CBS: 83 procent van de Nederlanders gebruikt slimme apparaten

Ruim acht op de tien Nederlanders van tenminste twaalf jaar oud gebruiken slimme apparaten in huis, zo meldt het CBS. Het gebruik van 'slimme verlichtingssystemen, beveiligingssystemen en huishoudelijke apparaten' zou in de afgelopen twee jaar verdubbeld zijn.

Vooral smart-tv’s en slimme meters voor water, gas of elektriciteit zijn dit jaar het populairst onder Nederlanders, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vergeleken met 2020 nam het gebruik van met het internet verbonden gadgets die iets met nutsvoorzieningen te maken hebben wel iets af. Zo had 55 procent van de ondervraagden dit jaar een slimme water-, gas- of elektriciteitsmeter in gebruik, terwijl dat twee jaar eerder nog 59 procent was. Het percentage gebruikers van slimme thermostaten nam in diezelfde periode met 2 procent af naar zo'n kwart van de Nederlanders.

Het aantal slimme huishoudelijke apparaten steeg percentueel het hardste, van 6 procent in 2020 naar 15 procent in 2022. Hieronder vallen alle huishoudelijke apparaten die met het internet verbonden zijn, waaronder robotstofzuigers, koelkasten, koffiezetapparaten en robotgrasmaaiers.

Ook slimme accessoires en gezondheidsapparaten zijn in trek. In de onderzochte periode verdrievoudigde het aantal Nederlanders met slimme accessoires; ondertussen gebruikt iets meer dan de helft bijvoorbeeld een smartwatch, fitnesstracker of draadloze koptelefoon.

Van de kleine groep ondervraagde Nederlanders die geen slimme apparaten of systemen gebruikt, heeft het merendeel hier simpelweg 'geen behoefte' aan. Ook vindt grofweg een kwart van deze groep dergelijke apparaten te duur of zijn er zorgen over de privacy- en beveiligingsaspecten van slimme apparaten.

CBS slimme apparaten 2022CBS slimme apparaten 2022CBS slimme apparaten 2022

Afbeeldingen via CBS

Door Yannick Spinner

Redacteur

16-12-2022 • 10:31

170

Reacties (170)

170
170
61
2
0
84
Wijzig sortering
Als je de "slimme" meters en TVs meetelt, dan ontkomt niemand er aan dat ze "meedoen", nogal wiedes.

Ik vind dat niet hetzelfde als het gebruiken van slimme apparaten.

Pas als er sprake is van enige vorm van home automation, zoals automatisch aangaan van de lampen als je thuis komt, ofzo. Dat is toch wel het minste.
De definitie van het CBS is dat het data verstuurt over internet, volgens mij gebruikt de slimme meter niet het internet om diens gegevens op te sturen naar de provider.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 24 juli 2024 06:43]

Woeiiii.. dus mijn Home Assistant server met 30 temperatuur, deur en bewegingssensoren, 10 stroommeters, 32 zigbee lampen, diverse connecties met TV's, NASsen, luchtzuiveraar, warmtepomp, 5 zigbee radiatorknoppen, zonnepanelen etc en diverse automations en node-red regels om de verwarming te regelen, lichten te regelen, iemand die bij de voordeur staat op het scherm laten zien.. bij te houden of er file is, met kleuren aangeven wat de buitentemperatuur is :9 ... en zo vergeet ik vast nog wat dingen....

... die is niet slim. want ik ben er volstrekt niet naar buiten toe mee aangesloten op het internet.

Iets zegt me dat die terminologie voor verbetering vatbaar is ;)

edit: ok.. een uit de hand gelopen coronaprojectje O+

[Reactie gewijzigd door oltk op 24 juli 2024 06:43]

Nou ja, strict gezien gaat HA ook naar het internet, om statistieken op te sturen voor betering van HA. ;)
Je kan dat uitzetten :9
Ik snap ook niet waarom het 'slimme' apparaten worden genoemd. In mijn ogen zijn het 'slinkse' apparaten. Jouw HA installatie lijjkt mij slim, maar daar wordt niet grootscheeps geld aan verdiend dus dat mag dan niet de titel 'slim' krijgen.
Volgens mij wel, via een 2g sim toch? CDMA
Terwijl het 2G netwerk al gedeeltelijk uit staat? ;)

EDIT: Worden meerdere mogelijkheden voor gebruikt, aldus Stedin: GPRS, CDMA of LTE-M. :) Al lijkt me dat dan een privaat netwerk, niet "het internet".

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 24 juli 2024 06:43]

Dan zijn mijn webbrowser en Matrix-client dus ook slim.
De definitie van het CBS is dat het data verstuurt over internet, volgens mij gebruikt de slimme meter niet het internet om diens gegevens op te sturen naar de provider.
Dat verschilt per netbeheerder. Enexis gebruikt LTE (4G) sinds 2016. En gebruikt het dus internet. Stedin en Liander gebruiken momenteel nog een eigen eigen netwerk. Geen idee of dat internet protocol doet of iets anders.
@dok33
https://veiliginternetten.nl/quiztool/update-check/
Vraag 1
Wat maakt een apparaat slim?
Selecteer het antwoord:
A: Apparaten die gekoppeld zijn aan een app
B: Apparaten die gekoppeld zijn aan internet (wifi)
C: Apparaten die gekoppeld zijn via bluetooth
D: Alle antwoorden zijn goed

[Reactie gewijzigd door xbeam op 24 juli 2024 06:43]

Dat is leuk, dat een andere website vraagt wat het is, maar dat maakt niet dat dat ook de definitie van het CBS is.
Sorry was eigenlijk een reactie bedoelt voor @dok33

Maar dit is een bewustwording campagne van de overheid, hier mee definieert de overheid dus (in mijn ogen net als cbs verkeert) wat een slim apparaat is.

Ik geef eerlijk toe dat ik hem fout had toen ze in mij deze quiz in gezelschap voor schoven. Ik had werkelijk geen flauw idee ik vindt namelijk alle antwoord nergens op slaan. Als internet een apparaat slim maakt dan is een apparaat met Bluetooth precies even slim 8)7 en apparaat met app misschien nog wel slimmer. Maar in ieder geval slim want voor een altijd app internet (intranet) nodig

[Reactie gewijzigd door xbeam op 24 juli 2024 06:43]

OMG, dat is echt een superslechte quiz.

Mijn slimme oven hebben ze niet aan gedacht, de settop TV box komt er niet in voor, en volgen hun is het wachtwoord veranderen een fout antwoord om je apparaten te beveiligen. Nee joh, laat alles maar aan het internet hangen met standaard wachtwoorden...
En dat voor een overheids campagne om mensen digitaal weerbaarder te maken
Zolang je maar automatisch update....
Nice, mijn 10 jaar oude Ali expres web Thermostaat heeft auto update aan staan. _/-\o_

[Reactie gewijzigd door xbeam op 24 juli 2024 06:43]

Phew gelukkig maar, anders kwamen de hackers zo op je wifi binnen!
Anoniem: 1745418 @xbeam21 december 2022 14:41
Non of the above
E: de maker van de app ( en maar data verzamelen)
Slimme apparaten bestaan niet.
Alles is of moet met de paplepel worden ingegoten
Mee eens!
Er is een groot verschil tussen kiezen voor een smart apparaat en er zijn geen ‘domme’ apparaten meer op de markt.

Zelf een tijdje terug een nieuwe wasmachine moeten kopen. Het model van mijn keuze (op basis van wassen en geluidsproductie) had smart functies. Ik geef die wasmachine het wachtwoord van mijn WiFi niet, en ga ik er van uit dat-ie gewoon ‘dom’ zijn werk blijft doen. Toch vermoed ik dat het CBS mij meetelt als iemand die meedoet met de hype.

Opvallend trouwens dat er in categorieën als energiemeters en thermostaten een afname is. Dat gaat tegen de trend in, juist in een branche waar behoorlijk wat marketing aan die slimme functies is besteed. Ben wel benieuwd wat daar achter zit.
Dat laatste kan ook gewoon een verzadigde markt zijn. Afname in verkoop is geen afname in gebruik.

Maar het kan ook zijn dat mensen na een tijdje er wel weer klaar mee zijn, en gewoon aan een knop willen draaien zonder risico op hacks of gebrek aan updates.
Ik weet uit ervaring dat Liander een eenmaal geplaatste slimme meter niet meer terugveranderd in een ouderwetse draaimeter. Het lijkt dus onmogelijk dat het aantal gebruikers van een slimme elektrameter daalt.
Die connected meter zit er vast nog wel ja, zal dan zijn dat de consument waarschijnlijk alleen niet meer gekeken heeft naar de app die erbij hoort de afgelopen tijd. Dat is meer met zulke dingen, toen die slimme meters eerst uitkwamen zou het revolutionair besparen worden, wat voor het eerst ooit hadden mensen snel inzicht in hun verbruik. Wat blijkt voor de overgrote meerderheid: behalve een jaarafrekening betaal je elke maand hetzelfde, dus de interesse wordt ook maar zelden geactiveerd... app wordt ingesteld, nieuwe telefoon, wordt geheel vergeten, teveel moeite om opnieuw in te stellen, of app voor jouw platform verouderd, je ziet het zo gebeuren allemaal
Er is nog een optie en dat is een moderne domme meter. Die heb ik. Mijn ouderwetse draaimeter was aan het einde van zijn leven, net als bij de rest van de straat, en dus kwam er een project om ze allemaal te vervangen door slimme meters. Ik heb die geweigerd (een keer of vier, ze drongen echt aan) en toen kreeg ik een nieuwe domme zonder draaischijf. Werkt prima.

(In de maanden daarna kwamen er trouwens "toevallig" wat mensen van Liander aan de deur met smoesjes over inspectie, enquete enz. In de tien jaar ervoor nooit gebeurd. Ze vonden het blijkbaar heel verdacht allemaal.)

[Reactie gewijzigd door DJ Henk op 24 juli 2024 06:43]

Het hoeft niet geautomatiseerd te zijn. Ik kan mijn thermostaat op afstand aan- of uitzetten en dat vind ik al meetellen. Granted, het is minimaal, maar toch.
Ook een Google Nest zou ik meetellen, al was het alleen maar omdat ik in huis 'hey Google, zet de radio aan' kan roepen.
Het hoeft niet geautomatiseerd te zijn. Ik kan mijn thermostaat op afstand aan- of uitzetten en dat vind ik al meetellen. Granted, het is minimaal, maar toch.
Wat is daar 'slim' aan dan? Een afstandbediening met een andere techniek dan IR. Woohoo, slim zeg.
Ook een Google Nest zou ik meetellen, al was het alleen maar omdat ik in huis 'hey Google, zet de radio aan' kan roepen.
Ja, maar het is de Nest die 'smart' is. De lamp is nog steeds alleen maar op afstand bedienbaar.

[Reactie gewijzigd door dok33 op 24 juli 2024 06:43]

Ik heb sowieso een hekel aan het gebruik van de term 'slim'. De meeste 'slimme' apparaten zijn helemaal niet slim, ze zijn alleen met internet verbonden om op afstand bediend te kunnen worden. Verlichting bijvoorbeeld.

Volgens mij gebruikt de Google Nest thermostaat gegevens van internet om het stookgedrag aan te passen. Dat is inderdaad slim. Maar een meter die gewoon de hoeveelheid stroom meet en die op afstand uitgelezen kan worden, daar is niks slim aan...

Ik stel voor dat we de term 'connected' gebruiken, want dat is het. Die apparaten zijn aangesloten op internet, maar de meeste hebben zelf geen logica aan boord om hun gedrag aan te passen en zijn dus niet 'slim'. 'Connected' dekt de lading veel beter.
Klopt ja. Sterker, heel veel van die ‘slimme’ apparaten zijn juist uitermate dom. De installatie kan een grote ellende zijn en ze worden een stuk minder ‘slim’ als na 2 jaar de software ondersteuning vervalt. Zit je dan met je slimme apparaat. Zoals al die gare oude smart tv’s. Wel slim voor de producent want ze kunnen lekker veel data binnenharken voor niks. Maar dom voor de samenleving als een netwerk van die gehackte apparaten wordt gebruikt voor ddos aanvallen.
De definitie van slim of smart is nogal vaag. Vroeger stond het voor (bijvoorbeeld) een telefoon waarbij je op het toestel een nummer kon zoeken/selecteren zodat je het niet in hoefde te drukken. Dat was rond 1979. Tegenwoordig staat het voor een apparaat wat met andere apparaten in verbinding staat. Dus ja, in feite is een TV met een afstandsbediening ook slim. Of je nu een TV via Bluetooth aanstuurt via een smartphone of via een IR afstandsbediening is natuurlijk eigenlijk allemaal net zo 'slim'.
Joh, die TV kan gewoon zenders onthouden, je hoeft helemaal niet met een draaiknop te zoeken naar een goed signaal!! Super slim!
Kun je nagaan hoe ze over een jaar of 30 over onze slimme apparaten denken!
Wat dacht je van een smartphone..
Voor die term vind ik nog wel wat te zeggen, want daar vond echt een ontwikkeling plaats van een apparaat waar je mee kon bellen, naar een volledige zakformaat computer die je digitale assistent werd. De PDA waar je ook mee kon bellen.

Zo'n ding houdt je agenda bij en geeft je notificaties, kan je zeker tegenwoordig ook met assistenten goed helpen dingen te vinden, starten en controleren. Daar is de term 'smart' niet al te overdreven, in elk geval,
Klopt, maar de smartphone wordt juist niet meegeteld in dit onderzoek.
Ik denk vooral omdat het geen 'huis' item is, maar een persoonlijk draagbaar apparaat.
Dus een smartphone is geen slim apparaat, maar een smart tv wel.

Wat is dat nou voor kolder.
Nee, je bent de context vergeten.

Het gaat hier over 'slimme apparaten in huis', o.i.d.
Dus niet over de persoonlijke apparaten zoals de smartphone en smartwatch en andere wearables.

Niet dat ze niet slim zijn, maar dat ze niet een huis-item zijn, is de aannemelijke reden dat ze niet meetellen.
Anoniem: 1745418 @r03n_d21 december 2022 14:58
Wat is daar nou slim aan 🤪
Een draaischijf vervangen door een touchscreen 🥱
De gehele dag ongewenste berichten en reclame 😤 wow !!!
Ben ik effe blij dat ik nog een telefoon met een draadje heb
Te gebruiken wanneer het mij uit komt
In plaats van de hele dag naar zo'n dom schermpje te turen 🥸
Mee eens.....
Ik heb thuis inmiddels in iedere kamer verlichting die ik via een app kan bedienen, waarbij in de kamers waar ik zo af en toe even snel in- en uitloop bewegingscensoren.
Vertel ik dat op feestjes, dan kijkt ruim 8 van de 10 vrienden me verwonderd aan. Maar een smart-tv, ja die hebben die 8 van de 10 vrienden over het algemeen wel. Maar als je de vraag stelt of van alle mogelijkheden die zo'n tv biedt, gebruik wordt gemaakt, daalt dat percentage weer aanmerkelijk. Mijn ouders bijvoorbeeld, hebben een smart-tv, maar bekijken alleen live televisieprogramma's.
Precies dat ja, en dan komt Eneco nog even een Toon plaatsen waar ze ook nooit naar kijken, en dan komt uit de statistieken dat die mensen super aan het verslimmen zijn.

You have lies, damned lies, and then you have statistics }>
Ik vermoed dat ze met slimme meters bedoelen degene die je in een stopcontact steekt, maar zou ook kunnen dat bij de respondenten dat vaak genoeg onduidelijk is.

Voor mij is de grotere vraag of je ze 'slim' gebruikt. Bijvoorbeeld mijn robotstofzuiger is 'slim'. Als in hij stuurt al zijn gegevens terug naar China (gelukkig niet heel spannend wat hij heeft). En in ruil daarvoor kan ik vanaf mijn werk zien hoe hij schoonmaakt! Het zal de meeste niet verbazen dat ik die hele slimme functionaliteit niet tot nauwelijks gebruik, was alleen nodig om initieel in te stellen, en dat hadden ze natuurlijk ook gewoon via Bluetooth bijvoorbeeld kunnen laten lopen. Enige echte voordeel van WiFi is dat hij zijn tijd automatisch synchroniseert, en dus altijd netjes op de juiste tijd begint.

Maar doe ik zelf iets ermee? Nee, het hele idee van een robotstofzuiger is dat hij zelf zijn werk doet, en ik hem niet hoef te babysitten.
Mee eens, een groot deel van de apparaten die hierboven worden genoemd worden door de energieleverancier al geleverd bij het afsluiten van een contract, zoals bijv. de slimme meter en de 'slimme thermostaat'. Wanneer is zo een thermostaat echt slim? Verder ontkom je bijna niet meer aan een smart-tv, ik denk dat het eerder een uitdaging is om een domme tv te kopen nu. En de stemassistenten 'Hé Google/Siri/Mama' of whatever zijn inmiddels ook in alle smartphones ingebakken.

Je hoeft voor zo een onderzoek niet zo ver te gaan dat je home-automation in de vorm van Home Assistant e.d. hoeft mee te nemen, maar gerichtere vragen over het bewust aanschaffen van 'slimmere apparaten' t.o.v. de dommere alternatieven lijkt me wel een betere opzet.

Waarom 'meer' betalen voor een slimme vaatwasser of wasmachine? Is het omdat ze dan bijvoorbeeld pas draaien wanneer de energieprijs lager is? Uurtarief/ dag - nacht tarief? Dat vind ik eerder interessant om te weten.
Daar ontkom je wel aan, slimme meters en smart TV's. Ik zie ze als slimme apparaten en daarom komen ze er bij mij niet in. Wel verrassend om te zien dat ik tot een minderheid van 17% behoort. Ik vind slimme apparaten een onaanvaardbaar beveiligingsrisico omdat ik niet, zoals ik dat met computers (PC's en laptops) en mobiele apparaten (smartphone en tablets) wel zelf kan beveiligen. Ik hou ze up-to-date met updates (voorzover ondersteund helaas, ik heb 1 tablet die geen updates meer ontvangt) en vallen allemaal onder mijn ESET-abonnement. Bij een smart device ben je overgeleverd aan de grillen van hoe veilig de leverancier ze houdt en vind ik de kans dat dingen in mijn huis zo deel gaan uitmaken van een botnet of gehacked worden veel te groot.
Nou, die slimme meters ontkom je niet aan hoor. Slimme TVs ook bijna niet, als je er nu eentje wil kopen althans. Wij hebben een best oude Sony, en onze TV ontvanger en chromecast maken dat het ding prima voldoet. In feite gewoon een grote monitor.
Geen internet connectie voor de TV en hij wordt dom, oer dom.

Maar een Smart TV als slim apparaat aan merken gaat wel heel erg ver. Dat ding is niet dom maar smart is hij nu ook weer niet.

En heel simpel, als een Smart TV onder de slimmen apparaten valt zijn dat Smart phones/tablets, PC's ook slimme apparaten en dan komen we op bijna 100% van de huishoudens uit.

En een slimme meter is ook niet slim, hij meet en dat wordt in een database gestopt, ja daar moet je echt slim voor zijn.
Helemaal eens dat een 'slimme' meter een onzinnige benaming is. Het is gewoon een op afstand uitleesbare sensor.
Ik zou een knieval voor een 'slimme' meter maken, als deze zo slim is, dat hij apparaten kan starten op momenten van veel aanbod van electriciteit (als de zon fel schijnt en/of de wind hard waait) en apparaten als wasmachines en vaatwassers laat wachten als het aanbod gering is ('s-avonds of bij windstilte), maar dat kunnen ze niet, wist Liander te vertellen. Ik zei dat ze nog maar eens langs moesten komen met de vraag of ik een slimme meter wil, als ze een meter hebben die dat kan, want dan heeft het ook een meerwaarde voor mij (namelijk het klimaat te sparen).
Ik heb een nieuwe meter geweigerd en wanneer digitale meters wel verplicht worden, kun je kiezen voor één die wel digitaal meet in plaats van analoog, maar niet verbonden kan. Je moet er wel speciaal om vragen, maar de optie zal er zijn, weet ik van discussie met Liander erover in de tijd dat ik de slimme meter kreeg aangeboden.

TV's zou ik niet weten, het fijne van niet-slimme TV's is dat de software niet verouderd, dus er is geen reden om een nieuwe te kopen omdat de software niet meer ondersteund wordt. De hardware kan wel verouderen, ik kan geen TV meer ontvangen op mijn TV want hij heeft DVB-T in plaats van DVB-T2, dus het signaal dat de Free-to-Air antenne aan de TV doorgeeft, kan niet meer gedecode worden. Dus het is wel een veredelde monitor nu, hij geeft het beeld door van de PS3 en laptop door, als ik die aansluit om wat te kijken (DVD's, soms streaming via NPOStart), maar ik kijk toch bijna nooit, dus dat mis ik niet echt.
Bij mij ontvang ik een push als de brievenbus kleppert! Een minuten en seconden opgaaf als iemand heeft staan douchen en vertellen de was- en droger me dat ik weer in beweging mag komen. Echt slim is de melding dat de kippen nog geen eten hebben gehad of dat het hok nog niet gesloten is voor de avond.
De thermostaat is per vertrek geregeld en houdt rekening met het flexibele uurtarief en/of deuren en ramen die open staan.
De lampen automatisch inschakelen was al jaren vastgoed, daar keek niemand meer van op. De nieuwere push(es) raken inmiddels ook in de gewenning.
Ik ben benieuwd naar de volgende fase van slimheid? Wellicht herkenning van wie er in de kamer is en hoe bijvoorbeeld het e.e.a. op je moet reageren, niet iedereen wil hetzelfde. maar domotica kan wel snel irritant worden als het teveel voor je doet.
Het word vooral irritant als je er niet meer iets aan kan doen en alleen de domotica er over gaat wat er gebeurt. Soms wil ik die lamp toch uit hebben, of het nieuws even niet horen als ik beneden kom. Mensen zijn geen robots die altijd hetzelfde doen en nodig hebben, en er moet dus een makkelijke manier zijn om de boel te bedienen die de geprogrammeerde zaken kan overrulen. Als dat het geval is, dan komt het wel goed. Zo niet, ga je je kapot ergeren
Ja, als je de definitie van "slim" zo ver strekt dat er draadloze koptelefoons onder vallen, dan is 83% niet gek. Maar wat zegt je onderzoek dan nog? Weer lekker veel busywork veroorzaakt bij het CBS zonder meerwaarde.
De definitie slim gaat inderdaad helemaal nergens over. Een slimme TV? Waarom, omdat er wat apps op kunnen en de afstandsbediening heeft en microfoon? Ik heb niet eens de keuze meer om een domme TV te kopen, een 65" OLED is altijd smart. Slimme koelkasten, wasmachines en koffiezetapparaten blijven ook nog akelig dom. Ik moet nog steeds zelf de was erin doen + eruit halen.

Een kennis heeft een slim koffiezetapparaat, die kan je dus op afstand aan laten gaan. Je kan er dus een dag vantevoren een kopje onderzetten zodat je 's ochtends bij wakker worden direct koffie klaar hebt. Het nadeel is dat het apparaat eerst met spoelwater zichzelf reinigt, dus als je koffie zet zonder er heen te lopen heb je hele vieze koffie met spoelwater :D

Zelfs een draadloze koptelefoon wordt slim genoemd omdat er vaak Alexa of Google Assistant op zit. Slim is een nietszeggend buzzword. Apparaten zijn pas 'slim' als ze, naar mijn definitie, bepaalde dingen automatisch doen. Denk aan een robotstofzuiger die elke dag gaat stofzuigen en dat met parameters X Y Z doet.

[Reactie gewijzigd door stin00 op 24 juli 2024 06:43]

En dan ontgaat mij het hele nut van een "slimme koffiemachine" ook compleet. Ondanks dat ik jaren in ICT gewerkt heb, ben ik wars van dit soort zaken die m'n leven juist complexer maken.

Het is vooral gedoe. Het werkt niet, ik moet uitzoeken waarom. Het is duurder, storingsgevoeliger, ik moet alsnog meer doen dan "old school". De app voor die machine werkt niet, mn telefoon of leverancier ondersteunt het ineens niet meer. Moet niet vergeten er koffie en water in te doen. Ik moet mijn "aanpassen" en aandacht geven aan dat ding, ipv andersom.

Nu pak ik s'ochtends de moccapot, stop er 650mL water in en vul het reservoir met koffie. Steek het fornuis aan. Ga douchen, 5 minuten later ben ik klaar en staat mn potje vrolijk te pruttelen. Precies op het.moment dat ik koffie wil. Altijd. Dat ding heb ik al 30 jaar en maak ik alleen af en toe schoon. Geen gedoe.

[Reactie gewijzigd door kabelmannetje op 24 juli 2024 06:43]

En na al die handelingen die je niet moet vergeten, zoals bonen bij vullen, water bij vullen.
Je moet ook niet vergeten een kopje eronder te zetten, anders is je bakje die om 7:00 automatisch zou gaan bijv gelijk het afval bakje in :).

Ik snap het hele nut ook echt niet van, het zelfde voor een wasmachine die je op afstand aan kan doen.
Je moet nog steeds dat ding vullen met was, eventueel je wasmiddel/verzachter erin doen. zet hem dan ook gelijk aan(Of eventueel de timer indien je dit handig vind).

Maar om dat ding te vullen en vervolgens vanaf de bank aan te zetten, nee dat maakt het leven er echt niet makkelijker op.
Het maakt het inderdaad alleen maar complexer, veel storingsgevoeliger, of 1 of andere ondersteuning stopt en ding doet het niet meer hierdoor.
Ik werk zelf nog steeds in de IT maar snap er echt helemaal niks van, nee geef mij maar een domme machine werkt veel beter.
Ik ben 34 dus nog niet eens zo super oud. dus zou je zeggen ik vind die techniek heerlijk, maar nee ik heb echt niks.

Ik heb ook naast een smart tv/ smart phone/ watch ook niks smarts, geen lampen, geen slimme wasmachines / koffie machine etc(Ja de slimme meter maar die krijg je gewoon).
Maar goed dit kan je uitzetten het uitlezen als je wil, maar heb dan weer geen slimme thermostaat extra(Dus kachel kan alleen bediend worden als ik thuis ben).
Zelfs geen robot stofzuiger ofzo gewoon een simpele stofzuiger met zak(Vind zo bak maar smerig), 1 keer per week effe stekker in stopcontact en gaan.
Het is veel minder storings gevoelig, veel zuiniger met stroom verbruik, want zo robot of steel ding hangt constant aan de stroom hele dag voor de accu(Terwijl mijn normale stofzuiger 1 keer per week even stroom vraagt).

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 24 juli 2024 06:43]

Exact dit.

De lichtschakelaar zit net boven de rugleuning van de bank, aanzetten met een app duurt dus daadwerkelijk langer dan een keer je arm omhoog gooien tegen de schakelaar. De TV is dom, en oud maar dat terzijde. De "slimme" meter doet z'n ding, vind het prima wat die doet want het scheelt mij getallen naar de leverancier sturen. Verder is de wasmachine dom, de vaatwasser en koffiemachine gelukkig ook. Eigenlijk heb ik geen slimme dingen in huis, behalve mijn partner en ikzelf. Laten we wel wezen, als mens kunnen we de meeste dingen gelukkig gewoon zelf doen.
VOor een slimme koffiemachine zie ik nog wel use cases. Ik heb zelf mijn Rancilio Silvia espressomachine uitgebreid met een Raspberry Pi voor extra functies. Dat ding geeft het beste resultaat als hij minstens een half uur aan staat voordat je koffie gaat maken. Dus ik kan 'm op afstand aan zetten zodat ie goed op termperatuur is als ik koffie wil maken. De applicatie die ik heb gemaakt houdt ook bij hoeveel espresso's ik heb gezet en geeft op basis daarvan aan dat ik moet backflushen of ontkalken. Allemaal op een kladpapiertje te doen, maar wel zo makkelijk als ik er een notificatie van krijg.
Ja, maar die applicatie heb je zelf gemaakt. Dus de ondersteuning stopt wanneer jij geen zin meer hebt in de ontwikkeling ervan. Dus voor de levensduur van het geschakelde apparaat maakt het niet uit.

Ik deel de mening dat slimme apparaten enkel interessant zijn als het mogelijk is om ze:
  • A, Dom te gebruiken, zonder teveel verlies van functionaliteit
  • B, de smart-functionaliteit zelf gehost kan worden
De definitie van 'Smart devices' is vooral gericht op de interactie met een gebruiker en andere inputvormen en de mogelijkheid gegevens uit te wisselen, en hierop zelfstandig ook bepaalde acties ondernemen.

dus idd kunnen koffie-apparaten, TVs en koptelefoons eronder vallen.
En nee, het is niet zo dat deze apparaten altijd geheel geautomsieerd kunnen functioneren, uiteindelijk is vrijwel altijd de mens de eindgebruiker die zal moeten betpalen of handelingen van deze aparaten ook wenselijk zijn en hierin sturend optreed
Zelfs een draadloze koptelefoon wordt slim genoemd omdat er vaak Alexa of Google Assistant op zit. Slim is een nietszeggend buzzword. Apparaten zijn pas 'slim' als ze, naar mijn definitie, bepaalde dingen automatisch doen. Denk aan een robotstofzuiger die elke dag gaat stofzuigen en dat met parameters X Y Z doet.
Hier ben ik het met je eens, een draadloze koptelefoon is niet smart omdat het via Bluetooth je muziek kan afspelen. De spraakassistent is eigenlijk ook "dom", pas na het oproepen doet je assistent iets. Puur omdat iets draadloos is, wil nog niet zeggen dat het smart is, het is nog steeds een "domme" apparaat die op jouw input wacht. Je smartphone is ook smart, maar zolang jij geen input geeft, doet je smartphone dus niks.

Het "smart" gebeuren, is niks anders dan een verkooptrucje, zodat mensen veel van fabrikant x halen. Daarnaast, zoals @aliberto het ook al aangaf, smart producten zijn niet gemaakt om meer dan 10 jaar lang mee te gaan. Het moet goedkoop te fabriceren zijn en als het na 3 jaar kapot gaat, is het niet de schuld van de fabrikant.

Tevens is het lastig te vertellen of een fabrikant van smart producten er over 10 jaar nog is, met name als zij hun eigen protocollen gebruiken. Ja, er zijn openbare protocollen als ZigBee, ZWave en nog anderen, maar als een fabrikant het cheap wil spelen, dan maken ze daar geen gebruik van.

Offtopic:
Recent een Chromecast moeten kopen omdat onze ''smart'' tv te traag werdt met het afspelen van Youtube, de tv is pas 5 jaar oud... Dat geeft al aan dat er niet altijd wordt nagedacht hoe lang een product uiteindelijk mee kan gaan.
Ja, een 'slimme' lamp, betekent alleen maar dat de lamp wifi of ander draadloos signaal kan gebruiken om aan en uit te gaan. Die lamp kan zelf niks. En daar draait dan wel en heel OS voor op de lamp.

Een home assistant apparaat maakt het 'slim' ('geprogrammeerd' is een beter woord)
En soms staat een smart tv wat langer in een magazijn ergens in de toevoer lijn en is deze al oud (in de ogen van de fabrikant) voordat deze daadwerkelijk is verkocht aan een klant. Als het een degelijk magazijn is met enigzins constante temperatuur en luchtvochtigheid, dan kan een smart tv lang in zo'n magazijn staan zonder dat er enige vorm van schade optreed en een tv gemaakt voor 5 jaar onbezorgd kijken toch 10 jaar meegaan bij de klant.

Zelf heb ik ook voor heel weinig een hagelnieuwe 44 inch 1080p smart TV gekocht zo'n 6 maanden voor de pandemie. Gebruikte het alleen als monitor voor 1 van mijn desktops.

Echter, het maakt niet uit of het ding is aangesloten op het netwerk (WiFi/LAN), het tracht te communiceren met de Koreaanse thuisbasis voor updates. De fabrikant bestaat niet meer, er zit een superslome processor in die de Android 4.4 ROM met moeite kan bijbenen, dus elke update-poging kan behoorlijk lang duren. En nee, die update poging gebeurt niet in de achtergrond, maar toont een vreselijk dom logo dat miniem beweegt (om inbranden tegen te gaan verwacht ik). Geen progressiemeter of andere feedback.

Vaak loopt de TV door het gebrek aan communicatie simpelweg vast. En bij het inschakelen gaat het eerst weer trachten te updaten. Soms zitten er enkele dagen tussen update pogingen, soms nog geen 5 minuten.

Ik vervloek het ding, want ik kan nergens informatie vinden over hoe ik dat automatisch updaten uit kan schakelen of hoe ik de ROM kan aanpassen zodat deze nooit meer een update uitvoert. Dan kan ik het ding weer als monitor gebruiken wat op zich goed beviel wanneer het apparaat werkte zoals het hoort te doen.

Maar zoals het nu is, heb ik het maar weer terug in zijn doos gedaan. Ja, ik ben er zo eentje die de orginele verpakking bewaart, leerde al vrij vroeg dat dit behoorlijk veel scheelt als je dingen doorverkoopt. Doorverkopen begin ik niet aan, ik ken niemand waar ik genoeg hekel aan heb en heb ik geen zin om vervloekt te worden door een lokale/anonieme koper die erop zal staan dat ik de verkoopsom weer aan hem/haar teruggeef. Op deze manier gaat die TV heel lang mee... :(

Kortom, ook ik ben zeer zeker geen voorstander van "slimme" apparatuur, in ieder gaval van "slimme" apparatuur die steeds met de "thuisbasis" moet communiceren voordat het uberhaupt werkt. Dan steek ik er maar liever tijd en moeite in om het zelf lokaal te bouwen, te hosten en in te regelen. Want op fabrikanten moet je echt niet rekenen.

HomeAssistant of OpenHab, communicatie via MQTT, daar zit ik dan tussen te twijfelen.
De definitie die het CBS hanteert is een apparaat dat verbonden is met internet en gegevens uitwisselt.
Dus die draadloze koptelefoon hoort er eigenlijk helemaal niet bij. Aan mensen vragen of ze een slim apparaat hebben is zoiezo niet handig, eigenlijk moet je ze door een online wizard sturen waar ze specifiek producten namen/typen kunnen aanklikken.
Maar als je een app gebruikt waarmee je de koptelefoon instelt kan deze weer verbonden zijn met internet en dan is het weer smart volgens de CBS definitie.
Helemaal mee eens. Zeker als je de deurbel meetelt. Onzin dus dat onderzoek.
De deurbel is voor mij juist het perfecte voorbeeld van hoe ‘slimme’ IOT apparaten ons leven zijn in geslopen.

De meeste zijn direct verbonden met internet en hebben een cloud-omgeving waar beelden opgeslagen worden die wettelijk vaak niet eens gemaakt mogen worden.
Onzin dus dat onderzoek.
Noem me maar aluminiumhoedje,
“slim” <=> risico.


Ik heb het al eerder aangegeven dat al deze accessoires allemaal leuk en aardig zijn,
maar we weten nu al dat ze niet altijd worden ge-update,

maar die apparaten zenden ook continu signalen uit.


En met name politici en andere vertegenwoordigers moeten daar scherper van op de hoogte zijn. Bluetooth compleet uitzetten, klassiek horloge, etc.

Dat er een heel groot deel er niet mee bezig is, prima,
maar ondertussen moeten er wel scenarios worden doorgenomen waar men praktisch zonder vb bluetooth moet functioneren.
Deurbel kan prima mee gerekend worden in het onderzoek, een slimme meter voor je elektra en gas enzo niet want die krijg je gewoon sowieso(of je hem uit leesbaar maakt is dan even aan je zelf).

Het zelfde voor idd draadloze koptelefoons, waardeloos onderzoek zo.
Inderdaad. Voor de meters moet je flink wat moeite doen om die niet te krijgen.
Nou ik zou niet snappen waarom je moeite moet doen om hem niet te krijgen, de ouwe analoge meter mag best wel eens vervangen worden.
Je mag echter wel zelf bepalen of die automatisch uitleesbaar is, en zo moeilijk is dit naar mijn weten niet om dat uit te laten zetten.

Wellicht dat dit niet kan online via de website van de leverancier, maar wel via een belletje moeten ze dit kunnen regelen.
Het probleem is dat ze de data communicatie niet echt uit zetten.
Het is simpelweg een flag in de database van de netwerkbeheerders dat ze er niks mee doen.

Hier hangen dan ook domme digitale meters met geen communicatie mogelijkheden.
Helaas moet ik het dan ook zonder P1-poort stellen omdat ik niet wilde dat de meters met de netwerkbeheerder praten.

Dat ik ze geweigerd heb heeft 2 redenen:
1) Het gaat ze geen zak aan wat ik per dag gebruik. Als ze de belasting willen meten, doen ze dat maar op wijkkast niveau. Die 1 keer per jaar de standen doorgeven is geen moeite
2) Ik heb er geen vertrouwen in dat ze die apparaten 20+ jaar veilig kunnen houden.
Ah oke ja over het uitlezen zelf heb ik dan geen problemen, het is inderdaad geen moeite die 1 keer per jaar.
Maar goed dit vind ik dan nog prima en laat ze het maar uitlezen.

Verder heb ik dan geen slimme thermostaat ofzo er aan hangen, kan dus alleen de kachel bedienen als ik thuis ben.
Er zijn nu al contracten waar de prijs per maand veranderd. Op gaslicht.com zie je die met "slimme meter aanbevolen" staan.
Weet je dus helemaal niet meer waar je aan toe bent, tot zover slim.
Ik vind 83% verbazingwekkend weinig eigenlijk. Ik heb dan ook het gevoel dat heel veel mensen niet eens weten dat bepaalde zaken 'slim' (kunnen verbinden met internet) zijn. Dat men het online deel eventueel niet gebruikt staat daar los van. Dat maakt het apparaat minder 'een slim apparaat'.

Ook het getal met de slimme meters lijkt niet helemaal te kloppen
https://www.nu.nl/tech/62...kende-redder-in-nood.html
Volgens Netbeheer Nederland heeft ruim 80% van de huishoudens een slimme meter. Dat stookt (pun intended) niet helemaal met de 55%-60% van de mensen uit dit onderzoek. Nou is het natuurlijk in theorie mogelijk dat van de slimme-meter-weigeraard er een relatief groot deel grotere gezinnen met groteren kinderen zijn, maar dat lijkt me onwaarschijnlijk ;-)
Ik wil niet aan de slimme apparaten en mijn reden hiervoor is omdat zowat alles wat slim gemaakt wordt een kortere levensduur van de fabrikant krijgt waardoor het "slimme " apparaat zijn volledige ondersteuning of functionaliteit verliest door bijvoorbeeld het uitzetten van serverfunctionaliteit.
Eigenlijk is het alleen slim voor de fabrikanten want deze forceren daardoor jou om een nieuwe product te kopen waardoor er nieuwe inkomsten gegeneerd wordt.
Technisch gezien zou je nog gewoon jaren vooruit kunnen met het"slimme"product.

Voorbeeld: Ik had de keuze om mijn LED-strip via een app+wifi module te laten werken maar ben voor een ouderwetse afstandsbediening gegaan. Deze zal over 10 jaar nog blijven werken.
Vele apparaten in huis hebben van mij een doorvoerstekker gekregen zonder lampje en daardoor kan je met 1 schakeling producten aan of uit zetten en je bespaard ook nog eens stroom want niets staat onnodig op standby.
Das nog eens slim gezien de huidige energieprijzen. Gaat een doorvoerstekker kapot dan bestel je een nieuwe doorvoerstekker en alles werkt weer.

Helaas heb ik een huurhuis en ben in bezit van een slimme meter. Daar had ik geen zeggenschap over.
Ook wil ik niet afgeluisterd worden door een "Alexa, Google of Siri".

[Reactie gewijzigd door aliberto op 22 juli 2024 17:26]

Niet alles dat slim is, heeft een internetverbinding nodig. Een voorbeeld is de slimme lampen van ikea. Zigbee is lokaal en ik schat zo in dat dat nog een hele tijd kan werken met een zigbee stickje i.c.m. Home assistant/Domoticz/Zigbee2mqtt en andere lokale software.

Aldus de definitie van het CBS is dat dan eigenlijk geen slim apparaat als je de volgende definitie gebruikt:
De definitie die het CBS hanteert is een apparaat dat verbonden is met internet en gegevens uitwisselt. Kortom, apparaten die onderdeel zijn van ‘Internet of Things’. (IoT).
Vooral het slimme spul met wifi kan problematisch zijn (is niet altijd zo; Shelly is minder problematisch bijvoorbeeld).

[Reactie gewijzigd door Groentjuh op 24 juli 2024 06:43]

Klopt, maar als ik @aliberto zo lees, is hij ook goed met zijn verbruik bezig.
Die Hue lampen hebben als ze "uit" zijn altijd nog een verbruik van 0,5 W. Dat lijkt wellicht weinig, maar het is wel 24 uur per dag: een lamp van 10 W die 3 uur per dag aan is, verbruikt 0,030 kWh een Hue lamp van 10 W die 3 uur per dag aanstaat, verbruikt 21*0,5+3*10=0,04 kWh per dag, dus 25% meer (4 kWh per jaar). Disclaimer: ik heb zelf iets van 40 hue lampen in huis, dus dat kost mij, en het milieu !, 160 kWh per jaar.
Ik vond 0,5W opmerkelijk veel dus heb even gegoogled: Hue lampen verbruiken volgens verschillende metingen in standby ongeveer 0,15W.
Vind ik nog wel acceptabel als prijs voor gemak, in de ruimten waar ik niet constant ben (toilet, hal, etc.) heb ik een Hue bewegingssensor opgehangen met het licht gewoon permanent op de stroomvoorziening, 's nachts tastend naar lichtknopjes naar het toilet gaan en dan een lichtbak in je smoel krijgen is verleden tijd (ingesteld dat die lichten 's nachts sterk gedimd aan gaan).

Het is wel een beetje als een virus, je had er nooit iets mee, je krijgt ooit toch een Hue startpakket cadeau en een jaar later hangt je hele huis vol met dat spul :')

[Reactie gewijzigd door Sfynx op 24 juli 2024 06:43]

Klopt. Ik begon een jaar geleden met wat Hue lampen maar heb inmiddels een Homey Pro besteld, slimme deursloten, Nest speakers, etc.
Volgens Hue zelf, officiele specs is het standby verbruik maximaal 0.5 W.
https://www.philips-hue.c...9514328204#specifications.
Geen idee waarom het dan kennelijk normaal gesproken kennelijk maar 1/3 daarvan is? Dat zou de berekening wel behoorlijk veranderen...
Misschien afhankelijk van het benodigde zendvermogen?
Ik ben misschien erg fanatiek met besparen maar de stekkers /schakelaars en doorvoerstekkers in huis hebben niet eens lampjes.

Zelfs mijn modem plus 16-poort switch en accespoint zitten op 1 schakelaar en stekkerdoos. Ga ik de deur uit dan 1 druk op de knop en alles is uitgeschakeld.

Zoveel moeite is het niet om apparatuur aan of uit te schakelen.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 24 juli 2024 06:43]

Aldus de definitie van het CBS is dat dan eigenlijk geen slim apparaat als je de volgende definitie gebruikt:

[...]
Via een (eigen) gateway kan een dergelijk apparaat verbonden zijn met het internet, net als dat computers op je thuisnetwerk via een router verbonden zijn met het internet.

Dan nog steeds is die definitie van het CBS te vaag.
een apparaat dat verbonden is met internet en gegevens uitwisselt.
Dus elk apparaat dat IP praat valt onder IoT. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 06:43]

Ik zou zelfs zeggen dat een mobiel met android of ios continue met internet verbonden is.
Als je dan gaat zeggen dat een mobiel er niet onder valt waarom zou een smart tv er dan wel onder vallen, omdat die dan vast aan het huis is gemaakt?
Wat is er dan met de router die DNS verzoeken opgehaalt van een externe dns server want anders doet je internet het niet.

Dan zou ik zeggen 83% is veel te laag, dus de scope is incorrect van `slimme apparaten`
Zigbee is dan weer wel dusdanig, dat je in elk geval bij de Philips Hue (die met Zigbee werken immers) geen ondersteuning meer hebt op de oude controller en of je dan even de nieuwe wilde kopen. ;) Dus ook al is Zigbee lokaal, ik ben alsnog redelijk beperkt in de ondersteuning. Ook voor HA is de ondersteuning op de ronde bridge "zolang het werkt".

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 24 juli 2024 06:43]

Dat van die Hue bridge was jaren geleden en had natuurlijk ook met de relatieve onvolwassenheid te maken van de producten toen. Die doosjes blijven ook gewoon werken, hebben alleen geen integratie meer met de nieuwe apps en de Google/Apple home toestand.
Dan klopt het toch wat ik zeg, dat de ondersteuning beperkt is? :?
Oneens met je conclusies. Je ledstripje had je op zigbee kunnen draaien en je kunt hem ook 10 jaar lang gebruiken.

Maar in je huurhuis heb je wellicht blokverwarming. Denk dan aan slimme thermostaat kranen op de radiatoren

Of ramen. Slimme gordijnen die dicht gaan bij zonsondergang in de winter bespaart ook best lekker en in de ochtend open door het hele huis. Is net ff wat lekkerder wakker worden.
Home assistant werkt lokaal en stuurt zo min mogelijk data naar de cloud. Ik verwacht dat dit ook een meer duurzame oplossing is. Ik verwacht dat HA langer meegaat dan de servers van sommige slimme apparaten.
Kans is heel klein dat die LED strip over 10 jaar nog fatsoenlijk werkt. De meeste kwalitatieve strips (Hue bijvoorbeeld) vertonen na 4-5 jaar al hun eerste defecte LEDs (verkeerde kleur of helemaal niets meer).
Ik heb zelf een RGB led-strip van de action die al iets van 5 jaar 24-7 aan staat... Niks geen verkleuring of defecten aan te zien.
Het is misschien anekdotisch, maar dat is mijn ervaring ermee.
Ik heb die strip alleen maar aan wanneer er visite komt of donker is. Ik krijg bijna tot nooit visite. Dus 10 jaar gaat wel lukken.
In feite leef ik niet in de woonkamer dus je kan wel zeggen dat deze kamer een showroom is.
Ik leef voornamelijk in een slaapkamer .
Scheelt stoken in huis. Bed, pc en tv staan daar, deze geven warmte. Maar ik ben alleenstaande dan kan dit.

Je zegt Ikea...
Laatst bij Bright werd aangetoond dat het Ikea spul een slechte investering was. Bij meerdere mensen werken de slimme apparaten niet naar behoren.
Bij Bright heb ik toch het idee dat het zwaar gesponsord is door bepaalde merken, zijn die gasten echte tweakers of van het caliber Computer Idee. Gister op Computer Idee FB artikel https://nl-nl.facebook.com/ComputerIdeeNL, tevens meerdere artikelen die niks met hight tech te maken hebben..... wat heeft dit met electronica te maken? Zie bericht van 16 uur geleden.

Computer Idee
16 u ·
Hoe maak je seks bespreekbaar zonder dat het ongemakkelijk wordt? Samen met consulent seksuele gezondheid Linda Hauer geven we je tips voor een plezierig en gezond liefdes- en seksleven.

[Reactie gewijzigd door Wasabi! op 24 juli 2024 06:43]

Laatst bij Bright werd aangetoond dat het Ikea spul een slechte investering was. Bij meerdere mensen werken de slimme apparaten niet naar behoren.
Tja ze hebben dus eigenlijk alleen de gateway getest. En daar gaat de hele kritiek over. Ikea spul werkt goed als je je eigen zigbee netwerk hebt met bv Home Assistant. En dan maakt het geen bal uit als Ikea nu over 3 jaar de stekker uit hun gateway trekt. En als bonus geen app en data naar Ikea...
Sorry maar dat is simpelweg niet waar. Ik heb nog steeds 3 strips in huis van de eerste release (dus meer dan +5 jaar) en alle werken naar behoren en vertonen geen enkele mankement. Ben een early adapter van Hue en toen het uitkwam ook vol in gegaan om alles te vervangen d.m.v. Hue lampen, spots, ledstrips, etc. Tot op heden (45 onderdelen) niets kapot gegaan of niet meer juist werkend. Enige wat wel gebeurde was in het in begin een lamp uit mijn hand liet vallen. En laatst een batterijtje moest vervangen van een sensor. Uiteraard kun je pech hebben, maar dat wil nog niet zeggen dat de kwaliteit slecht is. Denk menigeen met mij eens is, dat ondanks de hoge aanschaf prijs, ertegenover staat de hoge kwaliteit en functionaliteit van Hue apparaten.
Ook wil ik niet afgeluisterd worden door een "Alexa, Google of Siri".
Je bent toch niet een van die mensen die denkt dat alles de hele tijd naar de servers gaat he?

Vendor locking is niet echt een probleem als je apperatuur koopt die zich aan standaarden houdt. Zeket met Matter moet dat probleem de wereld uit zijn. Natuurlijk als je bij de Action een LED strip koop loop je veel risico, maar een met een Hue zou ik me echt geen probleem kunnen voorstellen.
Je bent toch niet een van die mensen die denkt dat alles de hele tijd naar de servers gaat he?
Probleem is dat je vaak niet weet welke data er nu wel of niet vergaard wordt. Ik denk bevoorbeeld aan het recente Eufy schandaal... De enige verantwoordelijk aanname dat je kan maken is dat er data van jou op het net opgaat tenzij je zelf hebt kunnen nagaan dat dit niet het geval is.
Vendor locking is niet echt een probleem als je apperatuur koopt die zich aan standaarden houdt. Zeket met Matter moet dat probleem de wereld uit zijn.
Matter helpt alleen als je apparaat al toegevoegd is. Er is nog altijd de optie voor de fabrikant om je aan een cloud te binden voor de netwerkregistratie. Ben je evengoed in de zak gezet wanneer je om één of de andre reden je netwerk moet vernieuwen.
Dat is niet altijd waar, zo heb ik slimme apparaten maar kan altijd terug vallen op de ouderwetse bediening.
Ik zou proberen minder voor je stekkerdoorvoer te betalen: https://www.ebay.de/itm/353199721077
Hoezo neemt het aantal slimme elektriciteit/gas/water meter af? Laten mensen die demonteren dan?
Dat hoeft niet per se toch, er kunnen meer huizen bijgekomen zijn zonder slimme elektriciteit/gas/water meters waardoor die procentueel afnemen.
Dat is ook zo ja. Er is ook een metertekort. Ik zag ook dat men wel eens een domme digitale meter kregen.
Theoretisch ja, maar praktisch...
Nieuwe huizen zijn door stikstof regels al schaars en dan opleveren zonder slimme meter..?
Lijkt me niet logisch, zeker met schommelingen energieprijzen.
Lijkt mij sterk. Nieuwe huizen vallen onder het bouwbesluit die zegt dat ze klimaatneutraal moeten zijn. Oftewel, ze zitten vol electronica van panelen en warmtepompen die echt alles bijhouden.
Is dat niet gewoon een kwestie van mogelijkheid tot uitlezen uitzetten, waardoor het aanvankelijk "slimme" apparaat ineens geklassificeerd wordt als "niet-slim"?
Je kunt de automatische doorgifte aan de energiemaatschappij laten uitzetten.
Dan is het een domme digitale meter...

Ik lees zelf via de P1 poort de meterstanden (elektra en gas) uit via de P1 dongle pro van smart-stuff. Snelle dongle welke voeding uit de P1 poort krijgt en heeft een nette webinterface Bied ook een API en MQTT integratie aan...
Vraag me inderdaad ook af hoeveel dit onderzoek zegt als ze beweren dat dit het geval is. Zegt me denk ik meer dat de groepen die deelnamen aan het onderzoek niet te vergelijken zijn.

[Reactie gewijzigd door barbarbar op 24 juli 2024 06:43]

Weinig keus... Als je bv een nieuwe verwarmingsketel koopt us de thermostaat standaard al zo'n online ding. Je zou er zelf natuurlijk een ouderwetse offline thermostaat bij kunnen kopen, maar dat is maar een enkeling die dat doet.
M.a.w. dit onderzoek is wat mij betreft beetje in de categorie 'no shit Sherlock!'.
Die thermostaat kan ook gewoon offline werken.
Dat kan ie maar zonder enige nuttig functionaliteit. Ik kan dan alleen maar op + en - drukken om handmatig in te stellen. Maar een programma instellen gaat alleen via de app. Ontzettend gemis in mijn ogen. Stel nefit gaat de Philips tour op, en zegt net als Philips toen bij de Hue 1, 'hij is te oud'. Kan je er ook lokaal weinig nuttigs meer mee.

Nee, veel te veel wordt maar 'slim' gemaakt omdat het kan, niet omdat het daadwerkelijk slim is in mijn ogen. Uiteindelijk levert dat een hoop e-waste op.
Een TV is nu één van de apparaten die ik bewust niét slim wil: duurder in aankoop omwille van smartfuncties + vaak al bij aankoop verouderde hardware en software, en indien niet al bij aankoop, is dat na een paar jaar onvermijdelijk het geval, updates zijn 'iffy at best' en hoe lang ze ondersteuning krijgen is steeds een vraagteken. ik vind het veel "slimmer" om je TV smart te maken met een extern apparaat dat wél lang ondersteuning krijgt en indien toch aan vervanging toe, spotgoedkoop is. (bvb. Chromecast + GoogleTV)

Heb me een tijdje laten meevoeren door de fitness-tracker-golf maar ben er zo'n dik jaar geleden terug vanaf gekomen: ik gebruik 4/5'de van de functionaliteit toch niet en ik zie m'n andere horloges gewoon veel liever en neen, ik ben er niet zo eentje die om z'n ene pols fitnesstracker draagt en om z'n andere pols een gewone horloge, je draagt toch ook niet én een broeksriem, én bretels? :D

Verder nét nog zo'n halfuurtje geleden mijn nieuwste smart-apparaat geconfigureerd: P1 metertje in meterkast.

Maar goed: deze Belg voelt zich verder niet aangesproken door dit artikel. :+

[Reactie gewijzigd door PinusRigida op 24 juli 2024 06:43]

Ik ben benieuwd hoeveel van die 17% bewust een niet Smart TV heeft gekocht. Daarvoor moet je namelijk heel goed zoeken, want tegenwoordig is 99% van het aanbod "smart". Dan schat ik dus in dat 15 % van de ondervraagden dus geen TV heeft of een dermate oude uit de periode voor de smart TV's. daarnaast ben ik benieuwd welk percentage zich gedwongen voelde een smart TV te kopen, maar dat helemaal niet wilde.
Het is bij mij nu ondertussen toch ook weer meer dan 2 jaar geleden dat ik naar een TV op zoek ging maar toen was het wel nog een min-of-meer gelijke verdeling in de grotere multimediawinkels tussen smart -en gewone TV's...

Maar goed: voor technologie is 2 jaar een generatie dus je kan wel gelijk hebben.

Ben net online 's gaan kijken op één van die grote ketens hier in België en idd. de optie om 'niet smart' aan te vinken is weg, je kan alleen nog maar 'smart' en 'smart met Android TV' aanvinken.

Is idd. een te verwachten evolutie wellicht: smartfunctionaliteit is ondertussen gemeengoed en de meerkost om het standaard in te bouwen is voor de fabrikanten zeker weten verwaarloosbaar in vergelijking met de meerprijs dat de consument betaalt.

Dan nog, als ze me écht in die positie duwen koop ik een grote PC-monitor i.p.v. een televisie.
(dan moet ik wel even onderhandelen met m'n vrouw die dagelijks naar BBC kijkt... :/ )
Als je smart TV's telt, dan tikt het wel aan. Een TV die niet smart is, is niet meer te krijgen.
Nou ja ik denk het wel dan wordt het gewoon een monitor, maar die zijn vergeleken met een smart tv onbetaalbaar.
En je mist vaak nog allerlei functies. Er zijn er niet veel die wel een beetje leuke grootte hebben, afstandsbediening, een degelijk aantal videopoorten, of digitale geluidsoutput zoals ARC of SPDIF. Die eerste 2 kan je misschien nog een keer vinden, maar SPDIF bestaat al niet meer in monitorland. Zelfs mijn oude TV uit 2008 die ik gratis via Vraag & Aanbod kon krijgen heeft SPDIF.
O ja kan zijn dat je dingen mist om het eigenlijk een monitor dan is, die hebben over algemeen geen SPDIF enzo.
Mijn smart tv uit 2018 heeft het inderdaad dan weer wel.
Slimme water meters. Logisch klinkt het, maar dit is pas de eerste keer dat ik er van hoor.. Maar goed ook niet gek als je in een huurhuis uit 1950 woont.
Ik heb zo een en die sluit de toevoer af als die een lek signaleert, geen idee of dit in de praktijk nuttig is.
Klinkt best nuttig, maar ik heb in de praktijk wel vragen.
Hoe weet zo'n ding 't verschil tussen een lek en watervraag.
Met een kraan of wasmachine is het vaak aan en weer uit met vrij absolute pieken en korte periodes van vraag, maar met bijvoorbeeld automatische irrigatie systemen zit dat anders.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 24 juli 2024 06:43]

Dat is nu het slimme deel :-) Als het ding zelflerend is kan die op een gegeven moment afwijkend gedrag registreren. Een lek zal een andere flow hebben dan een wasmachine of een douche. Een lek heeft een continue flow maar andere gebruikers hebben dat niet. Ook automatische irrigatiesystemen hebben dat niet. En als ze het wel hebben zal er heel weinig water stromen.
Ligt aan je systeem maar je hebt zeker wel systemen waar er gewoon een opzetterlijk poreuze leiding in je tuin ligt waar langzaam water uit lekt.
Dan is dat toch geen afwijking als dat al jaren zo is? Overigens zal dat ook niet 24/7 en het hele jaar doordruppelen, maar bijv. alleen 's nachts een paar uur en alleen in zomer en/of eventueel herfst+lente. Een normale druppelslang doet meestal 2l/uur/strekkende meter. Stel je hebt 25 meter liggen, doet die slang 50/l/u. Dat is alweer veel meer dan een beginnende lekkage die zeer klein begint met 1 druppel per uur en geleidelijk steeds groter wordt tot liters per uur.

Wij hadden zo eens een lekkage. Het scheelt dat ik elke maand noteer, maar het sluimerende had ik desondanks niet vroeg opgemerkt. Pas toen er 1-2m3/maand verschil begon te ontstaan tov vorige jaren. Bleek 1 leiding op een knieknoppeling een miniscuul gaatje te hebben als gevolg van ouderdom/slijtage, steeds ietsjes groter geworden. Zo'n meter had dat misschien eerder kunnen opmerken, omdat het verbruik niet alleen constant is, maar zeer minimaal constant begon en steeds meer. 1m3/maand is tenslotte maar 1,4l/u, daarom fors minder dan een druppelslang qua afwijking. Gedurende 12 maanden werd dat steeds meer richting de 2,5l/u. Dat zou vreemd moeten zijn bij een verbruiker als een druppelslang.
Het werkt met 2 dingen. Er zijn watersensoren over het hele huis en als die afgaan gaat de watertoevoer uit. Het systeem zelf bekijkt of er een afwijkende constante watervraag is en mits dat zo is sluit hij ook af. Je kan het programmeren en ik heb het gezet op een combinatie van debiet en tijd. Je mag het allemaal zelf programmeren dus als je het kan meten kan je erop acteren.

Zelf zou ik dit niet adviseren. De sensoren zijn alleen al 50 euro per stuk en je hebt veel nodig.
Wat zijn 'slimme' apparaten precies? Voor mij is het een apparaat die een taak voor mij automatiseert. Denk aan slimme meters, assistent, verlichting e.d.. Smart TV's vallen daar wmb niet onder aangezien vrijwel iedereen ze alleen gebruikt voor streaming diensten. Dat automatiseert niks en is dus geen smart apparaat.

Ik heb geen slimme meter in huis, geen Google Assistant/Alexa, dus ik zou 'nee' antwoorden op de vraag of ik slimme apparaten in huis heb.
Voor mij is een slim apparaat, een apparaat die geautomatiseerd wat voor mij uitvoert.

Mijn "slimme" tv is dom. Maar als ik aan Google vraag hem aan te zetten en op een bepaalde zender, volume etc., vind ik dit nog steeds "dom". Het doet wat ik vraag, maar op een knop drukken is evenveel werk.

Een stofzuiger die zelf alles schoonmaakt is eigenlijk ook nog "dom". Want ik moet de opvangbak nog steeds zelf legen of als hij vastloopt, weer op weg helpen. Dan doe ik het zelf wel :).

"Slim" zie ik als een apparaat iets volledig zelf kan uitvoeren, van A tot Z. En die zijn er (nog) niet? Er blijft altijd een menselijke handeling nodig.
Je zou voor "smart TV" nog mee kunnen nemen dat ze aan de hand van andere gekeken programma's automatisch aansluitende content aanbieden.

Het vervelende is dat ze dan weer niet slim genoeg zijn om door te hebben wanneer een eigenaar helemaal geen zin heeft in dergelijke aanbevelingen.
Maar dat is dan weer niet de TV maar de applicatie waar dat ingebouwd zit. En je kunt je afvragen of je wel aansluitende content wilt zien. Je komt dan toch weer in een fuik terecht waardoor je ander soort content gaat missen. 2 keer een thriller bekeken en vervolgens krijg je geen comedy meer te zien.
Het hebben van slimme apparaten, staat natuurlijk niet gelijk aan het slim gebruiken van de apparaten.

Smart tv heeft de naam slim in zich. Maar het gebruik van slimme apparaten zie ik maar als bijvoorbeeld. Een tv die vanzelf het nieuws aan zet als je met koffie op de bank gaat zitten, of een voetbal wedstrijd aanzet als je met een biertje op de bank gaat zitten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.