'SEC-documenten duiden op mogelijke bloedsuikerspiegelmeter in Apple Watch'

De Apple Watch krijgt in de toekomst mogelijk een bloedsuikerspiegelmeter. Ook de bloeddruk en het alcoholniveau van gebruikers kan mogelijk worden bijgehouden via sensoren die het bedrijf Rockley Photonics de komende jaren voor Apple gaat maken.

Het Britse gezondheidstechnologiebedrijf Rockley Photonics heeft in recent ontdekte documenten aan de Amerikaanse SEC gezegd dat het veel samenwerkt met Apple. Apple zou de afgelopen twee jaar de grootste klant van Rockley zijn geweest, en de bedrijven zouden een samenwerking zijn aangegaan om in de komende jaren producten te ontwikkelen.

Concrete details over de deal zijn nog niet bekend. Rockley zou binnenkort de beurs op willen gaan, waarvoor het documenten bij de beurswaakhond moest inleveren. The Daily Telegraph ontdekte de documenten die bij de SEC waren ingeleverd. In die documenten staat dat Rockley de afgelopen twee jaar nagenoeg afhankelijk was van twee bedrijven, waarvan Apple er een was.

Rockley Photonics is een startup die zich richt op het maken van sensoren voor de gezondheidszorg. Met die sensoren kan het bedrijf onder andere bloedglucose- en alcoholniveaus meten via infrarode lichtstralen. Ook zou op die manier de bloeddruk kunnen worden gemeten. Het bedrijf verwacht dat er volgend jaar consumentenproducten worden verkocht met de verbeterde sensoren.

De krant speculeert dat de producten waarschijnlijk in een Apple-product verschijnen. Daarbij wordt de Apple Watch niet expliciet genoemd, maar dat lijkt wel de meest logische kandidaat. Apple zet de smartwatch al jaren in de markt als een gezondheidswearable, en er gaan al langer geruchten rond dat een aankomende smartwatch bloedsuikerwaarde kan meten.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Tijs Hofmans

Redacteur

03-05-2021 • 15:24

115 Linkedin

Submitter: Anoniem: 1400246

Reacties (115)

Wijzig sortering
Hangt natuurlijk van de betrouwbaarheid af, maar als diabeet zie ik dit helemaal zitten! :D
Ik kan me eigenlijk niet echt voorstellen dat het écht goed werkt. Abbott met de Freestyle heeft nog moeite met echt accurate metingen. Dexcom komt al best goed in de buurt.

Laatst hoorde ik wel van deze: https://mysensible.com/ belooft veel goeds, heeft maar een klein naaldje in de huid en meet daardoor in een beter doorbloed deel. Zouden volgend jaar ergens op de markt komen geloof ik.
Abbott's Freestyle Libre (en de Libre 2) werkt ook met een klein naaldje in de huid. Als de sensor is aangebracht, is de naald flexibel (ik weet niet zeker of dat voor het aanbrengen ook zo is*) en wordt met meegeleverde 'aanbrenger' door middel van een dikke veer door de huid geschoten.
Maar zoals je zegt, komen zelfs metingen van de Freestyle Libre niet 100% overeen met de ouderwetse vingerprik.

Dan is er ook nog de K'Watch Glucose: Een ontzettend lelijke smartwatch (mening) die door middel van "an array of micro-points and biosensors" je glucose meet.

* Ikzelf maak momenteel gebruik van Freestyle Libre 2 en dat is een stuk fijner dan meerdere keren per dag vingerprikken.
Wanneer ik, na twee weken, de sensor van de huid haal, is de naald flexibel. Tijdens het dragen kan ik de sensor ook heen en weer bewegen, zonder dat ik een naald onder mijn huid voel bewegen. Of de naald flexibel is bij het aanbrengen heb ik, om hygiënische redenen, niet gecontroleerd.

Ik kan me haast niet voorstellen dat een flexibele naald door de huid kan dringen (ondanks eerder genoemde dikke veer, waarmee de sensor wordt afgeschoten), maar ik kan me ook moeilijk voorstellen dat er een stuk metaal om de naald zit dat oplost onder de huid.
Als iemand hier meer over weet, hou ik me aanbevolen!

[Reactie gewijzigd door Kjoe_Ljan op 3 mei 2021 16:11]

De Freestyle (en dexcom trouwens ook) hebben in de applicator een naald zitten (deze kan je volgens mij ook nog zien zitten als je goed kijkt). Het stukje dat in de huid zit is een (vziw) teflon buisje dat het vocht in het vetweefsel meet. Door die manier van meten zit er ook 15 minuten vertraging in. Tevens volgens mij ook de reden dat het wat minder accuraat is. De meetwaarde word door een algoritme gehaald om de juiste waarde er uit te krijgen. Die naald begeleid in ieder geval dat buisje naar binnen en de naald zelf trekt vervolgens weer terug de applicator in.

De sensible die ik linkte zit minder diep en kan daardoor echt een naaldje gebruiken en niet een teflon buisje. Dit zou dus minder last moeten geven en hopelijk betere metingen.
Aha, de 'flexibele naald' waar ik het over had, is dus alleen een buisje, terwijl de daadwerkelijke naald in de applicator blijft zitten. Interessant, bedankt!
Volgens mij is dat ook de reden dat er een gaatje midden op de FSL zit :)
Verschil is dat een sensor zoals de Libre de glucose bepaalt aan de hand van vet, vocht tussen de cellen en in de huid. Terwijl een glucose apparaat letterlijk het meet uit het bloed.
De waardes in het bloed verschillen om die reden dus.
Naar mijn weten is het ook geen naaldje wat achter blijft maar eerder de sensor zelf. Mijn broertje heeft eentje van medtronic en die schiet je er echt in... auw
Voel je 9 van de 10 keer helemaal niets van :)
Nee klopt. Maar hij heeft zijn sensor altijd in zijn tricep zitten. Kan me voorstellen dat het wat gevoeliger is op die plek.
Dat is de standaardlocatie :) Het is normaliter niet de bedoeling dat het pijnlijk is. Soms wel, als je net een zenuw raakt dan brandt het een paar minuten als de neten. Maar over ‘t algemeen merk je er bijna niets van en het onderhuidse filament voel je gelukkig ook niet. Als je broertje werkelijk veel (blijvende) pijn heeft van de sensor, vooral als dit ook na het inbrengen oncomfortabel is, misschien eens overleggen met de DvK! :)
Zou het anders niet een range kunnen geven zodat het een indicatie kan geven of je een echte prik moet doen.
Voor de Apple Watch zou dat misschien kunnen werken. Het doel van de Freestyle Libre (en soortgelijke sensoren) is juist om van de echte prik af te komen. Bovendien levert een (min of meer) exacte meting een mooie grafiek op, waarin je precies kunt zien wat bepaalde activiteiten of voeding doen met jouw bloedsuikerspiegel.

---

Wat ik me overigens nu pas realiseer: De sensoren zijn officiële medische hulpmiddelen. Daar komen veel regels bij kijken. In het geval van de Freestyle Libre (die neem ik als voorbeeld, want die heb ik zelf :+ ) moest de diabetesverpleegkundige aangeven dat ik in aanmerking kom voor de sensor.

De data van de sensor wordt niet alleen opgeslagen op de telefoon of scanner, maar is ook beschikbaar (via 'de cloud') voor medische instanties (zgn 'Praktijken'), maar alleen voor die instanties die ik expliciet toegang heb gegeven, aan de hand van een uniek Praktijk-ID.

Ik krijg een aantal keren per jaar precies genoeg sensoren om die periode door te komen. Een sensor gaat 14 dagen mee. Soms komt het helaas voor dat een sensor defect is of gaat. Dan moet je bellen om een vervangende sensor toegestuurd te krijgen. Als je belt, wordt aan je een aantal gegevens gevraagd zoals serienummer en error code, maar ook of het defect heeft geleid tot een medisch noodgeval. Soms moet ik de sensor ook terug sturen, zodat ze kunnen onderzoeken wat er is gebeurd.

Lang verhaal kort: Ik verwacht dat deze functie op de Apple Watch komt met een dikke disclaimer, dat het niet gaat om een officieel medisch hulpmiddel ;)
Het voordeel van die K'Watch is dat in extremis je die wel als wapen kan gebruiken, dik genoeg om iemand mee dood te kloppen :+
Als reden waarom het bij Apple wel zou kunnen werken: budget.

In principe heeft Apple nauwelijks een limiet op het budget: immers de kosten kunnen over *alle* verkochte watches worden uitgesmeerd, in plaats van alleen een markt van gespecialiseerde apparaten.

En er is minder druk om een halfbakken versie te leveren. Als het pas een jaar of twee later komt, is het ook goed. Het product is er niet afhankelijk van.
Apple belooft niet veel zonder dat ze het ook kunnen waarmaken (AirPower was een overduidelijke uitzondering)

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 3 mei 2021 18:23]

Reden waarom het niet zou kunnen werken: natuurkunde.

Je gaat proberen uit een mengsel van huid, bloed, en vooral heel veel eiwitten, die op iedere spectrumband uitslaan (want heel divers en heel beweeglijk) glucose te detecteren.

Sorry, maar dat is gewoon BS en arrogantie van Apple om op de hoop van diabetici te liften.

Waarschijnlijk verdedigen die zich gewoon door te zeggen: maar zij doen het ook en het is alleen voor sporters bedoeld. En wij willen iets natuurkundigs onmogelijks mogelijk maken met 'machine learning', zonder goed te begrijpen wat niet-invasieve IR spectrometrie nu eigenlijk inhoudt. Het is toch immers een signaaltje uit heel veel ruis halen? Hoe moeilijk kan het zijn?

Ik snap de gedachtegang en de hoop, maar dit is gewoon schaamteloos.

Invasief (met te vervangen naald): ja, wellicht. Niet invasief: no way.

MSc Molecular Life Sciences hier.

[Reactie gewijzigd door Wilglide op 4 mei 2021 10:19]

Sorry, maar dat is gewoon BS en arrogantie van Apple om op de hoop van diabetici te liften.
Een klein beetje terughoudendheid: Apple heeft *niks* aangekondigd. Sterker nog, ze houden zoals gebruikelijk hun kaarten dicht bij zich.

Er is een hele industrie aan Apple-duiders, die zich bezig houdt om ieder A4'tje aan informatie om te toveren tot "Gerucht: Apple gaat iedereen op aarde een magische eenhoorn geven", maar Apple zelf is vrij scheutig met informatie.

Dat Apple naar dit onderwerp R&D doet, dat zal ongetwijfeld waar zijn. Maar of er een daadwerkelijke product-feature komt? Dat is heel erg afhankelijk inderdaad van die natuurkunde. En die zal pas worden aangekondigd als 'ie af is.
Bij mij werkt de Freestyle Libre wel aardig hoor. De metingen kwamen goed overeen met mijn vorige apparaat. Inmiddels stuur ik volledig op de Libre.
Wat ik niet begrijp is hoe de metingen via het Abbott toestelletje en de app op de smartphone afwijken.

Meet met het apparaat: 120
Meet met smartphone: 135
Meet opnieuw met apparaat: 120

Metingen op het apparaat zijn steeds lager dan via de smartphone (soms verwaarloosbaar, some 10 à 15 eenheden). Je zou denken dat ze toch dezelfde gegevens uitlezen.

P.S.: Eenheden in mg/dl. 1mmoll = 18 mg/dl, dus delen door 18 voor de Nederlanders.
De app krijgt vaker updates aan het algoritme dat de waardes interpreteert. De sensor zelf geeft ruwe waardes door, het algoritme gaat even tekeer en spuugt vervolgens de verwerkte waarde uit die jij te zien krijgt.
Eh, in "Nederlandse" waarden zijn deze verschillen ook vrij verwaarloosbaar. Ik zou op 6,7 niet heel anders sturen dan op 7,5 en zou me met beide waarden gelukkig prijzen.

Maar goed, zoals @WhatsappHack aangeeft wordt er een algoritme op losgelaten. Als dat een beetje goed geschreven is dan ligt de smartphone waarde waarschijnlijk dichter bij de werkelijkheid. Bloedprikken is natuurlijk accurater maar ik offer graag dit beetje nauwkeurigheid op voor het gemak wat je er voor terug krijgt.
Ja dat is correct Eric. Enkel als je aan de lage kant zit kan het wel wat verschil maken. Meestal is het idd verwaarloosbaar.
Heb je de laatste firmware upgrade op de reader? Ik had dat ook, sinds ik de firmware update gedaan heb (waarvan abott zei dat hij voor meer accurate resultaten zou zorgen) zijn de verschillen kleiner geworden.

Ik heb er dan nog eens een miaomiao ophangen die gekalibreerd is op bloedsuikerspiegel en die geeft dan nog eens een 3e verschillende waarde. Een 3e waarde die altijd dichter tegen de waarde van de smartphone aanslag dan de reader zelf. :?
Nice! Goed dat hij voor jou goed genoeg is om er volledig op te sturen. Ik heb zelf gelukkig geen diabetes, maar zo'n beetje mijn halve schoonfamilie wel (type 1 dus blijkbaar toch wel een erfelijke factor, anders wel heel toevallig).
Daar hoor ik gemixte ervaringen van goed tot waardeloos met punten afwijking en soms uren geen lezingen van de sensor (met de libre app). Volgens mij is het wel dat hoe stabieler je bent, des te beter werkt de libre.
Als zoveel mensen in een familie het hebben, dan is eens babbelen met een internist voor een MODY-test een best wel goed idee; als dat nooit eerder gedaan is. :) Dat is een erfelijke variant die nog altijd heel erg vaak verkeerd wordt aangezien voor Type 1. En veelal kan insuline dan ingeruild worden voor een pilletje per dag. Don’t get your hopes up though.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 4 mei 2021 03:30]

Er is nooit onderzoek gedaan naar de erfelijkheid omdat het eigenlijk alleen moeder, dochter en zoon zijn. We gaan er wel nog eens navragen of er niet nog een testje gedaan kan worden. Thanks!
Alleen als ik heel sterk stijg of daal merk ik dat de Freestyle het even niet bij kan houden (dan krijg je een foutmelding dat je het over tien minuten nog een keer moet proberen). Ik kan me er iets bij voorstellen dat het minder nuttig is als je vaak scherpe stijgingen en dalingen hebt.
Mijn vader gebruikt zoiets reeds een jaar of twee, maar het werkt met een apart toestelletje dat je tot tegen de sensor moet brengen (kan door kledij). Je krijgt dan een grafiekje op het scherm waarop je het verloop van de voorbije uren kan zien. Ongeveer elke maand moet er zo'n nieuwe patch met naald aangebracht worden denk ik. Het enige dat in uw link anders lijkt, is dat het rechtstreeks contact kan maken/houden met je gsm.
Dat is waarschijnlijk de Freestyle Libre van Abbott, je kan inderdaad de reader gebruiken. Veel mensen gebruiken echter de telefoon app of third party apps (loop/AAPS) om ook gelijk de insuline pomp aan te sturen.
In Nederland zit sinds december 2019 de freestyle libre in het basis pakket. Recentelijk is Abbott gestopt met de freestyle libre 1, en laten iedereen overstappen naar de 2. Deze kan ook een constante verbinding houden met de smartphone, maar zij zelf ondersteunen alleen 'te hoog'/'te laag' meldingen. Voor de daadwerkelijke waarde moet je nog zelf scannen. 3rd party apps kunnen wel constant de metingen uitlezen. De 3 waar ze mee bezig zijn (on trial in Duitsland zover ik weet) kan met hun eigen app constant verbinding houden en waardes doorgeven aan de smartphone.
Dat constant waarden uitlezen is wel echt een uitkomst hoor. Voor geïnteresseerden check Diabox.

De Libre 2 is gewoon een Libre 3 met NFC waardoor hij groter en zwaarder is. Wij kijken uit naar de Dexcom 7 en Libre 3. Een Apple of Samsung watch zou helemaal briljant zijn, dat scheelt echt veel stress, gedoe en kosten voor diabetici.
Betalen jullie daar kosten voor in Nederland? Bij mij in België worden haast alle kosten gedekt, op een €12 euro per bezoek aan de specialist en de aankoop van naalden voor op de insulinespuiten na.
Stichting sensor vergoeding heeft hard gewerkt om voor diabetici de freestyle libre in het basispakket te krijgen, dat is sinds december 2019 het geval. Daarvoor waren er wat uitzonderingen (bv kinderen onder de 18, hypo unawareness .. ) waarbij het wel vergoed werd. Er zijn mensen die volgens de verzekering geen recht hebben op een sensor, of in de tijd voor de sensor was het zelfs zo dat je een bepaald aantal test-strips vergoed kreeg. Daardoor maken sommige diabetici extra kosten om beter voor zichzelf te kunnen zorgen.
Nu komt dat met die test strips weer terug omdat verzekeringen vinden: nu heb je de sensor dus heb je (bijna) geen test strips meer nodig. Echter hebben sommige sensors wél test-strips nodig voor calibratie.

Daarnaast heb je natuurlijk het eigen risico. Ik zet zelf mijn eigen risico op het hoogst mogelijke, maar voor mijn vriendin met diabetes heeft dat geen zin. Die brand het eigen risico er toch wel doorheen met diabetes zorg.
Hier in België kan iedereen die voorheen vier strips per dag kreeg (mogelijk ook anderen, maar dat weet ik niet) zo'n sensor krijgen. Je krijgt dan ook voor iedere maand nog 25 strips voor als je moet meten i.g.v. een hypo of wanneer je denk dat de waarde van je sensor niet correct is. Prima geregeld lijkt het me.
Zo te zien zijn ze zoiets ook in Nederland van plan. Maar niet iedereen vind dat een goed plan. Voor het grootste gedeelte van de diabetici vermoed ik dat het inderdaad voldoende is. Maar mensen die last hebben hoge pieken en dalen hebben soms met de FSL lange tijd geen metingen of zijn de metingen onbetrouwbaar. Dan ga je rap door je test-strips heen.
De nieuwste FreeStyle Libre 2 werkt anders ook prima op je GSM. Dat aparte toestel gebruik ik tegenwoordig ook niet meer.
Je kan natuurlijk een revolutionaire technologie ontwikkelen, honden kunnen bv heel veel ziektes ruiken.
Wordt lastig om in een horloge te stoppen :)
De Apple Woef series 1 :+
Intel heeft al een chip om het menselijke reuk vermogen na te bootsen.

Je kan groot worden als groots denkt.

Misplaatste grappig mogen ook, alleen leveren weinig op.

“ Onderzoekers van de chipfabrikant hebben over hun vondst geschreven in het wetenschappelijke blad Nature. De computerchip werkt net als de reukkolven in de hersenen van zoogdieren. Die staan in verbinding met geurreceptoren in de neus en maken op die wijze onderscheid tussen verschillende luchtjes.”
Dat er een "kunstmatige neus" bestaat is niets nieuws want dat die is er al jaren. Dat honden ziektes (zelfs Covid) kunnen ruiken is ook bekend. Dat jij niet tegen een grapje kan .. tja.

Dat is blijkbaar de wereld waarin we tegenwoordig leven waarin iedereen lange tenen heeft. Helpt me weer even herinneren waarom ik niet op Twitter en andere "social" media zit.
en de naalden moet je om de paar dagen vervangen. en die zijn nou juist het deel waar de sensor in zit en het duurste is. vraag maar aan iedereen met een continu meter. een "simpele" sensor ben je voor aan jaar makkelijk 3000+ euro kwijt als het niet word gedekt en de sensoren werken elke keer perfect en je niet overnieuw kan beginnen omdat de naald krom in de huid is gegaan.

[Reactie gewijzigd door flippy op 3 mei 2021 15:47]

Klopt, Dexcom g6 is volgens mij de duurste. Zij splitsen het wel op in een zender en het naaldje. De 'naald' (teflon buisje) gaat 10 dagen mee en de zender 3 maanden. Alles bij elkaar op richting de 10k per jaar.
De freestyle is goedkoper, maar is ook minder goed. Zij hebben op dit moment (1 en 2) geen aparte zender/naald maar gaat 14 dagen per sensor mee. Met ongeveer 60 - 70 eu per sensor ben je dus zo'n 1600 euro per jaar kwijt.

Er zijn wel mensen die de duur van de sensor verlengen met apps of de zender van de dexcom rechargeable maken.
Dexcom G6 is 3940 per jaar (4 transmitters á €205 + 12 3-packs sensoren á €260)
De Dexcom 7 is weer 1 unit. Die is veel kleiner en lichter, bestaat dus maar uit 1 geheel. Ergens in de tweede helft van het jaar beschikbaar. Die zullen wel schrikken van bovenstaande nieuws van de Apple Smartwatch.
Hier in België kan je met Abbott bellen indien de sensor van je huid is gekomen en in de meeste gevallen krijg je dan een nieuwe thuisgeleverd. Is zo bepaald in het contract met het RIZIV.
Als de geruchten waar zijn dan vraag ik me af of dit apparaat geschikt is voor diabetici. Want daarvoor lijkt me een hoge betrouwbaarheid belangrijk.

Bij lagere betrouwbaarheid kan het apparaat nog steeds veel nut hebben, bijvoorbeeld bij voor het opsporen van pre-diabetes, en daarmee vele gevallen van diabetes voorkomen.
Juist, of voor diabetes type 2 die een en ander onder controle kunnen houden met metformine en dmv een indicatie hun eetpatroon kunnen verbeteren.
Die "moeite met accurate metingen" komt doordat de wijzigingen in de bloedsuikerspiegel sneller waar te nemen zijn in het bloed dan via de methode die Abbott gebruikt. Die methode zal steeds achterlopen op een prik in de vinger.
Hier hetzelfde! Mocht dit inderdaad net zo goed gaan werken als een FSL sensor, ben ik om en stap ik over naar een iPhone met Apple Watch.
Een meter die bruikbaar is voor diabetici zou geweldig zijn. Voor de rest zou het wellicht al waarde bieden als de trend in bloedsuikerspiegel zichtbaar wordt. Eventueel waarschuwen voor een ongezonde ontwikkeling ter voorkoming erger.
Als je op Google Scholar naar zulke optische glucose meters zoekt, dan kom je tegen dat ze niet erg exact zijn, en hooguit als een soort vermakelijke gegevens voor sporters gebruikt kunnen worden.

In 2019 al eens opgezocht, toen ik een bedrijfje tegenkwam die een horloge met zo'n functie op de markt wilde brengen.
Dat is precies waar Apple op hoopt, trap er niet in zou ik je met klem willen zeggen. En laat je altijd adviseren door een arts.

Ja er is zoiets als infrarood spectometrie.
Nee, dat ga je met een smartwatch die non-invasief, maar wel door de huid heen moet meten, nooit met de nauwkeurigheid die je wilt, bereiken. Verre, verre van.
Daar heb je toch echt hele goede sample preparatie voor nodig, zodat je niet per ongeluk eiwitten meet bijvoorbeeld i.p.v. glucose.
Ze zullen wel met de magische toverstaf 'machine learning' gaan zwaaien. Handig zo'n zwarte doos wel, waar je overal de schuld van kan geven.
Rant off. |:(
Interessante ontwikkeling, maar ik vraag mij wel sterk af, of en hoe zij dit goedgekeurd gaan krijgen bij de FDA. Het wordt met dergelijke sensoren geclassificeerd als medisch hulpmiddel. Iets waar je niet zomaar de markt mee op kan.
Maar huidige Apple Watches hebben ook hartslagsensoren die je waarschuwen bij een onrgelmatige hartslag. Wordt dat dan niet gezien als medisch hulpmiddel?
Jawel. De Apple Watch 4 was 1 van de eerste consumenten wearables die een FDA approved ECG functionaliteit had. Dat was redelijk baanbrekend, maar het laat dus wel zien dat Apple sowieso de capaciteiten en ambities heeft om deze kant op te bewegen.
Dat de ecg functionaliteit goedgekeurd is, is zeker een prestatie van niveau. Maar hartritme informatie vergaren mbv infrarood kan inderdaad behoorlijk accuraat en betrouwbaar gemonitord worden, maar voordat de complexe algoritmen goedgekeurd zijn om te melden aan de gebruiker dat er actie nodig is ivm bloedsuiker, dat is volgens mij echt van een andere orde. Vermoedelijk duurt de goedkeuring en het bewijsbaar aantonen van correcte functionaliteit langduriger dan het daadwerkelijke engineer proces. Maar als hen dit lukt binnen een jaar zou ik dat zeer imposant vinden. Apple kan nog wel eens een hele grote speler gaan worden in de health care, iets waar Philips alleen maar van kan dromen vrees ik..
Nu ja, hier gebruiken ze ook een aardig algoritme om Atriumfibrilleren te detecteren, ook dat is niet heel straight forward een infrarood signaal uitlezen.
Maar wat adviseert het device dan? Ga naar een medisch specialist als er een ritme stoornis gedetecteerd wordt? Of kan deze zelfs in gevallen van nood hulpdiensten inschakelen?
Het ligt wel iets anders als het device meld dat je actie moet gaan nemen middels een injectie. Of een onderhuidse pomp aanzet.

Voor ecg informatie kan ik mij nog goed voorstellen dat er naar een pulse treintje wordt gekeken en dat daar een bepaalde interval bij hoort, maar voor bloedsuiker is dat voor mij i.i.g. veel meer abracadabra. :)
De Apple Watch waarschuwt en adviseert je een arts te raadplegen. Ik denk dat ze bij glucose meting de Apple Watch ook niet zullen markten als een device om betrouwbaar je bloedsuiker te meten als indicatie voor insuline spuiten ofzo.

Maar voor mensen met type 2 of in de risicogroep daarvoor kan zo'n Apple Watch je wel bewust maken van de problemen in je eetpatroon bv.
De Apple Watch waarschuwt en adviseert je een arts te raadplegen. Ik denk dat ze bij glucose meting de Apple Watch ook niet zullen markten als een device om betrouwbaar je bloedsuiker te meten als indicatie voor insuline spuiten ofzo.
Daar maak je nogal een aanname. In het geval van Afib is dat inderdaad wat ze doen: neem contact op met een specialist en laat die persoon je onderzoeken. Ik kan me voorstellen dat in het geval van bloeddruk ze hetzelfde zullen doen. In het geval van bloedsuikerspiegel kunnen ze ook adviseren gewoon de geijkte methode te volgen. Wat de watch dan voor heeft is dat het continue kan meten. Ik denk niet dat ze prik advies gaan geven.
Bloedsuiker via sensor meten word al lang aan gewerkt, zoek maar op google naar light glucose sensor. In theorie kan het dus best maar de praktijk is altijd iets anders. Waar ik op toe wil komen, net zoals bij bloeddruk of ECG zijn die sensoren bijlange niet accuraat genoeg om dit on the fly te doen, het zal dus stil zitten zijn, niet bewegen, niet praten dus zeker niet continu.

Daarnaast verwacht ik inderdaad geen cijfer, eerder iets in de trend van u bloedsuiker is normaal, verhoogd of verlaagd, net om te vermijden dat Diabetici dit gaan gebruiken. Het is al lastig genoeg om dit zuiver optisch te gaan meten laat staan het altijd met zekerheid te kunnen zeggen, wat als er wat vuil op de sensor zit, wat als daardoor een fout resultaat getoond word, wat als er daardoor ook maar 1 diabetici overlijd? Dat risico gaan ze echt niet nemen.

Je zal dit eerder moeten zien om sneller onbekende diabetici op te sporen maar dat kan veel gemakkelijker, stuur gewoon heel de bevolking ieder jaar 3 test strips op, even contact met de urine en je zal sneller en goedkoper opsporen. Maar daar verkoop je geen dure gadgets mee natuurlijk en mogelijks, wie weet, worden die dingen uiteindelijk accuraat genoeg.

Beste aan die smartwatches is eigenlijk nog een SOS functie, veel goedkoper dan de SOS knoppen met dure abbonementen die men nu verkoopt aan oudere mensen die nog thuis wonen (bv voor als men gevallen is thuis en niet meer recht geraakt)
Dat zeg ik toch :? Dus de meting is een indicatie en geen advies voor spuiten.
Als huisarts zie ik af en toe mensen op mijn spreekuur hiermee. Helemaal prima en leuk!
Ah interessant! Dit biedt de mogelijkheid voor wat vragen welke vanuit de praktijk beantwoord kunnen worden. :)

Komen er dan nu (meer) mensen op spreekuur opdat hun device dat advies heeft gegeven? Waarbij de volgende vraag opkomt, zorgt het daadwerkelijk voor een tijdigere diagnose in geval van ritme stoornissen of heeft een cardioloog het nu drukker met een groter aantal doorverwijzingen van potentiële patiënten welke eigenlijk niets mankeren of is de detectie dusdanig accuraat dat mensen echt geholpen zijn met een vroegtijdige diagnose?

En voor mijn beeldvorming, bent u een Apple predikant of staat u er net als ik 'neutraal' in?
Alleen hoeft philips daar niet van te dromen, philips IS al een hele grote speler in de healthcare.
Philips slaat wel vaker een gelegenheid over door een gebrek aan visie. De MP3 speler met harde schijf en een online store was een idee van Tony Fadell, Chief Technology Officer en Director of Engineering bij Philips, en later Vice President Philips Strategy & Ventures gaf leiding aan digital audio strategy bij Philips. Zijn idee voor deze MP3 speler vond geen vruchtbare grond bij Philips, en hij begon voor zichzelf. Vond geen interesse voor dit idee totdat hij in contact kwam bij Apple.
Zonder de iPod was Apple nooit geworden wat ze nu zijn.
Correct. Werkt erg goed, ik maak daar gebruik van mijn boezemfibrilleren in de gaten te houden.
ECG hebben ze laten keuren.

De zuurtstofmeter niet, maar daar staat dan ook “niet voor medisch” ofzo bij.
Dat is ze dus duidelijk wel gelukt: https://www.accessdata.fd...ocs/reviews/DEN180044.pdf
Blijkbaar is er wel zoiets als een goedkeuring medisch apparaat voor "over-the-counter use".
Bizar die snelle vooruitgang, Apple blijft maar gaan met hun Watch
Lijkt mij inmiddels geen gadget meer maar de telefoon van de toekomst
Wat mij betreft is het dat al… bijna. Ik zou liever een Apple Watch (cellular) gebruiken voor on the go en een iPad op locatie voor de functionaliteit die ontbreekt. Die functionaliteit heb ik namelijk niet nodig onderweg; is voornamelijk afleiding.
Echter is de camera op m’n iPhone voor mij echt onmisbaar on the go. Dus daar zouden ze dan een goede oplossing voor moeten bieden; kunnen filmen en fotograferen met de Watch. Ik zie alleen nog niet hoe dát ergonomisch prettig wordt.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 3 mei 2021 18:44]

Dat wordt de AR-bril misschien?

Beetje SciFi gedacht, wellicht.

Ik kan ook niet wachten tot 1 van onze Nederlandse providers Watch-ondersteuning biedt. Lekker telefoon thuislaten.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 3 mei 2021 18:28]

Qua acceptatie van de bril, door de omgeving, kan ik me voorstellen dat een eventuele camera niet door de gebruiker te bedienen zal zijn op een bril. Denk aan de restaurants die destijds Google Glass weerden.
Zou het nog steeds zo'n ding zijn in 2021 als in 2012? Destijds waren we nog niet half zo gewend aan smartphones (dat was het jaar van iPhone 5!), technolgoie en al helemaal niet aan AR.

Intussen heeft technologie een flinke stap gemaakt, we doen alles op de smartphone, met biometrische sensoren en we hebben qua AR de Pokemon Go-rage meegemaakt.

Dus wellicht ligt de acceptatie al hoger? En sowieso, als kwestie van etiquette, in een restaurant zet je dan toch met goed fatsoen je AR-bril af. Net zoals dat je aan tafelt in een restaurant niet uitgebreid gaat zitten bellen.

Het zou kunnen hoor, dat je niet zelf een foto kan maken. Het lijkt me onwaarschijnlijk en de eerste feature van een jailbreak.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 3 mei 2021 19:09]

Ja Apple Watch is echt een waanzinnig goed product. Ik schaf er zelfs bijna een Iphone voor aan om zo het maximale eruit te halen.
als dit betekend dat mensen met suikerziekte minder of niet meer hoeven prikken is dit erg goed nieuws.
Voor type 1 gaat dit nog geruime tijd niet bruikbaar zijn om medische beslissingen op te baseren lijkt me; daarvoor moet je nu nog bij de FGM/CGM blijven waarmee je ook al veel minder hoeft te prikken.

Voor type 2 en MODY-varianten lijkt het me wel breed toepasbaar als het tenminste redelijk accuraat kan zeggen of je buiten je streefwaarde zit. Daarnaast kan het helpen bij preventie en detectie; ipv dat mensen er lang mee door blijven lopen zonder diagnose.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 3 mei 2021 17:41]

dit is een goede ontwikkeling natuurlijk.
ik denk dat we steeds meer vast kunnen gaan stellen via een horloge. En scenarios waarbij je horloge of telefoon waarschuwt voor een ziekte die je misschien hebt zoals in bepaalde films klinken steeds minder ver weg.
Er gaat in de toekomst heel veel geld verdient worden aan medische data. Google, Apple en anderen zetten al groot in op deze ontwikkeling.
Ik denk niet dat Apple radicaal zijn verdienmodel gaat omgooien en opeens persoonlijke data gaat verkopen.
Apple zit in de "products and services" business. Vooral dat laatste wordt voor Apple (en voor veel andere bedrijven) een steeds belangrijker verdienmodel. Een Iphone kun je maar 1x verkopen, maar de services (met bijbehorende abonnementen) die er op draaien (App store, Apple Music, TV e.d.) daar verdien je pas echt aan. Die genereren namelijk constante inkomsten. Dus de data die al die sensors opleveren (en dat worden er ieder jaar meer) kun je o.a. voor AI toepassingen gebruiken en ook voor bepaalde services in de toekomst. Bijvoorbeeld; het remote monitoren van patiënten en ouderen. Daar kun je best een service omheen bouwen en dat gaat zeker gebeuren. Zo zijn er nog wel meer toepassingen te bedenken.

Wat betreft de data het hoeft niet te betekenen dat Apple die gaat verkopen. Die kan anoniem verwerkt worden en ook prima binnen de eigen cloud blijven.
Apple gaat daarmee dus een mooi marktaandeel tegemoet obv de mensen die engiszins goed bij hun hoofd zijn en geen medische info willen delen met advertisers.
Apple is een van de weinige die met Privacy by design werkt. Ze zullen dus nooit dit soort data doorverkopen.
Mijn horloge (withings scanwatch) en mijn telefoon vinden het laatst nodig om mij te waarschuwen dat mijn conditie achteruit ging. Wellicht wilde ik contact opnemen met een arts.

Blijkbaar was ik het afgelopen jaar
 • minder stappen gaan zetten
 • bij dezelfde inspanning een hogere hartslag
 • lagere saturation in de nacht
Rekening houden met een lockdown en thuiswerken doet hij nog niet maar toch
Apple kennende worden het sensoren die waardes zal gevend die extreem dicht tegen de realiteit aan zullen zitten. Het maakt mij toch wel heel erg nieuwsgierig wat hier uiteindelijk van terecht gaat komen.
Rockly wil via een merger met SC Health corp (NYSE: SCPE) publiek gaan.

inffo: https://www.nasdaq.com/ar...er-quick-facts-2021-03-19
Ik zie een groot potentieel naar verzekeringsmaatschappijen dat zij de data gebruiken om te kijken of de diabeet zich wel degelijk aan de regels kan houden. Zo niet, de kosten realtime te verhogen. 8)7
nah, laat mij maar gewoon de Guardian 3 gebruiken in samenwerking met de g760 met de smartguard functie. werkt veel soepeler en zal ook nog eens meer accuraat zijn!

EDIT: ik hierbij van uit dat de bloedglucose meter niet eleke 30 seconden een glucose meet en dat de sensor niet onderhuids zit zoals de hierboven genoemde free style libre en guardian sensor.

[Reactie gewijzigd door yannickbetten op 3 mei 2021 16:09]

Dat is ook niet zo moeilijk. Het eventuele apparaat van Apple is er nog niet eens :+
Die guardian sensors zijn echt waardeloos, hehe. Dexcom G6 is oneindig veel beter en met betere pompen (eg: T:Slim X2 met ControlIQ) te koppelen. :)
Op dit wachtte ik maar m'n Apple watch barstte 4 weken geleden :(
Dus inmiddels al de huidige versie.
Kan altijd volgend jaar verkopen de 8 komt pas volgend jaar september, we krijgen dit jaar eerst nog de watch7.
ziet er dus naar uit dat de watch7 deze feature dus nog niet gaat krijgen
Nee in 2022 pas zegt iculture die heeft ook een artikel

https://www.iculture.nl/n...watch-2022-glucosemeting/

Dus dat zal dan wel pas voor de watch8 zijn.
Wilde er dit jaar eentje kopen, nog maar ff genieten van mijn fitbit dan maar haha. Vind deze feature namelijk wel echt heel tof.
Inderdaad zeker toffe feature, ik ben van de Watch 2 naar de 5 gegaan.
Dus ik zit sowieso pas volgend jaar op de Watch8, elk jaar of 2 vervangen is niet nodig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee