Gerucht: Apple Watch Series 7 krijgt functie om bloedsuikerwaarden te meten

Apple komt dit jaar naar verluidt met een Apple Watch Series 7, die een sensor zou krijgen die glucosewaarden in bloed kan opmeten. Dat stelt het Zuid-Koreaanse ETnews. Ook het volgende Samsung Galaxy Watch-horloge zou een dergelijke functie krijgen.

Apple en Samsung zouden hun respectievelijke smartwatches met bloedglucosemeter dit jaar nog op de markt brengen, zo schrijft ETnews. Samsung zou zijn komende horloge in de tweede helft van dit jaar onthullen, tijdens een Galaxy Unpacked-evenement. De naam van dat horloge is nog niet definitief. De smartwatch zou verkocht worden als Galaxy Watch 4 of Galaxy Watch 3 Active, zo stelt ETnews. Over de releaseperiode van de Apple Watch Series 7 wordt niet gerept, maar voorgaande modellen werden steevast in september aangekondigd, met uitzondering van het origineel uit 2015.

Volgens ETnews heeft Apple inmiddels verschillende patenten rond de functie voor bloedglucosemonitoring in handen en zou het bedrijf zich momenteel richten op het waarborgen van betrouwbaarheid en stabiliteit van de functie, voordat deze dit jaar op de markt wordt gebracht. Het zou gaan om een optische sensor die bovenop de pols wordt geplaatst. De functie behoeft geen prik of implantaat, zo stelt het Zuid-Koreaanse nieuwsmedium. Samsung publiceerde in 2020 al resultaten van een onderzoek naar niet-invasieve bloedsuikermetingen, in samenwerking met MIT-wetenschappers.

Er gaan al langer geruchten rond dat Apple aan een sensor zou werken die glucosewaarden in bloed kan opmeten. De Amerikaanse tv-zender CNBC stelde in 2017 al dat Apple hiervoor samenwerkt met experts. De afgelopen jaren heeft het Amerikaanse techbedrijf al verschillende gezondheidsfuncties toegevoegd aan zijn smartwatches. Zo kreeg de meest recente Apple Watch 6 een bloedzuurstofmeter, in de vorm van een optische sensor. Een bloedglucosemeter zou onder andere van pas komen voor mensen met diabetes, die momenteel hun bloedsuikerspiegel moeten opmeten met een prik in een vinger of een implantaat.

Apple Watch Series 6, 2020
De huidige Apple Watch Series 6

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

25-01-2021 • 19:29

112

Submitter: robcoenen

Lees meer

Reacties (112)

112
103
57
10
0
38
Wijzig sortering
Het wordt al een tijdje gezegd. Ik geloof het pas als ik het zie.

Als deze functie er in komt, dan upgrade ik m’n Watch 6 denk ik wel. Maar het ligt aan hoe betrouwbaar het is en hoe goed ‘t werkt. Die zuurstofsensor bijvoorbeeld moet 15 seconden meten terwijl je je arm helemaal stilhoudt. Als je bijvoorbeeld als T1 continue glucosemeting wilt hebben dan gaat dat écht niet. Als het even gevoelig is als de SpO2-sensor, dan is het nut wat beperkter en vooral boeiend voor mensen met niet gediagnosticeerde (pre-)diabetes, Type 2/MODY/LADA zonder insulineafhankelijkheid en misschien hardcore keto dieetvolgers, waar je tegenwoordig belachelijk veel charlatans onder hebt zitten met gevaarlijke adviezen. Enfin, als het meer een gimmick is dan een medische measurement, waar ik wel bang voor ben, dan is het een leuke gimmick en handig als ballpark back-up (eg: geen strips mee en sensor stuk) voor diabeten, maar verder van beperkt nut. Hoe gaaf het ook is en hopelijk een opmaat naar meer en betere non-invasive meetmethodes :D

Ach en op zich is voor T1’s zo’n sensor onder je huid helemaal niet zo erg. Een Freestyle Libre is ook heel simpel zo om te bouwen tot CGM, wat erg fijn is. De FSL2 kan zelfs omgebouwd worden zonder extra NFC/BT zendertje... Direct via Bluetooth elke 60 seconden volautomagisch een glucosemeting naar je iPhone. Toppie.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juli 2024 07:19]

Je posts gaan voornamelijk over het nut van deze toepassing op diabetici Type1, terwijl 90% van de diabetici lijdt aan Type2. Dat is wel een belangrijk detail voor de marktpotentie van deze feature. Voor hen zou deze meetmethode een perfecte non-invasieve methode zijn.

Overigens, sensoren als die van Senseonics zijn veel meer geschikt voor doeleinden die jij idd beschrijft voor Type1.

Verder zit je zo te lezen goed in de stof, leuke info om te lezen :) Geneeskundige achtergrond?
Natuurlijk blijft toch het belangrijkste of het accuraat is of niet. Als het accuraat genoeg is kan ik misschien met vader nog overhalen om toch een smartwatch te nemen
Ja absoluut, heb hier her en der ook t een en ander verduidelijkt over het perspectief; denk dat ik dat niet duidelijk genoeg had gemaakt idd. :)

Ik had nog nooit van Senseonics gehoord dus moest ff zoeken haha, in NL heeft Roché kennelijk het “Senseonics”-naampje weggelaten in de meeste overzichten hehe; de Eversense dus. Ik heb persoonlijk t voordeel tussen het implantaat en een Dexcom G6 oid niet kunnen vinden op de levensduur van ‘t ding na (plus de G6 haalt hogere accuraatheid (zonder kalibratie)), maar er zijn mensen die er bij zweren of niet anders kunnen. Net als die implanteerbare pomp, maar dat is nu einde verhaal. ;(

Nee geen geneeskundige achtergrond haha. Ik ben zelf de l*l dus ben in verschillende hoedanigheden mee gaan helpen met support en ontwikkeling aan community DIY-projecten zoals Nightscout, Spike, XDrip(4iOS), Loop, het hacken van sensoren, etc. Dan is enige kennis van de materie wel vereist zegmaar en anders leer je ‘t vanzelf wel haha :)
Waarom zou je continue je glucosespiegel willen meten? Een diabeet hoeft maar op bepaalde momenten op de dag zijn glucose waarde te weten. Als dat zou kunnen door 15 seconden je arm stil te houden dan is dat een hele uitkomst. Überhaupt zonder prikken is een hele uitkomst.
Dat vind ik, met alle respect, een wat achterhaalde gedachtengang, sorry :) Vanuit een Type 1 perspectief: studie op studie toont aan dat rt-CGM en zelfs FGM in de meeste patiënten leidt tot een lagere HBA1C en minder diabetesstress, betere nachtrusten, minder angstproblematiek, et cetera en door dat alles ook minder ziekenhuisopnames en minder complicaties. Het is ook dé reden dat er zo hard gestreden wordt door diabetici in Nederland om bredere CGM sensorvergoeding te krijgen, wat de Nederlandse overheid maar blijft verdommen terwijl in zowat alle andere landen het al lang en breed vergoed is vanwege de grote voordelen.

Je wilt het continu weten onder andere omdat:
1) Je veel sneller kan ingrijpen bij een te hoge waarde (na alarm), ipv aanmodderen en pas bij de volgende maaltijd bijspuiten
2) Je alarmen kunt krijgen om snel in te grijpen, zowel om een hypo te voorkomen alsmede ‘s nachts wakker gebruld worden als je levensgevaarlijk laag komt te staan; voor diabeten met hypo-unawareness is dat zelfs te allen tijde van levensbelang
3) Volledige inzage in je glucose over de dag, zodat je je behandelplan danwel voeding volledig kan aanpassen om een prachtige TIR te bewerkstelligen (en dus gezonder voelen, minder risico op complicaties, betere HBA1C, etc.)
4) Moderne pompen kunnen hiermee samenwerken en volautomatisch de basaal verminderen (bij snelle daling/hypo) of een correctie bolus toedienen wanneer nodig (dit kon al met zelfbouw, de zogenoemde DIY closed-loop).
5) Je kan je glucosewaarde laten volgen door familieleden, erg prettig als je een jong kind hebt dat naar school gaat of gaat sporten; en waarvoor ook jouw telefoon een alarm geeft, waar zij ook zijn. (Zolang er maar internet is.) Ook wel fijn als je slaapt en iemand anders krijgt ook een melding dat je extreem laag of hoog staat bijvoorbeeld.

Er zijn nog veel meer voordelen te benoemen, maar dit zijn een paar van de grootste. Handmatig prikken en enkel achter de feiten aanlopen is niet wat de moderne technologie als doel heeft, je bewijst jezelf er geen dienst mee in ieder geval. Al zijn er zeker wel mensen die zo’n prachtig goed ingestelde T1-diabetes hebben dat het als clockwork en op zicht gaat, maar dat is toch zeldzamer dan de meesten denken (in T1 dan). :P

Hoe het ook zij, elke patiënt moet doen wat ze zelf prettig vinden. Zo ken ik er die de G6 kunnen krijgen maar willen blijven vingerprikken “want dat doe ik al 40 jaar”. Eigen lichaam, eigen leven, eigen keuze. :) Al ken ik er meer die liever een G6 zouden hebben maar t moeten doen met een FSL. (Ook beter dan vingerprikken, maar is het toch nét niet allemaal - zonder hacks dan tenminste. ;))

Voor Type 2 en MODY-patiënten zal het denk ik al een stuk nuttiger/vaker veilig toepasbaar zijn dan T1’s, dat dan weer wel en daar is ‘t wss een enorme vooruitgang omdat zij ook geen sensoren vergoed krijgen als ze geen insuline gebruiken.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juli 2024 07:19]

Idd, ik heb nu 1 jaar fsl en mijn hba1c waarde is een stuk omlaag gegaan.
Waarom? Meten is weten. En dan kan je eventueel maatregelen nemen.
Het is essentieel om jouw bloedsuikerwaarden te kunnen monitoren. Zo leer jij je lichaam en jouw diabetes beter kennen.
Tegenwoordig is diabetes1 veel comfortabeler om te hebben dan 45 jaar geleden toen ik het kreeg. En veel veiliger! Mede door deze ontwikkelingen.
Verder moet zo n optie op de smartwatches nauwkeurig zijn en goedgekeurd worden. Toedienen van insuline blijft levensgevaarlijk bij verkeerde waarden. Of dat je gaat autorijden en het blijkt dat je een hypo hebt?
Het is duidelijk dat hij er geen last van heeft, en daardoor ook geen beeld heeft van wat een diabeet elke dag meemaakt en hoe erg dat kan zijn wanneer je een hypo of hyper hebt.
NRC heeft een wetenschappelijke podcast reeks (onbehaarde apen) met een interessante aflevering over diabetes type 1 en hoe een goede regeling de levenskwaliteit kan verbeteren. Gebaseerd op de vraag en ervaringen van een type 1 patiënt.

Als dit je interesseert dan is het zeker het luisteren waard.

https://link.tospotify.com/wbPTXUBSlbb
Ik heb type 2, en moet geen insuline spuiten.
Beetje rekening houden met de dagelijkse voeding, voldoende bewegen en zien dat ik bij zware inspanningen niet te laag zit is voldoende. Voldoende doenbaar, zonder risico's.
Maar een smartwatch met een ingebouwde glucose meter zonder prikken zou handig zijn. Maakt het nog een stuk aangenamer en vooral ook goedkoper. Die teststrips zijn een goudmijn voor de fabrikanten.
Interessante opsomming! Leuk om eens in te verdiepen 😄
Zeker waar! Dankzij mijn FSL kan ik als Diabetes type LADA (1.5) ook geweldig inzicht verkrijgen in wat ik beter niet meer kan eten. Met die kennis heb ik al de afgelopen maanden geen insuline meer hoeven spuiten.
De FSL was voor mijn vingers echt een zegen O-)... want die waren 6 - 8x per dag prikken wel een beetje beu :)
Niet alleen interessant voor diabetici, maar ook voor mensen die gezondheid willen verbeteren door het constant houden van bloedglucosespiegel, en willen weten hoe hun lichaam reageert op bepaald voedsel (wat per persoon, per voedsel en per situatie kan verschillen). CGM (continuous glucose monitoring) is dan ook populair in de low carb wereld, en bij gezondheidsexperts als Peter Attia. CGM wordt momenteel gedaan door een sensor op de huid, met een haardun naaldje/draadje in de huid, wat zo'n 2 weken mee kan gaan. Sensoren vervangen kan aardig in de kosten lopen, dus een niet-invasieve optische sensor zou mooi zijn.
Dank je voor deze waardevolle toevoeging, vooral in de context van de vele reacties die het als nutteloos lijken te zien.

Voor mij speelt enkel dat een lage bloedsuikerspiegel problemen kan geven, dus dit zonder naalden kunnen monitoren klinkt al zeer goed. Daarnaast heb ik door mijn genen (familiair) een verhoogde kans op diabetes. Kunnen monitoren zonder prikken of relatief dure apparaten is dan ook enorm interessant.

Dat alles is nog los van het feit dat de gemiddelde Nederlander het effect van een te lage of te hoge suikerspiegel compleet niet lijkt te begrijpen: Ik spreek vaak mensen die de link tussen voor de lunch enorm chagrijnig of zwak voelen (laag) en na de lunch juist traag, moe en lethargisch door een te grote stijging, maar niet lijken te begrijpen.

Ik verbaasde me voor de lockdown zeer vaak me over het aantal dat mensen dat hier geen verband noch een belang in lijkt te zijn. We weten allemaal inmiddels wel dat overgewicht enorm schadelijk is, maar het effect van gekke (slechte) eetpatronen is nog lang niet duidelijk.
de free libre kan je ombouwen tot cgm maar dat kost heel veel geld. Je kan dat beter gewoon investeren in dexcom
De freestyle libre 2 (welke vandaag de dag in nederland wordt geleverd).
kan al als cgm gebruikt worden, tegen 0 kosten, Xdrip en Xdrip4iOS hebben deze functie al.
En heel veel geld voor ombouwen tot cgm valt ook wel mee, de kosten zijn 100 euro,

Dexcom moet wel vergoed worden, en nederland loopt wel even 6 jaar achter op vergoedingen vergeleken met de rest van europa.

De freestyle libre 3 is uitzichzelf al een CGM.

*CGM = Continue Glucose Meter

Ik ga wel het Samsung horloge wel meteen aanschaffen denk ik, gewoon om te kijken hoever die afwijkt tegenover de normale bloedglucose apparatuur.

Het is wel heel tricky om dit aan te bieden, een verkeerde waarde kan tot levensgevaarlijke situaties zorgen.

[Reactie gewijzigd door Smuggler op 23 juli 2024 07:19]

Huh? Heel veel geld!? Bij de FSL1 kost zo’n zendertje eenmalig €100 a €150 en tweedehands misschien €25 a €50. De benodigde software (Bijvoorbeeld XDrip4iOS, Spike, XDrip+, etc.) is opensource en gratis. Met de FSL2 is een zender niet eens meer nodig, dus kost het €0 om er een CGM van te maken...

Daarnaast: die FSL-sensoren krijgt iedereen die insuline gebruikt vergoed, Dexcom wordt slechts zeer zelden vergoed en het kost echt geen duizenden euro’s om FSL’s om te bouwen; Dexcom zou wel duizenden euro’s kosten, zelfs als de verzekering eist dat je enkel alles dat boven de kostprijs van FSL uitkomt moet bijbetalen.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juli 2024 07:19]

Ze brengen het in Amerika op de markt brengen, en d'r zijn daar heel veel mensen minder insuline spuiten dan gezond voor ze is omdat insuline daar extreem duur is. Dus ik verwacht dat het super goed werkt, als de juridische afdeling van Apple blijkbaar het groene licht voor de uitrol van deze feature heeft gegeven.
Meh. Die zuurstofmeter hebben ze ook goedkeuring voor gegeven en die heeft nogal wat eisen en een meting wijkt snel af. Het is meer bedoeld ter indicatie en zo adverteren ze het ook. Bij insulineafhankelijke diabetes wil je over het algemeen betrouwbare info. Het zal me niet verbazen als ze simpelweg zeggen dat het niet gebruikt mag worden voor medische beslissingen of zelfs T1’s uitsluiten als groep. Dus puur voor fitness/dieet en “inschattingen”. :) Overigens is insulineprijzen idd een probleem, maar die Amerikanen krijgen in tegenstelling tot Nederlanders vrijwel altijd rt-CGM’s vergoed... In NL krijg je die bijna nooit. Het meten is het probleem dus niet. ;)

Maar wie weet! Ik help je hopen dat het super accuraat is en kan meten onder veel omstandigheden. :) Als sporten uitgesloten is, zoals in principe bij SpO2, dan ontbreekt alweer een belangrijke usecase.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juli 2024 07:19]

Vanuit een T1D perspectief: een glucosemeting hoeft natuurlijk niet persé als mmol/l getoond te worden maar kan prima als laag/normaal/hoog worden weergegeven, evt. met een trend.

Je kunt het dan niet gebruiken voor bijv. een bolus berekening maar geeft eerder een signaal van 'tijd voor een glucose meting'.
Zoals de FSL2 zonder hacks dus. :) Als dat te allen tijde werkt, dus ook als je beweegt, dan is het zeker een handige aanvulling en misschien fijner dan een sensor inschieten. Zo niet dan is het door betrouwbaarheidsproblemen/geen achtergrondmetingen voor een T1D minder snel bruikbaar dan FGM/CGM imho :P
Niet alleen de zuurstofmeter maar de ECG ook.
Bij elke update daarvan moet ik hier meerdere dingen aanvaarden en lezen en een hele uitleg waarin staat wat het allemaal wel en niet kan.
In europa hebben ze er lang lastig over gedaan.

Voor FDA is het simpeler.
True, maar het risico dat mensen erop gaan doseren is wel zeer groot en dat heeft denk in de media wel andere implicaties. Time will tell.
Die zuurstofsensor bijvoorbeeld moet 15 seconden meten terwijl je je arm helemaal stilhoudt.
En dat is al zeer bijzonder en voor mij (een long) bizonder waardevol. Vijftien seconden is een kwart minuut en als een meting van de hoeveelheid zuurstof in je bloed (min of meer een levensvoorwaarde) al te veel moeite is, weet ik niet of welke sensort dan ooit in je smartwatch waardevol voor je zou zijn.
15 seconden en je moet je arm stilhouden. Wat diabetici nu hebben zijn sensoren die elke 60 seconden een nieuwe meting uitvoeren en dat kan of je nu op je kop staat, heel erg aan ‘t bewegen bent (sport), zwemmen of wat dan ook. Dan is elke 60 seconden 15 seconden stil moeten staan met je pols plat en niet kunnen meten tijdens sporten of in je slaap (en automatische betrouwbare metingen in je slaap zijn zeer belangrijk voor T1-diabetici) als je pols toevallig onderste boven ligt geen doen, een achteruitgang en daarmee is de usecase in de meeste gevallen waar het er werkelijk toe doet voor diabetici, als het idd op dezelfde manier werkt, erg beperkt. :) Voor T2 is het alweer een heel ander verhaal en een stuk acceptabeler. (En gezien die geen sensorvergoeding krijgen wellicht een hele goedkope uitkomst!)

Ik denk dat voor longpatienten een meter op je vingertop ook veel handiger en accurater is? Natuurlijk is het een geweldige back-up en handige gadget, maar is het accuraat genoeg om medische beslissingen te nemen...?

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juli 2024 07:19]

Mijn man heeft diabetes en prikt twee keer per dag bloed
Ik ken je man en zijn diabetes natuurlijk niet, dus ik kan er niet zoveel over zeggen. Als hij maar 2 keer per dag zijn glucose meet gok ik dat het een T2 of MODY patiënt is? Dan is de situatie iets anders en is dit systeem veel sneller een uitkomst/verbetering dan voor T1’s; vandaar ook de passage over T2 in mijn post. :)
Is er juist niet meerwaarde (wel dus) bij metingen als je slaapt? Dan heb je meer meetmomenten en op tijden waar je normaal zelf niet actief meet.
En wordt ook gemeten tussendoor, bijvoorbeeld als je slaapt etc.
Optisch werkt niet betrouwbaar. Toevallig een jaar terug naar gekeken, toen me gevraag werd (mogelijk) de vertaling van zo'n product te controleren. Volgens divers onderzoek er naar is zo'n externe optische sensor niet betrouwbaar genoeg om als diabeet er iets aan te hebben. Is ook best al lang terug voor het eerst naar gekeken.

Qua betrouwbaarheid is het eigenlijk net zo iets als de O2 sensor in de Apple Watch, die meet door de dag heen automatisch ook nogal rommelig in de praktijk.

Het product heb ik verder niets van vernomen. Ze wilden het niet in de markt zetten voor diabetici overigens, meer als zo'n 'quantified self' dingetje voor amateur sporters ofzo.

Misschien dat het in gemiddelden nog wat nuttigs zegt. Zo van, op de momenten de afgelopen maand dat je weinig beweegt, lijkt je bloedsuiker wat hoger dan andere mensen in die toestand. Soort van pre-diabetes detectie of zo.

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 23 juli 2024 07:19]

Instant buy voor mijn T1 warrior princess.

Ik volg ook al even de geruchten. Non invasie meting...de Heilige Graal bij Diabetici (naast een full cure uiteraard)
Toch als ik moet kiezen tussen non-invasive meting of invasive meting maar dan een kunstalvleesklier, dan toch dat laatste :D Maar why not both...

Ze maken stappen met het transplanteren van eilandjes, ik ben benieuwd hoeveel jaar t nog duurt voor er genezing mogelijk is van T1. :)
We kunnen alleen maar dromen. Vooral die transplantatie mbt eilandjes daar kijken we reikhalzend naar uit. Nederland heeft met Professor Bart Roep ook echt een wereldauthoriteit! Een man met een missie.
Als dit zou werken zou het fantastisch zijn voor een hoop mensen met diabetes, maar ik heb er een hard hoofd in..
Apple gaat zo’n functionaliteit er echt niet in doen als ze hier ook maar een beetje twijfel bij hebben. De risico’s zijn simpelweg te groot als het fout gaat.
Dat ligt eraan hoe ze het op de markt brengen. De ECG is ook een beetje een wassen neus. De meeste mensen die een Apple Watch dragen vallen niet in de risicogroep voor hartritmestoornissen (want dan zijn 65 plussers). Daarnaast betreft het in zo'n 90% van de gevallen een false-positive. Nou is een false-positive minder erg dan een false-negative, maar daarvan zullen de cijfers ook niet zo makkelijk op te zoeken zijn. Dat geeft wel aan wat de betrouwbaarheid van die ECG is. Dus ik zou niet zomaar roepen dat Apple het er niet zonder meer in stopt.
Dat wil niet zeggen dat ik dit soort zaken niet toejuich, want je moet ergens beginnen op weg naar volwassenheid van deze producten, maar je moet er in het begin niet teveel vertrouwen in hebben.
Er zijn ook zat 60 plussers die een Apple Watch dragen, hoor!
En Atriumfibrilleren geeft de watch keurig aan.
Saturatie is niet altijd nauwkeurig, maar een indicatie is het wel.
Zou mooi zijn als bloedsuiker correct wordt weergegeven.
En Atriumfibrilleren geeft de watch keurig aan.
Boven de 150 niet meer.
Inmiddels na update wel heb ik begrepen. Zowel heel laag als heel hoog. Ook ecg nu correct.
Dat ligt eraan hoe ze het op de markt brengen. De ECG is ook een beetje een wassen neus. De meeste mensen die een Apple Watch dragen vallen niet in de risicogroep voor hartritmestoornissen (want dan zijn 65 plussers). Daarnaast betreft het in zo'n 90% van de gevallen een false-positive. Nou is een false-positive minder erg dan een false-negative, maar daarvan zullen de cijfers ook niet zo makkelijk op te zoeken zijn. Dat geeft wel aan wat de betrouwbaarheid van die ECG is. Dus ik zou niet zomaar roepen dat Apple het er niet zonder meer in stopt.
Dat wil niet zeggen dat ik dit soort zaken niet toejuich, want je moet ergens beginnen op weg naar volwassenheid van deze producten, maar je moet er in het begin niet teveel vertrouwen in hebben.
Tsja, risicogroepen. Het gebeurt maar al te vaak dat er iets gebeurd bij mensen die niet tot de risicogroepen behoren. Nouri, mijn vader (was toen 51) en zo kan je wellicht nog wel meer opnoemen waar men wellicht pro-actiever had kunnen reageren als men regelmatig een ECG had kunnen doen. Baadt het niet dan schaadt het ook niet.

[Reactie gewijzigd door Javaantje_75 op 23 juli 2024 07:19]

Het hoeft maar te hypen en te verkopen en helemaal niet nuttig te zijn, goed te meten of wat dan ook.
Stappentellers zijn ook niet geweldig.. heb regelmatig getest met een collega die 10cm korter is en zij zat al op 12.000 stappen waar ik net 4000 had.. tis zo een onzin waarde.
De vraag is of dit nauwkeurig genoeg meet natuurlijk. Maar daar zullen vast wel cijfers van komen.
Ga er maar vanuit van wel. Apple gaat natuurlijk nooit zoiets op de markt brengen als je er niks aan hebt :)
Tja, aan die oxide meter heb je in de praktijk niet zoveel omdat die gewoonweg niet betrouwbaar en nauwkeurig genoeg is. Het is wellicht handig om trends op te meten over langere periode maar meer dan "leuk" is het volgens mij niet.

Evenals dat ECG gedoe, handig voor mensen die in een hele specifieke groep vallen waarbij dat ding automatisch iets kan detecteren maar bij mij werkt het de helft van de tijd maar moeizaam.
De laatste twee keren dat mijn zuurstofwaarden in het ziekenhuis gemeten werden gaf mijn Watch exact dezelfde waarde als de meter in het ziekenhuis (een keer 96% en een keer 98%).

Die twee keer zegt nog weinig zeker wanneer je in het gebied komt van de desaturatie of hypoxemie. (Onder de 90%). Twee keer zegt ook onvoldoende over de reproduceerbaarheid. Het zegt mij wel iets dat de kans dat het bruikbaar is gevoelsmatig toeneemt.

Hoop niet dat ik nog veel kansen krijg om hem te ijken 😂

Wat de hartritmestoornissen betreft; kan helaas bevestigen dat hij erg goed werkt. Zit er tot nu toe nooit naast (7 meldingen). Maar toegegeven als ik hem vraag t na te meten dan weet ik zelf ook wel hoe laat het is).

[Reactie gewijzigd door jjjeck op 23 juli 2024 07:19]

Er is toch wel een serieus onderzoek verschenen dat de Apple watch ritmestoornissen net zo goed herkend in de praktijk als gangbare medische apparaten. Ik verwacht van deze functionaliteit hetzelfde eigenlijk. Hij zal goed genoeg zijn om iets te kunnen zeggen in de trend van goed of niet goed met een zekere waarde eraan. Bij een min of meer stabiel ziektebeeld kan dat toereikend zijn.

nieuws: Studie: Apple Watch-notificaties voor hartproblemen zijn 84 procent a...
Wacht maar op de disclosures.... er zit een heel groot verschil in een consumenten horloge dat suikers meet, naast bijvoorbeeld die implants die continue meten en met een smartphone uit te lezen zijn.
Er zal zeker verschil zijn maar ik verwacht dat het in een grote aantal gevallen goed genoeg zal zijn. Vergeet niet dat een puber in de weerstand minder geneigd zal zijn te prikken naast best een Apple watch wil. En een grote groep die onverwacht tegen een hypo aanloopt zal hiermee toch tijdig en waarschuwing krijgen.

Het hoeft niet drie decimalen achter de komma.....
Hmmm, misschien heb je gelijk. Maar als een tiener de diagnose diabetes krijgt, zal er echt wel uitgelegd worden hoe belangrijk (van levensbelang) het is om de juiste suikerwaarde te weten.

En tegenwoordig hoef je niet meer te prikken. Sensor in de bovenarm, die blijft 2 weken zitten meen ik. En dan met je smartphone kun je zo vaak als je wilt je bloedwaarden uitlezen.
Dat klopt er zijn allerlei mogelijkheden maar allemaal invasief. En hebben allemaal hun voor en nadelen. Het kan dus een goede toevoeging zijn, geen vervanging...

Pubers kun je in de praktijk veel uitleggen maar hun urgentie besef is niet altijd congruent met wat goed voor ze is. Hoort ook een beetje zo
Die sensoren werken harstikke eenvoudig & goed inderdaad.
Maar iedere 2 weken een nieuwe sensor, je leven lang... Die kosten lopen aardig op, zeker voor hen die geen verzekerede ondersteuning hiervoor hebben.
Laat Apple zich maar goed toeleggen op een betrouwbaar alternatief ! _/-\o_
Zit in basis verzekering...die heeft, normalerwijze, iedereen in NL.

Of bedoelde je dat niet?
Indicatie dat er iets niet goed is kan ook al genoeg helpen natuurlijk. Na signaal vd watch ff met een "echt" instrument meten.
Ik verwacht dat het informatief kan zijn om een profiel te maken over een hele dag en dagen met elkaar te vergelijken. Daarnaast zou ik toch regelmatig een bloedtestje doen, die zijn zeer nauwkeurig en snel.
Dit zou ook fantastisch zijn voor mensen zonder diabetes. Mocht het werken dan zal het een grote bijdrage leveren in een gezondere levensstijl voor velen. Het zal dan goed zichtbaar worden hoe enorm snel je suiker bv stijgt na een energiedrankje of sinaasappelsap. Veel mensen zijn zich er niet van bewust van dat veel extreme schommelingen slecht voor ze is. Technologien als deze juich ik als jonge huisarts alleen maar toe! De apple watch kom ik ook steeds vaker tegen op mijn spreekuur en het levert toch soms waardevolle informatie op.
Als dit zou werken zou het fantastisch zijn voor een hoop mensen met diabetes, maar ik heb er een hard hoofd in..
Waarom? Omdat het Apple is? Omdat het niet via een bloedprik gaat? Omdat er behoorlijk slimme AI in betrokken is?

Of omdat je niets weet van de problematiek?
Als diabetespatiënt lijkt dit een ontzettend goede ontwikkeling. Ik hoop dat het vastleggen van allerlei patenten niet verdere ontwikkeling in de weg gaat zitten.

Ik ben erg benieuwd naar de gemiddelde afwijking en de vertraging die in de meting zit. In mijn huidige sensor is dat zo'n half uur t.o.v. een directe bloedmeting en soms zit dat wel in de weg.

Worden deze horloges dan ook vergoed door de verzekering? :*)

Als ‘Tweaker’ zit ik niet graag in de Apple bubbel dus ben ik benieuwd waar Samsung mee komt.

[Reactie gewijzigd door Raka op 23 juli 2024 07:19]

Ben benieuwd hoe nauwkeurig dit is. Mijn vriendin heeft type 1 en sinds een jaar de Freestyle Libre. De metingen lopen altijd achter i.t.t. Vingerprik en zijn niet altijd even nauwkeurig. Laat staan met deze methode..
De freestyle libre zou een vertraging van maar 10min moeten hebben IVM de prikken in bloed. Afhankelijk van waar je de sensor hebt liggen. Reden is dat de freestyle libre in vetcellen geprikt word en deze een vertraging van een 10min hebben om je suiker op te nemen van je bloed. Als je weet dat de freestyle libre sensor rond de 90€ per sensor kost als je hem zelf moet betalen en deze maar 2 weken meegaan is de Apple watch voor rond de 500€ een zeer interessante deal.
Er is ook sprake van een Samsung watch met "non-invasive glucose sensing" namelijk testen zonder te prikken in je bloed. De teststrips die ik gebruik kosten een 25€ voor een doosje met 50 test strips.
Ik vind het zeer interessant en ben beetje ongeduldig om te zien wanneer ze beschikbaar komen, en hoe accuraat ze werken. Ik dwaal af, sorry.

Maar alles hangt af van hoe het testen gebeurt, als ze de huid of vet onder het huid testen zal je waarschijnlijk een vertraging hebben vergelijkbaar met de freestyle libre dus een 10min. Als ze een manier gevonden hebben om de bloed te testen dan zal er bijna geen vertraging zijn.
Ter aanvulling...sensor kost €60,- (dacht ik!) maar wordt vergoed uit de basis verzekering (nog niet heel lang, maar wel volledig vergoed).
In België worden deze enkel vergoed indien je insuline moet spuiten, in mijn geval nog niet. Ik heb het geluk dat ik mijn suiker tijdig ontdekt heb en mij kan behelpen met pillen. Dat is de reden waarom ik prik, op eigen kosten.
Ah ok. Ik vermoed dat dat hier ook het geval is.
Dat is wel as advertised hé. FSL meet extracellulair vocht (interstitiële vloeistof) en loopt 10 tot 15 minuten achter op de werkelijke bloedwaarden, wat vooral bij hele snelle stijging/daling merkbaar is. Accuracy is wel wat minder, eens; software gebruiken waar je zelf kan kalibreren geeft veel betrouwbaardere resultaten, maar goed en correct kalibreren is ook een kunst op zichzelf. ;) En als bonus hoef je niet te scannen, sensor stuurt waardes direct naar je toestel.

Ik gebruik zelf Spike (iOS) en ga voor de FSL2 XDrip4iOS gebruiken zodat er geen zendertje meer nodig is, dankzij kalibratie zit er meestal slechts zeer marginale afwijking tussen strip en sensor. :) Spike blijft wel vanwege diens geniale featureset.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juli 2024 07:19]

Wat bedoel je precies met "geen zendertje meer nodig is". Ik dacht dat de FSL2 (of 3? Komt 2 wel in NL?) dit direct naar de mobiel kan verzenden? Bij de FSL wordt nu de Libre app gebruikt (heb jouw Tweakblog zojuist gezien, ga ik eens doornemen).

[Reactie gewijzigd door Source90 op 23 juli 2024 07:19]

2 is nu in NL, 1 wordt door geen enkele leverancier meer uitgeleverd. Bij de eerstvolgende kwartaallevering zal jouw vriendin ook de FSL2 krijgen. Hier is om het om te bouwen geen zendertje zoals een MiaoMiao meer voor nodig, met XDrip4iOS (iOS) of XDrip+ (Android) kan je de FSL2 direct uit laten lezen via Bluetooth en geheel automatisch. :)

Vanuit de fabriek af niet trouwens. De app van de fabrikant geeft enkel alarmen, maar laat niet de waarde zien tot je scant. Heel omslachtig.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juli 2024 07:19]

Top! Ik heb de XDRIP4IOS gelijk geïnstalleerd voor de volgende lading sensoren.

Anderzijds hoop ik dat de kunstalvleesklier van Inreda op korte termijn veel breder getest of op de markt komt. Dat zou (voorlopig) helemaal ideaal zijn.
Succes! :) Als je ook nog ff een tutorial om nightscout te installeren volgt, dan kan je ook op jouw toestel alarmen krijgen als zij extreem laag of hoog komt te staan; waar je ook bent. Als vooral zij en daarnaast jij dat willen hoor, just a tip. :) Haar telefoon is dan Master en de jouwe Follower. Ik vind t zelf wel prettig omdat ik niet altijd goed wakker wordt, dus als er dan niemand thuis is dan wordt ik ff gebeld voor de zekerheid :P

Inreda gaat net starten aan een klinische trial, dat gaat nog wel ff duren vrees ik.
Oh echt waar? Ik had juist hele goed verhalen gehoord over de freestyle libre, dit is jammer zeg. Nou ken ik maar 1 persoon die het heeft maar die is erg enthousiast.
Ik weet niet of je het cynisch bedoelt maar optisch, door de huid bloedsuiker meten is best ingewikkeld. Ook Apple zal in de eerste paar generaties niet in de buurt kunnen komen van iets waar je als diabeet iets aan heb voor je met je gezin in de auto gaat zitten.

Edit: maar dat laat niet weg dat dit wel boeiend is om te weten tijdens het hardlopen of wat je lijf doet na het ontbijt. Maar dan sterf je ook niet als je meting niet klopt dus dat scheelt. En net als met hartritme is heel veel data waarvan je de precisie weet zonder dat deze heel hoog is alsnog heel leerzaam. Zie: Apple heart studies.

[Reactie gewijzigd door MiesvanderLippe op 23 juli 2024 07:19]

Hahaha, een Apple gerucht en je bent we weer als de kippen bij. Doen ze toch goed in Cupertino.
Anoniem: 310408 @mkools2425 januari 2021 21:18
Ik denk dat je veel minder van biologie weet dan de mensen bij Apple.
Jij reageert echt alleen maar op de persoon, nul inhoudelijke inbreng.

Je doet voorkomen alsof je heel veel verstand ervan hebt. In dat geval, serieus benieuwd naar een inhoudelijk verhaal in plaats van andere mensen afbranden.
Als er dan meteen hier in Nederland een esim functionaliteit komt, dan neem ik deze...
Inderdaad, dit is wel echt een gemist. Zou toch fijn zijn om zonder telefoon op stap te kunnen en wel gebeld kunnen worden, betalen in de supermarkt, podcasts streamen tijdens het hardlopen. Vreemd dat de NL providers al jarenlang de boot afhouden
Betalen kan zonder iphone
Kan je met een apple watch betalen zonder verbinding met je iphone of 4g?
Zeker, dit werkt volledig zonder internet. Apple Pay op de iPhone vereist ook geen internetverbinding trouwens. Volgens mij wordt er een NFC kopie gemaakt die geen internet nodig heeft.

Handig bij het wielrennen, alleen de watch mee en toch koffie en appeltaart halen na afloop op het terras.
Inderdaad, dit is wel echt een gemist. Zou toch fijn zijn om zonder telefoon op stap te kunnen en wel gebeld kunnen worden, betalen in de supermarkt, podcasts streamen tijdens het hardlopen. Vreemd dat de NL providers al jarenlang de boot afhouden
Heel vreemd. Er schijnen ook weinig plannen te zijn- volgens de feedback van de providers.
Betalen met je Apple Watch doe je zonder eSim en/of iPhone
Off-topic: Podcasts kun je wel downloaden naar je Watch zodat je met Bluetooth headset/oordopjes er naar kunt luisteren.
Wel downloaden, niet streamen. De laatste podcasts missen dus altijd
Bij mij niet, moet je even in de instellingen duiken van de Watch app -> Podcasts. Luister altijd de nieuwste afleveringen op deze manier. :)
Ein-de-lijk kom ik als hypocyberchonder tot mijn recht. Ik voorzie dat dit mogelijk veel mensen met te hoge suikerwaarden kan gaan helpen met het terugdringen ervan. Er zijn heel veel mensen met pre-diabetes die geen symptomen hebben, maar wel op diabetes afstevenen. Ben benieuwd naar de techniek erachter.
Dit zou smartwatches wel eens een enorme push kunnen geven. Ongelofelijk wat een ding aan je pols over 10 jaar allemaal kan.
Interessant zo kunnen mensen mits juist geinformeerd over de verbanden bloedsuiker / insuline / levensstijl-dieet met eigen ogen zien hoe ze aan de weg aan het timmeren zijn om diabetes type 2 te worden: dit terwijl we wachten op toestellen die op "non invasieve wijze het insulinegehalte kunnen meten" is de bloedsuiker een redelijk goede indicator.
Momenteel is de markt voor gebruiksvriendelijke "constant metende glucosemonitortoestelletjes" dun bezaaid én de hele diabetes handel maakt dat het ook nog eens duur is om je bloedsuiker dagelijks te gaan meten zonder voorschrift en zo inzicht te krijgen in wat je eetpatroon zoal teweeg brengt..
Dus het is een beetje ironisch dat je eerst diabetes moet kweken om DAN pas inzicht te mogen verschaffen in je bloedsuiker om uiteindelijk te leren dat die diabetes niet zomaar uit de lucht kwam vallen (net zoals je andere "welvaartsziektes")
Apple wil al jarenlang een grote speler worden op gebied van health monitoring (en proactief gezondheid gaan sturen). Mooi hoor. Zolang ze maar de juiste noten aanslaan. Zoals obsessief je hartritme gaan meten zonder ademhaling te controleren is maar de helft van het werk bij workout.
Maar voor velen zal dit een stap vooruit betekenen. Niet zeker of ik wel wil dat Apple of om het even welke APP maker dit soort data allemaal van me monitort.
Maar als het gaat om het collectief goed: in theorie betekent minder insuline resistente mensen meer virus resistentie. En daar worden we allen beter en blijer van?
Ik heb nog steeds de aller eerste Apple Watch en zit nog steeds te wachten op een terechte reden om te upgraden naar een nieuwe. En ook dit vind ik nog steeds geen goed genoegen reden om het te doen.

Tenzij ik wat gemist heb, is er nooit echt een baanbrekende nieuwe functie bijgekomen dat de hele smartwatch ervaring oprecht tot een nieuw niveau tilt.

Het zijn steeds kleine gimmicks die erbij komen, maar worden er ooit echt "grote" stappen genomen op dit gebied? Ik ben oprecht benieuwd en zou graag in het ongelijk worden gesteld.
Ik denk dat dat heel situationeel is. Voor mij was het de waterdichtheid om ‘m te kunnen omhouden met douchen en zwemmen.
En “wat je niet gebruikt, mis je niet”. Unlock your mac is superhandig als je een Mac hebt.
Ik denk dat de innovaties in het ecosysteem zetten. Met je horloge de appletv of homepod bedienen. Muziek luisten met dopjes. De homepod als smarthome hub. Wij gebruiken de watch voor intercom. De combinatie van al die hardware en software.
Alle health opties van slaap en hartritme-stoornissen tot valdetectie vind ik ook een grote sprong vooruit.
Ik vind het verrassend dat een horloge zoveel langer mee gaat dan ik van te voren verwachtte; langer dan een iphone.
Stel dat dat ding nou eens een paar dagen (of een week...) mee zou gaan op de batterij ... De 6 zou 18 uur doen en dat werd dus 2x een no-deal ...
Hoe kom ik erachter welke health sensoren in smart watches nu nauwkeurig genoeg zijn en welke minder nauwkeurig zijn? De claims van de uitgever (bewust niet producent want er zijn veel minder producenten dan private label uitgevers) van het horloge heb ik niet heel hoog. Is er jullie een eik of meet instituut bekend waardoor ik kan zien welke klok de beste hartslagmeter heeft? Of welke producent van hartslag sensoren het beste product levert ? Ik ben in voor een klok met goede health sensoren, oa voor het hart maar weet niet welke sensoren binnen de consumenten klok markt de beste zijn.
Ik zou gewoon review lezen. Toen ik in de markt was voor een nieuwe smartwatch waren de extra sensoren niet heel belangrijk. Maar ik meen wel begrepen te hebben dat Apple, Samsung en Garmin erg betrouwbare hartslag sensoren hebben.

Ben toch voor een Huawei GT2 Pro gegaan. Maar voornamelijk vanwege de accuduur van 2 weken. Hartslag is bij rust (niet sporten) zeer nauwkeurig (nameten met een Omron levert zelfde waarde op). Maar bij sporten (roeimachine) is het dramatisch....mijn Samsung Gear S3 geeft 135-140, de Huawei blijft hangen op 110.

Maar die S3 moest iedere dag 2uur aan de lader....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.