Fitbit erkent storing waardoor gebruikers niet kunnen syncen met smartphoneapp

Fitbit heeft een storing waardoor het syncen tussen smartwatch en smartphoneapp mogelijk niet werkt. Het bedrijf zegt aan een oplossing voor het probleem te werken en raadt gebruikers aan het 'over een paar uur' nogmaals te proberen.

Door de storing kunnen gebruikers geen of minder data inzien via de smartphoneapp en ook niet syncen met hun smartwatch. Daardoor kunnen ze minder informatie inzien, bijvoorbeeld over hoe ze hebben gesport. Nieuwe gebruikers kunnen hun smartwatch door de storing mogelijk ook niet instellen. Updaten lukt ook niet.

Op Twitter zegt Fitbit dat er inderdaad een storing is. Het bedrijf geeft niet aan wat het probleem is, maar zegt dat eraan wordt gewerkt. Gebruikers krijgen het advies om 'over een paar uur' nogmaals proberen te syncen, waardoor het lijkt alsof het probleem niet snel opgelost zal zijn. Het is niet duidelijk of alle gebruikers last hebben van de storing. Volgens Downdetector lijkt de storing rond 15.00 uur te zijn begonnen. Google nam Fitbit begin 2021 over.

Door Hayte Hugo

Redacteur

06-02-2023 • 17:18

28

Reacties (28)

28
28
5
1
0
22
Wijzig sortering
De kwaliteit van de android fitbit app is echt belachelijk laag, speciaal voor een bedrijf dat tegenwoordig onderdeel is van Google.
Ik snap helemaal niet waarom de app de informatie die gewoon lokaal via bluetooth verzameld wordt niet kan laten zien als er iets met de server aan de hand is.
Als je nu probeert te sync-en, dan zegt ie dat er een probleem is en de fix-it button brengt je naar een pagina die op vijf verschillende manieren je bluetooth verbinding met je tracker probeert te repareren, terwijl ze prima zouden kunnen vertellen dat het probleem de servers betreft en je dus al die dingen voor jan-joker doet.
Als je dan via de help naar een twitter direct-message pagina gestuurd wordt, krijg je daar totaal geen response, terwijl al die mensen die publiekelijk @FitbitSupport tweeten wel de in het artikel genoemde melding krijgen.
Ik snap helemaal niet waarom de app de informatie die gewoon lokaal via bluetooth verzameld wordt niet kan laten zien als er iets met de server aan de hand is.
Dat is zodat ze je eigen data kunnen gijzelen en dan aan je terug kunnen verkopen.
Dit dus, echt wtf.
Dus als je telefoon in flight-mode staat, of je geen dataverbinding hebt omdat je ergens in the middle of nowhere aan het hiken/sporten bent, dan kan 'ie niets synchroniseren?
Vreemd weer dat een storing bij Fitbit ook maar enige invloed kan hebben op de communicatie van die smartwatch (die via bluetooth met een toestel koppelt) en een app op datzelfde toestel...

Leuk he, altijd alles maar weer ophangen aan die cloud...
Je ziet dat er heel veel processing gedaan wordt op de sensor data voordat die in de app komt, waarschijnlijk is dat te zwaar voor de lokale processor.

Tijdens het sporten zag ik bijvoorbeeld hogere maximale hartslag op de Fitbit dan in de app, maar ook momenten zonder metingen (nul hartslag op de Fitbit) door bijv een vreemde pols houding zie je niet terug in de app. Ook zag ik regelmatig een lagere hartslag zittend op de bank dan de rusthartslag in de app.
Omdat je de data niet synct van je horloge naar je telefoon, maar van je horloge naar de Fitbit servers. Daar verwerken ze dingen als je slaapinformatie en verschillende scores, en die kun je dan inzien in de app.

De app is niks meer dan een doorgeefluik en interface voor de API van Fitbit
Absoluut overbodig dat op die manier te implementeren.
Men kan de gegevens op de telefoon hebben. En indien gewenst toelating geven om die dan op de server te processeren - indien expliciet gewenst (2x).
Kijk hoe sommige andere merken dat wel zo doen.
En dan laat je je telefoon vallen en ben je je hardloop history kwijt.

Er is geloof ik ook geen hardloop horloge meer die het allemaal lokaal doet. Bij Garmin kun je de lokale data (fit files) nog wel downloaden en analyseren als je zou willen maar er zijn volgens mij niet veel apps die wat met die data kunnen.

Ook handig om de data snel te kunnen delen met je favoriete sport app. Ik zie het overbodige niet.

Edit: ik ben er vanuit gegaan dat je niet blij bent met de data in de cloud en niet enkel het 'processen' van de data.

[Reactie gewijzigd door [Roland] op 22 juli 2024 17:46]

Het probleem hier was dat niets meer werkte wegens een tijdelijk probleem. Dit omzeil je door lokale opslag.

Alsnog maakt je phone een backup van je gegevens, niet noodzakelijk bij fitbit, of wel als je dat verkiest en als het werkt.
Er is geen probleem. Er is wel een 'probleem' indien je fitbit niet werkt, alhoewel, dat is ook relatief.
Absoluut.
Die server is geheel overbodig.
Zelfs indien men geavanceerde processing zou doen, dat kan nog steeds nadien wanneer de gegevens op de telefoon liggen.
Het lijkt erop dat het probleem rond 18:45 opgelost is. Mijn app synchroniseert tenminste weer en ik zie alle data weer. Alleen de analyse van mijn slaap fases van afgelopen nacht is er niet.
Wat spijtig nu heb ik drie trappen voor niks gelopen.
Ben je naar boven gelopen? Dan gewoon terug de andere richting lopen om dat te 'undo'-en.
Bestaat er eigenlijk ook een goede kwaliteit smartwatch die je de mogelijkheid geeft om permanent offline te blijven? Data alléén op de smartphone, niet in de cloud? Of een self-hosted oplissing?

Ik gebruik mijn Fitbit Sense voornamelijk voor het bijhouden van statistieken bij fietstochten, het doen van ECG's en het doen van betalingen. Deze zaken zouden prima offline of app-only of self-hosted kunnen. Mijn smartphone is helemaal "deGoogled". Nu Fitbit is overgekocht door Google ben ik mij meer bewust van het privacyvraagstuk, en weet ik niet zeker of ik hierna opnieuw een Fitbit zou kopen. Garmin schijnt het qua privacy beter te doen.

Die smartwatch was al best duur, dus ik neig te denken dat ik misschien teveel betaal in de vorm van bijna 24/7 biometrische data.

[Reactie gewijzigd door Sando op 22 juli 2024 17:46]

Zou je naar een open-source oplossing moeten kijken, verwacht ik. Zoiets als https://www.pine64.org/pinetime/ .
Maar wees dan niet verbaasd dat je veel dingen zelf moet gaan schrijven...
Sigh, daar gaan we weer met de opensource bandwagon.
Open source garandeert niets.
Verandert niets aan de functionaliteit.
Verandert niets aan de bescherming van de data.
Het operating systeem heeft niets van doen met het verzamelen van data door applicaties die die data doorsturen aan een data-"verzamelaar" zoals google.
Die dataverzamelaar gaat die gegevens weer verkopen. En degene die die data verkoopt gaat danwel medicijnen maken voor hetgeen het meest noodzakelijk blijkt te zijn, of ervoor zorgen dat die medicijnen niet meer in de verplichte basis verzekering zitten.

Over het zelf schrijven, daar kan ik in meegaan.
Dat is de enige manier die je hebt om zeker te weten dat je gegevens voor niemand anders dan jezelf beschikbaar zijn.
Maar dan moet je wel álles zelf doen, inclusief de hardware.
Over het algemeen zijn de opensource oplossingen meer self-hosted (of cloud optioneel), meer open over hoe er data word verzameld (als dat al word gedaan).

Er zijn zeker bedrijven met closed source software die ook self-hosted aanbieden, maar dan moet je maar geloven dat het waar is (kijk bijvoorbeeld eens naar eufy, die self-hosted, alles lokaal vermarkte voor hun camera's, maar ze bleken te liegen en toch allemaal info door te sturen), of Google die 6 vinkjes op 5 plekken heeft om locatie tracking uit te zetten, en als een van deze vinkjes toch op aan staat, wordt alles toch gewoon lekker doorgestuurd. Bij opensource komt dit (als het project een beetje populair is) veel sneller aan het licht, en als je de kennis hebt kan je ook zelf de code controlleren / nalopen.

Dus ommus heeft w.m.b. zeker een punt, en komt ook met een specifiek project aan die geen data doorstuurt. Verder ben je wel heel erg zwart/wit. Er zit verschil tussen 100% zeker weten (Wat eigenlijk gewoon onmogelijk is) en zoveel mogelijk stappen nemen om jezelf en je data zo goed als redelijk mogelijk is te beschermen. Die afweging is voor iedereen ook anders, sommigen vinden het wel prima en gebruiken alles SaaS/cloud data collectie aan, enz enz. Anderen zijn weer meer alert of vinden privacy belangrijker en zoeken self-hosted oplossingen etc.
Mijn punt hier is het feit dat hij een operating systeem aanhaalt.

Het open source zijn van het operating systeem doet niets voor het probleem verzamelwoede door applicaties.

Als je echt fanatiek alles wilt voorkomen dan zal je op z'n minst alle source code van zowel het operating systeem en de applicaties moeten doornemen, begrijpen wat die code doet en dan hopen dat de binaries die je installeert daadwerkelijk de gecompileerde versie is van de code die als open source wordt verstrekt.

Ben je fanatieker dan compileer je zelf vanaf source.

Dat gezegd hebbende, had hij een open source variant van de applicatie had gegeven dan had ik waarschijnlijk niet eens gereageerd omdat dat een valide argument zou zijn, maar een open source operating systeem is niet een alternatief voor een applicatie.
OS, Applicatie? Hij haalt toch een smart watch aan, die ook nog precies doet waar @Alfa1970 om vraagt. Ik zie hem nergens iets zeggen over een OS of applicatie. Of mis ik hier iets?
Als ik me niet vergis werkt de Galaxy Fit 2 gewoon zonder internet verbinding. En je hebt veel gegevens op de smartphone zelf.
Je kan waarschijnlijk meer uitgediepte analyses krijgen indien je uploadt, maar dat is niet nodig.
Er moeten toch ook andere fit-watches zijn die dat doen, ligt voor de hand - opzoeken.
Als je echte privacy wilt stap je over naar een smartwatch of fitness tracker die ondersteund wordt door Gadgetbridge. De app werkt volledig offline (heeft zelfs geen internet-permissie) en onafhankelijk van bedrijven. Natuurlijk is de ervaring niet zo polished als die van de commerciële alternatieven, maar ik ben iig blij dat mijn persoonlijke data niet ergens in een cloud hangt. Ik heb zelf een Skagen Hybrid gen6 trouwens, dat is meer een horloge dan een fitness tracker, maar in combinatie met OpenTracks heb ik alle tracking die ik wil, en volledig offline.
Gadgetbridge is een hele interessante, goed gevonden! Deze kende ik nog niet.

[Reactie gewijzigd door Sando op 22 juli 2024 17:46]

Op een garmin kan je het op je toestel aflezen zonder internet verbinding. De data wordt daarop bewaard afhankelijk van hoeveekheid en ruimte, en na verloop opgeschoont. Data is ook via USB exporteerbaar en te laden in diverse open source programma's zoals golden cheeta. Ik ben al een paar jaar geleden overgetapt van een fitbit charge 3 (om de haverklap stuk) naar een garmin forerunner 245, een flinke vooruitgang voor mij. Garmin wordt goed ondersteund.
Dat is niet waar als je een smartwatch hebt zoals een vivomove of elk ander model. Aantal dagen geleden had garmin ook een server storing en noway dat je je gegevens kan inzien in garmin connect. Laat staan synchroniseren. Dus ook hier zit de garmin server er tussen voordat het visueel wordt gemaakt in de app.
Die data kan ik offline of bij een storing altijd identiek uitlezen op mijn Forerunner watch, uiteraard wat andere opmaak. Niet in de garmin app maar dat is toch vanzelfsprekend lijkt me.

[Reactie gewijzigd door Veendammer op 22 juli 2024 17:46]

Maar die data staat ook nog steeds in de cloud van Garmin. En dat vind men volgens mij het probleem.
Dat blijft inderdaad een lastig verhaal. Je moet altijd initieel koppelen aan de garmin connect app. Daarna kan je synchronisatie bemoeilijken door bv de Bluetooth koppeling te verbreken, synchronisatie koppeling in de app verbreken, hoop gedoe en je moet toch een keer firmware updaten. Al je data overhalen en in lokale apps gebruiken. Alle data verwijderen en factory reset voor firmware updaten. En dan vergeet je een keertje iets.....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.