'Apple watch met lte-chip komt voor eind 2017 op de markt'

Apple gaat volgens insiders voor het eind van dit jaar nog een Apple Watch uitbrengen die uitgerust is met een lte-chip. De wearable zou daarmee kunnen functioneren zonder een gekoppelde iPhone binnen handbereik. De chip zou geleverd worden door Intel.

Dat zeggen 'mensen die bekend zijn met de zaak' tegen Bloomberg. Met een eigen verbinding met mobiele netwerken zou de Apple Watch zelf bijvoorbeeld muziek en apps kunnen downloaden. Het bedrijf zou al in gesprek zijn met telco's in de VS maar ook in Europa. Toch staat de release van het apparaat niet vast. Niet alleen omdat het om uitspraken van anonieme bronnen gaat en niet om Apples eigen uitspraken, maar ook omdat een dergelijk ontwerp al eerder door Apple uitgesteld zou zijn wegens tegenvallende accuduur.

Hoewel Intel al eerder het binnenwerk voor iPhones heeft geleverd, was deze taak van oudsher altijd voor Qualcomm weggelegd. Apple neemt nu afstand van dat Qualcomm dankzij de gerechtelijke strijd die tussen de twee woedt. Apple beschuldigt Qualcomm ervan misbruik te maken van zijn machtspositie op de markt voor socs.

De tweede versie van de Apple Watch, de Series 2, kreeg vorig jaar al een gps-chip mee zodat in ieder geval voor locatiebepaling de iPhone niet meer nodig was. Daardoor kunnen gebruikers bijvoorbeeld hardlopen met de Apple Watch maar zonder de iPhone.

Apple Watch Series 2

Door Mark Hendrikman

Redacteur

05-08-2017 • 11:08

102 Linkedin

Reacties (102)

102
95
45
9
0
45
Wijzig sortering
De wearable zou daarmee kunnen functioneren zonder een gekoppelde iPhone binnen handbereik.
Apple Watch functioneert toch al prima zonder iPhone? Ik denk dat men bedoelt dat de AppleWatch dan zelfstandig online kan en evt kan bellen?

Het zou in elk geval zeer tof zijn om met die AirPods icm een AppleWatch te kunnen bellen. Heb je ook echt helemaal geen iPhone meer nodig :D

[Reactie gewijzigd door Menesis op 5 augustus 2017 11:48]

Ik had WiFi wel fijn gevonden. Ik zie m'n Apple Watch echt nooit verbonden met WiFi als m'n iPhone out of reach is.
Komt wellicht ook door gebrek aan 5 GHz.

Nee. De Apple Watch. Het is leuk maar niet meer dan dat.
WiFi netwerk verwijderen en opnieuw toevoegen heeft mij geholpen... ff Googlen op het issue, dan vind je de juiste stappen in de volgorde die je moet uitvoeren...

Na deze acties zag ik dat tijdens het zeldzame moment dat mijn iPhone geen Bluetooth bereik had het opnieuw toegevoegde WiFi netwerk gebruikt om te verbinden met de iPhone.
Thanks, ik za het eens proberen, hier staat het uitgelegd.
Zitten inderdaad nog wel wat beperkingen aan. Ik heb thuis een 2,4/5 Ghz netwerk met dezelfde SSID... ik weet niet of ie dat snapt.
Maar kan de Watch dan zelfstandig via het wifi-netwerk informatie binnen hengelen? Mijn Wach kan (indien buiten iPhone bereik, maar binnen wifi-bereik) wel services van Apple gebruiken (bijv iMessage), maar geen e-mails, nieuwsberichten etc binnenhalen.
Dank, dan werkt het bij mij dus wel zoals het zou moeten. Als ze dit nu zouden aanpassen (dus alle apps op je Watch kunnen gebruikmaken van wifi), zou ik een eigen LTE-verbinding voor de Watch al veel minder hard nodig hebben.
Ja, ik zou het wel handig vinden voor whatsapp en bellen. Je kunt je iPhone thuislaten vanwege de GPS maar als je tijdens je training moet bellen dan hang je. En dus neem je je iPhone toch mee en had GPS als functionaliteit weinig zin.
Er komt dit jaar wellicht ook een andere form factor voor de Apple Watch. Dit kan betekenen dat er misschien een ronde uitvoering komt maar het kan ook betekenen dat de Watch dunner wordt. Nog iets meer dan een maand wachten tot de aankondiging in september.
Bron: https://9to5mac.com/2017/...r-apple-watch-series-3-2/
Een ronde vorm komt er zeker niet. Een ronde vorm is onhandig voor tekst en maakt het ook moeilijk om een onderscheid te maken tussen smart watch en normale horloge. De Apple Watch heeft door zijn vorm een eigen identiteit die hem makkelijk herkenbaar maakt. De Apple Watch is de meest verkochte smart watch dus ik zou het zeer vreemd vinden moesten ze de vorm overnemen van smart watches die amper verkopen.
Je klinkt als een praatpop voor de Apple marketingafdeling. Dat soort dingen roepen ze altijd. Dat kleinere iPhone scherm was ook het perfecte formaat en waarom zouden ze met een grotere komen? De concurrenten verkochten er niet zoveel.

Probleem met de vierkante Apple watch is simpelweg dat hij in de ogen van veel mensen foeilelijk is(bekijk Twitter eens, de vele techblogs erover, de comments erbij etc en dat zijn vaak zelfs Apple-gebruikers) en daarom geen optie is. Een ronde smartwatch naast de vierkante vergroot de markt. En ik vermoed dat deze veel beter gaat verkopen. Veel watches en het menu met die bolletjes lijken er al voor gemaakt.

De LTE feature komt ook van andere smartwatches overigens.
Je kunt het ook zien als dat ze ipv de vorm van een goedkope Casio, de vorm van een wat meer stijlvolle Breitling krijgen. :)
Stijlvol willen lijken?

Persoonlijk vind ik de Apple Watch er echt plastic fantastic uitzien, foeilelijk. vind het echt jammer dat er geen mooie volledig alternatief is die met mijn iPhone kan voor een redelijke prijs.

[Reactie gewijzigd door phoenix2149 op 6 augustus 2017 22:14]

Je bedoelt de aluminiumversie neem ik aan? Ik ben het met je eens dat het er goedkoop uitziet, maar plastic zeer zeker niet.

De RVS versie daarentegen ziet er zeker stijlvol uit met de juiste bandjes, voor iedere gelegenheid is er wel eentje te vinden :]
Tja blijkbaar weet jij niet wat stijlvol is. Kijk naar mensen die wel stijlvol zijn; bijvoorbeeld modeontwerpers en je zal merken dat zij massaal voor Apple Watches kiezen. Maar ja stijlvol en Tweakers dat vloekt natuurlijk.
Ik ben benieuwd hoe ze het energieverbruik van het modem onder controle hebben gekregen.

Zouden ze misschien alleen LTE ondersteunen en niet terugvallen op 3G of 2G? Als het alleen nodig is voor data met beperkte toepassing kom je daar misschien wel mee weg. Voor bellen, waar je een robuustere verbinding nodig hebt die moet kunnen terugvallen op oudere standaarden in geval van gebrekkig bereik, zal het dan niet werken.
Ik vermoed door toepassing van LTE-M cat. 0 (half duplex 1 Mbps) en/of NB IoT. Beide maken deel uit van de 3GPP standaarden, zijn meer dan voldoende voor de toepassing en erg energiezuinig.
LTE Cat-M2 is ook al gespecificeerd door de 3GGP in Release 14. Maximaile data-rate is daarmee 4Mb/s, meer dan genoeg om audio te streamen.
Ah, zoiets ja. 1Mbps is meer dan genoeg voor email, messaging, synchronisatie, navigatiekaarten downloaden etc. etc.
Maar net niet voor muziek streamen, ook lekker tijdens hardlopen of een mobielloos dagje.

@seapip in theorie heb je helemaal gelijk. Maar dan moet je wel tegen de maximale theoretische snelheid blijven, met weinig packet loss, en hou je nog weinig speling voor buffering (andere apps zullen ook nog een beetje data willen). En juist Apple zal niet graag teveel willen compromiteren op audio kwaliteit. Ideaal blijft hij in een iot-lte modus met de optie op te schalen naar een snellere categorie :)

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 5 augustus 2017 13:00]

Daar kan je makkelijk zat 96kbps muziek over streamen. Ja het is geen lossless kwaliteit maar als je moet kiezen tussen hoge kwaliteit muziek of een lange accu duur op een smartwatch is de keuze snel gemaakt immers hoort het overgrote deel het verschil toch niet of amper.
Het zou ook kunnen dat in het geval van streaming een snellere versie van lte gebruikt gaat worden
Er zijn al wel meer smartwatchen met LTE. Daar gaat het ook goed als het aankomt op batterij gebruik.

Persoonlijk denk ik niet dat LTE echt voor bellen wordt. Meer een data connectie.
Zou wel grappig zijn, zoals Michael Knight naar je auto bellen voor voice commands.

Ik ben niet bekend met smartwatches en het boeit mij eerlijk gezegd ook vrij weinig. Ik ben wel benieuwd wat het verschil in accuduur tussen een niet-LTE en een LTE model is van dezelfde smartwatch. Want 'daar gaat het goed als het aankomt op batterij gebruik' is iets compleet anders dan 'het toevoegen van LTE verkort de accuduur met 150%', om maar even een voorbeeld te geven.
Reeds beschikbaar! :D

Tesla Summon via Watch and Review:
https://www.youtube.com/watch?v=kAYtUOlkjI0

[Reactie gewijzigd door sarcast op 6 augustus 2017 18:22]

Een eigen verbinding met mobiele netwerken.. Moet er dan ook een simkaart in of moeten ze daar nog iets op verzinnen?
De functionaliteit van een simkaart wel (het ding heeft een IMEI nodig om zich te kunnen identificeren op netwerken), maar dat hoeft niet per se een verwisselbaar kaartje te zijn, of niet een kaartje dat per se door de gebruiker makkelijk te verwisselen is.
e-SIM net als de Samsung Gear 3.
Alleen heb je in Nederland helaas nog niks aan aangezien geen enkele provider het aanbied... Kantel punt zal wel weer komen als Apple er mee aan komt zetten.
Volgens de website van apple zou dit gewoon moeten werken hier in Nederland, bij alle drie de grote providers.

https://www.apple.com/ipad/LTE/
Goh, goed up to date: zelfs Orange Nederland wordt door Apple ondersteund. Hoe ze dat doen is mij een raadsel voor een overgenomen netwerk.

En wat kapitein187 bedoelt: of je in Nederland een e-sim kan laten activeren op je Nederlandse abonnement. En dan volgt vanuit de Nederlandse providers nog steeds een keihard nee. Als Apple er mee komt, dan zal deze kudde vast toch opeens mee gaan lopen.

Het bovenstaande rijtje van Apple gaat over abonnementen die je via Apple aansluit, waarna je via Apple toegang krijgt tot een buitenlands roaming netwerk. Apple sim tariefplannen zijn echter niet goedkoop! Daarbij krijg je dan toegang tot een gewoon 4G netwerk. Zelfs bellen via 4G zou met een headset via VoLTE mogelijk moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 6 augustus 2017 15:04]

Apple experimenteert al een tijdje met virtuele SIM kaarten. Grote kans dat ze zo iets in de Apple Watch stoppen. Een SIM kaart houder neemt nogal wat plaats in.
Experimenteren is al voorbij. In mijn iPad pro zit gewoon een Apple sim ingebakken en je kunt bijna overal ter wereld een dataplan afsluiten vanaf de iPad. Gelukkig kun je ook gewoon je eigen SIM plaatsen wat stukken goedkoper is.
Zeker nooit gehoord van een imei-nummer van de telefoon?
Al jouw hardware is persoonsgebonden. Of denk je dat je MAC adres hetzelfde is als een ip.
Apple sim. Virtueel dus.
Anoniem: 474132
5 augustus 2017 11:46
Hmz, ben geen horlogedrager maar dit maakt het wel interessanter om een Apple Watch te kopen.

Al heb ik mezelf wel voorgenomen geen Apple Watch te kopen zolang het schermpje niet 'always on' is. Wat dat betreft is dit een stap in de verkeerde richting; lijkt me dat LTE het accugebruik niet positief beinvloedt. Mogelijk wordt 'mobile connectivity' optioneel, vergelijkbaar met iPads.

Ben ook benieuwd of de schermtechnologie Micro Led ingezet gaat worden als opvolger van oled.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 474132 op 5 augustus 2017 12:27]

Ik heb nog nooit mijn Apple Watch aan hoeven te "tappen" of "klikken". Zodra je je pols richting je hoofd beweegt gaat het scherm aan.
Mijn ervaring hiermee is het tegenovergestelde; het horloge reageert niet goed op mijn polsbeweging. Ik heb van nood de Apple Watch nu zo ingesteld dat ik altijd moet tikken om t scherm te activeren. Prettig vind ik de Apple Watch dus niet wat dit betreft. Scheelt trouwens wel een hoop aan batterijverbruik ...
Wat vervelend. Bij mij werkt het juist ideaal! Misschien is er iets mis met de sensor? Al eens een andere Apple Watch geprobeerd?
Anoniem: 474132
@Cyw00d5 augustus 2017 14:05
Dat snap ik Cyw00d, maar het gaat er met een horloge ook om wat een ander ziet. Ik vind een zwarte rechthoek om mijn pols niet sierlijk.
Dat ben ik ook helemaal met je eens. Vind de apple watch uit ook een beetje vreemd en hoor van mijn collega's met een apple watch bijna allemaal dat ze mijn huawei watch mooier vinden. Die is always on en gaat makkelijk een dag mee. Zelfs op de felste stand.
Misschien is dit dan iets voor je:
https://www.kickstarter.c...-charging-sma/description

Sequent wordt een kinetische smartwatch zonder display, maar wel vibratie, hartslag, gps, beweging en natuurlijk de tijd (in ieder zone correct)

Ik heb zelf al gepledged; ik vind het een mooi horloge, en, het feit dat hij 'oneindig' mee kan gaan doet het hem voor mij.

[Reactie gewijzigd door twicejr op 5 augustus 2017 22:48]

Dit lijkt een handige feature, maar vind toch dat Apple eerst de focus op het complete OS moet houden, aangezien veel apps nog veel traag zijn. ;(
Ik heb sinds februari een Apple Watch Series 2 en ben nog erg blij met dat ding. Ik moet zeggen dat ik hem voornamelijk voor sporten (wandelen, hardlopen, krachttraining en zwemmen) gebruik maar ook voor veel andere zaken zoals het weer, snel mailtjes of berichten lezen, nieuws lezen, water inname bijhouden, wekker (wakker worden dankzij trillen), bijhouden van nachtrust met AutoSleep, klantenkaarten via de Stocard app, snelle dingen uitrekening met Calcbot, het gebruik van de timer (eitjes koken bijvoorbeeld), de stopwatch functie, boodschappenlijstje (Wunderlist) en de wallet functie (handig voor bioscoopkaartjes) en af een toe een spelletje (TriviaCrack of AtomicBox). :)

Kortom, ik gebruik de Apple Watch best intensief en voor veel meer zaken dan ik gedacht zou hebben. Bellen doe ik soms met de Apple Watch maar dan moet je weinig omgevingsgeluid hebben want een beetje drukte op de achtergrond zorgt al voor een onverstaanbaar gesprek.

Die LTE chip mis ik totaal niet. Je kan geen weer, mail, berichten of nieuws checken zonder je iPhone maar die dingen vind ik niet echt noodzakelijk. Het terugsturen van een berichtje of mailtje gaat nu toch niet (althans niet gemakkelijk daar dit Scribble functie nog niet in het Nederlands beschikbaar is).
Wanneer laad je dat ding eigenlijk op en hoe lang duurt het opladen ?
Ik denk dat de meeste hem 's nachts aan de lader leggen, ik wel in ieder geval, dat fungeert hij als wekker. Opladen van een Apple Watch gaat vrij snel, volledig vol duurt volgens mij iets van 2 uur.
Ik heb een originele Apple Watch, het opladen kost bij mij inderdaad maximaal 2 uur maar na een uur zit hij al voor 90% vol oid
Dat vind ik er dus zo vervelend aan. Als je hem 's nachts aan de lader hangt, kan je dus geen sleep tracking doen, dus moet je hem op een ander moment opladen. Anderzijds, als het opladen "maar" 2 uur duurt, valt dat best nog mee....
Ik laad hem op terwijl ik 's morgens onder de douche sta. Zo wordt je slaap getracked en je activiteit ook overdag.
Ik laad mijn watch om de dag op in de avond tijdens het tv kijken, of lezen etc. In minder dan 2 uur laadt die wel van 30% naar 100%.
Ik laad de Apple Watch altijd op als ik op sta. Dan moet ik toch douchen, aankleden, ontbijten etc. Tegen de tijd dat ik de deur uit ga doe ik hem weer om en kom ik de dag er makkelijk mee door. Wel helpt het als je de 12 Watt USB lader gebruik i.p.v. de meegeleverde 5W lader. :)
Jaren geleden, ergens in de hoogtijdagen van het Blackberry-tijdperk, heb ik eens een zgn. Phonewatch getest, gewoon omdat het kon. Dat bleek een brak ding en niet erg bruikbaar in de praktijk. Het concept spreekt mij echter nog steeds aan: Een mini telefoon voor om je pols, volledig zelfstandig functionerend als telefoon én horloge. Veel mensen dragen nu geen horloge en gebruiken hun telefoon als klok, maar dat is toch de omgekeerde wereld?!

Als tussenoplossing is wellicht een afneembaar element van de phone/smartwatch een idee, wat je er af kunt klikken als je wilt bellen of appen, maar dan ben je i.i.g. van die losse telefoon af!

How hard can it be?
Heb zelf een Gear S3. Fantastisch ding, kan er ook mee bellen zonder mijn telefoon bij me te hebben, zeer compact gebouwd met alle specs erop en eraan. Maar batterij is gewoon te klein om echt de smartphone te vervangen. Als je zo nu en dan gesprekken wilt beantwoorden, of het nieuws bekijkt, ben je om 14:00 al leeg.
Hoe krijg jij dat voor elkaar? Want de Gear S3 met e-sim is volgens mij alleen bij Vodafone Duitsland en andere landen mogelijk en niet Nederland.
Kan je er dan ook mee telefoneren? Zoniet vind ik er weinig "functioneren" aan.
Alle Applewatches kan je mee telefoneren tethered met een iPhone. Dus ja, goede kans dat je, met een dedicated LTE, untethered kan telefoneren.

Mensen kijken je alleen wel raar aan als je in je pols loopt te praten. Uit eigen ervaring... :)
Telefoneren wordt steeds minder belangrijk (is al voor velen erg onbelangrijk) en dat lijkt mij persoonlijk zeker voor dergelijke devices.
Telefoneren met een Apple watch kan maar je krijgt snel een lamme arm ervan (ik spreek uit ervaring). En je ziet eruit als een idioot, klaarblijkelijk komt alleen micheal knight ermee weg ;)

Het is vooral dat je niet meer in de buurt moet zijn van je iPhone of in hetzelfde WiFi netwerk. Daarmee wordt het meer een echt autonoom apparaat. Ik kan me dan voorstellen dat ik misschien wel Mn telefoon thuis laat als ik even snel een boodschap doe of zo :?

Ik hoop dan wel dat de Siri integratie met whatsapp beter gaat lopen, gewoon zoals op Mn telefoon nu (ideaal!). Daarvoor zou whatsapp wel een app voor Apple watch moeten maken

Voor tijdens het rennen zou het goed kunnen dienen om muziek te streamen ipv het downloaden zoals je nu moet doen.

Met zon esim; moet je dan een apart abonnement hebben of loopt het mee met je bestaande telefoon abonnement?

[Reactie gewijzigd door Spam op 5 augustus 2017 11:35]

Met zon esim; moet je dan een apart abonnement hebben of loopt het mee met je bestaande telefoon abonnement?
Dat hangt er van af wat voor abonnement je afsluit bij je provider. Je kunt met een esim precies dezelfde dingen als met een simkaart die je van je provider krijgt.
Telefoneren met Apple watch zonder iPhone maar met Airpods gaat perfect :)

Geloof dat er providers zijn die een 2de e-sim kosteloos of tegen een kleine vergoeding onderdeel laten zijn van je abonnement. Je deelt dan gewoon je data bundel
Telefoneren met een Apple watch kan maar je krijgt snel een lamme arm ervan (ik spreek uit ervaring). En je ziet eruit als een idioot, klaarblijkelijk komt alleen micheal knight ermee weg ;)
Niet noodzakelijkerwijs. Je kunt ook (draadloze) oordopjes of koptelefoon aansluiten op de Apple Watch.
Ja maar dan zie je er niet uit als Michael Knight. Tuurlijk is het prima om met Airpods te gaan bellen maar gaat dat ook daadwerkelijk zo werken?
Dat werkt nu al zo! Je kunt je (draadloze) oordopjes of koptelefoon op Watch aansluiten en op die manier bijvoorbeeld Siri bedienen, zinnen dicteren, muziek luisteren en telefoongesprekken voeren. Voor dat laatste heeft je Watch alleen (nu nog) een bluetoothverbinding met je iPhone nodig of een wifiverbinding (als je wifi-bellen hebt).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee