Gerucht: Facebook werkt aan smartwatch die in 2022 op de markt moet komen

Facebook werkt naar verluidt aan een smartwatch. Deze zou draaien op een aangepaste versie van Android en nauw samenwerken met Facebook-apps als Instagram, WhatsApp en Facebook Messenger.

Dat stelt The Information, die met vier bronnen 'met directe kennis van het apparaat' heeft gesproken. Naast nauwe integratie met de diensten van Facebook, zou met het apparaat ook hoog ingezet worden op functies omtrent de gezondheid van de gebruiker. Specifiek wordt compatibiliteit met de hightech-fitnessapparaten van Peloton genoemd.

Facebook Logo

Aan de technische zijde zou de smartwatch zelf moeten kunnen verbinden met mobiele netwerken, dus het hoeft niet te vertrouwen op een bluetooth-verbinding met een smartphone met simkaart. Of de smartwatch dan een simkaartslot krijgt of van e-sim gebruik zal maken, is niet bekend.

Verwacht wordt dat de smartwatch in 2022 op de markt komt. Een tweede generatie van de Facebook-smartwatch zou niet meer op Android draaien, maar op een zelf ontwikkeld systeem, waarover overigens al langer berichten de ronde doen. Die komt mogelijk in 2023 op de markt. In ieder geval de eerste generatie zou niet veel hoger dan de productiekosten geprijsd worden om marktaandeel te veroveren.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

14-02-2021 • 11:56

98 Linkedin

Submitter: juliank

Reacties (98)

Wijzig sortering
Gps trackertje erin en als je vitals goed zijn krijg je voor de McDonalds een aanbieding toegespeeld voor 2de burger halve prijs omdat je zo goed bezig ben.


Maar even serieus wie met gezond verstand wil dat je vitale data bij Facebook terecht komt... Als je een kantoor baan heb geeft je data al snel aan dat je ongezond leeft. Wil je echt dat die data op straat ligt zodat je zorgverzekering weet dat je de hele dag op je kont zit?
Dit is data die je echt bij corporaties weg moet houden want vroeg op laat krijg je de rekening.
En de zorgverzekeringsapp stuurt dit door vanwege je slechte eetgewoontes met de automatische cholesterol en bloeddrukmeter, gaat je premie omhoog.
Je hebt van die zorgverzekeringen apps die je belonen.

[Reactie gewijzigd door Wasabi! op 14 februari 2021 18:35]

Ja mijn verzekering heeft ook korting als je een app gebruikt maar AL mijn gegevens is me meer als een schamele 109 euro waard.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 14 februari 2021 19:51]

korting en kadootjes moest verboden worden bij de zorgverzekeraars gewone maandpremie en betaalbaar voor iedereen, dat moet er gebeuren en en geen korting door een bepaalde app gebruik of anders om korting af te dwingen belachelijk gewoon van je verzekeraar sorry dat ik het zeg maar deze mogelijk slaat nergens op.
En als je kijk hoe ze de data via allerlei stichtingen laten verlopen/verwerken. Daar werd ik niet blij van.
beetje de rede dat ik mijn fitbit niet meer draag.
Hoezo, wat is er mis met Fitbit?
Over genomen / wordt overgenomen door Alphabet/Google
Wat is het alternatief? Ik heb een Mibandje, maar Xiaomi is intussen ook een gigant. Een Chinese Gigant.

Ik draag dit soort bandjes om mezelf er van bewust te maken dat ik weinig beweeg door mijn kantoorbaan (en dat helpt, want ik kom wat vaker uit mijn stoel daardoor en probeer toch wat stappen te zetten al haal ik de 10.000 niet met thuiswerken).

Ik moet zeggen dat ik Google er meer mee zou vertrouwen dan Facebook (omdat Google de data zelf blijft beheren en niet weg zal geven aan adverteerders). Ze helpen ze wel met targetten met hun data, dus het kan nog dat je betere aanbiedingen voor verzekeringen krijgt omdat je voldoende beweegd.

[Reactie gewijzigd door Marzman op 15 februari 2021 08:07]

Ik volg je ook dat ik Google meer zou vertrouwen.
Zij worden heel goed in het oog gehouden door het publiek vanwege hun slechte naam.
En zijn heel veel stappen aan het nemen om je controle en inzicht in je data te geven.

Verder heeft Google een verdienmodel dat niet alleen zou bestaan aan deze data door te verkopen aan bijvoorbeeld verzekeringsmaatschappijen, maar hier zelf ook gewoon iets met is.

Denken waar een bedrijf op lange termijn winst aan maakt is vaak een goed idee om in te schatten wat er met iets gaat gebeuren.
Die lange termijn is wel vnl van toepassing op grote bedrijven imo. Een klein bedrijf kan wel even gaan voor gewoon de snelle winst binnen te halen.
Maar bv een Google dat nu gepakt wordt om bv je data van je fitness tracking app door te geven aan een verzekeringsmaatschappij schiet zichzelf zo hard in de voet voor een klein beetje geld (voor hun) op korte termijn dat die kans mij klein lijkt.


En voor een serieuzer alternatief. Apple...
Hun verdienmodel is niet aan advertenties of delen van data gelinked.
Zij verzamelen minder data (mogelijks ook een reden waarom Siri zoveel slechter is, cfr. MKBHD zijn laatste podcast waarin hij dit aanhaalt, en ik wel een interessante insteek vond).
Volgens mij interesseert het bijna niemand. Onlangs stond er een status in Whatsapp dat Facebook je privacy bewaakt: dus dan is het goed voor de grote meerderheid.

Vrienden van mij, met een goed inkomen, hebben zich aangemeld bij ASR Vitallity. Ik vind dat dus echt heel bijzonder. Ik zou dus echt liever nog een maand extra sparen dan me daar aanmelden.
Die data komt niet op straat te liggen. Dat zijn échte onzinverhalen die oa. jij helpt te verspreiden.

Er worden profielen opgebouwd op basis van jouw data. Adverteerders kopen advertentieruimte in bij Facebook en Facebook zorgt ervoor dat de advertenties bij de juiste groep mensen terecht komen. Facebook 'verkoopt' niks van je. Sterker nog: als jouw data 'op straat komt te liggen' kan Facebook wel opdoeken want dan is hun verdienmodel weg. Samen met jouw data bij Google. Die verkopen je data écht niet zomaar, want dan verdienen ze niks meer aan je.

(Ok, even los van akkefietjes zoals Cambridge Analytics: dat was oneigenlijk gebruik maken van de API..... fair enough...)
Oh ja net als je data van de ggd's die os ook bast wel veilig toch....
Er zijn meer wegen naar Rome. Of in dit geval digitale hell.

Het is en blijft data die ze niet nodig hebben. Het is en blijft data op een server. Het is en blijft data die gekoppeld is aan jouw gegevens zoals een mail addres.

Realiteit is dat we totaal geen inzicht hebben op wat er met de data gebeurt. En dus neem ie het zekere voor het onzekere en geef je ze deze data niet. Dat zit je gegarandeerd goed.
Huh? Sinds wanneer is Facebook eigenaar van de GGD's? Heb ik iets gemist?
Dat is ook een manier van interpreteren... Dat je op die manier totaal voorbij gaat aan mijn punt is dan wel weer jammer.
Mijn hele punt is namelijk dat opgeslagen data nooit gegarandeerd veilig is en dus in een ieders handen kan komen/ op straat liggen... Iets wat jij beweerde dat dat niet waar/onzin was.
Ok, maar als de GGD het budget van een Facebook had om z'n datacenters in te richten en te beveiligen was het tóch wel een wat andere situatie geweest. De GGD is ook niet 'gehackt', daar was iemand gewoon zo stom om een "download all"-knop in de software te hebben zitten. Dat is niet 'hacken', dat is gewoon gebruik maken van de functionaliteit die de software biedt.
Denk niet dat daar een grote markt voor gaat zijn als je ziet dat de Facebook toevoegingen aan Whatsapp al voor een exodus in de laatste hebben gezorgd.
Dat je dan ook nog al je medische gegevens met Facebook zou delen zullen veel mensen een stap te ver vinden denk ik
Ik zou willen dat er een exodus was. Maar als je even uit de IT bubbel komt dan merk je dat ze bij Facebook gewoon door kunnen gaan. Er is bijna niemand die zijn insta, FB of Whatsapp opzegt.
Dat komt omdat veel van de zaken waar men stennis over schopt in de EU niet doorgaan. Dus is er niet echt een reden om te stoppen met WhatsApp in Europa.
Opzeggen versus niet meer gebruiken zijn hele grote verschillen. De engagement is wel degelijk gedaald.
Meest gehoorde reactie op mijn verwijderen van Whatsapp: Hoezo? Het werkt toch goed? Dus nee, een exodus van Facebook gebruikers zul je echt niet gaan zien. Mensen leven voor het gemak en zal het ze aan de hak violieren of bedrijven belachelijk veel geld mee verdienen met jou in de gaten houden en dat te verkopen.
Ik denk dat je dat erg overschat. De meeste mensen die Facebook links laat liggen zijn toch de IT mensen. Hier op Tweakers is het dus wel veel, maar bij de gemiddelde mens denk ik niet zo.
De jeugd laat het ook steeds meer links liggen, tiktok, snapchat winnen enorm aan terrein.
Snapchat valt wel weer mee tegenwoordig merk(aan vriendenkring van me zusje), deze zitten meer op Instagram wat dan ook uiteindelijk facebook wel is.
Het gaat er niet om wat wij persoonlijk om ons heen zien maar algehele market trends. De jeugd in het algemeen verplaatst zich naar andere platforms, Instagram, TikTok en Snapchat zijn dan gewoon de groteren. Dit komt mede omdat Facebook bij ouderen populair is geworden. Facebook zelf is gewoon erg groot vanwege het verleden en veel mensen hebben hun account nog maar voor advertising richten partijen zich steeds meer op de opkomende social media platforms. Sterker nog agencies die hier zich in specialiceren schieten als paddenstoelen uit te grond.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 14 februari 2021 13:29]

Die kopen straks een hippe Snapchat of TikTok smartwatch
Dat ligt meer aan wat populair is dan dat zij zich zorgen maken over de invloed van of privacygevolgen van het gebruik van Fb
Klopt, al heeft Facebook wel een slechter imago.
Denk ik ook. Overal waar je ook bent zijn er talloze facebook gebruikers. Ik denk niet dat facebook snel zal "verdwijnen" wat vele hier hopen. Het blijft een enorm groot media bedrijf voor zowel particulieren en zakelijk. Daarnaast hebben zij natuurlijk ook nog een hoop dochter bedrijven.
Kan soms heel snel gaan
Whattsapp heeft in mijn kennissenkring vooral buiten Europa ook buiten de tech-sector een behoorlijke klap gehad na het publiceren van de nieuwe voorwaarden. De verandering van de voorwaarden heeft er daar voor gezorcht dat ook de normale mens (dus ook buiten mijn kennissenkring) ook is gaan nadenken over privacy issues. De klap was hard genoeg om de invoering die voor 1 februari te verplaatsen naar 1 maart en een paar dagen later zelfs naar 1 april.
Binnen Europa zijn we gelukkig beschermd via de GPDR en veranderen de voorwaarden eigenlijk niet. Hier zie ik ook niet veel mensen die Whattsapp in de ban doen.

Of er een markt is voor de smartwatch van Facebook vraag ik me af. Gezondheidsdata delen met een bedrijf wat op het privacy geen goede naam heeft, gaat mogelijk net iets te ver.
Ook Google heeft inzage in je digitale en niet-digitale leven (zoekgeschiedenis, documenten...), én inzage in je fysieke toestand via Fitbit.
De Rabobank heeft ook inzicht in je rekening, salaris, verzekeringen en waar je je spullen koopt.
Maar die hebben ‘nog’ niet het zelfde verdienmodel.
Oja?

https://radar.avrotros.nl...es-op-basis-van-rekening/

Ze wilden het proberen.. Over een paar jaar proberen ze het opnieuw..
Maar bij de bank mag je nog toestemming verlenen voordat er iets met die data gedaan wordt.. Facebook houdt niet zo van toestemming vragen, anders vond Zuckerberg het nu niet nodig om naar zijn zeggen "inflict pain on Apple"..
Dat heb je tot zekere hoogte zelf nog in de hand. Je kan veel dingen prima contant betalen. Je kan meerdere rekeningen houden bij verschillende banken. Vaak kan je tussenpartijen zoals paypal gebruiken.

Je kunt er financieel tenminste nog redelijk goed voor zorgen dat niet alle info bij 1 enkele partij te liggen komt. Er is er dan maar 1 die alles in kan zien en dat is de belastingdienst.

Als ik het niet eens ben met de ING, Rabobank of whatever. Kan ik die partijen prima 100% ontwijken, door daar geen klant te zijn. Probeer Google maar eens te ontwijken op het internet, het is niet makkelijk.
Niet makkelijk? Zijn toch zat alternatieven voor google.
Van mij geen enkele gegevens. Heb de ABN Amro.
Daar ben je niet heilig mee verklaart.

7 jaar geleden werd ik door TNS-Nipo gebeld of ze een onderzoek mochten uitvoeren namens de ABN-Amro bank. De ABN-Amro bank had mijn contract gegevens doorgespeeld naar TNS-Nipo. Eerst wantrouwde ik dit want de bank zal nooit direct contact met jou leggen. Ik dacht dat het oplichting was.

Ik ben toen telefonisch behoorlijk boos geworden op de ABN-Amro bank welke ook de fout erkende en dat ze dit nooit hadden mogen doen. Het werd afgedaan met een giftkaart en een reserve Identifier om de schade te beperken. Maar de schade was al geleden. Ik was niet de enigste persoon waarbij dit gebeurde. Er werd mij verteld dat er meer klachten hierover binnengekomen was.

Voorbeeld 1 (2014)
Voorbeeld 2 (2018)
Voorbeeld 3 (2013)

[Reactie gewijzigd door aliberto op 14 februari 2021 21:00]

Dat denk ik inderdaad ook.
Het reclame model zal er wel weer volledig in zitten.
Kunnen ze je straks de hele dag volgen en als je even voor de etalage van een winkel staat of ergens bent geweest direct "relevante" reclame sturen.
Het bedrijf heeft alleen zo veel kapitaal. Als het mislukt is er niets aan de hand.
Ben ook benieuwd of het verplichte Facebook account bij "Oculus" producten, zoals de Quest2, invloed heeft gehad op de verkopen.

https://support.oculus.com/424208161507635/
Gelukkig is de Quest 2 ook niet zo populair[/sarcasm]
Die exodus valt wel mee (of tegen afhankelijk van hoe je het bekijkt). Een paar weken geleden sprongen heel veel mensen op de signal band wagon, maar ik heb van al die mensen nog geen bericht via signal gekregen en op de berichten die ik zelf verstuurd heb via signal geen antwoord gekregen. Het aantal notificaties van nieuwe signal gebruiker is ook als ca. 2 weken gestopt. Alles blijft gewoon via Whatsapp gaan.
ik vul in,
gaat facebook nu ook je helemaal in kaart brengen ? van biometrische data en elke stap die je neemt ?
Al zo vaak hier aan gegeven. Het probleem is niet facebook, het probleem is de ruimte dat facebook krijgt.
Je hebt als overheid een taak om je bevolking te beschermen. Een Chinees bedrijf zou zo'n mate van inzage in privacy gevoelige data nooit voor elkaar krijgen in VSEU. Waarom zou je facebook dat feitelijk spyware levert en op grote schaal de publieke opinie wereldwijd beinvloed door haar 'slimme' algorithms en privacy schandaal na schandaal af kan kopen met relatieve schijntjes wel die ruimte krijgen?
jouw reactie sluit niet aan op mijn bericht.
jouw reactie sluit niet aan op mijn bericht.
Disagree ....

Omdat er geen halt geroepen wordt bij FB, pakken ze steeds meer.
Net als de kikker in een pan, en langzaam koken ... beetje bij beetje verschuift de realiteit, en eigenen de grote tecbedrijven zich meer en meer toe.

Tot je een dystopische realiteit krijgt, waarin dus inderdaad corporate de 'overheid' gaat overnemen.
Facebook heeft de afgelopen jaren al heel duidelijk gemaakt dat ze evel zijn.
Ze pakken alles wat ze kunnen. Moraal hebben ze niet. Daarom blijf ik er ook weg.

in vergelijking met FB zijn Google en amazon pussies....
ik denk dat de overheid hier ergens ook baat bij heeft..
En wat te denken van de aluminiumfoliefabrikanten die het basismateriaal voor alle hoedjes leveren?
Hartslag en locatie? Mijn biometrie verraad dat ik gelukkig wordt als ik een grote gele M zie. Interessant target voor bepaalde ads....
Ik betwijfel of ditartikel smartwatch nummero uno zal worden. Facebook zal het waarschijnlijk pushen door een vrij lage prijs waardoor toch mensen het zullen kopen. Maar ik denk dat de afgelopen paar jaren wel bewezen hebben dat je bij Facebook in handen valt van "corporate big brother".
Dan valt de grootste bouwer Fitbit tegenwoordig ook af. En Xiaomi, daar wordt de laatste tijd ook veel over getwist of die wel zo goed is met privacy. Hetzelfde geld voor Huawei, blijft er nog wel iets over eigenlijk vraag ik me af?
Garmin en Apple hebben ook een redelijk marktaandeel en zijn volgens mij aan de kant van privacy wel ok
Ik zou bijna zeggen: duh.
Dat doet Amazon met hun praatpaal, Google met hun praatpaal. Dat is echt niet omdat het van die goedkope dingen zijn hoor. Ze willen zo veel mogelijk van hun apparaten in ieders huishouden. Iedereen slikt het als zoete broodjes en oordelen over de concurrentie, zoals de homepod: veeeeeel te duur.
Willen ze mijn hartslag nu ook al?
no thanks...
Als die stopt kunnen ze mooi bij je familie uitvaartcentra adverteren :D
Of je komen reanimeren.
Nah, Suckerberg geeft niets om al die, naar zijn eigen zeggen, "dumb fucks" die hun gegevens aan hem geven.
Geen idee waarom dit -1 kreeg want dit is idd waarheid.
Geen idee waarom dit -1 kreeg want dit is idd waarheid.
Misschien omdat je Zuckerberg met een Z schrijft, maar die opzettelijke spelfout maak ik ook graag.
Misschien omdat er geen bron bij staat? Hier dan een van de vele: [https://gawker.com/5636765/facebook-ceo-admits-to-calling-users-dumb-fucks].
Alleen als je het AppleCare+ pakket hebt gekocht. :+
Ik ben na alle privacy schandalen rondom Facebook heel benieuwd hoe succesvol dit gaat worden. Ik denk toch dat mensen niet blij zijn met het feit dat Facebook gezondheidsgegevens gaat verzamelen. Zelf zou ik er in ieder geval nooit voor gaan, het expliciete verdienmodel is en blijft nu eenmaal gebruikersdata verzamelen en een advertentieprofiel daarop maken. Bij Google, en vooral Microsoft en Apple ligt het verdienmodel wat mij betreft toch gezonder op dat punt.

[Reactie gewijzigd door DeNachtwacht op 14 februari 2021 12:02]

Dat gaat gewoon lukken, dat kan ik met grote zekerheid voorspellen. Toen het Facebook-Cambridge schandaal grote vormen begon aan te nemen was er een beste daling te zien van Facebookgebruikers. Een paar weken later was het weer overgewaaid en waren er volgens mij meer FB-gebruikers dan voorheen.
[edit] woordje vergeten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 100047 op 14 februari 2021 12:31]

Microsoft en Apple eens, maar Google...? Die zijn imho nog een graadje erger dan FB.
De voornaamste use case van een smartwatch lijkt mij toch echt gezondheid en fitness(zie Apple die inzet op bloedsuiker meten, hartafwijkingen of Google die Fitbit overneemt).
Op die markt is facebook totaal afwezig, je kan toch geen Instagram foto's deftig bekijken op een horlogescherm en antwoorden op WhatsApp berichtjes of facebooken is ook niet ideaal.

Zelfs hardware algemeen is niet echt een specialiteit van facebook(HTC facebook phone die zwaar flopte).
... en info doorverkopen aan bvb. verzekeringsmaatschappijen, banken...
Mooi, een device voor om je pols die 24/7 data naar Facebook stuurt, dan is je 'profiel' pas echt compleet. :/

Angstige is, dat er tig jongeren, 'insta-girls' en 'insta-boys' hier direct aan meedoen zonder na te denken. ;(
Jongeren doen het alleen als het niet als Facebook watch in de markt wordt gezet. Facebook is voor je ouders en grootouders. En eerlijk gezegd denk ik dat die ouderen juist de doelgroep zijn. Gooi iets over gezondheid in het verhaal en ze kopen het. En zij hebben het geld. Jongeren niet.
Al krijg ik €2000,- cadeau ga ik dat ding nog niet om mijn pols dragen.
Ze hebben hun propagandistische mond vol over China, maar zijn sinds 1950 de grootste spionnen op deze aardbol O-)
Een always connected smartwatch op een aangepaste versie van Android, gericht op gezondheidsdata en vol Facebook software. Ik sla deze ronde even over :X

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee