Withings presenteert analoog horloge met 'ecg'-functie

Withings heeft zijn Move-horloges aangekondigd. De duurdere Move ECG heeft de mogelijkheid een beperkte vorm van een electrocardiogram te maken, net zoals de Apple Watch Series 4 dat kan. Het gaat om analoge horloges met fitnesstracking.

Het Franse bedrijf geeft weinig details over de horloges vrij, zoals welke sensors er precies in zitten. Het spreekt alleen over de functies die de horloges bieden. De reguliere Move zou achttien maanden met een acculading doen, terwijl de duurdere versie met ecg-functie het tot twaalf maanden uithoudt. Het gaat om analoge horloges met een derde wijzer om te laten zien hoever gebruikers zijn bij het halen van het stappendoel.

De horloges kunnen onder meer de genomen stappen, beweging en hoogte meten. Daardoor is het mogelijk om workouts bij te houden, maar voor de gps moet het horloge leunen op een verbonden apparaat, zoals een smartphone.

De ecg-versie werkt via de zijkanten van het horloge en met een extra meetpunt in het bandje, zodat er drie meetpunten zijn. Gebruikers moeten die houding tot dertig seconden aanhouden om de meting mogelijk te maken, die vervolgens in de app verschijnt.

De Move zal later dit jaar uitkomen in meerdere kleuren en afwerkingen en gebruikers kunnen dan hun eigen horloge configureren, met onder meer kleurstellingen voor de wijzerplaat, wijzers en behuizing. De Move kost 69,95 euro en komt in februari uit; de versie met ecg-support kost 129,95 euro en komt in het voorjaar uit.

Withings was na een overname onderdeel van Nokia, maar is inmiddels weer een zelfstandig bedrijf. Behalve de horloges komt Withings ook met de BPM Core, waarmee gebruikers naast een ecg ook hun bloeddruk kunnen meten en een meting kunnen doen om de hartkleppen te controleren. Die band kost 249,95 euro.

Withings Move ECG

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

07-01-2019 • 13:41

43

Reacties (43)

43
42
15
4
1
24
Wijzig sortering
Hoewel ik begrijp dat de kwaliteit (nog) niet op hetzelfde niveau is als bij een echte dokter snap ik niet waarom er zo afwijzend tegenover gestaan moet worden. Ik zie het meer als een tussenstap op een weg om zelf zaken te kunnen waardoor we uiteindelijk minder vaak naar een arts hoeven en daarmee zorg kosten (en premies) minder doen stijgen. Het is net zoiets als een duikhorloge, daar vertrouw je ook niet op om een nucleaire onderzeeboot te besturen, maar voor huis tuin en keuken gebruik is het wel grappig. Dit is ook een leuk speeltje, maar je leven vertrouw je toe aan een echte arts.
Anoniem: 167912 @swhnld7 januari 2019 16:45
Hoewel ik begrijp dat de kwaliteit (nog) niet op hetzelfde niveau is als bij een echte dokter snap ik niet waarom er zo afwijzend tegenover gestaan moet worden.
Om dezelfde reden als er afwijzend gedaan wordt tegenover pakweg homepathie: er is helemaal niets van bewezen, kwaad kan het zogezegd niet, maar als mensen erop gaan vertrouwen gebeuren er ongelukken. Er zijn zeer goede redenen waarom de medische wetenschap enorm strenge eisen stelt aan patiëntveiligheid.
Ik zie het meer als een tussenstap op een weg om zelf zaken te kunnen waardoor we uiteindelijk minder vaak naar een arts hoeven en daarmee zorg kosten (en premies) minder doen stijgen.
Het punt is dat dit misschien wel werkt en als dat zo is, is dat knap, maar we kunnen het gewoon niet weten want er wordt op geen enkele manier gerefereerd aan een medisch verantwoorde studie die aantoont dat men kan wat men beweert (ik heb het nu vooral over de hartklepdiagnose, een ecg is technisch helemaal niet moeilijk, dat kon Einthoven meer dan 100 jaar geleden al).

Niemand heeft problemen met medisch gevalideerde toepassingen die daadwerkelijk de kosten drukken en de gezondheid verbeteren. Mensen hebben wel problemen met de nieuwe snake oil scams.
Ik krabbel eerder terug voor wanneer die dingen wel goed gaan werken. Worden ze dan mogelijk verplicht vanuit verzekering, en wie gaat dat betalen?
En zelfs bij een 'echte dokter' kan je niet blind op de resultaten vertrouwen: mijn vader liep al een aantal jaar voor controle bij zijn huisarts en alles was altijd in orden; toch na een wandeling met de hond door hartklachten met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Wat bleek? Vernauwingen in de bloedvaten. Het was zelfs zo erg dat er vier omleidingen plaats moesten vinden! Daarbovenop kwamen veel bloedvaten niet in aanmerking om als donor te kunnen dienen, want: aderverkalking (bedankt tabaksindustrie).

Conclusie: dit soort indirecte methodes van het controleren van de staat van het hart- en bloedvatenstelsel geven iets van een indicatie, maar als je op leeftijd raakt (laten we zeggen: 50): ben niet naïef en simpel, maar regel gewoon een scan, ongeacht of dat je symptomen ervaart of niet, en ongeacht of je in jouw optiek gezond hebt geleefd of niet.
Als je deze blogpost leest snap je misschien wel wat mogelijke bezwaren tegen dit soort producten zijn.

https://theness.com/neuro...tch-and-health-screening/
Ik heb het artikel gelezen, en denk dat het enigszins in lijn is met wat ik schrijf, zeker de 2de helft, er zit iets in de ontwikkeling, het kan wat worden, maar nu is het nog niet het juiste niveau.
Ik vind dit toch wel een dubieuze ontwikkeling. Tuurlijk het is heel gaaf dat het mogelijk wordt om ECG's te maken met je horloge, maar hoe accuraat is dit? Het is niet voor niets dat de grond draad van een ECG zo ver mogelijk van de borstkas wordt vastgemaakt/plakt...
Voor afib schijnt die van Apple toch best accuraat te zijn (98%), maar het is enkel bedoeld als eerste indicatie. Je zult altijd naar de ha/cardioloog moeten voor een volledige meting. Zijn toch al meerdere success verhalen mee.
Atriumfibrileren herkennen is een mooie ontwikkeling en hartslagmonitoring kunnen 'we' goed. Een ECG is echter compleet andere koek. Ik vind dan ook 1) ongefundeerde marketingpraat en 2) medisch immoreel dat steeds meer bedrijven claims maken als:
WITHINGS UNVEILS MOVE ECG, THE WORLD’S FIRST ANALOG WATCH WITH THE ABILITY TO RECORD A MEDICAL GRADE ELECTROCARDIOGRAM. (zie PDF in het artikel.)

Medical grade? Serieus, een ECG met slecht één meetpunt? Ze kunnen er wel 3 meetpuntjes op hebben gezet, maar deze meting alsnog maar op 1 plek van het lichaam. Een ECG dient eigenlijk 10 electroden (plekken) te hebben. V1 t/m V6 plus de benodigde afleidingen. En dan is het nog eens een kwestie van goede plaatsing én een goed geschoolde arts (in de toekomst AI) die afwijkingen kan herkennen.

Ik ben helemaal voor health-wareables, maar dit is gewoon leuke branding zonder medische onderbouwing. Eigenlijk niet Tweakers Frontpage waardig?

[Reactie gewijzigd door herofruit op 28 juli 2024 20:45]

Anoniem: 167912 @herofruit7 januari 2019 14:54
Los van het feit dat ik het 100% met je eens ben dat hier de marketing boven de wetenschap gaat kan een eenkanaals ecg echt wel medical grade zijn (wat dat dan ook moge betekenen). Een holter test is zelden 12 afleidingen, je gaat ook niet beween dat die niet goed genoeg zijn? Met een kanaal kan men perfect ritmestoornissen opsporen
Zo had ik laatst een patiënt die dacht dat ze hoogbegaafd was omdat haar IQ 181/144mmHg was. Aan die meting twijfel ik niet, maar bij die conclusie durfde ik wel vraagtekens te zetten.

Wat ik maar wil zeggen is dat een (medical grade) meting pas iets zegt als de beoordelaar verstand van zaken heeft.
Jij werkt zeker op de PAAZ? ;)
Een holter test is minimaal 3 afleidingen. Met minder ga je echt niks kunnen zien.
Anoniem: 167912 @oscarw7 januari 2019 16:17
dat is gewoon niet waar, er zijn genoeg 1-kanaals holters op de markt
Dan ben ik heel benieuwd waar jij een serieuze Holter test met maar 1 afleiding (lees: ECG-plakker) hebt gevonden.
Anoniem: 167912 @oscarw7 januari 2019 16:32
1 kanaal heeft 2 plakkers uiteraard.
Bij ECG's praten we over afleidingen, 1 afleiding is 1 plakker en dus 1 'kanaal' :)

Edit: bij 12leads is dit uiteraard anders, maar in 't geval van 3 leads ECG niet.

[Reactie gewijzigd door oscarw op 28 juli 2024 20:45]

Anoniem: 167912 @oscarw7 januari 2019 16:48
Nee hoor: een afleiding, lead of kanaal wordt gemeten tussen 2 "kabeltjes".
Een 12-kanaals ECG heeft 12 afleidingen, maar slechts 10 plakkers (6 precordiale, 4 perifere, waarvan er 1 de neutrale is die eigenlijk niet meetelt).
edit: ik spreek hier over de perifere, de precordiale zijn unipolaire leads
correcter: de bipolaire gebruiken een positieve en negatieve electrode. de unipolaire gebruiken een positieve electrode en een combinatie van de andere leads voor een samengestelde negatieve electrode.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 167912 op 28 juli 2024 20:45]

Klopt in de zin van een 12 leads ECG inderdaad. Echter, want we hadden het over Holter ECG's, zul je die niet tegenkomen met 1 kanaal. Ze zullen minimaal 2 of 3 plakkertjes, en dus meerdere kanalen, die overigens voornamelijk in het Engels zo genoemd worden, hebben.

Source: 5 jaar werkervaring op de CCU ;)

[Reactie gewijzigd door oscarw op 28 juli 2024 20:45]

Anoniem: 167912 @oscarw7 januari 2019 20:07
sorry, maar dat begirjp ik echt niet: een lead in een 12-kanaals ecg is anders dan een lead in een holter-ecg? waarom dan wel?
Een lead is een afleiding op het tracé, niet het kabeltje naar de electrode
Een lead als principe is niet verschillend. Maar het aantal 'plakkertjes' per lead wel! Bij een 12 afleidingen/lead ECG zijn het 10 plakkers, maar bij een 3/4 afleidingen ECG (meestal gewoon ritmestrook genoemd) zijn het er dus gewoon 3 of 4.

Het is verwarrend. Wat het nog ingewikkelder maakt is dat (in ieder geval in de prehospitale setting waar ik momenteel in werk) het begrip 'lead' ook vaak gebruikt wordt om het plakkertje aan te geven, in plaats van de daadwerkelijke lead.
Maar de reden dat meer afleidingen genomen worden is dat men juist wilt weten wat de precieze karakteristieken zijn van de stoornis, uit welk gebied van het hart de storing veroorzaakt wordt.
Verder is al vaak aangetoond dat een enkel kanaals ECG via de pols erg storinggevoelig is. Je wilt niet dat je tijdelijke stilstand meet die er eigenlijk niet is..
Anoniem: 365396 @herofruit7 januari 2019 15:39
Voor het detecteren van hartritmestoornissen is een 10-lead ECG echt niet noodzakelijk. Uiteraard zul je er met een eenpuntsmeting geen voorwandinfarct uithalen, maar dat is het doel ook niet. Met deze methode heb je afleiding I te pakken, waar zeker een onderscheid te maken is tussen sinusritme en afwijkend ritme.
Absoluut wel. Ik maak regelmatig voor m'n werk ECG's en menig hartritmestoornis is pas met een 12-leads ECG nauwkeurig waarneembaar. En zelfs dan komt het zo nu en dan niet duidelijk naar voren.

Om een afwijking t.o.v een normaal sinusritme te kunnen waarnemen heb je minimaal 3 of 4 (inclusief N) afleidingen nodig verspreid over de borstkas en/of armen en benen. En niet '3 afleidingen' op dezelfde plek.
houdt er ook rekening mee dat afleiding 1 nog al eens isoelectrisch durft te zijn: dan zie je niets
De Claim van withings lijkt te gaan over een 2 punts meeting (via beide armen) en is nogal vaag beschreven in de PDF.

Wat je volgensmij best redelijk kunt meeten en je een '3' punts meeting zou kunnen noemen is een EM meeting van de hartslag (je ziet voor al de RR pieken hierin) en met 2 leads via capacitief meeten 1 via de baseplate en 1 via de bezels (en dus de andere arm) om een sort of 3 punts meeting te doen. dit zou voldoende moeten zijn om een indicatie meeting te doen en voor early detectie vna de 'grote' problemen. Dit is uiteraard niet te vergelijken met een 6 of 10 (of meer) punts meeting die je met een medische ECG meetapperaat gebruikt, je hebt gewoon niet de resolutie om dingen als kleppen te zien in het signaal,

Er is echter wel onderzoek (ik geloof van de jaren 90 ergens, ik weet de titel niet meer helaas dus geen bron :'( ) dat aantoont dat met een 1-punts meeting je al genoeg informatie kunt achterhalen om een "early warning" systeem te maken. Dit is dus niet bedoeld om alle hartkwalen te detecteren.
Ik ben helemaal voor health-wareables, maar dit is gewoon leuke branding zonder medische onderbouwing. Eigenlijk niet Tweakers Frontpage waardig?
Eigenlijk wel. Nu krijgt dit product exposure, waardoor men hier leken kan waarschuwen over dit soort producten.
Het maken is een ding, maar het per land door de medische wetten heen komen weer iets heel anders. Neem bijv. de Fitbit Ionic, welke sinds augustus 2017 op de markt is. De Ionic bevat een SpO2 (zuurstofsaturatiesensor) meter in de hardware, maar is softwarematig compleet uitgeschakeld omdat het bedrijf nog bezig is met wettelijke toestemming en klinische onderzoeken etc. Dit tot frustratie van vele kopers, welke er vaak vanuit gingen dat de SpO2 meter gewoon zou werken, het staat (of stond) immers aangegeven dat het er in zit.
In principe t zelfde met de Apple Watch. Die ECG-functie werkt ook niet behalve voor modellen gekocht in de VS (al is dat wel duidelijk aangegeven). Toch hoef je volgens mij maar in één land toestemming te vragen (eg: Duitsland) om in de gehele EU te werken. Dat er klinische trials nodig zijn lijkt me wel nogal logisch, dat ze dat niet eerder hadden gedaan is raar.
Of ze verstoppen een disclaimer in de handleiding.
Vergelijkbaar met websites die tientallen pagina's gedetailleerde financiële/medische adviezen geven en in de kleine lettertjes schrijven dat ze geen expert zijn en gedegen advies elders gezocht moet worden.

Van dit horloge weet ik het niet, maar in bij Apple is wel aangegeven dat de metingen onbetrouwbaar zijn en altijd informatie moet worden ingewonnen bij een arts.
Anoniem: 167912 7 januari 2019 13:54
Behalve de horloges komt Withings ook met de BPR Core, waarmee gebruikers naast een ecg ook hun bloeddruk kunnen meten en een meting kunnen doen om de hartkleppen te controleren
Het ding heet BPM core en men kan zich afvragen of fabrikanten niet zeer ver hun boekje te buiten gaan met zulle statements.
Blijkbaar zit er een electronische stehoscoop in dat ding en willen ze dus bijgeruisen detecteren. Ik vraag me ernstig af in hoeverre dit getest en gevalideerd is. Er zijn voor zover ik weet geen andere toestellen die dit automatisch kunnen.
Wat een visueel onaantrekkelijke horloges. Ieder zijn smaak.
ook niet mijn smaak, ter wijl ze wel mooie (ja weer smaak) in het assortiment hebben.
Wat een visueel onaantrekkelijke horloges.
Je zou er hartklachten van krijgen..
De ecg-versie werkt via de zijkanten van het horloge en met een extra meetpunt in het bandje, zodat er drie meetpunten zijn. Gebruikers moeten die houding tot dertig seconden aanhouden om de meting mogelijk te maken, die vervolgens in de app verschijnt.

Welke houding? :?
Die 2 punten aan de zijkant vasthouden met de andere hand gok ik?

[Reactie gewijzigd door dartbord op 28 juli 2024 20:45]

Ik snap ook de 'hype' rond health-monitoring niet volledig. Oké, dat je je hartslag bij benadering kan aflezen is misschien fijn tijdens het sporten, maar functies als ECG en in extenso het detecteren van hartruis lijkt mij tamelijk far-fetched. Kijk naar Apple met de Series 4 in Europa: zelfs zij hebben nog geen Europese goedkeuring voor hun ECG-functionaliteit ontvangen; en hier met de Withings zou dit plots zomaar in orde zijn? In feite is de doelgroep voor dit horloge ook zeer klein: zij die vrezen dat ze mogelijks hartproblemen hebben komen hier misschien achter door dit horloge te kopen, maar maken dan een foute beslissing: ga naar een cardioloog.

Iets meer specifiek rond dit horloge: ik mis de tijd dat Withings meer focuste op de traditionele horloges (herinner je bijvoorbeeld de saffieren Withings Activité met een batterij van iets minder dan 1 jaar (!)) - de health-features waren dan misschien eerder beperkt, maar je had een vrij degelijk conventioneel horloge met beperkte health-features - allemaal relatief discreet en naar mijn mening best duurzaam. Ik was toen ook overtuigd van het idee dat dat net hun USP was, maar blijkbaar zijn ze een ietwat andere weg ingeslagen nu...
Dat is de reden dat ik nu een Steel HR om m'n pols heb. Ziet er uit als een horloge, werkt als een (analoog) horloge, kunnen gewoon standaardbandjes aan (matchend met de riem en schoenen) en hoeft niet iedere dag in de oplader. Toch zit er 24x7 HR tracking in, kan ik er mee zwemmen, crossfit doen en doet ie sleeptracking.
Dat kan menig Garmin smartwatch ook hoor, en er zullen best nog wel merken zijn.
Oh, had de vivomove nog niet gezien. Inderdaad hetzelfde idee en zeer netjes afgewerkt! Die was er nog niet toen ik anderhalf jaar geleden op zoek was naar een fitnesswatch :P
Het is techniek die in ontwikkeling is. zeker als je al bij de cardioloog loopt kan dit aanvullend zijn.
Je moet het natuurlijk wel met een korreltje zout nemen.

Dmv onderzoek blijkt dat met behulp van de dingen die zo'n horloge kan meten er juist wel zaken af te leiden zijn. Is misschien geen volledig ECG zoals bij de cardioloog, maar met afleidingen uit de diagrammen en Big Data kan er heel wat aan problemen aangegeven worden.

kijk op youtube eens bij de reviews van Smartwatch Ticks, die legt de techniek ook uit (met disclaimers etc)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.