bron: eigen ervaring met de active 2 met side loaded apps en andere firmware, de functies bestaan namelijk al lang.
ECG: er word een kleine stroom op de pols gezet, met de andere hand maak je contact met de aan/uit knop waardoor de stroom van de pols door de borstkas naar het andere hand loopt.
Voor zuiver ritmestoornissen zoals hartslagen die overgeslagen worden of wanneer het onregelmatig klopt is dit voldoende omdat je daarvoor enkel moet weten wanneer de puls gebeurd, het is echter ook het enigste waar men op controleert dus rekening mee houden dat alles behalve op alles controleert (idem bij Apple) Er zit veel te veel ruis op het signaal om het QRS complex te analyseren hoewel het soms wel zichtbaar is als er grote afwijkingen op zitten. (medisch gezien gebeurd dat met sensoren die met geleidende gel op specifieke plaatsen vast geplakt worden, daar kan je met een vinger en een horloge die tegen de huid zit niet tegen op)
In de praktijk levert het vooral ongeruste mensen op die héél slechte metingen hebben omdat ze totaal geen idee hebben wat ze doen of hoe het werkt.
De bloeddrukmeting werkt door met hoog detail onder licht de huid te bestuderen om zicht op de doorbloeding te krijgen, zelfde techniek waarmee heel accuraat de hartslag bepaald word maar voor bloeddruk gaat die meting een pak gedetailleerder kijken wat inhoud dat je compleet stil moet zitten, praten is voldoende om de "probeer het nog een keer" melding te krijgen. Het is dus zeker niet zo dat je continu bloeddruk metingen hebt, enkel wanneer je ze zelf uitvoert. Daarmee kan de horloge vooral bepalen wat de polsdruk is, het verschil tussen boven en onderdruk maar wat de boven en onderdruk juist is, daar heeft de horloge een referentiekader voor nodig. Dat wilt zeggen dat voor je dit kan gebruiken je een klassieke bloeddruk meter nodig hebt waarmee je samen met de horloge meermaals moet meten zodanig dat de horloge dat referentiekader heeft waarna de horloge het alleen kan.
Dat werkt vrij accuraat maar er zitten serieus wat beperkingen aan, zo kan de horloge enkel de bloeddrukmeting uitvoeren bij de persoon waarop hij ingeleerd is & zeer belangrijk, de horloge moet regelmatig opnieuw gekalibreerd worden tov een klassieke bloeddrukmeter, uiterst om de 4 weken (daarna weigert hij nog metingen uit te voeren). Een ander probleem is dat als de bloeddruk plots veel hoger of veel lager dan gewoonlijk zit de horloge er plots serieus naast durft zitten. Vermoedelijk omdat het referentiekader plots niet meer klopt, bijvoorbeeld omdat het bloed dikker is geworden wegens te weinig vochtiname.
In de praktijk als je dit wilt gebruiken dien je sowieso een deftige bloeddrukmeter aan te schaffen om de continue kallibratie uit te voeren, weten hoe deze te hanteren en kan je beter gewoon altijd die gewone bloeddrukmeter gebruiken, die komt niet klagen "meting mislukt probeer nog een keer", meet veel sneller, meet altijd accuraat, moet niet continu gekalibreerd worden en komt geloofwaardiger over bij de arts. Het enigste voordeel van de bloeddrukmeter in je horloge is dat je hem altijd bij hebt. Het is wel handig om alle bloeddrukmetingen bij te houden in de Samsung health app.
Edit: Nog vergeten toe te voegen, Samsung weigert tot hier toe de Samsung Health Monitor App (deze begeleid heel het kallibratie verhaal op de telefoon, niet te verwarren met de app op de horloge) uit te brengen voor niet Samsung telefoons waarbij het enkel uit de Galaxy store te halen is mits vrij gegeven in het land waar je zit en dus niet in de Playstore. Dat wilt zeggen zonder Samsung telefoon het tot hier toe onmogelijk is om de ECG/bloeddruk metingen te gebruiken tenzij je gaat sideloaden maar het sideloaden vereist dat eimand de APK aangepast heeft om controles eruit te slopen.
[Reactie gewijzigd door sprankel op 26 januari 2021 12:37]