CBS: Nederland bereikt EU-doel digitale basisvaardigheden, dus ruim voor 2030

Nederland heeft volgens het CBS het Europese doel voor digitale basisvaardigheden al behaald. Voor 2030 moet 80 procent van de Europese bevolking in elk geval hierover beschikken. In 2023 beschikte in Nederland 83 procent van de bevolking over digitale basisvaardigheden.

Het CBS kijkt naar eigen zeggen jaarlijks naar de digitale vaardigheden van Nederlanders op het gebied van 'informatie en digitale geletterdheid, online communicatie, computers en online diensten, privacybescherming, en softwaregebruik'. Voor het eerst had de gemiddelde Nederlander, gekeken naar de leeftijdscategorie 16 tot 75 jaar, in 83 procent van de gevallen ten minste digitale basisvaardigheden. Vorig jaar was dat nog 79 procent, een procent onder het vermelde Europese doel.

De statistiekendienst legt verder uit dat het percentage van 83 is samengesteld uit de groepen 'digitale basisvaardigheden' en 'meer dan digitale basisvaardigheden'. Een persoon behoort tot die laatste groep als hij in ieder van de vijf categorieën van vaardigheden over meer dan basisvaardigheden beschikt. In 2023 had 33 procent van de Nederlanders digitale basisvaardigheden en nog eens 50 procent meer dan digitale basisvaardigheden, wat opgeteld dus 83 procent van de Nederlanders omvat.

CBS digitale vaardighedenCBS digitale vaardigheden

Softwaregebruik behoort met ruim 62 procent nog het minst tot de digitale basisvaardigheden van de gemiddelde Nederlander, terwijl bijna 95 procent over online communicatievaardigheden beschikt. Daarnaast geeft het opleidingsniveau van een persoon een sterke indicatie van het niveau van zijn digitale vaardigheden. Zo heeft 70 procent van de Nederlanders met een hbo- of universitaire opleiding digitale vaardigheden boven het basisniveau. Voor mensen met maximaal een vmbo-diploma is dat percentage 29 procent.

Nederland is al jaren een van de Europese koplopers wat digitale vaardigheden betreft. Finland, Ierland, Denemarken, Zweden, Luxemburg, Oostenrijk en Kroatië telden in 2021 bijvoorbeeld ook ten minste 63 procent van de bevolking met ten minste digitale basisvaardigheden. Overigens heeft het CBS geen geüpdatete cijfers gedeeld van deze landen voor 2022 en 2023.

CBS digitale vaardigheden EU
Digitale vaardigheden in Europa in 2021. Bron: CBS

Door Yannick Spinner

Redacteur

10-11-2023 • 11:49

142

Submitter: wildhagen

Reacties (142)

142
137
53
0
0
66
Wijzig sortering
Duitsland valt wel op in deze grafiek, dat had ik niet verwacht eigenlijk.
Duitsland is in veel opzichten een heel modern land, maar heeft wel heel veel afgelegen, rurale gebieden. Ik heb familie in zo'n gebied wonen; dan voelt het percentage ergens wel logisch :P
Nu heb ik ook familie in zo'n 'rural' gebied wonen (niet ver van de Zwitserse grens) en naast dat veel mensen in dat specifieke gehucht niet zo digitaal onderlegd zijn hebben ze er eigenlijk ook heel weinig mee. Het is ook een deel niet willen.

Dat is een groot verschil, dat heeft ook deels met (misschien een terecht stuk) wantrouwen te maken richting alles maar te digitaliseren zoals dat hier ook eind jaren '90 nog was. Om een voorbeeld te geven, het is daar bijvoorbeeld niet mogelijk om met pin te betalen bij de supermarkt, en de paar lokale ondernemers, alles nog gewoon met chartaal geld. er zijn nog redelijk wat banken in die regio waar je gewoon je geld bij het loket kan halen ipv alleen uit de muur.
Hier in Nederland is er ook wel een groep van niet-willen, 1 van mijn tantes is daar een goed voorbeeld van. Maar zelfs die heeft de afgelopen jaren toch geleerd met een mobiele telefoon om te kunnen gaan (inclusief whatsapp), tv te kijken via kpn-kastje (inclusief opnemen) en bepaalde zaken online te doen. Pinnen doen de meesten ook al wel denk ik, maar dat is qua digitale vaardigheid eigenlijk verwaarloosbaar, zeker als 1 van de familieleden dat allemaal aanvraagt en ze alleen een zelfgekozen pincode hoeven te onthouden. Ze heeft altijd de boot afgehouden om maar niks te hoeven doen, maar toen haar man overleed, moest ze eigenlijk wel over om nog contact te houden met de familie en bepaalde zaken zelf te doen (zoals bv een ziekenhuisbezoek aanmelden). Ik denk dat vooral de zorg een grote motivator is om toch die stap te maken. En verder whatsappen we hier erg veel.

Je ziet dat vooral de 75+ groep de grootste digibeten bevat en dat is dus een kwestie van tijd voor dat aandeel lager is. Maar dat we dat nu al hebben, zegt wel iets over de digitalisering van Nederland. Er is tegenwoordig veel aandacht om ook ouderen (en mensen met een beperking) te bedienen en om websites en diensten geschikt te maken voor mensen met slecht zicht, blindheid, doofheid en mindere taalkunst. Die tendens is wellicht hier iets eerder op gang gekomen dan elders. Ook de communicatie is steeds beter om te zorgen dat iedereen de teksten kan begrijpen en gemakkelijk hulp in kan roepen als het ergens ontbeert. Verder helpt het dat veel zaken al vaak in het Engels toegevoegd worden, waardoor ook migranten minder moeite hebben om hun digitale stappen te zetten.
Je hebt gelijk, en er zitten enorm veel voordelen ook aan digitalisering. Het is denk ik ook niet zo dat (veel) mensen in Nederland of Duitsland zo fel zijn tegen alles wat digitaal of met moderne techniek is (ik heb daar ook landbouw drones zien vliegen.) Alleen ze willen de keuzevrijheid hebben om het wel/niet te gebruiken, en vooral ook wat in relatie tot privacy.

Alle verhalen over 'misbruik' (lees: downplay woord voor ordinaire diefstal middels digitale technieken) en het niet tot nauwelijks er iets tegen kunnen doen i.v.m. enorm tekort aan handhaving en een hoog percentage crimialiteit werken nu ook niet echt mee voor met name ook ouderen om vertrouwen te krijgen in veel digitale diensten.
Dat de grootste digibeten 75+ zijn ben ik niet met je eens.
Bij mij op kantoor, waar alle leeftijden rondlopen zijn er genoeg 50+ die nog net een muis kunnen bedienen, maar dan houdt het wel op. Die moeten alles verteld worden, keer op keer op keer.
Niet handig als werken met digitale systemen je werk is. Van mij zouden dat soort mensen geen baan krijgen. Bedenk dat deze mensen 30-ers waren toen de computer definitief de werkvloer en huiskamer inkwamen. Het is mij totaal onduidelijk hoe die mensen dat 20 jaar hebben weten te ontwijken...

[Reactie gewijzigd door William_H op 23 juli 2024 08:14]

ik vind dat wel wat hebben, "nee wij accepteren hier alleen Bargeld, oprotten met je pin dan weten ze direct hoeveel ik echt verdien."
Ja, je kan die weerzin/vasthoudendheid ook zien als een sociale vaardigheid :) En niet als een 'schaap' overal maar mee instemmen omdat overheden/banken nu eenmaal vinden dat wij dat moeten zonder een vorm van inspraak (met de bekende dooddoener...'we leven in een democratisch land, dan stem je maar op een partij die hier tegen is')
Het grote voordeel is daardoor wel dat de banken geen enkele reden hebben om een filiaal te sluiten. Want dat is gelijk het nadeel van onze digitale vaardigheid. :(
Precies. We zijn vrijwillig onze eigen digitale kooi aan het bouwen met onze “digitale vaardigheden”. In ons landje vind de meerderheid het bv dus wel ok om de banken volledige controle te geven over *ons* geld. Ik lees hier vaak genoeg reacties die er op neerkomen dat sommigen contant geld liever helemaal zien verdwijnen, daarmee alle control verliezend over hun eigen geld (maar dat realiseren ze zich niet). Het liefst nog met allemaal extra schakels er tussen in de vorm van smartphones, apps en third party diensten (zoals apple en google). Ik vind mezelf, als actief niet-pinner, dan ook meer “digitaal vaardig” dan die schapen die gewoon maar alles wat de financiële wereld introduceert als zoete koek slikt. Ik ken de voor- en nadelen, kan ze tegen elkaar afwegen, en heb besloten dat contant nog steeds beter is dat alle beschikbare digitale betaalmethoden. Dat lijkt me wel een vorm van digitale vaardigheid. Wellicht is Duitsland gewoon slimmer dan wij in het uitkiezen welke technologie ze wel en niet willen omarmen? Zo’n onderzoek zegt dus echt heel weinig.
Die 'controle' over ons geld is een wetgeving vanuit de EU, sterker nog als banken niet meewerken aan die wetgeving & controle, dan hebben ze een probleem. Als persoon zelf ruime ervaring mee, toen maanden later nadat we geld van een buitenlandse rekening over lieten maken voor een hypotheek maar even (digitaal) moesten aantonen dat dit geld niet van criminele activteiten afkomstig was. Dat heeft naast enorm veel tijd ook een hoop overheids en institutie wantrouwen opgeleverd voor mijn vrouw die niet uit Nederland komt.

Ik ken inmiddels in Nederland mensen die zo'n hekel hebben aan deze enge vorm van staats-stalking en zo'n last hebben van institutie-wantrouwen, dat ze nog maar 1 keer per maand geld opnemen en alles alleen nog maar kopen in winkels waar dit nog chartaal kan.

[Reactie gewijzigd door litebyte op 23 juli 2024 08:14]

Je kunt er ook gewoon naar het Gemeentehuis voor een paspoort zonder je eerst digitaal te moeten aanmelden en dat je dan voorzien van een QR code alleen het toegewezen timeslot mag gebruiken. Gewoon hallo, ik wil een paspoort, oh ga maar naar loket nummer 3 en je staat een half uur later buiten.
Duitsland is geen modern land, het is eind jaren 90/begin 2000 blijven hangen. Ik zou willen dat het alleen in rurale en afgelegen gebieden het geval was, maar ik woon inmiddels al 5,5 jaar in een van de vijf grootste steden van Duitsland en ik kan alleen maar concluderen dat Duitsland zeker 15 jaar achter ligt op Nederland. Er zijn in de financiële hoofdstad van Duitsland bijvoorbeeld zat cafes en restaurants waar je gewoon niet met de pinpas of eender welke betaalkaart kunt betalen, zelfs na Covid.

Daarnaast krijg je overal onvermijdelijk te maken met stapels papier, of het nou bij de overheid of bij bedrijven of weet ik wat is. Wanneer je bijvoorbeeld een dokterspraktijk binnenwandelt wordt je iedere keer een stapel papieren in je handen gedrukt die je dan mag invullen vanwege rekeningen/Datenschutz enzovoorts, en dat moet dan ieder jaar opnieuw. Vervolgens krijg je de rekeningen ook weer per Post thuis, want digitaal doen de Duitsers bijna niks. Het enige 'digitale' medium wat daarentegen massaal gebruikt wordt is de fax. Al bij al is Duitsland gewoon verouderd, de achterblijvende digitalisering is symptomatisch voor de verwaarlozing van de infrastructuur als geheel onder Schröder en in het bijzonder Merkel.

[Reactie gewijzigd door FSC1968 op 23 juli 2024 08:14]

Het verklaart wel bij ons waarom zo weinig Duitsers gebruik maken van onze webomgeving, terwijl ze wel veel klant zijn
Mijn vriendin woont in Duitsland en ik kom juist tot de conclusie dat Duitsland in veel opzichten een enorm achtergesteld land is.
Zo werkt ze bij haar laatste twee werkgevers op een Citrix omgeving waar een hele oude versie van windows op draait, mailtjes verstuurd met Lotus Notes en En er een poging is gedaan om een CRM systeem op te zetten in MS Excel. Daarnaast verstuurt en ontvangt ze nog regelmatig faxen.

Aan het einde van het jaar mag ze online belastingaangifte doen, maar als de wizard invult dan krijgt ze enkel een aanbeveling van welke formulieren een addendums ze kan invullen. Die pdfjes kan ze vervolgens downloaden om in te vullen om vervolgens weer te uploaden en in te sturen. De centrale overheid stuurt die pdfjes dan vervolgens door naar haar deelstaat, waar de lokale overheid deze vervolgens print om met de hand verder verwerkt te worden. Ruim een jaar later krijgt ze eens te horen of ze geld terug krijgt of moet betalen.

Als ze boodschappen doet moet ze in de oeverlooslange rij staan te wachten totdat iedereen keurig cash heeft afgerekend, tot op de cent nauwkeurig want afronden doen ze niet. Die rij is overigens ook zo lang doordat iedereen op zaterdag boodschappen komt doen omdat de winkels doordeweeks om 20:00u al sluiten en op zondag gesloten zijn.

Als ze naar een specialist in het ziekenhuis moet, dan mag ze zelf naar haar ouderlijk huis gaan rijden om haar medisch dossier te laten printen door haar oude huisarts, om die vervolgens in het ziekenhuis te overhandigen.

Telkens als ik in Duitsland ben voelt het alsof ik zo'n 30 jaar terug in de tijd reis.

[Reactie gewijzigd door dsdevries op 23 juli 2024 08:14]

Las ook dat heel veel processen in Duitsland nog via papier gaan en niet digitaal. Bijv stufi aanvraag. Allemaal papieren dossiers. Absurd, maar verklaard misschien wel hun lage percentage.
Ook om pakketautomaten te gebruiken moet je eerste een code op papier ontvangen.
En hoe zie je dat anders voor je?
Via email zoals gebruikelijk is in NL :? .
De post in Duitsland moet (volgens mij) je adres/identiteit controleren. Daar volstaat email niet voor.
Ik krijg in NL gewoon een eenmalige code die gemaild wordt naar het adres waar ik ook de factuur op ontvang. Lijkt mij niet zo'n raar systeem. Paspoort controle gaat nogal ver voor zoiets.
Het gaat om het hebben van keuze, en die is er bijna niet meer. En die keuze mag je best wat extra voor vragen of wat minder service voor bieden. Het punt is dat alles digitaal moet, dat het wordt gepushed vanuit de overheid en banken.
Wat @Cobalt zegt:
Ook om pakketautomaten te gebruiken moet je eerste een code op papier ontvangen.
Ik vraag wat het alternatief is.

Jij beschrijft toch precies hetzelfde proces?
Nee want het mijn gaat via email of sms.
Dat had ik er idd bij moeten zetten.
Maar dan heeft de post toch nog steeds niet je identiteit/adres gecontroleerd? Volgens mij is het systeem in DE zo omdat je pakketautomaat gekoppeld is aan je huisadres zodat je pakketjes die naar je huisadres komen ook (semi-automatisch) naar de pakketautomaat kunt sturen. Als ik dan een account op jouw adres aanmaak zonder jouw medeweten dan gaat er natuurlijk wel wat fout.
Oh zo.
Ja zo werkt het in NL niet.
Krijgt een willekeurige code via de email en daarmee open je de kluis. Is niet aan het adres maar aan het email adres gebonden.
Gaat ook niet standaard naar de kluis toe.
In Duitsland heb je een account om naar dat soort kluizen te sturen. Dat maakt het ook mogelijk om dat te doen via standaard adressering (jouw naam + accountnummer + adres van de kluis), waardoor als er met DHL wordt verzonden, maar niet standaard aangeboden wordt om een kluis te kiezen (bijvoorbeeld als een particulier iets naar je toestuurt), je alsnog naar de kluis kunt laten sturen (en dus ook niet je eigen adres hoeft op te geven). Werkt goed, maar DHL moet dus controleren wie je bent. Volgens mij ook zodat alles wettelijk goed gaat.
om je PostNL briefpost vooraanmelding te krijgen, kreeg je eerst (misschien nog steeds) een brief voordat je de vooraanmelding scans kreeg te zien van briefpost
dus volgens mij kennen wij dit ook nog
Een collega van me liet vorige week iets zien: op de school van zijn zoon waren ze heel trots dat ze aan het digitaliseren waren. Leerlingen konden een PDF downloaden, printen en met een pen de antwoorden invullen. Zoveel moderner dan een boek gebruiken. Dat is ongeveer het niveau van digitalisering in Duitsland.

En uit eigen ervaring: ik kon online een bioscoopkaartje kopen, met de QR code op mijn telefoon naar binnen, maar een flesje cola kon alleen maar met cash betaald worden in dezelfde bioscoop.
Maar ik wil dan weer een tegenvoorbeeld geven. Ik was niet lang geleden in een biergarten in Berlijn. QR code scannen gaf me de kaart, daar bestelde ik hier en betaalde gelijk. Daarna afhaken bij de bar. Ze kunnen het wel. Zeker in de grote steden.
Duitsland valt wel op in deze grafiek, dat had ik niet verwacht eigenlijk.
Ik wel. De Duitse overheid wilde tot voor kort nog faxen ontvangen. Niet lang geleden werd gesproken over de digitale snelweg als onontgonnen gebied. Elke deelstaat lijkt eigen interpretaties/implementaties te hebben van wetgeving over cookies, copyright-meldingen, gdpr. Je ziet dat 'het denken over' gewoon achter de feiten aanloopt. In NL heb je al jaren digID en verplichte online belastingaangiftes, overheids apps zoals 'mijn overheid' waar je post in ontvangt, etc. Ook hotel, restaurants e.d. zijn hier meestal goed vindbaar met up to date sites (ook al zijn het brochure-sites). Dat is in Duitsland niet het geval.
Je zou zeggen dat dit komt omdat ze faxen fijn vinden, maar veel systemen zijn gewoon nog op basis van dergelijke communicatie. Soms ook omdat op die manier een papierspoor te gebruiken is, vooral met rechtszaken is dat van belang (en vaak ook de reden dat veel dingen nog niet gedigitaliseerd zijn, sommige wetten zijn simpelweg verouderd dat je een papieren kopie nodig hebt).

Verder is de samenwerking van bv DigiD ook begonnen omdat bedrijven dat graag wilden en dat weer omdat de bevolking het wilde. Als die er niet is, dan krijg je dat soort plannen maar langzaam op de rails. Ook is het een kip-ei verhaal. Als er geen vraag is, komt er geen aanbod. En omdat er geen aanbod is, komt er ook geen vraag. Ik denk dat als de belastingdienst geen DigiD had verplicht gesteld, de adoptie ook lang niet zo snel was gegaan.
Heeft ook voor een deel met hun Stasi verleden te maken; Duitsers hebben niet zoveel vertrouwen in de overheid. Dat verklaart ook dat Duitsers relatief weinig pinnen.
Die zijn nog druk met het inburgeren van het pinnen...
Vraag het ze over een jaartje of 30 nog een keer.
Maar waarom zouden ze dat doen? Cash werkt altijd, itt online bankieren van ing bijv.
Geen tracking, meer privacy etc etc. Zo gek vind ik het allemaal niet.
Cash werkt alleen als je het bij je hebt. En zoals hun banken werken moet je tevens eerst op zoek naar een bank waar je überhaupt gratis je geld af kunt halen. En dan wel de juiste pas gebruiken, want anders betaal je gewoon 6€ transactiekosten + 2%.

Privacy is ook een non-argument zolang men met de Android op zak de foto's van het met cash betaalde eten via de openbare wifi uploadt bij Facebook en elkaar er voor de gezelligheid tagt. Om vervolgens met de always-online BMW weer naar huis te rijden waar Netflix aangaat op de smart TV en de buren vol mee mogen genieten van het chille programma. ;)

Nee, men is er gewoon laks en conservatief. Winkeliers maken er dankbaar gebruik van. Zwart geld is immers een altijd welkome bonus bovenop de reeds gespaarde implementatiekosten.
En een pas werkt ook alleen als je die bij je hebt 🤦🏼
En bij mij betaal ik niks voor het opnemen van geld, soms bij een andere bank 2.95
En dat zwarte geld, geeft die winkelier ook weer egrnes uit, dat smeert de lokale economie ;)
Als ik mijn passen niet bij me heb, heb ik sowieso geen cash op zak, want dat betekent dat mijn portemonnee thuis ligt. Een portomonnee met kaarten kan echter nog altijd vrij van cash zijn.

Dat jij niks betaalt voor het opnemen van geld, betekent niet dat het Duitse bankensysteem niet zo is ingericht. Vrijwel alle banken hanteren daar namelijk de regel dat je enkel bij de eigen bank, of bankgroep, kostenloos geld op kunt nemen. Nederlandse banken zijn daar een stuk flexibeler in overigens, mijn Nederlandse maten staan er namelijk van te kijken dat zij bij banken gratis kunnen pinnen, waar het mijn mijn Duitse passen geld kost.

Het probleem met zwart geld is zowel waar het heen gaat, als waar het vandaan komt. Sommige lokale businessmodellen zijn niet voor iedereen van voordeel. De belasting die een ander niet afdraagt, mogen jij en ik ophoesten en daar ben ik niet zo'n fan van :D
Duitsers zijn relatief conservatief, en hoewel (ontwikkeling van) technologie een kerncompetentie is van Duitsland, zie je dat niet zo terug in houding en gedrag van de mensen.
Het is ook meer het overlaten aan keuzes, hier dramt en drukt de BV Nederland het er doorheen, in Duitsland heb je op veel vlakken de keuze nog. Daarnaast zijn Duitsers veel meer op hun privacy dan Nederlanders...heeft mogelijk ook te maken met hun geschiedenis, dat wil niet zeggen dat dit perse als (negatief) conservatief gezien kan worden.

In het landbouwgehucht in het uiterste zuiden van Duitsland waar ik afgelopen zomer was, vlogen er wel landbouw drones, maar kon je niet afrekenen bij de supermarkt met pin, er werd toen netjes verwezen naar de bank aan de overkant, waar zowel een pin automaat is en een bank met balie en een echt mens erachter (wel tussen de middag gesloten voor lunch.)

Toen de oorlog in Ukraine uitbrak, konden velen in de 'achtergestelde' gebieden nog wel bij het geld op hun bank of hadden ze dat nog chartaal in bezit, omdat ze dat nog cash uitbetaald kregen, of konden afhalen bij het loket bij hun lokale bank...terwijl ze in Kyiv niets konden opnemen omdat het hele geldautomaat en pinverkeer plat lag.
Tijdje terug moesten we in Duitsland naar de huisarts. De receptioniste wou met het kopieerapparaat een kopie maken van ons digitale verzekeringspasje omdat we geen fysiek pasje meer hebben in NL (dus smartphone op kopieerapparaat gelegd en verbaasd dat het niet werkt). Een vriend van mijn leeftijd heeft een winkel in Duitsland en is nog steeds huiverig om pinbetalingen aan te nemen. Geeft een beetje het gemiddelde nivo aan denk ik, in Duitsland is er vaak ook veel discussie over het achterblijven van de digitalisering. Je kunt nu in Duitsland wel online aanvragen voor belastingen doen, maar dat wordt vervolgens doodleuk uitgeprint en met de hand verwerkt. Er gaat meer papier dan ooit rond in Duitse kantoren. Een populair bijbaantje voor jongeren is om de printers te bedienen in kantoren, die mogen dan hun eigen online ingevulde studie aanvragen uitprinten....

Zoals ze het zelf mooi verwoorden: https://www.youtube.com/watch?v=SFXVqivJwSI

[Reactie gewijzigd door barbarbar op 23 juli 2024 08:14]

Ik wel.

Super veel in Duitsland gaat nog met papier. Omdat het werkt, laatst een stukje voorbij zien komen over de Duitse Stufi. Daar zou een systeem voorkomen dat je digitaal alles kon aanvragen, vervolgens ook alles digitaal alles te verwerken is.

Echter wat er nu gebeurd alles komt binnen en stap 1 alles printen en de rest op papier regelen en in een kast stoppen.

Duitsers hebben op een of andere manier toch een angst voor digitalisering lijkt wel. Zie bijvoorbeeld hoeveel plekken in Duitsland ook in redelijke steden je ergens niet kunt pinnen bij aanschaf.
Verbaast mij niet zoveel.. Ik kom wel eens in Duitsland en heb er ook familie wonen.. Ze zijn daar met sommige zaken duidelijk minder ver qua digitalisering dan wij hier in Nederland.. Om een voorbeeld te noemen, met bankzaken, je kan daar nog niet vanzelfsprekend overal (contactloos) pinnen zoals hier, en iets als een tikkie sturen via whatsapp kennen ze ook (nog) niet..
Het huidige Duitsland is ook een deel voormalige DDR natuurlijk. Ik kan me best voorstellen dat er grote verschillen zijn in bepaalde streken, dit grafiekje geeft uiteindelijk een gemiddelde weer. Eenzelfde verschil zou ik ook verwachten tussen Vlaanderen en Wallonië in België bv. Ik ben eens benieuwd als ze dit eens per streek uitzoeken wat er dan uit komt.
Dat beeld herken ik helaas wel; op Sap & wat Audio-software na levert Duitsland voor zo'n grote westerse natie opvallend weinig noemenswaardige software, zeker als je het vergelijkt met de UK.

Het beste voorbeeld is dan ook de Duitse autoindustrie, die behoorlijk achterloopt, wat software betreft (vooral VAG) Mercedes is de enige uitzondering...
Duitsland ligt in digitaal opzicht gewoon 30 jaar achter op Nederland. Het barst nog van de formuliertjes, stempeltjes, loketten, etc.
Velen denken ook dat Duitsers graag met cash geld betalen omdat ze van privacy houden. In werkelijkheid komt het vooral omdat men daar zo achterloopt.
Ik woon in Duitsland en ik had deze uitkomst wel verwacht… het is een prima land maar zo af en toe gewoon achterlijk, zeker op digitaal gebied loopt het voor mijn gevoel een jaar of 5-10 achter op NL.
ben ook benieuwd hoe ze precies aan die cijfers zijn gekomen. "bent u digitaal vaardig?" "ja eg wel!"
Ze bevragen een groep mensen die volgens het CBS een representatie zijn van de gehele samenleving, en ze extrapoleren die resultaten naar de gehele bevolking, tenminste, dat lijkt me.
dat is een aanname van jou, net als het een aanname van mij was.En vragen is toch geen fatsoenlijk onderzoek of iemand echt bekwaam is? Iedereen vind zichzelf altijd geweldig. Kunt u goed auto rijden?
Er wordt niet gevraagd hoe goed iemand is, maar of ze het überhaupt gedaan hebben. Je moet dus eerder denken aan een vraag als "rijdt u wel eens auto?" dan "Hoe goed rijdt u auto?".

Of in dit geval dingen als "heeft u wel eens een email verstuurd?", "heeft u wel eens informatie op het internet opgezocht?", "heeft u wel eens een foto bewerkt?", "heeft u weleens een tekstverwerker gebruikt?", "heeft u weleens iets online gekocht?", "heeft u weleens online bankieren gebruikt?", etc.
Ik vind dat wel een bedenkelijke onderzoeksmethode. Ik gebruik bv geen social media (geen behoefte aan), maar zou het wel kunnen als ik zin had m’n privacy op te geven. Ik zou dan geen punten krijgen in dat gedeelte, terwijl ik er bewust voor kies om het niet te doen, omdat ik me bewust ben van de gevaren. Terwijl zo’n schaap die maar alle nieuwe hype-apps installeert om cool te zijn daar veel punten scoort en niet weet waar ie nou helemaal mee bezig is.
Ze vragen mensen of ze bepaalde activiteiten wel eens uitvoeren. Denk aan "zoek je wel eens informatie gerelateerd aan gezondheid op op het internet?" Wanneer je voldoende vinkjes in een categorie hebt, dan ben je in die categorie digitaal vaardig.
De methodologie is gelijk getrokken over de hele EU, meer informatie vind je hier (inclusief de bevraagde activiteiten per categorie)
Ik ben wel benieuwd hoe ze dit afnemen, want de doelgroep die je bereikt is natuurlijk sterk afhankelijk van de manier van afnemen. Op de markt op dinsdagochtend zal je natuurlijk heel andere antwoorden krijgen dan met een online vragenlijst.
Zelf ben ik verantwoordelijk voor de "online identiteit" (digid/internetbankieren/alles wat tegenwoordig online gaat) van een oom omdat hij dat gewoon niet kan en ik verwacht niet dat iemand zoals hij snel in aanraking komt met dit soort enquêtes..
Klinkt best wel arrogant wat je schrijft.
Alleen al het woord gepeupel..... Zegt genoeg over @Moaske. Dat valt niet eens meer onder de categorie "arrogant". :)
Jammer dat dat weer benadrukt moet worden, want zo was 't niet bedoeld....

Ik wilde vooral wijzen op het volgende: het publiek hier -gok ik- heeft minimaal basic coding skills. Met andere woorden; ten opzichte van jullie kan ik echt niks... :)
Dankzij mijn werk stel ik vast dat voor het overgrote deel van de bevolking, zij weer niks kunnen ten opzichte van mij qua digitale vaardigheid (en dan bedoel ik bv de settings van je browser kunnen vinden, not to mention het woord 'browser' uit moeten leggen).
Ik denk écht dat de digitale vaardigheid van de gemiddelde bevolking zwaar overschat wordt. En ik maak me daar oprecht bezorgd over...
Ik mis een beetje wat nu die "vaardigheden" precies zijn en wat de definities/verwachtingen zijn....

Hebben we het over "het internet opstarten en iets googlen", "een muis vasthouden" of over "word/excel documenten met opmaak, tabbellen,etc..." ?

Daar zit best een verschil tussen nml...

Misschien vergis ik mij, maar mogelijk heeft de positie van de landen in de lijst er ook mee te maken dat Engels er soms wat minder ingeburgerd is als in de wat hoger geplaatste landen, eventueel rekening houdend met de gemiddelde leeftijd van de groepen die bekeken zijn?
De methodologie is gelijk voor de hele EU, meer informatie vind je hier (inclusief de activiteiten per categorie)
Interessant dat aan de ene kant "Expressing opinions on civic or political issues on websites or in social media" als noodzakelijke vaardigheid wordt gezien, en aan de andere kant onder "safety skills" het volgende wordt verstaan:
Definition in Digital Competence Framework 2.0: To protect devices, content, personal data and privacy in digital environments. To protect physical and psychological health, and to be aware of digital technologies for social well-being and social inclusion. To be aware of the environmental impact of digital technologies and their use.

Delen is zilver, niet-liken is goud?
Er staat niet dat het noodzakelijke vaardigheid is. Je ziet bij zo'n beetje alle categorieen dat de activiteit steeds specialistischer wordt. Zie bijvoorbeeld dit:
  • Using word processing software (CWRD1);[/li]
    • Using spreadsheet software (CXLS1);
    • Editing photos, video or audio files (CEPVA1);
    • Copying or moving files (such as documents, data, images, video) between folders, devices (via e-mail, instant messaging, USB, cable) or on the cloud (CXFER1);
    • Creating files (such as documents, image, videos) incorporating several elements such as text, picture, table, chart, animation or sound (CPRES2);
    • Using advanced features of spreadsheet software (functions, formulas, macros and other developer functions) to organize, analyse, structure or modify data (CXLSADV1);
    • Writing code in a programming language (CPRG2).
De eerste 4 zijn eerder de basisvaardigheden en de laatste 3 worden gespecialiseerder. Er wordt niet verwacht dat iedereen dat kan maar het is wel een goede indicator. Hoe meer mensen kunnen programmeren, hoe digitaalvaardiger een groep mensen is. Maar voor de maatschappij als geheel zijn de eerste 4 veel en veel belangrijker dan de rest. Als iedereen die punten beheerst ben je al heel ver.
Absoluut mee eens. Mijn insteek was eerder dat bepaalde punten er vooral op gericht lijken te zijn deel te kunnen nemen aan de "online samenleving", terwijl die eigenlijk in tegenspraak zijn met dat het andere punt van de safety skills.

Dat je een mening kunt delen op een openbaar platform, betekent niet dat je dit ook moet doen. Het is mijns inziens significant belangrijker dat iemand begrijpt dat het uploaden van je data en het delen van je mening ook daadwerkelijk betekent dat dit in een databank landt welke gebruikt wordt voor marketing- en eventuele politieke doeleinden, dan dat men weet hoe men een Facebook account aanmaakt om, niet geremd door enige vorm van kennis, zich veilig te wanen alsof het het theekransje bij de buurvrouw betreft terwijl ondertussen de hele wereld meegeniet, en nimmer vergeet.

Bij autorijden leer je eerst voordat je de weg op mag. Het internet is, met goed recht, toegankelijker. Maar daarom niet per sé zonder risico's die je toch echt beter vooraf zou kunnen weten dan door schade en schande wijs te moeten worden.
CBS geeft ook nog dit aan: "Iemand heeft digitale basisvaardigheden op de gebieden informatie en digitale geletterdheid, en online communicatie, als deze persoon ten minste één activiteit doet op deze gebieden. Op de andere drie gebieden (computers en online diensten, privacybescherming, en softwaregebruik) heeft iemand digitale basisvaardigheden als deze persoon één of twee activiteiten doet op deze gebieden." (https://www.cbs.nl/nl-nl/...igitale-basisvaardigheden)
Een mooi overzicht van de relevante technologische skills in 2015. Dank aan de bureaucratie van de EU om onze technische kennis op peil te houden.

Maar geen zorgen, tegen hooguit 2029 zal er wel een item over ChatGPT komen te staan.
Had dit al op NU.nl gelezen, maar daarin werd dus vermeld dat men vooral vaardig is mbt. communicatie (lees social media), maar dat men niet goed kan omgaan, met applicaties. Maw is een groot deel vd. bevolking dus feitelijk nog steeds digibeet. Iemand die de hele dag op TikTok, of Instagram, FB, etc. is in mijn ogen niet digitaal vaardig.

Ik verwacht niet dat men zelf een OS kan installeren/configureren. Maar men moet toch op zijn minst weten hoe enkele basis-applicaties, zoals Office, Photoshop in elkaar steken.

Als ik zo in mijn omgeving kijk, dan wordt dat beeld helaas bevestigd; mensen zijn vooral op hun smartphone met social media bezig & af & toe bankzaken, maar daar houdt het dan ook mee op.
Maar men moet toch op zijn minst weten hoe enkele basis-applicaties, zoals Office, Photoshop in elkaar steken.
Ik vermoed dat je voor Office een tekstverwerkingsprogramma bedoelt, want waarom zul je moeten weten hoe een spreadsheet werkt als je dat nooit gebruikt. En hetzelfde geldt voor Photoshop of elk ander beeldmanipulatie programma. Tot de basisapplicaties behoort volgens mij hoe je veilig kunt internetten, DigiD kunt gebruiken, weet hoe je PDF's kunt openen, kunt mailen en bankzaken kunt doen. Ik zal waarschijnlijk nog wel hier en daar een vaardigheid vergeten zijn, maar jouw voorbeelden gaan verder dan de basisvaardigheden. Die behoren naar mijn idee tot de gevorderde vaardigheden.
Mijn splitsing baseer ik op wat iemand nodig heeft om uit de voeten te kunnen met een telefoon, tab, computer.... En wil je meer, dan komen jouw applicaties om de hoek kijken, maar nog niet eens alles, want zoals ik al stelde: waarom zul je moeten weten hoe een beeldmanipulatie programma werkt als je dit totaal nooit gebruikt.
Wil je voor je werk goed uit de voeten kunnen, dan zou je toch op zijn minst Office-applicaties onder de knie moeten hebben. OK, beeldverwekkings-applicaties zijn misschien een slecht voorbeeld, maar aan de andere kant zijn dat soort applicaties vaak wel een motivatie om wat meer te leren dan alleen maar een beetje dom TikTokken.
Precies wat je zegt: voor je werk. Daar ben ik het helemaal mee eens, maar er zijn een heleboel mensen die geen kantoorbaan hebben en voor die is zoiets minder relevant, maar ze tellen wel mee in de score.
In plaats van iets als een tekstverwerker, denk ik eerder aan typevaardigheid, zodat je je ook op social media uit de voeten kan of hoe je weet hoe je iets op moet zoeken op social media. Overigens zou ik een "0" scoren voor social media, want dat heb ik niet dus weet ook niet hoe het werkt. :) Maar googlen kan ik als de beste. _/-\o_
Klopt, lang niet iedereen heeft een kantoorbaan. Maar aan de andere kant is in de huidige maatschappij geen enkele baan zeker (voor lange tijd) & beperken veel mensen op deze manier hun kansen, als de van baan moeten wisselen. Typevaardigheid zou in mijn ogen sowieso standaard op school gegeven moeten worden.
Ja, typevaardigheid zou standaard moeten zijn. In mijn tijd was het een optioneel vak, maar als ik naar mijn kleindochters kijk, hoe zij typen op hun smartphone, heb je tegenwoordig meer aan een paar soepele duimen. :+
Naar mijn mening zou zwemmen ook een basisvaardigheid moeten zijn, en dus vanuit school moeten worden gegeven, in een land zo vol met water als die van ons, en toch hebben ze dat er uit gehaald. Mijn punt is, dat niet alles wat belangrijk is, perse op school gegeven wordt (of hoeft te worden?). Typvaardigheid is lang niet meer zo belangrijk als het vroeger was. Je zegt het zelf al. De apparaten zijn veranderd en daarmee onze skillset ook. Ik kan veel sneller typen op een keyboard dan op een smartphone, maar voor een puber is dat waarschijnlijk andersom.
Ik zou Photoshop geen basisapplicatie noemen. Met basisapplicaties moet je denken aan browser, tekstverwerker, pdf viewer. Als ik afbeeldingen maak is dat meestal in PowerPoint trouwens, go vectors go :o

Een OS installeren, dat deed ik vroeger regelmatig, inclusief als hobby een Windows installatie zo ver mogelijk uitkleden of een eigen Android rom bakken. Maar de laatste keer is toch wel zo rond de 10 jaar geleden dat ik een OS installeerde op een PC en 8-9 jaar geleden voor een smartphone. Tenzij toestemming geven voor een update naar een major upgrade ook onder OS installeren valt. Dat laatste is toch ook niet meer dan een paar knopjes en een wachtwoord invoeren en voor velen prima te doen.

Social media gebruiken, inclusief Tweakers, of werken aan een tekst of presentatie bestand, een laptop aansluiten op apparaten als beamer/speakers of een bluetooth HID, verbinden met een nieuw wifi netwerk, dat zijn dingen die ik regelmatig doe en die ik veel mensen om mij heen regelmatig zie doen (nieuwe apparaten aansluiten iets minder maar nog altijd velen malen meer dan photoshop of zelfs paint). Dat zie ik als basisvaardigheden, zaken die je vaak doet. Als je heden ten dage nog vaak een OS opnieuw moet installeren dan werk je op een IT afdeling, doe je het als hobby, of je bent er wel heel slecht in dat je het zo vaak moet doen op je eigen devices 8)7
Click, double clicking, sending emails, receiving emails, ...

https://youtu.be/NuPolrd9yuo?t=86
Wow! Als je die tabel bekijkt: Een industrieland als Duitsland scoort bijzonder slecht. Ook België scoort alles behalve behoorlijk.
Duitsland verbaast me niet: het internet loopt daar echt vreselijk achter en het is nog steeds een bureaucratisch land met veel op papier.
Zelfs in grote steden heb je in veel deel slechts Edge (2,5G) voor mobiele data.
Ja, maar ook voor breedband internet aan huis, stervensduur en snelheden die bij ons 15 a 20 jaar geleden courant waren.
Zo werd ik laatst benaderd door een leverancier of zij een Duitse klant mee mochten nemen op werkbezoek. Ze waren erg benieuwd hoe de digitalisering van de zorg er uit ziet. Mijn mond viel letterlijk open.
Wij hebben hier natuurlijk Wallonië en West-Vlaanderen, dat helpt niet hé }:O (sorry, flauwe grap)

Eerlijk waar begrijp ik niet goed dat de verschillen zo groot zijn. Als het een vragenlijst is, kan ik me nog voorstellen dat Nederlanders zelfverzekerder zijn (mijn moeder zou op veel zaken “nee” antwoorden terwijl het antwoord best nog wel “ja” zou kunnen zijn), maar dan nog vind ik het verschil bijzonder groot. Het gaat niet om IT skills als ik het zo lees, de lat ligt eigenlijk bijzonder laag.

Dat stoort me trouwens een beetje aan deze “ambitie”: het lijkt vooral te gaan over zoveel mogelijk mensen “online” te krijgen (en in mijn perceptie is dat vooral een risico), eerder dan te zorgen dat mensen meer kennis hebben en dus verstandiger/veiliger/… online gaan. (Maar het gaat niet zo ver dat ik fier ben op ons lagere cijfer).

Raar cijfer dus, weet niet wat ik er moet van vinden. Gelukkig kunnen we het hier lekker op de Walen steken, zoals zoveel dingen ;)
We hebben dan ook een minister voor digitalisering en administratieve vereenvoudiging die nog nooit online geweest was voor hij zijn postje kreeg.
Van België snap ik dat aan de andere kant wel hoor. Als je alleen maar kijkt na online aankopen is dat pas sinds corona echt gaan groeien in België. Terwijl wij hier in Nederland al meer dan 10 jaar niks anders doen. En het andere is natuurlijk dat een Belg over het algemeen altijd zwart geld heeft. Wat hij toch op een of andere manier moet uitgeven ook al is het alleen maar voor de boodschappen.
"Meer dan basisvaardigheden is hoger in Nederland" - Take that Finland! :9 :+

We mogen best trots zijn dat we met z'n allen steeds beter worden met digitale vaardigheden. Alleen jammer dat de criminelen dat ook worden.

[Reactie gewijzigd door Simyager op 23 juli 2024 08:14]

Beetje kort door de bocht natuurlijk, er is ook zeer veel mis in het onderwijs alhier. Maar als IT vaardigheid betekent dat je goed met een smartphone om kan gaan en social media, maar niet met daadwerkelijke computers voor werk, dan weet ik het zo net nog niet.
Het gaat niet om ICT vaardigheden maar kan je online je antwoord vinden?
Voor velen is DigiD al een probleem.
Laat staan een Cmos batterij vervangen ;)
Wie doet dat nou, dan koop je toch gewoon een nieuwe pc.... :+
_O- Dat deed ik al bij vergelen van die mooie witte kasten (van vroeger).
Maar leuke bijverdienste altijd, meneer kunt u mijn pc nakijken, hij doet niets meer.
Cmos batterij vervangen, reset en hoppa, nice bijverdienste voor zo iets kleins ;)
Dus dat percentage zal over wat gaan, standaard basis kennis powerknop indrukken en opstarten en browsen?
Dat is ook geen ICT vaardigheid, maar eerder een elektronische vaardigheid.
Een smartphone kunnen gebruiken vergt dat ook helemaal geen IT kennis. Die zijn daar juist op gemaakt. Je kunt de snelste duimtyper hebben die op alle social media aanwezig is en dan nog regelmatig in phishing emails trapt of de verkeerde linkjes klikt.

Sterker nog, smartphone gebruik kan een potentiele digibeet verhullen :)

[Reactie gewijzigd door tweaker29789 op 23 juli 2024 08:14]

Ik denk dat de 6k mensen die ze hebben bevraagd geen goede spreiding zullen hebben gehad. Ik ben wel Belg maar je gaat mij echt niet wijsmaken dat het percentage uit onderstaande quote voor die twee vaardigheden klopt. 88% herkent nepnieuws? 95% heeft sociale media/gebruikt een forum om een mening te geven?
Op het gebied van online communicatie (e-mailen, bellen via internet, sociale netwerken gebruiken, en online je mening geven over maatschappelijke of politieke kwesties) beschikte 95 procent van de mensen over meer dan alleen basisvaardigheden.
Op het gebied van informatie en digitale geletterdheid (zoals online informatie opzoeken, nieuws lezen, nepnieuws herkennen), beschikte 88 procent van de 12-plussers over vaardigheden die het basisniveau ontstijgen.
Het is een "of" verhaal; het nieuws lezen online, betekend dus digitale geletterdheid :) Ik denk dat de overige 12% simpelweg het nieuws niet leest.
Tsja lastig.

Herken jij nepnieuws.. Tsja wat is in deze nepnieuws? Een bericht van de speld is overduidelijk nepnieuws, maar moet iemand ook herkennen dat een bericht van de NOS (en zo goed als elke gevestigde Nederlandse krant) welke zegt dat Israel een ziekenhuis heeft gebombardeerd met 500 doden tot gevolg nepnieuws is. In het 1e geval geloof ik die 88% wel, in het 2e geval mag je al blij zijn als 25% dit herkent als nepnieuws omdat ondersteunende feiten ontbraken, omdat meegeleverde bewijzen het nieuws zelfs tegenspraken en de source Hamas was.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 23 juli 2024 08:14]

Er is een verschil tussen nepnieuws en fouten in het nieuws. Bij reguliere nieuwsbronnen worden fouten gerectificeerd. Organisaties die nepnieuws verspreiden doen dat niet. Die verspreiden immers verkeerde informatie met een doel.
Het overnemen van fake nieuws veranderd niets aan het feit dat het fake nieuws is.
Wat is dit voor nutteloos doel? Dat de groep 16 t/m 75 jaar die digitaal capabel is, groeit, is een automatisch lopend doel. Jongeren die ermee opgroeien worden ouder, en de oudere die niet digitaal zijn, worden ouder en vallen buiten de groep.

Veel belangrijker is het percentage mensen boven de 75 jaar. Dat zijn juist de mensen die de hulp nodig hebben.
Je kan ook niet verwachten dat iemand van boven de 75 jaar nog digitaal vaardig te maken is. Deze zullen altijd afhankelijk blijven van hulp. Daarbij is achttien procent van de bevolking ook nog eens laaggeletterd; die groep zal ook hulp nodig hebben. Daarom verwacht ik ook niet dat het percentage de komende jaren nog snel veel zal stijgen in Nederland.
Dat hangt echt heel erg van de oudere in kwestie af. Ik ken genoeg mensen die op hoge leeftijd nog digitale zaken zijn gaan gebruiken.
Als ik naar het computergedrag van mijn vader kijk, dan verschilt dat eigenlijk niet zoveel van jongeren; beetje mail checken, foto's bekijken & wat YouTuben. Jongeren zitten vooral veel op social media & luisteren/kijken naar diverse streamingdiensten & daar houdt het grotendeels mee op...
Privacy bescherming zet die maar op 10% of lager. Als ik met mijn omgeving hier over praat, ( hoger opgeleid) doet helemaal niemand iets aan privacy. Ze kiezen allemaal voor gemaak. En de Meta, Goole, Apple, twitter, halen de informatie met bakken te gelijk binnen.

Het begint al met je niet afschermen voor al je zoek opdrachten in de internet search pagina. Als Google nog met 90% boven aan staat en mensen de cookies niet wegooien en zelfs inloggen, ( wat google aan het pushen is ) en niet tegen finger printing beschemen. Dan hebben ze geen vaardigheden ten aan zien van privacy.
Onverschilligheid dien je niet te verwarren met een gebrek aan vaardigheid.

Ik heb alle kennis omtrent privacy, maar het boeit mij persoonlijk gewoon niet wat een Apple, Meta of Google doen met de info die zij van mij kunnen verkrijgen. Als er iets is wat ik privé wil houden dan plempt ik dat toch al niet op het net.
Eind resultaat is het zelfde, geen privacy dus.
Maar waar het hier om gaat is anders. De vaardigheden zijn er namelijk wel. En jouw conclusie dat als je je zoekopdrachten niet afschermt je niet vaardig bent is dus onjuist.
veel minder dan 10% van de nederlanders weet wat fingerprinting is
Veel minder dan 10% van de nederlanders weet wat hij kan doen tegen het data vergaren zonder dat je ergens bent in logt. Ik denk dat zelfs minder dan 50% van de nederlanders weet dat wat je intypt in google search engine, bewaard wordt gelinkt aan de gebruiker.
En als je dit al niet weet kun je niet zeggen dat mensen weet over hoe ze hun privacy kunnen beschermen.

Laat ik het zo zeggen : Google weet van veel mensen in nederland eerder welk ziekte ze hebben dan wie dan ook. En dat vinden die mensen echt niet fijn , want die data is goud waard

[Reactie gewijzigd door amigob2 op 23 juli 2024 08:14]

Zou leuk zijn om een poll te doen naar hoe de tweakers hun digitale vaardigheden inschatten.
Ik denk dat je dan beter ook de omgeving mee kunt nemen. Simpelweg op tweakers zijn, is vaak al 90% van de benodigde skills :P
CBS: Nederland bereikt EU-doel digitale basisvaardigheden, dus ruim voor 2030

Dit is niet zo gek .. mijn kinderen hebben een iPad klasje en de wat ouderen hebben het nodig voor de Digitale Overheid, denk aan de Belastingdienst eo.
Anoniem: 2022072 10 november 2023 11:58
Het doel behalen is natuurlijk 1 ding, nu moet dat nog jaren worden vastgehouden. Verder vind het nog vrij hoge scores voor Nederland. Als ik zie naar wat voor vragen en verzoeken ik van mensen om mij heen kijk…
Als ik zie naar wat voor vragen en verzoeken ik van mensen om mij heen kijk…
Dan zijn mensen om jou heen vaker de 1 op 5 in plaats van de 4 op 5. :+
Het digibete nichtje van 17 dat vraagt of je even kunt meekijken hoe de stufi-aanvraag wordt gedaan valt ook onder de mensen die digitaal vaardig zijn volgens dit soort onderzoeken. Redelijk digibeet, maar: Whatsap beheerst ze dus communicatief vaardig. Kan mailen en surfen, kan met hulp de stufi aanvraag doen, heeft met de zorgverzekering een digiD kunnen gebruiken om in te loggen... Overal vinkjes dus!

Vul voor datzelfde nichtje de vader van richting de 70 in en ipv de stufi een AOW of belastingaangifte en je hebt wederom een vinkje.

Dat deze mensen geen idee hebben dat je met wat instellingen verbouwen een telefoon langer laat meegaan of de PC sneller maakt... Sja, dat valt niet onder de basiskennis.
Dat zegt dan ook heel veel over de vaardigheden, of gebrek daaraan, in andere landen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.