'Nintendo Switch-opvolger krijgt lcd-scherm en verschijnt in tweede helft 2024'

Nintendo wil de opvolger van de Switch-console in de tweede helft van 2024 uitbrengen. Dat schrijft Video Games Chronicle op basis van gesprekken met ingewijden. De console krijgt volgens de site mogelijk een lcd-scherm mee om de kosten lager te houden.

Nintendo wil de console in de tweede helft van 2024 uitbrengen om er zeker van te zijn dat er op de releasedag genoeg voorraad is, schrijft VGC. Hiermee zou het Japanse bedrijf tekorten zoals bij de release van de PlayStation 5- en Xbox Series X|S-consoles willen voorkomen. De 'belangrijke partners' van Nintendo hebben al developmentkits van de next-gen console ontvangen, beweert de site.

Het zou net als de huidige Switch om een hybride console gaan en dus ook als handheldapparaat gebruikt kunnen worden. Volgens twee bronnen van VGC krijgt de console een lcd-scherm, in plaats van een oledscherm zoals het geval is bij het 2021-model van de Nintendo Switch. Hiermee zou Nintendo de kosten willen drukken, schrijft de site.

De console zou daarnaast een hogere interne opslagcapaciteit krijgen dan de 32GB van het eerste Switch-model, al wordt niet genoemd hoeveel geïntegreerde opslagruimte het nieuwe systeem precies krijgt. Verder biedt de Switch-opvolger net als de huidige console naar verluidt ondersteuning voor fysieke games door middel van cartridges. Verdere details, zoals of de console in staat is om games van de huidige Nintendo Switch te spelen, zijn volgens VGC nog onduidelijk.

Nintendo Switch OLED producfoto's
Het in 2021 uitgebrachte oledmodel van de Nintendo Switch

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

31-07-2023 • 17:26

230

Lees meer

Reacties (230)

230
220
92
3
0
98
Wijzig sortering
Ben benieuwd hoever ze deze keer achter de feiten gaan aanlopen. (Lees: verouderde hardware). Mocht ik ooit tot aankoop overgaan zou ik persoonlijk liever langer wachten en dan een OLED scherm hebben.
Nintendo liep wat dat betreft altijd al 'achter de feiten' aan. In kan me geen enkele Nintendo console herinneren die high end hardware had. Toch wel bijzonder dat ze dat met gameplay weten te recht te trekken (of eigenlijk te overtreffen) en qua verkopen het niet onderdoen voor alternatieven met veel sterkere hardware.
Dat is pas sinds de Wii, omdat de Gamecube slecht verkocht. Je had toen Xbox en Playstation dus moest Nintendo zich nog verder onderscheiden.
Voor de rest liep Nintendo juist voorop met hardware:
  • NES beter dan Sega SG-1000, ongeveer gelijk aan de Master System
  • SNES beter dan Sega Mega Drive (op CPU na)
  • N64 beter dan PS1 en Saturn (had alleen beperkte opslag)
  • Gamecube beter PS2 en Dreamcast (Xbox was wel sneller).
Interessant Youtube filmpje over wat er gebeurde met de Gamecube: The Nintendo GameCube - What Happened? - YouTube

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 22 juli 2024 16:09]

Ik was net bezig met eenzelfde soort comment! ^^

Toevoeging: de X Box was zelfs sneller dan de Wii. Nintendo koos echt een hele andere richting. Achteraf gezien een hele goede keuze, want de Wii en de Switch verkopen als een tierelier. Laten de Wii U maar vergeten.
Zo onterecht. De Wii U werd gewoon verkeerd in de markt gezet (klinkt meer als een "extra" voor de Wii), terwijl hij best veel vernieuwende dingen had. Het gemak van backwards Wii-compatibility, het in-house streamen naar de tablet, het second-screen (als het goed geïmplementeerd was door de dev).

Om dan nog de absoluut uitstekende line-up aan games niet te vergeten. Veel van de beste Switch-games zijn eigenlijk ports van de Wii U (Mario Kart 8, Zelda: BotW), die meestal minder goed draaien dan de originals.

Net als bij de GameCube snap ik nog steeds niet goed waarom de Wii U zo'n flop is geworden. Behalve dan de onduidelijke marketing, wat voor Nintendo en hun voor een groot deel "leken-publiek" (op tech-vlak dan toch) best belangrijk blijkt.
Klopt, mijn commentaar op de Wii U was in de context van succes.

Ik vond de WIi U een zeer prettige console (eigenlijk wat de Wii had moeten zijn), net zoals de Gamecube overigens. Maar bij de Wii U snap ik wel waarom die zo weinig verkocht, bij de Gamecube eigenlijk niet. Dat ding was gewoon geweldig.
Vriendjes van mij namen een playstation omdat je die kon ombouwen en spelletjes kon kopieren. En in de PS2 era had de PS2 gewoon meer 16+ games dan de gamecube.

De gamecube had dan weer goldeneye. sorry, dit was n64

[Reactie gewijzigd door Leejjon op 22 juli 2024 16:09]

Ik vond persoonlijk de PS2 games totaal niet boeiend in vergelijking met GameCube games. Maar het is wel duidelijk dat het merendeel dat niet zo zag.

Ik denk trouwens dat het 16+ aanbod ook de belangrijkste reden is geweest voor het succes van de PS2. In het NES en SNES tijdperk had je natuurlijk games zoals Contra en Ninja Turtles die super succesvol waren. En op de PS2 zag je games die een soort evolutie waren van dat soort games en dat is waar de markt op zat te wachten.

Overigens, een goede main Pokemon game op de Gamecube had het succes een flink stuk kunnen vergroten. Maar Nintendo koos om dit op de Gameboy en DS te houden. Ergens wel slim, want die verkochtten extreem goed.

Sowieso heeft Nintendo niets te klagen, want de Wii en de DS samen waren gouden tijden voor Nintendo.
Eehm.. volgens mij had de N64 goldeneye :)
Kwam de top line up van de Wii U niet heel wat jaren na de release? Bij release was er volgens mij niet veel soeps.
Mee eens. Ik heb nooit een Wii U gezien bij kennissen/vrienden, nooit iemand erover horen praten. Toen we een keer een AirBnb huurden stond daar een Wii U en daar hebben we ons goed op vermaakt, en ik was best onder de indruk van het apparaat.

Ik (best op de hoogte van technologische snufjes en gaming) dacht eerlijk gezegd ook dat het een Wii was met wat extra.
Dat "second screen" kon je niet eens uitzetten als je op tv speelde. Erg vaag apparaat, maar had er wel een om weer eens Mario en zo te proberen.

Het was eigenlijk een niet autonome Switch.
Mijn gevoel bij de Wii-U was ook een beetje dubbel. Ik groeide zon beetje met de Xbox 360 op en de Wii vond ik echt helemaal niks (veel te casual). Toen de Wii-U uitkwam had ik dus ook een totaal verkeerd beeld van de console. En daarnaast had ik al een behoorlijke library met games opgebouwd dus dan ga je niet zo snel meer naar een andere console (hoewel ik de Xbox One zo'n draak van een console vond dat ik nu weer bij de PS5 ben beland).

Achteraf als ik terug kijk was de Wii-U best een goede console maar zoals jij al zegt denk ik dat hij verkeerd in de markt gezet is. Wellicht hadden ze hem beter een andere naam kunnen geven.
De Wii en Wii U zijn gemarket op een gimmick, veel mensen die een Wii kochten hebben er nooit games bij gekocht, ze liggen letterlijk voor minder dan €10,- bij de kringloop in stapels. Dit heeft de verkoopcijfers eigenlijk heel erg vertekend want in dit geval kwam dit niet door de kwaliteit van de console maar de gimmick.

De Wii U bracht dezelfde gimmick met als extra een onduidelijk uitgelegde tablet erbij. Mensen kochten hem dus niet en de mond op mond reclame waar Nintendo veel aan heeft is dus ook nooit op gang gekomen.

Nu bij de Switch zie je dat ze de gimmick van deze console weten te overstijgen en een product neer weten te zetten dat zowel als handheld en als console weet te overtuigen. Wie heeft er ondertussen geen Switch, ik heb er zelf 2 in huis. Maar dit zal waarschijnlijk wel ten koste gaan van Gameboy verkopen.

Dat de software van de Wii U niets te verwijten valt zie je aan het feit dat al die games naar de Switch worden geport.
Betreft wat er met de Wii U gebeurt was is er een YouTuber die er een hele uitgebreide video over gemaakt heeft. Zou hem in delen kijken.
https://youtu.be/59O4q_SLk4E

Zelf heb ik ook een Wii U maar is vrijwel onbruikbaar sinds de gamepad telkens connectie verliest met de console.
De console die je vrijwel niet gebruiken kan zonder de gamepad is een nogal slecht design...
Bizar, ik heb er ook eentje in gebruik sinds 2013 en heb letterlijk nog nooit een connection issue gehad tussen de tablet en de console. Vond het altijd heel knap dat ze dit zo goed werkend klaargespeeld hadden, lang voor wireless streaming iets mainstream werd. Ik blijf wel altijd in de buurt, op max. 5m van de console en zonder muren tussen. Misschien zit er bij jou ergens een zeer storende wifi-router op een tussenkanaal? :?

De laatste maanden begin ik weer meer de Wii-compatibility te gebruiken, met een dochtertje in huis die net oud genoeg is om Wii Sports (Resorts) voor de eerste keer uit te proberen. Ook daarover blijf ik me verbazen hoe goed die motion-control techniek eigenlijk werkt, al sinds 2006/2007 (lang voor gyroscopen een ding waren in smartphones).

Bedankt voor de YT-video, staat klaar om te bekijken ;-)
Toevoeging: de X Box was zelfs sneller dan de Wii. Nintendo koos echt een hele andere richting.
Klopt. De Wii was meer een GameCube 1.5 (daarom de initieel bijna 100% compatibiliteit met diens voorganger).
De NES was zeker niet beter dan de master systeem, eerder omgekeerd, zelf tov een Nes met games die enhancement chips gebruikte.
Een belangrijk detail is wel dat de master system 2 jaar later op de markt kwam.

In alle overige gevallen heb je gelijk maar daar moet ik dan ook weer aan toevoegen dat Nintendo altijd 1 to 3 jaar later kwam met hun consoles tov de concurrentie (uitgezonderd de Xbox)
zo zat er tussen de Dreamcast en Gamecube bijna 3 jaar.

Hierna heeft Nintendo inderdaad beslist om hun franchise te focussen ipv op hardware specs.

Vroeger was het voor Nintendo interessant om 1 of meerdere jaren later de releasen omdat de techniek toen nog fel evolueerde. nu speelt dit voordeel veel minder.
Ik heb het aangepast. Ik twijfelde hier al over. Third generation of video game consoles - Wikipedia De NES doet op veel vlakken niet onder, maar onder de streep is de Master System inderdaad beter (geluid alleen niet?).
Het geluid op de NES was inderdaad beter deze gebruikte een Ricoh 2A03/2A07 5 channel chip.
terwijl de master system een simpelere PSG chip had ( SN7648) met 3 square wave kanalen en 1 noise.

in de originele Japanse mastersystem (Mark III) zat buiten de SN7648 trouwens nog een extra FM chip (YM2413) waardoor deze wel beter was dan de NES.

In de Master System die Sega in de rest van de wereld heeft uitgebracht heeft men deze FM chip echter achterwege gelaten om kosten te besparen.
Master System ! ren 2 heb ik ook ooit gehad. Zat zelfs een verborgen game in het systeem. Toen moest je dit soort tips nog in de maandbladen lezen. Later ene Japanse MeghaDrive en MegaCD rom, gekocht bij Games R Fun in Amsterdam, 1000 gulden toen ie net uit was. Die hadden toen zo'n 50/60 hz pal/NTSC schakelaar ingebouwd in de Japanse. NTSC liep wel veel sneller. Had een Sony Trinitron, Alleen Japanse games liepen niet synchroon met de muziek/spraak direct vanaf CD met tussenfilmpjes en zo op 50 hz

https://www.youtube.com/watch?v=-Y9DTMOfNH8

[Reactie gewijzigd door Wasabi! op 22 juli 2024 16:09]

Ik mis die systemen! Vooral de SEGA Cards ervaarde ik als bijzonder in een tijd van spelletjes vanaf een casettebandje laden.

Wat ik mij ook nog herinner van "WonderBoy in Monsterland", gewoon PAL, is dat mijn SMS2 ineens een glitch had (Of ik heb op 1 of andere manier een cheat geactiveerd) waardoor voor 1x, ik ineens een Mark III logo tezien kreeg bij het opstarten en ineens zag ik "Superwonderboy in Monsterland" staan. Meteen vanaf het begin alle topgear.

Daarna nooit weer gebeurd, bijzonder jammer.
Aah wat mis ik die winkel (hadden er later ook 1 in Amstelveen) en dat type winkels.
Mijn duurste aankoop daar was een Import Final Fantasy VIII 250,- gulden.

Mooie tijden :)
Voor de rest liep Nintendo juist voorop met hardware:
  • SNES beter dan Sega Mega Drive (op CPU na)
De SNES heeft niet alleen een veel langzamere CPU, maar ook een onderbemeten VDP die welliswaar meer kleuren kon weergeven, maar enorme slowdown en knipperende sprites had. De VDP van de MegaDrive was ook in dat opzicht veel beter.
Een ouderwets VDP tovert 50* per seconde (pal) precies die sprites op de plek die jij aangeeft. Slowdown of flicker zitten al ingebakken in de informatie die de cpu aanlevert.
Flicker is het door de cpu herschikken van de Sprite priority, omdat anders de laatste sprite('s) op de scanline zouden verdwijnen als je er teveel op een lijn zet.
Ik kan me geen sprite flicker herinneren op de SNES. De NES is hier wel berucht om natuurlijk.

Volgens mij had de SNES ook hardware ondersteuning voor allerlei bitmap bewerkingen zoals scaling en rotatie. Wat o.a. ook Mode7 mogelijk maakte (pseudo 3D als in F-Zero, Mario Kart, Pilotwings). Samen met de hogere kleurweergave (256 vs 64) en grotere kleurenpallet (32768 vs 512) zagen de SNES games er vaak indrukwekkender uit.

Om over het geluid nog maar te zwijgen.

[Reactie gewijzigd door BCage op 22 juli 2024 16:09]

Met een kleine nuance dat de SG-1000 hier niet verkocht werd, en de Mastersystem, Sega 3e console wel beter is dan de NES. Het blijft altijd een rare vergelijking als je de tijd van uitgave meeneemt. Alsof je een laptop van merk A met een Ryzen 1600 en merk B met een 3600 bekijkt, en dan concludeert dat B die later op de markt komt beter is.
De snes was wel in veel meer dingen beter dan de Sega.
Hoewel je technisch geen ongelijk zult hebben denk ik dat die verschillen veel minder aanwezig waren dankzij hoe diverse platformen enerzijds de "typische" games ontwikkelde en anderzijds gewoon het maximale uit hun platform wisten te halen. Ik was vroeger een fervent Nintendoer maar ik was toch best wel jaloers op een vriendje die een Dreamcast had. En ik denk terugkijkend dat dit zoals ik al aangaf, de Dreamcast had flitsende, snelle games met mooie graphics. Technisch mag de Gamecube dan wel beter zijn geweest maar als consument zag je dat verschil gewoon niet omdat Gamecube games typisch entertaining waren met 007 toch wel als uitzondering.

Maar dat maakte juist de diverse platformen ook leuk je was voor een kamp, je speelde of Sega of Nintendo of PS (ook weinig mensen konden zich meerdere platformen veroorloven, gamen vroeger was veel, veel duurder dan nu).

Dus de discussie over beter, sneller voor mij doet dat af aan de plezier die ik vroeger had. Ik had veel meer plezier in gamen vroeger ondanks dat het grafisch veel minder was. Gamen was relatief nieuw, maar games hadden ook voor mijn gevoel meer diepgang/persoonlijkheid dan wat ik nu zie. Nintendo maakt daar nog steeds wel veel gebruik van als ik kijk naar Mario, Mario Kart en Zelda.
Je vergeet de Gameboys en DS-en.
Krachtiger is niet synoniem aan beter, "beter" is ook subjectief. Als alle onderdelen slecht geimplementeerd zijn, heb je kans op falen. Als je de markt onvoldoende interpreteert, heb je kans op falen.

De Xbox Series X is "beter" dan de PS5, wie van de 2 verkoopt op dit moment "beter" en eigenlijk vrijwel consistent?

Voorlopen is geen garantie. Dat is net als een spel hyper-realistische graphics geven met een flutverhaal. Zo werkt het niet, dat kunnen we haast wel feitelijk stellen.
Wat punten vanuit mijn kant:

PS1 was al 2 jaar op de markt toen de N64 kwam, dus ja hogere specs waren niet zo heel gek.

Zelfde met gamecube kwam een jaar later op de markt dan de PS2.
De GameCube liep voor op Sony, maar kon niet op tegen de Xbox.
Liep voor? Gamecube kwam ruim 1 jaar later uit dan playstation 2. Dus in die zin liep het al achter.
Qua hardware was het niet echt beter/krachtiger. En nee je kunt hiervoor niet alleen kloksnelheden gaan vergelijken. Flops zeggen wel iets, maar verschil in (video)geheugen speelt ook een rol.
Xbox kwam rond dezelfde tijd uit als PS2 en was krachtigst van de drie, desondanks was Xbox de grootste verliezer. (Xbox verkocht 24 milljoen keer.....gamecube 22 miljoen maar aangezien gamecube later verscheen kun je niet stellen dat gamecube verloor van xbox)
Games die beschikbaar waren op Playstation 2 en Gamecube zagen er meestal wel een stuk beter uit op de Gamecube. Bijvoorbeeld Resident Evil 4, Splinter Cell,...

De Xbox zag er dan weer beter uit dan GameCube, maar om op de originele vraag te antwoorden...Gamecube is een console waarbij Nintendo niet achteraan het rijtje stond qua hardware performantie.
Tsja, RE4 was een gamecube exclusive en is later geport naar de PS2. Er zijn zat PS2 exclusive games die er fantastisch uitzagen: de God of War en Final Fantasy games om een paar hele bekenden te noemen. De Cube kon zich echter wel onderscheiden met 4 player brawl of mariokart en was mijns inziens veel beter dan de N64. Ik snap ook nog steeds niet echt waarom hij relatief slecht verkocht.
Ok Soul Calibur 2 dan? Cube verbrijzelt de PS2 versie.
Metroid Prime (en 2) zag er beter uit dan praktisch alles uit die generatie. Nog steeds een parel.

F Zero GX. Meesterwerk.

Twilight Princess.. obviously.
En ondanks de haters was Windwaker een visueel fenomeen. De grote aftrap van cell shading.

Cube, voor hoe klein dat platform was, had absurd mooie en goede titels. Verder compleet in de oan gehakt door mainstream succes van PS2.

De exacte kracht is altijd een lastige discussie omdat in die generaties de consoles nog hele duidelijke sterktes en zwaktes hadden.

Cube's kracht was vooral veel toegankelijker dan die van PS2. Dat merk je dus in cross console games zoals SC2.
Grote reden dat de PS2 ook zo'n succes was (en evenals de Xbox) is het feit dat je er DVD/CD's op kan afspelen dus ouders hadden er ook baat bij.

Ben benieuwd hoe geschiedenis had gelopen als Nintendo dat ook had aangeboden met hun GameCube destijds.
Waarschijnlijk waren ze dan een stuk succesvoller sinds meeste ouders door de kindvriendelijke titels van Nintendo getrokken zou worden icm die DVD playback.
..

[Reactie gewijzigd door Gladiator5 op 22 juli 2024 16:09]

Kwa hardware grunt, de ngc was merkbaar sterker dan de ps2
Wat heeft dat met iets te maken?

We hebben het over wanneer in een generatie consoles Nintendo voorliep op de competitie. Wie met wat als eerst was boeit niet.
Maar wat is voorlopen? De GameCube was een krachtiger apparaat, maar kwam wel anderhalf jaar later uit en met de kleine discs liepen ze juist achter omdat de discs slechts 1,46GB aan data konden dragen, terwijl PS2’s DVD’s 4,7GB konden dragen. De angst voor piraterij heeft uiteindelijk de GameCube behoorlijk belemmerd. Ook liep de Cube al snel achter wat betreft online connectiviteit.
Zolang een spel op de schijf past maakt het niet echt uit toch? Zelfs meerdere discs waren niet echt een probleem (zie MGS).
Er zijn natuurlijk wel games uiteindelijk niet verschenen of in uitgeklede vorm geport naar de GC vanwege de kleinere discs. Ook zal er bij exclusives vaker zijn gekozen om content weg te laten i.p.v. een keuze voor multidisc uitgave.
Dat een game op meerdere schijven "moet" verschijnen geeft toch wel aan dat beschikbare ruimte van het medium een beperkende factor is.
En als het te krap is en men wil toch dat het past.....dat gaan ze bezuinigen (mindere textures, slechtere filmpjes of geen, etc etc) en we weten niet hoeveel GameCube games tegen deze grens zijn opgelopen en daardoor aan content hebben moeten inleveren.
Dan ben je wel echt je best aan het doen om voordelen te vinden bij een ander apparaat.
Bijna niemand kocht toen een console om DVD's af te spelen. Die bestonden ook nog maar net 4 jaar.

En dat is als je vanuit Japan kijkt. In Europa was het later.

[Reactie gewijzigd door Parrotmaster op 22 juli 2024 16:09]

Nee, echt 0, DVD support was een selling point van sony.

Sterker nog, ze werden in de boeken weggeschreven als dvd spelers, belasting voordeel.
Daarom was er ook de (luxere) Panasonic Q versie van de Gamecube uitgebracht. Hierin zat wel een dvd-speler ingebouwd. Je kan de GC zien als een uitgekleede Wii die het tegen een PS2 opneemt (of de Wii als een veredelde GC)
Hardware-matig gezien was de GC aanzienlijk krachtiger dan de PS2. Onder de motorkap was de GC een Wii. De Wii was dan ook hardwarematig gezien een hele bescheiden update van de GC (iets meer geheugen (62MB vs 24MB), iets snellere GPU (243Mhz vs 162 Mhz) en iets snellere CPU (729 Mhz vs 486 Mhz PPC) en de WiiU was op diens beurt weer een Wii update (alhoewel het verschil in specs tussen WiiU en Wii aanzienlijk groter was dan tussen GC en Wii). Het duurde m.a.w. een generatie voordat de hardware van de GC echt tot zijn recht kwam (i.c.m. de Wii remote controllers).

[Reactie gewijzigd door Odious Trident op 22 juli 2024 16:09]

Dat iets een selling point is van Sony betekent niet dat andere consoles automatisch slechter zijn omdat ze het niet hebben.

Een 2e scherm in je handen hebben was het selling point van de Wii U maar je ziet niemand claimen dat ie de beste console van z'n generatie was.
Sterker nog, ze werden in de boeken weggeschreven als dvd spelers, belasting voordeel.
Nog een opmerking die er niks mee te maken heeft. De Gamecube was niet het beste apparaat van de generatie omdat de boekhouders hem niet onder een andere categorie wegschreven voor belasting voordeel? Is je argument nu dat de PS als VIDEOGAME CONSOLE beter is dan de GC omdat de PS eigenlijk meer een DVD speler is dan een Console?
Nee maar, bijna 160 miljoen verkochte consoles tegen een magere 22 miljoen laat wel zien welke de betere is geweest van de generatie.
Nee dat toont aan welke meer verkocht is. Niet welke beter is.
Exclusive games hebben al gigantische invloed op welke je koopt. Die zijn niet exclusive omdat een apparaat beter is.
nintendo fanboy
Ik heb alleen Sony producten in huis... Ik haat Nintendo.
Je argument moet wel pittig zwak zijn als dit je laatste verdediging is.

[Reactie gewijzigd door Parrotmaster op 22 juli 2024 16:09]

Dit is de hele VHS versus Betamax discussie weer!
Verkoopscijfers zijn niet altijd recht evenredig met de technische superioriteit! Welke games er uitkomen op een platform maken mee de gevoelsmatige ‘hoe goed de console is’, maar dit zegt absoluut niks over hoe technisch vernuft de console is.
Hoezo altijd?
Was de N64 niet beter dan de Playstation?
Playstation 32bit, N64 64bit.
Playstation CD-speler en laadtijden, N64 cartridge's en geen laadtijden.
Nintendo bracht rumble pack uit voor de N64 en Sony bracht dit pas in de PS2 uit.
De ps1 heeft ook dualshocks gekregen ;)
Toch was hun slogan ooit toch echt: "Now you're playing with power". In de tijd dat een console performance in de mainstream nog in "bit" gemeten werd, tot en met de n64, was het wel iets waar Nintendo mee schermde. Dat was ook de tijd dat echter dat ze "anders" dan de rest gingen doen. Het Power verhaal was t/m de GameCube nog wel zo, maar hoewel hun media (cartridge/mini-dvd) wel voordelen had, was het minder FMV-rijk dan de concurrentie omdat spellen kleiner moesten zijn. Toen werd power een beetje de tweede plek, en is het eigenlijk altijd zo gebleven.

Maar ja. Now you're playing with power wás een ding!
Hoezo bijzonder dat Nintendo lagere hw specs met gameplay weet recht te trekken? Je kan er ook tegenaan kijken dat andere merken het niet halen bij het niveau van gameplay van Nintendo en dat met hw specs moeten compenseren.
Nintendo NES en de Super Nintendo waren prima concurrerend, dat was het high end spul van hun tijd. Konden toen ook al heel goede game ervaring uit die zeer beperkte hardware halen. Cartoony stijl games hebben slim genoeg ook veel minder rekenkracht nodig. Ze doen dat inderdaad heel slim bij Nintendo, en bij die gaming rechtzaken laatst zag je ook Sony en Microsoft moeilijk doen of Nintendo nu wel of niet bij hun markt gerekend moest worden. Het is wel een console, geen smartphone gaming. Precies deze discussie weer waar je op terugkomt.

En dat gezegd, hebben ze zelfs nog wel wat 16/18+ non-cartoony games in het assortiment zoals de nieuwere Wolfenstein.
Behalve bij de gameboy dan. En de DS met als eerste een touchscherm, etc etc.
dan moet je je er even verder in verdiepen.
Dit waren de consoles die ten opzichte van de concurrentie krachtiger waren:
De 16 bit SNES
De N64
De GameCube ( gelijk aan de Xbox )

Pas bij de Wii zijn ze niet meer mee gaan doen met de console race, en zijn ze hun eigen richting gegaan.
uhm, misschien omdat het vooral om de spellen gaat? Je speelt spellen voor de fun en een beetje uitdaging (maar wel met de mogelijkheid te kunnen winnen, anders is er ook niet veel aan). En Nintendo heeft zeker internationaal natuurlijk goed gescoord door veel leuke, kindvriendelijke games uit te brengen, in een tijd waarbij expliciet geweld, taalgebruik, etc. in een game nu niet echt als doorsnee acceptabel gezien werd.

En nog steeds denk ik dat Nintendo voor de jonge kinderen veel meer te bieden heeft dan anderen, maar ik ben er tegenwoordig niet meer zo in thuis, dus misschien is dat veranderd?
De verouderde hardware is voor het soort games en doelgroep mijn inziens nooit echt een probleem geweest.

Dat bepaalde ports niet volledig vlekkeloos draaien, komt in mijn ogen meer doordat developers erg zware games vanuit de PS en Xbox wereld willen laten draaien op een console die daar simpelweg niet voor gemaakt is.

Nogmaals, dit is mijn mening en visie hierop. Extreme gamers zullen niet gauw voor een Switch gaan, maar een casual gamer en gezinnen zullen echt niet klagen over "verouderde hardware".
De verouderde hardware is voor het soort games en doelgroep mijn inziens nooit echt een probleem geweest.
De verkoopcijfers laten dit inderdaad ook duidelijk zien. Voor de early adaptors (zoals ik) was het heel anders. In het begin was de Switch neusje van de zalm wat betreft de performance en de veelzijdigheid van een handheld. Een Switch Pro was zeer welkom geweest en ik was daar door graag bij Nintendo gebleven (nu heb ik Steam Deck erbij).

Echter, het verkooppraatje voor Nintendo wordt wel steeds zwakker. Er is meer shovelware en steeds minder populaire spellen draaien goed de handheld. Zelfs hun eigen IP's hebben moeite om goed te draaien. Na 7 jaar mag er wel een nieuw hardware komen.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 22 juli 2024 16:09]

Echter, het verkooppraatje voor Nintendo wordt wel steeds zwakker. Er is meer shovelware en steeds minder populaire spellen draaien goed de handheld.
Tja, de handheld begint nu idd oud te worden. Dat merk je idd in een paar games. En dat er veel games op uitkomen is puur door het succes van het apparaat.
Zelfs hun eigen IP's hebben moeite om goed te draaien.
Tears of the Kingdom en Pikmin 4 geven toch echt wel een andere mening. Oké, de laatste Pokémon games draaien slecht. Maar dat is meer dat GameFreak nog niet goed genoeg is voor het maken van een goede 3D Pokémon game. (helaas) Ik vind al een paar jaar dat Nintendo die teugels wat harder mag aan gaan trekken.
Na 7 jaar mag er wel een nieuw hardware komen.
Daar is het idd tijd voor.

[Reactie gewijzigd door ShadLink op 22 juli 2024 16:09]

Je kunt het niet alleen op slechte ports steken, er zijn ook first party games die niet 100% vlot op de Switch draaien. Ik kan nu met name Tears of the Kingdom opnoemen. En ja die game draait 95% van de tijd wel goed maar van een first party titel verwacht ik eigenlijk een helemaal stabiele framerate. Bayonetta 3 draait ook niet helemaal soepel, die is niet first party maar wel een exclusive.

Handheld heb ik me al veel met de Switch vermaakt, dan is 30 fps genoeg, maar ik vind dat die voor docked te gebruiken aan de televisie wat tekort komt.

En daarnaast, de bouwkwaliteit van de joycons waar niets aan verandert, dat noem ik ook achter de feiten aan lopen, al was dat niet wat de originele comment bedoelde.
Ik ben zo een idioot met een 4090 pc, maar na een uurtje TotK op 30fps via de switch stoorde ik me er geen seconden aan.
60fps is beter, maar de game zou niet meer memorabel/beter zijn
Ik ben zo een idioot met een 4090 pc, maar na een uurtje TotK op 30fps via de switch stoorde ik me er geen seconden aan.
60fps is beter, maar de game zou niet meer memorabel/beter zijn
Inderdaad, ik heb een 4080 maar bij TotK kan ik rustig door de technische 'gebreken' heen kijken. Slechts af en toe valt het bij mij op dat ik naar gedateerde HW zit te kijken.
Ik ben ook zo'n idioot met een 4090 en de Switch framerate is afgrijselijk. Enige reden dat ik geen Switch heb gekocht.

ToTK bij een vriend gespeeld voor paar uur, was wel grappig maar als er een beetje actie is dan loopt het helemaal vast. Kleine explosies kan het niet eens aan.

De Switch heeft echt dramatisch slechte FPS dips tot in 5-10FPS regelmatig.
Stoorde er mij echt geen seconden aan, en digital foundry laat duidelijk zien dat je overdrijft.

Het punt wat ik wilde maken is dit:
Ik speel liever Zelda op 1080p-ish 30-ish, dan een far cry of whatever moderne AAA op 4k op 200fps.
Resolutie en framerate maken (of breken) een game niet.
Na al deze tijd is Mario Galaxy 1 van mijn favorieten games, en ookal kan ik hem emuleren op 8k, toch liever speel ik hem op originele hardware.

Een goede game is een goede game.(extreme daargelaten)

[Reactie gewijzigd door Xander.M op 22 juli 2024 16:09]

Hahaha heb even gekeken naar die DF review waar ik hier zoveel over hoor.

Praktisch permanent 20FPS of lager zodra je iets met Ultra Hand doet. https://youtu.be/BLlZBwN_-C4?t=640 . Een van de games core mechanics zijn te zwaar om te draaien.

Conclusie van "The frequency of this remains relatively low" is ook zeer dom sinds Ultra Hand een van de momenten is waneer je het meest actief aanhet spelen bent.
Conclusie van "The frequency of this remains relatively low" is ook zeer dom sinds Ultra Hand een van de momenten is waneer je het meest actief aanhet spelen bent.
Ultra Hand gebruik je niet continu in TotK. Ik wil best wanneer ik terug van vakantie ben vele uren aan gameplay footage naar je opsturen, zodat je gerust eens kan tellen hoe vaak je Ultra Hand gebruikt in vergelijking met de totale gameplay.
Ultra hand is DE ToTK feature. Je gaat me hier niet vertellen dat wanneer de nieuwe core-gameplay mechanic permanent je FPS door de gootsteen spoelt de game "wel soepel aan voelt en de hardware helemaal niet ondermaats is.(FPS drops gebeuren overigens ook bij veel explosies en andere physics hevige activiteiten)
Maar ben je bereid om alle framedrops in mijn vele uren aan gameplay te tellen?
Ligt eraan wat je doet, speel je het spel of ben je constant van een berg af aan het staren?

Ik heb het spel 4 uur gespeeld bij een vriend en heb extreem veel framedrops meegemaakt (niet alleen met Ultrahand). Ultrahand werd zeer veel gebruikt, bij praktisch elke dungeon wel.

Als je het speelt alsof het death-stranding is en je gewoon wat rondjes loopt door de wereld dan zal je inderdaad niet veel frames droppen.
Dan moet hij misschien zijn switch laten nakijken. Ik heb een 2017 origineel model waar ik aan de fan kan horen dat er best wat meuk in zit na 6 jaar en toch is slow down echt miniem. Staat zijn switch “goed geventileerd” ?

Loopt beter dan BoTW. Doorgaans 30 fps en soms naar de 22-25 range gevoelsmatig. 5-10 echt niet meegemaakt. Als ik volgas van sky islands naar de depths duik is er soms een loading hapering.

Net een week buiten in handheld mode in 30 graden weer gespeeld..

[Reactie gewijzigd door Max|Burn op 22 juli 2024 16:09]

Zeker niet, de physics zijn veel te zwaar. Zodra er explosies zijn of veel collisions dan trekt de Switch het absoluut niet. De sneeuw physics op zichzelf kan de game eigenlijk al niet aan. Zodra je met Ultra Hand aan de gang gaat en meerdere objecten aan elkaar plakt die ergens vanaf rollen gaat ToTK volledig op zijn neus.

Het is een heel slecht draaiende game en als zoiets op PC uit zou komen zou iedereen het een schande noemen. Hogwarts Legacy kreeg meer kritiek terwijl het beter draaide dan ToTK.
Wat bedoel je met 'trekt het niet'? Ik heb er al uren op zitten in TotK en het valt me wel eens op dat het niet 100% vloeiend loopt maar irriteert eigenlijk nooit.
Aangezien massa's mensen het een schitterende game vinden denk ik dat je zelf de lat te hoog legt. Ook de beste PS5 of PC titels hebben soms last van stotteringen.
Je beseft je wel dat 'soepel' een vrij subjectieve term is? Wat jij 'afgrijselijk' noemt is gewoon jarenlang de standaard framerate voor games geweest en prima speelbaar.
Niet dat ik het niet op prijs zou stellen, maar voor mij persoonlijk is de performance van TotK voldoende en zou ik er niet meer plezier aan beleven als het vloeiender zou lopen. Zeker niet als daar een veel duurdere console voor nodig was.
Lees mijn andere comment maar ik heb gewoon gelijk. Zelfs je DF video geeft me gelijk.
Ga weg man. John had het helemaal niet over 5 FPS + regelmatig.

Ja er is iets te zeggen over dat de Switch hardware vrij brak is. Dat TotK er uberhaupt op draait is een wonder, dat het goed speelbaar is eigenlijk onmogelijk. John is over de linie enorm positief over de game.

Laat het lekker liggen als het je niet bevalt, maar ga weg met kulverhalen over 5 FPS.
Zeker wel als je een beetje oplet begint de Switch met wisselen van buffering algoritme bij het gebruik van Ultra hand en je kan de frames vrij goed tellen. De game loopt praktisch 200ms vast.

[Reactie gewijzigd door Osiummaster op 22 juli 2024 16:09]

De doelgroep van Nintendo is heel breed, en veel gebruikers ervaren het wel degelijk als storend dat veel games er gedateerd uit zien en third party games vaak voor geen meter draaien.
Die verouderde hardware valt bij de huidige Switch toch wel mee? Die gebruikt een variant van de Tegra X1. Dat was toen de Switch uitkwam, in maart 2017, één van de beste chips die nVidia in deze form factor te bieden had. De Tegra X2 kwam rond dezelfde tijd uit, maar die was zo te zien meer voor automotive toepassingen bedoeld dan voor tablets. Ik weet niet of Nintendo die zomaar had kunnen gebruiken
Die Tegra X1 zat anders ook al in de Shield van 2015. Dus nee, echt nieuw was ie ook niet.
Ik zeg toch ook niet dat 'ie nieuw was? Ik zeg dat er waarschijnlijk niks nieuwers voor handen was. Wat mij betreft kun je 'm dan ook niet echt verouderd noemen.
De X2 was van Augustus 2016, dus dat had nog makkelijk gekund.
Dat betwijfel ik ten zeerste als de Switch in Maart 2017 in de winkel moest liggen in grote oplages. Naast het even inbouwen van een nieuwe soc moet er ook getest worden, de rest van de hardware ermee kunnen werken zoals bedoeld en verander je ook voor de games in ontwikkeling even de specs vlak voor release. Dat kost allemaal tijd en je kunt niet pas de productie starten vanaf januari 2017. Waarschijnlijk was augustus 2016 al het moment dat men begonnen was aan voorbereiding op grootschalige productie.

[Reactie gewijzigd door sjekneck op 22 juli 2024 16:09]

Je vergeet dat de Tegra X2 ook al wel een tijdje in ontwikkeling is en ze vast wel wat vroege hardware kunnen sturen om mee te testen. Bovendien verschilt die ook weer niet zo gek veel van de X1 dat je echt een lang traject in gaat.

AMD RDNA 2 kwam ook in hetzelfde jaar uit als de Xbox en Playstation consoles. Ze zijn jaren met dat soort dingen bezig en de uiteindelijke hardware kan best op een later moment worden bepaald zolang de productie goed voorbereid kan worden en snel opgeschaald kan worden.

Nvidia is groot genoeg om nauw mee samen te werken en op een laat moment pas de productie te starten. Maak je daar geen zorgen over. Het enige wat ik kan zien elders is dat de X2 gewoon niet genoeg productie kon krijgen. Maar dat heeft ook weer te maken met dat ze de X1 voorrang hebben gegeven, juist ook om de Switch van hardware te voorzien. Diezelfde productielijnen hadden ook best de X2 kunnen produceren lijkt me, maar dit was vast veel goedkoper.
Even uit mijn hoofd hoor, maar ik kan mij herinneren dat er toen al een nieuwere chip beschikbaar was.
Dat OLED scherm komt er gewoon weer in bij een 2e model natuurlijk. Nintendo weet dat de fans toch wel weer betalen :)
Prima opzich, toen de Switch OLED kwam heb ik mijn originele Switch verkocht en zo met flinke korting de OLED kunnen kopen.
LCD heeft natuurlijk niet alleen maar nadelen tegenover OLED, juist voor een handheld zijn er genoeg voordelen te bedenken waarom LCD wellicht de betere keuze is.

Ten eerste de batterijduur, hedendaagse LCD displays zijn net even wat zuiniger dan OLED displays. Bij laptops gaat dat verschil richting de 25% extra batterijduur. Tevens kunnen goede LCD’s een behoorlijk stuk feller, wat handheld spelen in verlichte omgeving ten goede komt. En als laatst is het scherm goedkoper, wat de prijs zal drukken.

Overigens moet je niet de matige LCD’s van de Switch V1/V2 vergelijken met de OLED Switch, iedere LCD en OLED zijn immers niet van dezelfde kwaliteit. De Switch heeft hele goedkoper LCD’s gebruikt, terwijl de OLED’s juist van hoge kwaliteit zijn.
Ze komen weer halverwege een console generatie uit met hun nieuwe apparaat. Ze mogen de Switch dan niet als console zien, maar is het toch wel een beetje. Goede kans dat de nieuwe Switch qua kracht net zo sterk zal zijn als de Steamdeck, maar dat betwijfel ik. Het zal Nintendo niet zijn als ze net allemaal iets anders doen als wat gewoon kant en klaar op de markt is. Gewoon het feit dat de aankondiging hier het heeft over een lcd-scherm terwijl er prima gewoon een basis model kan zin met een (AM)OLED is al bewijs genoeg dat Nintendo er niet vol voor wil gaan.
Totaal geen last van dat "achter" lopen. In jaren niet zoveel plezier uit een game als Zelda gehaald. Waar ik mijn playstation nog nauwelijks aanzet omdat het allemaal dezelfde herkauwde onzin is. Daarnaast lopen ze ver voorop met hun hybride systeem, echt heerlijk om zowel aan de tv als handheld te kunnen gebruiken.
Ik ben eerder benieuwd naar de controllers. I hoop dat die beter zijn. De Joycons zijn toch wel een misstap qua design en duurzaamheid
Ik ben groot Nintendo liefhebber maar wat dit betreft mogen we echt meer dan blij zijn met 4 tflops.
Ja 4tflops aint happening, dat is xbox series s niveau, of pakweg 3 steamdecks, daarvoor zou nintendo een cutting edge soc op een cutting edge node op 25-35w moeten draaien

Ik reken zelf eerder op ~1.2-1.5 tflop docked, circa 4-5x de switch en in x1/ps4 range
Anoniem: 91634 @G.Dark2 augustus 2023 12:15
Nitendo koop je niet vanwege de snelste hardware, maar juist vanwege de fantastische games die allen op de Nitendo consols worden uitgebracht.

Ik ben zelf heel benieuwd wat voor nieuwe vernieuwing doorvoert in de controlles. De Wii motes waren destijds revolutionair.
De switch is daar in tegen voor mij gefopt met van die joycons die veelste klein zijn voor een volwassen persoon en ontbreken van lichtgun systeem.
Vooral games als super Mario Galaxy en Resdint Evil 4 was dit erg leuk gamen.
Dat zou toch wel een vreemde zet zijn aangezien we de OLED ook al hebben. Hopelijk beschikt het scherm in dat geval over enkele andere kwaliteiten, zoals een hogere resolutie of hogere verversingssnelheid.
Games kunnen spelen op 60fps met wat betere graphics zou wel heel fijn zijn. Ik heb de switch geprobeerd en het beviel me tegen. 30fps met redelijk lage graphics. Is een Steam deck dan niet een beter alternatief of loop ik mis met de doelgroep voor beide handhelds?
Je koopt een switch toch ook met name voor de Nintendo games. Zelda, Mario, Donkey Kong etc.
Je koopt een switch toch ook met name voor de Nintendo games. Zelda, Mario, Donkey Kong etc.
Dat argument wordt ook elke keer aangehaald... De meeste mensen kopen een Switch om dat het alles een beetje kan:
  • Gemakkelijke party console
  • Party games
  • Simpele game-ervaring
  • Kindvriendelijk en kindbestendig
  • Er zijn ports beschikbaar van goede, maar wat oudere (volwassen) games
  • Handheld
  • Goede exclusives
Ik heb de OLED voor deze specifieke games gekocht, voor naast de Xbox Series X. Super Mario Wonder lijkt me geweldig. Eerlijk gezegd zijn alle multiplatform titels van de Switch inferieur aan de Xbox/PlayStation. Daarom kun je m.i. het beste deze titels spelen
Alle multiplatform titels op de Xbox of Playstation zijn weer inferieur aan de Steamdeck en Desktop. Toch weerhoud men dat er niet van deze te kopen.
*Je koopt toch een Switch alleen voor de Nintendo games? De rest van de games zijn eerder te verkrijgen op andere consoles/pc en ook visueel beter.
Je zou 'm ook nog kunnen overwegen om bepaalde titels portable te kunnen spelen als je een Steam deck te duur vindt...
Steam deck is veel duurder om mee te beginnen en kwam 5 jaar later uit.
En tenzij je piracy wil promoten draait het geen nintendo games, de reden dat de mensen zo'n console kopen.
Mwa, het verschil is de prijs van twee Nintendo games of zo... Veel duurder is wat overdreven imho.
Een Switch light (zonder dock want die heeft de Steam Deck ook niet) kost 199 euro (laagste prijs Pricewatch). Steam Deck is meer dan 2x zo duur.
Een Switch lite heeft een 5,5" scherm... persoonlijk vond ik dat onspeelbaar (ik heb er een gehad). Het is vergelijkbaar met games streamen naar je telefoon (wat ik net zo onspeelbaar vind vanwege het kleine scherm).
En ja de gameboy/DS/3DS hadden nog veel kleinere schermen, maar de games daarvoor waren ook echt voor dat kleine scherm ontworpen. Bij de switch is dat niet echt zo, de games lijken toch meer op console games dan op handheld games (wat ook positief is, alleen niet op zo'n klein scherm).

edit: Nou ja, onspeelbaar is misschien overdreven, maar het verminderde voor mij significant de lol, genoeg dat ik later naar een switch oled met 7" scherm overgestapt ben wat een enorm verschil is.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 22 juli 2024 16:09]

Als de games die je wil spelen ook te krijgen zijn en goed draaien op de steam deck dan blaast de steam deck een switch uit het water ja.
Ik vond de switch ook voor veel games tegen vallen door vaak slechte performance. Nadat ik een steam deck had heb ik de switch verkocht. Moet ik wel bij zeggen dat ik niet zo'n fan ben van de typische Nintendo games en dat dus geen factor is voor mij. Wil je wel Nintendo games, ja daar is de switch uiteraard het beste in.
Toch is ook de Steam Deck inmiddels wat veroudert en draaien sommige van de nieuwste games inmiddels niet meer.
Dat klopt... maar dan heb je het wel over games die al helemaal geen schijn van kans hebben om op de switch te draaien natuurlijk. Als er een nieuwe krachtigere switch komt dan is het natuurlijk afwachten.

Edit: Overigens weet ik niet of verouderd nou echt de juiste term is voor de steam deck, het is meer dat er inderdaad games zijn die gewoon niet goed op een mobiel platform als de steam deck draaien (al zijn dat er verrassend weinig). Je hebt de Ally, maar het verschil is ook niet zo groot dat het een wereld van verschil is bij games waar de steam deck echt te zwak is terwijl de Ally wel nog harder door zijn accu heen blaast. Je zult met mobiele hardware gewoon altijd wat achter lopen op niet mobiele hardware, dat is redelijk inherent aan het mobiel zijn.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 22 juli 2024 16:09]

Het grote voordeel van de Switch (en consoles in het algemeen) is dat games die er voor uitkomen op dat specifieke performance profiel worden gebouwd. Als de Steam games langzaam aan steeds meer hardware vereisen moet je waarschijnlijk iedere 2-3 jaar een nieuwe Steam deck equivalent kopen om nieuwe titels te kunnen blijven spelen, dus in verhouding is zo'n ding veel duurder.
Het hangt er helemaal van af hoe je het ding gebruikt. Er zijn zo ontzettend veel games die uitstekend draaien op de steam deck dat je met gemak het komende decennium door zou kunnen komen zonder ooit maar een game nieuwer dan nu (of een paar jaar geleden zelfs) te kopen. Verder heeft de Switch ook heel wat games die bagger draaien... dat is deel van de reden dat ik de Switch weggedaan heb. En dan speelt ook nog mee dat games voor Steam een stuk goedkoper zijn, vooral als je een beetje rond shopt. Dus afhankelijk van hoeveel games je koopt hoeft het niet eens waar te zijn dat het duurder is, zelfs als je zo vaak een nieuwe koopt.

En ja, er gaan games komen die te zwaar zijn voor de steam deck... Maar die komen gewoon helemaal niet naar de Switch. Is er echt zo'n groot verschil tussen de game niet kunnen draaien op de steam deck met acceptabele performance... of de game gewoon om te beginnen helemaal niet kunnen draaien op de Switch?

Natuurlijk blijft de Steam Deck wel meer een tweaker platform dan een Switch. Zelfs al blijf je alleen binnen Steam waarbij je maar heel weinig hoeft te tweaken, je moet toch altijd even opletten of een game wel goed gaat draaien of je kunt toch tegen wat issues aanlopen waarbij je toch wat moet tweaken (al is het niet zo erg als sommige mensen denken). Een Switch kun je er gewoon vanuit gaan dat je een basis performance niveau krijgt. Het nadeel is dat dat basis performance niveau wel vaak een stuk slechter is dan de Steam Deck.
En ja, er gaan games komen die te zwaar zijn voor de steam deck... Maar die komen gewoon helemaal niet naar de Switch. Is er echt zo'n groot verschil tussen de game niet kunnen draaien op de steam deck met acceptabele performance... of de game gewoon om te beginnen helemaal niet kunnen draaien op de Switch?

Een Switch kun je er gewoon vanuit gaan dat je een basis performance niveau krijgt.
Met die zin beantwoord je je eigen vraag toch? Misschien zijn er een paar games die niet zo fantastisch lopen, maar er is wel degelijk kwaliteitscontrole geweest en je kan er op een paar rotte appels na gewoon van uit gaan dat een spel speelbaar is. Een ouder die bv een game voor een kind aanschaft krijgt bij Nintendo gewoon meer zekerheid. Veruit de meeste mensen geven geen zier om de exacte framerate of detailnivo's zolang een spel maar leuk is.
We beantwoorden een andere vraag denk ik... Ja een digibeet moet gewoon lekker voor een switch gaan. Nee iemand die wel een beetje inzicht er in heeft hoeft niet elke 2 a 3 jaar een nieuwe handheld te kopen wat jij hierboven stelde, tenzij je per se altijd alle nieuwste zware games wil kunnen draaien. Maar als je altijd per se altijd alle nieuwste zware games wil kunnen draaien dan was een switch ook al geen optie.
Dat zou toch wel een vreemde zet zijn aangezien we de OLED ook al hebben.
Je moet iets als je down the line weer een upgrade uit wilt brengen. Er zal dan ongetwijfeld weer een oled versie komen zodat klanten hun geld weer opnieuw uit kunnen geven en om potentieel nieuwe klanten aan te spreken.
Dat zou toch wel een vreemde zet zijn aangezien we de OLED ook al hebben. Hopelijk beschikt het scherm in dat geval over enkele andere kwaliteiten, zoals een hogere resolutie of hogere verversingssnelheid.
Ik kijk hier niet van op. Nu is het OLED model ook nog het luxe model, die enkel logisch is wanneer je veel onderweg speelt. Nintendo gaat vast op ten duur een OLED versie uitbrengen.

Performance is in mij optiek veel belangrijker. De meeste mensen spelen het meest van de tijd docked. (Poll: Do You Play Your Switch More In Docked Or Handheld Mode? | Nintendo Life)Ook al willen deze mensen ook graag de mogelijkheid hebben om onderweg te spelen. Om de nieuwe hardware bij zoveel mogelijk mensen aan de man te brengen is een LCD een logische stap. Kijk naar de Steam Deck, ook daar boeit het weinig mensen dat er geen 1080P OLED >90hz scherm in zit.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 22 juli 2024 16:09]

Dat vraag ik me af of dat klopt. Meeste mensen spelen eerder handheld. Als ik zo in mijn omgeving kijk. Ik zelf vind handheld leuker want als ik docked wil gamen doe ik wel de ps5 aan.
Is niet echt een goede poll. ik zie kinderen niet snel op deze site komen en dat is een hele grote doelgroep. Daarbij is dit een gamers site. Wel bekend maar daar zitten niet alle switch gebruikers op.

[Reactie gewijzigd door MissMe NL op 22 juli 2024 16:09]

Net ff gevote… 90% handheld hier. Overigens vind ik 52% vs 40% nou geen overtuigende meerderheid. 8% is 50/50 dus eigenlijk is de juiste conclusie dat handheld gaming en kunnen docken juist de usp van de Switch is.

Persoonlijk denk ik dat het met name te danken is aan het ontbreken van serieuze handheld concurrentie ten tijde van release.

[Reactie gewijzigd door Flozem op 22 juli 2024 16:09]

Dat schijnt in Japan andersom te zijn.
Backwards comp is wel een must denk ik zo, of word het weer allemaal re-release?
Voor de speler is het idd een pluspunt. Maar uitgevers zijn er minder blij mee, want dan moeten ze direct concureren met de grote lineup van Games die je nu op de Switch hebt.

Dus er is een kans dat het er niet in zal zitten.
Daarom vind ik het last nu late-game nog een Switch te kopen als ik de games niet kan meenemen
Het kan nog steeds zo zijn dat het wel gaat werken, of voor een aantal games (die van Nintendo zelf bv)
Dat zou je denken, daarnaast bewaard niemand zijn oude console en worden die dus massaal gedumpt, net als bij de PS4. Voor Sony was dat geen probleem, want de PS5 én de PS4 waren toch niet leverbaar. Maar als een nieuwe switch uit komt met BC, dan is de retailverkoop van de "oude" switch op slag compleet dood.

Voor developers aan de andere kant, de switch is zoveel verkocht, dat praktisch iedere (vroege) geïnteresseerde toch al een switch heeft waarmee ze qua lineup moeten concurreren.

Aangezien het Nintendo toch gaat om de consoleverkopen en ze er niet op bij leggen, denk ik dat ze opteren voor een snelle dood van de oude Switch, om zo min mogelijk SKU's te hoeven voeren. Daarnaast heeft Nintendo een trackrecord als het gaat om BC. Eigenlijk is de Switch de eerste in tijden die dat doorbroken heeft. Niets staat vast bij Nintendo, ze maken soms rare sprongen, maar ik heb goede hoop.
Dat was destijds geen probleem met de New 3DS dus goede kans dat backwards comp dus wel komt (en het is zoiezo al confirmed met de next-gen patches van pokemon die leaked zijn)
New 3DS was ook geen nieuwe generatie. De 3DS opzich had wel ondersteuning voor DS games, maar die draaiden ook hetzelfde als op de DS. Dus dat was niet echt concurrentie met 3DS games.

Verder is het idd mogelijk dat sommige first party games dmv patches op de Next Gen gaan werken. Maar dat hoeft niet te betekenen dat hij volle BC heeft. (Alles behalve zelfs)

[Reactie gewijzigd door ShadLink op 22 juli 2024 16:09]

"wel ondersteuning voor DS games, maar die draaiden ook hetzelfde als op de DS. Dus dat was niet echt concurrentie met 3DS games."

Waarom zou dat voor de Switch dan wel zo zijn als de Switch 2 een nieuwe generatie is? Switch games zouden daar dan ook hetzelfde opdraaien.
Ik hoop ook dat er op zit. Dat maakt aanschaf ook stuk interessanter wanneer je oude games er ook op kunt spelen.
Ben zeker benieuwd, en hopelijk is hij ook backwards compatible met de huidige Switch.
Als het inderdaad om een opvolger van de Switch gaat met grotendeels hetzelfde concept, is backwards compatibility zo goed als gegarandeerd. Alleen als de console een centrale gimmick heeft die nog niet bekend is, zou de compatibiliteit in gevaar kunnen komen.
Blijft afwachten op een officiële onthulling.
Hoop idd op compatibiliteit met Switch games. Mijn oude console is aan vervanging toe, maar ik wil dat rekken tot dit 2024 model. Zo niet, moet ik tzt eerst een nieuwe Switch kopen om mijn collectie te kunnen blijven spelen… :S

En dan moeten er wel serieus goede exclusieve titels komen voordat ik overstap ivm Steamdeck (evt opvolger).

[Reactie gewijzigd door Flozem op 22 juli 2024 16:09]

Oeh, ik ben benieuwd of deze geruchten echt kloppen. Ik ben gek op mijn Switch, maar de hardware begint toch echt zijn leeftijd te laten zien
Dat liet het al zien bij release.
Nintendo's CEO heeft in ieder geval al gezegd dat ze doorgaan met het huidige online-accountsysteem, maar of dat ook backwards compatability betekent is nog maar de vraag. Technisch gezien zou dat lastig zijn, maar ze kunnen het eigenlijk niet maken om die digitale library nog eens te wissen.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 22 juli 2024 16:09]

Waarom zou dat lastig zijn?
Volledig ander chip architectuur, switch draait op de Nvidia Tegra X1 geloof ik uit het hoofd. Is een mooie chip alleen moet je specifiek je architectuur voor de tegra chip opzetten.
.

[Reactie gewijzigd door Gubbel op 22 juli 2024 16:09]

Ff emulator erop en hoppaah
Console games zijn, in tegenstelling tot PC games behoorlijk low level geprogrammeerd waardoor er eigenlijk heel weinig aan de hardware aangepast kan worden zonder dat de games bugs gaan vertonen.

Voor de CPU is dit niet heel lastig, je past de kloksnelheid aan en geeft de game minder cores en dan is het hetzelfde (voor zover de game dat weet).

Maar GPU's zijn in principe niet compatible met elkaar. AMD loste dit op door deze backwards compatibility rechtstreeks in de hardware in te bakken. Maar Nvidia heeft dit nooit in hun ontwerp meegenomen. Het lijkt er dus op dat een Switch 2 de GPU met software zou moeten emuleren.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 22 juli 2024 16:09]

De tijd dat hardware echt 'register level' werd aangestuurd is wel over. Ook Nintendo 'maatwerk' games gebruiken libraries om de hardware functionaliteit aan te sturen. Porten is niet meer de uitdaging die het ooit was, zeker als je nieuwe hardware een stuk sneller is.
ModernVintageGamer heeft daar een achtergrond filmpje over gemaakt.
https://www.youtube.com/watch?v=WH03ht2fVqI

Maar het komt er op neer dat elke switch game zelf de driver en shaders gecompliceerd heeft.

Dus het zou kunnen als Nintendo/Nvidia, net zoals Sony met de PS5 een backwards compatibility mode in de GPU van de nieuwe switch maakt.

Of alle huidige switch games moeten een update krijgen met de driver en shaders opnieuw gecompliceerd voor de nieuwe SoC.

Of de bestaande SoC moet geemuleerd worden door de nieuwe SoC.

edit: link toegevoegd

[Reactie gewijzigd door maxxie85 op 22 juli 2024 16:09]

Ben benieuwd wat voor chip hierin gaat zitten. Wellicht dat er dan ook een nieuwe Nvidia Shield komt ;)
Van mij mag dat hele scherm achterwege blijven. Dus doe maar 3 opties.
  • Console Only voor 250
  • LCD Scherm 300
  • OLED scherm 350
Ik zou die verschil tussen console en scherm (zoals nu met dock) toch iets hoger prijzen. Veel mensen willen m perse voor beide opties, dan is 50 euro extra peanuts. Minder dan de kosten van 1 game.
Wat mij betreft prima dat ze er een LCD in stoppen. OLED is wat mooier maar LCD is inmiddels prima doorontwikkeld en kan nog prima mee. Ze kunnen later altijd nog een OLED variant uitbrengen.
Gelukkig (maar ook logisch) gaan ze door op het succesvolle ontwerp van de huidige Switch. Wat ik vooral hoop is dat ze de specs niet te outdated maken.. de X2 is inmiddels ook alweer best verouderd? Ik begrijp dat je geen PS5 specs op zo een kleine console krijgt maar de graphics zijn op de huidige Switch (zeker in dockstand) gewoon vervelend om naar te kijken.
Daarnaast hoop ik dat ze de tablet functionaliteiten wat serieuzer nemen. Zaken als een browser, Netflix eventueel e-sim functies met 4/5G mogelijkheden?
de X2 is inmiddels ook alweer best verouderd? Ik begrijp dat je geen PS5 specs op zo een kleine console krijgt maar de graphics zijn op de huidige Switch (zeker in dockstand) gewoon vervelend om naar te kijken.
Ja zeker op een wat groter scherm. X2 zou het wel niet worden. Kijkend naar Tegra - Wikipedia, dan denk ik aan Thor? Als het een model is bedoeld voor de automotive markt, dan kan Nvidia er eventueel een custom variant van maken (zoals de AMD voor de Steam Deck doet en de PS5/XBX).
Na het bezitten van een gewone switch en tegenwoordig steeds meer de overstap makend naar handheld gaming maakte heel dat oled scherm voor mij juist de switch weer relevant en deed mij besluiten een nieuwe switch te kopen ipv een steam deck.

Een nieuwe switch zou er dan ook zo komen, maar dan moet het wel een beetje degelijke hardware zijn. Zou lcd dan ook een rare keuze vinden.

[Reactie gewijzigd door Ocin32 op 22 juli 2024 16:09]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.