Plex wijzigt standaard wan-streamingskwaliteit naar maximaal behaalbare bitrate

Mediaserverplatform Plex komt met een nieuwe feature waarmee vanaf de eerste streampoging automatisch de beste kwaliteitsinstelling wordt geselecteerd als gebruikers van internet streamen. Tot voorheen was dit alleen het geval bij lokale streaming.

Een medewerker van Plex bevestigt de verandering op Reddit en geeft aan dat niet alleen de kwaliteit van een stream verbetert maar ook de buffertijd daalt; uit Plex' tests zou blijken dat naar een lagere bitrate transcoderen en die bufferen, bij de gemiddelde server langer duurt dan een hogere kwaliteit meteen bufferen. De feature wordt momenteel uitgerold en is voorlopig alleen nog beschikbaar op Android TV. De feature vervangt de huidige automatische kwaliteitsinstelling, waarbij niet automatisch de beste kwaliteit wordt gekozen.

Plex-serveradmins klagen al jaren over deze standaardinstelling van Plex, waarbij nieuwe apparaten standaard een lagere kwaliteit videostream opzetten dan het maximaal haalbare. Dankzij de nieuwe functie wordt de content niet meer standaard getranscodeerd, wat ervoor zorgt dat het gebruik van bandbreedte verkozen wordt boven rekenkracht van de server.

Door Rard van der Hoeven

Stagiair nieuwsredactie

06-02-2023 • 17:24

90 Linkedin

Reacties (90)

90
90
37
2
0
48
Wijzig sortering
Vrij recent heeft Linus van LTT nog op een paar pijnpunten van Plex gedrukt.

Interessant hoe snel dit nu wordt opgepakt.
https://m.youtube.com/watch?v=jKF5GtBIxpM
Je bent niet zo maar een Plex gebruiker, hebt wel kennis nodig om een servertje te installeren. Dus dit had je in de instellingen ook wel gevonden lijkt me.
Maar dat downloaden, waar ze voor Plexpass mee adverteren, voor Linus en ook voor mij en anderen gewoon niet wil werken, dat vind ik eigenlijk veel kwalijker.
Dus dit had je in de instellingen ook wel gevonden lijkt me.
Correct, echter kan je jouw Plex bibliotheek delen met anderen. Per persoon waarmee je deze deelt zal je dit goed moeten zetten, wat niet iedere gebruiker snapt. De pech is ook nog dat dit per device is. Dat Plex dit semi-automatisch gaat doen is in dat opzicht veel relaxter, aangezien oma niet in een instellingen menu hoeft te graven :)

[Reactie gewijzigd door supersnellehenk op 6 februari 2023 21:11]

Precies dit. Ik deel mijn Plex server met een aantal vrienden en ik heb ze toch echt allemaal moeten uitleggen hoe ze die instellingen konden wijzigen.

Het zou een heel stuk fijner zijn geweest als ik dat vanuit mijn server kon instellen dat ieder apparaat gewoon Direct Play krijgt tenzij het niet anders kan, en dan bij transcoden niet standaard naar 2mbps zou terugvallen, maar enkel transcode naar formats die de client ondersteund. Bandbreedte genoeg namelijk.
Nooit het voordeel van plex over jellyfin gezien. Je moet namelijk alsnog een plex account maken bij een centrale service, vindt het onzin.
Alles heeft een plex app, dat leek mij het voordeel, mijn LG tv heeft een plex App.
Na het zien van de video ga ik Jellyfin eens proberen want mijn grootste pijnpunt is dat ik niet op mijn gsm kan kijken zonder abonnement.
Van apps heb ik geen idee, ik heb een pi met de kodi aan mijn TV hangen(tis een smart tv maar who cares) en een app op mijn telefoon voor jellyfin. Meer is er niet nodig. Iedereen in mijn omgeving heeft ook een pi met kodi aan de tv, en jellyfin heeft gewoon kodi addons.
Ken kodai niet waar gebruik je dat voor?
Kodi*

https://duckduckgo.com/?q=kodi

Kodi is a free and open-source media player software application developed by the XBMC Foundation, a non-profit technology consortium. Kodi is available for multiple operating systems and hardware platforms, with a software 10-foot user interface for use with televisions and remote controls.
mijn grootste pijnpunt is dat ik niet op mijn gsm kan kijken zonder abonnement.
Dat kan wel? Het is of een plex pass of eenmalig 5 euro.
Client support op JellyFin is (nog) niet geweldig. Zo is er bijvoorbeeld geen Chromecast ondersteuning vanuit de mobiele apps, en zijn veel apps gewoon wrappers van de webversie.
Bij plex waren het ook gewoon wrappers begreep ik van Linus.

En chromecast, ach ja, je zal maar google in je huishouden hebben.
Nee, bij Plex zijn het daadwerkelijke apps die de native videospeler van de betreffende client gebruiken.

En over Chromecasts, ja, een boel van mijn gebruikers bezitten een chromecast en gebruiken deze actief, dus dit is voor mij peroonlijk een groot nadeel aan JellyFin.

[Reactie gewijzigd door MaxTheKing op 7 februari 2023 14:01]

De oplossing is dus beide hebben, Plex voor te casten en Jellyfin voor mobile :D
Jellyfin werk voor mij niet goed met casten, het besturen van de video wanneer Cast aanstaat werk een beetje Meh at best.

Zelf eerst ook Jellyfin gehad, maar vind Plex fijner behalve dan dat je veel bloat mee krijgt.
Heeft jellyfin tegenwoordig offline sync op Android? Dat was voor mij een belangrijke reden om destijds niet door te gaan met jellyfin en uiteindelijk op BF een Lifetime plex aan te schaffen
Eindelijk. Het zou eens tijd worden. Imho heeft Plex veel te veel focus op randzaken als een eigen streamingdienst en tidal integration. Zaken waar veel Plex users helemaal niet op zaten te wachten. Zaken als dit, maar ook de beperkte opties qua transcoding (enkel transcoding naar h264, en niet bv. H265) zorgen ervoor dat ik nu ook Jellyfin draai. Ook onnodige transcoding door DTS wordt maar niet aangepakt. Hopelijk is dit een terugkeer op het goede pad.
Ik denk dat je het grote plaatje mist. Plex is onderhand een behoorlijk bedrijf dat software maakt die bij uitstek geschikt is om massaal gestolen content makkelijk te streamen naar al je vrienden en familie. Ik geloof er namelijk niks van dat meer dan 1% van de gebruikers daadwerkelijk wat doet met de eigen streamingdiensten en tidal integration.

Maar als Plex dat niet doet en hun enige selling point is 'we zijn top software voor piraten' dan zijn ze zo weg door rechtszaken, gebrek aan geld of gebrek aan goede mensen. Wat mij betreft mogen ze dus prima nog ff door gaan met dat soort 'randzaken' als dat betekent dat Plex zelf nog wat langer blijft bestaan.

[Reactie gewijzigd door engessa op 6 februari 2023 17:39]

Ik ben niet roomser dan de paus.

Maar ik heb behoorlijk wat DVD’s omgezet ook toen het nog legaal was. En later ook blueray. En die in Plex gezet. Daarnaast nog een hele meuk aan camcorder familie files van vakantie e.d.

Om nu te zeggen dat de meeste gebruikers Plex iligaal gebruiken. Kan ik het wel eens mee zijn. Maar Plex geeft mij ook de mogelijkheid om eigen content te streamen. Wat mij enorm helpt om die content geordend te houden maar ook overal te kunnen afspelen.
Een thuiskopie is nog altijd legaal. Het is de bron die iets illegaal maakt of niet. Als de bron zonder toestemming geüpload is naar het internet, maakt het vanaf dat moment die content illegaal. Als een ander die vervolgens downloadt, is dat ook illegaal sinds 2014. Maar zelf een kopietje maken van een DVD of blu-ray (zonder de beveiliging er af te slopen) is gewoon toegestaan.
Je betaalt zelfs nog steeds een heffing omdat het legaal is: https://www.rijksoverheid...s-de-thuiskopievergoeding
Geen enkele rechter zal Plex veroordelen voor het feit dat veel gebruikers Plex hoofdzakelijk gebruiken voor het afspelen van illegale content. Het zou het zelfde zijn als VLC vervolgen omdat dit gebruikt wordt om illegaal verkregen media af te spelen.

Plex heeft concurrentie en daarom richten ze zich op het uitbreiden van de diensten/features die ze aanbieden. Anders verliezen ze klanten van de Plex Pass waarmee ze het geld binnenharken. Dit doen ze echt niet om niet vervolgd te worden voor piraterij.
Het gaat niet perse om veroordelingen door een rechter. Het kan ook gaan om het ophalen van funding of het werven van nieuw personeel. Ow, en Plex is in alle appstores beschikbaar, ik denk dat dat ook wat makkelijker voor elkaar te krijgen is op deze manier.

Ik kan mij vaag ergens herinneren dat LG of Samsung ooit geïnvesteerd heeft in Plex en ik verwacht dat dat iets makkelijker gaat als je als Plex kunt zeggen 'kijk wat een hippe legale dingen we ook doen'.

[Reactie gewijzigd door engessa op 7 februari 2023 17:28]

Ook onnodige transcoding door DTS wordt maar niet aangepakt. Hopelijk is dit een terugkeer op het goede pad.
Zo vervelend dit! Snap echt niet hoe dit al jaren zo is

Hoe moeilijk is het om te kijken of een gebruiker wel de video codec support zodat de transcoder op zijn minst gewoon de video stream kan kopiëren zonder transcode.

Het vervelendste is ook:
- Video OK, Audio DTS-->AC3, Subtitles off = geen transcode.
- Video OK, Audio OK, Subtitles on = geen transcode.
- Video OK, Audio DTS-->AC3, Subtitles on = wel volledige transcode (met burned in subs).

Absoluut geen enkel excuus voor dat subtitles ineens er voor zorgen dat er een complete transcode nodig is

[Reactie gewijzigd door smiba op 6 februari 2023 19:52]

Dit doet Plex ook gewoon. De client geeft aan wat het kan afspelen, de server past zich daarop aan. Ik heb hier althans geen problemen met video, DTS en subtitles on en dat speelt dan gewoon met direct play af. Om wat voor clients gaat het waarmee je afspeelt en deze problemen hebt? :)
Heb dit zowel mee gemaakt op een Samsung Smart TV (±2016?) en mijn LG Smart TV (±2022)

Door mijn audio setup via optical out die geen dolby ondersteunt moet het omgezet worden naar iets wat de TV wel naar 2.0 kan/mag converteren, daarom word dit vaak AC3 (iirc).

Video is compleet supported en doet ook direct play, terwijl de audio dan transcode, gaat allemaal prima tot je ook de subtitles aan zet, dan ineens word de video ook transcoded.

Als je een film of serie pakt (met een zelfde subtitle formaat, SRT) met een AC3 of PCM/FLAC audio kanaal en subtitles aanzet transcode dit niet het complete bestand. Zie wat ik hier boven beschrijf

Je vind threads van jaren terug die dit probleem beschrijven en het is gewoon nooit compleet opgelost:

2017: https://forums.plex.tv/t/...-subtitles-related/209853
2017: https://forums.plex.tv/t/...upported-with-logs/206187
2018: https://forums.plex.tv/t/...ubtitles-enabled/221231/2
2018: https://forums.plex.tv/t/...les-to-be-burnt-in/312442
2018: https://forums.plex.tv/t/...is-also-transcoded/233610
2021: https://forums.plex.tv/t/...es-video-transcode/730768
2023: https://forums.plex.tv/t/...-high-bitrates-bug/826842
2023: https://forums.plex.tv/t/...udio-is-transcoded/829762

Denk dat veel mensen hier gewoon niet tegenaan lopen en daarom niet weten dat dit een probleem is, de meeste soundbars of audio setups kunnen prima DTS decoden. Daarnaast heb je het vaak ook niet eens door dat het aan het transcoden is, kwaliteitsverlies is minimaal, maar zie het wel doordat mijn plex server gewoon ff leuk 50W extra uit de muur aan het trekken is terwijl ik aan het kijken ben :)

[Reactie gewijzigd door smiba op 6 februari 2023 23:13]

Dat zijn de mooie psg subtitles. Bij srt subtitles gebeurd dit niet.
Dit gebeurt mij vaak met PGS subtitles. Die kunnen door veel apparaten niet afgespeeld worden. SRT is geen enkel probleem. Dus kijk eens welk type subtitles het zijn, dat scheelt dan inderdaad transcoden.

Je kan natuurlijk niet Plex de schuld geven dat het iets niet kan afspelen wat de TV bijvoorbeeld niet ondersteunt.
Sorry, maar het is gewoon SRT.

Probeer het zelf maar eens uit op je TV, gaat het complete bestand transcoden wanneer je audio (forced) transcoded moet worden en je subtitles aan hebt

Dit is gedrag wat ik tot nu toe op 3 TVs heb mee gemaakt.
Echt verschrikkelijk om telkens mensen uit te moeten leggen dat ze de kwaliteit op maximaal moeten zetten. En dan op nieuwe apparaten gaat het alsnog mis, zitten ze naar een 720p stream te kijken.
Ongelofelijk dat deze feature zo lang heeft moeten duren.
720p? standaard word er een transcode naar 2mbit gedaan wat in de meeste gevallen uit komt op 480p :|
Mooi 4K HDR materiaal dat bij vrienden op een 48" OLED tv word weergegeven via een 2mbit, 480p SDR stream. Ja dat heb ik voobij zien komen. En mijn arme servertje maar hard werken voor een onnodig zware transcode incl tonemapping. |:(

Fijn dar het eindelijk veranderd!

[Reactie gewijzigd door Dirk-Jan op 6 februari 2023 17:47]

Dan heb ik misschien niet goed opgelet, of het werkt bij een Playstation anders.
Er is nu iemand die zaken kijkt met een Playstation 4, daar zie ik constant 720p staan terwijl er een 4k TV aanhangt.
De andere devices zijn allemaal al gecorrigeerd dus kan ik niet meer checken.
720p klinkt dan ineens zo gek nog niet tegenover die 2 Mbit 480p :P
Plex moet je sws niet kijken via de PlayStation. Heb pas een Plex server opgezet. Dus ging op alle apparaten testen. Blijkt dat de ps5 niet volledig toegang geeft aan de plex app. Plex app draait zo slecht en ook niet 4k hdr mogelijk. Misschien is het op de ps4 anders maar neem aan van niet of de ps5 versie hebben ze flink verpest.
Daar kwam ik ook achter, ik heb 2 gebruikers met een Playstation en het is en blijft drama. Sommige dingen speelde niet af, andere hingen telkens vast, random buffers..
Ik denk dat dat bij de Xbox ook zo is. Apple TV rent rondjes om de Xbox Plex app.
Nee. Ik heb ook de xsx en daar draait hij geweldig op. Incl 4k hdr. Dolby Vision niet aan de praat gekregen. CCU, CCGTV, XSX en telefoon geen problemen. PlayStation geeft gewoon geen volledig toegang aan de app dus plex kan dat ook niet fixen helaas.

Op de XSX kan je zelfs kodi draaien(helaas geen hdr) maar daar heb je weer geen toegang tot smb.

[Reactie gewijzigd door MissMe NL op 6 februari 2023 18:50]

SMB werkt goed op mijn Kodi XSX.
Kan zijn dat ik in de war ben met smb. Uiteindelijk niet meer naar gekeken omdat ik kodi op ccgtv gebruikte.
Draait hier zeer soepel op de XboX series X, wel bagger op de One X
Kodi is tegenwoordig voor beide consoles beschikbaar, scheelt ook enorm, zeker op de Series X|S in mijn eerste ervaringen met een maat van mij.
Plex bevalt prima, gebruik het ook zo goed als nooit op de consoles maar altijd op de Apple TV
Voor mijn TV gebruik ik Plex icm de Nvidia Shield TV Pro, werkt ook voortreffelijk moet ik zeggen. ALleen die maat van mij heeft dergelijke apparaten niet, wel een Xbox Series X. ;)

Wel icm Kodi en daarin de Plex plugin, de officiele Plex client voor beide Xboxjes is wel ruk nog, helaas.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 6 februari 2023 20:26]

Ik heb ooit Kodi i.c.m de Plex addon gebruikt dat werkte echt slecht uit mijn herinneringen er van want die addon ging vaak stuk nadat er een Plex update was of zo.
Tegenwoordig werkt dat prima. Een vriend van mij Plext nu volop dankzij Kodi op zijn Xbox Series X.
Fijn dat het nu wel goed werkt voor degene die het gebruiken :). Dit was nog in de tijd dat ik zelf een mediacenter pc had waarbij ik gebruik maakt van een nfs share en Kodi. Ik had toen ook toegang tot de Plex van iemand die ik ken en de enige manier om content vanuit die persoon zijn Plex server te kijken was toen met die addon en die ervaring was toen voor mij bagger slecht.

[Reactie gewijzigd door Hydranet op 7 februari 2023 10:22]

Ik merk dat ik op de XSX enorm vaak tegen codec issues aan loop. Erg vervelend en daardoor dus onbetrouwbaar. Draai Plex op Qnap NAS waardoor ik niet wil transcoderen via NAS. Misschien maakt dat wil het verschil. De Apple TV kan lokaal misschien transcoderen?
De XSX kan het ook, de officiële client is gewoon slecht. Probeer Kodi (die sinds kort beschikbaar is) met de Plex plugin, de XSX zal dan in een apparaat veranderen dat wél alles afspeelt. Werkt het dan nog niet, dan zou ik naar de content kijken, die is dan in de verkeerde codec. Zo werken x264 en x265 prima voor álle clients.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 7 februari 2023 07:19]

even de settings laten checken dan, of staan die in de client op maximaal?
Ik heb er helaas geen controle over, het is een vriend van een vriend, dus heb er ook geen contact mee. Alles zou op maximaal moeten staan, verder helaas geen idee..
Dit klopt wel hoor, hij draait op 720p met een 2mbps bitrate. Dat is al jaren de standaard optie, geen idee waar een 2mbit 480p sdr vandaan komt.
En waar doen we het voor. De mensen die het niet aanpassen hebben soms niet eens door dat het slechte kwaliteit is en ze een mooier beeld kunnen krijgen.
Geef mij maar standaard setting dat het altijd op de originele kwaliteit gestreamd wordt, mits dit mogelijk is. Anders overschakelen naar de minst belastende transcoding voor mijn server.
Ik heb de transcoding wel eens geprobeerd uit te zetten zodat je altijd de maximale kwaliteit kreeg. Maar dit ging helaas vooral mis als je een Chromecast gebruikt. Die heeft blijkbaar veel moeite met bepaalde codecs waardoor hij altijd gaat transcoderen. Erg vervelend.
Het ligt inderdaad aan veel factoren. Codec en client zijn daarin belangrijke factoren. Een Chromecast speelt niet alles native af, sommige dingen gaan dan via direct stream, dan wordt enkel de container omgezet (mkv vs mp4 bijvoorbeeld).
720p? standaard word er een transcode naar 2mbit gedaan wat in de meeste gevallen uit komt op 480p :|
Mooi 4K HDR materiaal dat bij vrienden op een 48" OLED tv word weergegeven via een 2mbit, 480p SDR stream.
Precies dit. En dan vervolgens een appje krijgen waarom de kwaleit van Plex zo slecht is.....
Exact hier, geen zin om telkens te moeten transcoden terwijl dit gewoon zeer onnodig is in 99/100 gevallen in de westerse wereld, waar genoeg bandbreedte is zowel mobiel als vast.

Dus deze feature is uiterst welkom.
Hier zijn wel oplossingen voor. Je kunt bijvoorbeeld aan de serverkant afdwingen dat er een hogere kwaliteit stream wordt gebruikt, ook al vraagt de client er niet om, en de client heeft dan niet door dat het een hogere bitrate is. Je kunt ook transcoden gewoon helemaal uitzetten, of alleen naar de hoogste kwaliteit.

Dat eerste en dat laatste is helaas niet mogelijk zonder oplossingen buiten Plex om, maar transcoden uitzetten zou wel mogelijk moeten zijn.
Heb je als admin hier nog dan wel invloed op?

Niet iedereen heeft 1000 Mbit upload. Stel de admin heeft 20 Mbit upload lijn.

Dus stel je A start de film. 20 Mbit, dus trekt de lijn dicht, voor de Admin verder geen probleem. Maar B en C start ook een film dan begint A ook hinder te krijgen?
Je kan de upload per stream limiteren in Plex!
Dat klopt maar door deze feature pakt hij dan die snelheid van de per stream of internet uploadsnelheid? Dat is voor mij niet helemaal duidelijk.

Internet uploadsnelheid is een setting en Limiteer bitrate van externe stream
Is dat niet de totale bandbreedte, en de bandbreedte per gebruiker? Als je de enige gebruiker bent maakt dat weinig uit, maar met meerdere gebruikers geeft dat wel problemen.
Je kunt de totale bandbreedte instellen, bijv 500 Mbit.
Vervolgens kun je ook nog de per-stream bandbreedte instellen, bijv 50 Mbit.

Dan krijg je dus 500 / 50 = 10 streams.
Ik zie alleen een optie om bitrate max 40mbit per stream te doen. Niet 50mbit.
Waar zie jij dit staan in de Plex server instellingen?
Het was een makkelijk voorbeeld om mee te rekenen, geen idee of er een 50 Mbit optie is :)
Ik heb vaker gezien dat mensen een stream handmatig in een bandbreedte zetten, eentje die hoger was dan de bandbreedte van het origineel. Ook niet echt logisch, zal ik maar zeggen. Vervolgens wel klagen bij mij dat de server buffert. Ben dan samen met die mensen gaan kijken wat voor settings zij hadden, altijd moeten uitleggen dat de afspeelkwaliteit gewoon op origineel moet staan. Paar minuten later kreeg ik dan reactie: "Wow, het werkt nu goed en het ziet er zoveel beter uit!".
ik kan in plex geen hogere bitrate kiezen dan de source file hoor, dat zou inderdaad niet heel logisch zijn (waar komt die data dan vandaan?)
Een maat van mij had buffering problemen, vorige week nog. Die appte mij "Ik zet het op 12Mbps hoor" (en die had het daarvoor dus op 20Mbps staan), terwijl de content daadwerkelijk ~8Mbps was vanaf mijn Plex server. :+ Je kunt in de player namelijk ook instellen met welke afspeelkwaliteit er afgespeeld moet worden.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 6 februari 2023 20:00]

Oh wat vreemd, ik zie inderdaad dat het in de webversie wel kan (daar zijn alle opties t/m 20mbps sowieso beschikbaar) - lijkt mij eigenlijk ook een bug...

Ik gebruik zelf eigenlijk altijd alleen de mobiele app (android) of TV app (android TV / webOS) daarin is het enkel mogelijk een kwaliteit lager of gelijk aan de source file te selecteren
Ja, altijd als invloed op gehad. Dit zal niet weggaan.
Als je dat bij de FLOSS jellyfin al kan, dan moet dat zeker kunnen bij een betaald alternatief.
4k transcodes kan je icm tautulli afkappen met een custom message. Werkt top. Zodoende kan je transcodes van 1080p content wel toestaan wat met intel quicksync cpu’s super gaat.
Transcodes wil je eigenlijk hoe dan ook eigenlijk voorkomen, de clients ondersteunen een boel verschillende formaten intussen en anders als dat nog steeds nodig is, dan heeft de serveradmin gewoon de content in een exotisch formaat zitten, dat hij er verstandiger aan doet om dat na te kijken en te controleren. Af en toe zit ik te denken om transcoding stiekem gewoon uit te zetten en af te wachten tot er iemand gaat klagen dat het opeens niet meer werkt. :+ Ik zal dat binnenkort nog eens testen, wanneer deze update live is, want ik denk dat dit de laatste mensen dan over de streep haalt, plat gezegd.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 6 februari 2023 19:22]

Ik vind het toch wel erg handig als ik ergens zit met slecht internet (of bijvoorbeeld op mobiel) - een transcode naar 8mbps ziet er nog prima uit op een telefoon en scheelt toch wel een hele bak data tov een 4k hdr bestand naar je telefoon duwen.

In nederland zijn we wellicht veelal verwend met glasvezel maar bijvoorbeeld op vakantie toch regelmatig het geval dat het toch echt niet lukt 4k te streamen
Natuurlijk zijn er voordelen te bedenken en zijn er wel degelijk use cases waarbij het wel handig is. De optie verdwijnt dan ook niet, maar voor die keren dat het wel nodig is, zit je sowieso al bij de instellingen om het überhaupt goed werkend te krijgen op de verbinding. Voor die andere gevallen is een transcode nergens voor nodig en dat is mijns inziens in meer dan 90% van de gevallen.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 6 februari 2023 19:56]

Dat is ook wel zo, ik heb de luxe van een server die zonder moeite transcodes draait en daarmee alleen met de netwerk limitaties in gedachten...

Eigenlijk zouden ze natuurlijk gewoon eens de 'convert automatically' functie moeten fixen zodat deze daadwerkelijk vloeiend over kan stappen van origineel en transcodes (ala prime video, netflix, youtube, etc.) - dat zou ik dan een fijnere default vinden, nu loop je alsnog het risico dat files zoals 4k blurays niet vloeiend gespeeld gaan worden
Eigenlijk zouden ze natuurlijk gewoon eens de 'convert automatically' functie moeten fixen zodat deze daadwerkelijk vloeiend over kan stappen van origineel en transcodes (ala prime video, netflix, youtube, etc.) - dat zou ik dan een fijnere default vinden, nu loop je alsnog het risico dat files zoals 4k blurays niet vloeiend gespeeld gaan worden
Ja, dat doen ze nu dus. Men gaat uit van het maximale en schalen naar beneden wanneer dat niet gaat.
Ah kijk, dat was niet mij niet duidelijk uit het artikel, klonk meer alsof 'maximum' gewoon de nieuwe default is.
EDIT: na wat meer lezen is deze optie helemaal niet nieuw voor mij en op de beta versie van de android TV dus al eerder beschikbaar. Komt er op neer dat er een popup rechts bovenin komt te staan met de suggestie van kwaliteit te wisselen. Wellicht leuk voor ouderen die de optie verder niet kunnen vinden maar verder dus totaal geen verbetering, jammer.

Het liefst heb ik gewoon dat de prioriteit gaat naar geen interrupties (noch bufferen noch popups) en automatisch overschakelt naar de best beschikbare kwaliteit - de huidige auto-quality is dus eigenlijk waar ik de default op zou willen hebben, maar in mijn ervaring zorgt deze optie toch nog vaak voor buffer gedrag. (en deze optie kan momenteel niet overgaan van/naar origineel, dus je verliest sowieso een hoop kwaliteit)

Automatisch wisselen tussen meerdere lokale versies van dezelfde file zou ik nog wel graag willen zien, automatisch met een script 'nieuwe / populaire' items in de library pre-transcoden met betere transcoder presets (bijv alles de eerste 2 weken in 4mbps, 12mbps, en origineel hebben staan) en later enkel de originele volledige kwaliteit houden zou ideaal zijn naar mijn mening. Daarmee zou de overgang toch wel vloeiend moeten kunnen zijn (zo doen de commerciële partijen het ook volgensmij)
Eens. In het openbaarvervoer met een instabiele 4g verbinding is het erg fijn dat je een lagere bitrate kan selecteren.

In het buitenland is het ook erg fijn.
Ik had dit al opgemerkt toen ik 2 weken geleden bij mijn ouders een nieuwe televisie met Android TV aan het configureren was, maar vond er niets officieels over. Het had al veel eerder gemogen want mijn server heeft al vaak onnodig getranscodeerd, maar ik ben blij dat ze er werk van gemaakt hebben.
Ik heb 30mbit upload, dat heb ik ook zo ingesteld in Plex. Pakt hij dan de maximale snelheid die ik heb ingesteld of de originele stream eerst? Als hij de originele stream eerst pakt en daarna downgrade naar max 30mbit krijg je alsnog misschien gestotter lijkt me.
Fijn dat dit eindelijk aangepakt wordt. Dit was, ook voor mij, een hekel punt als serveradmin zijnde. Dit voorkomt niet alleen zoveel onnodige transcoding, maar verbeterd tegelijkertijd de kwaliteit van de kijkers thuis die een stream via Plex bekijken.
Ik lees al deze berichten over transcoderen maar wat voor gpu,s gebruiken jullie hiervoor ??
En welke cpu,s??
En op welk besturingssysteem of Nas gebruiken jullie??
Nvidia GPU's of Intel CPU's met Quicksync support. Verder is het mogelijk in heel specifieke omstandigheden met AMD APU's, maar uit persoonlijke ervaring kan ik je vertellen dat dat niet altijd werkt.
Ik heb beiden Plex en Jellyfin draaien en wanneer een vriend of familie toegang tot mijn bibliotheek wil laat ik ze beiden zien. Tot nu toe heeft iedereen nog iedere keer Plex gekozen omdat ze de gebruikers ervaring mooier en beter vinden. Dus Plex is nog steeds koning maar jullie vind vind ik ook een goed product maar beiden zijn niet perfect. Maar erg fijn dat original quality afspelen eindelijk de standaard word!

[Reactie gewijzigd door Hydranet op 7 februari 2023 06:57]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee