Kleine studie: patiënten met VR-bril hebben minder verdoving nodig bij operatie

Tijdens een beperkte studie in het Beth Israel Deaconess Medical Center in de Amerikaanse stad Boston hadden deelnemers die een operatie ondergingen met VR-bril op minder verdoving nodig bij een operatie en lagen ze minder lang op de uitslaapkamer.

De studie, waarvan de resultaten bij PLOS One staan, omvatte twee groepen van patiënten met uiteindelijk elk vijftien patiënten. Zij ondergingen operaties waarvoor een gedeeltelijke verdoving nodig was. Beide groepen rapporteerden bij de operaties dezelfde mate van pijn, maar de groep met een VR-bril op had minder verdoving nodig en hoefde, wellicht mede daardoor, minder lang op de uitslaapkamer door te brengen.

Ook een maand later rapporteerden de patiënten een zelfde mate van tevredenheid over de operatie. De onderzoekers merken op dat het een veelbelovend resultaat is. "VR-gebruik in gelijke klinische context kan mogelijk complicaties als gevolg van te veel verdoving terugdringen bij kwetsbare patiënten en is de moeite waard verder te onderzoeken." Het onderzoek is met 30 mensen beperkt uitgevoerd. Het gaat bovendien om één enkele medische instelling in de VS en van de gerekruteerde deelnemers was 32,5 procent vrouw. Deelnemers werden wel willekeurig ingedeeld in een van de twee groepen.

De gebruikte headset is afkomstig van XRHealth, die hardware en software kosteloos beschikbaar stelde, maar niet heeft betaald voor het onderzoek. Het geld voor het onderzoek kwam van de Amerikaanse Foundation for Anesthesia Education and Research.

Onderzoek VR bij operatie in Boston, PLOS OneOnderzoek VR bij operatie in Boston, PLOS One

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

22-09-2022 • 14:12

71

Reacties (71)

71
70
45
5
2
20
Wijzig sortering
Wij gebruiken dit ook al enige tijd op onze dienst voor pijnlijke puncties, maar de resultaten zijn wisselend. Het is vooral een bepaald type patiënt dat er goed op reageert. Je kan bijna op voorhand inschatten of een patiënt er nut gaat bij hebben of niet :)
Wat doet die bril dan? Het staat jammer genoeg nergens in het artikel uitgelegd.
Bij ons wordt er onder andere een VR filmpje getoond waarbij je onder water gaat in een soort onderzeeër, vissen en dolfijnen ziet passeren, etc. Alle geluid (ademhalingsgeluiden, vissengeluiden,..) gaan vrij traag, waardoor de ademhaling van de patient rustiger wordt. Ondertussen is de patient afgeleid en minder stressvol. Of de pijn echt minder is betwijfel ik, maar een groot deel van de pijn bij een punctie is vaak de anticipatie en het gespannen reageren op de prik. Als je relaxt bent is het veel minder erg.

De patienten die het best geholpen zijn, zijn vooral extreem angstige en nerveuze types. Sommige mensen zijn bijna "abnormaal" angstig voor een eenvoudige prik, en bij deze mensen werkt zo'n VR bril meestal wonderwel.
Binnen ons brein hebben we een kern die bepaalt aan de hand van het signaal of het belangrijk genoeg is om door te geven aan ons 'bewustzijn' of dat het blijft hangen bij ons 'onderbewustzijn'. Nu ik zeg dat je sokken aan hebt, gaan jouw hersenen controleren of dit zo is en voel je of je ze aan hebt of niet.

We hebben in ons lichaam veel pijndempende systemen, soms heb je een blauwe plek waarvan je niet weet hoe je eraan komt. Of de pijn is niet doorgedrongen of niet significant genoeg om te onthouden (of je hebt bijv. bloedverdunners :P).

Gaan we het lichaam een overload aan prikkels geven waarbij we veel cognitieve resources gaan vragen. Dan is dit belangrijker om te verwerken dan een 'simpele' punctie.

Je houdt de hersenen als het ware voor de gek en doet beroep op een van de vele pijndempende systemen van het lichaam.
Ik denk dat dit voor mij ook een uitkomst zou zijn. Ik weet niet wat het is maar sinds een aantal jaar ga ik zó slecht wanneer ik geprikt moet worden. 8)7 Ik merk ook gewoon dat mijn ademhaling alle kanten op gaat, óók wanneer ik wegkijk. Dan ga ik letten op mijn ademhaling wat 9 van de 10 keer niet de boel verbeterd. Zou wel interessant zijn om zo'n ding op te hebben tijdens een prik/vaccinatie/punctie, denk dat het dan allemaal wel meevalt.
Wellicht dat je met deze YouTube video iets geholpen bent, het deel van ons brein die angst aanjaagt en dus ook soms voor ademhalings problemen willen zorgen betreft de Amygdala namelijk, welke je kunt sturen, en dat metname wanneer je je ademhaling onder controle wil weten te brengen, wat bij U het geval is, één ding welke daarbij vaak wel eens heel erg wil helpen, is om één keer heel diep (ongeveer drie seconden) in te ademen, waarna je dat ongeveer 1 seconden vasthoud, en dat vervolgens dan in ongeveer 6 seconden tijd weer heel rustig uit ademend, waarna je dat vervolgens 1 seconden zo houd, en dan logischerwijs weer gewoon gaat ademen, doet wonderen kan ik melden, en dat kan zo vaak herhaald worden als je wil, waarna je zult merken dat je ademhaling weer onder controle krijgt, ook wel de 11 seconden regel wordt dit hierboven uitgelegd genoemd: betreffende YouTube video waarin dit nog beter en uitgebreider wordt uitgelegd kun je hier vinden in elk geval: https://youtu.be/H-u6a66rTpQ betreft: Psychiatrist Daniel Amen Answers Brain Questions ;)

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 25 juli 2024 06:34]

Bij mij werken dat soort technieken compleet averechts. Hoe meer ik op de ademhaling ga letten hoe meer ik naar hyperventilatie ga neigen... :P
En da's dan ook gelijk de reden waarom het niet wordt aanbevolen wanneer het niet nodig is, da's met bijna alles zo namelijk, dan gaat het in veel gevallen namelijk inderdaad de andere kant opwerken, en wakker je het dus juist aan, en daarbij opgemerkt dat mocht je er wel mee zitten soms, het dan ook alleen goed werkt op de manier hoe het in mijn reactie eerder omschreven staat, en het dus wel zaak is altijd de 11 seconden regel aan te houden ;)
Gebruiken jullie ook wel eens hypnose? Las eens dat ambulance broeders dit ook wel eens doen. Om zo de pijn of paniek bij bijvoorbeeld een ongeluk te “onderdrukken”.

Volgens mij bereik je een zelfde soort effect met de VR bril.
Ik kan me voorstellen dat jij het abnormaal vindt om angstig te worden van een "prikje", maar toevallig ben ik een van die personen die er extreem bang voor is. Als klein kind heb ik een lange tijd in het ziekenhuis gelegen waar ik o.a. een hekel heb gekregen aan prikken en zondes. Wanneer ik bloed moet prikken ben ik de gehele week nerveus en er is niks wat ik er aan kan doen. Alle onderliggende systemen in mijn lichaam zeggen me dat ik het niet moet doen ookal weet ik dat het beter voor mij is. Ik zou er zonder twijfel 100 euro voor neerleggen als dit me een beetje zou helpen.
Zoals ik in de reactie hierboven benoemd hebt is de thalamus (hersenkern) het regelcentrum van onze sensorieche informatie. Het signaal wat binnenkomt wordt getoetst op verschillende aspecten, waaronder een hele belangrijke: beïnvloed het de kans op overleven. Negatieve gebeurtenissen hebben een sterkere stempel op de hersenen, omdat het de kans op overleven verkleind.

Wat ik je eigenlijk hoor zeggen is dat jouw negatieve ervaring een dusdanige stempel heeft achtergelaten dat alleen al de gedachte van een injectie voldoende is om jou in een fight or flight status te duwen.

Afleiding is een mooie tactiek om het te omzeilen. Het zou nog beter werken als je het gebruikt om jouw hersens te 'reprogrammeren'. Je moet jezelf leren dat het jou niet in gevaar brengt. Traumaverwerking zoals EMDR is zeer nuttig en kan helpen om de hersenen te 'reprogrammeren'.

Succes met jouw uitdaging!!
Denk simpel met bv een kind dat griepprik krijgt, maar je ondertussen 'afleid' door filmpje te laten zien, of dingen laat doen, het doel is deel verplaatsen van je focus/mindset zodat er minder 'rustgevende' middelen toegediend moeten worden die veelal gepaart gaan de bekende bijwerkingen (hallucinaties, misselijkheid, etc).

Mijn vader werd in de jaren 90 geopereerd aan zijn onderbeen en ze hadden een TV boven hem gehangen, zodat hij ergens meer bezig was met TV kijken/rustig zijn dan continue bezig zijn met wat ze aan z'n voet aan het doen waren.
Het is volgens mij een beetje hetzelfde als het haar kammen bij mijn dochtertje van 5, zonder ipad voor haar neus is dat een drama, maar met een leuk spelletje als afleiding geeft ze geen kick.
hahaha super herkenbaar dit :P
De bril zelf doet niets, maar het leidt je gedachte af waardoor je minder gefocused bent op de pijn. In principe een tv aan het plafond waar een programma op draait kan ook al in zelfde mate een vergelijkbaar effect opleveren, alleen dan is men wel zich wat meer bewust van de omgeving.
De bril is een prettige afleiding.
Elke andere vorm van prettige afleiding, zal de pijn ook verlichten.
Welke typerende kenmerken heeft zo’n patiënt ?
Goed dat zorgtechnologie aan bod komt! Gemiste kans dat dit 'nieuws' uit het buitenland moet komen. Naast de ervaringen bij @PearlChoco hier ook een artikel over bevinden vanuit Nijmegen: https://www.voxweb.nl/nieuws/met-een-vr-bril-de-pijn-te-lijf. Hier ook nog een leuk (gratis) artikeltje: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32494060/

[Reactie gewijzigd door MatsSkoe op 25 juli 2024 06:34]

Ik wou net zeggen. Wij gebruiken ze op de kinderafdeling alweer een jaar of twee. Mijn afdeling heeft er inmiddels 20 in gebruik. In onze care instellingen gebruiken we ze ook al heel lang bij bijvoorbeeld dementie. Beelden van vroeger, educatie, spelletjes etc... Werkt prima
Ik heb 7 jaar in de pijnrevalidatie gewerkt als psycholoog. Dit zijn geen onbekende fenomenen. Om op voorgaande in te gaan; zie bv dit (tikkeltje Amerikaans) filmpje:
https://www.youtube.com/watch?v=jNIqyyypojg

Wil je meer weten over (chronische pijn) luister dan ook eens deze podcasts over het bio-psycho-sociale model dat gebruikt wordt rondom pijn (Nederlands) en bekijk ook vooral hieronder gelinkte youtube video's waar een van de meest toonaangevende (pijn)wetenschappers (Lorimer Moseley) uitleg geeft over pijn, de fysieke en mentale componenten daaromtrent en ontdekkingen bespreekt.

Sidenote: hij zou zo als cabaretier kunnen optreden dus je zal je niet vervelen tijdens het bekijken:

YouTube: https://www.youtube.com/r...uery=Lorimer+moseley+pain
Podcasts: https://lnkd.in/enZepg56
Verdoving? Wordt er niet narcose bedoeld? Verdoving is vooral voor kijkoperaties, of poliklinische ingrepen.
Wat is het verschil? Als ik wat rondgoogle, worden die 2 woorden door elkaar gebruikt en lijkt er geen enkel onderscheid te zijn tussen beiden.
Er zijn 3 soorten anesthesie.

1: Algehele anesthesie waarbij je een slaapmiddel, een pijnbestrijder en een spierverslapper krijgt en je dus in slaap wordt gebracht.

2. Regionale anesthesie, denk aan de ruggenprik of je tandarts waarbij een zenuwtak wordt verdoofd en een regio als bijvoorbeeld een arm, been of kaak minder pijn waarneemt.

3. Lokale anestesis, denk aan het krijgen van een hechting.

1 = Narcose en 2 &3 is verdoving. narcose voor 2 & 3 gebruiken is taalkundig gezien fout, verdoving kan voor 1 worden gebruikt maar dan moet dit wel uit de context blijken om misverstanden te voorkomen.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 25 juli 2024 06:34]

Om het leuker te maken, alles valt onder anesthesie :P

Lomp gezien heb je 3 versies van anethesie, bewustzijn, spierverslappend en pijn/gevoel (of hoe dat mag heten). Narcose is de term voor de bewustzijn versie, waar jij dus gewoon KO gaat. Verdoving valt onder de pijn groep.

Spierverslappers zijn dan weer een cocktail toevoegend narcose of verdoving, als deze nodig zijn. (als jij bewustzijn verliest, verlies je ook je normale 'controle', maar lichaamscontrole gaat bv gewoon verder - hart, darmen, ademhaling etc).

In kort: narcose -> bewustzijn, verdoving -> pijn/gevoel.
Anesthesie is de beste verzamelnaam. Bestaat uit 3 elementen; slaapmiddel, pijnbestrijder en een spierverslapper. Afhankelijk of je 'geheel', 'regionaal' of 'lokale' anesthesie wilt heb je alle of enkele van de middelen nodig. Met narcose wordt gedoeld op het slaapmiddel (maar daar zul je altijd de andere twee bij krijgen). Verdoving wordt over het algemeen de pijnstiller bedoeld. Deze zijn los en lokaal te gebruiken.
Als je onder narcose bent hoef je geen vr bril op want dan slaap je 8)7
Goeie. :P

Ik vond het verwarrend omdat er “operatie” staat. Als iemand met 40+ jaar ervaring met gezondheidsperikelen en talloze ingrepen betekent voor mij “operatie” volledige narcose, vandaar.
Het artikel vermeldt gaat het gaat om operaties waarbij een gedeeltelijke verdoving nodig is. Lijkt me wat lastig bij een narcose. :)
Nee, verdoving. Regionale anesthesie. Het onderzoek is specifiek gericht op hand-operaties.
Het raport spreekt over 'regional anthesia', lokale verdoving, waarbij patient nog wel bij bewustzijn is.

Bij langdurige lokale verdoving wordt ook vaak een 'rustmiddel' toegevoegd (rapport noemt propofol), zodat patient dus niet in paniek raakt/rustig blijft. Door het gebruik van VR verleg je deels de focus van de patient en geef je een soort van rust-status, waardoor er vanuit onderzoek dus minder propofol nodig was.
Propofol een "rustmiddel" noemen is wel een bijzonder eufemisme: Het is een narcosemiddel. Wellicht hier in zeer lage dosering gebruikt, maar desondanks, het is een extreem zwaar middel.
Wat krijgen de patiënten dan te zien?
In een van de twee afbeeldingen bij dit artikel lijkt een voorbeeld te staan: een stukje natuur met de tekst "Surgery is going great! Try to stay still".

Of je dan ook nog beweegt in die virtuele wereld is nog even de vraag, maar zou wel erg leuk zijn.
Dat vind ik eigenlijk een heel belangrijk onderdeel van het artikel, maar het staat er vreemd genoeg niet in.
Ik ben ook benieuwd wat die VR bril dan doet.
Forty adults undergoing hand surgery were randomized to receive either intraoperative VR in addition to MAC, or usual MAC. Patients in both groups received preoperative regional anesthesia at provider discretion. Intraoperatively, the VR group viewed programming of their choice via a head-mounted display. The primary outcome was intraoperative propofol dose per hour (mg · hr-1). Secondary outcomes included patient reported pain and anxiety, overall satisfaction, functional outcome, and post anesthesia care unit (PACU) length of stay (LOS).
Kennelijk mochten ze zelf iets uitzoeken.
Een kudde schapen die een voor een over een hek springen?
Mag ik er 1tje voor bij de tandarts
Ik hoorde laatst dat men steeds vaker draadloze oordopjes (airpods) opzet tijdens een bezoekje bij de tandarts. Vind het zelf een beetje asociaal klinken/overkomen, maar als het bij bepaalde mensen echt helpt... waarom niet?
Tja, waarom niet. Ik heb wel eens een preventie-assistente gehad die tijdens een mondreiniging echt de hele tijd aan het praten (ratelen) was en vragen aan het stellen was (en dan even ophield met de behandeling). Vreselijk irritant. Hou je mond over triviale zaken, vertel hooguit wat je gaat doen in mijn mond, en doe verder gewoon je ding.

[Reactie gewijzigd door Polydeukes op 25 juli 2024 06:34]

Als mensen er bij geholpen zijn.

Zelf vind ik het wel prettig als er aangegeven wordt wat er gaande is, en of ik me mentaal schrap moet zetten op een "Nog heel even, dit kan gevoelig zijn".

Aan de andere kant, dan zou ik de onbedoelde sketch kunnen missen van de kaakchirurg die verdomt veel weg had van Andere van Duin die een auto monteur speelde.
de gesprekken met mijn tandarts lijken toch meestal nergens op
Je kan toch niet terug praten. Maar je hebt gelijk, ik zou het niet doen. Ook niet bij de mond hygienist. Onfatsoenlijk in mijn ogen. Net zoals ik altijd mijn zonnebril(op sterkte) af doe als ik ergens binnen ga. Ook als ik mijn gewone bril niet bij me heb. Fatsoen.. hmm.. een verloren kunst aan het worden wellicht.
Bij onze tandarts kunnen we al naar een monitor kijken met kabbelende beekjes en vergezichten. Dat zal hetzelfde doel hebben.
Mag ik er 1tje voor bij de tandarts
Waarom? Die is te groot… en je tandarts kan waarschijnlijk met zijn armen op je bril moeten aanraken om je tanden proberen te boren. Dus je hoofd wordt naar beneden gedrukt… niet zo verstandig :P :')

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 25 juli 2024 06:34]

Denk dat het niet zo zeer door de vr bril kom maar gewoon dat ze in de usa wel wat minder verdoving kunnen gebruiken dan normaal omdat wat ze daar al geven voor verstandskiezen verwijderen wil ik niet weten wat je daar voor een operatie krijg😅

[Reactie gewijzigd door Gcorporaal op 25 juli 2024 06:34]

Ik kreeg hier ook verdoving voor het trekken van mijn verstandskiezen, vind dat niet vreemd. Ben het wel met je eens dathet internet staat vol met Amerikanen die nog helemaal wappie van de tandarts zijn.
Hier krijgen we een lokale verdoving in de kaak. De Amerikanen gaan onder narcose.

Nogal een verschil.
Onder narcose heb je niet veel aan een vr bril dus dit gaat duidelijk over procedurele analgesie met pijnstillers of lokale verdoving
Deze zijn bij mij ook getrokken om volledige verdoving. (België) Wel alle 4 in 1 keer,
Tja België :+ *insert flauw grap*

Hier in NL is dat zeker niet standaard. Normaal wordt er maximaal 1 kant per keer getrokken.
Niet iedereen gaat onder narcose. In Amerika heb je de keuze om onder narcose te gaan ipv enkel lokale verdoving. Bij de gemiddelde tandarts in de VS krijg je nagenoeg een menu van keuzes die gaat van kruidnagelextract tot gas.

Sommige mensen hebben er zoveel schrik van dat ze soms totaal niet naar de tandarts gaan. Vooral een probleem met volwassenen die mentale ontwikkelingsproblemen hebben, daar komt vaak voor dat die mensen dus niet tweemaal per jaar naar de tandarts gaan maar 2, 5 of 10 jaren niet gaan met alle gevolgen van dien. Om die mensen ook elke week/maand onder narcose te brengen voor elke procedure is ook niet te doen.

Nu hebben ze in Amerika voor deze mensen een dienst in het hospitaal (vooral bij de mensen die voltijds hulp nodig hebben) die dus een werkblad schrijft en dan onder volledige narcose ervoor zorgt dat ze in de tijd dat ze hebben alle soorten “ergerlijke” procedures doen (die in het algemeen geen of weinig verdoving nodig, maar die mensen kunnen zich dat niet voorstellen/verdragen), van tandarts en pedicurist tot kleine ingrepen zoals ingegroeide teennagels en kwaadaardige moedervlekken weghalen.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 25 juli 2024 06:34]

Je focus is waarschijnlijk anders - door de afleiding van de positieve beelden die je voorgeschoteld krijgt. Lijkt mij een logisch gevolg dat je meer relaxed bent ipv in een operatiekamer te liggen met alle toeters en bellen die wat mij betreft geen positieve uitwerking hebben.
Met de keuze van de juiste film geeft de pijn nog meer immersie :D
Ik vraag me af wat hier nieuw aan is. 22 jaar geleden wisten zo ook al dat VR helpt bij pijnbestrijding. (zie bv https://journals.lww.com/...tive_pain_control.39.aspx)
Dat onderzoek is gebaseerd op N=2
Een ontzettend kleine steekproef en daarmee mogelijk totaal niet representatief.

[Reactie gewijzigd door Polydeukes op 25 juli 2024 06:34]

maar in die 22 jaar zijn er heel wat meer onderzoeken gedaan, allemaal met hetzelfde resultaat.
Welicht kun je dan beter een ander, breed onderzoek als onderbouwing onder je stelling plaatsen. Deze roept meer vragen op, dan het antwoorden geeft ;)
het ging me vooral om te laten zien dat het al 22 jaar geleden is dat ze dit vonden. Als je onderbouwing wilt om te kijken of VR werkelijk helpt bij de pijnbestrijding kan je honderd en een andere artikelen vinden.
De vraag blijft dus wat is er nieuw aan dit artikel?
Heb even de site zitten te bekijken van XRhealth (omdat ik niet snapte welke VR ervaring zij nou aanbieden) maar dit ziet er wel heel knullig uit.
Snap er nu eigenlijk nog minder van
Uit de bron PLOS:
Intraoperatively, the VR group viewed programming of their choice via a head-mounted display.
ze kunnen dus zelf de beelden kiezen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.