Gerucht: Apple werkt aan sensor in Watch om glucose door huid heen te meten

Apple werkt volgens de Amerikaanse tv-zender CNBC met experts aan een manier om bloedsuikerwaarden door de huid heen te meten met een optische sensor. Tot nu toe vereisen meetmethodes voor bloedsuikers het prikken in de huid.

De sensor voor het meten van glucosewaardes in het bloed is nog niet ver genoeg ontwikkeld om snel in de Apple Watch te verschijnen, maar het Amerikaanse bedrijf doet al wel experimenten buiten het hoofdkantoor om de haalbaarheid in kaart te brengen en huurt consultants in om te kijken welke toestemming er nodig is van overheidsinstanties, meldt CNBC.

Dat wijst erop dat het Apple nog niet is gelukt om de sensor betrouwbaar genoeg te laten werken om nu al in een horloge te zetten, maar de fabrikant ziet genoeg heil in het project om ermee door te gaan. Engineers uit de biomedische industrie werken in een kantoorpand in Palo Alto, geïsoleerd van de rest van Apple, aan het geheime project, meldt de tv-zender.

Een glucosemeter die optisch kan werken zou patiënten met diabetes kunnen helpen, omdat het meten van de glucosewaarden de hele dag door kan gebeuren en zonder te prikken. Het is niet voor het eerst dat de Apple Watch in verband wordt gebracht met medische toepassingen. Eerder kwam het gerucht naar voren dat het hardwarebedrijf een bloeddrukmeter had geschrapt voor gebruik in het horloge.

Tot nu toe richt Apple zijn horloge op sport en fitness. In de laatste versie, Series 2, voegde het Amerikaanse bedrijf onder meer waterdichtheid en gps toe aan het horloge, om zo beter gegevens te kunnen bijhouden tijdens allerlei soorten sporten.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

13-04-2017 • 08:00

164

Reacties (164)

164
148
106
11
4
19
Wijzig sortering
Ik heb zelf net mijn 10e type-1 verjaardag achter de rug en ik kan uit ervaring vertellen hoe belangrijk een goede inzicht in je suikerspiegel is. De combinatie autisme en diabetes die ik heb, pakt erg slecht uit. Direct na de diagnose wordt je volgepompt met informatie over hoe belangrijk regulering is en wat er allemaal wel niet kapot kan gaan als niet je best doet. Als autist met hypochondrische aanleg heb ik dat erg letterlijk opgepakt en als doel gesteld dat mijn suikerspiegel gelijk zou zijn aan die van niet-diabeten. Resultaat was 10+ keer per dag prikken, eigen software schrijven om data te analyseren, koolhydraten proberen te vermijden en uiteindelijk totaal opgebrand 100% arbeidsongeschikt geraakt met een gewicht onder de 60 kilo.

Toen ik in de begeleid wonen dreigde te raken heb ik destijds Abbott gebeld om dan maar op eigen kosten een van de eerste continu meters aan te schaffen. Het verschil was enorm. Het is simpelweg onmogelijk om een biologisch systeem zoals je suikerspiegel met 4 puntmetingen (want je krijgt er officieel 4 per dag vergoed) te besturen. De trends die je met continu meting ziet geven zoveel meer informatie dat ik voor het eerst weer vertrouwen terugwon en begon te herstellen.

Heb een enorme strijd moeten leveren om vergoeding te krijgen. Na 6 jaar is dat eindelijk gelukt met psychiatrische verslagen en behandelingsverslagen van de psycholoog. Heb nu mijn behandeling met behulp van continu glucose meting zo op de rails dat ik middels een barcode scanner de producten kan scannen die ik ga gebruiken, de computer berekent met koolhydraten + glycemische index een profiel van de te verwachtte stijgen en geeft aan hoeveel insuline ik nodig heb en welk type (ik gebruik meerdere types). Daarmee is mijn gemiddeld glucose profiel nu gelijk aan een niet-diabeet.

Wat betreft non invasieve meting verwacht ik hier vooralsnog niet al teveel van. Toen ik begon met diabetes was er destijds de glucowatch die dit probeerde met vocht op de huid. Dat is niks geworden. De techniek die hier beschreven wordt is ook al eerder geprobeerd en werkt zover ik weet met laserlicht waarvan de weerkaatsing geanalyseerd wordt. Het probleem hiervan is dat het niet eenvoudig compact te maken is en veel energie gebruikt, waardoor ik het niet snel in een smartwatch zie komen. Ook qua resultaten is het destijds niet gelukt om toepasbaar te maken. Als ze dat goed voor elkaar krijgen, dan zou dit mogelijk als losse unit verkocht kunnen worden, die enkel een glucosemeting kan doen.

Vooralsnog zie ik continu glucose meting (invasief of liever non invasief in de toekomst) als de enige behandelmethode voor type-1 als je doelstelling is om geen complicaties te krijgen. Die vingerprik metingen vind ik echt een lapmiddel dat thuishoort in de vorige eeuw. Helaas zijn de verzekeraars nog steeds niet zo ver, terwijl een ziekenhuis opname ten gevolge van een hypoglycemisch coma (of zelfs al een ambulancerit om je van de straat te plukken) als snel duurder is dan een jaar lang continu meting.

Om het verhaal nog prettig af te sluiten voor alle type-1 patiënten: Inmiddels is voor het eerst een echte termijn genoemd voor het definitief genezen van type-1: http://www.diabetes.co.uk...n-six-years-90283568.html
Hier ook type 1 Diabetes, al 16 jaar. Ik ben er vanaf het moment dat ik het kreeg ontspannen mee om gegaan. Ik nam het 100% serieus, maar had op geen enkele manier de illusie dat ik een niet-diabeet kon evenaren in bloedsuikers. Ik deed gewoon mijn ding, paste mijn dieet wat aan en prik regelmatig mijn bloed.
Dat heeft er voor gezorgd dat ik Diabates nooit als een (grote) beperking heb gezien.
Ik ben gewoon alleen op verre reizen gegaan, deed wat ik wou doen en alleen in uitzonderlijke gevallen deed ik dingen bewust niet vanwege mijn diabetes. (duiken bijv.)

Mijn hb1c is altijd prima, maar idd niet zoals een niet-diabeet. Over het algemeen voel ik me gewoon prima en doordat ik er niet teveel mee bezig ben heb ik een prima leven. Het vingerprikken is ff lastig, maar meer omdat het tijd kost, niet omdat het pijn doet ofzo.

Ik weet dat je met autisme zit, maar ik zou je aanraden het alleen iets rustiger aan te doen met de wil tot controle. Laat het een beetje zijn gang gaan, zorg verder goed voor jezelf, eet goed en regelmatig en doe rustig aan met alcohol. Sport af en toe en je dan lukt het ook wel.
Daarvoor hoef je geen barcodes, programma's, statistische analyses en andere zaken voor in te schakelen. Je bent een mens, geen machine. Leef! :)
Just my 2 cents.

On topic: Ik zou het fantastisch zijn als dit zou lukken. Het lijkt me wel zeer beperkt in betrouwbaarheid, maar misschien dat Apple iets briljante verzint. Wel maak ik me ernstig zorgen over de data die Apple verzameld. Dat zou een reden zijn geen gebruik te maken van een dergelijk apparaat.
Hopelijk zetten ze door met deze sensor! Is enorm nuttige info om vroeg genoeg deze sluipende ziekte te detecteren!
Niet per se alleen voor zieke mensen, kan ook erg nuttig zijn voor atleten die hun suikerwaarden voor optimale prestaties in de gaten willen houden.
Maar inderdaad, voor diabetici zou dit soort technieken een uitkomst bieden, al denk ik niet dat dit zal zorgen dat men van bloedprikken af stapt, omdat dat vooralsnog de meest betrouwbare methode is. Er bestaat ook een dure scanner die een "patch" op je arm draadloos kan scannen. Ook dat is een relatief minder betrouwbare methode.

Maar hopelijk biedt het dan ook inzicht voor mensen die geen idee hebben dat hun suiker relatief hoog is en kan alarmerend werken voordat zich echt diabetes ontwikkelt.
Tevens zijn (chronisch) hoge bloedsuikerwaarden gerelateerd aan versnelde veroudering, dus ook mensen die veroudering willen voorkomen kunnen dit met een bepaalde marge in de gaten houden. Zolang het maar nauwkeurig genoeg is.
Ga gewoon 1 keer per jaar naar de huisarts voor de standaard checkup (bloeddruk, cholesterol, bloedsuiker, enz.) als je bezorgd bent over je gezondheid. Lijkt me een betere optie dan je medische informatie bij een commercieel bedrijf in een ander land onder brengen.
Als recent diabeet (type 1) kan ik je zeggen dat dit helaas niet helpt.
Ik doe half jaarlijkse controles, maar telkens als je (in België) een bloedafname laat nemen, dan vragen ze dat je 8u nuchter bent.
Na die 8u is de kans zeer klein dat wanneer je in het vroege stadium zit van de ziekte (voor detectie en voor dat de werking van je pancreas onder de 40% duikt) dat je hoge bloedsuikerwaarden zal opmeten.
Dat kan je best na de maaltijd (ongeveer tussen 1 a 2u) (postpandriaal) meten.

Dit horloge zou dat dus moeten oppikken, je bloedglucose stijgt dan vermoedelijk boven de 160 en blijft daar mogelijks zelfs enige tijd boven.
Dit kan (en moet) de trigger zijn om even naar je dokter te gaan en een aanvraag in te dienen voor een MMTT (Mixed Meal Tolerance Test) te doen.
In België kost dit rond de 80 EUR, da's best veel geld, dus wil je het zeker zijn, doe zelf na je maaltijd ook enkele vingerprikken, de kits daarvoor kan je gewoon krijgen bij je apotheker.


Ik zelf heb nu al sinds september 2016 de Freestyle Libre, dat is die zogenaamde pleister die je bloedsuikerwaarden draadloos (NFC) kan doorsturen naar je Smartphone.
Het is niet 100% accuraat, de waarden zijn een goede 10 minuten vertraagd, maar geloof me veel afwijken van de waarheid is dat niet, het geeft je heel wat meer nuttige data dan dat je met vingerprikken praktisch kan behalen.
Ik scan op sommige dagen wel meer dan 20 keer, ik ga echt niet meer dan 20 keer per dag in mijn vingertoppen prikken ;-)


Zodra Apple dit op de markt kan brengen kan je best eens kijken naar aandelen in te slaan, want dit is voor zowel diabetici als "gewone" mensen een ENORM belangrijke stap vooruit in het opvolgen van onze algemene gezondheid!
Je zal waarschijnlijk ook sneller je cola laten staan, eens je ziet wat voor effect dat heeft op je bloedsuikerspiegel.
Bij niet-diabetici is die suiker piek wel maar van vrij korte tijd, maar het zal je toch 2 keer doen nadenken over je suiker consumptie.


Bovenop de reeds vermelde voordelen, zal dit ook heel wat nuttige data op kunnen leveren voor het verdere onderzoek naar bvb LADA (Latent Autoimmune Diabetes in Adults).
In lijn met wat @Adion zegt.
Ik heb inderdaad in de testgroep voor de FreeStyle Libre gezeten die Freestyle (Abbott) in samewerking met het Antonius Ziekenhuis heeft gedaan (helaas zat ik in de blinde groep). Doordat ik in de blinde groep zat heb ik wel als beloning een Freestyle Libre met 2 sensor pakketten gehad welke ik afgelopen zomervakantie gebruikt heb. Ik heb tijdens de zomervakantie er veel aan gehad vooral omdat je een curve te zien krijgt (met gewoon prikken kan je nooit je verloop van je bloedglucose over de nacht zien) en je kan in de 2 weken die je zo een sensor draagt gewoon oneindig keer je bloedglucose meten zonder een gat in je vinger te prikken.

Helaas zijn alle zorgverzekeraars niet onder de indruk van dit onderzoek en willen die hun eigen onderzoeken afronden voor ze deze sensors gaan vergoeden. Hoog tijd dat wetgeving ingevoerd wordt dat je gewoon medicijnen vergoed krijgt die artsen aanraden.

[Reactie gewijzigd door Starke op 26 juli 2024 18:55]

In België is dit dus al volledig terugbetaald, sinds september 2016 !
Ik kan niet zeggen dat het mijn leven sterk veranderd heeft, maar dat was omdat ik in september nog "maar" 9 maanden T1D was.

Wat ik wel kan zeggen is dat ik niet meer terug wil gaan naar vingerprikken, dat is gewoon niet praktisch met mijn sportactiviteiten.
Net voor waarden zoals bloeddruk en bloedsuiker die per uur al sterk kunnen fluctueren zou het een stuk nuttiger zijn om deze geregeld door de dag en over een langere periode te kunnen meten.
Die historische data kan dan vervolgens ook nuttig zijn voor je dokter op het moment dat je een probleem hebt, zodat de dokter kan bekijken of 1 van de gemeten waarden afwijkt van je normale toestand.

Dit is trouwens een interessante ted-talk om te realizeren hoeveel beter het werk van dokters zou kunnen worden mits de data beschikbaar was:
https://www.ted.com/talks...ta/transcript?language=en

[Reactie gewijzigd door Adion op 26 juli 2024 18:55]

Bloedsuiker zal was gaan schommelen een ziekte als diabetes, of bij ernstig ziek zijn. Normaliter wordt het strak gereguleerd tussen de 4 en 8 mmol/l. 1x per jaar laten meten voor een zich traag ontwikkelende diabetes (meestal) is voldoende om de risicogroepen eruit te pikken (en herhaal metingen te plannen). Voor bloeddruk en cholesterol ben ik het met je eens.

[Reactie gewijzigd door Pepper92 op 26 juli 2024 18:55]

Ik neem aan dat je begrijpt dat je het hier over het ontwikkelen van Diabetes type 2 hebt. Mensen wie echter type 1 hebben zullen bij een CGM heel veel baat hebben omdat hiermee ook de trend kan worden gemeten, zodat je dan beter kan anticiperen op je bloedglucosewaarde. Bij type 1 functioneert namelijk de alvleesklier niet meer en daarom afhankelijk bent van insuline.
Ja klopt, omdat je reageerde op een reactie over 1x per jaar naar de huisarts gaan :)
Het moet nog blijken hoe accuraat de metingen zijn met de Apple Watch. Als het net zoals de sensoren op fitness trackers is, dan geeft het je een ruim geschoten idee, maar nog geen accuraat verhaal. Ik denk dat de data van de Apple Watch door een dokter hooguit zal kunnen worden gebruikt als indicator om misschien meer te prikken voor bloed onderzoek. Maar ik hoop inderdaad ook dat we ooit op een punt komen waarbij prikken naar bloed niet meer nodig is.
Dat klopt, altijd kritisch zijn maar het verdien model van Apple is niet de data zoals bij Google of Facebook. Een erg groot verschil wat mij betreft, het zelfde geldt voor Microsoft, die hebben er niks aan om het vertrouwen van de gebruikers te schaden
Misschien is data niet het verdienmodel van Apple, maar ze doen er wel alles aan om je in hun eco systeem te trekken en te houden. En compleet afhankelijk zijn van zo'n groot bedrijf is nooit goed. Je bent straks gebonden aan Apple met een groot deel van je sociaal leven, je betalingen (Apple pay), je gezondheid, je huis (homekit) etc.
Er staat duidelijk in Apple's algemene en privacy voorwaarden dat ze op geen enkele manier doen profilen. Zoals ze op WWDC al een paar keer hebben gezegd.

We just Dont want to know. Zelfs hun privacy settings in iOS en macos laten dat zien. Staat alles geeoon uit dan word er ook niks gedeeld met de servers van Apple. (Getest met wireshark en piHole)

Dus je hoeft je bij Apple niet al teveel zorgen hierover te maken
En waar beweer ik dat ze wel data van je trekken? Dat is namelijk helemaal niet wat ik beweer. Het probleem vind IK juist dat je op alle gebieden afhankelijk van ze wordt. NIET dat ze je data minen.
Ik maak me ook geen zorgen dus dat Apple wel data zou minen of profilen. Net zoals ik me ook geen zorgen maak dat Google dat wel doet en transparant er over is.

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 26 juli 2024 18:55]

Ik zie inderdaad dat ik op de verkeerde tweakers heb gereageerd. Sorry :o
En wat is het verschil dan met Google of Microsoft? Alle technologie bedrijven hebben hun eigen eco systeem. Apple slaagt er gewoon beter in om een ecosysteem te bouwen rond hun hardware dan hun concurrentie. Moesten de anderen dat even goed doen zou het gros van de mensen compleet afhankelijk zijn van één groot bedrijf.

Ik ben persoonlijk liever gebonden aan Apple dan een ander bedrijf. Ik betrouw Apple mijn sociaal leven, betalingen en gezondheid toe omdat het duidelijk is dat Apple van mij enkel verlangd dat ik hun hardware gebruik. Mijn sociaal leven, betalingen en gezondheid interesseert ze verder geen zier en zo heb ik dat het liefst.
Natuurlijk heeft ieder zijn eigen eco systeem, maar bij de anderen ben je minder gebonden aan hun eco systeem en vooral hun hardware. En dat is jouw keuze, ik heb geen moeite om het in handen van Google te leggen, temeer omdat ik gewoon een betalend account heb, dus minen ze niet voor advertenties. Ik hou nu eenmaal van keuze en van open systemen, ieder zijn ding.
En die huisarts gaat jou zeggen wanneer bepaalde voeding jou persoonlijk een hoge glucosewaarde geeft? Ik denk het niet. Zelf ben ik geen diabeet maar ik wil wel mijn glucose zo laag mogelijk houden.. als ze dit geïmplementeerd krijgen kan apple me misschien eindelijk overhalen om een smartwatch te kopen van hun. Het prijskaartje is ook bepalend natuurlijk :+
Nou je glucose zo laag mogelijk houden zou ik als arts niet adviseren :+

Een waarde tussen de normaalgrenzen is iets beter..
Zonder kennis niet neen. En ik heb het niet over 'te' laag. Iets wat je via ketonen kunt bereiken, onlangs nog een waarde van 3,33 mmol/L (60 mg/dL) gemeten zonder hypo symptomen, is een pak gezonder en niet iets waar je als arts onmiddellijk verstand van hebt zonder opvolging van research.

Maar het punt blijft ook dat de voorgestelde 1malige check per jaar gewoon veel te laat is als er dan een probleem wordt vastgesteld.
"Iets wat je via ketonen kunt bereiken, onlangs nog een waarde van 3,33 mmol/L (60 mg/dL) gemeten zonder hypo symptomen, is een pak gezonder en niet iets waar je als arts onmiddellijk verstand van hebt zonder opvolging van research."

Wat bedoel je nu precies?
Geen frisdrank, brood, aardappelen en pasta's meer nuttigen. Zeg maar de slechte westerse eetgewoonten afzweren.
"gewoon"
Er zijn nog best veel mensen die veel signalen negeren en "gewoon" niet naar de huisarts gaan. Vooral de generatie van het doorpakken en niet aanstellen. Deze mensen zijn niet snel bezorgd om hun gezondheid, zelfs niet als zich kwaaltjes ontwikkelen.
Nog meer mensen weten niet eens wat normaal is en wat niet. Ze zullen zich langzaam anders gaan voelen, maar noemen het ouderdomskwaaltjes. Of gebrek aan conditie. Of gewoon veel dorst hebben en een zwakke blaas. Of op latere leeftijd staar als normaal voor hun leeftijd zien. terwijl dat alles te voorkomen valt, zonder dat je echt symptomen hoeft te ervaren op jongere leeftijd. Of zelfs als je jaarlijkse waarden "Normaal" zijn voor de gemiddelde mens.
Dus voor elk kwaaltje naar de dokter! De generatie van doorpakken en niet aanstellen klinkt in mijn oren als een fantastische generatie die zich niet aanstelt en de samenleving niet op gigantisch hoge kosten jaagt. De zorg is gigantisch duur, wordt alleen maar duurder en tegenwoordig is iedereen een Googlehypochonder. Ik denk alleen maar dat tools als deze prima zijn, aangezien je niet naar de huisarts hoort te gaan als je niet ziek bent. Ik snap prima dat voorkomen beter dan genezen is, maar waar hou je op? Moet iedereen een jaarlijkse MRI krijgen? Antwoord: nee, dat is veels te duur. Een jaarlijke check als gladius1983 suggesteerde is duur en jaagt de samenleving alleen maar op kosten, kan je veel beter een goedkoop apparaat inzetten (die mensen zelf betalen) dat hetzelfde kan als de jaarlijkse check bij de huisarts, alleen dan beter en elke dag. Ik denk dat veel mensen die niet naar de dokter willen van jou voorbeeld generatie er geen probleem mee hebben om een simpele check thuis te doen met de hulp van een smart device.
Klopt niet. Preventie is de beste manier om zorgkosten te drukken. De reden waarom zorg zo duur is is omdat het gros van de kwalen leefstijl gerelateerd zijn. En omdat mensen te lang wachten. Als je te lang wacht kom je juist in de dure medische molen terecht.
Bloedonderzoeken via de huisarts betaal je zelf. En de kosten van een huisartsbezoek zijn niet de dingen die de premies omhoog jagen.
Mensen die doorpakken om zogenaamd de samenleving niet op kosten te jagen halen dat op latere leeftijd ruimschoots in. Vooral als het al te laat is en je met een hartaanval in het ziekenhuis ligt. Dat soort dingen zijn pas duur voor de gehele zorg. Vooral als je daarna je leven lang verder aan dure medicijnen zit die vergoed worden. Maar goed, blijf maar geloven dat dat beter is.

En je hoeft niet voor ieder ding een specialistisch onderzoek te doen. Daar is een huisarts voor. Een goede poortwachter zou ik zeggen.
Bovendien, ook als mensen hypochonder zijn is er iets met ze aan de hand wat behandeld moet worden. Maar misschien zul je niet geloven dat dat soort dingen ook ziekten zijn. De huisarts kan dat hopelijk een stuk beter bepalen. Maar nogmaals. Huisartsenbezoeken zijn niet de oorzaken van torenhoge zorgkosten.
Mijn vriendin is diabetes patient en heeft regelmatig een hypo (suiker te laag) dit voelt zij niet aankomen, dus zou dit een uitkomst zijn en dat ze op tijd gewaarschuwd wordt. }>
Dit heeft dus niets te maken met 1 keer per jaar naar de huisarts gaan :?
Die "patch" heeft hier het prikken toch wel vervangen hoor.

Ik zie dergelijke nieuwe technieken graag verder ontwikkeld worden. Een tijd geleden was er een bericht dat Google een lens ontwikkelde die bloedglucose kon meten, dat was ook interessant.
Niet geheel. De patch is niet zo betrouwbaar dus mensen moeten daarnaast toch ook wel regelmatig prikken om zekerheid te hebben. Maar het is wel een goede toevoeging die het leed dat prikken heet vermindert...
Enkel de eerste uren om te verifiëren, daarna is het niet meer nodig en ben je 2 weken vrij van vingerprikken ;-)
Anoniem: 84766 @Vaganzza13 april 2017 08:29
Veel interessanter zou dan zijn om insuline in het bloed te detecteren. Je kunt jarenlang een prima bloedsuikerniveau hebben, maar wel continue een verhoogd insulinewaarde. Dit zorgt op termijn voor insulineresistentie van de cellen en daarna komt pas het gevolg diabetes. Insulineresistentie is prima te voorkomen met een wijziging van levensstijl. Meer bewegen en vergroten van je spiermassa en veel minder koolhydraten en gewoon geen suikers meer consumeren.
Diabetes is in principe insulineresistentie of te weinig aanmaak van insuline, maar dit is vooralsnog het meest gangbaar aan te tonen doordat je gemiddelde suikerwaarden hoger liggen dan nodig. Als je insulineniveau hoger ligt dan noodzakelijk, ligt waarschijnlijk je bloedsuiker niveau ook al hoger. En de reden waarom insuline dan hoger ligt is omdat je al in bepaalde mate resistent bent (je cellen zijn voornamelijk verzadigd met vetten die de opname van suiker bemoeilijken, waardoor meer insiline wordt aangemaakt om toch die opname te forceren). Dus ook verhoogde insuline is een gevolg van verhoogde resistentie. Die drie gaan praktisch gezien hand in hand. Dus hoe dan ook zul je verhoogde bloedsuiker gaan zien.

Wat niet klopt is je uitleg om koolhydraten en suikers te verminderen. Dat is wederom symptoombestrijding. De oorzaak ligt in verzadiging door vetten (in je lichaam en daarbovenop de voeding). De enige reden waarom je koolhydraten en suikers zou moeten verminderen is om de symptomen laag te houden. Niet de oplossing. Maar goed, dat is verder off-topic.

Edit, met diabetes doel ik hier op diabetes type 2. Type 1 is een andere ziekte.

Nog wat extra info:
https://youtu.be/t-f9Q_-tT68

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Insulin_resistance

https://www.muscleforlife.com/how-insulin-works/

[Reactie gewijzigd door TJRef op 26 juli 2024 18:55]

Niet eens, mijn alvleesklier maakt GEEN insuline meer. Over resistentie kun je dus niet spreken.
Ook dat valt te betwisten.

Maar je hebt zeker gelijk, het onderscheid tussen Type 1 en Type 2 is een erg groot.
De oorzaak bij Type 1 ligt (vermoedelijk) bij de werking van het autoimmuunsysteem tov je betacellen die insuline horen te produceren.

Bij Type 2 zou het gaan over verminderde productie van insuline, of slechte werking van insuline.


@Ric0chet Tenzij je het al hebt van kinds af aan kan je misschien even wat research doen naar LADA.


Bron: Ik ben zelf Type 1 sinds vorig jaar.
LADA is bij mij niet van toepassing. Die antistoffen test heeft dat ook bevestigd. Er was zelfs geen sprake van de 'honeymoon' periode waarbij je alvleesklier nog wel iets doet voor een periode. Ik ben van ziek thuis wegens een buikgriepje naar zwaar uitgedroogd en randje coma naar de Intensive Care gegaan alwaar ik door de molen ging. Een dag later en ik was er mogelijk niet meer.
Offtopic maar dat interesseert me niet: wat naar. Kan me niet voorstellen hoe dat moet zijn maar makkelijk lijkt het allerminst. Sterkte en hopelijk is er een oplossing voor te vinden in de toekomst.
Hey @Ric0chet

Ik ken dat helaas :(


Ik ben zelf nog naar de spoedafdeling kunnen strompelen, waarna ik 4 dagen daar op intensieve heb gelegen.


Ik heb een korte honeymoon gehad, toen moest ik maar 2 eenheden bolussen, heeft een maandje of 2-3 geduurd.
Heftig man... Ik had nog nooit gehoord dat dit zo kon, vooral ook niet zomaar.

Heb je er nog klachten aan overgehouden? Zenuwellende of andere shit?
Nee, dat klopt. Ik heb onterecht de koepelterm diabetes gebruikt. Ook in jouw geval als het een geleidelijk proces is geweest waar de productie steeds minder werd kun je in ieder geval een waarschuwing zien in de onvermijdelijk oplopende bloedsuikerwaarde. Dus ook al is de oorzaak niet insuline resistentie maar verminderde aanmaak, zul je het effect daarvan ook zien in verhoogde suikerwaarden. De rest moet je sowieso altijd aan een arts overlaten voor juiste diagnose.

Edit, lees net dat het in jouw geval geen geleidelijk proces was.

[Reactie gewijzigd door TJRef op 26 juli 2024 18:55]

Anoniem: 84766 @TJRef13 april 2017 09:20
Offtopic: Eens. Maar je lichaam gaat pas vetten verbranden als insulinewaarde laag is. Dus minder koolhydraten zal zorgen voor Gluconeogenesis. Hierbij zal je lichaam proteïnen zoveel mogelijk beschermen en vetten als brandstof gaan inzetten. Er zijn essentiële vetten, essentiële proteïnes, maar glucose kan je lichaam zelf maken. Je kunt prima leven zonder koolhydraten (al heeft dat niet mijn voorkeur).

Verder noem ik het vergroten van je spiermassa, omdat dit een glucoseopslag plaats is. Zolang deze niet verzadigd zijn, kun je hier je koolhydraten kwijt. Is de opslag vol, dan zal glucose omgezet worden tot vet. Dus om lichaamsvet te verminderen zal de hoeveelheid koolhydraten in het dieet naar beneden moeten en de spiermassa omhoog. De spiermassa zal ook zorgen voor een verhoogde rust verbranding en dus de basis vormen voor meer vetverbranding en dus een oplossing.

Edit: Wij noemen te veel diabetes, terwijl we diabetes type 2 bedoelen. Ric0chet hieronder wijst ons terecht op het feit dat type 1 anders is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 84766 op 26 juli 2024 18:55]

Precies om wat jij zegt ga ik nu ook naar de sportschool. Naast de nodige uithouding doe ik ook krachttraining. Spiermassa opbouwen.
Niet alleen koolhydraten en suiker verhogen insuline. Eten An sich doet dat. Maar met name eiwitten en nog meer dierlijke eiwitten hebben ook een significante rol in verhoogde insulinewaarden.

Spiermassa en sporten, bewegen is sowieso goed, daarmee verlaag je de resistentie en haal je de met vet verzadigde cellen leeg. Maar er is veel meer voeding dat insulinegevoeligheid verhoogt. Dus ook dat is verstandig. Zelfs fruit kan een positief effect hebben. Dierlijke producten een negatief effect.
Ik wil maar zeggen dat je toch maar best nog eens wetenschappelijk onderbouwde artikels leest ivm diabetes. Want heel uw perceptie van vet verzadigde cellen dat verzntwoordelijk is voor insulineresistentie klopt niet.
En dat fruit uw insulineresistentie verbetert terwijl fruit eigenlijk natuurlijk snoep is, is ook maar zo uit de lucht gegrepen.
En dat alle dierlijke producten een negatief effect hebben slaat op nog meer kwakzalverij.

Eiwitten verhogen in se insuline minimaal vergeleken met koolhydraten. Bij echter te veel eiwitinname wordt dit afgevroken en omgezet in glucose.

[Reactie gewijzigd door Zuttasoxx op 26 juli 2024 18:55]

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Insulin_resistance
Begin daar maar eens.

"The pathway's sensitivity to insulin may be blunted by many factors such as free fatty acids[citation needed], causing insulin resistance. "

"It is well known that insulin resistance commonly coexists with obesity.[13] Dietary fat has long been implicated as a driver of insulin resistance."

"Elevated levels of free fatty acids and triglycerides in the blood stream and tissues have been found in many studies to contribute to diminished insulin sensitivity"

Fruit is geen natuurlijk snoep. Daar zitten vele essentiële voedingsstoffen in.
Te veel eiwitten innemen gebeurt sowieso al vrij snel. Zeker als men over stapt op een zogenaamd koolhydraatarm dieet. Dierlijke producten zijn op lange termijn schadelijk voor onze gezondheid. Dat is geen kwakzalverij.

Hier een ander artikel dat niet op een wetenschappelijk forum is gepubliceerd maar wel vol staat met verwijzingen naar pubmed onderzoeken omtrent de werking van insuline.
https://www.muscleforlife.com/how-insulin-works/

Insuline gaat altijd omhoog als we eten. Vet, proteïne of koolhydraten, maakt niet uit. De hoeveelheid verschilt echter wel afhankelijk van wat we eten. Zoals in dit artikel staat is het eten van een biefstuk gelijk aan het eten van bruine rijst wat betreft​ insuline.
Insuline wordt ook gebruikt om vet op te slaan, niet alleen voor suikeropslag. Deze zakt weer zodra alles wat men eet op de plaats is waar het moet zijn.

[Reactie gewijzigd door TJRef op 26 juli 2024 18:55]

En hier nog meer informatie, erg duidelijk uitgelegd in een video ondersteund door wetenschappelijk materiaal:
https://youtu.be/t-f9Q_-tT68
Fijn om te lezen.. Jij snapt het! _/-\o_
Je kan op de volgende pagina (en aanverwante pagina's) precies terug lezen wat men wel / niet doet met jouw data en wat men wel / niet kan met jouw data:

https://www.apple.com/nl/privacy/approach-to-privacy/
https://www.apple.com/nl/privacy/privacy-policy/
https://www.apple.com/nl/privacy/manage-your-privacy/
https://www.apple.com/nl/...ent-information-requests/

Ik lees nergens dat jouw data wat gerelateerd is tot de HealKit, ResearchKit, CareKit of de gezondheids app zomaar gedeeld kunnen worden. Je moet expliciet voor elke app, of onderzoeksinstelling toestemming verlenen om de data te delen.

Ik zie bij jouw commentaar nergens een link / verwijzing naar informatie die iets anders zegt.
Ik ben het met je eens. Ik denk dat Apple hier geen/niet alleen filantropische bedoelingen mee heeft.

Daarnaast lijkt me dit een totaal onveilige ontwikkeling als het horloge geen medische certificering krijgt. Dan kan de betrouwbaarheid niet gegarandeerd worden waardoor mensen misschien te veel of te weinig insuline binnen gaan krijgen. Als hij die certtificering wel krijgt zal de prijs van het product nog hoger worden.
Pure onzin! Al je data blijft op je telefoon. Wil je medisch onderzoek helpen dan kan je aangeven dat je medische data wil delen met onderzoekers.

Doen ze het uit filantropische bedoelingen? Natuurlijk niet, ze doen het om meer toestellen te verkopen en zo nog meer winst te maken maar data verkopen daar doen ze niet aan mee omdat ze door privacy te garanderen net meer toestellen kunnen verkopen.
Het is natuurlijk een open deur dat Apple geen filantropische bedoelingen heeft.
En verder is er niks onveilig aan. Op het moment dat Apple namelijk de -anonieme- data van heel veel gebruikers wereldwijd kunnen gaan meten en analyseren betekent dit automatisch dat ze ook patronen kunnen ontdekken.
Daarbij zal dit in eerste instantie een functie worden waarbij Apple enkel en alleen advies geeft op basis van gemeten waardes en je bij afwijkende waardes zal adviseren om het advies van een medisch specialist te vragen.
Uiteindelijk zal Apple meerdere zaken extern m.b.v. de watch willen meten, deze -anonieme- data willen koppelen en de uitkomsten hiervan voor verdere doeleinden willen inzetten.

Maar als een zorgverzekeraar korting geeft op het moment dat klant aangeeft een Apple watch te gebruiken voor het meten van de lichamelijke gezondheid dan is dit een win-win situatie. De verzekeraar bespaart geld door vroegtijdige ontdekking, de klant is er vroeg bij om behandeling te starten en Apple verkoopt meer hardware.

Mensen klikken bij alle voorwaarden op ok. Bedrijven weten al super veel, maar zodra het om je medische gegevens gaat dan in een keer wordt het een probleem, terwijl ze je medische toestand ook al weten aan de hand van je online aankopen en zoekresultaten…. Gaat weer nergens over…
Sinds wanneer heeft Apple dit als doel ? Kom op zeg.
Het gaat om data voor jezelf. Enig idee hoeveel mensen er rondlopen die überhaupt geen idee hebben dat ze diabeet zijn ?

Ipv je onderbuikje te laten spreken, kun je beter even naar de feiten kijken. Alle data, behalve email en notes zijn encrypted. Apple leeft van hardware, niet van data, dat kost ze alleen maar geld.
Data = geld.

Hoe vind je nu uit of ze er geld mee verdienen ?
Juist, de kwartaalcijfers.

Wat blijkt: geen omzet uit data.
Vergelijk het even met Google: 92+% omzet uit data (lees: advertenties).

Verdiep je eens in de materie ipv je onderbuik te volgen.
Dat doet de Apple Watch dus niet. Je kan wel aangeven dat je medische onderzoekers wil helpen door je data naar hun te sturen. Maar de beslissing ligt bij de gebruiker zelf.
Het is natuurlijk wel een beetje naïef om te denken dat Apple dergelijke sensoren 'voor de klant' toevoegt zonder er zelf beter op te willen worden. ;) Apple is een bedrijf, waar winst maken hun belangrijkste doel is. ;)
en hopelijk willen ze winst maken op de hardware en niet de cloud data :)
aangezien een beetje CGM systeem meer dan 2000 euro kost per jaar, is er best een kans om geld te verdienen. Als ze dit rond krijgen, wordt het direct mijn eerste apple product in huis.
De cloud data zit ook bij de apps die gebruik maken van de sensor en die wellicht dus gaan adverteren met afslankrotzooi of medicijnen. ;) Apple is dan dus niet de enige die dergelijke 'cloud data' heeft.

Je kunt er ook best vanuit gaan dat Apple binnen iOS hier API's voor gaat maken. Zal mij dus niet verbazen als Apple via iTunes dan alsnog er aan gaat verdienen, zeker bij betaalde apps. ;)
Ja dus maken ze hardware die mensen moet aanspreken waardoor ze het gaan kopen. Het is nogal een USP als je dit in een Apple Watch kan integreren, levert meer op dan de miljard die ze er in stoppen.
Je kent blijkbaar niks van het beleid van Apple. Als er nu één bedrijf is dat nu echt wel niet verkopen van klantengegevens als een business model ziet is het juist Apple.
En dat is dus precies de reden dat ik voor mijn volgende telefoon eerder een iPhone zou halen dan een nieuw Android toestel.
Heb je hier ook maar enig bewijs van? Want Apple is juist heel erg streng naar ontwikkelaars over wat wel en niet mag met data uit HealthKit.
Anoniem: 101094 @DLeijen13 april 2017 08:28
http://fortune.com/2016/09/27/insurer-apple-watch-fitbit/

Een verzekeraar doet niet aan cadeautjes zonder er zelf beter van te worden...
Maar dit heeft niks te maken met het verkopen van data aan verzekeraars. Dit is gewoon koppelverkoop. Die verzekeraar deelt geen cadeaus uit hoor. Het is net hetzelfde als een iPad of iPhone die je voor een veel lagere prijs kan krijgen bij een abonnement op een krant of zoals providers dat doen om klanten te lokken.

Wat de verzekeraar wel kan doen is een app leveren waarmee gebruikers hun data doorsturen maar Apple gaat het niet voor hen doen.

De Apple Watch kan er voor zorgen dat de kosten van de verzekeraar dalen als mensen echt aangespoord worden op hun gezondheid te letten.

[Reactie gewijzigd door monojack op 26 juli 2024 18:55]

Wacht heel even en lees het volgende vanuit het linkje wat p0pster gaf:
Apple won a big backer from the world of healthcare, insurance giant Aetna, for its fitness-focused smartwatch strategy. In a first, Aetna said it planned to subsidize Apple Watch purchases by its customers to use the device with new apps to promote wellness and manage care and use of medications.
En dan valt er verderop het volgende te lezen:
Some customers may be reticent to sign up for apps that report back to a health insurer, however. Aetna is "committed to strict adherence to our existing privacy policies and following all appropriate regulations regarding the protection of personal health information," a spokesman said.
Bij mij gaan er bij het lezen van zoiets wel een paar alarmbellen rinkelen. Want wat is "appropiate" in deze context? Dat is een hele wollige omschrijving waar veel betekenissen aan gehangen kunnen worden.

Dat cadeautje is een mooie manier om data te vergaren die ze anders niet in handen kunnen krijgen.
Een bedrijf mag health Apps maken voor de Apple Watch en dat bedrijf kan dus de data van die Apps verzamelen. Maar het is altijd de gebruiker die beslist of die data wordt doorgestuurd.

Een voorbeeld is iHealth. iHealth laat je toe om je medische gegevens in real time met je dokter te delen als die beschikt over iHealth.

Het is dus niet zoals p0pster uit zijn duim zuigt dat Apple een glucose sensor in de Apple Watch bouwt om data te verzamelen en verkopen aan de verzekeraars. Het laat gebruikers wel toe om data te delen met bedrijven die de gebruikers vertrouwen.
Een Apple Watch motiveert om meer te bewegen. Meer bewegen is beter voor de gezondheid wat er weer voor zorgt dat mensen minder snel bij de dokter komen.
Daarmee bespaard de verzekeraar weer geld. Dus, ja je hebt helemaal gelijk.

Maar ik denk eerder dat jij het had over data verkoop. Ik geloof niet dat momenteel aan de orde is.
Ik vind het sowieso beangstigend als Apple data uit de HealthKit van mij zou hebben (ik weet niet of dat zo is of niet).
Enige data van HealthKit zit versleuteld in je iCloud backup en de data waarvan je expliciet hebt aangegeven bereid te zijn te delen via ResearchKit
Vergeet niet dat een verzekeringsmaatschappij verplicht is jou op te nemen voor een basispakket. Dus mochten zij van te voren weten dat jij bepaalde risico's loopt dan mogen ze jou niet weigeren en ook geen andere prijs rekenen.
Aanvullende verzekeringen zijn natuurlijk een ander verhaal maar zelfs hierin hoeft het niet uit te maken en zou het (theoretisch) zelfs goed kunnen zijn. Verzekeringsmaatschappijen zouden zich kunnen gaan specialiseren in bepaalde ziekte beelden waardoor zij betere zorg kunnen inkopen voor deze mensen. Helaas is dit natuurlijk wel puur theoretisch, maar niet geheel ondenkbaar. ( heb ik toch nog iets aan mijn health economics studie hier op tweakers :P )
Anoniem: 51637 @ndg8814 april 2017 09:03
Verzekeringsmaatschappijen zouden zich kunnen gaan specialiseren in bepaalde ziekte beelden waardoor zij betere zorg kunnen inkopen voor deze mensen.
Ik ben hier eerlijk gezegd niet zo'n voorstander van. Waar dit toe gaat leiden is fear-mongering en disease-mongering, met als gevolg dat mensen zich een slag in de rondte gaan betalen voor verzekeringen die ze helemaal niet nodig hebben. Je krijgt dan hetzelfde soort janboel als vroeger met financiele produkten - de klant begrijpt toch niet waar het over gaat, dus we draaien hem lekker een poot uit.

Een bedrijf heeft er geen reet aan om 'betere' zorg in te kopen, want de klant kan dat toch niet beoordelen. Wat bedrijven doen is winst maken - en dat betekent, in het uiterste geval, niks inkopen, niks leveren en toch geld vangen; dan is namelijk de winst het hoogst. Bij produkten die mensen goed begrijpen gaat dat lastig. Wat een kilo aardappelen is weten de mensen wel, dus iemand laten betalen voor een kilo aardappelen die hij vervolgens niet krijgt gaat niet werken.

Bij moeilijke produkten is dat veel makkelijker. Financiele produkten zijn in dat opzicht berucht - mensen overzien ze niet, hebben te weinig kennis van bijvoorbeeld belastingregels, dat soort zaken - en dan kun je iemand heel makkelijk bang maken en hem voor een kulprodukt veel te veel laten betalen. Bij gezondheid gaat dat nog dubbelop, want wie wil er nou risico lopen met zijn gezondheid? Je ziet het al aan hoe veel geld er door mensen wordt uitgegeven aan non-produkten als allerhande kwakzalverij en al die 'superfood'-nonsens. Als je dan ook nog de deur wagenwijd gaat openzetten voor bedrijven om gratis geld te verdienen door mensen bang te maken is het volgens mij geen rocket-science om te bedenken waar dat op gaat uitdraaien.
Aan de andere kant; wil je zoveel wel in een apparaatje hebben zitten? Ik begrijp best dat dit handig kan zijn voor diabetes-patiënten, maar het nadeel is wel, dat apps dan ook toegang krijgen tot de informatie eruit en er wellicht mee gaan adverteren voor bijvoorbeeld afslanken / lijnen en wellicht zelfs medicijnen (insuline). Ik zie een Facebook dat bijvoorbeeld wel doen.
Je kan op een iphone (en ongetwijfeld ook op Android) bepalen welke app tot welke medische informatie beschikking krijgt. Alle info van de Apple Watch maar ook b.v. mijn MIO bluetooth hardslag meter gaan via de Health/Gezondheid App van Apple wat een hub is voor al jouw biometrische waarde die je ook handmatig kan bijhouden. Vervolgens kan je per type aangeven of een app toegang heeft tot deze waarde, zo kan ik dus aangeven dat Endomundo gerust toegang mag tot mijn gewicht, lengte en hardslag maar kan daarbij glucose waardes dan dus weglaten. Maar mijn dagelijkse loopafstand/trappen etc hebben ze geen toegang toe (nergens voor nodig)
Eerlijk gezegd ben ik daar niet bang voor, Apple is vrij streng in welke toegang apps hebben tot onderdelen. Zo kan een app geen toegang krijgen tot je NFC bv. En kan me heel goed voorstellen dat Apple geen direct toegang geeft tot de glucose monitor om dat dit te gevoelige info is. Dit alles zal wel via Apple's Healthkit lopen en waar een app expliciet permissie moet vragen aan de gebruiker bv.
Type 1 loop je niet zomaar op.
Bovendien zul je dan of zelf insuline moeten prikken of loop je rond met insuline pomp.
Dan wil je echt niet vertrouwen op een horloge.

Type 2 kun je mogelijk wel oplopen indien je ouder/zwanger of ook obesitas hebt.

Maar daar hoef je niet continue voor te meten. Zoals iemand anders al schreef bij een jaarlijkse controle kunnen ze dat al vaststellen.

Bovendien bij type 2 is er geen enkele noodzaak om buiten je huisarts / periodieke controle om te meten.

Glucose in combinatie met fysieke inspanning kan wel nuttig zijn.


Verder vraag ik me af in hoeverre Apple gemeten waarden gaat opslaan.
Immers als ze straks je locatie, afstand, snelheid, hartslag, bloeddruk en glucose weten dan is dat wel een hele grote privacy schending.
Hoezo?

Diabetes houd je niet tegen, en begint geleidelijk waardoor je vanzelf wel een keer met een (relatief onschadelijke, maar duidelijke) ziektepresentatie tegenover je huisarts zit die de diagnose kan stellen.

Laten we van Apple Watch geen diagnosticum maken. Ik zie eerder een sportieve toepassing van bloeddruk- en glucosemetingen.
Ik ben met je eens dat het wat voorbarig is om een Apple Watch voor diagnoses te gebruiken. Als de wetenschappers in Palo Alto er echter in slagen om een test te ontwikkelen die nauwkeurig genoeg is, is er geen enkele reden waarom mensen met afwijkende meetwaarden niet naar de dokter zouden kunnen gaan voor een echte controle. Als ze zover zijn zullen er genoeg tests worden gedaan om te kijken hoe nauwkeurig het is, en goed genoeg is goed genoeg. Dat het dan voor sommigen nog een gimmick of gadget lijkt, wil niet zeggen dat het niet meer is dan dat.

Los daarvan is diabetes (type twee, verreweg het meest voorkomende) overigens NIET iets wat 'je niet tegenhoudt'; het is een welvaartsziekte waarvan we precies weten hoe we hem moeten voorkomen. Zelfs een die volgens diverse recente onderzoeken nieteens 'chronisch' is,maar in veel gevallen op te lossen door alsnog het dieet aan te passen.

[Reactie gewijzigd door B.Schuimpje op 26 juli 2024 18:55]

Ook voor jou graag de nuance tussen type 2 en type 1. Jij hebt het over type 2.
Je hebt gelijk, ik heb het aangepast
Anoniem: 84766 @Anand13 april 2017 08:44
Diabetes is in veel gevallen prima te voorkomen en soms nog om te draaien. De farmaceutische industrie vindt het natuurlijk maar al te fijn om een levenslange klant erbij te krijgen.

Gematigd sporten met krachttraining, veel minder koolhydraten dan voedingscentrum voorschrijft en meer gezonde vetten in het dieet. Af en toe ook nog eens een dag fasten en insulineresistentie is binnen een paar weken weg. En vooral niet 6 keer per dag eten, want dat houdt je insuline de hele dag hoog en zeker niet 's avonds laat nog een keer eten.
Dan heb jij het over type 2. Dit treft meestal mensen met een ongezonde levensstijl. Ik zelf heb type 1 omdat mijn immuunsysteem besloot mijn insuline producerende cellen in mijn alvleesklier aan te vallen. Iets wat iedereen kan overkomen. Ik ben zelf heel erg van de privacy en het niet delen van wat dan ook. Ik maak zelfs geen gebruik van Google.

Maar ik heb nu 5 maanden diabetes, mijn vingers zitten vol gaten van het prikken. Als Apple dit voor elkaar krijgt ben ik de eerste die dat horloge koopt. En dan ben ik iemand die zijn diabetes 'onder controle' heeft. Zit eigenlijk nooit te hoog met waarden, maar moet wel voorkomen niet te laag te gaan.
Je hebt gelijk en het zou prachtig zijn als dit soort technische innovatie mensen kan helpen.
Eens, dit zouden ze op scholen als voorlichting moeten geven. Dit ook om kritisch te worden op de voedselindustrie die als belangrijkste doel winstmaximalisatie heeft en het gevolg hiervan is dat ze het eten zo verslavend mogelijk proberen te maken met suikers en de verkeerde vetten (verhouding Omega 3 en Omega 6).
Let op het verschil tussen type I Diabetes (het immuunsysteem valt insuline aan) en type II Diabetes (insulineresistentie door andere afwijkingen danwel zacht gezegd een "te hoge BMI")
Type II kun je -aangetoond- terugdraaien mits je er heel heel vroeg bij bent.
Type I kan men in een laboratorium al genezen bij muizen, op verschillende manieren:
  • door de insulineproducerende eilandjes te reactiveren via je eigen stamcellen,
  • door xenotransplantatie (alvleesklier van een big overzetten naar een humong) maar dat heeft teveel ethische bezwaren
  • een insulinereservoir met een device gekoppeld aan een continue glucosesensor die de business logic van de alvleesklier overneemt.
in alle gevallen is de weg voor mensen om een afspraak te krijgen in het ziekenhuis voor deze behandeling nog niet eens aan de horizon.

In de tussentijd zijn dit soort CGM systemen (continu gluc monitoring) de uitkomst. Er zijn ook al projecten waarbij CGM data aan insulinepompen wordt gekoppeld; Scott Hanselman van microsoft, u wellicht bekend, is een groot bijdrager en voorstander van een van deze projecten. https://openaps.org/
De resultaten van dit project liegen er niet om - daar zou iemand een product van moeten maken.
Er zijn al continu meetsystemen, een sensor die je bloedsuiker waarde meet en deze communiceert met je pomp.
Echter komt niet iedereen hier voor in aanmerking omdat de verzekering bepaalt dat er maar een x aantal in omloop mogen zijn.
Ook zijn deze niet altijd betrouwbaar, moet om de week vervangen worden en opnieuw gecallibreerd.. Door de huid heen meten lijkt me zelfs nog onbetrouwbaarder.
klopt, die CGM bedoel ik :) vanaf €1500 per jaar, en de Dexcom systemen waar Apple al langer mee communiceert zijn nog 2 of 3 keer duurder. In principe moet je alles zelf betalen, terwijl de kwaliteit van leven / zorg er significant beter van wordt. #Ikhaatverzekeraars.
Mooi uitgelegd!

Zelf wacht ik met smart totdat de freestyle libre wordt vergoed door mijn zorgverzekeraar.
Te bizar voor woorden dat het er nog niet doorheen is. Mijn huidige kosten qua teststrips ligt al rond de 1500 per jaar terwijl de libre amper duurder is maar zó veel meer biedt.
Desondanks gaat zelf prikken al 9 prima! :9
Waarom niet voorkomen? Als je je van jonge leeftijd onthoudt van de slechte westerse eetgewoonten, dan krijg je ook niet de westerse volksziekte.
Que? Bekijk de cijfers nog eens. Percentage diabeten in het midden oosten en noord Afrika ligt hoger..
Heeft met interne en externe factoren te maken en niet per definitie een westerse levensstijl, wat dat dan ook zou mogen betekenen..
De westerse levensstijl - veel suiker en zetmeel - is ook geëxporteerd naar bijvoorbeeld het midden-oosten, India en China. Daar kwam oorspronkelijk veel minder diabetes voor.
Diabetes type 1 is niet te voorkomen. Waar dit type diabetes precies door ontstaat is nog niet duidelijk.
Diabetes type 2 is wel zeker te voorkomen zoals aToMac hier stelt.
Ik kan echter nergens terug vindne dat alle mensen uiteindelijk insuline uitputting zullen doormaken...heb je een bron?
Kleine nuance dus. Ik ben direct van gezond naar type 1 gegaan. Met een gezonde levensstijl. Niet alles over 1 kam ;-)
Idem, de oorzaak is ongekend, naar mijn mening is er een bepaalde trigger, waarop je autoimmuunsysteem reageert.

Een bepaald onderzoek denkt dat dit komt omdat de CD3 T-Cell co-receptoren slecht beginnen werken.
Daar zijn reeds studies voor opgestart, die Ant-CD3 drugs uittesten.


Maar dit heeft dus weinig te maken met je levensstijl.
Anoniem: 84766 @Skindred13 april 2017 11:42
Zo zijn er ook steeds meer onderzoeken naar epigenetics en genetic expression. Iets triggered een gen om om te klappen. Dit komt wel uit de omgeving (denk aan chemicaliën, zware metalen, bestrijdingsmiddelen), maar wat en hoe precies de (ketting)reactie op gang is gebracht is meestal niet duidelijk. En waarom het bij de ene persoon wel gebeurt en de andere niet, kan ook verschillende redenen hebben.
Anoniem: 535502 13 april 2017 09:40
Ik vraag me af hoe betrouwbaar die 'apps' en sensors zijn.

Ik ben op zoek naar een betrouwbare hartslagmeter. Helaas werken de traditionele borstbanden bij mij helemaal niet. Geen enkel merk slaagt erin een betrouwbare meting te geven. Blijkbaar behoor ik tot die groep van mensen (3% - 5%) waar die dingen niet op werken.
Een alternatief zijn de nieuwere polsbanden die werken met een optische sensor. Helaas zijn die dingen totaal onbetrouwbaar in allerlei testen. Reageren veel te traag en worden softwarematig bijgestuurd om je hartslag aan te passen aan de 'realiteit'. Elke hartspecialist raadt mij die polsbandhorloges met optische sensor af.

Deze glucosemeters zullen ook werken met optische sensors. Hoe betrouwbaar zullen die dingen zijn, wat toch heel belangrijk is.
Ik heb een Xiaomi Mi Band 2 en daar zit bij een losse meting minder dan 5% verschil tussen.

Alleen bij continue meting is afwijking groter.

Ik denk niet dat glucose meter optisch werken, ik denk dat het elektrisch zal zijn.
Je zegt het zelf, bij continu meting is de afwijking groter en op medisch gebied zijn kleine afwijkingen in een continu meetomgeving onaanvaardbaar. En daar heb ik juist een behoefte aan aan zulke continu meting.
De Apple Watch is één van de betrouwbaarste (als ik de reviews mag geloven) en die heeft ook een afwijking van enkele procenten. Ik ben bang dat je nog een tijd moet wachten tot de hartslagmetingen dmv optiek betrouwbaar genoeg zijn.

Dat neemt niet weg dat het meten van de bloedsuikerspiegel mogelijk wel betrouwbaar is. Het is even afwachten op tests en reviews hiervan. Daarnaast is de gebruikte methodiek uiteraard ook van essentieel belang voor de betrouwbaarheid.

Stel ze zijn er achtergekomen dat de kleur van de huid een x-percentage afwijkt bij suikerspiegel afwijking y & dit is een consistent percentage (zowel binnen ras a, als interraciaal), dan is een optische meting gewoon betrouwbaar genoeg voor het overgrote deel van de bevolking.

Het is uiteindelijk allemaal afhankelijk van welke methodiek er gebruikt wordt en wat de onderliggende (bio)wetenschap is. Het kan dus daadwerkelijk (vele malen) betrouwbaarder zijn dan de hartslagmetingen van de Watch.
Volgens mij horen we deze geruchten al lang voordat de eerste versie van de Apple Watch verscheen evenals het meten van de bloeddruk
Een non-invasieve sensor voor glucose-meting is echt iets nieuws en heeft nog nooit zo'n concreet gerucht over bestaan.
De technologie bestaat al maar nog niet klein en goedkoop genoeg voor een horloge.
Daarnaast zijn veel andere bedrijven hier ook al mee bezig. Bv: http://www.duurzaambedrij...jnloos-meten-bij-diabetes

Hopelijk wordt het meer dan een onbetrouwbaar gadget. Vooral voor type 1 is minder prikken welkom.
Snap ik. Dit gaat over het gerucht dat Apple de sensor inbouwt.
Ja, waar ik meer op doelde is dat de technologie zelf bestaat en dat een logische stap dan ook is om het wearable te maken (prikpen is ook wearable). En doordat (volgens geruchten) niet enkel apple er aan lijkt te werken, is de kans dat het er ook ooit komt reel. Wat heel positief is.
Maar waar ik op hoop is dat het een technologie wordt die de prikpen (deels) kan vervangen. In tegenstelling tot een gadget wat niet betrouwbaar genoeg is en vooral interessant is voor de non type1- diabetici.

Je leest meer over dit soort onderzoeken en prototypes, meestal door bedrijven die wel medische expertise in huis hebben. Met apple heb je een bedrijf wat die expertise aantrekt maar vooral zelf veel geld heeft om dit ook door te zetten.
En ongeacht de comments over het bedrijf (apple, google, etc) is de ontwikkeling zelf een goede zaak.
Hier heb je nog een paar voorbeelden:
http://www.allesoverdiabe...ties-in-de-diabetes-markt
Mijn vriendin heeft diabetes type 1 en ik ben dus ook een beetje mede-ervaringsdeskundige.

Bloedglucose optisch meten lijkt natuurlijk helemaal ideaal, maar toch ben ik wel erg benieuwd of Apple dit ooit op een betrouwbare manier voor elkaar gaat krijgen (en of dit dan ook uberhaupt als medisch hulpmiddel mag worden gezien).

De meeste betrouwbare meetmethode is in je vinger prikken en wat bloed op een teststrip laten vallen, waarna de glucosemeter dit analyseert. Er bestaan tegenwoordig ook al 'Continu-glucosesensors' (CGM) die de hele dag de glucosespiegel monitoren met een sensor die in het onderhuids vetweefsel zit (die moet om de 4-6 dagen vervangen worden). Echter, zelfs díe methode is verre van ideaal en moet nog meerdere keren per dag gecalibreerd worden tegen een echte vingerprik.

Vandaar dat ik 'gezond sceptisch' ben omtrent deze plannen van Apple. Als optisch meten echt het ei van columbus zou zijn, dan zouden de medische fabrikanten dit toch ook al moeten kunnen doen met hun sensoren. Natuurlijk kan je dan denken in termen van "ja dat kunnen ze ook, maar doen ze expres niet omdat ze nu lekker veel geld verdienen aan de consumables die om de paar dagen moeten worden vervangen. Bij Apple leeft dat belang niet". Maar toch.
Ik kan je de http://www.freestylelibre.be/nl_BE aanraden!!!
Mijn zoon en verschillende vrienden gebruiken dit aparaat.
Wordt in belgië vergoed door de ziekenfonds.
In Nederland wordt ie helaas (nog) niet vergoed. Maar we denken er wel over om m dan misschien uit eigen zak te betalen. Maar ook de Freestyle Libre is nog steeds niet zo goed als via bloed meten helaas. Het is wel weer nieuwere techniek dan de huidige CGM die m'n vriendin vanwege haar zwangerschap gebruikt, dus daarom wrs wel weer wat beter.

Het 'scannen' schijnt ook via NFC te gaan en "MySugr" (een android app waarin je op een duidelijke en aantrekkelijke wijze je suikers kan loggen en statistieken kan maken) kan er op die manier ook mee interfacen als je een smartphone met NFC hebt :).

[Reactie gewijzigd door eymey op 26 juli 2024 18:55]

Los van de privacy issues, denk ik dat zo'n apparaat ontzettend veel inzicht gaat geven in normale en afwijkende patronen in de glucosewaarden. Lijkt mij een goede ontwikkeling!
Welke privacy issues? Het wordt hier meermaals geroepen, maar nergens onderbouwd. Dat er potentiële privacy issues zijn, begrijpt iedereen. Maar momenteel is er geen enkel bewijs dat er een privacy issue reeds aanwezig is.
En dan krijgen mensen korting op de verzekering als je een of andere app installeert die alles alsnog doorstuurt naar de verzekering.

Dan krijg je alsnog het probleem dat risico mensen meer moeten betalen inplaats van dat we collectief voor elkaar de lasten delen.
Hierop waren vroeger de verzekering gebaseerd
Dat is al gebeurd met het eigen risico (mocht je hier op doelen)
Next level quantified self :D
Als dit werkt wordt het het eerste apple product in mijn huis.
Continu Glucose Meting is nu vreselijk duur en wordt niet(*) vergoed - de goedkoopste variant kost je €1500 in het jaar, en die werkt bij mij helaas niet. Daarna escaleren de prijzen al snel, dus wanneer dit device op de markt komt en het kost 2000 euro, dan is het een koopje. Helaas zal Apple dat zelf ook al wel weten :)
Hoe meer je je eigen conditie kunt meten hoe beter het is, ook voor de kosten van de gezondsheidszorg. Vraag is alleen of wij als mensen sterk genoeg zijn om er naar te handelen. De praktijk laat zien dat hier een enorme opgave ligt. Mensen die sterk gelijnd hebben om een doel te halen hebben na jaren weer hun oude lijn of meer te pakken. De geschiedenis ligt vol met herhalingen. En niet iedereen wil de metingen weten. Want dat is dan een soort druk. Voor grote groepen die bewust leven is dit in ieder geval wel een hartstikke goede toepassing.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.