Apple presenteert watchOS 4

Apple heeft op de eigen ontwikkelaarsconferentie watchOS 4 gepresenteerd. De nieuwe versie van het besturingssysteem voor Apples smartwatch heeft onder meer informatie op kaarten die afkomstig is van digitale assistent Siri.

Siri heeft een eigen watchface op watchOS 4 en een tik op de bovenhoek geeft een nieuwe interface, met daarin kaarten van Siri met daarin informatie van onder meer het weer en de kalender. Daarnaast zijn er watchfaces van Toy Story-figuren en een 'kaleidoscope'-watchface' .

De interface voor Activities en Workouts hebben ook een update gehad en krijgen een nieuwe interface. Zo is het eenvoudiger geworden om meerdere workouts na elkaar te doen. Gebruikers kunnen bovendien informatie synchroniseren met sportschoolapparatuur met ondersteuning voor nfc. Volgens Apple kan wereldwijd 80 procent van de sportschoolapparaten via nfc gaan communiceren met de Watch.

Daarnaast wordt het mogelijk bepaalde workouts te koppelen aan bepaalde playlists, zodat gelijk muziek begint te spelen als gebruikers een workout starten. Apple brengt watchOS 4 later dit jaar uit voor alle bestaande modellen van de smartwatch.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

05-06-2017 • 19:29

43 Linkedin

Reacties (43)

43
42
31
5
0
6
Wijzig sortering
Wat is er nu eigenlijk echt nieuw of verbeterd? Een paar interface updates... het zou er nog aan ontbreken.

Mag ik concluderen dat de innovatie eruit is of houden ze alles achter voor een volgende hardware release die compleet anders werkt?
Vrij weinig. Nu denk ik ook wel dat er niet veel meer te doen is op de Watch.

Enige feature is ik echt mis, en die hopelijk deels opgelost wordt door de Siri watch face, is de juiste informatie op het juiste moment. En dan op mijn manier, niet die van Apple.
Als Siri zo slim is, dan weet ie dat ik niet met de auto ga. Dus 20 minuten voordat mijn trein gaat wil ik een melding van een perronwijziging of vertraging van de NS (niet van Apple Maps OV) bijvoorbeeld. Daarnaast moet je er ook op kunnen vertrouwen dat de melding correct zijn.

Ook zou je door deep learning de scene van je woning app willen ontvangen als je thuis komt in plaats van de algemene controls, zodat je met 1 tik je gewoonlijke scene kunt activeren. Eventueel zou je door een 3D touch/force press de controls kunnen oproepen wil je toch wat anders.

En ze zouden een Watchface composer app moeten ontwikkelen voor op de iPhone of Mac.
Vrij weinig. Nu denk ik ook wel dat er niet veel meer te doen is op de Watch.
Als ik zo lees wat er gewijzigd is, denk ik dat er vooral nog bijgeschaafd kan worden.
Veel features toevoegen is denk ik niet aan de orde.
Enige feature is ik echt mis, en die hopelijk deels opgelost wordt door de Siri watch face, is de juiste informatie op het juiste moment. En dan op mijn manier, niet die van Apple. Als Siri zo slim is, ...
Misschien moet Siri inderdaad nog net wat slimmer worden, dat hij dit doet. Uiteraard zal die initieel het moeten doen op de manier van Apple en zich gaandeweg aanpassen aan jouw situatie.
Dus 20 minuten voordat mijn trein gaat wil ik een melding van een perronwijziging of vertraging van de NS (niet van Apple Maps OV) bijvoorbeeld.
Perronwijziging kan ik weinig zeggen, dat speelde nooit waar ik treinde, niet in Tilburg met zijn 3 perrons, niet in Breda, niet in Eindhoven met 6 perrons en al helemaal niet in Venlo/Blerick, Roosendaal, Kruiningen, Goes of Vlissingen.

Maar vertragingsmeldingen van NS zou ik niet teveel van verwachten. 9 op 10 van de vertragingen werd dit op het station niet omgeroepen en ook niet op de borden weergegeven (want minder dan x minuten) maar kostte het me wel mijn aansluiting.

Ik ben blij dat ik tegenwoordig niet meer van het OV afhankelijk ben. Ik mis de overvolle, dampende bussen niet en ik mis de overvolle treinen als kiespijn (machinist besluit niet te vertrekken voordat minimaal de helft van de passagiers uitstapt want omdat de helft van een treinstel afgekoppeld wordt is er in het deel dat door moet gaan naar het volgende station onvoldoende plaats)

De enige trein waar ik sinds het einde van mijn studie in 1999 nog in zat, had een conducteur die de kaartjes knipte met een gaatjestang en reed ook niet elektrisch maar op stoom. Wel typisch overigens dat de laatste rit in 1992, die met stoomlok 01 1075 werd gereden, beter op tijd reed als alle voorgaande ritten sinds 1960.
Daarnaast moet je er ook op kunnen vertrouwen dat de melding correct zijn.
Apple Maps OV en anderen krijgen hun informatie ook gewoon van NS en als het daar al niet klopt, dan houdt het gewoon op.
Ook zou je door deep learning de scene van je woning app willen ontvangen als je thuis komt in plaats van de algemene controls, zodat je met 1 tik je gewoonlijke scene kunt activeren.
Dat is toch het punt van een smartwatch, dat deze zich aanpast aan de situatie. Anders kun je het net zo goed niet kopen.
En ze zouden een Watchface composer app moeten ontwikkelen voor op de iPhone of Mac.
Zodat iedereen zijn eigen watchface kan samenstellen. Goed idee.
Ik vermoed dat er ook enorm veel kleine tweaks in het OS zitten die het net wat mooier laten lopen van watchOS3, en sowieso kan er nog veel veranderen tot herfst 2017.

Grote afwezige tijdens de Keynote waren namelijk de geruchten over diabetes tracking en andere Health tracking met de Apple watch. Ik verwacht dat er in de herfst een aantal van dit soort features in losse bandjes of in een Apple watch 4 worden gepresenteerd, samen met nog veel meer software updates in watchOS4 die hier gebruik van maken. Kortom het is nog een work in progress volgens mij...
Het is natuurlijk een groot drama dit. Een product wat pas aangekomen is in de tweede generatie en nu al een compleet gebrek aan innovatie :(

Geef op z'n minst derde partijen de gelegenheid om een fatsoenlijke watchface te ontwikkelen zodat we niet als een stel schoolkinderen rondlopen met onze Mickey Mouse of Woody horloges.
Wat Apple moet gaan doen is Siri in Watch OS syncen met Siri op de telefoon. Als ik nu Siri op de Watch een vraag stel als 'Whatsapp... naar...' gaat dit niet, omdat er geen Whatsapp app is op Watch OS. Wat Apple zou moeten doen is zorgen dat Siri op de telefoon de opdracht uitvoert. Dit vind ik het grootste gemis nu.
Ik kan op mijn watch gewoon Whatsapp berichten beantwoorden met scribble ...
Beantwoorden maar niet zelf versturen ja. Ik heb het toch duidelijk over Siri? Ik bedoel dat ik niet zelf een bericht maar iemand kan sturen zonder dat diegene een bericht naar mij heeft verstuurd. Daarnaast moetsen er veel meer voorgeprogrammeerde antwoorden komen, als je namelijk een pushbericht via iMessage ontvang zijn er veel meer mogelijkheden dan via WhatsApp.

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 5 juni 2017 20:36]

Waar jij op doelt is rich notifications, waarin je een bericht terug kunt sturen. Wil je Siri gebruiken (wat @unreal0 zegt, dan heb je de app op de watch nodig die dit afhandeld. Alleen is Whatsapp te lui om een Watch app te maken waardoor je dat niet kunt. En dat is overigens ook de reden dat je niet meer dan 1 notificatie kunt zien op je Watch. Super onhandig.
Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? Ik krijg scribble maar niet werkend.
De scribble functie werk niet met alle laat varianten. Staat deze op NL, geen scribble, verzet je deze naar bijvoorbeeld EN dan wordt de scribble optie wel getoond ;)
Niets bijzonders, gewoon bij een binnenkomend Whatsapp bericht op reply drukken en dan op scribble.. gaat prima
Als je een serieuze vraag wilt stellen aan gebruikers van een Apple Watch dan moet je ze niet beledigen met woorden "lelijk wijven ding".
Maar om antwoord te geven op je vraag: nee.
Om je "vraag" te beantwoorden: Nee, Ik heb een Apple watch omdat ik hem mooi en functioneel vind. Functioneel omdat ik als hartpatient een van de meest nauwkeurige consumenten hartsagmeters permanent kan dragen.

Mooi omdat ik van electronica hou en veel apparaten binnen het Apple ecosysteem heb.

Daarnaast ben ik niet onzeker over mijn mannelijkheid en hoef deze niet te bewijzen met een "mannelijk" horloge.
Als je je veel zorgen maakt over het uiterlijk van een Smartwatch kan je nog
altijd een hoesje ervoor aanschaffen die het misschien wel naar jouw smaak aanpast

https://www.howtoisolve.c...f-case-2015-case-reviews/
Zou ideaal zijn, ook in combinatie met MacBook/iMac en iPhone.
Pfoe gelukkig hebben we daar geen last van op Android watches :+
Ben zelf fervent Android gebruiker maar op smartwatch gebied is Apple naar mijn mening op dit moment toch koning. De enige smartwatch die in de buurt komt is de Gear S3, maar die draait op Tenzen en heeft brakke app ondersteuning. De Apple Watch werkt imo een stuk soepeler en voelt completer aan dan de gemiddelde Android watch.

[Reactie gewijzigd door OmgItsKoen op 6 juni 2017 08:51]

Vind zelf Android zijn OS voor smart watches fijner, meer ondersteuning etc.
En zou ik Apple zijn smartwatch natuurlijk nooit met mijn (Android) telefoon kunnen gebruiken.
Klopt. Daarom heb ik ook geen Apple Watch 😎 Ben nog meer dan tevreden met mn Vivosmart HR van Garmin.
Dit werkt wel op een Android Wear smartwatch, het verbaasd me dat Apple nog niet een soortgelijke functie heeft toegevoegd.
Wat een geweldige nieuwe watchfaces zeg :(
Denken ze soms dat de gemiddelde apple watch gebruiker 12 is ofzo?
Uitgezonderd de Siri watchface natuurlijk ;)
Wat voor 'innovatie' zou er dan in moeten zitten.. iedereen is altijd bezig met dingen afzeiken om dat er een onbekend stukje magie verwacht wordt, en als de fabrikant daar dan niet mee komt is alles wat er wel is automatisch fout. Lijkt me een beetje onnozel om zo te blijven denken.
Hoezo? Ze brengen het als iets nieuws. Dan verwacht je iets nieuws, niet meer van hetzelfde toch? Geldt voor alle fabrikanten hoor. Gelukkig is dit slechts een software update en zijn er verder geen kosten aan verbonden maar toch teleurstelling als er niet iets met een wow factor bij zit. De Tweakers alhier hebben toch al wat ideetjes geopperd in die paar reacties.
Maar het was toch ook nieuws? En iets is toch ook nieuw als er geen Wow-factor bij zit?
Nu nog hardware die langer dan een dag op een batterijlading meegaat en dan kan ik eindelijk mijn Fitbit Surge vervangen :)
Gaat gewoon 2 dagen mee hier. Al sinds de eerste generatie.
Bij mij gaat hij makkelijk twee dagen mee dus geen probleem;)
Bij mij gaat deze makkelijk 2 dagen mee, vaak zelfs 3 volle dagen.
Ik heb een Series 2 42mm watch, en deze gaat mij 3 dagen mee. 's Nachts gaat hij uit want draag ik hem niet, maar ik haal perfect 3 dagen, 2 als ik hem vaak gebruik voor het sporten.
Gaat nu al twee dagen mee.
Ik zou willen dat ze wat doen aan de accu, ik kan ter nauwer nood er een dag mee om mijn pols lopen.
En als ik een app aan zet om te lopen, what ever app, dan is het horloge na 3 uur gewoon leeg :(
Dan zou ik eens even een afspraak maken met Apple. Mijne doet 2 dagen op 1 lading.
Domme vraag misschien, maar is nou ook de verwachting dat er in het najaar een nieuwe versie van Apple Watch uitkomt?
Het is alleen gepresenteerd, het is nog niet uitgebracht. (Lees de laatste zin van het artikel)
Edit: verkeerd begrepen

[Reactie gewijzigd door gjmi op 5 juni 2017 20:32]

Dat snap ik (ik zit te kijken naar de stream). Maar mijn vraag is domweg: is de algemene verwachting dat er naast een nieuw watchOS ook nieuwe hardware uitkomt?
Oeps, ik begreep je verkeerd
Nog even en ze hebben mij over gehaald om weer een horloge te gaan dragen! Die toy story poppetjes op je horloge geven je toch een lach op je gezicht als je er elke keer weer naar kijkt.
Ik heb een Apple Watch 2 sinds de release en naar mijn mening is er veel verbetering mogelijk op het gebied van berichtgeving. Op dit moment is het lastig om berichten te kunnen zien wanneer er meerdere tegelijk binnenkomen. Dan komt er eerst het logo van de app waar het bericht vandaan komt, gevolgd door het eerste bericht. Dit blijft open staan totdat je het sluit, wegveegt of het lang genoeg inactief is. Bij het sluiten of wegvegen wordt het bericht ook verwijdert uit het berichtencentrum en kan er soms dus een incompleet verhaal staan.
Om mijn pols gaat mijn Withings Steel HR ( http://tinyurl.com/jupnwxm ) 25+ dagen mee voordat hij weer opgeladen wordt dus het kan wel maar ja wat wil je dat hij allemaal kan doen. Ik ben teverden met deze en dat maar voor 199,99.
Meer een activity tracker dan een smartwatch. Ik vind dat een smartwatch op zijn minst een bericht moet kunnen terugsturen. Betaal dan liever 200 euro meer voor een Apple Watch, zeker als ik iOS apparaten zou hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee