubbel veersysteem had. Het blijft echter onduidelijk of daar ook de oorzaak van de problemen ligt. Tweakers schreef een achtergrondartikel over de oververhittingsproblemen die zijn ontstaan met de 12Vhpwr-connector die Nvidia gebruikt op GeForce RTX 4090-gpu's en de mogelijke oorzaken ervan.

Referentiebeelden Nvidia wat betreft de aansluiting van de 12Vhpwr-connector

Door Jay Stout

Redacteur

19-11-2022 • 11:41

214 Linkedin

Reacties (214)

Wijzig sortering
Slecht ontwerp als het zo makkelijk is om de kaart foutief aan te sluiten. Je kunt het user error noemen, maar dat is wel lekker makkelijk. Nvidia neemt natuurlijk nooit verantwoordelijkheid, zelfs niet ten opzichte van Apple toen ze chips met fabricage fouten leverde. Ook de redenen dat Apple niet meer samenwerkt met ze.
Reageer
Nvidia neemt natuurlijk nooit verantwoordelijkheid
Dat doen ze in dit geval wel, in ieder geval Steve van Gamers Nexus gaf gister aan dat Nvidia verklaard heeft alle bestaande gevallen op te lossen met een vervanging.

Het kan natuurlijk wel zo zijn, dat nu het onderzoek is afgerond, de oorzaak bekend lijkt en dit nu ook bekend is bij toekomstig kopers, dat ergens in de toekomst dit kan veranderen en het vanaf enig moment wel als User Error beoordeeld zal worden. Dat moet echter blijken de in de toekomst.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 19 november 2022 13:43]

Reageer
De reactie komt wel vrij laat, temeer na een paar dagen van GamersNexus, welke er enorm veel tijd en geld erin gestoken hebben. Op zich is Nvidia is rijkelijk te laat en hadden al eerder moeten laten weten dat een vervanging aan de orde is. Het is een consumenten markt en daar gelden bepaalde regels, ook al zijn het er maar 50 er zit duidelijk een design fout in. Hetzij je controlepins korter maken, maar beter een goed klik systeem.
edit: ik kan me dit eigenlijk niet voorstellen, je kan een fout maken, dan zet je je eigen specialisten erop. Dan nog moeten wachten tot een outsider de oorzaak aanduid. Dit had gewoon vermeden kunnen zijn. Gewoon een advies was al voldoende.
En wat nog erger is, hun mea culpa komt pas na onderzoek GamersNexus

[Reactie gewijzigd door redzebrax op 19 november 2022 22:24]

Reageer
Het is natuurlijk geen race om maar zo snel mogelijk een reactie te hebben, nu heb ik geen 'skin in this game', want ik heb geen RTX 4090 (heel of defect) en ook geen aandelen Nvidia maar ik zie liever een gedegen onderzoek dat tijd kost dan een afgeraffeld onderzoek om maar snel een reactie te hebben, waarbij je een risico loopt dat de conclusie niet klopt, zie bijvoorbeeld de andere onderzoeken van diverse techsiites, die allemaal wel iets goed hadden in hun onderzoek, maar ook allemaal wel iets fout, terwijl op basis van die 'onderzoeken' wel conclusies getrokken werden op o.a. reddit en andere techfora.

Wat dat betreft vind ik het juist goed dat zowel Nvidia als Gamers Nexus hun tijd genomen hebben voor hun onderzoeken, en dat GN dan toevallig een dag of wat eerder is, daar hecht ik dan weer niet zo heel waarde aan, al is het wel goed voor GN denk ik, want was Nvidia eerder geweest hadden ze denk ik aardig wat exposure gemist, die ze nu wel pakken. Dus wat betreft vind ik het mooi juist voor GN dat zij het als eerste bij het rechte eind lijken te hebben gehad en dat Nvidia's onderzoek hun onderzoek lijkt te bevestigen. Weer wat extrta credits voor Steve en zijn medewerkers.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 19 november 2022 22:07]

Reageer
Het gaat hier niet over een snelle reactie, het gaat erover dat Nvidia de conclusies volgt van GamersNexus een onderzoek dat ze met hun eigen grotere middelen veel eerder hadden kunnen doen. Het gaat erook over dat Nvidia, hoewel de oorzaak niet bekent al eerder advies had kunnen geven.
edit: stel voor als GamersNexus niet met die conclusies was gekomen, hoelang moest je dan wachten op Nvidia ?

[Reactie gewijzigd door redzebrax op 19 november 2022 22:43]

Reageer
Het gaat hier niet over een snelle reactie, het gaat erover dat Nvidia de conclusies volgt van GamersNexus een onderzoek dat ze met hun eigen grotere middelen veel eerder hadden kunnen doen.
Voor zover ik het begreep zoals Steven van GN aangaf laat het onderzoek van Nvidia, dat onafhankelijk van het GN onderzoek is uitgevoerd, dezelfde conclusies zien als waar GN mee kwam. Voor zover ik het van Steve van GN begreep gebruiken ze dus niet zoals jij naar lijkt te hinten de resultaten van GN, maar ze bevestigen juist conclusies van GN. Iets wat juist belangrijk is, want er zijn dan 2 onderzoeken die ongeveer hetzelfde concludeerden. Dat is zoals ik Steve's video van gister in ieder geval interpreteerde, en niet dat Nvidia zelf geen onderzoek heeft gedaan, maar leunt op Steve's onderzoek.
Het gaat erook over dat Nvidia, hoewel de oorzaak niet bekent al eerder advies had kunnen geven.
Dat deden ze toch ook al? Nvidia heeft (net als alle techsites trouwens, die zich er actief mee bemoeid hebben) altijd aangegeven de kabels goed te controleren op correcte bevestiging. Dat advies is er al van dag 1 en blijkt gezien de conclusies uit beide onderzoeken dus ook het meest belangrijke advies geweest te zijn.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 19 november 2022 23:00]

Reageer
mmm, zoveel dagen later dan zit er al ergens een input van GN, zij lezen ook alles wat relevant is. Ongewild misschien. Blijft nog steeds wat ik zeg Nvidia heeft betere resources en had eerder tot een conclusie moeten komen dan GN en een duidelijk statement maken, hetzij naar vervanging, hetzij naar waarschuwing. Soit elkeen in Europa kan een vervanging aanvragen. GN is gewoon een informatief medium, Nvidia moet de wetten van Europa volgen.

[Reactie gewijzigd door redzebrax op 19 november 2022 23:11]

Reageer
Als je de Europese wet wil volgen moet je bij de verkoper zijn, die is richting de consument verantwoordelijk voor een conform product zoals dat wettelijk mooi heet, niet de fabrikant (in dit geval Nvidia, maar dit is natuurlijk ook bij andere producten van toepassing). De verkoper mag het dan op zijn beurt met zijn voorschakel oplossen tot het bij Nvidia op het bordje komt, de consument mag daar echter geen last van hebben. Een Europeaan heeft wettelijk gezien dus niet te schaften met wat Nvidia al dan niet zegt of onderzoekt, die moet gewoon bij de verkoper zijn die hem de kaart verkocht heeft.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 19 november 2022 23:16]

Reageer
inderdaad je moet altijd bij de verkoper zijn, uiteindelijk komt het bij Nvidia terecht, maar laten we wel wezen deze hele heisa wat ze hadden kunnen vermijden komt bij hun terecht. Die 4090 is een hell van een kaart.
Reageer
Je vergeet even dat Nvidia een beursgenoteerd bedrijf is. Dan moet je verdomd zeker van je zaak zijn als je statements naar buiten brengt die de aandelenkoers zouden kunnen beïnvloeden. GN kan een volgende video uitbrengen: "oopsie, we hadden het toch verkeerd". Bij Nvidia worden bestuurders door boze aandeelhouders aangeklaagd....
Reageer
ja lol, de schade was er al, aandeelhouders kijken vooral hoe men omgaat met dergelijke zaken en of dit invloed heeft op een toekomstige verkoop. Hun 2 verschillende 4080's was nu ook niet het beste voorbeeld van hun voorspelling hoe een markt zou reageren. Gelukkig bleef het nu bij een aantal defecte kaarten (connectoren), het zag er veel slechter uit als je echt brand als gevolg had. Probeer dan maar eens te winnen in een consumentenmarkt.

[Reactie gewijzigd door redzebrax op 21 november 2022 20:47]

Reageer
Ik ben niet echt akkoord hoor.
Als je zelf een videokaart in je pc zet, dan ben je ZELF verantwoordelijk om dat op de goede manier te doen.
Laat je het doen door de computerwinkel, dan zijn zij verantwoordelijk.
Als je een strijkijzer gebruikt steek je de stekker toch ook niet half in het stopcontact?

Vroeger heeft een vriend van mij nog voorgehad dat een ram latje niet helemaal perfect zat: moederbord en latje op een paar seconden beschadigd... eigen schuld.

Als je weet dat je een videokaart installeert die 400W gebruikt, controleer je toch gewoon eens extra of alle kabels wel goed aangesloten zijn. (Ik doe dat toch standaard.)
Reageer
Zo'n connector klikt toch vast?
Als ie klikt; moet ie gewoon goed zitten.
Reageer
[...]


Dat doen ze in dit geval wel, in ieder geval Steve van Gamers Nexus gaf gister aan dat Nvidia verklaard heeft alle bestaande gevallen op te lossen met een vervanging.
Inderdaad. Inderdaad, nVidia heeft gezegd dat iedereen die 'affected' is een RMA mag aanvragen, en dat ze die zullen honoreren (zonder kinderachtige caveats). Dat noem ik tamelijk ruimhartig.

nVidia heeft ook een hoop reputatie schade te voorkomen: beter maar gewoon die 50 mensen netjes genoegdoen, en er klaar mee zijn.
Reageer
Eerst zien dan geloven
Met de hele wereld die meekijkt, reken maar dat ze zich aan hun woord zullen houden. De kosten van een schampele 50 kaarten, op potentiele reputatie schade, is niets, uiteraard.
Reageer
tja als ik nu in de shop's kijk.
dan zijn er vrijwel overal wel aardige voorraden.
nergens is er een tekort, dus ze kunnen met gemak vervangen. ;)

wil nog niet speculeren waarom.
maar voor een product wat normaal de eerste maanden amper aan te komen is, vind ik het wel opvallend.
Reageer
Ben alleen bang dat die mensen nu gewoon de 30 series kaarten kopen nu en dat is waarschijnlijk de bedoeling met de volle warehousen (als de geruchten kloppen).
Reageer
Hier zit er al zo eentje te typen op een 3080. Was € 600 via de vraag & aanbod. Vergeleken met vanaf € 1.599 voor een Nvidia 4080, of 4090 vanaf € 2.349. De AMD 7900XT en 7950XTX worden ook verwacht boven de € 1.000, op basis van de $ 899 en 999. Zelfs daar doen we hier niet aan mee, dus na jaren overpriced voorraadtekort blij met het stapje van 2080 naar 3080 voor relatief weinig geld, hebben we alsnog hdmi 2.1 en zien we wel over 2-3 jaar wat er dan voor kansen liggen na een eventuele recessie. Goede tweedehands met garantie of nieuw mag allemaal, maar zoals het hoort een vlotte videokaart onder de duizend euro inclusief belastingen :Y)

[Reactie gewijzigd door OruBLMsFrl op 20 november 2022 11:18]

Reageer
Verantwoordelijkheid nemen is naar mijn optiek geen product op de markt brengen wat zo brandgevaarlijk is als deze connectie. Maar dat is mijn kijk.
Reageer
Wat een onzin.

Als je een PC bouwt zorg je gewoon dat alles goed aangesloten is toch? Of bouw jij systemen waar je de stekkers half gaar in doet? Dan kan je de hele ATX standaard wel afkeuren want deze stekkers zijn volgens mij gebaseerd op een bepaalde specificatie / design.
Reageer
Of bouw jij systemen waar je de stekkers half gaar in doet?
Waarschijnlijk niet express, maar door onkunde, laxheid of gewoon een ongelukje...

Even ter indicatie:
25 jaar geleden in een klas van 30 voor HBO Informatica, waren er twee mensen die ooit een pc hadden opengetrokken (waarvan ik er eentje was), je wil dan ook niet weten wat ze zelf voor elkaar kregen toen ze het moesten doen voor school... |:(

10 jaar geleden zat ik voor een opdracht bij een hoge school en veel gebabbeld met de docenten daar, als je alle 1e jaars klassen pakte die wat te maken hadden met IT, (honderden leerlingen) dan had een handjevol ooit wat gedaan in de commandline, laat staan dat ze een eigen PC goed inelkaar konden zetten...

En in de bijna 40 jaar personal computers heb ik ook wel eens een foutje gemaakt met assemblage, reparatie, schoonmaken of generiek onderhoud of uitbreiden. Persoonlijk zou ik met een kaart van €2000+ meerdere keren kijken of alles goed zit, maar dat zorgt alleen voor een kleinere kans op fouten, niet geheel geen fouten...
Reageer
De meeste zullen dat wel doen. ook gezien dat er "slechts" 50 incidenten bekend zijn.
Maar als ik al zie hoe de 2 connectors tegen de zijkant van de kast drukken bij mijn 3070ti kan ik me voorstellen dat er iets opzij drukt en de pinnen aan de zijkant iets los komen.
Twee 8 pin connectors zijn daar denk ik ook wat minder vatbaar voor dan een enkele 2 pin connector.
Reageer
Maar dit ziet er niet uit als een stekker die tante Truus en ome Piet ergens in moeten steken. Enige vakkennis mag verwacht worden.
Reageer
Het lijkt op de foto om minder dan een millimeter te gaan, dat is geen marge. Het is een stekker, geen contactpuntje.
Reageer
Beroepsdeformatie dan. Zoals ook in de video van Gamers Nexus wordt genoemd moet je meer kracht zetten dan goed voelt, voordat de connector echt in slot valt. Daarnaast bij de partner kaarten zit de connector dieper waardoor je ook niet altijd ziet dat ie goed zit.
Reageer
Als de stekker vastklikt hoort het goed te zijn. Die speling die je over hebt op de connector mag geen kwaad kunnen. Indien dat wel zo is, heb je een slecht onterp gemaakt en had je een andere manier van interlocking moeten voorzien die dit voorkomt danwel je toleranties van de stekker zelf verkleinen.
Reageer
De titel van dit artikel had eigenlijk moeten wezen "nVidia baalt als een stekker!" :9
Reageer
Ach kom. Het is een 12-pins stekkertje met een kliksluiting. Moeten mensen een Elektriciën langs laten komen om een 12-pins stekker in een grafische kaart te klikken? "Doe ook maar direct de 24-pins voedingstekker op het moederbord." Extreem moeilijk!
Dat is toch nutteloze werkverschaffing?

[Reactie gewijzigd door conces op 20 november 2022 07:41]

Reageer
Nvidia hoeft ook geen volledige verantwoordelijkheid te nemen want ze hebben de connector niet gemaakt. Het enige wat Nvidia is zijn de sense pins, en die zijn niet het probleem.

[Reactie gewijzigd door TheDeeGee op 19 november 2022 17:17]

Reageer
Voor de klant horen ze wel volledige verantwoordelijkheid te nemen, immers zij bieden dat product aan. Als ze slechte subco's hebben uitgekozen voor sommige onderdelen, dan mogen ze dat lekker onderling uitvechten. Maar als consument hoor je bij de verkoper aan te kunnen kloppen als ze een ondeugdelijk product verkocht hebben. Die verantwoordelijkheid is niet af te schuiven (in de EU).
Reageer
In dit geval is het niet echt het probleem van NVIDIA omdat:

1. De connectors zijn een PCI standaard. Het heeft niets te maken met Nvidia of een toeleverancier.
2. De connectors zijn goed ontworpen en geproduceerd.
3. De connector faalt pas indien je hem niet volledig inklikt en er stroom door stuurt.

Om dat 'probleem' echt wil lossen zou de PCI sig standaard (zowat alle moederbord connectors worden hier ontworpen) de connector moeten aanpassen zodat je die niet per ongeluk half kan insteken. Maar dan ben je een hele oplossing aan het zoeken voor die 0,05% die de stekker foutief insteken.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 19 november 2022 15:26]

Reageer
Leuk en aardig, maar dat ontneemt de verantwoordelijkheid van nvidia richting te consument nog altijd niet om een deugdelijk product te leveren.

Zelfs al zou aangetoond worden dat de standaard oerdom in elkaar gezet is, dan nog blijft nvidia verantwoordelijk voor hun producten. Evt kan nvidia zelf aankloppen bij de organisatie achter de standaard, maar dat loopt volledig buiten de consument om.
Tenminste dat is hoe consumentrecht bij wet geregeld is.
Reageer
Die redenering is natuurlijk krom. Waarom is het product ondeugdelijk als je het probleem niet kan reproduceren als je het product gewoon aansluit zoals het hoort. Heel erg moeilijk is dat niet. Met die connector is niets mis mee.

In totaal gaat het hier amper over een tiental mensen die het voorhebben.

Als jij de standaard waterleidingaansluiting niet goed aansluit op uw keukenkraan is dat uw schuld en niet de schuld of de schuld van de loodgieter en niet de producent van de keuken.

Als jij een PC samenstelt moet je zien dat je alles goed aansluit. Punt uit. Met uw redenering kan je heel de wereld aanklagen voor fouten die je zelf hebt gemaakt.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 19 november 2022 15:17]

Reageer
Omdat men het niet reproduceert met exact dezelfde stekkers waar de gebruikers issues mee hebben, onder exact dezelfde omstandigheden toen het gebeurde. 50 gevallen bij duizenden kaarten... Tja, stuff happens, wiens schuld het exact is zal niemand vrijwillig toegeven op een device van €2000+, maar kennelijk lijkt NVIDIA bereid het te laten vallen onder garantie...
Reageer
Zelfs al zou aangetoond worden dat de standaard oerdom in elkaar gezet is, dan nog blijft nvidia verantwoordelijk voor hun producten
Ja, maar nVidia is niet verantwoordelijk voor onoordeelkundig gebruik, of onoordeelkundige montage. Iemand die zelf een videokaart monteert, wordt geacht te weten wat ie doet. Hij kan evengoed bij de montage de kaart, of het MOBO, of een ander onderdeel, beschadigen dmv statische electriciteit. Daarvoor is Nvidia ook niet verantwoordelijk. Tenzij ze claimen dat 'iedereen het kan'. Dus ik zou zeggen (maar ik ben geen jurist) dat nVidia wel verantwoordelijk is voor hun produkten, maar dan zal de consument aan moeten tonen dat het produkt ondeugdelijk was. En dat een produkt verkeerd gemonteerd kán worden, betekent niet automatisch dat het produkt ondeugdelijk is. Zeker niet als niet verwacht wordt dat de doorsnee consument zonder kennis van zaken het produkt zelf monteert.
Reageer
Dit vind ik nou onzin he? Wij hebben het hier over een stekker! Niks anders. Het zou toch gek zijn als ik een standaardstekker door een deskundige moet laten stoppen in een stopcontact. Alsjeblieft zeg! En dat is niet te vergelijken met zaken zoals rekening houden met statische elektriciteit. Hoewel dat ook geen probleem is voor de meeste doe-het-zelvers.
Reageer
Hier bij ons zijn stekkers en stopcontacten redelijk veilig, maar als je kijkt naar wat er bvb in de VS en Canada gebruikt wordt, dan wil je niet weten hoe vaak er electrocuties en branden ontstaan doordat hun stekkers niet helemaal in het stopcontact (blijven) steken. :/ :/
Reageer
Dat kan wel zo zijn. En in nog meer landen zijn er nog wel meer zaken die niet zo zijn geregeld als hier. Dat doet niet af aan het feit dat het een standaarddingetje betreft, gemaakt op een zodanige manier dat het gros van de consument dat alleen maar op één manier goed kan inpluggen. Als een consument de stekker er nou andersom in zou forceren is het een ander verhaal. Maar op de correcte manier en orëntatie een stekker inpluggen mag geen uitd,aging zijn bij een standaardproduct. Zo mysterieus is een videokaart niet. Een CPU in een socket plaatsen en een koeler monteren erop, daar kan ik mij nog iets bij voorstellen , dat sommigen dat niet durven.
Als de stekker van mijn waterkoker niet goed wil blijven zitten in de stopcontact hier thuis en/of kortsluiting veroorzaakt, dan zijn er twee mogelijkheden:
 • Het stopcontact is niet conform veiligheidsafspraken gemaakt en/of defect geraakt.
 • De stekker is niet conform veiligheidsafspraken gemaakt en/of defect geraakt.

[Reactie gewijzigd door conces op 19 november 2022 15:51]

Reageer
als je ziet dat maar 0.05% tot problemen heeft geleid, dan weet je al dat het waarschijnlijk niet aan de stekker ligt, maar aan de gebruiker.
Vergelijk het met de overdreven aandacht die ongelukken met semi-autonomous vehicles krijgen. Een gewoon ongeluk haalt amper het nieuws als het voertuig een zwakke weggebruiker raakt, maar o wee als het een tesla is. Ik noem het attention-bias waarbij het (mogelijk vals) gevoel telkens versterkt wordt als er eens iets gaat met een nieuw product.
Reageer
Lees de uitleg van @Werelds maar eens.
Reageer
In dit geval ben ik het niet met je eens. Deze connectoren zijn vrij kritisch juist omdat er zoveel stroom doorheen gaat. Als je dat weet/zou moeten weten als gebruiker, dan is het aan JOU om te controleren of je de stekker er goed ingestoken hebt en of deze goed vergrendeld is.

Je kan een dergelijk ontwerp niet zomaar veranderen en er is geen optie voor nVidia om zelf maar een stekker te ontwerpen die 100% idiotproof is omdat de huidige PSU's die stekker dan niet ondersteunen.
Reageer
UK plugs zijn eigenlijk het beste ontwerp, omdat je niet per ongeluk de stekker er half uit kan laten.

Tom scott heeft er een "pros en cons" video over gemaakt.

EU stekkers (en dan degene zonder randaarde, die met randaarde zijn wel stug) zijn juist slecht, omdat die platte stekkers heel makkelijk er uit vallen of schuin in het stopcontact zitten, waardoor ze nog wel eens langzaam wegglijden

[Reactie gewijzigd door MrFax op 19 november 2022 15:48]

Reageer
UK plugs zijn eigenlijk het beste ontwerp
Behalve dat ze belachelijk groot en massief zijn. Ik ben blij dat wel dat spul hier niet gebruiken... Platte stekkers zijn ongetwijfeld veiliger te maken zonder dat het gelijk onpraktisch wordt.
Reageer
Eigenlijk zou alles zonder randaarde verboden moeten worden door het CE-keurmerk aan te passen. Ik denk dat dit uiteindelijk wel zal gebeuren, dan zullen er geen platte stekker meer bestaan.
Reageer
Dubbelgeïsoleerde apparaten kunnen uitstekend zonder randaarde. De platte eurostekkers en contourstekkers doen het prima.
Reageer
Eigenlijk zou alles zonder randaarde verboden moeten worden door het CE-keurmerk aan te passen. Ik denk dat dit uiteindelijk wel zal gebeuren
Heeft dat echt duidelijk toegevoegde waarde in de praktijk, of is het voornamelijk theoretisch gezien veiliger, terwijl het in de praktijk nauwelijks onveiliger blijkt ?

Ik heb overigens het filmpje van Tom Scott weer eens gekeken. Veel van de voordelen die hij noemt, zijn ook gewoon aanwezig op onze hedendaagse (!) stekkers en stopcontacten met aarde, en zijn bij ons zelfs beter: wij kunnen nooit, door een stekker er omgekeerd in te stoppen, de interne contacten bloot leggen. En wij hebben ook nog eens niet zo'n ouderwetse en zinloze zekering erin. Onze stekkers (met aarde) zijn dus zo te zien minstens zo goed als de britse, zo niet beter. Het had hem gesierd als hij een evenwichtig verhaal verteld had, door ook de EU-stekkers erbij te nemen, en te analyseren.
Reageer
ik ken die video, maar zelfs de niet geaarde platte EU-stekkers vallen er echt nie zomaar uit, doordat onze stopcontacten ook nog plaatjes hebben die wegschuiven en grip houden op de pennen. In de US/Canada kan je die platte pennen serieus wat heen en weer wiggelen in het stopcontact en hebben ze vaak zelfs geen aarding.
Combineer dat met een hogere stroomsterkte die nodig is om hetzelfde vermogen te kunnen bereiken doordat de netspanning er de helft is van bij ons en dan krijg je zelfs verschillende soorten (verleng)kabels met de dikte er op aangegeven opdat die dingen niet te hard zouden opwarmen en op zich een gevaar vormen.
Reageer
De grip bij een platte eurostekker komt doordat de pennen net iets naar binnen zijn gericht, daardoor oefent hij kracht uit op de contacten. Bij een randaardestekker gebeurt het door de aardveren. De stekker die bij ons het minst vast in het stopcontact zit is de ouderwetse Hollandse ronde ongeaarde stekker, die wordt enkel op zijn plaats gehouden door het contact om de pinnen heen. Dat veert wel iets, maar bij sommige stopcontacten kan die kracht wat laag zijn.
Reageer
Wij hebben het hier over een stekker! Niks anders.
Je zou dat toch denken, maar mensen kunnen nog steeds stekkers verkeerd of niet goed in een stopcontact steken...

Bron:
https://erickriseservices...k_139568362-1-scaled.jpeg

Natuurlijk zal een bedrijf niet snel 'verantwoordelijkheid' nemen als daar een significante kostenpost aan vastzit en helemaal een risico is voor verdere aansprakelijkheid. Meestal zijn daar rechtszaken voor nodig om gelijk te krijgen of een consumenten partij moet inspringen...
Reageer
Er zit wel wezenlijk verschil in de technieken qua omgeving waar je de stekker die jij in vergelijking trekt gebruikt. een stop contact stekker is ontworpen met het oog op gebruik voor consument wat veilig geacht kan worden zonder er over na te denken.

Hier praten we over een PCI standaard stekker die normaal niet door de consument gebruikt word. En in veel gevallen alleen door gecertificeerde engineers in servers worden geconnect, die een opleiding hebben gehad. En als daarbij toch iets fout gaat, vaak door het bedrijf gedekt zijn.

Als je deze stekker als consument verkeerd monteert met alleen wat computer kennis qua hardware. Vraag ik me af of dit gedekt is.
Reageer
Echt? Wat een neerbuigende stelling.
Reageer
Heel spijtig voor de mensen, die dit overkomen is. Maar dit is vaak voor een bedrijf de redenom alleen gecertificeerde engineers aan hardware te laten sleutelen. Als ik kijk naar mijn tijd bij getronics. Dan moest je compaq gecertificeerd zijn wilde je ook maar aan compaq hardware sleutelen of
mogen verslepen. En dit is niet alleen in de computer industrie het geval. ook in de bouw heb je gewoon verschillende cursussen nodig om met bepaalde materialen te werken.

Het is verder aan Nvidia hoe ze hier mee om gaan en of ze dit willen vergoeden, nu duidelijk is wat het probleem veroorzaakt.

Hoop dat het nu duidelijk is, dat dit probleem ook niet meer voor gaat komen. mensen letten nu denkelijk wel beter op als ze het zelf doen.

[Reactie gewijzigd door trezzy op 19 november 2022 16:06]

Reageer
Het is een consumentenartikel. Niet een of andere server, zware machine of ander apparaat dat op krachtstroom moet werken... Het zou kolder zijn als iemand niet bijvoorneeld een Perilex aanluiting in de bijbehorende stopcontact zou kunnen stoppen. Maar het is weer geen kolder om de Perilex aansluiting vanuit de groepenkast naar bijvoorbeeld de keuken te trekken waar een keramische kookplaat op aangesloten moet worden. Er is een verschil.
Reageer
Ik snap je gedachte. Maar een PC, laptop is een consumenten artiekel. zelfde als een auto. Een video kaart of een motor is een onderdeel van het consumenten artikel.

Het is verder aan Nvidia hoe ze hier mee om gaan en of ze dit willen vergoeden, nu duidelijk is wat het probleem veroorzaakt. ( ben het met je eens, een video kaart in een pc vervang je zo. een video kaart in een laptop is feitelijk het zelfde alleen wat lastiger ) het is een grijs gebied. Maar onder de streep is het een pot nat en moet je gewoon regels na leven. doe je dat niet dan kan het fout gaan. en dat is hier nu gebeurt bij verschillende mensen

Hoop dat het nu duidelijk is, dat dit probleem ook niet meer voor gaat komen. mensen letten nu denkelijk wel beter op als ze het zelf doen.

[Reactie gewijzigd door trezzy op 19 november 2022 16:13]

Reageer
stroomkabels in een pc zijn dan ook eerder een geval apart, want wist je dat modulaire voedingen niet allemaal dezelfde layout gebruiken voor hun kabelaansluitingen, zelfs binnen hetzelfde merk? Zo kan je heel simpel 12V op ground kortsluiten en je component of voeding fryen door domweg een corsair kabel op een corsair voeding aan te sluiten
Reageer
Nah. Je kunt ook niet gaan huilen als je een CPU-koeler niet goed monteert, en je CPU te heet wordt. Als je ZELF besluit je computer ZELF re bouwen, ben je, behoudens grove fabricagefouten, ook ZELF verantwoordelijk voor correcte aansluiting.
Reageer
Dit vind ik nou onzin he? Wij hebben het hier over een stekker! Niks anders. Het zou toch gek zijn als ik een standaardstekker door een deskundige moet laten stoppen in een stopcontact.
Maar daar ga je nou precies de mist in. Om je analogie maar even door te trekken: nVidia maakt het 'stopcontact', niet de 'stekker'. En het probleem zit em nou juist niet in het stopcontact, maar in de stekker. Kortgezegd, door heen- en weer te gaan met de stekker (bij het eruit trekken) kunnen de insteekpinnen de schacht van het 'stopcontact' beschadigen, waardoor extra 'resistence' kan ontstaan (dus extra hitte). Die hitte kan dus ook onstaan wanneer 1 pin niet goed contact maakt (dan moet de rest van de stroom dus door de rest).
Reageer
Als je een beetje goed zou hebben ingelezen en wat filmpjes over dit onderwerp had bekeken, dan zou je hebben geweten dat het issue voornamelijk optreedt bij gebruik van de adaptor die Nvidia mee levert of sommige andere boardpartners mee leveren bij de RX4090. En een adaptor is een...?
Reageer
Precies. En bovendien: na alle miljoenen mensen die in het verleden een 8- of 6-pins of zelfs combinaties daarvan (Tof hé?) prima in een videokaart hebben weten te krijgen die jaren heeft gefunctioneerd (Ongelooflijk, of niet?) zou je best kunnen verwachten dat een iets anders stekker/stopcontact-combinatie geen probleem hoeft te zijn, toch? Anders... stuur mij maar een link naar de cursus: "Aansluiten 12Vhpwr-connector op een veilige manier"

[Reactie gewijzigd door conces op 19 november 2022 16:13]

Reageer
Gelukkig heeft Nvidia al gemeld dat ze garantie bieden mocht je kaart door 'user' error kapot gaan bij het verkeert aansluiten van de connector, dat werd onlangs gepubliceerd door Gamernexus.
In andere woorden het is wel fijn dat Nvidia in ieder geval dit keer wel zijn verantwoordelijkheid gedeeltelijk neemt mocht het mis gaan.
Reageer
Het is niet mijn fout, maar ik neem het op mij. :?
Als Nvidia zeker weet dat het probleem bij de gebruiker ligt, kan ik mij moeilijk voorstellen dat zij coulant is met een apparaat van ver over de duizend Euro.
Nooit meegemaakt of gehoord bij een RMA dat wanneer aangetoond is dat het een gebruikersfout is, dat het apparaat kosteloos wordt gerepareerd of vervangen.
Reageer
Ik ben het in veel gevallen met je eens, en Nvidia moet verantwoordelijkheid nemen voor de producten. Maar verkeerde zelfbouw is in mijn optiek de verantwoordelijkheid van de bouwer. Net als dat pinnetjes op je socket verbuigen niet de verantwoordelijkheid is van de moederbord/cpu fabrikant vind ik het niet goed inpluggen van je videokaart niet de verantwoordelijkheid van Nvidia.

Super dat ze garantie bieden, maar dat gaat natuurlijk vooral om reputatie schade beperking.
Reageer
Voor de klant horen ze wel volledige verantwoordelijkheid te nemen, immers zij bieden dat product aan.
Niet dus. De 12VHPWR connector is NIET van nVidia zelf, maar werd ontwikkeld werd door PCI-SIG, voor PCIe 5.0 compatible voedingen.
Reageer
Je koopt toch een nvidia 4090 waar nvidia voor besloten heeft een 12vhpwr connector te gebruiken?
Je koopt niet een 4090 en los een 12vhpwr connector bij een favoriete leverancier naar keuze, waar je net zo goed een andere connector had kunnen kiezen?

Als je de 4090 doos van nvidia koopt, dan is nvidia verantwoordelijk voor alles in die doos.
Reageer
Zo werkt het natuurlijk niet met standaardisatie. nVidia en AMD geven PCI-SIG opdracht een nieuwe voeding connector voor PCI-e 5.0 te maken. Dan kun je niet aankomen met 'waar nvidia voor besloten heeft een 12vhpwr connector te gebruiken?' Dat is alsof je tegen ASUS zou zeggen 'Jullie hebben er toch voor gekozen om, volgens de specificatie, PCI-e sloten op je moederbord te zetten.'

En er is ook niks mis, aan nVidia's kant van hun connector op de PCB. Het zijn voornamelijk de insteek-stekkers die niet goed ingeprikt worden. En dan nog kostte het ondezoekers (GamerNexus) de grootste moeite de 'fail' conditie te repliceren.
Reageer
Zo werkt consumentenrecht dus wel degelijk.
Zelfde geldt dan ook net zo goed wanneer ASUS een PCI-e slot op hun moederbord zet waardoor je moederbord smelt. Dan mag je bij ASUS aankloppen voor garantie en is ASUS verantwoordelijk voor het oplossen van jouw claim. Leuk dat er een of ander concern de PCI-e standaard bedacht hebt, je hebt als consument enkel iets te maken met de verkopende partij. Dat ze die verkoper nog tig andere partijen gebruikt voor het leveren van dat product maakt dus geen klap uit.
Reageer
Alleen heeft nVidia geen ondeugdelijke componenten gebruikt, dus je vlieger gaat niet op. Er is totaal niets mis met de onboard connector van nVidia. Dat heeft ook GamerNexus bevestigd. Het enige wat er gebeurd is, dat een 50-tal mensen hun stekker niet goed hadden aangesloten. Het is alsof je een ongeluk krijgt met je auto, en dan boos wordt op de maker van de auto omdat je zelf je voet niet goed op het gaspedaal hield. En het is redelijk en billijk dat je van iemand die zelf zjjn computer bouwt mag verwachten dat ie weet hoe ie een connector goed aan kan sluiten.
Reageer
Nvidia hoeft ook geen volledige verantwoordelijkheid te namen want ze hebben de connector niet gemaakt. Het enige wat Nvidia is zijn de sense pins, en die zijn niet het probleem.
Zie mijn reactie hierboven, maar het is juist andersom. De sense pins zijn een vereiste van PCI-SIG. De stekker is een aangepaste Amphenol Minitek, in opdracht van Nvidia. Het oorspronkelijke (Minitek 3.0) ontwerp komt in de verste verte niet in de buurt van wat door dit ding gestouwd wordt, zelfs niet in z'n high-current uitvoering.
Reageer
Hm... zou het ontwerp niet juist zo moeten zijn dat sense pins pas contact maken als de main pins volledig en correct contact maken?
Reageer
als het zo makkelijk is om de kaart foutief aan te sluiten.
Zo makkelijk is het niet. Het is verdomd lastig om die dingen te laten smelten en dat blijkt ook uit de gegevens die Nvidia heeft gepubliceerd. Voor zover bij hen bekend is, zijn er 50 gevallen wereldwijd. Dat is een fractie van de 125.000 verkochte exemplaren en door de grote hype zal het me niks verbazen als er een stel tussen zitten die het doelbewust hebben uitgeprobeerd. Zoals vaker met dit soort zaken is het probleem enorm opgeblazen door (social) media omdat lezers er nou eenmaal van smullen.

Mocht je het van mij niet willen aannemen, kijk dan vooral even naar het uitgebreide analyze van GamersNexus hier en hun video met meer informatie na Nvidia's press release hier.
Reageer
"dat blijkt uit de gegevens van nvidia" < Je begrijpt hopelijk dat zij er als organisatie belang bij hebben het probleem zo klein mogelijk te laten lijken? ;) Wij van WC-eend, enzo.
Reageer
prachtig ja, hoe ze het weer op "domme gebruikers" durven te gooien.
Reageer
Nee onzorgvuldige gebruikers. Zolang als ik al PCs gebruik zijn er genoeg mogelijkheden waardoor ze kapot gemaakt kunnen worden door onzorgvuldig gedrag. Ik denk al terug aan de tijd van AMD AthlonXP processoren, wat een feest was dat. Ik had hem net niet verziekt door er zelf proberen een cpu fan op te zetten. Sindsdien laat ik mijn PCs altijd maar voor me bouwen, ik was er gelijk klaar mee.

Mooi om te zien dat er blijkbaar genoeg voortgang is gemaakt dat mensen zich nu er verontwaardigd over kunnen gedragen.
Reageer
als je ook maar enigszins volgt wat er technisch mis is met de kabels, weet je dat het geen zak te maken heeft met gebruikers die de connector niet goed vast zouden klikken. Los daarvan, het is ook de taak van de standaard-ontwikkelaar en makers van de videokaarten om te zorgen dat dit niet gebeurt, want zij mogen de garantieclaims afhandelen. Nou kom je daar als bedrijf in Amerika redelijk makkelijk mee weg om geen garantie te geven, maar hier in Europa ligt dat gelukkig anders.
Reageer
Ikzelf heb laatst men pc zelf in elkaar gezet maar wordt men laatste. De stress om geen fouten te maken werd toch ook te hoog.
Reageer
Zo spannend is het niet. Je koopt het juiste moederbord en socket processor, de rest vd onderdelen, sluit alles volgens het boekje van je mobo aan en klaar is Kees. Daarna controlleer je alles voor je hem aanzet. Ik heb net weer een dikke game pc gebouwd en het is zo simpel als wat als je gewoon goed leest in de boekjes die meegeleverd worden. En een beetje ervaring kan natuurkijk geen kwaad. En anders laat je iemand meekijken die er ervaring mee heeft.

Veel mensen die een pc bouwen en geen reserve onderdelen hebben kunnen zaken niet uitsluiten als er iets niet goed is. Zit er dan een DOA artikel tussen heb je vaak een uitdaging.

[Reactie gewijzigd door Mischaaaaa op 19 november 2022 20:54]

Reageer
Natuurlijk moeten de meegeleverde adapters zelf van voldoende kwaliteit zijn (zo is een eis dat zo'n pin 9.2A kan verwerken). Maar zo ver ik heb begrepen komt het ontwerp van de plug van de PCI-SIG Association, het zou een gestandaardiseerde stekker zijn. Net als de huidige PCI-E 6 en 8 pins varianten. Het lijkt mij dat het dan niet mogelijk is dat Nvidia zelf ineens een heel ander sluitingsmechanisme gaat implementeren. Dan gaan ze buiten de spec.
Reageer
In dit geval neemt NVIDA wel de verantwoordelijkheid. In hetzelfde statement geeft men aan dat alle klachten onder garantie worden opgelost.

Ontwerp is vrij standaard voor een connector en men weet niet of men het ontwerp gaat aanpassen. Wel worden kaarten van een extra waarschuwing voorzien dat men de connector goed aan moet drukken en moet controleren of deze niet los gewrikt kan worden.

Het gaan om 0.04% van het aantal verkochte kaarten. Zo groot is het probleem dus niet.
Reageer
Ik hoop dat je beseft dat de 12VHPWR connector niet van nVidia is, maar ontwikkeld werd door PCI-SIG, voor PCIe 5.0 compatible voedingen (ten behoeve van nVidia en AMD, dat wel).

Overigens blijkt er dus niks mis te zijn met de huidige connectors. Wellicht zouden makers van kabels die van de voedingen afkomen (met dus een 12VHPWR plug) kunnen zorgen voor een wat beter klikje. En misschien moet er ook nog gedacht worden aan wat hogere overall kwaliteit. Maar het echte 'probleem' is gewoon dat er een gestoorde hoeveel vermogen aangeleverd moet worden -- meer dan ooit tevoren. Maar wie gewoon zorgvulding zijn PC bouwt, en zijn kabels behoorlijk, en volledig, inplugt, hoeft geen problemen te verwachten (dat hoefde je toch al niet, met wereldwijd maar 50 bekende gevallen waar het mis ging).
Reageer
Constateren dat het komt doordat de plug niet goed was aangesloten is niet hetzelfde als de verantwoordelijkheid bij de gebruiker leggen.
Je gaat hier te kort door de bocht in mijn ogen
Reageer
Die power stekkers zijn qua systeem een oude industrie standaard en sowieso behoorlijk primitief. Nu ze steeds groter worden met meerdere verbindingen gaat het allemaal steeds stroever en met minder feedback qua gebruiksgemak. Ik denk dat dat de fout niet perse bij Nvidia ligt maar meer bij de industrie die aan het voort borduren is op een achterhaald systeem.
Reageer
Nvidia is niet de ontwerper van de stekker.
Even bold, want het moet gezegd worden..

En, ja sure ik snap je punt.. maar tegelijkertijd zat ik gister die video van Steve (gamers nexus) te kijken waar hij een aantal minuten van zijn show wijd aan een 'instructie' segment om mensen te laten zien hoe je die connector er 'correct' in steekt... en toen moest ik spontaan denken aan die waarschuwingsstickers op magnetrons die meldden "niet voor het opwarmen van je kat".

Sorry maar kom op, als je niet in staat bent een stekker er goed hard in te duwen tot hij klikt en correct vast zit, dan moet je misschien maar een pre-built kopen. :+
Reageer
Slecht ontwerp? Als je het er gewoon insteekt zoals intended en geen spanning op de kabel zet gaat er weinig verkeerd. Idem met een PCI-E 8 pins connector. Wat denk je dat er gebeurd als je die maar voor de helft erin prikt?

Wist je dat je PCI-E connectoren ook maar tot 30x gebruiken kunt (erin, eruit) voordat corrosie optreedt? En als dat gebeurd dan is contact slechter, en dat ga je zien aan het lagere 12V input voltage op je VRM met als (ernstig) gevolg dat ook die connector kan smelten of zelfs in de fik kan vliegen.

Ik heb een 8 pins kabel hier bijv liggen, zo vaak gebruikt dat die toe aan vervanging is.
Reageer
Apple lijkt me niet het beste voorbeeld hierin.
Ben je het "you're holding it wrong" debakel vergeten? Of de buigende iPhone? Of de macbook pro's van een paar jaar terug, met een stervende MUX chip waardoor usb-C aan die kant niet meer werkt? Tig voorbeelden te noemen van zaken die Apple op eenzelfde manier heeft aangepakt door de gebruiker de schuld te geven.
Reageer
Deze stekker komt niet uit de koker van NVIDIA, dit ontwerp is goedgekeurd door de PCI-SIG (oftewel de club die de PCI-Express standaard beheerd) en is ingediend door Intel bij dit gremium. Dus NVIDIA de schuld gaan geven voor een foutief design waar ze beperkte inspraak op hebben gehad is een beetje hypocriet. Wat je ze kwalijk kan nemen is dat ze geen stringente kwaliteitscontroles hebben laten uitvoeren bij de partijen die de converter kabels hebben geproduceerd om te controleren of deze niet dit soort inklikproblemen hadden.

Wat ik begreep van de video van GamersNexus is dat het probleem is dat je bijna geen inklikervaring hebt met deze connector adapter, waardoor het niet duidelijk is of de adapter wel goed ingeklikt is en dus gelockt is tegen de GPU connector. Dit issue kan dus ook spelen bij third-party kabels en het is dus verstandig om de kabel goed te controleren op dit issue nadat je deze op de GPU ingeplugd hebt.

Het is zeer waarschijnlijk dat met dit issue er een revisie gaat komen op de 12VHPWR connector design spec vanuit de PCI-SIG. Een van de voorstellen die ik gezien heb is het inkorten van de 4 sense pins zodat deze alleen contact maken als de kabel goed ingeplugd is. Dit zou er meteen voor zorgen dat de kaart geen stroom gaat trekken zolang deze pins geen connectie hebben.
Reageer
Niks ontwerp fout.
Dit soort connectoren wordt al vele jaren gebruikt zonder problemen.
De problemen ontstaan als niet kundigen ze aansluiten en denken dat ze alles weten.
Alles dat NVIDIA doet valt binnen de connector specificaties dus niks aan de hand.
Reageer
Gamer nexus doesn’t completely agree. Die hebben die kabels volledig uitgezocht en er blijkt wel meer mis mee te zijn dan alleen niet volledig ingedrukte kabels

https://m.youtube.com/watch?v=ig2px7ofKhQ&t=961s

Nvidia had hier alleen geen antwoord op
https://m.youtube.com/watch?v=_QmKYJzJhB4

[Reactie gewijzigd door Snowfall op 19 november 2022 11:48]

Reageer
Beetje kort door de bocht. De conclusie van GN is wel degelijk dat het om user error gaat, met een vleugje “maar de connector zou wel beter ontworpen kunnen zijn om user error te voorkomen”
Zoals dat de connector beter en duidelijker moet klikken zodat het makkelijker te checken is of de connector goed zit

Uit een van de tests blijkt dat je een 4090 probleemloos kunt aandrijven met maar 2 van de pinnen en alle anderen afgeknipt. zolang hij maar goed aangesloten zit.

Alle verhalen dat de connector onderbemeten is, te dunne draden gebruikt of whatever zijn daarmee gelijk bullshit. Dat waren allemaal conclusies van arm chair elektro ingenieurs die er eigenlijk gewoon de ballen verstand van hebben
Ook de verhalen dat er twee fabrikanten zijn en dat een van de twee de slechtere kabel maakte, is volgens GN ook onzin. Beide connectoren werken goed zolang ze volledig zijn ingeplugd.

alle andere punten die zij aankaarten, zoals de vervuiling en slijtage en corrosie, zijn allemaal, in hun eigen worden en die van het lab, niet de oorzaak van de huidige problemen. Het waren zeer zeker verbeterpunten, maar niet waarom ze nu zijn gesmolten

Waar het echt misgaat met deze connector is wanneer hij niet helemaal is ingeplugd én naar de zijkant wordt getrokken. Dan raakt een metalen deel van de connector aan het uiteinde van de plug de pinnen van de gpu een klein beetje. Dit wordt dan een extra contactpunt tussen de gpu connector en de kabel connector met een hoge weerstand. Dit dissipeert een hoop hitte, wat tot het smelten leidt
Het is geen opbouwend probleem ook. Bekijk de beelden van GN maar. Zodra dit voorkomt is de connector echt binnen no time 150+ graden

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 19 november 2022 12:10]

Reageer
Kunnen we dan niet tot de conclusie komen dat nvidia hierbij tekort geschoten is in het ontwerp van deze connector? Ze weten daar toch dat in een pckast doorgaans de ruimte niet groot is en zo'n kabel op rek kan komen. Als je op de connector dusdanige speling biedt dan zitten er toch echt teveel aannames in je ontwerp.

In beginsel vind ik de connector al veels te klein ten opzichte van de vermogens die er door heen gaan. Voor dat iets robuuster uit zodat het beter en duidelijker vast klikt. En als niet alle pinnen goed/half zijn aangesloten hoort die kaart überhaupt al niet op te starten.
Reageer
Connector is niet door nVidia ontworpen maar door PCIsig en in die leden groep zit bijna de hele wereld.
De connector is gewoon slecht ontworpen, een beter klik zou al wonderen doen of de sens pins anders zetten zodoende dat deze pas contact beginnen te maken als de connector er 95% in zit.
Reageer
Die connector is helemaal niet slecht ontworpen. Het ontwerp voldoet al decennia.
Een betere klik is ook onzin.
Het hele punt is dat je het ding er helemaal goed op drukt totdat ie vergrendeld zit. Probeer het ding er af te trekken zonder de vergrendeling in te drukken en het lukt dan heb je het niet goed gedaan.

Dat hele afschuiven op een 'slecht' ontwerp i.p.v. gewoon weten waar je mee bezig bent en secuur werken is te zielig voor woorden.
Mensen moeten tegenwoordig voor iedere domme fout die ze zelf kunnen maken beschermd en gewaarschuwd worden en en het enige dat het oplevert is dat het een hele generatie van incapabele klagers is geworden.
Reageer
als een gemiddelde consument zo eenvoudig een fout kan maken, waardoor het gaat smelten/brandrn is het gewoon een fout en slecht ontwerp. zoiets dient eigenlijk fool proof te zijn, en dat is het dus niet.
Reageer
Die 'gemiddelde consument' waren er 50 op de 100000.
Je duwt er op tot het ding er helemaal op zit en je het niet meer los krijgt zonder op het palletje te drukken.
Dat is fool proof. Komt het los dan heb je het niet goed gedaan.

Er is een reden waarom dit soort stekkers ook in bijv. auto's gebruikt worden. Als het vast zit komt het uit zichzelf of door trillingen of bewegen niet meer los.
Reageer
als een gemiddelde consument zo eenvoudig een fout kan maken, waardoor het gaat smelten/brandrn is het gewoon een fout en slecht ontwerp. zoiets dient eigenlijk fool proof te zijn, en dat is het dus niet.
De gemiddelde consument moet zich beperken tot het inpluggen van USB, HDMI, etc., hier af blijven, en z'n PC naar een expert brengen om een videokaart te monteren. De binnenkant van een PC is niet gemaakt, niet ontworpen, voor de gemiddelde consument om aan te sleutelen. En zijn veel meer dingen die daarbij mis kunnen gaan. Van iemand die zelf een PC openschroeft en daaraan sleutelt mag een zeker niveau van verstand van zaken, van expertise, verwacht worden. Die kan bijv. ook makkelijk z'n componenten mollen met statische electriciteit. Niets fool-proof. Ja, het moet deugdelijk ontworpen zijn, maar daarbij moet je in aanmerking nemen het niveau van expertise dat van de gebruiker verwacht mag worden. Nogmaals: dit is géén externe USB connector. En zelfs die zijn niet fool-proof...
Reageer
Jawel, de connector is anders dan de oude ontworpen waardoor je voor het laatste stuk veel meer kracht nodig hebt om deze in te pluggen en deze klikt niet zo hard als de oude connectoren.

Misschien zijn de toleranties te klein op het omhulsel waardoor het moeilijker is in te pluggen maar momenteel zijn ze slecht ontworpen.
Reageer
deze klikt niet zo hard als de oude connectoren.
Waar haal je dat vandaan?
Ze hebben nooit 'hard geklikt'. Ik heb er m'n GTX1070 even bij gepakt om de stekker er op te klikken en ik moet redelijk wat kracht zetten en de klik is behoorlijk zacht.
Ook bij mijn RTX3080 was er behoorlijk wat kracht nodig en ik kan me niet herinneren dat dat luid klikte.
Geen enkele van dit soort connectors klikken luid. Je voelt het meer dan dat je het hoort.
Reageer
Dat hele afschuiven op een 'slecht' ontwerp i.p.v. gewoon weten waar je mee bezig bent en secuur werken is te zielig voor woorden.
Mensen moeten tegenwoordig voor iedere domme fout die ze zelf kunnen maken beschermd en gewaarschuwd worden en en het enige dat het oplevert is dat het een hele generatie van incapabele klagers is geworden.
Veel te kort door de bocht. Je moet kennelijk veel kracht uitoefenen om die connector goed aan te duwen. Ik zou ook voorzichtig zijn met een kaart van een paar duizend euro en dan zo'n kleine connector. Je wil het ook niet beschadigen. Door een dusdanig kleine connector te ontwikkelen, dit gaat al mis dus bij de standaard connector die hiervoor ontwikkeld is, laat je ruimte voor dit soort fouten. Dat ligt niet aan de gebruiker maar aan de ontwikkeling van deze standaard.
Reageer
Je wil het ook niet beschadigen.
Maar wel maar halfbakken aansluiten?

De reden dat het kracht kost is geen fout. Dat is bedoeld om zo min mogelijk speling in die aansluitingen te hebben. En aangezien het 'zo zwaar' gaat betekent dat ook dat er best wel wat voor nodig is om die stekker dan zover te krijgen dat er daadwerkelijk iets fout kan gaan.
Als je het filmpje van GN gezien hebt is bij een aantal stekkers overduidelijk geconstateerd dat er nog 4 tot zelfs 6,5 mm te gaan was. Dat heeft gewoon niets meer met ontwerpfout te maken.

Iedereen die ook maar iets met elektriciteit heeft gedaan weet dat dingen warm/heet worden en dat slechte aansluitingen kunnen leiden tot kortsluiting of brandgevaar.
De 'gebruiker' die met een RTX 4090 aan de gang gaat wordt verwacht in de gaten te hebben dat het ding zo'n 500 Watt verbruikt. Er wordt ook van ze verwacht dat ze weten of de voeding dat en meer kan leveren.
Ik vind het ook helemaal niet vergezocht om te denken dat mensen die zelf een 4090 in een systeem plaatsen waarschijnlijk het systeem zelf gebouwd hebben.
Het is in ieder geval zo dat de 12-pins kabel aan de andere kant stekkers heeft die op dezelfde manier vergrendelen.
Als je zelf een PC hebt gebouwd en die het bij het aanzetten niet doet is het eerste wat je doet alle stekkers controleren. Zelfs als je een volledig geassembleerde PC krijgt geleverd is het slim om eerst alle stekkers te controleren voor je het ding aan zet.

Ik begrijp werkelijk niet waarom hier überhaupt over gediscussieerd moet worden.
Er is een manier om het goed te doen en een manier om het niet goed te doen.
Die 50 die het fout hebben gedaan weten nu dat ze het fout hebben gedaan en dat fouten maken consequenties kan hebben.
Reageer
Daarom leg eerst de verantwoording bij jezelf neer. Kijk wat jezelf beter had kunnen doen en pas daarna kijk je naar externe factoren.
Reageer
Het ontwerp voldoet al decennia.
Nee?? Connectoren in deze vorm met deze voltages zijn niet zo lang in gebruik.

Deze connectoren zijn gesoldeerd en het lijkt alsof het bij een batch ordinair soldeerwerk met de hand geweest is wat niet altijd zo netjes is gegaan zoals je het wilt hebben.

Nvidia geeft hier geen duidelijkheid over terwijl het aantoonbaar niet professioneel overkomt voor een kaart in deze prijsrange.

Als de kwalitiet aantoonbaar niet is zoals verwacht, dan ga ik sws geen hand meer in het vuur steken met betrekking tot aansluitingen.
Reageer
Nvidia heeft alleen de 4 sense pins ontworpen, de rest is van PCI-SIG.
Reageer
Beetje kort door de bocht. De conclusie van GN is wel degelijk dat het om user error gaat, met een vleugje “maar de connector zou wel beter ontworpen kunnen zijn om user error te voorkomen”
Anno 2022 zou ik dit toch een ontwerpfout noemen, waardoor gebruikers te makkelijk iets niet goed kunnen doen..
Waarom zijn de sense pinnen niet korter dan de power en neutraal pinnen?

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 19 november 2022 12:32]

Reageer
Je hebt geen ongelijk. Toch vind ik, aangezien het maar bij 0,04% van de klanten gebeurt, toch wel degelijk user error op deze manier. De nieuwe connector mist geen beveiligingen die de 8 pin niet heeft.

maar inderdaad, de connector had wel iets meer foolproof gemogen van mij.
Reageer
Hoor eens: je zit een kaart te verwisselen in een (te) klein kastje. Dan komt er een zware, lekker stugge kabel aan die je dan in een aansluiting moet zien te friemelen. Als dan die aansluiting niet erg goed ontworpen is krijg je ... precies wat er gebeurd is. Bij een paar mensen gaat het dan fout.
Reageer
Ik heb twee toevoegingen:

1 Ongeacht of je kan horen en voelen dat de connector gelockt is, je kan het niet zien of de locklip over het bultje is geschoven want de connector zit in de behuizing verzonken.
2 Ik heb redelijk vaak meegemaakt met dit type connector dat ondanks dat de connector volledig is ingeplugged en dus niet verder kan dat de locklip niet over het bultje is geschoven. Kwaliteits controle tijdens productie van de connectoren zou vaker moeten plaats vinden ie meer steekproeven dus.
Reageer
Nog steeds een design fout van Nvidia in mijn ogen, want de standaard connectoren hebben deze problemen blijkbaar niet?
Reageer
dit zijn de standaard-connectoren. Er zijn misschien gewoon te weinig mensen die al een ATX3.0 voeding hebben om in de statistieken op te duiken, want de percentages van 0.05% lijken bevestigd te worden. Op 125.000 kaarten was het bij ongeveer een 50-tal volgens NVIDIA een probleem en ik "gok" dat 95% van de gebruikers de pigtails gebruiken, dus dan zou je minder dan 1 kaart met een native 12Vhpwr-connector in de RMA-cijfers vinden.

Dat design is trouwens niet van NVIDIA, maar van PCI-SIG

[Reactie gewijzigd door dasiro op 19 november 2022 21:58]

Reageer
Dat design is trouwens niet van NVIDIA, maar van PCI-SIG
Dit is onjuist. Het ontwerp is van Amphenol, in opdracht van Nvidia. PCI-SIG heeft enkel de spec voor de sense pinnen bepaald. Dit ontwerp is een voortzetting van de 12-pins die Nvidia voor Ampère gebruikte (wat op zijn beurt een Amphenol Minitek is), maar omdat ze het gestandaardiseerd wilden hebben moesten ze van PCI-SIG sense-pinnen hebben, net als bij de 6- en 8-pins stekkers. Vandaar dat het nu 12+4 is. PCI-SIG kan ze verder toch niet tegenhouden de stekker te gebruiken (kijk maar naar Ampère).

De "gewone" PCIe stekkers (6- en 8-pins) zijn ontworpen door Molex (Mini-Fit heten ze), hebben sowieso al veel ruimere marges en PCI-SIG heeft daar wél de maximums voor bepaald - en die liggen fors lager dan bij de 12VHPWR.

- 6-pin Mini-Fit: 8A per pin met 16/18 AWG, goed voor 192W met 2 12V draden*. PCI-SIG heeft dat beperkt tot 75W (39%).
- 8-pin Mini-Fit: 7A per pin met 16/18 AWG, goed voor 252W met 3 12V draden. PCI-SIG heeft dat beperkt tot 150W (59,5%).
- 12+4-pin Minitek Pwr 5.0 (12VHPWR): 9,5A per pin met 16 AWG, goed voor 684W. En dat is dan "beperkt" tot 600W (87,8%).

De veiligheidsmarges zijn om te beginnen gewoon al erg laag. Met de Mini-Fit stekkers zitten we met de gebruiks-spec (PCIe) niet eens in de buurt van hetgeen in de stekker spec staat. Vervolgens is de spec van deze Minitek stekker ook nog eens veel aggressiever dan de specs van Molex: ze laten 2,5A meer toe per pin, op meer pinnen, in ongeveer dezelfde ruimte als de 8-pin Mini-Fit stekker. Ter vergelijking, Molex heeft ook de Micro-Fit connector, die nagenoeg identiek is aan Amphenol's Minitek (andere keying). De 12-pins versie daarvan staat slechts 5,5A toe per pin. De 12-pins versie van de Mini-Fit (ja, die bestaat gewoon) staat 6A toe. Ik zal het je nog gekker maken: Amphenol's Minitek 3.0 (waar dit ding op gebaseerd is) staat voor een 12-pins high-current (!) variant slechts 7,5A toe met 16 AWG. Zie hier.

Wil dat zeggen dat deze stekker per definitie onveilig is? Nee, zeker niet. Dit wordt in fabrieken en dergelijke vaak zat gedaan. Maar daar zit juist het heikelpunt: dat zijn professionele toepassingen. Dit is een stekker die door jouw oma gebruikt zou moeten kunnen worden.

Voeg daar aan toe dat:
- De stekkers en headers slecht ontworpen zijn waardoor de retentie-clip nauwelijks iets doet (die zou veel beter moeten klikken)
- Nvidia vervolgens hun implementatie van de stekker laat solderen (iets wat gewoon not done is met dit soort vermogens en "beweeglijke" stekkers; vraag maar eens rond bij iemand die in de auto-, boot- of vliegtuigindustrie werkt)
- Ze duidelijk niet in de echte wereld leven, want in de meeste kasten past dit amper met die bakstenen van videokaarten die ze produceren; kijk voor de gein eens op forums en Reddit, heel veel 4090 eigenaren die het zijpaneel van hun kast laten totdat ze Cablemod's stekker kunnen krijgen omdat het anders gewoon niet past

Het ding is weldegelijk slecht ontworpen. Het ironische is dat Amphenol net zo oud is als Molex en dat wat wij vaak "Molex" stekkers noemen (die dikke witte 4-pins met +12V en +5V) juist van Amphenol is (Mate-n-lok heet dat ding). Ze weten echt wel wat ze doen en geen van hun andere stekkers staan zo veel toe, net zoals die van Molex. Alle andere stekkers in je PC hebben ook veel grotere marges en staan lang niet zo veel stroom toe als de stekkers eigenlijk kunnen hebben.

Dus wie zou er gepusht hebben voor de huidige waarden? ;)

* kan best zijn dat je 3 +12V draden in een 6-pin ziet, maar die heeft dan ook zo'n aanhangsel om er een 8-pins van te maken. Van die 2 extra pinnen is er één een sense pin, als die niet verbonden is wordt die derde +12V draad niet gebruikt.

Edit: even voor de duidelijkheid, de 6-pins Mini-fit zou met 3 +12V pinnen maar liefst 288W mogen hebben (waar PCI-SIG dus 75W voorschrijft en we maar 2 +12V draden gebruiken), de 8-pins met 4 +12V pinnen 336W (150 volgens PCI-SIG en we gebruiken maar 3 +12 draden).

[Reactie gewijzigd door Werelds op 19 november 2022 13:11]

Reageer
Bij de vliegtuig-boten-auto's stekkers wordt inderdaad geknepen en niet gesoldeerd. Maar dit is wegens de optredende trillingen want daardoor ontstaan er scheurtjes op den duur in de soldeerverbinding en als gevolg overgangsweerstand en daardoor warmte. Maar die trillingen zijn er niet in een computerkast.
Ik kan je verder meedelen dat in een F-16 de kabelbomen om de 10 centimeter worden verankerd zodat ze niet kunnen bewegen en door trillingen worden beschadigd.
Reageer
Om diezelfde reden worden de andere stekkers in je PC echter ook gekrimpt. Niet zo zeer vanwege trillingen (hoewel die ook weldegelijk aanwezig zijn en met korte pinnen ook weldegelijk de boel los kunnen trillen), maar wel omdat kabels in een PC vaak in beperkte ruimte zitten, aan de kant geduwd worden om ergens aan te komen, enzovoort.
Reageer
Een zeer nuttige, uitgebreide reactie.

Er is een punt waar je echter de plank misslaat:
Dit is een stekker die door jouw oma gebruikt zou moeten kunnen worden.
Absoluut niet dus. Ja, het is te verwachten dat het niet uitsluitend electrotechtnisch ingenieurs zijn die deze stekkers (en dit soort stekkers in het algemeen) zullen gebruiken, maar kennis van zaken mag wel verwacht worden. Ik zou geen enkele oma, of willekeurige consument, aanbevelen zelf een kaart in z'n PC te monteren. En er zijn veel meer dingen die mis kunnen gaan, bijv. met statische electriciteit,

Stekkers die door willekeurige consumenten gebruikt moeten kunnen worden, worden heel anders ontworpen. Daar zijn de eisen veel hoger. Daarom hebben we nu ook USB (A,C), HDMI en DP connnectors, in plaats van DB9, DB25, of VGA (en die stekkers waren dan eigenlijk ook niet ontworpen voor gebruik door willekeurige consumenten).

Overigens, als je het over Molex hebt: ik heb ook meegemaakt dat die eigenlijk te vast zitten, zodat je ze amper los krijgt, en elke keer bang bent dat je de contrastekker in bijv de (IDE) harddisk molt als je hem eruit moet halen... Ook niet echt een goed ontwerp dus.
Reageer
Ik ben dat niet met je eens: er staat nergens dat je een PC kaart door een vakkracht moet laten instaleren, je kan die dingen in principe bij de Mediamarkt kopen en iedereen met een schroevendraaier kan erbij... niet anders (eigenlijk simpeler) als een lamp ophangen. Maar dan blijkt dat veel gangbare aansluitingen simpelweg al bij de implementatie volledig verkloot worden. In het geval van deze kaarten is het denkelijk niet echt moeilijk de sense pinnen wat in te korten, zodat als de stekker niet ver genoeg of scheef in de aansluiting wordt gedrukt er simpelweg niets gebeurd. Zo zie ik stapels stekkers (Scart anyone? Toslink, which can almost be inserted in 4 different directions?). Vooral als die achter in een apparaat gestoken moeten worden denk ik echt vaak "wat hebben ze zich hier nu bij gedacht"?
Reageer
Ik ben dat niet met je eens: er staat nergens dat je een PC kaart door een vakkracht moet laten instaleren
Nee, maar dat betekent niet dat elke oma het moet kunnen, en dat het zodanig moet zijn ontworpen dat zelfs een oma, of andere willekeurige consument geen fout moet kunnen maken. Integendeel. Tegen de tijd dat mensen dat gaan denken, reken maar dat er in grote letters op de doos komt te staan dat de kaart alleen door vakmensen geïnstalleerd mag worden. Zeker in de VS. Mensen die niet weten wat ze doen, moeten niet hun PC openschroeven. Daarvoor is het niet ontworpen. Gelukkig zijn de meeste mensen slim genoeg om ook van zichzelf te weten dat ze het beter over kunnen laten aan iemand die wel weet wat ie doet.

Dat alles staat natuurlijk los van de vraag of de connector niet beter ontworpen had kunnen worden. Maar dat het beter kan, betekent niet automatisch dat het verwijtbaar onvoldoende was.
Reageer
Nee, maar dat betekent niet dat elke oma het moet kunnen, en dat het zodanig moet zijn ontworpen dat zelfs een oma, of andere willekeurige consument geen fout moet kunnen maken.
Echter zijn PC's en de onderdelen daarin, producten die door eender welke consument gekocht kunnen worden - en belangrijker, onderhouden/vervangen kunnen worden. Ongeacht of dat raadzaam is. Dit soort dingen liggen gewoon bij de Mediamarkt en dergelijke. Netwerk kaartjes en dergelijke kun je zelfs bij de Aldi of Action krijgen. Het is iets anders dan een obscuur printplaatje of een motor voor in een wasmachine.

Dat is ook waarom HDMI, USB-A/B, DP en alle stekkers in een PC (ook VGA of de seriële stekkers) specifieke keyings waardoor ze niet verkeerd ingestoken kunnen worden, tenzij je disproportioneel kracht uit gaat oefenen. En dat laatste is wat deze stekker (vergeleken met alle andere stekkers) nodig heeft voordat hij goed vast klikt. Zoals ik al zei is het probleem niet de stekker zelf, maar de doelgroep en de toepassing.
Reageer
Iedereen kan ook bij de meterkast en een nieuwe groep(enkast) installeren. Maar dat wil nog niet zeggen dat iedereen het ook veilig kan.
Reageer
Ik vind het heel jammer dat NVIDIA niet gewoon twee 8 pin CPU (EPS 12V) connectoren gebruikt heeft. Die kun je ook maken met 8A pins en omdat EPS12V alleen vier 12v pins en vier ground pins heeft kom je dan uit op 384w per connector. Dan heb je in absolute zin evenveel veiligheidsmarge per connector, maar wel 2 keer zoveel per kaart. Bovendien bestaan die kabels al en heeft iedereen vele jaren ervaring, inclusief NVIDIA, die EPS12V op hun datacenter producten gebruikt.
Reageer
Maar dat is niet zo "elegant" als deze stekker ;)

Dat is zeker een factor voor Nvidia geweest. Het ziet er zeker mooier uit dan 2x8-pins, maar ze pushen het gewoon te ver voor een consumenten product. Dezelfde ruimte als de 8-pin PEG, maar nu met dubbel zo veel draden en 4 keer zo veel stroom.
Reageer
Maar dat is niet zo "elegant" als deze stekker ;)

Dat is zeker een factor voor Nvidia geweest.
Niet alleen voor nVidia, denk ik. Mensen begonnen zelk ook bedenkelijk te denken over 3-4 benodigde connectoren. Is ook moord voor je kabel management. Maar 1 kabel lijkt toch inderdaad te weinig; althans werkt dit soort issues in de hand. Ik was zelf met 2 connectoren ruim tevreden geweest.
Reageer
Ik heb me sowieso altijd afgevraad waarom de EPS12V niet de standaard is geworden voor videokaarten i.p.v. de toen nieuw geïntroduceerde PCIe 8pin :+

- De connector bestond al voor introductie van de PCI 8pin
- Het ding is dacht ik gespecificeerd op 336W (4*7A), ruim het dubbele van de PCI 8pin.
- Minder verschillende connectoren is altijd een pre
Reageer
Yup. Ik vind het ook jammer. De connector bestaat in 7A en 8A versies, maar de voedingen die een 4090 aan kunnen hebben waarschijnlijk de 8A.
Reageer
Het verbaasd mij eigenlijk nog het meest dat bvb de sense bedrading niet verkorte pennen zijn, dat indien de stekker meer dan paar mm los zit, er daar als eerst een los contact ontstaat wat makkelijk detectbaar is, waardoor het systee uitvalt of weigert op te starten. Op Gamer's Nexus video was te zien dat je de stekker er amper in kon zetten, en er was nog steeds 'contact' om het systeem te starten.

Betreffende connector fabrikanten maak ik mij geen zorgen over de kwaliteit. Amphenol, Molex, Samtec, TE: het zijn 1 voor 1 de grote bekende topmerken die bij genoeg oplages wel een custom stekkertje willen produceren. Sommige fabrikanten (Samtec) zijn daar zeer op ingesteld om dat te doen. Maar dan wel zoals jij het wilt hebben. Een strak vastzittend hold clip kan een feature of ergenis zijn.

Wat betreffing benamingen verwarren we altijd al "Molex": zo noemen veel mensen een afbreekmes ook vaak een Stanley-mes, terwijl dat Stanley ook gewoon een merk is, en je kan ook een afbreekmes van het huismerk van de Gamma/Praxis/etc. krijgen. Of een SATA power stekker.. nou.. volgens mij is SATA een data interface, en wordt de gerefereerde power plug ook gebruikt voor bvb voeding te leveren aan een USB-C insteekkaartje.

Achja, kleine details, als het maar duidelijk is welke stekker bedoeld is, maar ook dat er soms een merk/type wordt bedoeld :)

[Reactie gewijzigd door Hans1990 op 19 november 2022 14:04]

Reageer
Betreffende connector fabrikanten maak ik mij geen zorgen over de kwaliteit. Amphenol, Molex, Samtec, TE: het zijn 1 voor 1 de grote bekende topmerken die bij genoeg oplages wel een custom stekkertje willen produceren. Sommige fabrikanten (Samtec) zijn daar zeer op ingesteld om dat te doen. Maar dan wel zoals jij het wilt hebben. Een strak vastzittend hold clip kan een feature of ergenis zijn.
Oh, ik neem het Amphenol eigenlijk ook niet kwalijk. Al die bedrijven bestaan al zo lang en worden zo veel gebruikt, dat ze echt wel weten wat ze doen - en ze doen inderdaad vaak zat aangepaste versies van hun stekkers (die sowieso heel veel op die van de concurrentie lijken, enkel andere keying :P). Hoewel de Minitek van Amphenol wel een matige clip lijkt te hebben, maar dan zou je eigenlijk de 3.0 eens naast de 5.0 en bijvoorbeeld de Mini-fit moeten leggen. Een matige clip hoeft verder ook geen probleem te zijn, zolang er maar ruimte is om hem ook goed vast te drukken zonder problemen...en laat dat nu juist wel het geval zijn.
Wat betreffing benamingen verwarren we altijd al "Molex": zo noemen veel mensen een afbreekmes ook vaak een Stanley-mes, terwijl dat Stanley ook gewoon een merk is, en je kan ook een afbreekmes van het huismerk van de Gamma/Praxis/etc. krijgen. Of een SATA power stekker.. nou.. volgens mij is SATA een data interface, en wordt de gerefereerde power plug ook gebruikt voor bvb voeding te leveren aan een USB-C insteekkaartje.
Mja, er zijn wel meer dingen waar merknamen synoniem zijn geworden. De SATA power stekker is echter wel oorspronkelijk voor dat doel ontworpen (door Molex :P), dus zo gek is dat niet. Hij heeft gewoon meerdere toepassingen gekregen door de jaren heen :)
Achja, kleine details, als het maar duidelijk is welke stekker bedoeld is, maar ook dat er soms een merk/type wordt bedoeld :)
Ik noem die witte ook gewoon Molex stekkers, want dan weet iedereen waar ik het over heb :p
Reageer
Bij de founders edition kun je er misschien goed bij, maar dat is bij sommige partner modellen zeker niet zo.
Reageer
Goede comment met veel nuttige gegevens en specs, maar er lijkt één belangrijk punt te zijn dat veel mensen over het hoofd zien of simpelweg negeren: het smelten van connectoren en/of kabels is niks nieuws. Er zijn tal van voorbeelden online te vinden van gebruikers met een gesmolten 'ouderwetse' 8-pin of zelfs 6-pin PCIe connector. We zien nu deze 12+4-pin stekker in de media verschijnen omdat het een nieuwe stekker is op een hippe dure Nvidia kaart met ook nog eens een hoog verbruik. Smeltende 8-pin stekkers zijn niet nieuwswaardig omdat ze al decennia bestaan en niemand het interessant vindt.

De rating van al deze stekkers vervalt direct als de connector niet goed is ingeplugd en dat geldt ook voor de PCIe power connectors. Kudo's voor Nvidia om hier open over te zijn, maar ik denk dat zij ook klaar waren met het gezeik dat wordt veroorzaakt door een eeuwenoud probleem: user error.

Ik vond deze voorbeelden binnen luttele seconden:
https://www.reddit.com/r/...y_psu_molex_cable_melted/
https://forums.tomshardwa...at-up-and-melted.2664474/
https://www.reddit.com/r/...onnector_melted_205_watt/
https://www.reddit.com/r/...r_on_my_gpu_how_do_i_fix/
https://www.overclock.net...ed-in-my-rtx3090.1795455/
Reageer
Goede comment met veel nuttige gegevens en specs, maar er lijkt één belangrijk punt te zijn dat veel mensen over het hoofd zien of simpelweg negeren: het smelten van connectoren en/of kabels is niks nieuws. Er zijn tal van voorbeelden online te vinden van gebruikers met een gesmolten 'ouderwetse' 8-pin of zelfs 6-pin PCIe connector. We zien nu deze 12+4-pin stekker in de media verschijnen omdat het een nieuwe stekker is op een hippe dure Nvidia kaart met ook nog eens een hoog verbruik. Smeltende 8-pin stekkers zijn niet nieuwswaardig omdat ze al decennia bestaan en niemand het interessant vindt.
Nee, we zien deze omdat het in verhouding al te vaak is gebeurd voor zo'n nieuwe stekker. Het komt voor met élke stekker, net zoals élke telefoon batterij op kan zwellen, en élke USB-C kabel door kan branden. Maar het zijn de gevallen waar dat in grotere aantallen dan normaal gebeurt waar over gepraat wordt.
Reageer
En je baseert deze "grote aantallen" op de paar fotos die op reddit zijn gezet? De media drama begon al nadat er één exemplaar was gesmolten en het een enorme bak aandacht kreeg. Daardoor lijkt het probleem altijd groter dan het daadwerkelijk is.

Die enorme hoop aandacht heeft er ook nog eens toe geleid dat mensen doelbewust probeerden die connector te laten smelten voor views/likes/e-peen/etc. Dat geeft allemaal een flink vertekend beeld waardoor wij als normale burgers niet kunnen oordelen of het in dit geval inderdaad om een hogere failure rate gaat of dat we allemaal weer in de sensatie trappen.
Reageer
[...]

Voeg daar aan toe dat:
- De stekkers en headers slecht ontworpen zijn waardoor de retentie-clip nauwelijks iets doet (die zou veel beter moeten klikken)
- Nvidia vervolgens hun implementatie van de stekker laat solderen (iets wat gewoon not done is met dit soort vermogens en "beweeglijke" stekkers; vraag maar eens rond bij iemand die in de auto-, boot- of vliegtuigindustrie werkt)
- Ze duidelijk niet in de echte wereld leven, want in de meeste kasten past dit amper met die bakstenen van videokaarten die ze produceren; kijk voor de gein eens op forums en Reddit, heel veel 4090 eigenaren die het zijpaneel van hun kast laten totdat ze Cablemod's stekker kunnen krijgen omdat het anders gewoon niet past
Overdonderd worden door echte kennis, daar kan weinig tegenop. _/-\o_

Dat nVidia hun stekker vast laat solderen, dat kan ik echter moeilijk fout noemen. Die connectoren van hun zitten vaak direct aan de PCB vast, en waarom ook niet? Voor als er eens wat doorbrandt? (Dat zou pas echt slecht design wezen). Ook AMD doet dit, btw. En ik ken ook geen enkele audio kaart of zo (die externe voeding nodig heeft), waar de connector ook niet gewoon aan de PCB vast zit.

Ik heb een puntje afgehaald van je +3, vanwege 'die bakstenen van videokaarten die ze produceren'. Dat is gewoon totaal off-topic (wel waar, overigens, maar niet ter zake doendend).
Reageer
Dat nVidia hun stekker vast laat solderen, dat kan ik echter moeilijk fout noemen. Die connectoren van hun zitten vaak direct aan de PCB vast, en waarom ook niet? Voor als er eens wat doorbrandt? (Dat zou pas echt slecht design wezen). Ook AMD doet dit, btw. En ik ken ook geen enkele audio kaart of zo (die externe voeding nodig heeft), waar de connector ook niet gewoon aan de PCB vast zit.
Oh, ik had het over de stekker, niet de plug. Dat is hartstikke normaal inderdaad. Maar de kabels aan de stekker solderen hoort niet, dat hoort gekrimpt te worden.
Ik heb een puntje afgehaald van je +3, vanwege 'die bakstenen van videokaarten die ze produceren'. Dat is gewoon totaal off-topic (wel waar, overigens, maar niet ter zake doendend).
Best :p

Hoewel de afmetingen er wat mij betreft wel toe doen, want als de kaarten niet zo groot waren zou de stekker ook niet bijna per definitie gebogen hoeven te worden.
Reageer
[...]

Oh, ik had het over de stekker, niet de plug. Dat is hartstikke normaal inderdaad. Maar de kabels aan de stekker solderen hoort niet, dat hoort gekrimpt te worden.
...

Hoewel de afmetingen er wat mij betreft wel toe doen, want als de kaarten niet zo groot waren zou de stekker ook niet bijna per definitie gebogen hoeven te worden.
Ah, misverstandje. :) Heb je score van mij weer op +3 gezet (niet dat dat wat uitmaakt, maar toch).

Voor mij zijn die kaarten wel echt te dik. Ik heb een discrete audio-kaart, en zo'n 4090 neemt bijna 5 sloten in beslag. Dan past er verder gewoon niks meer bij.
Reageer
Volgens mij doelt @mastr-dc op de reguliere PCIe 6pin en 8pin connectoren. Die kunnen schots en scheef en half ingeplugt zitten zonder dat ze oververhitten.
Reageer
Dat is niet waar want ook daarvan zijn gevallen dat ze affikken door verkeerde installatie (Google het voor de grap maar eens). Dit soort verhalen gaan overigens al decennia terug, het was vroeger al met de oude Molex connectors en was er ook met de 6 en 8 pins PCI-E connectors en is er nu nog steeds.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 19 november 2022 12:42]

Reageer
Volgens mij doelt @mastr-dc op de reguliere PCIe 6pin en 8pin connectoren. Die kunnen schots en scheef en half ingeplugt zitten zonder dat ze oververhitten.
Kom aan.... dit is een probleem dat al 10 jaar speelt. Zes jaar geleden hadden we een 1080 waarbij de stekker gesmolten was omdat hij niet compleet ingedrukt was door de leverancier. Omdat de stromen nu gewoon sterker zijn komt het probleem wellicht 'vaker' voor. Nog steeds een handje vol mensen maar op de een of andere manier is dit viraal gegaan.
Reageer
Desondanks lijken de aantallen een stuk hoger te liggen dan bij andere kaarten want dit soort verhalen hoor je bij net nieuwe GPU's normaal nooit. Dus het is er hoe dan ook niet beter op geworden, zelfs al ligt het slecht aan dat de nieuwe aansluiting minder "fool-proof" is.

Oh drie keer raden wie er onderdeel is van PCI-SIG, en welk lid deze nieuwe aansluiting erdoor heeft geduwd. Niet ARM, Dell of Qualcomm in ieder geval.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 19 november 2022 12:37]

Reageer
Het voorheen door Gamers Nexus geschatte en nu door Nvidia bevestigde percentage is niet 0,5%, maar 0,04% to 0,05%. 0.5% zou wel heel slecht zijn :)
Reageer
12VHPWR IS de nieuwe standaardconnector.
Reageer
De connector is van PCI-SIG, niet Nvidia.

Nvidia heeft alleen de 4 sense pins (incl de chio daarvoor) ontworpen, en die zijn het probleem niet.
Reageer
Kan de connector los komen te zitten omdat je de kabel nou eenmaal moet buigen? De locatie van de aansluiting is nogal beroerd.
Daarnaast, hoe kan het dat de connector wel werkt als deze er niet goed in zit?
Reageer
Ja en nee, de "klik" dat die connector volledig vastzit is blijkbaar zo goed als onbestaande waardoor veel mensen die er wel diep genoeg insteken en zelfs ten dele "vast" zit maar als je dan wat aan die kabels gaat trekken en buigen kan die beetje bij beetje wat loskomen te zitten.

Er is ook een soort van veiligheid maar in vele gevallen maakt die toch nog contact als de rest dit al niet meer of gedeeltelijk. maar doet.
Reageer
Ja en nee. Als je de connector helemaal inplugt en de klikmechaniek helemaal vast zit, dan komt hij nooit meer los door buigen. Maar dat is juist het ding, de 0,04% van de gebruikers die dit probleem hebben gemeld hadden, volgens de tests van GN, de connector niet goed ingeplugd zitten

Waarom hij het dan alsog doet, dat is een minder makkelijke vraag voor nvidia. Hier zijn inderdaad oplossingen voor die ervoor zorgen dat een connector het pas gaat doen zodra hij helemaal 100% juist ingeplugd is.
Reageer
Dat kan bijna niet in de huidige vorm, gezien de contacte een paar mm over elkaar heen vallen. Dan zou er een controlledraad moeten komen die kortere pinnetjes heeft dan de rest en pas later dan de rest contact maakt.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 20 november 2022 10:47]

Reageer
ja, klopt. maar er zitten dus ook een aantal sense pinnen op die connector. Als ze die iets korter hadden gemaakt, had dit probleem wellicht minder vaak voorgekomen
Reageer
Daarom zit er toch zo'n lipje op, zodat hij vast klikt. Testen hebben aangegeven dat in de meeste gevallen die kabel er dus niet goed ingeklikt was.
Reageer
Whoa, kijk wel uit met wat je zegt, zolang het een user error is ligt het niet aan de fabrikant. Als de fabrikant een belabberde locatie heeft gekozen zodat er in de meeste computer kasten niet genoeg ruimte is moet de fabrikant in actie komen of mogelijk zelfs juridisch zichzelf verantwoorden.
Reageer
Whoa, kijk wel uit met wat je zegt, zolang het een user error is ligt het niet aan de fabrikant. Als de fabrikant een belabberde locatie heeft gekozen zodat er in de meeste computer kasten niet genoeg ruimte is moet de fabrikant in actie komen of mogelijk zelfs juridisch zichzelf verantwoorden.
Dus als jij iets koopt wat niet in de kast past moet de fabrikant voor de rechter.
Reageer
Uiteraard niet.
Maar ik ben het er wel mee eens dat die connector niet op een handige plek zit.
In een tijd waarin kabelmanagement wel door iedereen wordt gebezigd en mensen graag de binnenkant showen met ledjes e.d. vindt NVidia het leuk om die aansluiting op het midden van de bovenkant(?) van de kaart te zetten zodat die (behoorlijk lelijke) kabels lekker pontificaal in je kast zitten.
Daarbovenop is dat ook nog eens de plaats waar er een zeer hoge kans is dat die kabels kort op de connector gebogen gaan worden.

De connectors van de 3080 FE zaten ook ongeveer op die plek, maar wel schuin zodat de kabels automatisch al minder gebogen hoefden te worden. De connectors van mijn 3080 zitten op de kop. Plek zat en uit het zicht.
Reageer
Deze connector wijkt behoorlijk af van wat gebruikelijk is, kwa hoe buigbaar het is en dat er een flinke afstand is waar de kabel niet mag buigen na de connector. Dus passen zal die wel, maar niet volgens wat de bedoeling is.

Dus ik kan me voorstellen dat in Amerika er vast wel iemand naar de rechter zal gaan als er brand schade is ontstaan door zo'n connector.
Reageer
Whoa, de klant heeft altijd gelijk. Als een groot deel van je klanten de stekker verkeerd in plugt dan is er duidelijk iets mis met het ontwerp en/of informatie voorziening.
Reageer
Een groot deel? 50 gebruikers wereldwijd? :?
Reageer
Thus far…

Dat was voor de note 7 anders genoeg om het apparaat kompleet van de markt te halen.
Reageer
Maar 50 waar het niet goed zit of maar 50 waardoor het daardoor fout is gegaan?
Reageer
Whoa, klanten moeten eerst lezen voordat ze wat aansluiten. En alles controleren voordat men de stekker in het stopcontact steekt.
Reageer
Deels, maar als je een compleet gebouwd systeem krijgt aangeleverd mag je als klant er redelijkerwijze vanuit gaan dat deze correct geassembleerd is, als dat niet het geval is, is degene die het systeem geassembleerd heeft op z'n minst (deels) verantwoordelijk te stellen lijkt mij. ianal though.
Reageer
Whoa, de klant heeft altijd gelijk. Als een groot deel van je klanten de stekker verkeerd in plugt dan is er duidelijk iets mis met het ontwerp en/of informatie voorziening.
Of met de klanten. Als je een PC openschroeft dan moet je weten wat je doet. Je kunt ook niet gaan klagen dat het ontwerp niet deugt nadat je je componenten gemold hebt met statische electriciteit. Of op een van de andere manieren dat er iets mis kan gaan als je zelf je PC openschoeft. Net zoals wanneer je je stofzuiger openschroeft.

Let wel: ik zeg niet dat het ontwerp goed was, of slecht, maar alleen dat van iemand die zelf aan z'n PC sleutelt, meer verwacht mag worden dan van een willkeurige consument, en dat als de voornoemde sleutelaar iets fout doet door onzorgvuldigheid, hij niet automatisch altijd gelijk heeft.

Heel schappelijk van nVidia dat ze die mensen compenseren (maar ook begrijpelijk: deze groep, zijn mensen die nVidia graag te vriend houdt...).
Reageer
Het is gewoon goede PR naar de markt.
Niet naar 50 of 100 pechvogels die hier door getroffen zijn.
Reageer
Daarnaast, hoe kan het dat de connector wel werkt als deze er niet goed in zit?
Is het jou nog nooit opgevallen dat als je de stekker van een schemerlamp in het stopcontact duwt (en de schakelaar staat al aan) dat de lamp al gaat branden voordat de stekker volledig in het stopcontact zit?
Reageer
En daarom ook bijna altijd een vonkje over springt omdat de ene kant al wel goed verbinding maakt en de andere nog niet.
Reageer
https://www.youtube.com/w...px7ofKhQ&feature=youtu.be

Gamer nexus komt toch tot wat andere conclusies en die vertrouw ik toch meer.
Bij hen is het een combinatie van het ontwerp/fabricatie en idd user error .
De beste opmerking vond ik daarin: als er zoveel problemen zijn dat mensen iets verkeerd gebruiken scheelt er iets aan het ontwerp.

[Reactie gewijzigd door k995 op 19 november 2022 11:49]

Reageer
Volgens GN waren er 50 use-cases op 100000 verkopen. Zoveel zijn dat er niet.
Er scheelt niets aan het ontwerp. Dat is hetzelfde als dat het altijd is geweest.
Je stopt ook de stekker van de stofzuiger niet half in het stopcontact.
Je moet redelijk wat kracht zetten om die stekker er daadwerkelijk helemaal goed op te drukken en ik kan me best voorstellen dat mensen daar te voorzichtig in zijn geweest met een kaart die zo absurd duur is.
En misschien realiseren mensen zich wel niet waar ze mee bezig zijn. Het is toch allemaal maar 12 Volt. :+
Reageer
Groot verschil is dat de stekker van de stofzuiger veel makkelijker wel goed in het stopcontact gaat en als hij niet goed in het stopcontact zit gaat er, door het ontwerp van de stekker, niets fout.
Reageer
Er zijn er 50 gekend bij nvidia wat iets anders is , opeen 125 000 verkochtte.
Voor dergelijk dure kaart is dit imho toch niet correct.
Reageer
Hoewel ik het eens ben met de opmerking, vind ik het wel wat genuanceerder:
Het ontwerp kan duidelijk beter, maar qua techniek is er dus niets mis het probleem zit hem in de user experience, en dus blijkbaar vooral in de feedback wanneer de kabel wel of niet correct is ingeklikt.
Dus dan is de conclusie dat je in een volgende revisie hier rekening mee moet houden, maar voor de huidige hoef je eigenlijk niets meer te doen dan wat Nvidia hier doet: een berichtje dat je even goed moet opletten dat je de kabel helemaal inklikt, met een foto van wat goed en wat niet goed is.
Reageer
een berichtje dat je even goed moet opletten dat je de kabel helemaal inklikt,
Documentatie is zelden de beste oplossing..
Reageer
En in 'medical device industry ' inmiddels niet meer geaccepteerd als 'risk mitigation'. En dan hebben we het daar ook nog vaak over professionele gebruikers.
Reageer
ja... maar daar is het risico wel een beetje anders he? Vandaar ook dat medische apparaten vaak erg duur zijn voor wat het nou eigenlijk voorstelt.
Reageer
True, maar in deze situatie denk ik wel de meest realistische. Want ik zie ze hiervoor niet een product recall doen om alles aan te passen. Ik denk gewoon stoppen met deze connector en een nieuwe versie ontwikkelen.
Reageer
Dus een gevalletje “You’re holding it wrong” van Nvidia
Reageer
User error.. En wel netjes ook dat Nvidia de claims gaat oppakken en de consument erin gaat helpen.
Reageer
Daarom denk ik dat er meer aan de hand is dan gewoon gebruikers die de connector niet goed ingeplugd hebben.
Reageer
Dus, omdat er bewijs is dat het hoofdzakelijk om gebruikers error gaat, en Nvidia hulp bied (wat gewoon super fijn is) denk je dat er meer aan de hand is?
Reageer
Omdat Nvidia eerder problemen heeft gehad, drivers (Geforce 7 generatie) waarbij de fans idle bleven draaien onder volle belasting, en toen naar de License Agreement gingen wijzen omdat daar in stond dat je garantie vervalt op het moment dat je de Nvidia drivers installeerd en die schade veroorzaken aan je videokaart.

Geforce G92 kaarten duurde het heel lang voordat ze toegaven dat er een probleem was met de GPU, maar hun verklaring klopte niet, volgens hun lag het aan de gebruikte soldeer van de BGA van de GPU omdat daar per ongeluk Tin/Lood soldeer voor gebruikt was in plaats van Tin/Zilver... (Tin/Lood soldeert beter en geeft een sterkere verbinding dus die verklaring klopte niet)
Ik heb toen destijds mijn Geforce 8800GT mee genomen naar mijn toenmalige werk en de GPU verwijderd, en de conclusie van de engineer was dat de BGA contacten puntjes gewoon te klein waren, daarna de GPU terug geplaatst juist met Tin/Lood soldeer en toen heeft de kaart het vol gehouden tot ongeveer 5 jaar geleden, dus erg vreemd dat hun Tin/Lood soldeer de schuld gaven.

Dus ja, ik denk dat er in dit geval ook meer aan de hand is.
Reageer
Aan de ene kant snap ik het wel, ik ben zelf ook altijd voorzichtig met mijn hardware. En om dan flink los te moeten gaan om een connector in te pluggen op je €2300 (NL prijzen) GPU, dan ben je automatisch voorzichtig.

Neemt niet weg dat er gebreken zijn aan het ontwerp, het is duidelijk dat PCI-SIG naar de tekentafel moet om wat aanpassingen te maken. Misschien een bredere clip, misschien twee?

Had zelf dit in gedachten, dan zou i.i.g. het links en recht wiebelen voorkomen worden.

https://i.imgur.com/5HwT7Xu.png
Reageer
Volgens mij was het Buildzoid die oorspronkelijk dit idee opperde, maar het naar achteren verplaatsen van de sense-pinnen zou een goede oplossing kunnen zijn. Dan maken de sense-pinnen pas contact als de connector goed is aangesloten en zal de kaart automatisch niet starten als dat niet het geval is.
Reageer
Zijn de sense pinnen digitaal of analoog?.. want als ze analoog zijn dan is dit natuurlijk ook geen goede oplossing.

Ik ben zelf wel fan van 2 clips, naast elkaar of tegenover elkaar... maar ja, het is nou eenmaal een 'beefy' connector met veel contactoppervlak dus tja je moet goed hard duwen om hem te pluggen.
Ik denk dat er eerlijk gezegd geen enkele wijziging (meer) nodig is. de 50 of zowat arme stakkers wiens connector gesmolten is, tezamen met álle media coverage die dit teweeg heeft gebracht, lijkt me voldoende dat IEDEREEN met ook maar enige blootstelling aan het internet bij de aanschaf van zo een nieuwe graka wel ff 100% zeker zorgt dat de connector goed zit.. en dat daarmee dus het 'probleem' (wat toch echt user error was) gewoon opgelost zal zijn.

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 19 november 2022 20:04]

Reageer
Iets te kort door de bocht wat mij betreft. ede clip werkt simpelweg niet altijd waardoor de stekker er uit kan trillen en wiebelen. Dat is een echte design fout. Hij hoort gewoon altijd vast te clicken en dat is gewoon niet de realiteit als ik zo veel ervaringen bekijk.

Er zit een goede pin om aan vast te clippen maar het probleem lijkt aan de stekker kant te zitten.
Reageer
Maar het design is van de standaard die deze connectoren ontwikkelt heeft, niet Nvidia, die heeft de pech dat dit probleem van de ontwerpfout bij hun nu naar boven komt omdat zij de 1e zijn die deze nieuwe standaard gebruiken. Had net zo goed bij AMD of Intel kunnen gebeuren als zij de 1e waren. Soms is het dus niet zo handig om de 1e te zijn.
Reageer
Nou Nvidia was heel erg betrokken bij die standaard ontwikkelen. Het is echt niet zo dat Nvidia hulpeloos toekijkt hoe ze zo'n domme standaard moeten aanhouden, ze hebben zelf die standaard mee ontwikkeld en die standaard is niet de deur uit gegaan zonder Nvidia's goedkeuring.
Reageer
True, maar dat betekend dus niet dat het standaard op user error gegooid kan worden. Het is namelijk ook deels aan het slecht werkende mechanisme te wijten.
Reageer
Gamers nexus heeft hier tests mee gedaan
https://youtu.be/ig2px7ofKhQ
Reageer
Ook al zou die er niet goed inzitten. Dan mag die stekker nog niet doorbranden.
Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee