Europol rolt autodievenbende op voor hacken van sleutelloze auto's

Europol en Eurojust hebben in samenwerking met Franse, Spaanse en Letse autoriteiten een bende van autodieven opgerold die het gemunt had op 'sleutelloze' auto's. Er zijn 31 verdachten gearresteerd, waaronder softwareontwikkelaars, doorverkopers en daadwerkelijke autodieven.

De criminelen waren uit op sleutelloze auto's van twee niet nader beschreven Franse fabrikanten. Er werd gebruikgemaakt van zogenaamde diagnostieksoftware waarmee de software van een auto kon worden overschreven, aldus Europol. Op deze manier konden de deuren van de desbetreffende voertuigen geopend worden en kon de auto worden gestart, zonder dat de daadwerkelijke sleutel in de buurt was.

Voor de arrestaties in Frankrijk, Spanje en Letland zijn invallen gedaan op 22 locaties, waarbij ruim dertig verdachten gearresteerd werden en bijna 1,1 miljoen euro aan goederen in beslag is genomen. De Franse cybercrimeafdeling van de Gendarmerie initieerde de operatie en zou ook de website waar de betreffende hacksoftware op verkocht wordt hebben opgerold.

Bij een sleutelloze auto communiceren de sleutel en het voertuig contactloos via een radiofrequentie. Wanneer de gebruiker in de buurt komt met de sleutel, detecteert de auto de sleutel en kunnen de portieren ontgrendeld worden. Bepaalde auto's hebben daarnaast een startknop, waardoor het voertuig dus ook contactloos gestart kan worden. De bende was uit op auto's met beide functies. In principe is de verbinding tussen de auto en de sleutel versleuteld, maar de autodieven wisten de software van de wagens te overschrijven met een online verkregen programma.

Door Yannick Spinner

Redacteur

17-10-2022 • 19:13

113

Reacties (113)

113
111
49
2
0
43
Wijzig sortering
Je mag het misschien niet zeggen: maar ik vind het gewoon om te lachen, dat al deze super moderne en dure auto's zo eenvoudig gestolen worden. Er hoeft niet eens fysiek ingebroken te worden :X

Mijn auto is minder modern en heeft niet zo'n systeem aanboord, dus ik hoef ook geen sleutel in de koektrommel te verstoppen. Wel jammer dat de verzekering door de vele diefstallen stijgt, want al die auto's zijn allrisk verzekerd en als de auto gestolen wordt. Betaald de verzekering gewoon de nieuwe auto....
Klopt. En door gebrek aan wetgeving omtrent veiligheid van dit soort systemen kunnen auto fabrikanten doodleuk dit soort disfunctionele systemen gebruiken en wordt hen niet verplicht hiermee op te houden, of onveilige systemen met terugwerkende kracht te repareren. De enige reden dat er verbeteringen komen, komt waarschijnlijk doordat fabrikanten de 'vermeende reputatieschade' willen beperken. Bizar ergens eigenlijk.
Het stomme is dus, dat de helft van deze truukjes al lang en breed bekend zijn bij de fabrikant. De meeste zijn doodsimpel om uit te voeren.

Ze doen er echter niks mee want dat kost heel veel geld, waar af en toe een nieuwe auto ter coulance veel minder kost. Heel erg jammer.
Er zijn ook fabrikanten die er al wel een simpele oplossing voor hebben bedacht. Als mijn sleutel een minuut lang niet beweegt schakelt hij uit. Dus ik kan hem gewoon in ‘het sleutelbakje’ in de hal of de jas aan de kapstok laten zitten. Niet dat ik die heb, maar zo gebeurt het wel.

Jammer dat de sleutels die dat nog niet hebben niet preventief worden omgewisseld voor sleutels die dit trucje wel toepassen.
Dieven houden jou gewoon in de gaten en kopiëren jouw sleutel bij het in en uitstappen en op slot doen van je wagen. ( doen ze met een versterkte richtantenne ). Ze doen een simpele replay attack op het moment dat jij en je sleutel liggen te slapen. Die oplossing is dus een druppel op een hete plaat helaas.

Ook bij Moto's een probleem : https://youtu.be/wOJAHXUW7lE

Zolang fabrikanten door de EU of verzekeringsmaatschappijen niet verantwoordelijk worden gesteld, zet je op je moto en auto best nog een fysiek slot.

Edit : typo

[Reactie gewijzigd door MPAnnihilator op 23 juli 2024 09:53]

Replay attacks zijn toch al heel lang niet meer een probleem door rollende codes? Dat zit al zo lang in auto's...
Je hebt ook rolljam attacks die je kan uitvoeren, waardoor de key key niet "rolled".

Vermoedelijk kan dat genoeg zijn om de auto eenmalig te open en misschien starten.

Mogelijkerwijs als de auto dan open is die je dan niet/wel kunt starten zou je mischien met de genoemde software wat handelingen uitgevoerd waardoor je dat wel kan?
Ja, maar niet in alle auto’s. Vooral luxewagens uit 2018 en nieuwer toen dat helemaal een probleem was hebben het wel, maar alles daarvoor eigenlijk niet. En dat zijn nog steeds heel veel dure auto’s.
Nee hoor, zelfs mijn Seicento uit 1998 had al rollende codes tegen replay attacks. En die had niet eens keyless, gewoon op de startblokkering.
Ja hee er zullen er vast wel een aantal zijn waar het wel opzat, maar heeel veel ook gewoon niet.

Beetje googelen geeft je toch al gauw een aantal artikelen uit 2015 en later waar echt een serieus aantal grote merken worden genoemd:

https://threatpost.com/ow...ler-mercedes-cars/114283/

Chrysler, BMW, GM, mercedes dmv de app (die daar dus niet tegen opgewassen was)

En hier een paper van cambridge over hitag2 (een nederlands NXP feestje) https://pdfs.semanticscho...f2065be987b0ad0d70b57.pdf wat gewoon vatbaar was voor replay attacks.

Dus ja. Sommige auto’s hadden hier wat voor, maar heel veel ook gewoon niet.
Sure hij wel in zijn Seicento
@SkiFan heeft het over startonderbreking van de ontsteking of brandstoftoevoer. Dit is verplicht vanaf 1998 voor alle nieuwe auto’s en werd al geruime tijd daarvoor al veel afgeleverd.

Ik denk dat daar de verwarring over gaat.

Voordeel dat het signaal in het voertuig blijft en alleen tussen sleutel en contact de codes uitwisselt…
Ik weet nog dat de Nissan dealer deze techniek toelichtte bij de toen nieuwe Primera. Die werd toentertijd nog in guldens afgerekend...
Ja dat klopt, maar dan doen ze dat soort dingen gewoon terwijl jij boodschappen aan het doen bent bijvoorbeeld. Dan is die sleutel wel in beweging en met speciale draadloze antennes kunnen ze dat signaal heel makkelijk boosten en dan alsnog met je auto wegrijden.


Er zijn maar heel weinig wagens die daar dan weer tegen bestand zijn.
Slaat de auto niet gewoon uit als de sleutel uit bereik is? Ik bedoel waarschijnlijk niet ivm veiligheid, maar toch.
Nee. Je kunt er pas niks meer mee als je hem uit zet.

Hebben kennissen van mij een keer gehad. Sleutel nog thuis (want ff snel nog wat pakken), maar zelf in Zeeland staan ondertussen. Kom je dus alleen niet meer terug.
Maar dat is niet de methode die zie hier gebruikten. Hier konden ze zonder de sleutel te kopiëren de auto openen en starten d.m.v. diagnostiekstofware.
Dat lijkt me niet de oplossing voor dit probleem. Dit is geen man-in-the-middle aanval geweest. Ze overschrijven direct de software van de auto.
Zou liever een optie hebben om dat draadloze systeem gewoon uit te schakelen, zou de EU moeten verplichten, want dat zal er waarschijnlijk niet bij elk merk/model inzitten.

Vraag mij altijd al af dat dat nu zoveel moeite is om op een knopje te drukken, tijd dat die mensen met een zelfrijdende taxi wagen rijden dan hha :-)
Hoe stel je je dan voor dat ik in de auto kom?
Rfid? Tesla heeft ook van die pasjes. Als we dat systeem nou breder uitrollen?

Of dat nieuwe systeem van Apple waar je eigenlijk niks meer over hoort, maar wat ze toen met BMW hebben aangekondigd.


Apple weet (in tegenstelling tot vrijwel iedere autofabrikant) namelijk wel hoe je software moet maken.
RFID = Radio-frequency identification oftewel toch ook draadloos?
Ja alleen kun je dan het pasje in zo’n simpele rfid block wallet steken. Zo’n pasjes houder die ook tegen “skimming” van bankpassen werkt.

Ook is het OV-express protocol wat bijna alle smartphones hebben wel oké beveiligd tegen dit soort zaken door cryptografische versleutelingn die verbonden is aan de secure enclave van de telefoon.

En daarmee kun je ook nog je auto in als je toestel al een dag leeg is.
Ik zou het inderdaad ook prettiger vinden om die mogelijkheid te hebben.

Liever op de knop van de sleutel drukken, en een eenmalig bruikbaar draadloos signaal die auto opent; dan continue het gevaar dat je auto lukraak simpelweg gestolen wordt omdat de 'feature' dit risico opent.
Dit vooral. Toen mijn keyless entry auto werd gejat had ik de dealer en fabrikant gemailed erover, met tips over wat ik vond dat ze beter hadden konden doen om het te voorkomen (voorlichting, tech).

Kreeg een quasi-goedgemeend 'jammer joh'-kaartje van ze and dat was het. Voelde bijna alsof ze die klaar hadden liggen.
Zolang de verzekering betaald... reken uit je winst: omzet!
Uiteindelijk is het gewoon zelfs lucratief voor fabrikanten om auto’s slecht te beveiligen. De verzekering keert uit in dat geval en dat zorgt voor meer verkoop.
True, maar zou je nogmaals voor hetzelfde merk gaan als hun beveiliging niet op orde is?
Ze doen er echter niks mee want dat kost heel veel geld, waar af en toe een nieuwe auto ter coulance veel minder kost. Heel erg jammer.
Nee, in plaats van coulance kun je een verzekering bij kopen ;)
Misschien ben ik ouderwets, maar doe mij maar een gewone sleutel. Het levert je eigenlijk nauwelijks tijdswinst op en het voegt ondertussen een hoop complexiteit toe.
Daar ben ik het niet mee eens. Het levert me een hele boel tijdwinst op. Als je er eenmaal aan gewend bent dan gaat alles zo vlot en zou ik nu niet anders willen. Laatst heeft mijn zoon zijn rijbewijs gehaald, dus een autootje voor hem gekocht waar dit keer dus nog wel een normale sleutel bij zat en toen pas kwam ik erachter wat een gemier het is. Eerst knop indrukken om de deur open te doen, maar voordat je dat gedaan hebt moet je eerst je sleutel vinden/paraat hebben. Dan stap je in en moet je zoeken naar het contactslot en draai je de sleutel om welke soms kan weigeren want het stuurslot zit er te strak op.

Dat zijn handelingen die idd gewoon zijn als je geen sleutelloze auto gewend bent. Maar met mijn auto is het simpel. Ik loop naar mijn auto, doe de deur gewoon open, ga zitten en ik druk op knop en ik ben weg. Niks zoeken naar sleutel. Niks knopje vinden die de deur opent. Niks zoeken naar contactslot en ook geen moeilijk gedoe met je stuurslot.

Om maar niet te spreken over de achterklep. Ik veeg met mijn voet onder de bumper en mijn achterklep gaat open. En ik druk op knopje en hij gaat weer dicht en voordat hij helemaal dicht klikt zit ik al in de auto en heb ik hem al gestart (ok, dan moet je wel heel snel zijn, maar het kan). Doe dat maar eens met een sleutel.

Dus nauwelijks tijdswinst? Mwua, die is er echt wel. En als je er helemaal een sport van maakt dan is het helemaal een 'tijd is geld' kwestie :)
Zoeken naar het contactslot ... In onze auto zit die nog steeds op de zelfde plaats als waar de fabriek hem heeft gemaakt. En dat zal ook voor een startknop gelden.

Zonder gekheid: het is toch maar wat je gewend bent.
Het zijn inderdaad geen game changers, om in marketing jargon te blijven en als het gevaar van diefstal bestaat zou ik ook opperen voor een veilige(re) optie.

Maar sommige functies waarvan ik jaren geleden ook het nut niet inzag, mis ik toch als ik eens in een oude auto stap.

Simpele dingen als lichten en ruitenwissers die automatisch aan en uit gaan als dat nodig is bijvoorbeeld. Gemak dient de mens, al doen die automatische ruitenwissers niet altijd wat ik wil...
Anoniem: 361276 @MarkS9018 oktober 2022 00:37
En hoe vaak heb jij ruzie met je stuurslot ik eigenlijk nooit.
Dus dat scheelt je 5-10 seconden per keer. Dat is wat ik bedoel met nauwelijks tijdswinst :)
Als jij zo graag met een stopwatch alles wilt timen dan is dat je goed recht. Het gaat om de beleving. Je staat er niet bij stil als je eenmaal een sleutelloze auto hebt aangeschaft. Je merkt het pas wanneer je daarna in een auto stapt die een sleutel vereist. Dan pas kom je erachter wat het gemak is van een sleutelloze auto.

En ja, als jij dat wilt timen met een stopwatch...why not?
Nee hoor, ik wil juist niet timen. Heb ook geen horloge en hou de tijd over het algemeen niet zo in de gaten.
Ik geloof wel dat het qua beleving prettiger kan, maar ik ben zelf niet zo bevattelijk voor dit soort 'luxe'.
Dat anderen het heel prettig vinden is helemaal prima natuurlijk.
Ik kan nu heel erg filosofisch gaan lullen, maar daar heb ik, en jij waarschijnlijk ook niet, geen zin in. Maar ook jij bent bevattelijk voor 'dit soort luxe' want het is gewoon de evolutie van.

Er komt een dag dat je een andere tweedehandse auto koopt en 'dit soort luxe' er ineens inzit. En dan ga je deze discussie weer herinneren ;) want ik kocht mijn auto niet specifiek daarvoor. Dat soort luxe zat er gewoon bij en je begint te beseffen hoe handy het is als je weer in een auto stapt die dat soort luxe niet heeft. Maar over 20 jaar heeft iedereen dat soort luxe, want dan is het gewoon standaard.

Evolutie dus.
Maar het rare van die evolutie is ook de keerzijde, ook de criminelen gaan met de tijd mee.
Mijn oldtimer was helemaal mechanisch en heb deze ook zo beveiligd, kost me een extra paar seconden, maar ik weet elke dag, als ik naar de auto ga, deze er nog staat.
Maar ook de beveiliging van vele auto`s kunnen veel beter en ook makkelijker, maar geen fabrikant die zich aan de extra onkosten waagt, en laat dan de koper dit maar zelf doen.
Ik had vroeger een opel. Helemaal mechanisch. Ding is meermalen opengebroken en uiteindelijk gejat.. Omdat het mechanische slot zo ontzettend ruk was. Je kon de deur letterlijk openen met de achterkant van een theelepeltje.

Heeft m.i. dus weinig met evolutie te maken. Een mechanisch slot kan ook 'gehacked' worden.
Is ook zo. Kans is dat dit over een paar jaar standaard op elke auto zit. En dan ontkom je er niet aan. Is het een verandering waar ik persoonlijk op zit te wachten. Nee. Is het een verbetering? Ik vraag het me af, maar ik zal het je t.z.t. laten weten ;-)
Hoeveel tijd spaar je dan uit in een jaar?
Maar hoe per dag stap je de auto in en uit? Die aantal seconden tijdwinst tegenover complexiteit. Ik zou zelfs een auto nemen waar je gewoon de sleutel nog in het contact moet steken om de deur open te doen. Wel het veiligst.
Dat is niet perse veiliger. Sinds de jaren 90 hebben de traditionele autosleutels al een chip in het gedeelte dat je vasthoud zitten. Die chip zorgt ervoor dat de startonderbreker deactiveert.

Waarom? Omdat de mechanische sleutels zo onveilig waren dat er aanvullende (elektronische) bescherming nodig was.

Die relay attacks is een ontwerpfout of een onvoorzien nadeel van die draadloze sleutelsystemen. Is even vervelend, maar is ook iets dat wel weer opgelost zal worden. De eerste mechanische sloten waren ook eenvoudig open te krijgen.
Hehe, ja klopt. Rij zelf ook sleutelloos. Het was even wennen aan het begin maar als ik dan weer eens in een 'sleutelauto' stap denk ik nu wat een gehannes. Wel vrij kort na aanschaf van m'n ex-lease yountimer nou niet bepaald goedkope 'keyless protector' aangeschaft voor beide sleutels. Want ook mijn auto uit 2018 bleek nog vatbaar voor 'relay' aanvallen waarbij het signaal van een sleutel die bijvoorbeeld in een jaszak bij een voordeur zit met speciale apparatuur wordt doorgestuurd naar de auto. Pas bij de allerlaatste modelseries zijn veel fabrikanten in de sleutels gaan inbouwen dat die zich uitschakelen als ze een paar minuten geen beweging registreren. Iets wat een keyless protector, een zeer plat stukje electronica geplaatst over de batterij, dus voor oudere sleutels ook doet door de stroom te onderbreken.
Zo’n keyless protector hoeft toch niet meer dan een tientje te kosten?
Als je de sleutel telkens uit een hoesje wil halen niet nee. Ik heb inderdaad er ook even aan gedacht m'n sleutels thuis gewoon in een metalen koekjestrommel te bewaren. Maar leek me toch wat minder praktisch.
Binnen een week (of twee) ben je er aan gewend. Althans, dat is in mijn gezin zo.
Ik snap oprecht niet waarom je een “0” krijgt want het klopt gewoon :?

Een sleutel opzich is niet vervelend en écht enorme winst boek je er niet mee maar zo’n keyless gebeuren is een partij makkelijk als je het gewend bent!

Je komt aanlopen, opent de deur, gaat zitten, druk de start knop in. Deur dicht gordel vast en rij weg. Grootste vertraging is het opstarten van alle systemen bij de start :+
Standaard als één van de eerste weg als we met een groep zijn.

Verder geen geklooi met sleutels die altijd nét in de verkeerde broekzak zitten, krasjes rondom het (contact)slot.
Probleem is vooral de veiligheid. Rest is maar relatief. Ook sleutel met afstandbediening kan gehackt worden zodat deuren open staan. Dan is een ouderwetse sleutel zonder afstandsbediening misschien veiliger maar met een prikker in het portier zijn ze ook in 10 seconden binnen.

Het verschil tussen keyless en sleutel met afstandsbediening vindt ik persoonlijk maar marginaal. M’n deur is al van het slot als ik nog op 20 meter afstand ben. M’n kofferklep is met een handbediening in 2 seconden open en ook weer in 1 seconde dicht. Ik stoor me juist aan dat elektronisch openen en sluiten wat zo traag gaat. Als ik instap loopt de motor al voor ik het portier dicht heb. Ooit is het wel handig, als je je handen vol hebt en je moet nog een sleutel uit je zak halen bijvoorbeeld, maar dat is maar sporadisch.
Pff. Wat een gedoe. Je moet je huis op slot doen. En elke keer die vervelende gordel ook!

Och, waarom zou ik mij überhaupt aankleden. Waarom die moeite doen. Kost veel teveel tijd.

/s
Het kan nog veel sneller. Als ik een meter of 10 verwijderd ben van de auto druk ik op een knopje van de sleutel en de klep gaat open. Dan kan ik ook nog met beide benen op de grond blijven staan... :)
Ik ben er ook blij mee, vergeet nog welke ens de auto van m’n schoonmoeder op slot te doen als ik die gebruik, omdat m’n eigen auto vanzelf op slot gaat. Gemak dient de mens zullen we maar zeggen :)
Mwah, doe ik ook met een jap uit 94.

Deur open, ga zitten sleutel in contact (zonder te zoeken want als je dat steeds moet doen misschien moet je dan geen auto rijden)

Kofferbak sleutel er in, optillen spullen er in sleutel er uit en als ik hem los laat valt hij vanzelf dicht. En in die korte tijd kan ik inderdaad niet gaan zitten en starten want zwaartekracht is net ff sneller.

Stuurslot als je hem daar standaard in trekt ja dan kan dat een issue zijn, maar goed als je de auto uit zet en je doet dat niet dan merk je niet dat je een stuurslot hebt

Het is een luxe, we hebben het ook in de nieuwere auto maar ik kan echt wel leven zonder
Ik ben blij dat je die levensbepalende secondes van je autogebruik af kan schaven.

Meer tijd om lange verhalen op Tweakers te posten :9
ben geen jonge tweaker (kijk maar op mijn profiel ;)), maar ik vind de keyless entry zo'n luxe. het is zo fijn om de sleutel in de zak te houden en de deur te ontgrendelen alleen maar door de portier vast te pakken, vervolgens in stappen en zonder te starten weg te rijden (elektrische auto ;)).

dat gezegd hebbende. Ik moet nog altijd een keer een stalen/faraday bakje op de kast in de gang neerzetten waar ik de sleutels inleg.

[Reactie gewijzigd door Dr C op 23 juli 2024 09:53]

Eigenlijk "start" je 'm al door de portier beet te pakken 😉
Ik heb laatst een occasion gekocht. Lekker luxe, maar nog gewoon een sleutel omdraaien. Ben echt geen bejaarde maar ik vind het mechanische van een sleutel omdraaien en dan de startmotor horen gewoon wat hebben, bij autorijden horen. Zou een auto er niet om laten staan, maar als ik de keuze heb, liever dat dan een startknop.
Anoniem: 30722 @Ruw ER17 oktober 2022 19:43
Ook met dat soort sleutels heb ik problemen gehad. Brak af! Volkswagen sleutels hebben kennelijk een dikke en een dunne kant waar de stift in wordt gezet. Start je hem verkeerd om, kan hij na verloop van tijd breken. Sta je dan met je auto en 2 delen van je sleutel. Leuke uitdaging hoor 🙈

Dus uiteindelijk is niets heilig, en de zender daarvan is ook te onderscheppen. Een zonder zender is wel heel oud 😉
Niet alleen dat. Je sleutels aan de sleutel van de auto hangen kan problemen geven tijdens het rijden door het gewicht. Plus het rinkelen er van tijdens het rijden kan lastig zijn. Ik vind een knop wel handig.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 23 juli 2024 09:53]

Niet alleen dat. Je sleutels aan de sleutel van de auto hangen kan problemen geven tijdens het rijden door het gewicht. Plus het rinkelen er van tijdens het rijden kan lastig zijn.
Daarom neem je een sleutelhanger (ont)koppelstuk.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 09:53]

Ook meegemaakt. Ik heb een Skoda Fabia uit 2016 en op een dag flip ik mijn sleutel open en de stift vliegt er uit een struik in. Ga dan maar een zoeken.

Sleutelloos is zeer leuk (die van m'n vriendin is sleutelloos) maar het moet, net zoals alle technologie, correct geïmplementeerd worden.

Een brakke sleutel is net zo slecht als een brakke sleutelloze oplossing.

[Reactie gewijzigd door Tapijtmepper op 23 juli 2024 09:53]

Alleen ga ik er vanuit dat je wel een reservesleutel hebt, en als de sleutel kapot gaat, tja dan wordt het even een nieuwe laten maken vanuit de reservesleutel. Zo vaak gebeurt dat nou ook weer niet; dat sleutel afbreken. Ik heb namelijk nog nooit in mijn persoonlijke levenssfeer gehoord van iemand die vast kwam te zitten omdat z'n sleutel afbrak...
Anoniem: 30722 @MrFax17 oktober 2022 22:02
Dat was het leuke: die wilden ze graag op kantoor in de kluis houden. 150km verderop. 🙄😂
Wat heeft het met bejaarden te maken ?
Beide is ook zeer goed, sleutel omdraaien en dan startknop indrukken, maar wel verdekt ergens geplaatst.
Mijn vader had dit vroeger ook tegen het stelen/joyriden van de auto.
Ik denk niet dat zulks gaat om 'tijdwinst', maar eerder om de 'luxe' en 'moderne' uitstraling die een automerk hiermee wil geven. "Look at us, being in the future and all...". En zoals met elke trend, zijn het eerst de dure luxemerken, en dan enkele jaren laten is het mainstream.

Klassiek gevalletje van 'marketing' vs 'technologie'.
Het gaat ook niet zozeer om tijdwinst, maar om gebruiksgemak. Een sleutel in je jas- of broekzak kunnen laten zitten, is in mijn ervaring erg fijn. In de implementatie van mijn auto, moet ik de auto nog wel ontsluiten via een knopje op de deurgreep, maar er zijn ook implementaties die de auto al ontsluiten als de sleutel dicht genoeg bij is. Super-relaxed. En je merkt pas hoe relaxed als je weer eens met een auto rijdt die het niet heeft.
Systeem bij mijn toyota vind ik persoonlijk nog iets fijner.In de deurgreep zit een sensor en als je je hand er doorheen haalt dan ontgrendelt het slot.Zullen vast nog meer merken zijn die het hebben maar vind dit wel het fijnste werken.
Overigens heb ik een keyless protector om de batterij van de sleutel zitten.Na 3 min geen beweging gedetecteerd te hebben schakelt die de voeding naar de sleutel uit en wordt deze dus onzichtbaar.
Ik vraag me af wat kopers die niet zoveel van de techniek weten hier denken aan te schaffen. Want als we Europol of Eurojust mogen geloven noemen ze deze oplossing als sleutelloos, dus dat er hoe dan ook geen sleutel is. En dat is precies het probleem, aangezien de fabrikanten ook geen volwaardige vervanging lijken te verkopen. Je hebt gegevens nodig die geen fysieke kenmerken hebben en duidelijk niet zomaar alleen van of bij de koper zijn als die ze in een doosje krijgt.
Keyless lijkt hier een betere verwoording dan geen gewone sleutel. Het is eerder geen sleutel maar een radio die je maar beter niet aan kan hebben als je niet wil dat een ander kan gaan rijden.

Ik zou het pas een sleutel noemen als de eigenaar bewust eerst die radio zelf moet activeren om de gegevens vrij te geven om de auto te kunnen openen of starten.

[Reactie gewijzigd door kodak op 23 juli 2024 09:53]

Waar staat dan dat er geen sleutel is? "Sleutelloos" is gewoon een directe, letterlijke vertaling van 'keyless'. En het idee is dat je geen sleutel meer vast hoeft te houden, niet dat er geen sleutel is uiteraard. Het signaal dat de sleutel uitzendt, is de sleutel. En of de eigenaar die sleutel nou bewust moet activeren of niet, het signaal is in potentie te onderscheppen en op een later moment mogelijk te reproduceren.
De gegevens zijn duidelijk niet alleen de sleutel. Het kenmerk van een sleutel is dat de vorm en gegevens van de houder zijn, tenzij die er slordig mee is. Hier is de situatie dat er slechts gegevens nodig zijn, die ook nog eens standaard publiek gemaakt worden, tenzij de gebruiker moeite doet dat te voorkomen. Het zijn eerder dus publieke authenticatiegegevens te noemen. Ik zou het pas een virtuele sleutel noemen als die gegevens standaard alleen beschikbaar zijn als de eigenaar daarvoor kiest.

[Reactie gewijzigd door kodak op 23 juli 2024 09:53]

Alsof fysieke autoleutels wel veilig zijn. Best zou zijn dat de autobouwers een sleutel maken die rekening houdt met de hoe lang het antwoord er over doet zodat repeater van het signaal niet mogelijk is, maar dat vinden ze waarschijnlijk te duur.
Er zijn veilige (draadloze) auto sleutels. Maar er zijn óók onveilige (draadloze) auto sleutels.

Vooral onveilig draadloze auto sleutels van dure auto's zijn een gewild doelwit.

Wellicht krijgen we 2FA op draadloze sleutels, moet je je telefoon mee gebruiken voor authenticatie.
Beetje hoe je voor een app unlock (van een auto) óók een internet verbinding nodig hebt.
Ik hoop van niet, hoe onhandig zou dat zijn, gewoon een veilige sleutel maken.
Het is eigenlijk te vergelijken met contactloos betalen al dan niet met gsm. Brengt ook niet veel extra's mee. Het is gewoon meer seamless, waar je bij UX meestal naar streeft.
Je kan perfect zonder, maar elke keer ik een te groot bedrag moet betalen en men pincode moet gebruiken denk ik "wat een gedoe". Kan je zonder? Natuurlijk! Is het aangenaam? zeker! Dus ik hou er wel van en zie graag meer en meer van die dingen komen. Als je ze allemaal optelt, dan schilt dat veel.
Er zijn ook voordelen, vooral als je ergens woont waar het goed koud is. Heb nu ook een soort keyless entry op mijn huidige auto. En in de winter is dat zalig. Bij -20 moet ik niet mijn handschoen uitdoen om de sleutel uit mijn zak te halen, en dan de auto open te doen. Gewoon op het knopje op het handvat duwen en ik kan instappen zonder mijn vingers te bevriezen.
Plus traditionele sleutels hebben ook beveiliging in de vorm van chips en geheime codes, om lockpicking, hotwiring of een schroevedraaier in het sleutelgat ook onmogelijk te maken.

Ik bedoel ja lekker instappen en op start drukken - of gewoon wegrijden in een electrische auto, ik weet niet of je die expliciet moet opstarten - is makkelijk, maar zoals het artikel aangeeft, het is een compromis op de beveiliging.

Het moet gewoon beter kunnen. Waarom kunnen ze die software zomaar overschrijven?
Precies. Lijkt me dat in de gevallen waar de sleutels zo makkelijk konden worden gehackt de afweging tussen veiligheid en gebruiksgemak niet goed is geweest.
Exact, het is alleen maar lastig, onveilig, en vooral onnodig
Twee Franse automerken. Mogelijk Peugeot en Citroën? Dat zijn namelijk onderhuids dezelfde auto’s van PSA.
Er is nog een grote populaire, Renault.
Dan kunnen ze Opel nu ook pakken.
Zie boven.

[Reactie gewijzigd door OPELOPA op 23 juli 2024 09:53]

Kan iedereen (met een draadloze sleutel) dit aanraden: https://a.aliexpress.com/_EGBoeTf

Heb het zelf, in de auto zelf ziet het voertuig de sleutel ook niet als die in het hoesje zit.

[Reactie gewijzigd door slijkie op 23 juli 2024 09:53]

Anoniem: 361276 @slijkie18 oktober 2022 00:46
De kers op de taart van deze link is wel dat op de foto een simpele VW sleutel staat die helemaal geen keyless go heeft :)
Hier hetzelfde (maar een grotere zodat de hele sleutelbos er in past). Er gaat geen nacht voorbij dat de sleutel niet in dat hoesje ligt. En de reservesleutel ligt in de kluis ook in zo’n hoesje.
Wat is dat nu weer voor onzinoplossing? Daarmee verander je keyless entry dus in niet-keyless entry. Als je gewoon de sleutel wilt gebruiken, dan kun je keyless ook gewoon uitschakelen in het menu van je auto. Dat kost helemaal niks en dan kan je auto ook niet meer op die manier gejat worden.

Maar dat heeft allemaal niks te maken met dit bericht. Als je het goed hebt gelezen, gaat het om dieven die speciale software gebruiken om de sleutel na te bootsen. Dat heeft helemaal niks te maken met replay-attacks.
Nooit geweten dat dat in elke auto kan! Even gezocht, maar ik kan die optie niet vinden in de handleiding of het menu van mijn e-Niro. Weet jij waar ik dat moet doen?
Bij een e-Niro lijkt dat inderdaad niet te kunnen, als ik zo even via Google kijk. Merkwaardig, het leek me zo'n basic feature. Ik kan in mijn Renault gewoon in het menu aangeven of ik Keyless entry wil gebruiken. Als ik dat uitzet, dan werkt de sleutel niet meer draadloos, dus dan moet ik de knopjes op de sleutel gebruiken om de auto te ver-/ontgrendelen. Als ik de auto ergens achterlaat waar risico is op diefstal, dan zet ik dat uit.
Het lijkt me logisch dat er tussen automerken en zelfs tussen modellen binnen hetzelfde automerk grote verschillen zijn in functionaliteit en aannemen dat een bepaalde functie "logisch" is en daarom "dus" wel op elke auto zou zitten levert discussies als deze op. Ik vind het bijvoorbeeld heel erg logisch dat een fob die je gebruikt om op afstand je auto te ontgrendelen in de slaapstand gaat als je hem een tijdje laat liggen. Hoe moeilijk kan dat zijn? Toch zijn er nog veel automerken die dat niet implementeren.
In de e-Niro owners manual wordt er géén woord gerept over het (mogelijk) uitschakelen van dit systeem.

Alleen dat je geen garantie krijgt als je je FOB in het water gooit.

Zeer waarschijnlijk onmogelijk dus.
Doet het gemak van keyless wel verdampen he
Iedereen kent de relay aanvallen en dat je je sleutel goed moet beschermen maar als ik dit artikel lees lijkt het om een nieuw type aanval waarbij de relay van de sleutel niet nodig is.
The hacking techniques suggested by the gendarmerie appear to be significantly more sophisticated than the relay thefts which have targeted keyless entry drivers elsewhere.

In those thefts, criminals use an amplifier to find the keyfob’s signal and relay it to the car. Europol said this gang’s equipment allowed thieves to remotely “replace the original software of the vehicles, allowing the doors to be opened and the ignition to be started without the actual key fob.”
https://therecord.media/e...-to-thieves-arrested/amp/

Dat is toch wel bijzonder. Hoe communiceren ze dan met dr software van de auto vanaf de buitenkant?

[Reactie gewijzigd door laurens0619 op 23 juli 2024 09:53]

maar om die software te kunnen installeren zul je lijkt me toch eerst een raampje in moeten tikken?
Anoniem: 361276 @bartje17 oktober 2022 19:34
Dat hoeft niet maar het staat wel een beetje onduidelijk in het artikel er zijn dus twee soorten sleutels:

1. De druk op knop auto gaat open, hier moet de code "afgeluisterd" worden, hier is apparatuur voor maar de crimineel moet wel redelijk in de buurt zijn (50 meter), en de sleutel moet ook echt gebruikt worden anders kan de code niet "ontvangen" worden.

2. Keyless start, deze sleutels zijn makkelijker hier hebben de criminelen een versterker voor, een deel blijft bij de auto het andere deel in de buurt van de sleutel als de sleutel bijvoorbeeld bij de voordeur ligt dan kan dat signaal al versterkt worden waardoor de auto denkt dat de sleutel naast de auto is en ontgrendeld.


Hier hebben de criminelen het dus op optie 2 gemunt (die makkelijker is) en dan ook uitsluitend auto's die starten met startknop zodat er echt geen hardware matige sleutel nodig is. Als de auto eenmaal ontgrendeld is kan via de OBD stekker in de auto nieuwe software geladen worden. In sommige gevallen is het nodig om de auto een reset te geven dan moet ook nog even de motorkap open om de accu los te koppelen. De auto gaat dus zonder enkele braak schade mee.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 361276 op 23 juli 2024 09:53]

Nee gewoon deur openen en weg rijden, je moet eigenlijk niets installeren, gewoon de sleutel code repeaten.
Daar is keyless entry nou juist zo handig voor. Even bij de voordeur het signaal van de sleutel afvangen, weer uitzenden bij de auto en hij is open. De benodigde hardware kost niet veel, software vermoedelijk ook niet.

Overigens hoeft er voor zover ik weet geen software geïnstalleerd te worden, maar moeten er wat settings gewijzigd worden die ervoor zorgen dat de auto start en blijft rijden ook als er geen sleutel meer in de buurt is. Het reproduceren van het sleutelsignaal gebeurt vaak mbv een laptop, en die zetten ze op een gegeven moment uit natuurlijk.
Goedkope garage om de hoek die een betaalde "diagnose" uitvoert.
Slim, twee keer verdienen; aan de klant = aan het slachtoffer.
Dus die komen na 2 jaar weer vrij en weten hoe ze het de volgendekeer beter moeten doen om niet nog eens gepakt te worden.

Er zijn maar enkele straffen waardoor ze het niet nog eens doen. Maar die mogen in een beschaafd werelddeel zoals een EU niet worden uitgevoerd.

Maar het zet je wel aant denken, vooral bij zakkenrollers. Laatst hoorde ik dat er 1 20keer was opgepakt voor hetzelfde.
Voeden we dit nou door de te lage straffen of niet?
Het lijkt erger te worden met de kleine vergrijpen.
"Voeden we dit nou door de te lage straffen of niet?"
Dat had ik 2 jaar geleden ook, toen in de huurwoning naast ons een complete hennepkwekerij werd opgerold. 3 dagen later zag ik hem al weer in het huis en ik kreeg de neiging om te vragen: hoor jij niet in de bak te zitten?
Dit is al jaren een probleem.

In Security Now! aflevering 508 van 19-5-2015 hebben ze het over keyless auto''s van 8 verschillende merken waarbij ze kunnen worden gestolen.

Het blijkt ook uit vervolgupdates dat veel automerken hier zo goed als niets tegen doen. Dit zal doorgaan tot het een pandemische plaag wordt en overheden autofabrikanten juridisch verantwoordelijk gaan houden voor dit schromelijk falen in beveiliging.

[Reactie gewijzigd door Auredium op 23 juli 2024 09:53]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.