Mozilla Thunderbird-agenda krijgt in 2023 vernieuwde gebruikersinterface

Mozilla Thunderbird wordt in 2023 vernieuwd, waarbij onder meer de gebruikersinterface van de ingebouwde agenda van de e-mailclient een opfrisbeurt krijgt. De komende versie draagt de naam Thunderbird Supernova.

Mozilla deelt een preview van het vernieuwde ontwerp van Thunderbirds ingebouwde agenda op zijn blog. Daarbij wordt gemeld dat met opzet is gekozen voor een drukke agenda om te kunnen laten zien hoe de vernieuwde gebruikersinterface daarmee omgaat. Daarbij zouden er bovendien een hoop aanpassingsmogelijkheden zijn. Mozilla benadrukt dat de UI nog in ontwikkeling is en dat er nog wijzigingen kunnen volgen.

Een andere verandering is dat het mogelijk wordt om bepaalde dagen in te klappen in de maand- en weekweergaven. Bij een werkweek van maandag tot vrijdag kunnen de zaterdag en zondag bijvoorbeeld ingeklapt worden, zodat de gebruiker kan focussen op de werkdagen. Deze ingeklapte dagen zijn aan te passen, bijvoorbeeld voor gebruikers die op andere dagen werken. Het moet ook mogelijk zijn om de weekenddagen compleet uit de weergave te verwijderen.

Ook de activiteitenweergave verandert, waarbij de locatie, deelnemers en organisator beter zichtbaar moeten zijn. Verder komt er ondersteuning voor Firefox Sync, waarbij de data van verschillende Thunderbird-installaties kan worden gesynchroniseerd. Het is nog niet bekend wanneer de vernieuwde versie volgend jaar precies verschijnt.

Mozilla Thunderbird Supernova
Preview van vernieuwde UI. Beeld: Mozilla Thunderbird

Door Sabine Schults

Redacteur

11-11-2022 • 09:59

74

Submitter: TheVivaldi

Reacties (74)

74
74
18
2
0
31
Wijzig sortering
Thunderbird lijkt me erg interessant. Ik ben ook aan het zoeken naar een nieuwe email supplier die wat meer privacy gunt. Ik heb weleens van proton gehoord, maar niet altijd alleen maar goede dingen. Zijn er mensen met aanraders?
Thunderbird is alleen een client, geen provider.
Maar proton werkt goed met Thunderbird samen, d.m.v. de proton bridge.
En proton heeft nu abonnement aanbiedingen!
Proton bridge werkt alleen voor de mail. Niet de agenda. Ik heb dit zelf bij Proton nagevraagd.
Hydroxide heeft helaas ook geen CalDAV ondersteuning:

https://github.com/emersion/hydroxide/issues/207

Wat betreft email client (@lucade2210, @Chiwn): Postbox is gebaseerd op Thunderbird, en werkt op macOS, Windows, en in Wine op Linux.

Ik gebruik zelf graag Nextcloud self-hosted voor mijn agenda, contacten, en foto's. Maar ik gebruik ook ffsync om verschillende Firefox clients te syncen. Hier zou ook prima Thunderbird nog bij kunnen. Maar aangezien het al werkt met Nextcloud ga ik daar niet van af stappen. QuaF client gebruik ik een CalDAV en Calendar prorgrammatje op Android, en op macOS gebruik ik graag Fantastical (zonder abonnement, oude model) maar de standaard iCalendar applicatie werkt ook aardig.
Om agenda's, contacten, notities en taken te synchroniseren tussen verschillende clients is EteSync een goede oplossing. Privacyvriendelijk. Werkt op clients, zoals Thunderbird, via een adapter met CalDAV en CardDAV.
Ik ben zelf een erg tevreden gebruiker van Mailbox.org. goedkoop, privacy vriendelijk en nog eens duurzaam ook

Dit is voor mij ook een hele zoektocht geweest, DM me maar als je meer van mijn bevindingen daarin wil.

Let erop dat Proton en Tutanota niet zoals normale providers werken. Normaal gaat email via IMAP, een minder inherrent veilig maar wel breed ondersteund protocol. Je kan die providers niet zomaar combineren met iedere app op je pc of telefoon om je mail en agenda te bekijken. Er zijn wel workarounds met IMAP bridges en dergelijke maar ik vond dat geen volledige oplossing (vgm moet je op je telefoon dan alsnog hun apps gebruiken)

Ongevraagd advies met mijn onpopulaire mening: denk goed na over wat je wil halen uit een privacy vriendelijke mail provider. Meer encryptie lijkt meer beter (zoals bij Proton), maar als je daardoor niet meer met alle apps kan werken is dat het dan echt waard? Je meest intieme gesprekken voer je niet zomaar via email (en dan moet de ander ook Proton gebruiken, anders gaat het toch terug naar plain old standaard minder beveiligd email).
Mijn use case is voorkomen dat Google mijn mail analyseert om me te profileren, daarvoor heb je geen Proton nodig. Posteo, Mailbox en dergelijke doen dan prima wat je zoekt
Ik ben het redelijk met je eens hoor. Ik ben ook niet perse opzoek naar super hoge privacy en goede encryptie enzo. Vooral het 'google ziet alles' thema, ben ik gewoon klaar mee.

Mailbox.org ziet er interessant uit. En een paar euro per maand lijkt me een prima deal.
Dat was ook mijn reden ja om iets anders te gaan zoeken.

Mijn agenda had ik op een eigen Nextcloud staan, maar had wat issues met synchroniseren met m'n werk laptop. Die mag volgens beleid niet verbinden met thuis servers. Mailbox.org biedt ook agenda aan, dus dat was meteen een uitkomst. Misschien verplaats ik m'n contacten ook nog wel daarheen.

Het enige wat me niet bevalt aan Mailbox is dat ik het wat kwetsbaar vindt overkomen één wachtwoord te gebruiken. IMAP is een protocol dat niet met 2FA en dergelijke samenwerkt want oud, maar het had me mooi geleken als je een IMAP wachtwoord kon toevoegen met beperkte rechten, en volledige rechten had op een 2FA login via de browser of iets dergelijks. Uiteindelijk zit wel heel je online via mail aan elkaar geknoopt, dus dat is het enige dat me niet helemaal lekker zit. Verder ben ik er erg tevreden over.
Hier ook een tevreden mailbox.org gebruiker, gebruik wel mijn eigen domein waardoor mijn mailadres hetzelfde blijft als ik ooit over mocht stappen.

Ik keek net ook nog eens bij de Bits of Freedom toolbox, daar hebben ze de mail suggestie Soverin. Daar heb ik eerlijk gezegd niet eerder over gehoord, maar misschien is het wat voor je?

https://www.fixjeprivacy....yvriendelijk-alternatief/

Edit: ik zie nu dat onderaan in het fixjeprivacy artikel ook nog een aantal andere opties genoemd worden, waaronder ook mailbox.org

[Reactie gewijzigd door Falco op 23 juli 2024 00:40]

Daar had ik nog nooit van gehoord. Ik kijk eigenlijk nooit op fixjeprivacy of bitsofreedom, ga meestal uit van PrivacyGuides. Wel een mooie om die twee alternatieven in het achterhoofd te houden.

Soverin had ik nog niet van gehoord en ook niet meegenomen in mijn overweging.
Ik had eerst ook gekeken naar Mailbox maar niet gekozen vanwege 2FA. Uiteindelijk gekozen voor Runbox, daar kan je app passwords aanmaken en 2FA aan hebben.
Helaas ziet de webclient van Runbox niet echt modern uit, deze hoef ik gelukkig niet vaak te gebruiken. Carddav en Caldav gaat met DAVx5 goed.
Een andere optie is Fastmail, die heeft een erg soepele interface en 2FA.
Daar heb ik ook naar gekeken, maar die wordt toch wel redelijk gehekeld in de privacy community. Ze zitten gehuisvest in Australië wat slechte privacy wetten schijnt te hebben, en ze laten tussen neus en lippen door weten dat medewerkers in je mail kunnen kijken.
> en ze laten tussen neus en lippen door weten dat medewerkers in je mail kunnen kijken.

Echt waar? Wow, dat heb ik gemist toen ik een provider uitzocht. Misschien weer eens opnieuw gaan zoeken maar. Bedankt voor de info!
https://www.fastmail.help...provides-a-secure-service en dan het kopje "Staff access to your data"

Het is maar net door wat voor een bril je ernaar kijkt eigenlijk. Destijds zag ik het als heel negatief dat er überhaupt toegang tot de emails was voor staff om wat voor reden dan ook. Wellicht is dit gewoon heel normaal voor fraude en/of development doeleinden.

Het blijft natuurlijk een kwestie van vertrouwen in een dienst (je hebt nooit zicht op wat ze écht doen), maar ik zou het prettiger vinden als ze de optie tot toegang niet zomaar hadden. Ik kan me niet herinneren wat een mailbox.org of posteo.de hierover heeft gezegd, misschien is de situatie bij hen niet anders. Het enige veschil is dan het privacy-klimaat waarin de bedrijven gevestigd zijn (Australië vs Duitsland) in de hoop dat dat nog wat verschil maakt.

Posteo heeft overigens wel de optie om emails bij binnenkomst te laten encrypten met je eigen PGP key. Dat sluit de mogelijkheid tot achterdeurtjes en/of taps van politiediensten niet uit, maar dat hindert de toegang voor een willekeurige medewerker (of hacker) wel een stuk. https://posteo.de/en/site/encryption#cryptomailstorage
Ik heb zowel ProtonMail (https://proton.me/nl/mail) als Mailbox (https://mailbox.org/en/). Beiden werken erg goed. Als je de meeste privacy wilt dan is Proton de beste keuze. Om het samen met Thunderbird te gebruiken heb je wel hun 'bridge' nodig die de berichten encrypteert en decrypteert. Maar die werkt prima.

Ook Tutanota zou je kunnen overwegen.
Ik heb Tutanota in 2018 even geprobeerd maar heeft, naar mijn weten net als Protonmail, een eigen client die end-to-end de boel versleutelt. Ik heb zelf liever een IMAP poort waar ik Thunderbird naar kan wijzen, dus het is mailbox.org geworden voor mij. Hun CalDAV en CardDAV diensten gebruik ik ook met Thunderbird :)
Klopt, ze zijn zeker het makkelijkst in gebruik en qua privacy uiteraard al een gigantische stap in de juiste richting. Voor de meeste mensen, die gewoon weg willen van Google, Microsoft, ... is de overstap naar Mailbox dus perfect.
Als je alleen meer privacy wilt dan bij Google, komt er enorm veel in aanmerking.
De doorsnee nette betaalde dienst, doet niet veel meer dan je mail verzenden/ontvangen/bewaren, niet omdat ze jouw privedata willen maar jouw periodieke betalingen.
Als dat prive genoeg is, kan je naast de reeds genoemden bijv kijken naar Fastmail, Runbox, Gandi, Rackspace.

Wil je daar meer zekerheid over, of wil je ook bescherming tegen bijv de autoriteiten danwel criminelen, dan heb je veel minder keus want moet je iets hebben met extra crypto zoals Protonmail idd.
Maar als mensen al tig jaar Gmail gebruiken denk ik, nou zo belangrijk is die privacy dan blijkbaar ook niet, anders was je daar al veel eerder weggegaan. Dus om vanaf daar dan helemaal naar het andere extreme te switchen is dan ws ook niet nodig.
Tenzij dat natuurlijk verder even goed werkt als een "normale" email host, maar vziw is dat niet helemaal zo.
Zijn er mensen met aanraders?
Tweakers zullen zeggen: self-hosting (als je een tweaker bent, de tijd en vaardigheden ervoor hebt, etc.). ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 00:40]

Zijn er Tweakers met goede ervaringen hierover? Ik lees online veel slechte verhalen hoe lastig het is niet op de blacklist te eindigen van de grote hosters. Vooral het onderhouden van zelf hosten. Het opzetten kom ik nog wel in, maar zorgen dat je e-mailserver blijft werken lijkt me een rotklus geworden.
Aanvullend op @The Zep Man , nog een N=1 met een omgekeerde ervaring.

Blocklists kan je vermijden door simpelweg geen spam te versturen > onzin, zat van die toko's die je te pas en onpas op een blacklist zetten, zelfs als je 0 e-mailverkeer hebt. Er zitten partijen tussen die doodleuk hele ip-ranges op een blocklist zetten en dan ben jij collateral damage, en die blacklists worden nog gebruikt door grote partijen (zoals google en microsoft) dus je hebt het er maar mee te doen.

Ook zitten er een hoop boeven tussen die geld vragen voor de-listings, maar je wel zonder uitleg doodleuk op de blacklist zetten, pure oplichterij als je het mij vraagt, en ik vindt dat opvallend weinig aandacht krijgen.
De laatste waar ik dit soort ellende mee heb gehad was UCEProtect.

Dus tenzij je bereid bent er een fulltime baan van te maken, zou ik het juist absoluut afraden. Ga lekker bij een grotere hoster zitten die de tijd en capaciteit hebben om achter dit soort ongein aan te gaan. Privacy, tsja, dat is dan een ding. Daar zal je meer onderzoek in moeten stoppen als je inderdaad een grotere mail hoster wilt gaan gebruiken, ik kan je daar niet in adviseren want ik zou Google aanraden..
Blocklists kan je vermijden door simpelweg geen spam te versturen > onzin, zat van die toko's die je te pas en onpas op een blacklist zetten, zelfs als je 0 e-mailverkeer hebt. Er zitten partijen tussen die doodleuk hele ip-ranges op een blocklist zetten en dan ben jij collateral damage, en die blacklists worden nog gebruikt door grote partijen (zoals google en microsoft) dus je hebt het er maar mee te doen.
Dat kan je mitigeren door bij een fatsoenlijke ISP te zitten. Ik heb dit zelf nog nooit meegemaakt (meerdere verbindingen bij verschillende hoge kwaliteit ISP's in verschillende IP ranges gehad).

Zoals genoemd is Microsoft de enige partij die soms moeilijk doet voor hun gratis adressen, maar dat is zo opgelost voor die één of twee keer per jaar dat dit zich voordoet.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 00:40]

Ik vind Transip toch wel een fatsoenlijke ISP hoor ... Heeft uiteraard ook gewoon meerdere verbindingen, is hoge kwaliteit en geeft je meerdere ip ranges. Wordt er echter een specifieke server gebruikt die zojuist op een list is belandt, dan is jouw mail spam. Doe je niks aan behalve achteraf klagen.

En wat UCEProtect flikt heeft weinig met je ISP te maken, die zijn namelijk enige tijd overgenomen door een investeerder en sindsdien verschijnen er allerlei ip-ranges op hun lijsten, ze willen gewoon cashen. Serieus een echte boevenbende waar ik mij erg over verbaas dat er niks aan gedaan wordt.

En ze zijn zeker niet de enige, barracuda an backscatterer en meer van die toko's zijn regelrechte oplichters als je het mij vraagt. Heeft mij meer dan eens een hoop ellende opgeleverd dus ik doe niet meer aan zelfhosting.

Uiteraard nog steeds N=1, wellicht dat jij dit al jaren doet zonder ooit tegen deze problemen aan te lopen, maar ik kan je vertellen dat het mij meerdere keren is overkomen. Er kan zat gebeuren buiten jouw macht om dat ik vind dat je niet kan zeggen "Blocklists kan je vermijden door simpelweg geen spam te versturen".

Even voor duidelijkheid, ik heb het hier dus over mail servers die op blaclists belandden, en niet je thuis ip, dit overkomt zelfs google en microsoft met regelmaat.

[Reactie gewijzigd door Zoop op 23 juli 2024 00:40]

Ik vind Transip toch wel een fatsoenlijke ISP hoor ...
TransIP is geen ISP, maar een hostingpartij.

Self-hosting zoals ik het definieer is dat je het zelf host, over een eigen verbinding, vanaf eigen infrastructuur. Niet dat je iets doet op de computer van een ander.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 00:40]

Och, het is een service provider, ik gebruikte de term omdat jij hem gebruikte, want in dit hele verhaal heeft de ISP van je thuisverbinding er bar weinig mee te maken.
want in dit hele verhaal heeft de ISP van je thuisverbinding er bar weinig mee te maken.
Hosten via een thuis- of zakelijke verbinding kan prima (waar ik naar refereerde, ook omdat ik de term 'ISP' gebruikte), en dat is waar ik naar refereer. Het ligt wel aan welke ISP gebruikt wordt.

Dus nee, wanneer ik 'ISP' noem, bedoel ik echt de term die in de volksmond gebruikt wordt voor 'degene die de internetverbinding bij jou (thuis) levert'.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 00:40]

Oof dat zou ik dus echt nooit doen, wordt je veel ste makkelijk ge-ddosed (opzettelijk of een of andere bot dat vast komt te zitten) mag je daar ook allerlei maatregelen tegen nemen, naast dat je mail dan gebombardeert wordt heeft dat gelijk effect op je thuisverbinding, nee bedankt.

Maar ok duidelijk, we praten of verschillende zaken. Met zelf hosting zou ik absoluut nog steeds denken aan een eigen server in een rack in een datacenter.

Vanuit thuis hosting kan potentieel zo veel gezeik geven, ik zou dat absoluut niemand aanraden.
Oof dat zou ik dus echt nooit doen, wordt je veel ste makkelijk ge-ddosed (opzettelijk of een of andere bot dat vast komt te zitten) mag je daar ook allerlei maatregelen tegen nemen, naast dat je mail dan gebombardeert wordt heeft dat gelijk effect op je thuisverbinding, nee bedankt.
Dat is nogal wat FUD. Nooit last van gehad. Heb je een bron voor deze claim?
Maar ok duidelijk, we praten of verschillende zaken. Met zelf hosting zou ik absoluut nog steeds denken aan een eigen server in een rack in een datacenter.
Een eigen server in een rack in een datacenter is meestal geen eigen server. Je huurt infrastructuur. Dat is geen self-hosting, maar hosting.
Vanuit thuis hosting kan potentieel zo veel gezeik geven, ik zou dat absoluut niemand aanraden.
En daar is de FUD weer.

Uiteraard moet je over de juiste vaardigheden beschikken om het qua beveiliging en economisch af te dichten, maar dat heb ik vanaf de allereerste post al genoemd. Het is niet voor iedereen. Voor degenen die het wel kunnen, is het de beste manier om eigen privacy te beschermen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 00:40]

Ik heb die ervaring wel, klant van ons met servertje thuis die platgeddossed werd, daarna prompt alles naar een fatsoenlijke self managed service verhuisd. Dat gezeik wil je echt niet op je thuisverbinding hoor (dat zelfs je ISP bij je begint te klagen over het verkeer en dreigt met throttling). N=1 ervaring delen is geen FUD.

Als ik zelf een server in een rack heb hangen, vind ik dat echt wel self-hosting, alsin, ik beheer alles ipv dat ik het uitbesteed, maar goed, potato potato.

Hoe dan ook, als iemand zo in het wild hier advies om vraagt zou ik iets huiveriger zijn dat jij bent met je advies "sure, geen probleem". Want er kan zeker behoorlijk wat bij komen kijken "Nooit last van gehad" vind ik geen sterk tegenargument :P
Hoe dan ook, als iemand zo in het wild hier advies om vraagt zou ik iets huiveriger zijn dat jij bent met je advies "sure, geen probleem".
Nergens schrijf ik 'sure, geen probleem'. Ik geef zelfs aan waar men op moet letten, en dat het niet voor iedereen is.
"Nooit last van gehad" vind ik geen sterk tegenargument :P
'Iemand die ik ken met een servertje thuis heeft het wel eens gehad' is een nog zwakker argument, want het is geen eigen ervaring.

Verder worden willekeurige adressen op het internet niet 'platgeddossed'. Daar zal wel een geschiedenis achter zitten.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 00:40]

Klopt, zeker een geschiedenis achter, doet er niet aan af dat het wel gebeurd.
Ik zei niet iemand die ik ken, ik zei een klant van ons. Alsin, dat mochten wij gaan oplossen.
Klopt, zeker een geschiedenis achter, doet er niet aan af dat het wel gebeurd.
Er kan een meteoriet op je huis vallen die je server opblaast. Had je je mail maar bij Google moeten hosten...
Ik zei niet iemand die ik ken, ik zei een klant van ons. Alsin, dat mochten wij gaan oplossen.
Dus die klant voldeed niet aan de voorwaarden die ik schetste, want die had zelf niet de expertise, vaardigheden, en discipline om iets zelf te hosten. Wees blij ermee. Dat is werk voor jou. :)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 00:40]

Nope, de gene die bij jou de verbinding met internet levert is een ASP: Acces service provider.
Een ISP is een veel algemenere term: Een ASP is een ISP maar een ISP is niet altijd een ASP. Net zoals een koe een rund is maar een rund niet altijd een koe.

De meeste thuis aansluitingen zijn ASP met nog veel meer diensten zoals mail en hosting en telefoon en televisie en wat ze nog meer aanbieden. TransIP is wel degelijk een ISP. Ze biedt heel veel internet diensten al biedt ze nu net geen toegang vanaf jou huis naar internet.

De Engelse wikipedia laat een mooi overzicht zien van te gebruiken afkortingen. Er zijn er gelukkig meer dan hier vermeldt: https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_service_provider.
De Nederlandse wikipedia laat weer andere (vernederlandste?) termen zien: https://nl.wikipedia.org/wiki/Internetprovider .... iap en ihp... nooit gebruikt..
Zijn er Tweakers met goede ervaringen hierover?
N=1 hier. Geen problemen. Blocklists kan je vermijden door simpelweg geen spam te versturen en zaken zoals certificaten, domain headers en reverse DNS op orde te hebben. Door de juiste mailserver te gebruiken kan het onderhoud gereduceerd worden tot jaarlijks een half uurtje (upgrade software + controleren backups).

De enige lastige partij is Microsoft met Hotmail, die soms onterecht hele IP ranges blokkeert. Een webformuliertje en één of twee e-mails met een standaard template erachteraan, en dat is weer opgelost. Gek genoeg is Microsoft enkel zo lastig met hun gratis mail. Naar betaalde (zakelijke) gebruikers mailen is nooit een probleem. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 00:40]

Zo weinig, ja? Dat verbaast me echt enorm.
Misschien toch zelf maar eens gaan uitproberen. Heb je bij je ISP een statisch IP aan moeten vragen of kan het ook op een dynamisch IP.
Misschien toch zelf maar eens gaan uitproberen. Heb je bij je ISP een statisch IP aan moeten vragen of kan het ook op een dynamisch IP.
Als je het op een eigen internetverbinding wilt doen, dan adviseer ik een provider waar je een statisch IPv4-adres hebt (en idealiter een statische /48 IPv6 range), en waar je vrij reverse DNS kan (laten) instellen. Voor particulieren was dat vroeger XS4ALL. Volgens mij kan dat nu enkel bij Freedom Internet.

Idealiter wil je een IPv4-adres dat enkel gebruikt wordt voor mail, want met reverse DNS geef je best wel je identiteit vrij.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 00:40]

Ik had er ook een op mn thuis servertje draaien, maar mailservers in mijn ISP range werden geblocked.
Als je het gaat proberen neem een kijkje naar docker-mailserver.

Ik heb nu een ander servertje maar verzenden is altijd nog een grote hassle, dus gebruik nu sendgrid om mijn mails te versturen vanuit mijn eigen domein.

[Reactie gewijzigd door geotoxiz op 23 juli 2024 00:40]

Ik heb dit een hele tijd gedaan, zolang je alles goed op orde hebt (genoeg Docker images om je hierbij te helpen) is dit geen enkel probleem. Zorg hierbij wel voor een (VPS met) eigen IP, niet je providers IP dan sta je vaak op blacklists waar je niet vanaf komt. De downside die ik ervaarde is het up to date houden van al je Dockers en je host OS.
Op een gegeven moment veranderen de Dockers hun argumenten te vaak of wordt er niet meer bijgehouden. Hierdoor toch voor iets essentieels als dat email tegenwoordig is gekozen voor een hoster.
Mailcow-dockerized is een hele goede om zelf te hosten, compleet pakket bevat alles en onderhoud is een peulen schil. Wel zorgen voor een statisch IP adres met een goede reputatie, rDNS, SPF, DKIM, DMARC ingericht hebben voor je domein en dan heb je geen problemen met het versturen van mail. Uiteraard ook voor een goede back-up zorgen en afhankelijk van hoe belangrijk je mail is zorgen voor spare hardware waar je de zwik naar toe kan zetten als de host defect raakt.

Zelf hosten zou ik niet aanraden tenzij je goed weet waar je mee bezig bent.
Ik heb dit in het verleden enkele jaren gedaan, inclusief DKIM en al die andere standaarden.
Op den duur kreeg ik toch problemen met blocklists en mail die niet aankwam of in de spam. Ben uiteindelijk naar Google Workspace verhuist (en dus niet meer self hosted), en sindsdien geen problemen meer.
Zijn er Tweakers met goede ervaringen hierover? Ik lees online veel slechte verhalen hoe lastig het is niet op de blacklist te eindigen van de grote hosters. Vooral het onderhouden van zelf hosten. Het opzetten kom ik nog wel in, maar zorgen dat je e-mailserver blijft werken lijkt me een rotklus geworden.
Ik doe het al jaren en dat gaat goed en ik zou niet anders willen. Ik heb wel eens problemen gehad maar nooit onoplosbaar. Daar moet ik bij zeggen dat ik 2 mailservers heb. 1 bij mij thuis en 1 ergens in een VM op internet. Toen ik nog bij Ziggo zat (10 jaar geleden) werd mijn thuis-ip af en toe geweigerd omdat het een "consumenten ip" is, daarom stuurde ik uitgaande mail via die VM die een "datacenter" IP heeft. Toen ik die VM nog niet had gebruikte ik de mailserver van mijn provider daar voor.

Sinds ik bij betere providers zit (xs4all / freedom) heb ik dat probleem niet meer gehad maar eerlijk gezegd verwacht ik niet dat het altijd zo blijft en mijn huidige thuis-IP-range vroeg of laat ook op een andere lijst terecht komt van "consumentenadressen". Daar heb je geen controle over.
Ik heb een servertje staan en dunk mezelf handig genoeg om zoiets zelf in elkaar te zetten. Ik denk alleen dat als het om mail en security gaat, iets zelf in elkaar zetten gewoon niet zo slim is. Om veiligheid enigszins te waarborgen, zal je dan sowieso wel een pre-setup containertje o.i.d. moeten gebruiken en niet zelf gaan rommelen met firewalls en weet ik veel wat. Sommige dingen moet je gewoon niet zelf gaan bouwen, right?

Aan de andere kant, misschien dat ik er ook iets te heftig over nadenk. Ik denk dat ik vooral gewoon op het punt zit; ik wil een goede email provider die de security en up-time voor mij regelt en daar wil ik prima een paar euro p.m. voor neerleggen.
Ik heb een servertje staan en dunk mezelf handig genoeg om zoiets zelf in elkaar te zetten. Ik denk alleen dat als het om mail en security gaat, iets zelf in elkaar zetten gewoon niet zo slim is.
Thunderbird lijkt me erg interessant. Ik ben ook aan het zoeken naar een nieuwe email supplier die wat meer privacy gunt.
Privacy komt niet zonder security. Zelf mail hosten is juist veiliger, als je weet wat je doet. Daarom ook het stuk dat ik schreef tussen haakjes. Je moet ervaring hebben met netwerken en e-mail, en de ontwikkelingen een beetje volgen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 00:40]

Zelf mail hosten is juist veiliger, als je weet wat je doet
Daar ben ik het ook mee eens. Ik denk alleen dat de grens voor minimaal benodigde (lees: door de community geaccepteerde standaarden) security op een mail server, een stuk hoger is dan bijvoorbeeld een git server of een plex server. En hoewel ik denk dat ik dat wel kan, heb ik nog te weinig te kennis om te kunnen bevestigen dat mijn setup aan die benodigde security voldoet. Daarom lijkt het mij slimmer om dit aan een andere partij over te laten.
Privacy komt niet zonder security.
Logischerwijs. Maar ik zoek hier niet naar verhoogde security. Gmail is meer dan secure genoeg. Ik zoek naar meer privacy, omdat ik klaar ben met google die mijn mail leest.
Ik denk dat de meeste mensen in middels wel snappen dat het leuk is in een hobby setting om zelf een servetje te hosten met een SMTP en POP3 of IMAP process er op maar voor dagelijks gebruik en een betrouwbare oplossing is dat toch echt niet meer van deze tijd. Het enige dat er hoeft te gebeuren is dat die server om welke reden dan ook even niet werkt of gewoon gehackt wordt en al die beveiliging is meteen over.

Als je echt opzoek bent naar beveiliging dan is het simpel weg beter een gespecialiseerde service te gebruiken omdat je daar nu eenmaal een groep mensen hebt wiens werk het is om de service zo veilig mogelijk te maken. Dat is iets waar je zelf simpel weg de tijd niet voor hebt en zelfs als je dat eenmalig hebt heb je de tijd niet om de voortschrijdende kennis bij te houden tenzij dat echt je vak is en zelfs dan is het bijna onmogelijk om dat als individu te doen en een team van experts bij te houden wat kennis betreft hoe goed je ook bent in je vak.
Ik denk dat de meeste mensen in middels wel snappen dat het leuk is in een hobby setting om zelf een servetje te hosten met een SMTP en POP3 of IMAP process er op maar voor dagelijks gebruik en een betrouwbare oplossing is dat toch echt niet meer van deze tijd. Het enige dat er hoeft te gebeuren is dat die server om welke reden dan ook even niet werkt of gewoon gehackt wordt en al die beveiliging is meteen over.
Als je server even niet werkt, verlies je geen mail. Inkomende mail blijft werken omdat mailservers het altijd meerdere keren proberen.

'Gewoon gehackt':
Zie de tekst tussen haakjes. Je wordt niet ongericht gehackt als je lastiger te hacken bent dan de buurman.
Als je echt opzoek bent naar beveiliging dan
gebruik je geen e-mail.
Dat is iets waar je zelf simpel weg de tijd niet voor hebt en zelfs als je dat eenmalig hebt heb je de tijd niet om de voortschrijdende kennis bij te houden tenzij dat echt je vak is en zelfs dan is het bijna onmogelijk om dat als individu te doen en een team van experts bij te houden wat kennis betreft hoe goed je ook bent in je vak.
Je kent mij niet. :+

Verder schreef ik daarom het stuk tussen haakjes. Voor een selecte groep is het prima te doen met een minimale tijdsinvestering en goede beveiliging, waarschijnlijk beter dan bij een gemiddeld bedrijf door de beperkte schaal. Dat is de enige manier om meer privacy te verkrijgen met e-mail, wat het originele vraagstuk was van deze discussie.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 00:40]

Ik hoef je ook niet te kennen om te weten dat het simpel weg niet financieel te verantwoorden is om je zelf hele dagen bezig te houden met een hobby server. Nog heeft iemand mij er ooit van kunnen overtuigen dat zij alleen een team van experts kunnen verslaan als het gaat om op de hoogte blijven van alle mogelijke aanvallen op hun hardware en deze ook op een goede en snelle wijze op kunnen lossen.
Het is onzin om te claimen dat een persoon als hobby een bedrijf dat gespecialiseerd is in een bepaalde taak kan verslaan en kan blijven verslaan op de lange termijn. Dat het eens zal lukken zeker weten maar op de lange termijn? Dat is simpel weg niet realistisch omdat iemand die zo goed is in dat werk echt wel voor een soort gelijk bedrijf aan de slag zal gaan en er dan snel achter komt dat heat team om hen heen minimaal net zo goed is als zij zelf zijn. Anders zouden ze er immers niet werken.

Wat ik zeg is niet dat je je initiele setup niet even goed kan maken als welk bedrijf dan ook al zijn er natuurlijk wel een heleboel dingen die een bedrijf zich kan veroorloven wat betreft hardware matige beveiliging en 24/7 bewaking hier van die jij als hobbyist je niet zo maar kan veroorloven.
Ook is er het probleem van de reactie snelheid. Kijk bijvoorbeeld naar de Log4shell issue een tijdje terug, een bedrijf dat zich specialiseert in beveiliging zag dat dit een ding was in het eerste uur dat dit bekend werd had een team van mensen die werkte aan een oplossing gedurende de dag en nacht na dat het duidelijk werd dat het een probleem was. Dit was ook over een weekend dus de kans dat jij als hobbyist toevallig sneller zag dat dit probleem was gevonden is klein, dat je dan ook sneller tot een oplossing kan komen die tijdelijk werkt dan een team mensen is net even kleiner, dat je vervolgens ook de rest van de nacht nog door kan gaan om samen met de producent van de software een permanente oplossing te vinden is nog net even kleiner.
Je kunt nog zo goed zijn maar je kunt simpel weg niet op tegen een team van mensen die minimaal even goed zijn. Zeker niet als je dit gedurende vele jaren wil volhouden en al helemaal niet als je er niet voor betaald wordt.

Als je echt veilig wil zijn is email natuurlijk onzinnig dat is een van de meest onveilige communicatie methode die we kennen. Ja je kunt met PGP/GPG heus wel dingen wat veiliger (niet makkelijker) maken, en er zijn natuurlijk ook een lijst met andere stappen die je kunt nemen om de onvermijdelijke onderschepping van je email redelijk nutteloos te maken maar echt veilig kun je het niet maken al is het maar omdat iedere extra beveiliging het gebruik van email er niet makkelijker op maakt waar door het waarschijnlijk is dat jij of de persoon waar je meer communiceert besluit de stap maar niet te zetten en dan maar wat minder veilig te communiceren.

Ongericht hacken gebeurt zeer vaak, meestal niet met als doel daadwerkelijk dingen te stelen of privacy in gevaar te brengen maar simpel weg als oefening om te zien of ik het kan dan wel eens te kijken hoe veer je kunt gaan voordat het ontdekt wordt.
De reden dat een honeypot server werkt is precies die reden, er worden dagelijks aanvallen uitgevoerd op miljoenen computers niet omdat het om een gerichte aanval gaat maar gewoon om dat er meer dan genoeg redenen zijn om willekeurige computers/servers aan te vallen en over te nemen. Het argument dat ik niet bijzonder genoeg ben om aan te vallen is al heel erg lang niet meer waar.
Ik hoef je ook niet te kennen om te weten dat het simpel weg niet financieel te verantwoorden is om je zelf hele dagen bezig te houden met een hobby server. Nog heeft iemand mij er ooit van kunnen overtuigen dat zij alleen een team van experts kunnen verslaan als het gaat om op de hoogte blijven van alle mogelijke aanvallen op hun hardware en deze ook op een goede en snelle wijze op kunnen lossen.
Ik volg @The Zep Man in deze discussie: het is niet voor iedereen weggelegd, maar zelf ben ik voltijds jurist en beheer ik in mijn vrije tijd 2 mailservers: mijn persoonlijke email en die van een KMO uit de buurt, en dit doe ik ongeveer al een jaar of tien. Op basis van mijn N=1 kan ik stellen dat jij twee ernstige overschattingen maakt:
1. Je hoeft niet 'hele dagen bezig te zijn' - true, ik heb in de voorbije tien jaar veel tijd geinvesteerd, maar die investering rendeert intussen zodanig dat ik mij heb ingeschreven op security-lijsten en mijn servers iedere 1 a 2 weken een update geef (apt-update && apt upgrade duurt 5 minuten?), en om de 3 jaar vervang en van scratch herinstalleer middels ansible-scripts.
2. 'Teams van experts' vind je in alle maten en gewichten, maar naar mijn eigen ondervinding kom ik in mijn dagdagelijkse leven zeer weinig 'experten' tegen die mij onder tafel praten. Ik meet mij helemaal niet met de ontwikkelaars van de software, maar net omdat ik zelf veel vrije tijd heb geinvesteerd in het leren werken met bepaalde software, merk ik dat veel professionelen niet zo gepassioneerd zijn en hun job beschouwen als een 9-to-5 manier om geld te verdienen.
Raad ik het daarom iedereen aan? Neen, maar ik zal ook niet aanvaarden dat het botweg wordt afgeraden op een forum als Tweakers.
Eens. Zijn complete en gebruiksvriendelijke docker images beschikbaar met postfix, clamav, spamassassin, dovecot, enz, enz). Heb al lange tijd mijn eigen mailserver op mijn KPN thuislijntje draaien voor een aantal van m'n domeinen.
Hoefde enkel even een aanvraag in te dienen bij spamhaus om het ip uit de PBL te halen.

Ben sowieso wel een fan van zelf dingen doen. Goede hersengymnastiek.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 718943 op 23 juli 2024 00:40]

Met Squirrelmail schijnt dat niet zo moeilijk te zijn. Nadeel is alleen dat de recentste stabiele versie 11 jaar oud is, dus je zult de nightly-versies (die worden wel nog regelmatig uitgebracht) moeten draaien om het te kunnen gebruiken.
Squirrelmail is enkel een webmail-client. Je hebt dus zelf ook nog minstens een IMAP en SMTP server nodig. En als je zo ver bent, dan zou ik zeker aanraden om te kijken naar Roundcube (of nieuwere alternatieven) als webmail client ipv een software pakket dat al zo lang geen stabiele release meer heeft uitgebracht.
Heb je nog meer eisen en wensen die van belang zijn? Ik heb voor greenhost gekozen voor mijn domein inclusief email dienst (via imap haal ik alles op alle clients binnen): Nederlands, privacy-minded, duuzaam. Maar het is niet gratis, Basic kost 4,50 per maand.
evt zelf hosten.
Ik gebruik er zelf Mdaemon voor, wel wat prijzig maar er zijn ook "opties" O-)
Ik heb zelf ook een vast IP adres dus dat is ook een voordeel voor mij, kan je makkelijk een eigen server opzetten.

En dan heb je oa. activesync, CalDav, uitgebreide beveilingsopties en er zit nog een webmailserver bij ook.
En privacy heb je dan ook zelf in de hand.
Soverin als je puur privacy minded mail/agenda/carddav wilt hebben op het (inclusieve) eigen domein.
Kies Freedom, die daar mail heeft ondergrbacht, om zo wat meer activistische internetvrijheden te steunen.
Nadeel bij Freedom is dat zij vooralsnog geen agenda (caldav) support leveren dat rechtstreeks bij Soverin, wel aanwezig is.

Proton is goed mits je accepteert dat het een eigen software-ontwikkeling is en wmb verrekte onthandig omdat je voor Thunderbird en andere native mailclients, de mailbridge moet gebruiken. Proton zelf biedt naast mail/calender ook andere (betaal) functionaliteit heeft die relateren aan mail. Denk aan cloud en file beheer.
Waarom krijg ik bij die screenshot zo een groot Outlook gevoel?
Ja hier ook, maar dan een Lookout gevoel.

Veel mensen vinden plotseling een andere user interface meestal niet prettig. Misschien dat kleine veranderingen per keer beter waren geweest, maar dat zou beter werken met een product met hogere release cycle, zoals Firefox, waar de metamorfose niet echt positief is onthaald.
nog erger, ook een teams gevoel :)
Omdat outlook in hun laatste redesign ook de icoontjes in een balk links heeft geplaatst denk ik. De rest van UI is natuurlijk relatief hetzelfde, zoals bij bijna alle mail/calender clients.

Ik hoop dat er aandacht aan touch is besteed, dan stap ik misschien wel over. De windows mail- en calendar apps lopen qua features steeds verder achter, en outlook is nog lang niet op niveau van gebruiksvriendelijkheid op een tablet.
Volgens mij vooral omdat het een agenda overzicht is, iets wat ThunderBird pas sinds kort standaard heeft ingebouwd en veel gebruikers nog niet vaak geopend hebben...
Ik kijk ernaar uit! Thunderbird is voor mij het meest geschikt qua functionaliteit en multi-platform, maar de agenda UX voelt toch nog altijd wat ouderwets/clunky aan.
Vind je dat ook van versie 102.* ? Deze is aanzienlijk verbeterd. Je kunt natuurlijk ook themes/addons installeren om het uiterlijk te pimpen.
Nee daar heb je gelijk in! Die recente update heeft de UI echt een modernere look gegeven.
Voorheen gebruikte ik Google Calendar en dat voelde in gebruikservaring soms gewoon net wat vloeiender. Kan mn vinger er moeilijk opleggen.

Bijvoorbeeld in TB wanneer afspraken op elkaar aansluiten dat ze dan in elkaar vouwen ipv netjes onder elkaar volgen, dat soort dingetjes
UI en UX zijn twee verschillende zaken. ;) Heel plat gezegd is de UI hoe het eruit ziet, en UX hoe het werkt voor de gebruiker. Uiteindelijk wil je het beste van beide werelden.
Daar heb je gelijk in, ik maakte dat onderscheid ook bewust :)
De UI is recent aangepast, modernere look. De UX loopt nog tegen dezelfde problemen aan als voor de update.
Ik zit nog steeds echt wel te wachten op een fatsoenlijkere Vertical View. Om nu het subject, afzender en datum fatsoenlijk te kunnen lezen blijft er nauwelijks ruimte over voor de inhoud van het bericht zelf.
Dat heeft Outlook dan echt weer beter voor elkaar.

Ik kijk overigens echt uit naar deze aanpassing. Ik hoop ook dat er meer (instelbare!) shortkeys komen.
Er is een markt voor neem ik aan maar ik moet eerlijk zijn ik ben nog nooit iemand tegen gekomen die deze agenda gebruikt. En dat terwijl ik toch echt al heel erg lang in de ICT werk en met en voor vele international bedrijven werk ik zou toch denken dat van alle engineers, project leiders, CTO's en Security officers etc er toch wel iemand ooit deze tool zou moeten gebruiken.
Aan de andere kant ik kreeg van de week een uitnodiging voor een WebEx call... dat is toch ook iets wat je eigenlijk nooit meer ziet tegenwoordig. Schijnbaar zijn er toch echt bedrijven die die rommel nog gebruiken, wel grappig dat zelfs de persoon die de call had opgezet zich verontschuldigde voor het gebruik van WebEx en melde dat ze snel zullen overstappen naar Teams. :)

Misschien toch de moeite waard om eens te kijken. Maar ik kan me echt niet voorstellen wat er zo veel beter kan zijn aan een agenda dan het geen Google Calendar me al bied dat het de moeite van een overstap waard is. Dat is ook de reden dat ik toch even wil kijken.
Ik werk er al jaren mee en zou niet meer zonder kunnen. Maar ik ben dan ook al veel langer getrouwd met Thunderbird als mailclient, en het is gewoon fijn om één programma te hebben waarin je mail én kalender geïntegreerd hebt.

Je hebt inderdaad een plugin nodig voor de integratie met Outlook en Google, maar als dat eenmaal staat dan werkt het prima. Verder is de interface ontzettend simpel, en wat ik ook fijn vindt: alles blijft prima werken als je offline bent.
Ik heb ze wel gezien, maar liefst twee keer. Dat was in omgevingen waar Thunderbird sowieso al als mail (en in één geval zelfs chat) client wordt gebruikt, en dan is het natuurlijk handig om je agenda ook in dat programma te hebben. Die werden dan wel gesynct met Google Agenda. Eenmaal waren er allerlei gedeelde Google agenda's met andere locaties die geen Thunderbird gebruikten waardoor alsnog op de Google Agenda web versie werd teruggevallen, want daar had Thunderbird geen support voor. Sowieso schiet Thunderbird toch vaak een beetje tekort in dingen die níét met het mailgedeelte te maken hebben. Het is er allemaal, maar (zonder add-ons) is 't het nét niet. Maar ben benieuwd naar de nieuwe versie, al lijken het vooral kleine updates.
Ik heb er een hele tijd mee gewerkt. Maar dan niet Google, maar Office 365. Outlook en de agenda gingen prima. Nu draai ik, omdat ik zo minimalistisch mogelijk te werk ga, met Edge en dan Outlook via een PWA.
De Agenda werkt heel goed samen met Office 365, ook makkelijker om afspraken bijvoorbeeld te dupliceren. Enkel selecteren het item selecteren, CTL + c en op de datum van keuze staan en CTRL + v.

(update hierboven, je moet dan wel twee extensies ophalen om de agenda van MSO 365 te kunnen gebruiken).

Gmail en Google agenda ook een tijdje gebruikt. Werkt an sich ook wel goed, maar dan moet je de prullenbak op een aparte manier opschonen (weet niet meer hoe ik dat deed). Via de browser ging dat makkelijker.
De agenda van Google is wel weer makkelijk te beheren via Thunderbird.

[Reactie gewijzigd door WOteB2 op 23 juli 2024 00:40]

Sinds we van de google omgeving zijn gemigreerd naar de 365 omgeving ben ik nogal zoekende naar een goed functionerende calendar omgeving. Bij 365 heb ik 1 knop waar alles te vinden is ipv alleen de calendar. Hopelijk is deze interface goed en kan ik alle in thunderbird gaan doen.
Voor zover er bij ons op werk bekend is, is evolution met de evolution-ews plugin de go-to oplossing. Alles daarin werkt gewoon.
Thunderbird samen met de Owl-plugin (let op betaald!) kan ook zonder problemen met Exchange praten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.