Fitbit werkt aan functie om snurken te detecteren

Fitbit werkt aan een functie om in kaart te brengen of een gebruiker snurkt. Daarvoor gebruiken de smartwatches de ingebouwde microfoon, die de situatie 's nachts in de gaten houdt. Ook wordt het niveau van het omgevingsgeluid gemeten.

Dat publiceert 9to5Google, die een teardown deed van de Fitbit-app, versie 3.42. De app en smartwatch meten eerst de baseline van het geluid, dus hoeveel constant achtergrondgeluid er is. Daaropvolgend luistert de smartwatch constant naar geluid dat daarbovenuit komt en 'voert een berekening uit om te bepalen of het snurken is of iets anders'. De hoeveelheid snurken wordt ingedeeld in een van drie categorieën: 'niet tot mild' bij maximaal 10 procent van de slaaptijd snurken, 'middelmatig' bij 10 tot 40 procent en 'vaak' bij meer dan 40 procent van de tijd.

Snurken kan een indicatie zijn van bijvoorbeeld slaapapneu, waarbij iemand gedurende periodes van minstens 10 seconden stopt met ademen tijdens het slapen. Wanneer de adem weer begint, snurkt men daar vaak bij. Slaapapneu kan weer andere gezondheidskwalen tot gevolg hebben.

Of en wanneer de functie uitkomt, is niet bekend. De aanwijzingen zijn gevonden in niet-openbare delen van de Fitbit-app en zijn nog niet officieel aangekondigd. De functie vereist een microfoon, waardoor dit alles gaat over de smartwatches van Fitbit en niet de fitnesstrackers.

Fitbit snoring detectionFitbit snoring detectionFitbit snoring detection

Door Mark Hendrikman

Redacteur

29-05-2021 • 11:16

74

Reacties (74)

74
72
39
4
0
19
Wijzig sortering
Off-topic:
Daar heb ik geen Fitbit voor nodig, dat detecteert mijn partner haarfijn 8)7
Ben je nou serieus?
En als grap ook niet geslaagd.

Veel mensen hebben geen idee hoe en wat apneu is en hoe slecht het is voor de gezondheid is en als je alleenstaande bent is het helemaal handig als het werkt.
Slaap apneu is slecht voor je nachtrust. Effectief gezien is de kwaliteit van je slaap minder dan die van iemand die dat niet heeft.
Het is niet schadelijk voor je gezondheid in de zin dat je er letterlijk plotseling van kan sterven.

Bovendien zal iedereen die enige tijd met een partner samen is wel weten of hij/zij snurkt of slaap apneu heeft. Of je er wat aan laat doen is een ander verhaal natuurlijk
Slaapapneu is zeker wel schadelijk voor je gezondheid. Het is bewezen dat het leidt tot hypertensie en hart- en vaatziekten op de lange termijn. Daarnaast gebeuren ongelukken ook veel sneller als je niet goed uitgerust bent (mensen die bij een stoplicht bijvoorbeeld in slaap vallen).

Hier een willekeurig artikel die dit ook aangeeft: https://mrmjournal.biomed...10.1186/s40248-019-0186-3
Let op: als je je laat onderzoeken in ziekenhuis en je krijgt diagnose ernstige slaapapneu dat je dan opeens een rijverbod kan krijgen. Dat vertellen ze je niet op voorhand.

Bron: mijn eigen onderzoek….
Ze "vergeten" het vaak te melden bij het RDW maar het is wel degelijk bekend en wordt tussen de regels genoemd.
Het ziekenhuis mag het niet melden bij het RDW, want privacy. Je "moet" het zelf melden. En dan mag je zomaar een half jaar niet meer een auto besturen terwijl je misschien al 10 jaar rond rijdt met die conditie.
Het is allemaal koek en ei totdat je een ernstig ongeluk veroorzaakt
Om heel simpel te zijn: bewijs het dan maar eens.

Met die redenatie zouden ouder met een kind onder de vier jaar ook geen auto mogen besturen. Of wanneer je een paar slechte nachten hebt gehad. Mensen met niet behandelde diabetes. Het is allemaal niet zo zwart wit.

Het is niet zo dat je met apneu overdag spontaan in slaap valt o.i.d.

[Reactie gewijzigd door Standeman op 31 juli 2024 06:58]

Daar ben ik van op de hoogte, ik heb zelf slaap apneu ;)
Volg je een behandeling dan? Of waarom heb je geen operatie ondergaan? Met "het is allemaal koek en ei totdat je een ernstig ongeluk veroorzaakt", neem ik aan dat je er dus voor kiest om geen auto te rijden. Tenzij je dicht bij je werk woont, kan ik mij voorstellen dat dat grote financiële beperkingen voor je kan hebben.
Meestal iets minder eten en wat meer bewegen, lost veel op. Vooral Den Helder in Noord-Holland bron:
https://www.noordhollands...google&utm_medium=organic

Mede Drenthe:
https://www.rtvdrenthe.nl...e-provincie-van-Nederland
Apneu kan veel meer oorzaken hebben dan alleen overgewicht.
Quote: De oorzaken van slaapapneu kunnen velerlei zijn en moeten worden gezocht bij het roken van tabak, erfelijke factoren, een korte onderkaak, afwijkingen in het keel- neus- en oorgebied, longafwijkingen, een lage tonus van de mond- en keelspieren door bijvoorbeeld slaapmiddelengebruik of chronisch nierfalen.

Bron: https://www.slaapinfo.nl/...gsstoornissen/slaapapneu/
Klopt, had ik ook gelezen, echter bij het gros van de mensen is het wel degelijk overgewicht gerelateerd.
Als je een medische notitie krijgt voor slaap apneu maak je het verzekering technisch heel ingewikkeld voor jezelf. Dit is wat ik bedoelde. Als je een officieel onderzoek doet moet je ook een behandeling doen, anders ben je niet verzekerd.

As je niks doet aan je slaap apneu heb je nog steeds een prima leven en ben je gewoon overal voor verzekerd (best wel krom heh)
Maar als je onderzocht wordt, krijg je toch een behandeling (CPAP machine of chirurgie) waardoor je het probleem niet meer hebt? Waarom dan een rijverbod?

Ik heb zelf ook een CPAP en het is een prima werkende oplossing. Overigens rij ik sowieso zelden auto meer (ik heb er geen nodig waar ik nu woon) maar dat heeft hier niets mee te maken. Het is ook vrijwel meteen effectief.

PS: Ik heb overigens maar milde apneu. Geen ernstige.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 31 juli 2024 06:58]

Omdat eerst moet worden aangetoond dat het werkt en dat ding moet even ingeregeld worden qua juiste druk (zoals je weet). Bij mij duurde het zeker wel vijf maanden tussen constatering en het moment dat de neuroloog een vinkje zette dat alles goed was.

[Reactie gewijzigd door Standeman op 31 juli 2024 06:58]

Oh, bij mij was dat een nachtje slapen in het ziekenhuis voor het bepalen van de initiele druk en een review na 3 weken en het was voor elkaar.. Wel regelmatig follow-up maar ik had er gelijk vanaf het begin heel veel baat bij. Zelfs als de druk niet perfect is, maakt het heel veel verschil.

Maar ik heb geen ernstige apneu zoals gezegd, ik heb toen ook geen rijverbod gekregen.
Precies.
Met slaapapneu wordt autorijden nadrukkelijk afgeraden.
In slaap vallen voor het stoplicht, of zelfs tijdens een rit (vangrailschade), slechte concentratie, het is het gevolg van slaapapneu.
Anoniem: 93050 @Marcbr30 mei 2021 06:45
Volgens mij is er een groot verschil tussen apneu en snurken. Apneu is stokken ademhaling, snurken is een belemmerde ademhaling met veel herrie.
En ja .. ook mijn vrouw is een prima snurk-detector.
Klopt dat er een verschil in zit maar het doel van deze functie is om te kijken of het richting apneu gaat, tenminste zo begrijp ik het, en vervelend zo'n vrouw;) soms.
Maar pogingen doen om het veranderen kan geen kwaad als je dat al dan niet gedaan hebt.
Ja, dus? Hij geeft toch aan dat hij/zij wel een partner heeft?
Ik vond het een goede grap. Dus wat mij betreft geslaagd. Douze points.

Daarnaast: als mijn partner snurkt, zal fit it aangeven dat IK heb gesnurkt. Dus sowieso ook niet betrouwbaar als je naast elkaar slaapt.
Ik kan me niet voorstellen dat er ook vibratie van snurken wordt gemeten.

[Reactie gewijzigd door Cis op 31 juli 2024 06:58]

Die van mij ook, Mijn linkerhand heeft echter wel een Apple watch. Dus dat telt niet denk ik?
Bedoel je nu dat je getrouwd bent met een Apple Watch? :+
Misschien gaat hij vreemd met rechts ;)
Ik heb exact hetzelfde hier in huis.
Anoniem: 574346 29 mei 2021 11:52
Ik krijg gewoon een schop van mijn vrouw. Werkt al jaren, geen batterijen nodig.
Klinkt als een veel duurdere oplossing dan een simpele app op een smartwatch.
Maar je hebt tenminste geen Google die de hele tijd meeluistert
Mijn vrouw luistert ook overal naar mee. Ik heb daar alleen duidelijker (en duurder) 'Ja ik wil' tegen gezegd.
Opt-in zoals het moet van de GDPR. Netjes geregeld!
Fitbit is van Google
Maar de vrouw van h3nk13 niet!
Daarom zeg ik het ook
Bij mij zijn de batterijen optioneel.
Dus je hebt en doet er niks aan, niet slim.
Misschien maak je een grapje maar het is zeer ongezond en er zijn hulpmiddelen voor.
Snurken betekent absoluut niet per se dat je slaapapneu hebt! Het is vooral de combinatie zware vermoeidheid en snurken. Sommige mensen snurken 'gewoon'.
En dan met een klein schokje de snurker laten omdraaien.
Daar zijn serieus apparaten voor. Die plak je op t voorhoofd. Je hebt ook de PavLock, dat is een wekker voor mensen die slecht wakker worden; die geeft je ook een opsodemieter…
Ik heb mijn armen doorgaans onder het deken tijdens het slapen, ik vraag mij dan toch af hoe betrouwbaar dit straks werkt.. en wat als je partner snurkt en niet jijzelf, merkt de microfoon dat dan?

[Reactie gewijzigd door RxTweak op 31 juli 2024 06:58]

Snurkgeluiden variëren in intensiteit van 40 tot meer dan 80 decibel. De maximale toelaatbare grens voor nachtelijk geluid in de woning bedraagt 45 decibel. Ik weet niet of je wel eens naast een snurker geslapen hebt, maar een microfoon in een andere kamer pikt dat nog wel op. Ik denk niet dat je horloge onderscheid kan maken wíe snurkt :)

[Reactie gewijzigd door Tweddy op 31 juli 2024 06:58]

Dat geloof ik graag maar als je met twee personen in één bed ligt en één persoon snurkt en beide personen dragen een fitbit, dan zou je toch verwachten dat slechts één fitbit aangeeft dat hij/zij heeft gesnurkt afgelopen nacht.

Ik zat zo te denken.. de fitbit kan je ademhaling natuurlijk detecteren en die informatie kun je weer koppelen aan het geluid dat de microfoon opvangt. Met deze informatie zou je theiretisch gezien ander gesnurk in de ruimte kunnen wegfilteren.

[Reactie gewijzigd door RxTweak op 31 juli 2024 06:58]

Dan zou je alle fitbits uit het hele huis aan elkaar moeten koppelen en ze onderling laten uitvechten wie de meeste decibels meet. Met de kans dat de Fitbit van de snurker onder de dekens ligt en de arm van de niet-snurker in de buurt van de herriemaker.
Lijkt me nog niet zo makkelijk als het lijkt.
Het is supersimpel. Je slaapt een nachtje (of een paar nachtjes) in een andere kamer met je Fitbit om. Dan is het vrij duidelijk wie de boosdoener is.
Sleep as Droid heeft dit al jaren, maar dat is geen watch.
Zoals hierboven terecht gemeld, zal een eventuele bedpartner je er ongetwijfeld al op gewezen hebben als je snurkt. In mijn geval leverde dat een goed gesprek met de lokale KNO arts op, die mij met een slaapmonitor naar huis stuurde om eventueel slaapapneu te ontdekken. In mijn geval bleek dat niet te spelen en bood een slaapbeugel uitkomst. Maar voor iemand die alleen slaapt kan een slaapmonitor via een horloge of app op de telefoon uitkomst bieden. Voor dat laatste zijn al jaren diverse apps voorhanden.
Dit is natuurlijk weer het zoveelste projectje van Google om nog beter te worden en in dit geval nog beter geluiden te kunnen onderscheiden. Het idee is echter niet zo gek, best interessant om te weten. Heb zelf ook wel eens gedaan met een sd-recorder om daarna terug te luisteren.Je moet dan wel aardig wat ruimte op je SD-kaart hebben, genoeg batterij of stroom voorziening. Natuurlijk kun je iets doen aan de kwaliteitssetting, bijvoorbeeld opslaan in mp3-formaat ipv Wave of de bitrate aanpassen zodat er meer audio past op een SD-kaartje.

Best grappig, je hoort en kunt zien na hoeveel minuten je in een diepe slaap raakt (ademhalingsverandering, diepe ademhaling of licht snurken). Je kunt ook horen hoeveel keer per nacht je van positie wisselt (bij mij heel vaak, heel onrustig), rommelen van dekens en ademhalingsverandering.

Denk zelf dat opslaan en naderhand analyseren nog beter is omdat je dan gemiddelden heel gemakkelijk kunt bepalen of uitrekenen. Je zou dan ook de parameters om een gebeurtenis te specificeren kunnen aanpassen door de file opnieuw te analyseren met andere parameters. Is veel gemakkelijker dan een on-the-fly analyse en hoogstwaarschijnlijk veel nauwkeuriger omdat je de hele slaapsessie hebt in één keer. Veel gemakkelijker om drempels vast te stellen en je kunt er dan veel meer informatie uit halen. Bijvoorbeeld, hoe lang het duurt dat je in slaap valt, hoe vaak je in en uit ademt, hoe vaak je van positie wisselt, hoe vaak je slaap onderbroken wordt etc, etc..Best interessant, dat zou eigenlijk een app moeten zijn ;-)

[Reactie gewijzigd door codebeat op 31 juli 2024 06:58]

Handig voor adverteerders, kunnen ads voor anti-snurk producten nog beter getarget worden.
Reclame voor geneesmiddelen en kwakzalverij is verboden in Nederland.

Als je abneu hebt (dat je adem stokt in je slaap) dan heb je dat zelf meestal niet door. Meestal is er wel iemand (ouder, partner, vriendengroep op vakantie) doe er iets van zegt. Maar dat een apparaat a la FitBit dit ook doet is alleen maar goed.

Zoals met iedere medische indicatie via zo'n apparaat ga je daarna naar een huisarts die waarschijnlijk doorverwijst naar een specialist.
Soms kan een consumenten apparaat je op de goede weg helpen.
Ik zelf zag dat ik vrijwel geen diepe slaap pakte op m'n Amazfit, toen online een apneutest gedaan waaruit kwam dat ik een verhoogde kans had op apneu.
Vervolgens naar de huisarts, door naar de slaappolie en ja hoor, 19 ademstops per uur.

Voordat ik een smartwatch had had ik nog nooit van apneu gehoord.
Het verradelijke is dat het geen medische apparaten zijn. Ze zijn niet gekalibreerd en hebben veel minder strenge QA-processen dan medische apparatuur.

Dus hoewel er echt miljoenen mensen zijn die letterlijk hun leven hebben veranderd door een sporthorloge, zijn er ook mensen die daadwerkelijk problemen hebben maar waar dit niet opgemerkt wordt, puur omdat hun sensor niet zo goed werkt of het algoritme iets niet opgevallen was.
Maar ook zonder sporthorloge zouden die problemen vaak niet opgemerkt zijn. Maar het is inderdaad geen medische apparatuur en het is inderdaad belangrijk dat we ons daar bewust van zijn.
Als iemand om wat voor reden dan ook denkt een probleem te kunnen hebben, blijft het natuurlijk raadzaam een arts te consulteren. In alle andere gevallen is zo'n sporthorloge een zinvol hulpmiddel om aan te zetten tot een gezondere levensstijl en om een aantal signalen op te merken die anders niet opgemerkt zouden worden.
Ze zijn niet perfect maar wel het beste praktisch haalbare alternatief dat we op dit moment hebben, denk ik.
Alsnog zijn het "meetinstrumenten", die tot nader onderzoek kunnen leiden weliswaar, maar toch! Het geeft je een indicatie, van het geen wat wel gemeten wordt of meetbaar is. Dat is net zo goed als met een digitale thermometer, die naar mijn weten ook enigszins niet zo heel accuraat zijn de meesten!

Maar het geeft je een indicatie en enige inzage in de staat waar men in verkeerd. Juist in je slaap, waar je dus niet kunt waarnemen aangezien je in een rusttoestand verkeerd (lees: Idlen), is het dus belangrijk deze inzage te hebben, zo niet enigszins te kunnen monitoren zonder daar een dure dokter voor te raadplegen of weet ik wat voor een loos alarm je rinkelt bij alarmcentrale, omdat je een keer snurkt!?
Je gebruikt die apparaten ook niet voor een diagnose. Maar voor een indicatie van een mogelijk probleem.

Toen ik de diagnose apneu kreeg, heb ik twee keer nacht in het ziekenhuis moeten slapen, volgeplakt met meetapparatuur. Ik leek wel een 'borg'. ECG sensoren, ademband, hartslag, puls oximetrie, sensoren aan mijn benen (voor beweging tijdens in slaap vallen), er hing zelfs een IR camera. Dat noemen ze een slaapstudie. Aan de hand daarvan wordt het bepaald. Helaas is het niet heel erg representatief (je slaapt in een vreemde omgeving en al die apparatuur is niet bepaald comfortabel!) maar ze kunnen er genoeg uit opmaken.

Dat gaat dus niet aan de hand van wat een fitnessbandje zegt. Ik ben het er ook mee eens dat als een bandje zegt dat alles okee is, je daarmee niets uit kan sluiten. Maar een indicatie van mogelijke problemen kan wel reden zijn voor verder onderzoek, en dat is heel waardevol.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 31 juli 2024 06:58]

Dit dus! Ik heb voor mezelf te monitoren aangezien ik geen partner heb, alleen een moeder die mij in de gaten houdt en zelf dan slaapt, de Google Nest Hub Gen2 gekocht. Stiekem en dat heb ik nooit geweten blijkt dus dat ik heel onrustig slaap. Al met al een aanrader en in de nabije toekomst word toch alles Google Fit, aangezien zij een beroep deden op Fitbit. Alleen nog een activiteits trackertje en weegschaal aanschaffen en we kunnen weer de goede weg in!

#hintje: Alles is nu in de aanbieding bij bol.com 7 daagse
Is dat wel echt zo? Je kan je kwakzalverij als homeopathisch wegzetten en dan mag je wel reclame maken. Sterker nog, je hoeft niet eens een onderzoek te doen of je geneesmiddel/kwakzalf wel echt werk
Handig nieuws bericht kunnen azijn pissers weer hun gal gaan blazen. 8)7
Is snurken niet iets wat een partner detecteert en als dat niet zo is, wat boeit het dan :D
Misschien moet je verder lezen. Buiten dat niet iedereen een partner heeft, kan het een teken zijn/leiden tot dat er meer speelt
Wel is het belangrijk om aan te geven dat snurken niet per se betekent dat je slaapapneu hebt. Het is een mogelijke indicatie. Met name als je je altijd zwaar vermoeid voelt en je snurkt ook nog eens, is het wel een goede indicatie om ernaar te laten kijken.
Ik ben ook wel benieuwd of dit werkt als je het horloge niet om hebt. Ik vind het zelf niet heel comfortabel slapen, dus zou interessant zijn als het vanaf je nachtkastje werkt. Gezien het om geluid gaat lijkt me dat ook niet een heel onwaarschijnlijke usecase.
Ik heb een Beddit (iPhone vereist), die detecteert oa beweging, hartslag en ademfrequentie én kan snurken detecteren. Dit is een super dunne strip die je onder je hoeslaken legt, dus je hoeft niets aan hardware om te houden.
Jammer dat het alleen iPhone is en geen Android. Wij hebben geen iPhones in huis.
Ik geloof dat Withings (Nokia) er ook eentje heeft, al weet ik niet of die nog onderhouden wordt; en Withings is ehh... Nouja, dan moet je zegmaar wel bereid zijn om alle data (dus in dit geval wanneer je naar bed gaat, hoe lang, beweging, etc.) te delen met Withings/Nokia. Die hebben het niet zo op privacy. :P
Er wordt ook gewerkt aan apparaten die je slaap kunnen meten door middel van radar. Helaas wordt dat gedaan door Amazon en Google dus je privacy ben je ook meteen kwijt :/ Je hebt ook meer medisch georienteerde apparatuur die dit van je nachtkastje kan (ResMed is een bekend merk van CPAPs). Echter is dit geen medisch apparaat an sich!

Van de fora over slaap tracking hoor ik het meest positieve over de Oura Ring maar hij is mij wat te duur. Bovendien houdt mijn CPAP apparaat toch al zeer uitgebreide statistieken bij. En helemaal offline/prive, hij slaat het op op een SD kaartje.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 31 juli 2024 06:58]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.