Samsung mag software om bloeddruk te meten in smartwatches verwerken

Samsung mag een app om de bloeddruk van gebruikers te meten met smartwatches, breder inzetten. Het bedrijf heeft toestemming gekregen van de autoriteiten in Zuid-Korea om bloeddruktests op de Galaxy Watch Active 2 in te zetten.

Samsung heeft van het Zuid-Koreaanse ministerie van Voedsel- en Medicijnveiligheid toestemming gekregen om de Health Monitor-app ook te gebruiken voor bloeddrukmetingen. Dat kan met smartwatches die daarvoor geschikt zijn. Samsung wil de functie in het derde kwartaal van dit jaar uitbrengen voor de Galaxy Watch Active2.

Gebruikers kunnen hun bloeddruk meten door hun smartwatch eerst te kalibreren met een standaard bloeddrukmeter. Vervolgens kunnen ze met hun smartwatch en de Health Monitor-app direct hun bloeddruk bekijken. De smartwatch gebruikt de data die ook wordt gebruikt om de hartslag te meten, maar de software berekent vervolgens het verschil tussen de hartslag en de kalibratiewaardes om zo de bloeddruk weer te geven. Samsung zegt dat gebruikers hun smartwatch iedere vier weken opnieuw moeten kalibreren om tot de juiste waardes te komen.

Samsung waarschuwt dat de uitrol van de app afhankelijk is van toestemming per land. In principe is toestemming van de Zuid-Koreaanse autoriteiten voldoende voor een uitrol, omdat die hebben aangegeven dat de app voldoet aan alle criteria van conventionele bloeddrukmeters. In de toekomst zal Samsung de bloeddruktestsoftware beschikbaar stellen voor andere smartwatches.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

21-04-2020 • 09:08

79

Reacties (79)

79
73
25
7
1
18
Wijzig sortering
Als arts weet ik dat dit soort technieken totaal onbetrouwbaar zijn. Zelfs metingen met een gewone bloeddrukmeter waarmee in het filmpje gekalibreerd wordt is een grove schatting van de werkelijkheid.

We leven tegenwoordig in een maatschappij waarin alles maakbaar moet zijn. Zo ook onze gezondheid en veroudering. Het is onacceptabel dat we geen invloed kunnen uitoefenen. Dit soort gadgets spelen heel slim in op onze onzekerheid en angsten. Daar valt goed mee te verdienen.

Veel beter, ga wat meer bewegen. Rook niet. Eet wat gezonder, en zorg dat je geen overgewicht hebt. Dan hoef je niks te meten. ;)
En hoeveel mensen hebben onderliggende gezondheidsproblemen waar ze zich niet bewust van zijn? Fitbit heeft onder andere ook de feature dat ze je "relatieve" bloed-zuurfstofsaturatie kunnen meten terwijl je slaapt. De technologie is gebaseerd op dezelfde als die clipjes die ze op je vingertop zetten in het ziekenhuis, maar dan natuurlijk vele malen goedkoper. Ze erkennen ook dat het niet absoluut betrouwbaar is, en dat is ook waarom ze je alleen laten zien hoeveel variatie er op de zuurstofniveaus zit.
Op die manier kan niemand het gaan zien als een vervanging van zijn dokter, want ze zijn zich blijkbaar goed bewust van de beperking van de technologie en weten dus ook dat ze geen absolute waardes kunnen meten, maar als iemand slecht slaapt en bijvoorbeeld slaapapneu heeft kan het ding wel zeggen "hee je zuurstofniveaus schommelden heel hard vannacht, misschien moet je jezelf eens laten testen". Ik zie hier alleen maar het positieve van in? Dat is natuurlijk wel zolang bedrijven er verantwoordelijk mee omgaan, en zoals Fitbit de beperkingen van de technologie niet proberen te verbergen en het daardoor laten gebruiken voor dingen waar het echt niet geschikt voor is.

Zelfde met ECG-features in smartwatches zoals de Apple Watch; Die dingen werken eigenlijk alleen accuraat tussen bepaalde hartslagwaardes. Als de fabrikant hier verantwoordelijk mee omgaat en alleen de data gebruikt in situaties waar de metingen (waarschijnlijk, want 100% kan je dit niet garanderen) accuraat zijn, en gebruikers even kan pingen en zeggen "Hee... er is wat vreemds aan de hand met je hartritme. Bezoek eens een dokter." Daar kunnen levens mee gered worden. Arrhythmias zijn subtiel en vaak haast niet te merken, maar kunnen wel dodelijk zijn (e.g. Brugada Syndrome).

Zo lang die dingen je niet gaan vertellen om pillen te slikken en je gewoon doorverwijzen naar een dokter als ze mogelijk anomalieën zien, valt dit alleen maar toe te juichen toch?
Je gaat ervan uit dat je alles moet gaan behandelen als het van het normale afwijkt. Als je meer onderzoek doet, zul je ook meer vinden. Vraag is alleen of het altijd relevant is voor je gezondheid en met name ook voor je levensgeluk.
Ik ben tegen ongericht onderzoek, omdat je best wel vaak afwijkingen zult vinden. Dan heb je als arts (en ook als ‘patient’) plots een probleem. Je weet dat je ‘iets’ hebt wat afwijkend kan zijn. En nu? Deze wetenschap dat je mogelijk iets hebt maakt je over het algemeen niet gelukkiger. Heel vaak zijn deze toevallige afwijkingen niet belangrijk en zouden dat ook nooit worden. Je ‘slimme’ watch geeft aan dat je een enge ziekte hebt. Nu opeens moet je er wat mee.

De ‘number needed to treat’ is vaak heel erg hoog. Behandeling heeft soms ook negatieve gevolgen. Dit wegen is soms heel erg lastig.
Mijn Apple Watch heeft gemiddeld 3 dagen eerder door dat ik ziek word, dan mijn eigen lijf, want mijn gemiddelde rusthartslag kruipt dan met 5 tot 7 slagen per minuut omhoog. Achteraf had ik op die manier mijn Coronabesmetting kunnen detecteren en eerder in quarantaine kunnen gaan.

Wellicht moeten we die traceerapps gewoon laten zitten en iedereen met een goedkope hartslagmeter laten rondlopen. Als jij na een week je gemiddelde hartslag weet, dan wijkt die over een 24 uurs periode nauwelijks af.
Zit je er een dag boven: hoppa, blijf maar thuis en je hebt weer een dag of twee aan onbedoeld besmetten gewonnen.
Zelf heb ik een Garmin FR945. Inclusief saturatiemeter. Dit is echt zwaar onbetrouwbaar en zal het nooit gebruiken om ook maar enigszins iets van te interpreteren. Ik kan me niet indenken dat dit bij iemand wel het geval is. Zo kwam ik een item tegen over wearables met Sp02 meters i.c.m. corona... |:( 8)7 .
Deze technieken moeten echt veel verder ontwikkeld worden voordat je er wat mee kan. Het geeft nu alleen maar onnodige ruis.

Natuurlijk kan het handig zijn als het betrouwbaar is. Een arts kan op basis van betrouwbare meting de situatie beter inschatten. Alleen als je al weet dat er nu veel meetinstrumenten zijn die niet betrouwbaar zijn, dat je al aan het roeien bent met de riemen die je hebt, dan zijn dit soort snufjes echt aanfluitingen.

Ik wil nogmaals benadrukken wat @honey ook zegt. Het allerbelangrijkste wat je kan doen is gezond eten, voldoende bewegen, niet roken, beperkt drinken.

Voor iedereen die zegt, wat een dooddoener. Je werkt klaarblijkelijk niet in de zorg, je werkt niet met patiënten.

Als laatst heb je nog de chronische patiënten, natuurlijk zou het fijn als deze gemonitoort kunnen worden. Progressie wat er wordt geboekt bij DM1 is perfect. Zelfregulerend systeem wat de bloedsuikerspiegel regelt. Alleen besef je wel dat ze hier al jaren mee bezig zijn. Ondanks alle huidige technologie dat we niet eens in staat zijn om hele basale dingen goed te meten. Als er iets gemeten moet worden, moet je specifiek meten. Alleen bij deze doelgroep is het al helemaal van belang, dat je werkt aan je eigen gezondheid. Hier zie je het zo vaak mis gaan. De maagzuur patiënt, die wil een pilletje om het te stoppen. "Een vriend zei me dat hij dat ook had en met een pilletje was het voorbij". Zo werkt het niet. Je kan niet 3 blikken energiedrank drinken, liters koffie, bakken suikers eten en de frituurpan aflikken. En dit geldt voor zo veel chronische aandoeningen. IBS is nog zo een voorbeeld. Mensen weet echt waar niet wat gezond eten is. Iedereen die zegt dat het een dooddoener is heeft echt geen idee. Het is niet voor niets dat de top 5 doodsoorzaken welvaartsziektes zijn.

Daarnaast is het gevaar bij chronische patiënten dat ze in hun klacht gaan leven. De klacht domineert vaak het leven van de patiënt. De informatie geeft dan geen geruststelling, maar onrust.

Van mezelf weet ik dat ik een te hoge bloeddruk heb. Maar die meet ik zelden. Ik weet hoe het voelt als deze te hoog is. Alsnog meet ik het niet om het te controleren. Wat ik ga doen is op een matje zitten, ontspannen, ademhalingsoefeningen. Tijd voor mezelf om mij tot rust te brengen.
Waarom gaan mensen, en jij ook jammer genoeg als arts, altijd voorbij aan de mogelijkheden die dit biedt voor mensen die wél ergens last van hebben?

Laatst was er een artikel (weet niet of het op Tweakers was) over de mogelijkheid om je zuurstofverzadiging te meten met de Apple Watch. En iedereen maar weer klagen hoe onnodig dat allemaal wel niet was. Maar het is juist fantastisch: voor bijvoorbeeld longpatiënten, maar ook om ongediagnosticeerde slaapapneu te achterhalen!

Ik vind deze medische functies juist het bestaansrecht van smartwatches. En uiteraard kun je gezond leven, dat zou altijd een streven moeten zijn. Maar je hoeft dan niet meteen dit af te schrijven.

Edit: Ik zeg dus niet dat medische apparatuur en huisartsen hiermee vervangen worden. Nogmaals: dat is niet wat ik zeg, noch wat ik zou willen beweren.

[Reactie gewijzigd door vickypollard op 25 juli 2024 01:32]

Als arts geeft ze juist het gevaar aan van het vertrouwen op deze technieken ten op zichte van specialistische apparatuur zónder diegenen met de vaardigheden om deze naar juistheid te interpreteren, terugvallen op de algorithmen en software door partijen die hierbij een verregaand commercieel belang hebben op voornamelijk geld en data.

Daarnaast geeft je lichaam zonder allerlei electronische toevoegingen ook veel aan, mits je ernaar luistert. Gezond verstand gebruiken kan ook geen kwaad.

Kortom: een groot deel van de features van zo'n smartwatch is natuurlijk gewoon marketingonzin, maar dat gaat Apple je niet vertellen.
Het gaat over Samsung, niet over Apple.

De hartslag features zijn voor zowel sporten als gezondheid zeker niet onzinnig. Ook de ECG is zeker zinvol, zo is een onregelmatige hartslag is moeilijk aan te tonen omdat het meestal weg is voor men bij een arts is, zo'n Apple Watch of iets soortgelijks kan op dat moment wel een registratie maken die gebruikt kan worden voor een eerste indicatie.
Ik zeg toch ook nergens dat wij met z'n alleen daar 100% op moeten vertrouwen en de huisarts maar aan de kant moeten schuiven o.i.d.? Of dat je maar helemaal niet meer naar je lichaam moet luisteren? De smartwatch kan een indicatie geven over een mogelijke afwijking. Het is dan uiteraard raadzaam om contact op te nemen met een huisarts. Dat lijkt me ook precies het doel van deze dingen.

Even een lijstje van mensen waarvoor deze functies interessant kunnen zijn, aangezien sommige Tweakers in een perfecte wereld lijken te leven:
  • Mensen met een reeds gediagnosticeerde aandoening waarbij monitoring handig is
  • Mensen die te koppig zijn om bij signalen van hun lichaam contact op te nemen met de huisarts, maar hierdoor over de streep getrokken kunnen worden
  • Mensen met een ondergediagnosticeerde aandoening (zoals slaapapneu) die daar nu dus wél achter kunnen komen
Zijn maar wat voorbeelden he.

[Reactie gewijzigd door vickypollard op 25 juli 2024 01:32]

Je argumenten zijn prima valide, echter zie ik hierin nergens terug dat het verdienmodel van een smartwatchmaker niet in het melden van je gezondheid ligt, en daarmee ik dit persoonlijk (subjectief, wellicht) afdoe als digitale kwakzalverij met een laag marketingpropaganda.

Het is niet alsof menig smartwatchfabrikant er direct bij gebaat is inzicht te geven in lichamelijke kwalen maar bij het afzetten van hun product en hun diensten, dat weer data oplevert voor gericht adverteren en al wat niet meer. Afgezien van het meten van afstanden en tijd zijn een groot deel van de gimmicks totale quatsch. Nogmaals, wel mijn mening.
Er is uiteraard een economische interesse bij deze fabrikanten. Maar zo heeft een leverancier van een professionele bloeddrukmeter diezelfde interesse ;) Uitgezonderd het dataminen uiteraard (hoewel die bij particuliere apparatuur steeds vaker terugkomt in de vorm van Health Manager apps e.d.)

Bovenstaande kan natuurlijk een positieve wisselwerking zijn, omdat in het geval van goede metingen ook de consument er iets mee kan winnen. Zelfs het dataminen zou voor het voeden van een algoritme nuttig kunnen zijn. Voor adverteren zou het inderdaad een eenzijdige win zijn.

Goed, volgens mij zijn we het inderdaad niet echt met elkaar oneens of zo, maar jij zit meer op het motief van de fabrikant en ik op de mogelijke baten voor de consument :)
Blijkbaar gaat het in de hele discussie alleen om of iemand het nuttig vind. Zo niet, komen er allerlei (drog)redenen waarom het niet goed zou zijn. Zoals bij veel discussies hier.

Jíj vind alleen afstand en tijd belangrijk. Dus bepaal jij dat het andere is quats is, terwijl het nuttig kan zijn voor anderen.
Ik noem dat kortzichtig

.
Ik doelde met het meten van tijd en afstand meer op de betrouwbaarheid ervan dan het nut van de overige functies.

Het zou zeker wel nuttig (kunnen) zijn als het betrouwbaar was.
Zal aan het model/merk Smartwatch liggen, maar 1x per 5-7 dagen opladen is soms ook voldoende hoor. Dan een uurtje laden en je kunt weer even vooruit (met meten).
Tja, gezond verstand gebruiken? dat is al iets wat totaal geen waarde heeft. Ik kan rustig luisteren naar mijn lichaam, maar ik kan ook rustig luisteren naar iemand die russisch praat tegen me, maar ik begrijp daar geen drol van, hoeveel 'gezond verstand' ik ook zou gebruiken, of laten we dan zelfs maar stellen, ik luister en ik DENK met mijn 'gezond verstand' dat ik die rus wel versta en sla em ineens op zijn gezicht omdat mijn 'gezond verstand' dacht dat hij mij ernstig bedreigde en mijn 'gezond verstand' dus zei, hee ga je verdedigen.

Vergeet ook niet dat die zogenaamde specialistische apparatuur jaren geleden ook vaak juist gebruik maakte van diezelfde electronica om resultaten te geven. Het gaat er dan ook vooral om of de app die met de betreffende electronica gedegen informatie kan verstrekken.. Langzaamaan gaan we zelfs naar een maatschappij waarbij ik meer vertrouwen heb in een AI dokter dan in een echte dokter (zover zijn we voorlopig nog niet, maar over enkele decennia is het gewoon een feit, heel waarschijnlijk zelfs eerder als je ziet hoe hard het is gegaan de afgelopen paar jaar).
tuurlijk, definieer dan eens werkelijk wat gezond verstand is, want wat jij 'normaal' vindt hoeft een ander helemaal niet zo normaal te vinden, en daarmee heeft de term 'gezond verstand' dus weinig waarde omdat die voor elk persoon wat anders kan betekenen.
Wanneer je verkeerd meet dan krijg je geen uitslagen, maar loterijlijsten.

Vandaag heeft u de stand 80/120 gewonnen, en morgen? mogelijk 140/180? (in rust).
Dat is een probleem bij onjuiste metingen.
Als je de waarde ook als zodanig interpreteert geen probleem natuurlijk, het is altijd leuk om een loterij te winnen.

(aangepast als -> wanneer, @WimmieV )

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 25 juli 2024 01:32]

Het lijkt me dan ook essentieel dat een smartwatch niet te pas en te onpas een alarm geeft of iets dergelijks. Even los van dat meetmethoden in de toekomst ongetwijfeld beter zullen worden: als je trends meet door de dag heen, over een langere periode, lijkt me dat nuttiger dan één keer aan de bloeddrukmeter bij de dokter, toch? En dán kan je smartwatch eens een keertje gaan zeggen: joh, je hebt al een maand of 3 een bloeddruk die aan de hoge kant lijkt; maak een keertje een afspraak.

[Reactie gewijzigd door vickypollard op 25 juli 2024 01:32]

Maar dan wel met een op z'n minst redelijk nauwkeurigheid.
Als regelmatige herijkt moet worden moet dat dus wel gedaan worden. En moeten de dagelijkse gebruiksomstandigheden wel hetzelfde blijven als op het ijk moment.
Uiteraard, maar daar zou je op kunnen aansturen. Als je lang niet herijkt is kan de smartwatch bijvoorbeeld daarvoor waarschuwen en na een tijd aangeven dat gestopt wordt met meten als er geen actie ondernomen wordt. Dan zal iemand die geïnteresseerd is in een meetresultaat actie moeten ondernemen. Nja, het is maar een idee.

Ik vind het dus vooral jammer dat het meteen afgeschreven wordt en dan meteen op de Hollandse huisarts stijl: ga maar wandelen en slik een paracetamol; als je half dood gaat praten we verder (veel gehoorde klacht van internationale studenten, weet ik toevallig). Je moet bij de Nederlandse zorg verdomd goed zelf opletten, want de zorg doet dat niet voldoende. Helaas zelf ervaringen mee.

[Reactie gewijzigd door vickypollard op 25 juli 2024 01:32]

Het Nederlands zorgsysteem is heel anders dan veel buitenlandse zorgsystemen. Dat buitenlandse studenten klagen dat ze niet meteen een antibioticakuur krijgen kan ik snappen. Dat wil niet zeggen dat ze geen goede zorg krijgen. Heel veel mensen zijn gewoon gezond. Als ze klachten hebben is de kans dat er een ernstige ziekte aan ten grondslag ligt er klein. Gelukkig maar, anders waren we allemaal allang dood.

Ik ben zeker niet tegen innovaties, maar dan wel betrouwbare innovaties en op het goede moment geïmplementeerd. Dit soort systemen die bloeddruk meten of zuurstofsaturatie heeft vaak heel weinig toegevoegde waarde. Ten eerste alleen al omdat ze vaak niet betrouwbaar zijn. Als je trends wilt ontdekken zul je toch eerst een betrouwbaar meetinstrument moeten hebben. Je gaat ook niet iets meten met een rubberen lineaal als je leven er van afhangt. Ten tweede moet je bloeddruk en zuurstofsaturatie bijv. in een context moeten zien. Een waarde alleen zegt niks. Je bloeddruk kan heel hoog zijn, maar wel passend voor de situatie. Je zult het dus moeten interpreteren. Als je al gemiddeld wat hoog zit, wil dat niet zeggen dat je het ook altijd moet behandelen. Enz. Enz. Kan echt heel lang doorgaan met argumenten.

We moeten oppassen om ons leven niet onnodig te medicaliseren. We voelen ons slechter als we een diagnose opgespeld krijgen, onafhankelijk of we de ziekte hebben of niet. (Denk daar maar eens over na).

[Reactie gewijzigd door honey op 25 juli 2024 01:32]

Persoonlijk snap ik niet dat ze klagen om het niet krijgen van een antibioticakuurtje. Ik denk dat wij blij mogen wezen dat wij in dit land terughoudend zijn met het verstrekken van antibiotica.
Antibiotica resistentie komt meer en meer voor waarbij we vanzelf op een punt komen waarbij de huidige Covid crisis peanuts is vergeleken met de crisis die dan volgt.
Neemt niet weg dat er misschien wel betere voorlichting moet komen richting die studenten waarom wij terughoudend zijn.
Het heeft te maken met cultuur. In heel veel landen wordt er antibiotica of andere medicatie voorgeschreven bij klachten. Hier in Nederland zijn we terughoudend wat betreft medicatie voorschrijven. Dat is soms heel lastig uit te leggen. Ik hoest toch? Dus dan moet ik iets krijgen.
Eh. Ik was ooit in Turkiye op vakantie en er was ook een arts in het gezelschap. Die arts was uit nieuwsgierigheid even een apotheek daar binnengelopen. Ze kwam nogal geschrokken weer naar buiten. Er werden antibiotica voor een "verkoudheid" geleverd terwijl dat een antibioticum was dat als een van de laatste tegen een MRSA achtige bacterie bekend was.... Kortom ook die konden ze binnenkort wel afschrijven.

Antibiotica voorschijven is niet het begin van een therapie, maar meer een laatste catch all.
Dus klagen dat je geen antibioticum krijgt... tja Het hangt ervan af wat je hebt, een bacteriele longontsteking dan help het wel, maar een tegen een willekeurig welk virus zal het nooit werken.

Vergelijk bacterien met vrachwagens.
Als je die wil blokkeren zet je een paar tanks op hun web (antibiotica)...
Alleen je houd met die tanks de muizen niet echt tegen. (Die kruipen er wel in en knagen de draadjes door).

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 25 juli 2024 01:32]

Sorry, maar @honey is de enige die het woord antibiotica in de mond heeft genomen (of dat een bewuste stropop was weet ik niet). Leg me a.u.b. geen woorden in de mond :)

[Reactie gewijzigd door vickypollard op 25 juli 2024 01:32]

Akkoord, maar het niet voorgeschreven krijgen van antibiotica is een vaker gehoorde klacht van mensen (niet alleen uit het buitenland). Ik las antibiotica in jouw zin op basis van eigen ervaringen...
En daarom is het dus aan de software zelf die verantwoorde informatie verstrekt en dus je niet alleen een momentopname toont en eventueel daar een aanname op doet, maar juist dus over een langere periode.
Zoals andere hebben aangegeven, ook die 1malige controle bij de dokter kan een hoop oorzaken hebben waarom de meting daar ook niet klopt.
Daarom doen ze ook wel 24 uur metingen etc. Waarbij je een dag met een recorder rondloopt, dat is als ze echt een beter inzicht in bloeddruk willen hebben.
In je reactie op iemand die zegt dat iets nuttig kan zijn, begin je met het woordje 'Als'
En dan een heel verhaal gebaseerd op dat als.

Waarom zou de meting verkeerd zijn?
Je snapt het niet, Denk jij echt dat een paar cent kostende sensor in een smart device een duur medisch geijkt toestel vervangt? 8)7
Dat is dan ook niet wat ik zeg.

[Reactie gewijzigd door vickypollard op 25 juli 2024 01:32]

Mensen hebben niks aan onbetrouwbare informatie. Met dergelijke informatie gaan ze zich alleen maar meer zorgen maken en Googlen en voor ze het weten hebben ze alles.
Van de regen in de drup.

We praten hier over smartwatches die dit soort functies als neventaak hebben. Het zijn absoluut geen specialistische medische apparaten. Dat kan ook niet want ze moeten wel betaalbaar zijn willen ze verkocht worden door de massa.
De groep mensen die wel wat mankeert is relatief erg klein en daar richt Samsung zich echt niet op.
Dit is ook de reden dat bepaalde persoonlijke medische appraten (gehoortoestel, pacemaker, etc etc) erg kostbaar zijn.
Met dergelijke informatie gaan ze zich alleen maar meer zorgen maken en Googlen en voor ze het weten hebben ze alles.
Volgens mij hebben de hypochonders waar jij het over hebt deze apparaten en informatie helemaal niet nodig om die conclusie te trekken :) Deze mensen had je altijd al en die wisten ongetwijfeld ook al prima hun weg naar de huisarts te vinden voor dat hoestje of "dat rare gevoel."

Het gaat mij om het geven van indicaties wanneer een smartwatch een patroon ontdekt. Dat gaat niet over een nacht ijs. En dan is de actie: neem contact op met een huisarts om het door een professional te laten checken. Ik zou op geen enkele manier willen beargumenteren dat hiermee medische apparatuur vervangen wordt, of dat de huisarts binnenkort zonder werk zit.

Ik vind dat smartwatches hierin een toegevoegde waarde kunnen hebben, maar blijkbaar zijn velen het niet met me eens :)

[Reactie gewijzigd door vickypollard op 25 juli 2024 01:32]

Dat zou kunnen mits ze de functie fatsoenlijk doen.
Tot op heden zien we dat vele functies maar deels werken en zoiets als bloeddruk meten is een stuk ingewikkelder om nauwkeurig te doen dan een hartslag of zuurstof saturatie.

Het lijkt er meer op dat ze een gimmick willen inbouwen teneide extra klanten te werven.
De mensen die namelijk een smartphone willen omwille van de smartwatch ansich hebben er al 1 want de keuze is enorm.
Nu willen ze graag extra klanten werven en het is bekend dat mensen niet bepaald op een paar euro kijken als het gaat om hun gezondheid, zeker als je al iets mankeren en als de dood zijn.
Zeker nu met de corona crisis is gezondheid iets waaruit vollop munt zal worden geslagen.
"Mensen hebben niks aan onbetrouwbare informatie. Met dergelijke informatie gaan ze zich alleen maar meer zorgen maken en Googlen en voor ze het weten hebben ze alles.
Van de regen in de drup."



" mensen hebben niks ...
" gaan ze zich zorgen ...
" voor ze het weten ...
" hebben ze alles


Over wie heb je het in hemelsnaam?
Zijn 'ze' in jou omgeving, je familie, vrienden en kennissen, zo simpel dat jij denkt dat heel de wereld zo is?

[Reactie gewijzigd door WimmieV op 25 juli 2024 01:32]

Kijk, als jij er gelukkig van wordt dan is er natuurlijk geen enkel probleem om dit soort dingen te gebruiken. Uiteindelijk zoeken we allemaal levensgeluk. Zolang er geen medisch beleid wordt gemaakt op basis van gegevens van dit soort innovaties, zul je mij niet horen.

Dit soort innovaties vervangt niet het nadenken. Mensen denken tegenwoordig steeds minder na en vertrouwen blind op wat ‘slimme’ systemen ons vertellen.

[Reactie gewijzigd door honey op 25 juli 2024 01:32]

Kijk, als jij er gelukkig van wordt dan is er natuurlijk geen enkel probleem om dit soort dingen te gebruiken
Ik heb geen smartwatch, for the record. Ik probeer alleen d mogelijk toegevoegde waarde te beargumenteren in plaats het meteen af te doen als onzin :)
Kijk, als jij er gelukkig van wordt dan is er natuurlijk geen enkel probleem om dit soort dingen te gebruiken. Uiteindelijk zoeken we allemaal levensgeluk.
Wat een nare manier van te reageren.
Het ging over eventueel nut, niet over (levens)geluk.
Maar ik hoop dat jij dat laatste nu gevonden hebt 😏
Daar vergis je je in. Het gaat wel degelijk om levensgeluk. Dat zou ook het belangrijkste doel moeten zijn ook die van de geneeskunde. Daarmee voorkom je bijvoorbeeld onnodige palliatieve behandelingen. Heel veel mensen komen niet bij artsen om behandelend te worden, maar om uitleg te krijgen of geruststelling of hulp bij acceptatie. Behandelen van ziekte of risicofactoren moet een duidelijk doel hebben.

Als arts heb ik bijvoorbeeld geen enkel bezwaar tegen alternatieve geneeskunde. Ik zie dat patiënten er soms heel veel uit kunnen halen. Het werkt dan misschien niet direct op de ziekte zelf, maar het kan wel heel veel bijdragen aan het welbevinden. Doe het dan vooral. Ik waarschuw wel dat het niet te veel geld mag kosten, omdat er ook helaas genoeg ‘alternatieve genezers’ zijn die misbruik maken van de angst van patiënten en ze compleet kaalplukken, maar voor de rest ... ja doen.

Dit horloge met bloeddrukmetende functies ook. Als je er rustig van wordt om regelmatig te kunnen zien dat het ‘normaal’ is en je vind het fijn, prima toch. Dan maakt het ook niet uit of het betrouwbaar is. Ik heb alleen moeite met fabrikanten die de suggestie wekken dat het wel betrouwbaar is. Dat is het gewoon niet. Er zijn mensen die echt geloven dat het wel zo is en zelfs de bloeddruk met 2 cijfers achter de komma komen presenteren.
Meetinstrmenten "totaal onbetrouwbaar"? Kom op, dat is natuurlijk flauwekul.

Wat wel waar is, is dat elke meting een beperkte blik op de werkelijkheid geeft. Maar het zijn getallen, en aan getallen kun je rekenen. Zo kun je metingen hebben met ruis erop. Dan is het voordeel van een smartwatch juist dat je een hele serie metingen kunt doen, en die middelen. Dan haal je de ruis eruit.

Een ander effect van jouw "gewone bloeddrukmeter" is dat we al lang weten dat de bloeddruk van mensen omhoog gaat dóór die meting. Hoe weten we dat? Precies: doordat we mensen een permanente bloeddrukmeter omgedaan hebben. En dan zie je dat hun gemiddelde bloeddruk lager ligt dan de druk die jij als arts meet.

Die serie van metingen haalt niet alleen de ruis uit de data, en de pieken van bijzondere situaties, maar het geeft ook nog eens een indicatie van dag-nacht ritmes en andere patronen.
... Een ander effect van jouw "gewone bloeddrukmeter" is dat we al lang weten dat de bloeddruk van mensen omhoog gaat dóór die meting. Hoe weten we dat? Precies: doordat we mensen een permanente bloeddrukmeter omgedaan hebben. En dan zie je dat hun gemiddelde bloeddruk lager ligt dan de druk die jij als arts meet.

Die serie van metingen haalt niet alleen de ruis uit de data, en de pieken van bijzondere situaties, maar het geeft ook nog eens een indicatie van dag-nacht ritmes en andere patronen.
Als het goed is, maar helaas in de praktijk niet altijd gedaan, bepaal je beleid niet op basis van één meting. Je legt een patiënt ten minste 30 minuten aan een automatische bloeddrukmeter, beter een 24 uurs meting, nog beter ... herhaald over enkele weken.

Bloeddruk is een risicofactor voor een heleboel ziekten. Hart- en vaatziekten zijn het meest bekend. Het blijkt dat een bloeddrukverlagend medicijn altijd gunstig is, ongeacht de bloeddruk. Lager is beter, tenzij je omvalt of cognitief achteruitgaat, maar in het algemeen ... lager is beter.

Hoever wil je gaan?
Wat een waardeloze opmerking die laatste. Van een arts had ik echt beter verwacht. Ik rook niet, heb geen overgewicht, eet bijna altijd gezond (soms een pizza oid) en loop minimaal vijf kilometer per dag. Toch heb ik therapieresistente hypertensie. Wat moet ik nog meer doen? Gewoon maar niet meten en maar gokken met medicatie, of nog beter helemaal geen medicatie. Want ik hoef volgens jou toch niet te meten. Waardeloos. Oh ja, ik drink ook niet.

[Reactie gewijzigd door doom71 op 25 juli 2024 01:32]

Dan lees je het niet goed. Ik zeg niet dat je niet ziek kunt worden als je gezond leeft, maar als je iets wilt doen aan je gezondheid, leef dan gezond in plaats van het dragen van een smartwatch met ‘slimme’ bloeddrukmetende functies.

In jouw geval. Gebruik een goede bloeddrukmeter als je je bloeddruk wilt meten.

[Reactie gewijzigd door honey op 25 juli 2024 01:32]

Misschien ben je gewoon erfelijk belasting, kun je ook niets aan doen. Een arts hoort dat idd te weten.
De opmerking gezond leven is dan ook een dooddoener. Vergeet ook niet dat er op artsengebied nog steeds sprake is van hoge arrogantie, zeker in sommige ziekenhuizen.
Artsen die niet met elkaar door 1 deur kunnen. Ze krijgen nu veel meer als vroeger te maken met mondigere patiënten.
Vroeger was een arts een soort god, werd ook zo gezien, tegenwoordig is dat anders. Probleem is vele artsen zien zich nog zo en nieuwe techniek die mensen ook inzicht geeft in hun gezondheid is dan weer een gevaar voor hun status. Dus hup meteen roepen onbetrouwbaar. Een betere opmerking zou zijn niet zo betrouwbaar als onze metingen maar het kan een aanvulling zijn op je levensstijl en bij grote afwijkingen neem contact op met een arts.
Een hoge bloeddruk is geen ziekte.
Ik schreef al eerder hoge bloeddruk erfelijkheid, als arts tenminste je claimt het te zijn zou je dat ook moeten weten.

Als het geen ziekte is, apart dat levensverzekering en andere aanvragen al specifiek vragen is er hoge bloeddruk in uw familie ? Dat zal er dan wel voor de show staan.

Natuurlijk kun je bloeddrukverlagende middelen nemen, ook jij als arts zou moeten weten wat voor een bijwerkingen die kunnen hebben. Soms is het zoeken naar het juiste middel, wanneer te nemen enz.

Maar je opmerking
Wil je minder risico? Neem bloeddrukverlagende medicijnen ongeacht je bloeddruk. Ik heb al specialisten gehoord die dat omarmen.
slaat echt alles. Dus zonder reden bloeddrukverlager nemen ?
Dit is een advies dat jij dus als arts schijn baar hier geeft of onderschrijft. Ik wens niemand jou als arts toe die zo maar roept neem maar bloeddrukverlagers. Moet je dus toevallig geen last hebben van een lage bloeddruk, dan komt het dus niet goed.

Door dit soort opmerkingen van jou kun je als "arts"niet serieus genomen worden. Maar misschien ben je wel dierenarts ?
Hoge bloeddruk is geen ziekte. Het is een afspraak. Ik heb het niet over een maligne hypertensie veroorzaakt door een onderliggende aandoening.

Voorbeeld: jaren geleden lag de grens van te hoge bloeddruk ergens anders. Een bloeddruk van 150/85 was normaal. Tegenwoordig ben je ziek.

Uit onderzoek blijkt dat een lagere bloeddruk beter is. Als je mensen met een ‘normale’ bloeddruk van 125/80 bloeddrukverlagende medicijnen geeft, dan doen ze het beter. Dat geldt ook voor veel andere dingen. Je kunt met medicijnen veel normale processes in het lichaam beïnvloeden waardoor je statistisch gezien langer leeft. De vraag die ik vaak stel, wil je dat pad op? Wil je het normaal gaan medicaliseren als blijkt dat je langer leeft. Het antwoord is al gegeven; ja heel veel mensen willen dat. Daarom bestaan ook dit soort apps en meetinstrumenten. Ze voldoen aan de behoefte van controle hebben over een ongrijpbaar iets als gezondheid.

[Reactie gewijzigd door honey op 25 juli 2024 01:32]

Nu weet ik wel zeker dat je geen arts bent, want hoge bloeddruk kan levensbedreigend zijn. Net zo'n sluipmoordenaar als diabetes.
Misschien is de techniek nu nog onbetrouwbaar. Maar als we er niet mee starten komen we er nooit. Ja je moet de uitslag met een korrel zout nemen. Maar techniek moet je niet tegengaan. Kom met op en aanmerkingen schrijf reviews, wees kritisch en alleen dan zal de kwaliteit zodanig omhoog gaan dat dit soort gadgets ook daadwerkelijk toevoeging hebben. Een interessant boek/chapter om te lezen: Physics of the future van michio kaku, chapter: future of medicine.
Veel beter, ga wat meer bewegen. Rook niet. Eet wat gezonder, en zorg dat je geen overgewicht hebt. Dan hoef je niks te meten. ;)
Dat zijn natuurlijk van die dooddoeners als uitspraken.

Er zijn natuurlijk genoeg mensen die erfelijk belast zijn met hoge bloeddruk, zelf al rook je niet, eet je gezond beweeg je kun je er nog last van hebben.
Kijk, daarom zijn er artsen die je (hopelijk) beschermen tegen ongericht diagnostiek doen. Hoewel ik ook steeds meer collega’s zie die zwichten onder de druk van patiënten of zich defensief gaan indekken. Het wordt daardoor duurder, je vind meer ruis, er ontstaat extra leed.

Een goede arts zal gericht onderzoek doen. Ook alleen als het consequenties heeft voor het medisch beleid.

Dat jij graag preventief alles wilt weten, dat snap ik. Het is ook helemaal van deze tijd en ik verwacht dat het ook zal toenemen. We willen controle krijgen op het grillige beloop van het leven. Vroeger had je daar vooral religie voor, tegenwoordig is technologie de nieuwe God. ;)
Vroeger had je daar vooral religie voor, tegenwoordig is technologie de nieuwe God. ;)
Correctie vroeger waren Artsen net als de Notaris, Schoolmeester de God. Die tijd is nu voorbij en ja patiënten worden mondiger. Dat bevalt menig arts natuurlijk niet.
Ik heb hier grote twijfels bij. Het wordt al een poosje geprobeerd, en er zijn zelfs al crowdfunding acties geweest van bedrijfjes die beweerden dat te hebben. Maar als je dat dan gaat uitzoeken kom je erachter dat het bijna niet te doen is om aan de pols de bloeddruk goed te meten. De meeste horloges hebben al moeite met het betrouwbaar metern van de hartslag. Alleen in rust of bij milde inspanning geven ze min of meer juiste waarden.
Het klinkt allemaal erg leuk, en misschien krijgen ze het ooit voor elkaar, maar dit zou ik zeer zeker niet daarvoor aanschaffen. En als je het ding toch al elke zoveel tijd moet herijken, wat is dan de grote moeite om zo'n manchet om te doen? Overigens, bloeddruk is een gek ding. Als je beweegt, is het al anders. Meten met een smartwatch laat mensen denken dat het zoiets is als hartslag meten, en gaan ze te pas en te onpas hun bloeddruk meten. Dan krijg je gegarandeerd een verkeerd beeld. Als jij een stukje loopt, moet je alweer 5 minuten stil gaan zitten om een goede meting te krijgen. Het beste kun je het elke dag doen op hetzelfde tijdstip/moment, dus bij het opstaan.
Dus wat mij betreft valt dit in de nutteloze gadgetsfeer.
De pols is inderdaad een zeer slechte positie en ik ken alleen werkende oplossingen waarbij ook een sensor bovenaan de arm of om de borst heen geplaatst wordt. Het feit dat je hem om de 4 weken moet hercalibreren geeft mij ook niet de indruk dat deze methode werkelijk accurate gegevens kan opnemen.
Dus wat mij betreft valt dit in de nutteloze gadgetsfeer.
Ben ik met je eens, alleen omdat het mensen waarschijnlijk doet denken dat ze betrouwbaar hun bloeddruk meten (de overheid heeft het immers goedgekeurd) is het meer dan een nutteloze gadget maar een gevaarlijke ontwikkeling. Er zal meer druk op de zorg kunnen komen door mensen die niet weten wat (en wanneer) ze meten.
Aan de andere kant kan het juist ook weer voor zorgen dat mensen sneller geholpen worden omdat ze nu eerder een indicatie hebben, ken maar weinig mensen die thuis een bloeddrukmeter hebben (eigenlijk alleen maar mensen die al hartklachten etc hebben).
Ik heb toch meer vertrouwen in Samsung, die ook een grote healthcare divisie hebben, dan een crowdfunding project.
Dat samsung groot is en misschien meer vertrouwen uitstraalt zegt natuurlijk niet over de betrouwbaarheid. Genoeg bedrijven die klein begonnen zijn en met iets vernieuwends komen, dat kan via crowdfunding.
Of deze smartwatch het goed genoeg gaat doen weet ik niet, kunnen we denk ik ook geen uitspraken over doen. Dat mag getest worden en als dit blijkt te werken heb ik zeker interesse.

Doktoren willen juist graag een 24 uurs of nog langer meting hebben omdat ze dit helpt bij het opstellen van een diagnose. Ze willen de bloeddruk weten in de loop van de dag, als je in rust bent, actief, slapend etc.

Ik viel zelf ook in de categorie 'hoge bloeddruk' (gelukkig nu niet meer) en toen is dit ook bij mij gedaan. Ik kan juist voorstellen dat als dit goed werkt dit een heel nuttige tool is.
Doktoren willen juist graag een 24 uurs of nog langer meting hebben omdat ze dit helpt bij het opstellen van een diagnose. Ze willen de bloeddruk weten in de loop van de dag, als je in rust bent, actief, slapend etc.
Dat is om twee redenen:
* Als jij bij de dokter bent, kunnen ze eigenlijk geen betrouwbare meting doen. Je hebt immers al gegeten, koffie of thee gedronken en je bent ook nog eens gespannen omdat je bij de dokter bent.
* Omdat ze iets vermoeden aan je bloeddruk, moeten ze een ruim beeld hebben. Dus moet je zo'n ding de hele dag dragen zodat ze een trend kunnen zien en de pieken en dalen vanwege inspanning of slaap kunnen uitsluiten.

Maar als jij voor jezelf af en toe je bloeddruk wilt meten, is om de 1 of 2 maanden gedurende3 opeenvolgende dagen in de ochtend direct na het wakker worden en in de avond voor het slapen gaan meten een goede maatstaf. Je kunt over drie dagen een enkele piek uitsluiten en je krijgt zo een betrouwbaar beeld van je bloeddruk. Zie je iets geks, ga dan naar de dokter en laat hem het met betrouwbare spullen checken.
De eerste vliegtuigen in de lucht krijgen was ook moeilijk en is vaak geprobeert voor het zover was.

"want laat mensen denken dat"
Er van uitgaan dat ieder 'ander' dom is en niets weet en snapt lees je wat mij betreft net iets te vaak in dit forum :)
De eerste vliegtuigen in de lucht krijgen was ook moeilijk en is vaak geprobeert voor het zover was.
Klopt. Alleen werden de allereerste vliegtuigen nog niet gebruikt om nietsvermoedende passagiers hun dood in te jagen. Dat risico namen de bouwers zelf voor hun rekening. Hier wordt een techniek gelanceerd die naar mijn bescheiden mening nog lang niet volwassen is. In feite net als de polsmeting op een sporthorloge. Als je echt gaan sporten, heb je geen ros aan die meting. En bloeddruk meten is een moeilijk ding. Er zijn verschillende apparaten voor consumenten en die dingen met een polsmanchet blijken vaker onbetrouwbaar. Blijkbaar is de goede manier met een manchet om de bovenarm, en dan nog is het moment van meten, de mate van activiteit e.d. bepalend voor de bruikbaarheid van een meting. Dus vandaar dat ik vraagtekens zet bij deze gimmick.
Ik snap best dat het heel erg nuttig kan zijn, maar als het niet werkt heb je gewoon een extra getal op je smartwatch staan, wat net zo goed een randum nummer had kunnen zijn...
"Klopt. Alleen werden de allereerste vliegtuigen nog niet gebruikt om nietsvermoedende passagiers hun dood in te jagen. "

Je zegt dus dat kopers van een horloge dat bloeddruk kan meten, nietsvermoedend de dood in worden gejaagd.

Je hebt geen hoge dunk van mensen, dát is duidelijk!

Wat dat betreft had ik graag een waarschuwing van je gezien tegen het gebruik van routeplanners, omdat die apparaten dan blijkbaar ook nietsvermoedende gebruikers de dood in te jagen.

Zoals bij alles wat je je gebruikt, moet je je verstand gebruiken.

[Reactie gewijzigd door WimmieV op 25 juli 2024 01:32]

Je zegt dus dat kopers van een horloge dat bloeddruk kan meten, nietsvermoedend de dood in worden gejaagd.
Nee, dat zeg ik niet. Die conclusie is voor jouw eigen rekening. Als je ergens op reageert, kijk dan aub naar de HELE discussie, dan snap je waar ik op reageer en waarom ik dat zei.
Hier is een officiële video van Samsung hoe het eruit ziet en hoe het te proces eruit ziet.
Het mes kan aan twee kanten snijden. Het meten van bloeddruk op 1 gegeven moment, bijvoorbeeld bij een huisarts, geeft onvolledige informatie. Je gaat op de fiets naar de huisarts, bent misschien al te laat, of je moet te lang wachten etc., hierdoor stijgt je bloeddruk en heeft je huisarts een verkeerd beeld. De kracht van deze systemen is het meten van trend door de dagen heen. Dus als je iedere dag de tijd neemt om bijvoorbeeld 2 a 3 keer met een smartwatch je bloeddruk te meten in een comfortabele situatie dan heeft dit een voordeel. Het gaat immers om de trend, dat daar dan af een toe een foutieve meeting tussen zit is niet een extreem probleem. Het immers naar de doctor fietsen voor die enkele meeting die heeft een grotere fout waarde, ook al is de methode misschien wel beter.
De foutmarges welke ik gezien heb op Medica 2019 (niet perse Samsung) was zo ongeveer tussen de 3 a 8 mm/Hg. Een goede arts met een manchet en analoge meter zal komen op 2 a 4 mm/Hg. Dus zo slecht is het niet. Het is Trend vs Moment.
Anoniem: 22438 21 april 2020 13:10
Deze functionaliteit zat al in de Galaxy S9 (en ook S10), maar je hebt er een speciale app voor nodig.

https://www.soyacincau.co...you-probably-wont-use-it/

Ik ben benieuwd of de app nu dan ook voor de S9 en S10 algemeen beschikbaar komt.
Dat je zelf makkelijk en regelmatig kan meten, kan wel goed zijn. Maar dan moet het wel betrouwbaar zijn. Indien het niet betrouwbaar is, gaat het alleen maar onrust geven.
Wanneer je alleen maar bij aart kunt meten, krijg je soms ook vertekende waardes omdat iemand bijv. erg zenuwachtig voor de test is waardoor de bloeddruk veranderd. Dus dan zou een continue (betrouwbare) meting wel handig zijn.
Zo he he, heb de Active2 al een lange tijd en het was er was radio stilte vanuit Samsung over wanneer de functie nou aangezet zou worden
Ik denk een groter probleem het opslaan van dit soort informatie in centrale databases is.
De waarden zouden de polssensor of op z'n best de gekoppende telefoon nooit meer mogen verlaten.
Leuk allemaal maar als de Koreaanse overheid toestemming geeft aan een Koreaans wereldmerk om bepaalde techniek toe te mogen passen dan zie ik het eerder als geld voor de nationale economie genereren dan werkelijk iets op de markt zetten wat werkbaar en ook betrouwbaar is.
Die toestemming geldt alleen in Zuid Korea.
In Europa moet die app een CE-markering krijgen.
Dat geldt op zich voor de meeste dingen die in de EU op de markt gebracht worden. Alleen: het gaat hier dus om de medische CE-markering. Die is een behoorlijk stuk strenger dan de normale CE-markering.
Ik ben 10 jaar lead auditor en technical assessor geweest bij een UK aangemelde instantie voor medische hulpmiddelen. :-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.