Asus introduceert horloge met bloeddrukmeter en accuduur van bijna een maand

Asus heeft de VivoWatch BP aangekondigd, een horloge met ingebouwde sensoren voor het meten van de bloeddruk. Het horloge heeft een reflectief scherm, waardoor de wearable volgens de fabrikant bij normaal gebruik vier weken meegaat.

De VioWatch BP heeft een sensor voor een electrocardiogram en een optische hartslagmeter, zo laat Asus weten. Het Asus-horloge voegt gegevens van beide sensors samen. De sensors meten op de wijsvinger en dat duurt ongeveer vijftien seconden. De fabrikant waarschuwt dat de waarden alleen indicaties zijn en dat het apparaat niet bedoeld is voor medische diagnoses.

Behalve de sensors voor meten van hartslag en bloeddruk is het horloge voorzien van een stappenteller. Ook kan de wearable dankzij de software slaap en stress bijhouden. Het horloge kan gegevens doorgeven aan een smartphone-app.

Het scherm is reflectief, waardoor het omgevingslicht terugkaatst voor de verlichting en daardoor minder stroom verbruikt dan een scherm met eigen verlichting, zoals een lcd of oledscherm. Mede daardoor kan de wearable 28 dagen doen met een acculading, claimt Asus. De resolutie en fabrikant van het scherm zijn onbekend. Onder meer Pebble-horloges van enkele jaren geleden gebruikten een scherm met reflectieve eigenschappen; dat waren memory-lcd's van Sharp. Pebbles hebben eveneens een accuduur die langer is dan die van concurrerende horloges met lcd's of oledschermen.

De VivoWatch BP komt volgende maand in Taiwan uit voor omgerekend ongeveer 170 dollar. Het is nog onbekend of en wanneer het apparaat in de Benelux zal verschijnen.

Asus VivoWatch BPAsus VivoWatch BP

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

05-06-2018 • 06:30

57

Reacties (57)

57
53
21
3
0
21
Wijzig sortering
Fijn dat er nu eindelijk een bloeddrukmeter in zit, maar doet de app hier ook wat mee behalve het laten zien?

Ik merk bijvoorbeeld bij Samsung met Samsung health icm een watch s3 en diverse sensoren op de telefoon dat je echt oneindig veel dingen kunt laten meten, maar er uiteindelijk niks met de info word gedaan behalve het laten zien van waardes.

Ik zou graag zien dat een app slim word en zegt; pak je rust, want je bloeddruk, stressniveau of hartslag is te hoog. Of doe even adem oefeningen (5 seconden in ademen, 5 seconden uit) want je bloeddruk en stressniveau is te hoog.

Maar dit soort functies mis je gewoon in dit soort apps, waardoor die sensoren wel leuk zijn, maar tegelijk nog steeds nutteloos.

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 28 juli 2024 21:01]

Zoiets moet je dan natuurlijk wel met absolute zekerheid kunnen zeggen. Die dingen worden behoorlijk accuraat volgens mij maar het zijn nog steeds geen professionele meet apparaten.

Overigens heb je wel een punt vind ik. Ik zou alleen wel willen dat je bepaalde niveaus kan instellen. Ik hoef niet elke keer een melding dat me bloeddruk wat hoog is. Daar zou ik alleen nog maar een hogere bloeddruk van krijgen. Een melding als het echt té hoog is heb ik meer baad bij.
Je bloeddruk word sowieso verhoogd als je gaat bewegen, 160 bovenstuk is niet raar, met sporten kan de bloeddruk helemaal de pan uitrijzen, dus allemaal meldingen. Voor medische doeleinden moet je ook geensensor vertrouwen. Het is leuk voor cijfers kijkern maar meer niet.

[Reactie gewijzigd door Gekke Jantje op 28 juli 2024 21:01]

Het lijkt me toch dat je dat dan zelf wel kan bedenken als je gaat sporten. Als dat ding staat te piepen terwijl je je benen uit je lichaam rent op de lopende band lijkt het me geen reden tot paniek. Ik bedoelde natuurlijk dat als je, je huis-tuin en keuken werkzaamheden aan het doen bent en je bloeddruk te hoog word. Sowieso doe ik geen horloges om als ik aan het sporten ben. Eventueel heb je natuurlijk wel gewoon de sport horloges die je bij het trainen ondersteunen. Maar goed ,ook dan blijft het inderdaad cijfers kijken. Neemt niet weg dat je voordeel uit die data kan halen.

[Reactie gewijzigd door Septimamus op 28 juli 2024 21:01]

Anoniem: 167912 @Luchtbakker5 juni 2018 08:28
Fijn dat er nu eindelijk een bloeddrukmeter in zit, maar doet de app hier ook wat mee behalve het laten zien?
...
Ik zou graag zien dat een app slim word en zegt; pak je rust, want je bloeddruk, stressniveau of hartslag is te hoog. Of doe even adem oefeningen (5 seconden in ademen, 5 seconden uit) want je bloeddruk en stressniveau is te hoog.
Ik ik liever een app hebben die medisch verantwoord is dan een app die 'medisch' advies geeft dat nergens op slaat....
Een bloeddruk meten met de vinger is trouwens niet mogelijk, dat kan gewoon niet correct genoeg zijn om er enige relevante conclusies uit te trekken
gaat prima hoor, is niet zo moeilijk om bloeddruk te meten, met licht kan je de concentratie van rode bloedcellen bepalen in je vinger, hogere concentratie = minder reflectie van licht waaruit je weer een bloeddruk waarde uit kan berekenen.

In deze toepassing niet mega accuraat maar goed genoeg om relevante conclusies uit te trekken of je het rustig aan moet doen of naar de huisarts te gaan
Anoniem: 167912 @dakka5 juni 2018 14:41
is niet zo moeilijk om bloeddruk te meten, met licht kan je de concentratie van rode bloedcellen bepalen in je vinger, hogere concentratie = minder reflectie van licht waaruit je weer een bloeddruk waarde uit kan berekenen.
Ik weet niet waar je die informatie haalt, maar dat is totaal niet hoe men een bloeddruk kan meten.
De veranderingen in lichtkleur kunnen gebruikt worden voor het bepalen van de arteriële zuurstofsaturatie (SpO2 - het aandeel van geoxygeneerd en dus roder hemoglobine in het bloed van de slagaders) en voor het bepalen van de hartfrequentie, maar niet voor de bloeddruk.
De concentratie van de rode bloedcellen is zo goed als niet gecorreleerd aan de bloeddruk. Ik ken geen enkele bloeddrukmeter die het op die manier doet, er zijn enkele apps die beweren dat het zo kan, en die worden totaal de grond in geboord:
The idea that you’re going to be able to stick your finger on the camera of your smartphone and get an accurate blood pressure reading is pretty farfetched right now,
De bloeddruk meten via de vinger is wel mogelijk (google maar even). De nauwkeurigheid is alleen minder en afhankelijk van veel meer factoren. Een natte vinger heeft bijvoorbeeld een gezwollen huid en in een koude vinger is de doorbloeding minder. Het beste meet je daarom altijd met een droge, warme vinger.
De beste manier blijft de manchet om de bovenarm, maar die moet je niet al te vaak herhalen. Via de pols kan ook, maar ook dan is de nauwkeurigheid al minder.
Gebruik dit soort metingen niet voor een "gezondeids indicatie", maar meer voor vergelijking met eerdere momenten. Adviezen op basis van een meting alleen een bloeddrukmeting, zonder rekening te houden met de omstandigheden zijn nooit medisch verantwoord. Het lijkt mij dus beter om die dan ook achterwege te laten.
Anoniem: 167912 @WillySis5 juni 2018 12:14
De vinger bloeddrukmeters zijn gruwelijk inaccuraat en werken ook met een manchet. Dat is niet de manier waarop dit toestel de bloeddruk bepaalt: er bestaan algoritmes die het verband leggen tussen ECG en de plethysmografie (de golf van de meting van de zuurstofsaturatie -spo2) enerzijds en de bloeddruk anderszijds. Zie ook dit toestel (wat trouwens verder redelijk indrukwekkend is). Over de betrouwbaarheid daarvan is maar weinig gekend. In licht van wat in het artikel staat gaat het vermoedelijk daarover.
Dat gruwelijke valt wel mee.
Er bestaat een apparaat die dit doet met een mini-cuff rond de vinger. Deze Finapress is al een tijd op de markt maar is nooit een echt succes geworden terwijl onderzoek uitwees dat deze in een medische omgeving net zo accuraat kan zijn als een bloeddruk band rond de bovenarm.

Let wel de fout marge van beide systemen zijn altijd al redelijk hoog geweest. Er zijn een legio aantal aan invloeden van buitenaf die de meting kunnen beinvloeden.
Anoniem: 167912 @F-I-X6 juni 2018 09:17
Ik kan enkel verwijzen naar de guidelines van de European Society of Hypertension:
Devices that measure blood pressure at the finger are not recommended, because of the inaccuracies arising from distortion of measurements as a result of peripheral vasoconstriction, alterations in blood pressure at more distal sites of recording, and the effect of limb position on blood pressure.
De Finapres is geen toestel voor homemonitoring, dat is waar het hier over gaat.
Dat zullen waarschijnlijk niet doen vanwege claims. Stel je volgt de aanwijzingen op en overlijdt daarna aan een hartaanval.
dat een app slim word en zegt; pak je rust, want je bloeddruk, stressniveau of hartslag is te hoog.
Vertrouw wat meer op jezelf en negeer de signalen die je lichaam je geeft niet. Kijk naar je leefstyle, voeding, of je lekker in je vel zit, kijk naar je werkhouding: hoe reageer je op druk, conflict etc. Evalueer en beoordeel voor je zelf of je goed bezig bent. Heb je twijfels, spreek dan met een huisarts en leidinggevende, of maak gebruik van een coach. Op die manier kun je echt grip houden op die zaken die dergelijke apps proberen na te bootsen om extra inkomsten te genereren.

Dergelijke gezondheidskwesties zou ik niet laten afhangen van bedrijven die uit zijn op winst maken. Om over de privacyaspecten nog maar te zwijgen!
Anoniem: 167912 @Croqy5 juni 2018 09:30
Dergelijke gezondheidskwesties zou ik niet laten afhangen van bedrijven die uit zijn op winst maken.
Ik zie het verband niet. Volgens die redenering mag je ook geen medicijnen meer nemen. Er is niets mis met winst willen maken met het beter maken van mensen.
Coca Cola en MacDonalds maken winst met het ongezonder maken van mensen, is dat dan beter?
- Van apps die bepaalde waaden met een grote differentiatie meten word je niet beter. (Integendeel, het zou me niks verbazen als het lange termijn effect ervan is dat je er minder gezond van wordt)
- Medicijnen worden pas vrijgegeven voor gebruik na jaren en jaren van testen en keuring door overheidsinstanties. Apps niet. Er is daarom geen vergelijking mogelijk tussen het innemen van medicijnen en het bieden van gezondheidsapps.
- VAn fastfood en suiker is algemeen bekend dat dit ongezond is voor je lichaam. Als consument is dat knip en klaar en als een regelmatig gebruiker van dergelijke producten bent neem je een gezondheidsrisico en dat accepteer je dan blijkbaar. Van de gezondheidsapps is dit onduidelijk: het geeft de illussie dat je grip hebt op je gezondheid, terwijl dat lang niet het geval is.
Anoniem: 167912 @JAVE5 juni 2018 08:31
Als je een arts bent toch
Nee, deze metingen zijn niet voor professioneel gebruik. Daar zijn ze te onnauwkeurig voor.
Anoniem: 167912 @jpsch5 juni 2018 08:41
Dan zijn ze al helemaal niet voor persoonlijk gebruik... Welke conclusies kun je trekken uit onbetrouwbare metingen als niet-medisch geschoolde?
Dit is een gadget dat eerder gevaarlijk dan nuttig is.
Het is als zo'n horloge met een rekenmachine erop. Was ook niet echt nuttig.
Anoniem: 167912 @jpsch5 juni 2018 09:27
correctie: het is als een horloge met een rekenmachine op dat altijd de foute resultaten geeft...
Nee, metingen kunnen kloppen, maar de kans is ook groot dat de metingen niet kloppen. Dus je kunt niet van de meting op aan ook als de meting klopt. Eerder een stilstaande klok.
Asus introduceert horloge met bloeddrukmeter en accuduur van bijna een maand
Wel een grappige titel...waar is de tijd dat het de normaalste zaak was dat de batterij in horloges meerdere jaren meekon? In die tijd zou hier het woordje 'slechts' gebruikt zijn i.p.v. 'bijna'. Nostalgie... :)
Maar de functiinaliteit is ook veranderd. Als je een horloge wilt dat tijd (en eventueel datum) weergeeft kan dat nog steeds met een batterijduur van jaren. Het is dus niet zo dat er nu een slechter ontwerp wordt geleverd dan 30 jaar geleden.
Je lijkt nu een vergelijk te maken terwijl dat niet echt op z'n plek is.
Dat het geen slechter ontwerp is, is een mening. Nut en zeker noodzaak van de toegevoegde smartwatch functionaliteit is.... laten we zeggen twijfelachtig. Het vergelijk is logisch, want het is en blijft een horloge. Dat is ook direct het grootste probleem van de smartwatch: het is op veel punten inferieur aan dat simpele horloge.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 28 juli 2024 21:01]

Misschien is de keuze voor de naam horloge dan wat ongelukkig, net zoals dat voor smartphone eigenlijk ook het geval is. Want laten we eerlijk zijn, van alle dingen die we doen met onze smartphones is bellen denk ik nauwelijks top 5.
Is een smart watch slechter ontworpen dan een horloge? En is dit subjectief? Ik denk het niet. Is een koelkast beter/slechter ontworpen dan een föhn? Het is gewoon een heel ander product.
Je begint je reactie met dat je wat ik als feit veronderstel corrigeert naar een mening en eindigt met het veronderstellen van een mening als feit :) misschien zijn we het in de kern oneens met elkaar en zullen we dat blijven, maar ik denk dat we geen appels met peren moeten vergelijken hier en het moeten zien voor wat het is, wat het beoogt te doen en waar het mee concurreert. Geen van deze 3 vragen zou volgens mij hetzelfde antwoord moeten krijgen voor een smart watch en een horloge.
Ik vraag me toch af hoe die bloeddrukmeter werkt en hoe accuraat die dan is. Normaal moet er druk op de aders uitgeoefend worden
Misschien dat de foto met de finger op het horloge een indicatie is...

In een ver verleden (~1992) had Casio al horloges (vb. BP-120) die ook bloeddruk konden meten. Hiertoe moest je je vinger op de sensor leggen. Mogelijk is het hier iets gelijkaardig, in tegenstelling tot de meeste hartslag monitors in horloges van tegenwoordig?
De resolutie en fabrikant van het scherm zijn onbekend. Mede daardoor kan de wearable 28 dagen doen met een acculading, claimt Asus.
Ik wil zo'n scherm ook wel in m'n telefoon! Moet je lg en samsung wel overslaan want anders kan je ervan uitgaan dat het van het betreffende merk zelf is.
Want, je hebt geen stopcontacten in de buurt ?
Dan zorg je zelf toch voor reserves ?

Een auto kan ook geen 24u onafgebroken rijden, daar zal je toch ook een keer moeten bijvullen.

En kom niet aan met "vroeger, de Nokia's"
Want die waren ook gewoon aan het einde van de dag leeg, en moesten opgeladen worden.
Mijn 3210, en later 6310i hingen gewoon elk moment dat mogelijk was aan de stroom, die hing bijna continu aan mijn oor, call na call, dan was het na een kleine 3u ook gewoon klaar.
Al onze mensen hadden daarvoor ook altijd een volle reserveaccu bij zich, net zoals ze nu aan de carkit hangen, of een powerbank meeslepen.

Als jij zo'n wondernokia had, die weken op een acculading deed, gebruikte je hem gewoon niet (genoeg)
Net zoals je nu een telefoon ook kan "castreren" door elke sync / verbinding uit te zetten, maar vooral niet als klokje gebruiken ( elke 10 minuten de tijd )
Want dáár ligt het aan, de FOMO van vandaag, niet aan het toestel zelf.
Goed verhaal, maar ik maakte eigenlijk een grapje over de gevolgtrekking in het verhaal van tweakers die vanwege een tussenzin naar mijn idee nogal grappig is geworden.
Dan had je denk ik moeten zeggen: ik wil ook een scherm van onbekende resolutie in mijn telefoon, als dat de accuduur verbeterd.
Of van onbekende fabrikant.
Zoek even naar de k10000 pro. Kost 150 euro en heeft minimaal 1 week accuduur.
klopt. als ik veel deed smsen of snake spelen op de 3310 was dat kreng ook vlot leeg. denk nog wel sneller dan de samsung die ik nu heb.

Hiervoor een huawei gehad met endurance mode. (lees: alles uit 2g dumbphone) en die heb ik ook ondanks elke dag een uurtje bellen een hele week niet hoeven opladen. Alleen buiten bellen en mischien smsen kon je er helemaal niks mee.Toch voor op vakantie maakt dat niet veel uit.

OT: ik meende dat de pebble altijd een kleuren e-ink scherm had. maar als ik het goed begrijp is het gewoon een LCD scherm met "kapotte" backlight. :+
Want dáár ligt het aan, de FOMO van vandaag, niet aan het toestel zelf
.
Nou het ligt ook aan het toestel. Mijn vorige toestel (Samsung Note 1, ruim 5 jaar mee gedaan) moest ik ondanks dat ik 'm weinig gebruikte, toch elke avond aan de lading.
Mijn Lenovo P2 hoef ik pas na 4 of 5 dagen op te laden en bij wat intensiever gebruik elke 3 dagen.
Het ligt aan dus ook welke batterij er in het toestel zit.

[Reactie gewijzigd door Roelof op 28 juli 2024 21:01]

Ik heb momenteel de Huami amazfit bip, deze heeft ook een transreflecterend scherm en lange accuduur. Voor mij maakt de lange accuduur always on het 'de beste smartwatch' (ik vergat mijn moto 360 altijd op te laden, dus dan heb je er niets aan) .. Feit is alleen dat om de 1 of andere reden, fabrikanten van horloges met een lange accuduur ze extreem lelijk maken. Als ze deze in een mooi hoogwaardige case hadden gedaan, dan was het (los van de extra functies) voor mij al een topper..
Het puntje over extreem lelijke horloges, bekijk eens de Garmin Fenix 5. Schitterend exemplaar welke je 12x per jaar hoeft op te laden..
Hier nog een Amazfit Bip. Momenteel 31 dagen sinds de laatste charge en nog 47% over. Toegegeven: de afgelopen maand heb ik verzuimd de activity tracking te gebruiken, maar ook in drukkere tijden haal ik de 40 dagen wel. Bij een telefoon kan ik dat dagelijks opladen prima hebben, maar in m'n 'horloge' zoek ik een accuduur van meer dan, zeg, 20 dagen.
De resolutie en fabrikant van het scherm zijn onbekend. Mede daardoor kan de wearable 28 dagen doen met een acculading, claimt Asus.
Wat een rare zinsconstructie, zoals het er nu staat lijkt het dat het apparaat 28 dagen met de batterij kan doen omdat de resolutie en fabrikant onbekend zijn...
Misschien is het een quantumscherm!
Daarvoor is er de Feedback-knop ;) Is inderdaad een vreemd verband zoals het nu omschreven staat.
Ik vindt het wat raar om een heel nieuw topic aan te maken voor zo'n klein stukje, terwijl het net te veel is voor
Spel- en tikfoutjes - en dus *geen* andere foutjes
Het is inmiddels aangepast en de techniek klinkt* veelbelovend!

*ziet er veelbelovend uit
Wat een hoop zure reacties zeg. Alsof de meting waardeloos is omdat er geen medische precisie wordt behaald.

Ik zou dit bij wielrennen graag testen. Ik kan me zo voorstellen dat HR+druk meten op een simpele manier een enigzins nauwkeurige indicatie kan geven van het geleverde vermogen. Als dit redelijk werkt hoef je enkel een horloge aan te schaffen i.p.v. een powermeter van ca.800 piek.
Kan iemand toelichten hoe een horloge stress meet?
http://www.loopjezelfbeter.nl/meten-weten/

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 28 juli 2024 17:38]

Hartslag lijkt mij. Immers hoe hoger de stress, hoe meer adrenaline je aanmaakt, en meer adrenaline heeft als gevolg een verhoogde hartslag.
Heeft te maken met onregelmatigheid in je hartslag. Een hartslag dat opeens een paar seconden versneld (hartkloppingen) is een indicatie van stress.
Een horloge kan stress niveau meten door middel van hartmeting. Een regelmatige hartslag is minder stress, en een onregelmatige hartslag icm hoge bloeddruk een hoge stressfactor.
Maar zit er GPS (ondersteuning) op? Oftewel kan het als sporthorloge gebruikt worden?
Dat lijkt mij het enige doel van dit horlogo omdat het volgens mij niet de concurrentie met smartwatches aangaat...
Bij mijn iWatch, wanneer mijn hartslag te hoog is op een kalm moment, krijg ik de melding dat ik even rustig moet ademhalen om mijn hartslag te laten zakken. Wat niet zo slecht is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.