Teardown toont dat scherm en achterkant Google Pixel Watch vervangbaar zijn

Een teardown van iFixit heeft aangetoond dat de achterkant van de Google Pixel Watch relatief makkelijk vervangbaar is. Het scherm is ook te vervangen, al zit de connector daarvan wel onder de accu en dat maakt vervanging lastiger.

De Pixel Watch heeft aan de achterkant lijm die geen resten achterlaat en mogelijk herbruikbaar is, zegt iFixit. Bovendien zit de hartslagsensor vast een het pcb, waardoor de achterkant niet meer is dan een glasplaatje en dat maakt vervanging makkelijk en goedkoop.

Het scherm gaat er ook relatief makkelijk af, maar vervolgens moeten gebruikers wel de accu eruit halen om de connector los te halen en dat maakt vervanging lastiger. De digitale kroon en knop zijn helemaal niet los te halen, zo merkt de reparatiesite op.

Het horloge ziet er volgens iFixit uit als een product van de eerste generatie door de rommelige lay-out en uiterlijk van de onderdelen. De site geeft geen score aan het product, dat deze maand uitkwam voor 379 euro. Google brengt zijn horloge niet uit in Nederland en België. Google en iFixit werken samen op gebied van verkoop van vervangende onderdelen voor Pixel-telefoons.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

20-10-2022 • 08:58

15

Reacties (15)

15
15
8
0
0
6
Wijzig sortering
Iets dat is vastgelijmd, is volgens mij per definitie niet vervangbaar. Dit zijn wegwerpartikelen. Mij Casio heeft schroefjes, en een standaard batterij die ik eenvoudig kan kopen en vervangen. Vijf minuten werk. Het is echt niet moeilijk om zoiets te fabriceren.
Ligt maar helemaal aan de gebruikte lijm. Ik heb de batterij in mijn pixel4 vervangen, waarbij de achterplaat ook vastgelijmd zat.

Met wat warmte, beleid en inzicht was deze prima te verwijderen om daarna met nieuwe lijm weer te bevestigen.
Het losmaken was een klusje van 5 minuten.

Dat noem ik geen weggooi product.
Ik geef toe dat de term "wegwerpartikel" provocerend was bedoeld, maar je moet toch toegeven dat al deze verlijmde apparaten niet gemaakt zijn met het doel om reparaties eenvoudig mogelijk te maken? Dit ligt gedeeltelijk aan de fabrikant, maar natuurlijk ook aan de consument, die interesseert het feitelijk niet.
Ben het met je eens hoor. Mijn privé en werktelefoon hebben plastic achterkanten (s21fe en a52), waarom kan ik die er niet gewoon afklikken? Werkte 10 jaar geleden ook perfect met de toenmalige telefoons.
Het slaat nergens op zeker met een plastic achterkantje..

De "publieke" reden zal wel zijn dat mensen er minder mee spelen en daardoor minder snel kapot gaat.
De echte(aanname) reden is zodat jij sneller een nieuwe telefoon koopt als je batterij ruk is want vervangen van een batterij is meer gedoe (kunnen wij slecht tegen) en dan is een nieuwe telefoon kopen makkelijker.

Dan heb je ook nog eens nog niet over dat er bedrijven zijn die het onmogelijk maken om van 2 telefoons 1 te maken..... Ben benieuwd hoe dat zit met deze Smartwatch als ik er 2 koop en onderdelen uitwissel of ze het gewoon blijven doen zonder gekke errors en meldingen.
Een melding van
Hi wij zien je scherm vervangen is met origineel of een second/third party onderdeel. Klik hier voor meer informatie en of klikt OK om de melding te sluiten.
Zie ik niet al een probleem, ik zou het juist aanmoedigen, ook dat die melding terug komt als je fabrieksinstellingen inlaad.
Dat je ook ergens in de settings kan zien of je telefoon/smartwatch nog uit de onderdelen bestaat toen hij de fabriek uitkwam zou ook handig zijn. Scherm vervangen? Dan zie je daar of het een first/second of third party scherm is.
Op dit moment zal Google nog geen beveiligingen tegen het uitwisselen van onderdelen in de Smartwatch hebben ingebouwd. Dit soort beveiligingen inbouwen is vrij duur, terwijl deze apparaten tegen zo laag mogelijk prijs geproduceerd moeten worden.

De reden dat Apple dit bijvoorbeeld wel kan doen is omdat zij hierdoor zowel verdienen aan reparaties als vervanging. Je kunt alleen via Apple reparaties uitvoeren, waardoor zij de (hoge) prijs kunnen bepalen, en omdat de prijzen zo hoog zijn zul je sneller een nieuw Apple product aanschaffen, waar ze ook weer aan verdienen. Voor Apple is het dus zinvol om eigen reparaties, of reparaties door derden, te dwarsbomen, en dan mag dat wat kosten.

Google heeft dit verdienmodel volgens mij nog niet, en dus hoeven ze deze omzet ook niet te beschermen. Als iedereen een Google Smartwatch wil, en de markt is verzadigd, dan wordt het voor Google ook aantrekkelijk om Apples verdienmodel toe te gaan passen.
Lijm wordt tegenwoordig gewoon gezien als een vloeibare schroef. Het maakt alles lekker goed waterdicht zonder speciale rubberen afdichtingen, het betekent dat je geen ruimte hoeft te reserveren voor schroefgaten. En je weet zeker dat het goed aan elkaar blijft zitten.
Ligt eraan.

Lijm je iets vast om het op zijn plek te houden maar het moet wel met een klein beetje moeite los te krijgen zijn? Magic pull tabs die bijvoorbeeld in de iPhone zitten. Is hier een voorbeeld van.

Of lijm je iets vast omdat je wilt dat het nooit maar ook nooit meer los komt? Zoals Samsung doet met haar accus, waarbij het gevaarlijk is om hem los te trekken. Omdat je de batterij kan beschadigen en dit kan ontvlammen.

Bij voorbeeld 1 is de lijm een vervanging van een schroef- of kliksysteem wat prima is. Bij voorbeeld 2 is het ontworpen om weg te gooien in mijn optiek wat gewoon ruk is.
Ik vind die tabs eerder vergelijkbaar met buddies (plakgom) of o.i.d., niet zozeer met lijm.
Dit klinkt als goed nieuws voor de consument en het milieu.
Bol, relatief fragiel glas zonder beschermrand, speakergat waar het water zo doorheen loopt, een crown van dun materiaal dat makkelijk beschadigd, rommelig uiterlijk en layout van onderdelen. Dit lijkt me allemaal weinig duurzaam.
Klinkt wel als goed recyclebaar als het waar is wat je zegt. :9
Het horloge ziet er volgens iFixit uit als een product van de eerste generatie door de rommelige lay-out en uiterlijk van de onderdelen.
Is dit niet raar? Google kan het Fitbit team inzetten waar ze al 5-6 generaties smartwatches ontwikkeld hebben. Daar zou toch genoeg expertise moeten zijn om dit horloge netjes in elkaar te zetten? Gewoon als een ronde Fitbit Sense 3 oid.
Blijkbaar was dit ontwerp gestart in 2018; door management gestopt en daarna weer opgestart om nu snel naar de markt te brengen.
Ik weet niet maar voor een smartwatch van 379 euro met een rommelige layout, tja dat werpt bij mij toch wel vraagtekens op. Ietwat krijg ik het gevoel dat Google nog snel snel een smartwatch op de markt heeft willen zetten om hun lijn van producten compleet te maken. Kan mij ook wel voorstellen dat Pixel liefhebbers hierop hebben zitten wachten om hun setje compleet te maken.

Evengoed mag je denk ik toch wel anders verwachten voor een bedrag van 379 euro en je dan toch al naar mijn mening meer in het hig-end segment zit. Voor mij persoonlijk zou sowieso in elk geval Google niet de 1ste keuze zijn omdat ik meer in het Samsung systeem zit. Niet dat ik nu persé alles van Samsung wil maar Samsung maakt geen slecht spul en is de keuze vrij gemakkelijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.