Google rondt overname van Fitbit af

Google heeft de overname van Fitbit officieel afgerond, een maand nadat de Europese Commissie akkoord ging met de overname. Google benadrukt nogmaals dat het bedrijf met de deal geen gezondheidsdata van klanten in handen krijgt en alleen apparaten wil verkopen.

In een verklaring schrijft Google met Fitbit nieuwe producten en diensten te willen ontwikkelen die gebruikers meer 'kennis, succes, gezondheid en geluk' kunnen geven. Hierbij zijn volgens Google de privacy en veiligheid van gebruikers cruciaal. Het bedrijf zegt daarom toegewijd te zijn om de gezondheidsinformatie van gebruikers te beschermen en deze gebruikers controle over hun data te geven.

Google herhaalt dat het bedrijf de gezondheids- en welzijnsdata van gebruikers niet gaat gebruiken voor reclamedoeleinden, waarvoor het verwijst naar de eisen die zijn opgelegd door de Europese Commissie. Daarbij blijven derde partijen toegang houden tot onder meer de Fitbit Web API, zodat andere bedrijven diensten aan gebruikers kunnen blijven aanbieden die de gezondheids- en fitnessdata van Fitbit-apparaten gebruiken. Verzamelde Fitbit-gebruikersdata wordt ook apart van andere Google-data opgeslagen. Deze eisen zijn voor tien jaar geldig en kunnen na deze periode weer voor een decennium worden verlengd.

CEO van Fitbit James Park

Fitbit zelf zegt dat het dankzij de overname nu de middelen heeft om sneller te innoveren, meer keuzes aan te bieden en betere producten te kunnen maken. De apparaten blijven werken met iOS, bevestigt Fitbit-CEO James Park. Het bedrijf zegt dat er sinds 2009 120 miljoen apparaten zijn verkocht, dat gebruikers in totaal 275 biljoen stappen hebben gezet en dat Fitbit-apparaten 15 miljard uur slaap hebben geregistreerd.

Hoewel de EU de deal goedkeurde, zijn er meerdere instanties die dat nog niet hebben gedaan. New York Times-journalist Cecilia Kang schrijft bijvoorbeeld op Twitter dat het Amerikaanse ministerie van Justitie nog bezig is met het onderzoek naar de overname. Het ministerie zegt in een statement dat diens mededingingsrechtafdeling nog geen beslissing heeft kunnen nemen over of de overname slecht is voor Amerikaanse concurrentie en consumenten.

Ook de Australische ACCC-waakhond onderzoekt de overname nog. Eind december schreef het orgaan over een voorstel van Google dat zou lijken op de eisen die de Europese Commissie aan de overname heeft gesteld. De Australian Competition & Consumer Commission accepteerde dit voorstel niet en zei dat het nog steeds bezorgd was dat andere wearables-producenten door de overname wellicht gemarginaliseerd zouden worden. De ACCC wil voor 25 maart een laatste oordeel over de overname hebben.

The Guardian schreef eind december dat wanneer Google alsnog Fitbit zou overnemen, het een boete van maximaal omgerekend 256,4 miljoen euro zou riskeren. Tegenover The Verge wilde Google niet reageren over het onderzoek van de ACCC. Wel zegt het bedrijf dat het de laatste veertien maanden heeft meegewerkt aan het onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Daarbij wachtte het bedrijf tot de vooraf afgesproken wachttijd voorbij was, voor het de overname afrondde. Google zegt in contact te blijven met het ministerie en eventuele volgende vragen te willen beantwoorden. Het bedrijf kondigde de overname eind 2019 aan waarmee omgerekend 1,72 miljard euro was gemoeid.

Door Hayte Hugo

Redacteur

14-01-2021 • 19:33

44 Linkedin

Submitter: wnwiigrtz

Lees meer

Reacties (44)

Wijzig sortering
Een bedrijf dat zijn bestaansrecht dankt aan het verzamelen van data, weet de EU te overtuigen dat ze een bedrijf kopen waar de meest waardevolle aspecten data zijn. Niet om data, maar om die paar widgets.

Wat roken ze daar in brussel? Ik wil ook wat.
Ja echt... Ik kan er ook echt niet bij. Hoe kun je nu niet ruiken dat dit stinkt?

Facebook: "nee, we gaan whatsapp nooit koppelen met onze data hoor". 2021: "facebook heeft een loophole gevonden en koppelt whatsapp met alle data".
Facebook na de overname van Whatsapp:

“There has also been a lot of inaccurate and careless information circulating about what our future partnership would mean for WhatsApp users’ data and privacy. I’d like to set the record straight […]

Respect for your privacy is coded into our DNA, and we built WhatsApp around the goal of knowing as little about you as possible […] If partnering with Facebook meant that we had to change our values, we wouldn’t have done it. Instead, we are forming a partnership that would allow us to continue operating independently and autonomously. Our fundamental values and beliefs will not change. Our principles will not change.”

Adu zeg, 8)7
En zélfs al zouden ze er nú niet mee weg komen.. Google (en Facebook) weten dónders goed dat de trend de afgelopen decennia is dat er steeds meer privacy opgegeven word en dat dit steeds meer geaccepteerd word door het volk.

Dus ook al gaan ze nú niet je data minen, je kunt er verzekerd van zijn dat ze, zodra de tijd rijp is, maar al te gretig al die data binnen hengelen. (uiteraard zullen ze zo af en toe even een 'bug' hebben waardoor er gebruikers data 'per ongeluk verzameld' word zodat ze even van de taart kunnen proeven). :+
En zélfs al zouden ze er nú niet mee weg komen.. Google (en Facebook) weten dónders goed dat de trend de afgelopen decennia is dat er steeds meer privacy opgegeven word en dat dit steeds meer geaccepteerd word door het volk.
Ik denk dat het niet zo een kwestie is van "accepteren"... Meer een idee van niet begrijpen WAT er gebeurt en "ach, ik heb toch niets te verbergen", dan het daadwerkelijk accepteren dat je privacy naar de galemiezen is...Zelf blijf ik het liefst ver weg van deze producten.
Ben trouwens eens laatst een rondje langs de velden geweest om eens geen Whatsapp te gebruiken... Mensen wilden er niet aan, puur vanwege het feit dat ze Whatsapp nou eenmaal kennen en Signal of Telegram niet.
En dan na jaren misbruik data komt dit uit en staat de EU die dit heeft goedgekeurd weer hoog van de toren te blazen.

Een fooitje als boete eroverheen en google lacht zich weer suf, op naar de volgende goedgekeurde overname. Google lacht zich de ziekte, die heeft de boete die over een paar jaar komt al in het budget meegerekend.

[Reactie gewijzigd door Hemingr op 14 januari 2021 19:49]

Widgets? Ze willen Android Wear OS op de Fitbits kunnen zetten, dan heb je in één klap meer Android om je pols. En dat is een best logische stap, want met de partners wil het niet echt vlotten (met de Samsung smartwatches of de Fossil horloges bijv.).

Als Fitbit eigenaar ben ik er wel blij mee. De Fitbit als apparaat is erg geschikt wat het (voor mij) moet doen, en dat is sport en slaap bijhouden, zodat het m'n migraine kan bedwingen. Software-technisch gezien valt er nog veel aan te verbeteren zodat het apparaat nóg bruikbaarder wordt (betere notificaties / apps / accuduur etc).

Vind de stap zo slecht nog niet.
Meh, voordat ze Android op de Fitbit krijgen en uitrollen ben je alweer toe aan een nieuwe horloge denk ik zo. Zal wel ff duren.
Google Fit werkt niet echt lekker met de meeste horloges, en om het allemaal via externe apps te laten syncen is ook niet ideaal. Ik hoop dat mijn Fitbit weegschaal en toekomstige fitbit horloges direct gelinked zijn aan google fit :)
Ze zullen dat waarschijnlijk wel doen.

Totdat er per ongeluk ergens een lekje zit waardoor ze toch plots al die data gebruiken en dan een boete betalen die in feite peanuts is. :/

Ik heb veel zin om m'n Charge te verpatsen en volop Garmin te gaan. Helaas heb ik dan een fitbit weegschaal die niet meer synced.
Kijk ook vooral even naar Withings. Weegschaal+Steel HR is hier een heerlijke combo.
Dit begrijp ik ook niet. Soms vraag ik me af of er niet een enorme zak geld ergens staat waardoor dit soort beslissingen gemaakt worden.
Het is spijtig dat er naast Apple nu nog maar 1 partij is met wearables: Google. Okay, met WearOS hadden ze niet veel in de markt, maar FitBit was natuurlijk nog een andere partij dan hen.
Google benadrukt nogmaals dat het bedrijf met de deal geen gezondheidsdata van klanten in handen krijgt en alleen apparaten wil verkopen.
Bij dit soort opmerkingen vraag ik me altijd wel af: de gezondheidsdata krijgen ze misschien niet. Maar wat deze bedrijven vaak doen is conclusies trekken over jou data om zo tags voor adverteerders te maken.
Facebook gebruikt jou foto bijvoorbeeld niet en stelt dat je privacy gewaarborgd blijft, maar ze extraheren echt alles met AI uit die foto om jou te beschrijven én dus om ads op te targetten.
Samsung gebruikt toch ook geen Wear OS?
Dat is volgens mij Tizen. Er is dus meer dan Apple en Google.
Ook zijn er nog andere partijen met andere operating systemen.

Daarnaast zijn er ook nog chinese alternatieven en Garmin bijvoorbeeld.
Ik heb net even heerlijk zitten lachen om je reactie _O-. Thanks!
Ik heb zodra ik het nieuws van de overname hoorde gelijk mijn account verwijderd, en ben overgestapt naar Garmin.
Blijkbaar heeft Fitbit wel mijn emailadres bewaard zodat ze mij ook een mail hierover konden sturen.
Welkom bij Garmin, waar na een anderhalve week downtime de gegevens weer gedencrypt zijn door de hackers omdat Garmin heeft betaald.

Bericht van Garmin: geen. Bericht over onze gegevens: geen.
Nou, ik ben inmiddels ruim 1 jaar garmin gebruiker, er is letterlijk 1x anderhalve week downtime gehad, en toen kon ik nog *alle* functies gebruiken
Dus... Wat is de toegevoegde waarde van de online diensten van Garmin t.o.v. de smartwatch als alle functies bruikbaar zijn? :?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 14 januari 2021 21:06]

Gemak. De manier waarop je de data inziet. Anders moet je met ene kabtje overzetten.
oh appart het was voor mij reden om er 1 aan te schaffen. Ik zit in in android en google eco systeem. dus prima
Als ik even mijn tin foil hat afzet hoop ik best wel dat hier wat moois uit komt. Google Wear is een mooi OS, maar een horloge elke dag moeten opladen is gewoon not done. Fitbit heeft redelijk degelijke battery life, maar de competentie van de developers en de ondersteuning van de apparaten die ze uitbrengen laat een beetje te wensen over.

Als de Fitbit-software (en hun support) een beetje beter was zou ik het best nog wel eens overwegen een nieuwe Fitbit te kopen. Of anders een Android Wear-horloge, als de batterij op zijn minst 4 dagen mee gaat :)
Is de software niet de grootste invloed op de batterijduur? Even aangenomen dat Google ongeveer evenveel hardware in een huisje kan duwen.
Horloge elke dag opladen not done? Je moet jezelf toch ook elke dag opladen, uurtje of 7 in bed. Kun je naast je mooi je horloge opladen. :9
Maar dat is zo jammer gezien er dan geen slaap monitoring gedaan kan worden. Ook die data vindt ik behulpzaam. Dat is het mooie aan de Fitbit, ik hoef hem maar ééns in de zes dagen op te laden. Ik vindt de Apple Watch ook veel mooier, maar minder bruikbaar waarvoor ik het gebruik.
Fitbit heeft zelfs via de data van je slaap de mogelijkheid om te achterhalen of je corona hebt voordat je het zelf weet of merkt aan je conditie, helaas hoor je daar de laatste 6 maanden niets meer over maar het zag er vrij goed uit wat ze konden zien door je conditie metingen met weinig falspositiefs.
Sleep tracking is best een populaire feature van smartwatches, en daar moet je hem toch echt voor aan hebben ;)

[Reactie gewijzigd door RobinJ1995 op 14 januari 2021 21:08]

Lol getting old. Ik had echt geen idee
Sleeptracking? Mijn Garmin gaat eens in de 5 dagen aan de lader terwijl ik onder de douche ga enzo. Vergeet mijn telefoon snachts al vaak te laden, ook nog denken aan mijn horloge wordt helemaal een drama 😂
Snap niet dat een bedrijf als Google zoveel onder de radar moet zitten alleen omdat hun core business data-gathering is. Er zijn zoveel producten op de wereld die overgenomen worden door een grotere congoliaat en hoor je niemand over. Alleen omdat Google zo groot is komt het direct zo over.
Snap niet dat mensen blijven roepen dat de core business van Google data-gathering is.... advertenties verkopen is hun core business, data verzamelen is slechts een hulpmiddel daarvoor.
Net niet.

data verzamelen om advertenties te verkopen om geld te verzamelen. Jou en mijn data zijn hun grondstoffen. Die krijgen ze van mij niet.
Grondstoffen zijn iets wat noodzakelijk is voor een product, jouw data is niet noodzakelijk voor Google, het optimaliseert alleen.
Laat ons dan minstens zeggen dat die data 'het geheime' ingrediënt is. Zoals bij Coca-Cola, het is uiteindelijk gewoon suiker, maar wel essentieel.
Ik hoop dat Google zijn Wear OS verder gaat verbeteren met de Fitbit kennis. Dat zou welkom zijn.
Nou nu hopen dat het hardware is die tegen een stootje kan of in normaal gebruik een jaar of 2 overleeft.. 8)7 Garmin is ook zeker niet vrij van issues maar iedereen die Fitbit had in mijn omgeving heeft inmiddels Garmin of een Apple Watch en waren allemaal helemaal klaar met Fitbit en de shit hardware en nog veel ergere klantenservice.
Pebble was perfect.
Fitbit nam ze over, niks meer van overgebleven.
Gaat Google iets met de fantastische Pebble basis doen?
Heb de fitbit aan de wilgen gehangen.
Sinds dat google, fitbit heeft overgnomen werken gps geörienteerd apps op de fitbit alleen nog als je gps continue laat aanstaan tussen fitbit en gsm en niet meer alleen als je insteld als je de app gebruikt.
Dan moet je eerst alles opnieuw starten en syncen, tenen krommend steeds weer.
Continue dus kunnen tracken waar je bent. :(

Bye Bye zwaai zwaai....
Durft iemand een voorspelling te doen wanneer Fitbit op de Google Graveyard komt?
Of dat ze Google Wear op de Graveyard gooien?
Ik ben al jaren actief gebruiker van Fitbit, maar de ontwikkeling daar gaat echt zo traag als het maar kan. De app is vaak buggy, en probeert steeds vaker mensen naar het "premium" gedeelte te drukken, ook als je daar helemaal geen behoefte aan hebt.

Maar belangrijker nog is het ontbreken van een Nederlandse voedseldatabase. Ik durf te wedden dat dit in een paar dagen compleet zou zijn als ze maar gewoon een goede tool hadden om dit in te voeren. In plaats daarvan moet je kiezen tussen 100 varianten "grilled chicken" van Amerikaanse restaurants waar je nooit naar toe zal gaan.

Support vragen om deze feature heeft ook 0,0 effect.

Het is dat is met de stappenteller en de weegschaal in hun ecosysteem zit, anders had ik wel geswitched naar wat anders.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee