@Queenfanmichel:
Op de teksten van consuwijzer mogen en kunnen geen rechten aan ontleent worden!
Voor de juistheid van de teksten moet men de wetboeken en de Europese Richtlijn zelf erbij pakken en die raadplegen.
Wat consuwijzer doet is de teksten vereenvoudigen om het voor de leek begrijpbaar te maken, maar daardoor worden de wetsteksten wel veranderd. En dat is onacceptabel.
Daarnaast heeft consuwijzer maling aan de werkelijke wetsteksten en geeft men de teksten weer zoals zij het liefste zouden zien.
De fabrikant heeft daardoor geen wettelijke plichten, zoals de verkoper wel heeft.
Klopt dus niet.
In de Europese richtlijn staat immers:
Artikel 6
Garanties
1. Elke garantie is juridisch bindend voor degene die haar biedt, volgens de in het garantiebewijs en in de daarmee samenhangende reclame vastgestelde voorwaarden.
Het volgende punt:
Een voordeel van garantie is dat u niet hoeft aan te tonen hoe het product is kapot gegaan. Stelt de verkoper of de fabrikant dat u het product zelf kapot hebt gemaakt?
Klopt ook niet. Dit heeft consuwijzer zelf verzonnen.
Hoeven wij geen gehoor aan te geven.
Bij het recht op een deugdelijk product geldt dit alleen voor de eerste zes maanden na aankoop. Daarna moet u wel zelf bewijzen dat er sprake is van een ondeugdelijk product.
Klopt ook weer niet.
De wet spreekt niet over dat een product "goed" of deugdelijk moet zijn, maar spreekt over dat de zaak aan de overeenkomst moet beantwoorden.
Dus het product moet volgens de koopovereenkomst zijn.
Koopt men een defect product en men wist dat voor de koop, dan kan er nooit spraken zijn van een goed werkend product.
Mijn tip: vergeet aub consuwijzer en raadpleeg alleen de wetsteksten en de Europese richtlijn zelf.
Zo schrijft consuwijzer ook:
Veel consumenten denken dat zij standaard recht hebben op twee jaar 'garantie'. In de Europese Richtlijn Koop en Garantie is inderdaad een wettelijke termijn van twee jaar opgenomen. Dit is een garantietermijn die als minimum is voorgeschreven aan de lidstaten van de EU.
En dat is de grootste leugen die er bestaat.
Artikel 3
Rechten van de consument
1. De verkoper is jegens de consument aansprakelijk voor elk gebrek aan overeenstemming dat bestaat bij de aflevering van de goederen.
2. In geval van gebrek aan overeenstemming, heeft de consument het recht dat de goederen kosteloos door herstelling of vervanging in overeenstemming worden gebracht, overeenkomstig lid 3, of dat de prijs op passende wijze wordt verminderd of dat de koopovereenkomst met betrekking tot deze goederen wordt ontbonden, overeenkomstig de leden 5 en 6.
[...]
Artikel 5
Termijnen
1. De verkoper is aansprakelijk krachtens artikel 3 wanneer het gebrek aan overeenstemming zich manifesteert binnen een termijn van twee jaar vanaf de aflevering van de goederen. Indien voor de uitoefening van de in artikel 3, lid 2, vermelde rechten in de nationale wetgeving een verjaringstermijn geldt, kan die niet verstrijken binnen een periode van twee jaar vanaf de aflevering.
[...]
Oftewel: die twee jaar is de verjaringstermijn voor de verkopende partij voor zijn aansprakelijkheid op de non-conformiteit, dus dat het product niet volgens de koopovereenkomst zou zijn.
Dus dat consuwijzer schrijft dat die twee jaar een garantietermijn die als minimum is voorgeschreven aan de lidstaten van de EU, is dus een zeer grove leugen dat door consuwijzer beweert wordt en daarmee de consument en ondernemers op het verkeerde been zet.