Asus toont ROG Mothership met 17,3"-scherm, kickstand en afneembaar toetsenbord

Asus heeft de ROG Mothership onthuld, een 17,3"-gamelaptop die dienst doet als desktopvervanger. De laptop wordt verticaal met een kickstand geplaatst, als ware het een all-in-one. Het uitklapbare en los te koppelen toetsenbord doet tevens dienst als displaybescherming.

De Asus ROG Mothership, ofwel de GZ700, is volgens Asus een nieuw type desktopvervanger dat bedoeld is voor gamers. Als de ROG Mothership is ingeklapt, is het een grote, uit de kluiten gewassen gamelaptop. Het klaar maken van de setup kan door eerst het toetsenbord, dat over het scherm heen zit, uit te klappen en te ontkoppelen. Vervolgens kunnen gebruikers het schermgedeelte, waar ook alle hardware in zit, verticaal neerzetten met de bijbehorende kickstand.

Deze kickstand klapt volgens Asus automatisch uit aan de onderkant van de computer, zodra de stand een oppervlak raakt. Gebruikers kunnen het toetsenbord draadloos gebruiken met een 2,4GHz-verbinding, maar hij kan ook met magneten aan het schermgedeelte blijven zitten. Om ruimte te besparen is het toetsenbord opvouwbaar; als de ROG Mothership helemaal is opgeklapt, beslaat het toetsenbord de gehele voorkant. Door dit staande ontwerp zitten de roosters om lucht aan te zuigen en warme lucht af te voeren hoger dan normaal en zitten de luidsprekers direct onder het scherm.

De laptop beschikt over de mobiele versie van Nvidia's RTX 2080 en de high-end i9-8950HK-cpu van Intel. Volgens Asus zijn beiden overgeklokt, wat door het aparte ontwerp van de laptop geen koelingsproblemen zou moeten opleveren door de staande positie. Het 17,3"-scherm heeft een ips-paneel met een 1080p-resolutie, een verversingssnelheid van 144Hz en een grijs-naar-grijs-reactietijd van 3ms. Het scherm ondersteunt G-Sync, al is niet duidelijk binnen welk bereik de frequentie van het scherm wordt gesynchroniseerd met de output van de gpu. De ROG Mothership komt verder met drie nvme-ssd's in een raid-0-opstelling. Er is ondersteuning voor 64GB aan ddr4-geheugen.

De GZ700 heeft een Realtek 2.5G Ethernet-controller die volgens Asus voor een twee keer zo hoge snelheid zorgt in vergelijking met gangbare ethernet-aansluitingen. Verder bevat de laptop een Intel Wi-fi 6 AX200-chip waarmee de bandbreedte in theorie kan oplopen tot 2,4Gbit/s. Ook heeft de ROG Mothership een webcam en ondersteuning voor Windows Hello, zodat gebruikers kunnen inloggen op het besturingssysteem middels gezichtsherkenning. Er een usb-c-aansluiting met Thunderbolt 3, een reguliere usb-c-aansluiting en vier usb 3.1-aansluitingen. Ook is een hdmi-aansluiting aanwezig en wordt VirtualLink ondersteund.

De ROG Mothership weegt 4,7kg en meet 510 x 320 x 29,9mm. Asus heeft nog geen prijs bekendgemaakt voor de desktopvervanger, die ergens in de komende maanden uit moet komen.

Door Joris Jansen

Redacteur

07-01-2019 • 12:44

57 Linkedin

Reacties (57)

Wijzig sortering
Ik lees nergens iets over een accu, moet deze kolos standaard in het stopcontact? Ik kan me niet voorstellen dat met deze hardware enige fatsoenlijke accuduur haalbaar is, dus het zou me weinig verbazen als die accu maar achterwege is gelaten
Ik zag net op LTT dat er wel twee charging-ports op zitten, dus het ding heeft wel een accu, de vraag is hoe lang die meegaat op full-speed opereren van de machine. Maar het is een prototype, reviewers mogen m niet benchmarken en dit soort details zijn bewust vaag gehouden. Daar gaat het ook niet om; dit is geen consumentenproduct, dit is een marketingstunt/feeler/proof-of-concept.
Meestal kunnen dit soort gaming laptops/desktop replacements niet 'full-speed' zonder aan de oplader(s) te liggen... Sommige doen het wel maar vaak wordt alles terug geclockt naar energie zuinige settings waarbij de machine te traag is om te gamen maar wel om wat simpel te browsen, ook dan is de accuduur vaak uitgedrukt in minuten ipv uren.
Er wordt wel gerept over battery life, dus er zal toch een accu inzitten...
Waarschijnlijk heb je net genoeg accu om je laptop op te starten en een steam berichtje te sturen dat je je oplader bent vergeten.
Bij desktop replacers is de accu bedoeld om de laptop mee te kunnen nemen door je huis zonder hem af te sluiten. De accu is niet bedoeld om mee te gamen, daarmee kan je hem na een jaartje al afschrijven.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 7 januari 2019 13:35]

...Why? Wat is de usecase van dit model laptop?
Eigenlijk is dit relatief eenvoudig. Mensen die dergelijke machines kopen gebruiken deze toch als draagbare desktop-replacement. Ik zie over het algemeen (op een paar enkele IT studenten na zoals ik zelf ooit was) een dergelijke machine af en toe gewoon op schoot gebruiken.

Door het design aan te passen op deze use-case komt in mijn ogen de koeling veel beter tot zijn recht.

[Reactie gewijzigd door LocoRoco op 7 januari 2019 13:44]

5 kilo op schoot? Is er geen tafel?
Een 3.8kg weegende 17.3 inch laptop is was in mijn tijd niet eens zo uncomfortabel als je mogelijk verwacht ;)

[Reactie gewijzigd door LocoRoco op 7 januari 2019 13:44]

5 kg is anders en een laptop staat steviger op schoot. Dit is dezelfde opstelling als een MS surface en die valt me regelmatig om op schoot.
Voor mensen die een makkelijk vervoerbaar systeem willen, lijkt mij. Het is niet bedoeld als laptop, maar als desktop vervanger die ook makkelijk te vervoeren is.
meeste vrienden van mij die een game laptop hebben gebruiken deze vooral thuis. Een enkele keer nemen ze hem mee om samen bij iemand te gamen. Ik geloof ook echt dat een groot deel van de gaming laptop markt bestaat uit mensen die op een PC willen gamen maar geen zin hebben om alles apart aan te schaffen, of geen ruimte hebben voor een heel bureau met desktop thuis. Voor deze doelgroep zou de laptop toch perfect werken.
persoonlijk is dit precies het soort systeem dat ik dolgraag koop. mobile genoeg, maar minder nadelen dan de formfactor van een laptop. mijn laptop staat 95% van de tijd op dezelfde plek. die keren dat ik hem meeneem kan ik hem niet missen. een desktop is dan geen doen, schermen en toetsenbord meezeulen is enorm lomp. terwijl een laptop en muis in een laptoptas passen. dit heeft nogsteeds die mobiliteits voordelen met minder koelbeperking en meer gericht op desktop achtig gebruik.
Er wordt niet benoemd hoeveel uur je volhoudt op een acculading, maar wel dit:
"Intent on having the best of both worlds, our engineers developed an exclusive GPU switch that lets you go between NVIDIA G-SYNC and Optimus modes. With a few clicks and a reboot, the Mothership transforms from a gaming powerhouse with buttery smooth graphics to a productivity workhorse with longer battery life"

Geinig ding, maar wel bijna 5 kg :/
Few clicks and a reboot.

Toch jammer dat dat nodig is
Gelukkig stelt dat tegenwoordig een seconde of 10 voor ipv 2-3 minuten.
ontkom je niet aan. nvidia optimus en gsync kunnen niet samen door een deur. waarom moet je niet aan mij vragen, maar ik snap ook niet goed waarom nvidia dit niet opgelost heeft. lijkt me toch vrij handig in een laptop lol.
0.5kg lichter dan mijn huidige laptop. Toch wel interessant hehe
Het probleem met zo'n klapstandaard is dat kleine en lange mensen eigenlijk altijd in een (verkeerde) hoek naar dat scherm zitten te kijken.
Hijis vast verstelbaar zoals een laptopscherm dat ook is
En zou je voor kleine en lange mensen niet eerst zo een beetje alle schermen op de goede hoogte neer willen zetten, om te voorkomen dat iemand voorovergebogen over het scherm hangt?
Dit is eerder een all-in-one desktop die als laptop kan dienen dan andersom.
welnee, die neem je echt niet op schoot, het is gewoon een All In One een concept dat al zo oud is als de weg naar Rome...

Ik snap echt niet wat hier bijzonder aan is behalve het schreeuwerige design dan
Denk dat dit meer iets is voor iemand die een "draagbare" desktop nodig heeft. Kan me niet voorstellen dat je bijna 5kg aan computer mee gaat slepen om onderweg te werken. Je tafeltje in economy gaat het waarschijnlijk moeilijk krijgen met een beetje turbulentie :p

En zoals andere al hebben gezegd, kan me niet voorstellen dat de accu het bijster lang uithoudt zodra het ding een beetje belast word. En als je op de accu niet gebruik kan maken van al die rekenkracht, waarom zou je dan niet een veel lichtere laptop mee nemen? Al het zware werk kan je ook redelijk makkelijk remote doen.

Verder wel een interessant ontwerp. Denk dat het wel een stuk beter werkt dan een game laptop met traditioneel ontwerp. Betere ergonomie en waarschijnlijk ook meer plek voor hardware en/of betere koeling.
Ik sleep mijn 4,5kg wegende monster nu ook mee. En ja, ik zit er dagelijks mee op schoot. Of dat makkelijk kan met deze moet ik nog zien, maar 4,5 of 5kg is geen issue daarin.

Ik denk dat @SparC-EHV het bij het juiste einde heeft, dit is een niche product en blijkbaar val ik in de beoogde groep (behalve financieel dan)

[Reactie gewijzigd door belal op 7 januari 2019 15:22]

Ik zie niet hoe dit een laptop kan zijn. Wat is het nut?

Dan kan je net zo goed die dikke kast weer onder je tafel hebben en een goed display.

Dit lijkt wel een obese surface
Ik zou heel graag de exacte Surface Pro zien als hij nu is, maar dan met aansluiting voor externe GPU. Dan ben ik helemaal klaar :-)
Het idee is inderdaad ook dat dit een desktop vervanger is die je ook makkelijk kan vervoeren. LTT heeft een video gemaakt die het het best uitlegt: https://www.youtube.com/watch?v=olef-6d1bu0&t=0s
ja ik snap dat zelf ook wel, maar noem het dan geen laptop

daarbij zijn zulke apparaten al decennia op de markt als AIO

Dat deze nou lampjes heeft, wat kleurtjes en een toetsenbord maakt het voor mij evenmin revolutionair.
De term "laptop" betekent al lang niet meer dat het letterlijk op je lap gebruikt hoort te worden. Dat is waar het woord vandaan komt, maar het wordt nu gebruikt om te verwijzen naar elke makkelijk vervoerbare/inklapbare PC met ingebouwd scherm. Een Surface Pro wordt ook een laptop genoemd, dus waarom zou deze dat dan niet mogen?

ASUS noemt het zelf overigens een "Desktop replacement laptop": https://rog.asus.com/arti...placement-gaming-laptops/

[Reactie gewijzigd door unilythe op 7 januari 2019 14:35]

dit is wel behoorlijk anders dan een AIO. een AIO is totaal niet gericht op mobiliteit. dit wel. kwa uiterlijk lijkt het misschien op een AIO, maar kwa design keuzes zie je de verschillen duidelijk.

[Reactie gewijzigd door t link op 7 januari 2019 21:05]

Design? Wat maakt dat nou uit, ja dit is inderdaad meer een AIO voor een tienerkamer idd, maar het blijft een all in one.

Geen lap-top dat is mijn punt.

Of je het mooi vindt, of dat de specs passen bij je wensen is irrelevant
design gaat niet alleen over hoe mooi iets is. design word tegenwoordig vaak direct gesteld aan estetische waarde wat gewoon fout is. design gaat ook over hoe duurzaam dingen ontworpen zijn, over hoe praktisch iets ontworpen is. bijvoorbeeld industrial design focussed zich heel weinig op estetische waarde, ja er word nogsteeds aandacht aan besteed maar het is duidelijk een na gedachten. Wat je ziet bij dit product is dat de invalshoek van gebruik overheerst op manieren die je bij een AIO gewoon niet ziet. ze hebben duidelijk een laptop als beginpunt gepakt en vanaf daar hiernaartoe gewerkt. ja het lijkt op een beetje op een AIO in het idee dat de computer achter het scherm zit, maar daar houd de vergelijking meteen ook op.
Wow, dat ziet er goed uit! Prachtig design!
Ja ziet er zeker mooi uit, en een goed alternatief voor een Tablet, maar denk dat ze wel extreem duur gaan woorden, PC Tablets met desktop/laptop hardware zijn nooit goedkoop geweest.
Het filmpje van Linus hierover is echt de moeite waard. Inclusief hoe hij gemaakt is met allerlei mallen. Echt tof.
Linkje: https://www.youtube.com/watch?v=olef-6d1bu0
Conclusie uit het filmpje: Met alle componenten uit gefreesd aluminium, zal hij niet goedkoop zijn...
Filmpje van Linus vanochtend gezien :)
Die Linus staat nu standaard geblokkeerd op m'n YouTube feed, internet in Singapore was toch wel de druppel dat het inhoudelijk al lang geen top kwaliteit meer is, maar meer reclame-blok geworden.
De focus ligt al jaren op amusement, dus dat het inhoudelijk niet zo bijzonder is is dan logisch.
Waarschijnlijk leveren die "reclame blokken"dan meer op dan serieuze technische filmpjes. Ik geef hem dan ook groot gelijk :)
Internet in singapore? Enlighten me..
Je bedoelt het filmpje over internet in Singapore? Kan me niet iets van herinneren.

Ach, niemand is perfect, en ik stoor me regelmatig aan zijn overheersende manieren. Hin luistert vrij lastig en wil veel over zichzelf praten, maar je merkt ook dat hij hierin probeert stappen te maken.
Ik vind dit best grappig bedacht van Asus!
Ziet er uit als een bulky Surface Pro eigenlijk. Maar beter goed gejat als slecht verzonnen.
Ik moet zeggen dat ik dit zeer interessant vind. Ik zit al tijden te twijfelen over een nieuwe zelfbouw, laptop of een prebuilt SFF. En ik denk dat deze variant hem best wel eens kan worden. Want ik varieer nog al waar en wanneer ik eens wil gamen. Vooral omdat ik eigenlijk beneden ben gaan gamen want boven verstopt zitten vind ik niks.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee