Tip de redactie

Update voor kungfugame Sifu voegt replay-editor toe

Door Loïs Franx, 8 december 2022 20:438 reacties

Ontwikkelaar Slo Clap heeft donderdag een gratis update uitgebracht voor zijn kungfugame Sifu. De update voegt een replay-editor toe. Ook zijn er vier nieuwe cheats en drie nieuwe modifiers beschikbaar gemaakt.

Donderdag heeft Slo Clap een trailer van de Fall Update gepubliceerd, die meer laat zien van de replay-editor. De editor is te vinden binnen de fotomodus. Met de replay-editor kunnen spelers de opnames van hun gevechten naar wens van bepaalde effecten voorzien, zoals slow motion of speed-ups. Ook kunnen ze de camera verplaatsen en camerabewegingen bepalen.

De update voegt tevens vier cheats en drie modifiers toe. Een van de cheats, Free Throw, laat de speler zijn tegenstanders voortdurend gooien. Verder zijn er drie nieuwe outfits beschikbaar, waarvan een alleen te krijgen is in de Deluxe-versie van de game, en zijn er verschillende bugs opgelost.

Sifu verscheen op 22 februari 2022 voor PlayStation-consoles, de Nintendo Switch en voor pc via de Epic Games Store. Het is een actiegame met een derdepersoonsperspectief en spelers nemen de rol aan van een jonge kungfustudent, die uit is op wraak voor de moord op zijn familie. Slo Clap heeft eerder gewerkt aan Absolver, een vechtgame uit 2017.

Sifu replay editor

Reacties (8)


Politie San Francisco mag toch geen robots inzetten die mensen kunnen doden

Door Loïs Franx, 8 december 2022 20:00110 reacties

De politie van de Amerikaanse stad San Francisco mag toch geen robots inzetten om mensen te doden. Eind november stemden de leden van een plaatselijk overheidsorgaan voor het beleid dat dit toe zou staan, maar dat gaat toch niet door.

Vorige maand werd bekend dat de politie van San Francisco een aanvraag had ingediend om robots tegen mensen te kunnen gebruiken bij interventies waarbij het leven van politieagenten in gevaar is. In die gevallen zouden de robots ook mensen mogen doden, maar alleen als er echt geen andere opties meer zijn.

De Raad van Toezichthouders stemde voor het nieuwe beleid, ondanks het verzet van burgerrechtenorganisaties. Ze vreesden onder andere voor meer slachtoffers van politiegeweld. Dinsdag volgde er een tweede, verplichte stemmingsronde. Die moet plaatsvinden voordat een nieuw beleid naar de burgemeester kan worden gestuurd voor goedkeuring. Tijdens de tweede ronde stemde de meerderheid echter voor een verbod op het gebruik van dodelijk geweld door politierobots.

De plaatselijke krant San Francisco Chronicle merkt op dat deze ommezwaai vrij ongebruikelijk is, aangezien de tweede stemmingrondes van de Raad formaliteiten zijn die de resultaten van de eerste stemmingen weerspiegelen. De toezichthouders hebben ook het oorspronkelijke beleid waarin de inzet van dodende robots werd voorgesteld teruggestuurd voor herziening. Dat kan gewijzigd worden zodat het strengere regels voor het gebruik van met bommen uitgeruste robots bevat, of het oude voorstel kan helemaal worden geschrapt.

Reacties (110)


Planbureau: Doel zonne- en windparken blijft haalbaar, maar er zijn knelpunten

Door Loïs Franx, 8 december 2022 19:11163 reacties

Het moet haalbaar zijn om 35TWh elektriciteit uit zonne- en windparken op land te produceren in 2030, schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Toch merkt het dat er meerdere knelpunten zijn, waaronder het gebrek aan capaciteit op het elektriciteitsnetwerk.

Donderdag heeft het bureau de Monitor RES 2022 gepubliceerd. Het is een voortgangsrapport waarin staat hoe vergevorderd de energietransitie, die moet worden uitgevoerd door Nederlandse gemeenten, provincies en waterschappen, op het land is. Het PBL doet het onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Het bureau verwacht dat wind- en zonneparken op land 41TWh produceren in 2030. Dit is een middenwaarde in een bandbreedte van 35 tot 46TWh en evenveel als de raming van vorig jaar. Maar het PBL zegt wel dat 'de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk, de ruimtelijke uitwerking van de plannen en het bestuurlijk draagvlak voor de realisatie van de RES’en uitdagingen zijn voor zowel de korte als langere termijn'.

Door de krapte op het elektriciteitsnetwerk kunnen er bijvoorbeeld minder grootschalige zonneparken worden gerealiseerd. Om dit op de korte termijn op te lossen wordt er door netbeheerders gekeken naar 'efficiënter gebruik van het bestaande netwerk'. Daarnaast hebben de netbeheerders de intentie om hun jaarlijkse investeringen voor de verzwaring van hun netwerken grofweg te verdubbelen tussen 2020 en 2030 vergeleken met de tien jaar daarvoor, zegt het PBL.

Verder merkt het PBL op dat 'processen rond het verkrijgen van een netwerkaansluiting, vergunningverlening, financiering en het betrekken van burgers' onvoldoende op elkaar aansluiten. Projecten dreigen tevens te stagneren door personeelstekorten en stijgende kosten door hoge rente, zegt PBL-onderzoeker Jan Matthijsen tegen de Volkskrant. Toch blijft de kans groot dat het klimaatdoel van 35TWh wordt gehaald. "We hebben zeven jaar om nog 4 terawattuur te realiseren. Dat gaat wel lukken", aldus Matthijssen. Maar om ervoor te zorgen dat tegen 2035 alle elektriciteit hernieuwbaar is, 'is er haast nodig'.

Reacties (163)


Be quiet-eigenaar Listan neemt randapparatuurmerk Mountain over

Door Loïs Franx, 8 december 2022 17:3410 reacties

Listan neemt het randapparatuurmerk Mountain over. Daarmee wordt Mountain de derde dochteronderneming van de Duitse fabrikant, die ook be quiet en Xilence bezit. Het is niet bekend hoeveel Listan heeft betaald voor de overname.

De overname is bekendgemaakt via een gezamenlijk persbericht. Listan meldt dat het met de overname van Mountain de randapparatuurmarkt betreedt. "De markt voor randapparatuur heeft een bovengemiddeld groeipotentieel in gaming, streaming en contentcreatie. Mountain is pas twee jaar op de markt, maar heeft in zeer korte tijd enorm veel succes geboekt met zijn producten. Bovendien heeft het een indrukwekkende roadmap van nieuwe producten die zeker een grote impact zullen hebben. Met Mountain in onze gelederen kunnen we vol vertrouwen onze volgende doelen nastreven", schrijft Listan-ceo Stanislav Minkin.

Wat Listan heeft betaald voor de overname is niet bekend. Ook is het nog niet duidelijk wanneer de overname helemaal rond is. Mountain werd opgericht in 2018 en heeft sindsdien het Everest Max-toetsenbord en de Makalu 67-gamingmuis. Listan bestaat sinds 2000 en is de eigenaar van be quiet en Xilence.

Reacties (10)


Toezichthouders willen Meta's gepersonaliseerde advertenties illegaal verklaren

Door Tijs Hofmans, 8 december 2022 16:3079 reacties

Het samenwerkingsverband van Europese privacytoezichthouders wil dat Meta stopt met eisen dat gebruikers gepersonaliseerde advertenties accepteren. Dat heeft Meta nu in de algemene voorwaarden opgenomen, maar volgens de EDPB is dat illegaal.

Dat zou de European Data Protection Board eisen, schrijft The Wall Street Journal. De EDPB heeft dat nog niet bevestigd. De Board is de overkoepelende organisatie van Europese privacytoezichthouders, waaronder de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens en de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit. Volgens de krant heeft de EDPB een opdracht gegeven aan de Ierse privacytoezichthouder om op te treden tegen Meta. Zo'n opdracht is bindend; de Data Protection Officer moet dus binnen een maand optreden tegen het sociale medium. Dat moet in Ierland, omdat daar het Europese hoofdkantoor van Meta is gevestigd.

De EDPB wil dat Meta op Facebook en Instagram stopt met gepersonaliseerde advertenties waar gebruikers niet expliciet voor kiezen. Op dit moment kunnen gebruikers niet aangeven dat ze op Facebook of Instagram geen gepersonaliseerde advertenties willen zien. Meta heeft in de algemene voorwaarden opgenomen dat gebruikers daar automatisch mee akkoord gaan als ze ervoor tekenen.

Volgens de Europese toezichthouders overtreedt Meta daarmee de AVG. Die klacht had ook noyb, de stichting van privacyactivist Max Schrems. Die had een klacht ingediend over Meta, waar de EDPB het nu mee eens zegt te zijn. De Ierse privacytoezichthouder zei jarenlang dat Meta's handelswijze legaal was, maar de Europese waakhond weerspreekt dat nu.

De uitspraak wordt waarschijnlijk later deze maand openbaar en dwingt de Ierse toezichthouder om de beslissing over te nemen. Het zou een grote tegenslag kunnen betekenen voor Meta. Dat ligt al onder vuur na onder andere Apples beslissing om een opt-in te vragen voor tracking in apps. Meta waarschuwde aandeelhouders eerder ook al dat strengere privacyregels konden zorgen voor een tegenvallende omzet.

Reacties (79)


Releasecandidate iOS 16.2 bevat tijdsbeperking voor bestandsdeling via AirDrop

Door Jay Stout, 8 december 2022 16:2719 reacties

Apple heeft de laatste testversie van iOS 16.2 uitgebracht. Die bevat een tijdsbeperking voor bestandsdeling via AirDrop. De functie was vorige maand al verschenen in de Chinese versie van iOS 16.1.1 en wordt nu via iOS 16.2 wereldwijd uitgerold.

De tijdsbeperking functioneert volgens 9to5Mac op exact dezelfde manier als in de Chinese versie van iOS 16.1.1. In het instellingenmenu van de AirDrop-functie zullen dan ook dezelfde drie opties te zien zijn. Een optie om via AirDrop geen bestanden te kunnen ontvangen, een optie om enkel bestanden te kunnen ontvangen van contactpersonen en een optie om bestanden te kunnen ontvangen van iedereen binnen een tijdsperiode van tien minuten. Als er gekozen wordt voor die laatste optie, schakelt AirDrop na tien minuten over naar de modus waarbij enkel contactpersonen bestanden kunnen verzenden.

Toen de functie in november van dit jaar werd ontdekt in de Chinese versie van iOS 16.1.1, vroeg persagentschap Bloomberg zich af of deze maatregel niet hinderlijk zou zijn voor Chinese betogers. Die zouden de AirDrop-technologie naar verluidt gebruiken om op anonieme wijze bestanden uit te wisselen. Apple gaf hier geen antwoord op en stelde dat het met de nieuwe AirDrop-beperking ongewenste bestandsdeling via AirDrop wil helpen tegengaan.

De AirDrop-tijdsbeperking is overigens niet de enige nieuwe functie in de releasecandidate van iOS 16.2. Apple test in deze versie van zijn mobiele besturingssysteem ook de Advanced Data Protection-functionaliteit en Apple Music Sing, de nieuwe karaokefunctie van Apple Music.

Reacties (19)


IKEA en Sonos brengen Symfonisk-vloerlamp in januari uit

Door Daan van Monsjou, 8 december 2022 15:54104 reacties, submitter: T-Junkie

IKEA en Sonos introduceren een nieuwe versie van de Symfonisk-speaker. Het betreft een draadloze speaker die ook functioneert als vloerlamp. De nieuwe Symfonisk komt in januari beschikbaar en kost volgens de IKEA-website 199 euro.

De nieuwe Symfonisk-vloerlamp lijkt op de huidige IKEA Symfonisk-tafellamp, maar dan met drie poten, zodat hij op de vloer kan staan. De nieuwe variant krijgt een bamboelampenkap, waar de huidige variant wordt geleverd met een kap van bijvoorbeeld glas. IKEA verkoopt ook losse lampenkappen met een ander ontwerp.

De speakers ondersteunen verder functies als AirPlay 2, Spotify Connect en TruePlay-tuning in combinatie met een iOS-apparaat. De Symfonisk-vloerlampen kunnen daarnaast gebruikt worden als surroundspeakers in combinatie met een Sonos-soundbar. De lampen kunnen bediend worden via de IKEA Home-app. De Symfonisk-serie van IKEA heeft geen ingebouwde ondersteuning voor spraakassistenten als Alexa of de Google Assistent.

De meegeleverde stroomkabel is 3,5 meter lang en kan aangesloten worden aan de onderkant van de speaker. De Symfonisk bevat een ethernetaansluiting, maar kan ook via wifi gebruikt worden. Aan een van de poten zitten kabelmanagementclips. De speaker komt vanaf januari 2023 beschikbaar op 'alle markten'. De Symfonisk krijgt volgens IKEA een adviesprijs van 260 dollar, maar staat op de Nederlandse IKEA-website voor 199 euro.

Reacties (104)


Audeze introduceert Maxwell-gamingheadset met accuduur van 80 uur

Door Jay Stout, 8 december 2022 15:3625 reacties

Audeze introduceert de Maxwell-gamingheadset. De draadloze koptelefoon beschikt over 90mm-drivers en heeft een accuduur van 80 uur. De Maxwell komt uit in een PlayStation-versie die 299 dollar kost, en een Xbox-versie voor 329 dollar. Die laatste bevat een licentie voor Dolby Atmos.

Beide edities van de Maxwell-gamingheadset kunnen worden gebruikt met Windows 10 en 11, macOS, Android, iOS en de Nintendo Switch. De Xbox-editie bevat een officiële licentie van Microsoft en activeert automatisch de Dolby Atmos-licentie op Xbox Series-consoles. De PlayStation-editie biedt dan weer ondersteuning voor de Tempest 3D-audiotechnologie.

De headset wordt geleverd met een USB-C-dongle die ultralow-latencygeluid ondersteunt met een audioverbinding tot 24bit en 96kHz. Die kwaliteit kan ook worden behaald via de bedrade USB-C-modus. Audeze heeft de draadloze koptelefoon voorzien van Bluetooth 5.3 LE, waardoor de headset multipoint ondersteunt. De Maxwell kan ook overweg met de LC3-, LC3plus-, LDAC-, AAC- en SBC-codecs.

Het apparaat beschikt over 90mm-drivers met een frequency response tussen de 10Hz en 50kHz. Audeze heeft een afneembare boommicrofoon op de headset geïnstalleerd en heeft de koptelefoon voorzien van een 5-microphone array voor ruisreductie. Er is ook een AI-filter aanwezig dat ruis moet wegfilteren tijdens gesprekken, zodat stemgeluid nog helderder klinkt.

Reacties (25)


NL-ix biedt snelheden van 800Gbit/s aan voor datacenters in Amsterdamse regio

Door Tijs Hofmans, 8 december 2022 15:0074 reacties

Het Nederlandse internetknooppunt NL-ix kan voortaan snelheden van 800Gbit/s aanbieden voor datacenters in de Amsterdamse regio. Het knooppunt heeft een nieuwe infrastructuur opgebouwd waarmee de snelheden veel hoger worden dan voorheen.

Het gaat om de infrastructuur voor het Amsterdamse knooppunt, waar veel datacenters in die regio op zijn aangesloten. De snelheid lag daar eerder op 100Gbit/s, maar wordt nu verhoogd naar 800Gbit/s. Het knooppunt heeft daarvoor een nieuwe infrastructuur gebouwd, samen met Nokia. NL-ix, dat onderdeel is van KPN, wil in februari van aankomend jaar het knooppunt in Frankfurt ook upgraden. Daarna volgt het Parijse netwerk, en later 'de rest van het Europese netwerk'. NL-ix heeft in Nederland ook nog locaties in Arnhem, Eindhoven, Groningen en Rotterdam. In België liggen er knooppunten in Antwerpen en Brussel.

Volgens NL-ix is niet alleen de snelheid van de verbinding hoger, maar is het nieuwe netwerk ook energiezuiniger. Het bedrijf zegt dat het verbruik per gigabit daalt van 0,9115 tot 0,1065W. Dat komt grotendeels door de verbeterde apparatuur, maar NL-ix zegt dat er daarnaast ook verbeteringen zijn doorgevoerd aan het netwerk waardoor bijvoorbeeld inactieve onderdelen worden uitgeschakeld. Die zouden voor nog een extra netwerkbesparing zorgen.

Reacties (74)


OnLeaks deelt details van Google Pixel Fold en verwacht toestel in mei 2023

Door Jay Stout, 8 december 2022 14:2543 reacties

OnLeaks heeft meer details gedeeld over de komende Pixel Fold. De vouwbare smartphone van Google zou een 7,69”-scherm aan de binnenkant hebben en een 5,79”-scherm aan de buitenkant, en 158,7x139,7x5,7mm meten. De Pixel Fold moet in mei van 2023 verschijnen.

Volgens OnLeaks heeft de Google Pixel Fold twee hole-punchcamera’s. De eerste hole-punchcamera zou zich centraal bovenaan het scherm aan de buitenkant bevinden, de tweede hole-punchcamera in de rechterhelft van het binnenpaneel. Uit renders blijkt dat de Pixel Fold een camera-eiland bevat met drie camerasensors en een ledlampje. Op de beelden is te zien dat de Pixel Fold over afgeronde hoeken beschikt. Dat komt overeen met renders van de Pixel Fold die leaker Jon Prosser in november heeft gepubliceerd. Prosser meende toen dat de Pixel Fold 1799 dollar zou gaan kosten en dat lijkt OnLeaks eveneens te denken.

Het toestel krijgt volgens de leaker ook een USB-C-aansluiting. Een 3,5mm-jack ontbreekt. De USB-C-aansluiting zou zich onderaan de rechterhelft van het toestel bevinden als dat is opengevouwen, en de sleuf voor de simkaart aan de linkerhelft. Volgens OnLeaks komt de Google Pixel Fold uit in een witte en een zwarte uitvoering, en introduceert Google het vouwbare toestel in mei volgend jaar.

Reacties (43)


23 procent van Belgische bedrijven had in 2021 een ict-veiligheidsincident

Door Jay Stout, 8 december 2022 13:1333 reacties

23 procent van de Belgische bedrijven heeft in 2021 ten minste één keer een probleem ondervonden dat veroorzaakt is door een veiligheidsincident in de ict-systemen. Ongeveer een derde van de Belgische bedrijven was in 2021 verzekerd tegen ict-veiligheidsincidenten.

Volgens het Belgische statistiekbureau Statbel hadden incidenten soms tot gevolg dat de ict-diensten onbeschikbaar waren, dat er sprake was van vernietiging of corruptie van data, of dat er vertrouwelijke gegevens openbaar zijn gemaakt.

Het bureau ging voor zijn onderzoek te rade bij ongeveer 7500 Belgische ondernemingen en in negen op de tien gevallen werd daar een wachtwoord gebruikt voor authenticatie. In 39,4 procent van de gevallen werden twee of meer authenticatiemechanismen gebruikt en 12,6 procent van de Belgische bedrijven gebruikte biometrische beveiligingsmethoden.

Netwerktoegangscontrole blijkt populair te zijn bij Belgische bedrijven, want een dergelijke beveiligingsmaatregel was in 2021 in 77,2 procent van de gevallen actief. Zes op de tien Belgische ondernemingen maakten bovendien gebruik van een vpn. Volgens Statbel had 33,1 procent van de Belgische bedrijven in 2021 ook een verzekering tegen ict-veiligheidsincidenten.

Reacties (33)


Google voegt teams van Google Maps en Waze samen om kosten te besparen

Door Jay Stout, 8 december 2022 12:19124 reacties

Google gaat de ontwikkelteams achter Google Maps en Waze samenvoegen. De Amerikaanse zoekgigant wil daarmee kosten besparen en vermijden dat er dubbel werk wordt geleverd. Volgens Google zal de navigatieapp na deze herstructurering apart blijven bestaan.

De Waze-divisie telt volgens The Wall Street Journal meer dan 500 werknemers. Die zullen naar verluidt worden ondergebracht in de Geo-afdeling van Google. Daar wordt er ook aan Google-producten zoals Google Maps, Google Earth en Google Street View gewerkt.

Er zouden volgens de Amerikaanse krant geen ontslagen vallen. De ceo van Waze, Neha Parikh, zou wel een andere rol krijgen. Google stelt dat er verder niets verandert voor de gebruikers van Waze. Zo zal de navigatieapp apart blijven bestaan en blijven alle functies en diensten ook ondersteund. Waze is een gratis navigatie-app en is in 2006 uitgebracht door een gelijknamige start-up uit Israël. De dienst werd in 2013 gekocht door Google. Met de deal was een bedrag van 1,1 miljard dollar gemoeid.

Waze Google

Reacties (124)


MediaTek kondigt 4nm-Dimensity 8200-soc aan voor smartphones

Door Jay Stout, 8 december 2022 11:5417 reacties

MediaTek heeft de Dimensity 8200 aangekondigd. Dat is een soc voor smartphones die op een 4nm-procedé van TSMC wordt gebakken. De Dimensity 8200 heeft acht cores, die onderverdeeld zijn in drie clusters. De chipset biedt ondersteuning voor een 320-megapixelcamerasensor.

Een van de clusters bevat een Arm Cortex A78-kern die op 3,1GHz draait. Een tweede cluster bevat drie A78-cores die op 3GHz draaien en een derde cluster bevat vier A55-cores die op 2GHz draaien. De cpu van de Dimensity 8200 kreeg 4MB aan L3-cachegeheugen mee. De chipset bevat ook quadchannel Lpddr5-geheugen en werkt met UFS 3.1-nandflash. Wat connectiviteit betreft biedt de Dimensity 8200 ondersteuning voor tri-band Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3 en Sub-6GHz 5G.

De soc bevat een Mali G610-gpu met zes cores en een MediaTek APU 580 voor AI-taken. De Imagiq 785-isp biedt ondersteuning voor een 320-megapixelcamerasensor en video-opnames in 4k en 14bit-hdr. De soc laat ook toe om via drie sensoren tegelijkertijd hdr-video-opnames te maken. Tijdens het filmen kan er ook gebruik worden gemaakt van subjectfocustracking en kan er een bokeheffect worden toegevoegd.

MediaTek heeft de soc ook uitgerust met HyperEngine 6.0. Hierdoor moeten gameprestaties erop vooruit gaan. Via Display Sync 2.0 kan de refreshrate van het scherm bovendien aangepast worden naar de frames per seconde in het spel. De soc ondersteunt wqhd+-displays met een maximale refreshrate van 120Hz, en full-hd+-displays met een maximale refreshrate van 180Hz.

MediaTek Dimensity 8200

Reacties (17)


Minister wil digitaal vergaderen permanent mogelijk maken voor verenigingen

Door Tijs Hofmans, 8 december 2022 11:00105 reacties

Het Nederlandse kabinet heeft een consultatie opgezet voor een wet die het permanent mogelijk moet maken voor verenigingen en bedrijven om online te vergaderen. Juridisch mag dat nu alleen via een tijdelijke wet, die tijdens de coronacrisis is opgezet.

Minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming heeft een internetconsultatie opgezet over de Wet digitale algemene vergadering privaatrechtelijke rechtspersonen. Die wet moet het mogelijk maken voor rechtspersonen zoals verenigingen om online een algemene ledenvergadering te houden. De wet is behalve op verenigingen van toepassing op nv's en bv's, coöperaties en verenigingen van eigenaren. Het gaat dan specifiek om de algemene ledenvergadering, waarvan bij deze rechtspersonen statutair is vastgelegd wanneer ze moeten plaatsvinden. Die vergaderingen moeten in ieder geval voor een deel fysiek toegankelijk zijn.

Tijdens de coronacrisis verbood de overheid bepaalde samenkomsten, waaronder algemene ledenvergaderingen. In de 'coronawet', de Tijdelijke wet COVID-19, was opgenomen dat algemene ledenvergaderingen in die periode volledig digitaal mochten worden gevoerd. De tijdelijke wet werd onlangs verlengd tot 1 februari, maar de minister voor Rechtsbescherming wil nu kijken of dat deel van de wet permanent kan worden gemaakt met een nieuwe wet. "De wens om naast de al bestaande mogelijkheid van een gedeeltelijk digitale algemene vergadering, een volledige digitale variant te houden, blijft onverminderd aanwezig", schrijft de minister.

Een volledig digitale vergadering wordt met de wet juridisch mogelijk, maar moet van de minister wel aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet de vergadering 'zoveel mogelijk een afspiegeling vormen van een fysieke vergadering' en moeten deelnemers 'volledig kunnen participeren'. Details daarover staan in het voorstel dat nu ter consultatie ligt.

Reacties (105)


Atari kondigt rerelease van waveshooter Akka Arrh uit 1982 aan

Door Jay Stout, 8 december 2022 10:2327 reacties

Atari heeft de rerelease van Akka Arrh aangekondigd. Dat is een waveshooter uit 1982. Het spel is bewerkt door ontwikkelaar Jeff Minter, die het geheel een psychedelische toets heeft gegeven. Akka Arrh komt begin 2023 uit voor de pc, PlayStation, Xbox Series, Switch en Atari VCS.

In Akka Arrh beheren spelers een gevechtstoren, de zogenaamde Sentinel, die zijn territorium moet zien te verdedigen tegen aanvalsgolven van buitenaf. Het spel bevat 50 levels en kreeg dankzij Jeff Minter een psychedelisch en visueel kleurrijk thema. Atari noemt het spel ‘een koortsdroom op de best mogelijke manier’ en biedt ook een instelling aan om de visuele effecten wat terug te dringen.

De game moest oorspronkelijk uitkomen in 1982, maar werd in dat jaar te moeilijk bevonden door het testpubliek van Atari. Daarop besloot het Amerikaanse bedrijf om het spel niet uit te brengen. Er waren op dat moment wel al drie game cabinets met de game verschenen.

Akka Arrh

Reacties (27)


Uber gaat zelfrijdendetaxidienst aanbieden in Las Vegas

Door Jay Stout, 8 december 2022 09:5063 reacties

Uber is begonnen met het aanbieden van robottaxidiensten in de Amerikaanse stad Las Vegas. Het bedrijf is daarvoor een tienjarige samenwerking aangegaan met Motional. De autonome voertuigen beschikken over een veiligheidschauffeur, maar die verdwijnt in 2023.

De voertuigen zullen volgens The Verge volledig autonoom kunnen rijden dankzij de technologie van Motional; dat is een joint venture tussen Hyundai en Aptiv. De taxidienst is momenteel gratis te gebruiken, maar Uber zegt dat in de toekomst voor de dienst moet worden betaald. Wanneer precies, is niet duidelijk.

De samenwerking tussen Uber en Motional duurt naar verluidt tien jaar en is niet exclusief. Motional biedt zijn diensten immers ook aan aan Lyft, een van de voornaamste concurrenten van Uber. Uber heeft ook plannen om de taxidienst uit te breiden naar andere steden in de Verenigde Staten, waaronder Los Angeles. Daar zijn inmiddels al de nodige vergunningen aangevraagd voor eenzelfde soort taxidienst.

Uber kwam in 2020 nog in het nieuws toen bekend was geworden dat het bedrijf zijn divisie voor de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s had verkocht. Ook Lyft heeft inmiddels besloten om deze divisie van de hand te doen. Het bedrijf heeft in 2021 zijn divisie voor zelfrijdende auto’s verkocht aan Toyota.

Voertuig van zelfrijdendetaxidienst Uber en Motional

Reacties (63)


Home Assistant brengt decemberrelease met Matter-ondersteuning uit

Door Tijs Hofmans, 8 december 2022 09:5081 reacties

Home Assistant heeft een nieuwe versie van zijn smarthomeplatform uitgebracht waar ondersteuning voor Matter is ingebouwd. De smarthomestandaard is beschikbaar als alphaversie en vooral interessant voor ontwikkelaars, omdat er nog amper Matter-producten op de markt zijn.

De ondersteuning voor de smarthomestandaard zit in de decemberrelease, 2022.12. Matter is daarin beschikbaar als integratie. De makers van Home Assistant schrijven dat het voorlopig nog gaat om een alpharelease, 'of misschien zelfs een ontwikkelaarspreview'. Daarmee kunnen ook externe ontwikkelaars van het opensource-Home Assistant experimenteren en pullrequests sturen om de integratie te verbeteren. Apparaten kunnen via zowel de webinterface als via de Android- of iOS-apps worden toegevoegd.

Matter is een smarthomestandaard die wordt ondersteund door tientallen kleine en grote fabrikanten. Die open standaard zou brede ondersteuning kunnen krijgen in de smarthomewereld, maar op dit moment zijn er nog vrijwel geen apparaten op de markt te koop die de standaard ondersteunen. Home Assistant lijkt daar vast op voor te sorteren. Het platform brengt vaker dergelijke bètafeatures uit in normale releases.

In de decemberrelease zitten ook andere features, waaronder 'features' in de nieuwe Tile-kaarten. Daarmee kunnen gebruikers extra elementen toevoegen aan de onlangs geïntroduceerde Tiles, zoals een helderheidsslider. Ook wordt er een lokale agenda toegevoegd, waarmee gebruikers geen gebruik meer hoeven te maken van externe agenda's zoals Google Calendar. Daarnaast is er een nieuwe entity toegevoegd: text. Daarmee kunnen gebruikers een tekst invoeren als onderdeel van een integratie.

Reacties (81)


Microsoft brengt na jaar weer update uit voor SwiftKey op iOS

Door Tijs Hofmans, 8 december 2022 08:3943 reacties, submitter: RICCTWK

SwiftKey voor iOS heeft voor het eerst in ruim een jaar weer een update gekregen. Het gaat alleen om een paar bugfixes, maar dat Microsoft toch nog aan de app werkt en een teken van leven geeft, is opvallend.

Microsoft-manager Vishnu Nath schrijft op Twitter dat SwiftKey is bijgewerkt naar versie 2.9.4. In de changelog staat alleen dat er bug fixes and performance improvements zijn doorgevoerd zonder daar verdere details over te geven. Volgens Nath gaat het onder andere om problemen bij het inloggen met een Microsoft-account die nu zijn gerepareerd.

Hoewel de appupdate niet spectaculair is, is het opvallend dat de app nog steeds wordt bijgewerkt. Microsoft nam SwiftKey in 2016 over, maar veranderde daarna regelmatig van mening over wat het met de app wilde doen. In september zei Microsoft de app te verwijderen uit de iOS App Store en er geen actieve ondersteuning meer aan te willen geven. Enkele weken terug zei het bedrijf echter de app toch weer beschikbaar te willen stellen in Apples appwinkel. In de tussentijd heeft SwiftKey al meer dan een jaar geen actieve updates meer gehad. Bekende bugs werden dan ook niet gerepareerd.

Reacties (43)


Adblock Plus brengt Premium-abonnement uit dat sitepop-ups en video's blokkeert

Door Tijs Hofmans, 8 december 2022 07:29126 reacties

De populaire advertentieblokker Adblock Plus komt met een betaald abonnement waarbij gebruikers meer content op websites kunnen blokkeren. Adblock Plus Premium kost twintig dollar per jaar en laat gebruikers nieuwsbriefpop-ups, video's en andere notificaties blokkeren.

Adblock Plus Premium is per direct te gebruiken en kost twee dollar per maand of twintig dollar per jaar. De makers zeggen dat de tool voorlopig drie nieuwe features krijgt naast het blokkeren van advertenties en trackers. Met een Premium-abonnement kunnen gebruikers floating video's blokkeren, de video's die als pop-up op een site verschijnen en daar blijven staan. Ook kunnen ze pop-ups om aan te melden voor een nieuwsbrief blokkeren en kunnen gebruikers standaard alle websitenotificaties en pop-ups blokkeren, zoals de vraag om een enquête in te vullen.

De makers van de adblocker schrijven dat er in de toekomst nieuwe features aan het Premium-abonnement worden toegevoegd. Daarbij noemen de makers specifiek cookiebanners. Adblock Plus had al een tijdje een soortgelijke functie, maar zegt dat het die verbetert zodat de functie meer cookietoestemmingspop-ups blokkeert. Die feature wordt daarna geïntegreerd in het betaalde abonnement. Er zijn al wel veel andere browserplug-ins en -extensies die cookiebanners kunnen blokkeren, die vaak wel gratis beschikbaar zijn.

De makers van de extensie zeggen dat de mogelijkheid om advertenties te blokkeren gratis beschikbaar zal blijven. De makers schrijven niet waarom er een betaalde versie komt. Adblock Plus draaide altijd op een vrijwillig donatiemodel. Vaak zijn zulke modellen moeilijk schaalbaar. De makers zeggen dat iedere gebruiker die in het verleden heeft gedoneerd, het abonnement gratis mag krijgen, ongeacht de hoogte van hun donatie. Gebruikers kunnen het abonnement met PayPal of een creditcard afrekenen.

Reacties (126)


Steeds grotere telefoons? Niet meer

Door Arnoud Wokke, 8 december 2022 06:0088 reacties

Als ik telkens wanneer ik hoorde dat telefoons tegenwoordig echt groot geworden zijn, een dubbeltje had gekregen, had ik nu een mooie telefoon bij elkaar gespaard. Maar het einde van de groei lijkt te zijn bereikt.

Loop een telefoonwinkel binnen en je ziet het meteen. Er zijn natuurlijk wat 'kleinere modellen', zoals de Samsung Galaxy S22 en iPhone 14, maar de schappen zijn vooral gevuld met grote telefoons, dingen van 16x7,5cm waarvoor je behoorlijke kolenschoppen nodig hebt om er iets mee te kunnen met één hand.

IPhone 14-line-up

De trend om telefoons groter te maken was al enige tijd bezig en kreeg een stroomversnelling rond 2017. Toen kwam de stap van 16:9-schermen naar displays van 18:9, 19:9 en uiteindelijk ook veel 20:9. Op die beeldverhouding hangt het nu alweer een paar jaar en dat telefoons niet meer langer worden, is grotendeels daaraan te danken. In de jaren tussen 2014 en 2020 werden de schermranden immers ook kleiner. Vooral aan de boven- en onderkant ging er veel vanaf. Vroeger gold een telefoon met 5,5"-scherm als groot, maar Apple noemde in de afgelopen jaren de 5,4"-iPhone mini-modellen dus al 'mini'.

Samsung Galaxy Note: huge in 2011

Het is niet zo dat telefoons veel kleiner geworden zijn dit jaar. In de lengte is er iets afgegaan, maar in de breedte is er een tikkeltje bijgekomen. Dat kan erop duiden dat fabrikanten zich er vooral op hebben gericht om de schermranden iets symmetrischer te maken. Een enorme kin, zoals we vorige jaren veel zagen op smartphones met een veel grotere rand onder het scherm dan erboven, troffen we dit jaar veel minder aan.

De gemiddelde smartphone blijft groot, al verschilt het een beetje waar je kijkt. De goedkope telefoons zijn vaak groter doordat ze een vrij groot scherm hebben en daarnaast dikkere schermranden dan de duurdere modellen. In de high-end markt ging er juist iets vanaf. Onder meer Samsung, Xiaomi, Google, Sony en ASUS brachten dit jaar telefoons uit die in lengte, breedte of allebei ver onder het gemiddelde zaten. Goed om te vermelden: vouwbare telefoons hebben heel andere schermverhoudingen en hebben we in deze dataset dus niet meegenomen.

Gemiddelde telefoon per jaar, 2014-2022

Als je kijkt naar de meest gemiddelde telefoon van dit jaar, kom je uit rond de grootte van de Motorola Edge 30 Ultra. Die is iets kleiner dan de OnePlus 9 van vorig jaar, al zul je het verschil alleen zien als je de telefoons naast elkaar legt.

Motorola Moto Edge 30 Ultra

Daarbij valt op dat de spreiding niet zo groot is als je zou verwachten. Veruit de meeste telefoons hebben een scherm tussen 6,4" en 6,7". Er zijn enkele modellen die groter zijn en nog wat telefoons met een kleinere schermdiagonaal, maar de markt heeft zich duidelijk gestandaardiseerd rond 6,5".

Je zou misschien denken dat de grootte van telefoons verband houdt met de capaciteit van de accu, maar dat is niet helemaal het geval. Er is wel een verband, maar dat zit iets anders in elkaar dan je verwacht.

Eerst maar even hoe het gaat met de accucapaciteit van smartphones; veel modellen hebben tegenwoordig een capaciteit van rond 5000mAh. Als fabrikanten willen dat telefoons heel snel laden, verdelen ze de accu in cellen en dat gaat ten koste van de capaciteit. Die telefoons zijn ongeveer even groot, maar hebben dan een 4800mAh- of 4500mAh-accu. Het gemiddelde groeit nog steeds iets, maar lang niet zo snel als een paar jaar geleden. De groei vlakt af en de gemiddelde smartphone heeft nu een accu van bijna 4800mAh.

Als je de groei van de grootte van telefoons en de accucapaciteit bij elkaar zet, valt al snel op dat er wel een verband is, maar dat er meer aan de hand is. Natuurlijk: telefoons zijn langer geworden, maar de accucapaciteit is jaar op jaar met veel meer toegenomen. Nu telefoons niet meer langer of veel breder worden, neemt de groei van de accucapaciteit af.

Kortom: de grotere telefoons hebben grotere schermen en accu's met een hogere capaciteit mogelijk gemaakt. Dat verband kan natuurlijk ook heel goed omgekeerd werken. Fabrikanten wilden grotere schermen inbouwen en daarvoor is een grotere behuizing nodig en om dat grote scherm van stroom te voorzien is een accu met meer capaciteit nodig.

Compacte smartphones door de jaren heen

Tot slot

Hoe je het ook wendt of keert, het lijkt erop dat een trend die zich in de afgelopen jaren zo fors heeft doorgezet, is gekeerd. Telefoons worden gemiddeld gesproken niet langer groter, maar ze worden iets minder lang.

Dat is natuurlijk niet genoeg om liefhebbers van compacte telefoons tevreden te stellen. Immers: zelfs compacte telefoons zijn helemaal niet zo klein. De gemiddelde telefoon is nog altijd groter dan een aantal jaar geleden. De kans dat die veel kleiner wordt, lijkt eh… klein, want dan moeten schermen en accu's ook weer kleiner worden en dat is iets waar weinig fabrikanten en consumenten aan zullen willen. Smartphones zijn als productcategorie in de afgelopen jaren steeds volwassener geworden en daarbij hoort een einde aan de groeispurt. Dat moment hebben we bereikt.

Dit artikel kun je gratis lezen zonder adblocker

Bekijk onze uitleg hoe je voor Tweakers een uitzondering kunt maken in je adblocker.

Artikel openen


Dyson deelt specificaties Zone-koptelefoon met luchtzuiveringsmondstuk

Door Yannick Spinner, 8 december 2022 01:01118 reacties

Dyson heeft de specificaties van de Zone-koptelefoon met een luchtzuiveringsmondstuk gedeeld. De headset heeft een maximale accuduur van 4 uur wanneer de luchtzuiveringsmodule gebruikt wordt. De Dyson Zone komt vooralsnog niet uit in Europa.

Het anc-systeem van de eerder dit jaar onthulde Dyson Zone kan volgens het merk omgevingsgeluiden in een stad met tot 38 dB verminderen. De koptelefoon heeft een geluidbereik van 8 Hz tot 21 kHz, hoewel de ruisonderdrukking alleen werkt voor frequenties tussen de 20 Hz en 20 kHz. Afhankelijk van de omstandigheden zou de koptelefoon tot 50 uur meegaan; dit geldt wanneer alleen de koptelefoon voor audiodoeleinden gebruikt wordt zonder actieve ruisonderdrukking of een belverbinding. De Zone moet binnen 3 uur volledig kunnen worden opgeladen. Wanneer de ontkoppelbare luchtzuiveringsmodule gebruikt wordt, en er naar audio geluisterd wordt, bedraagt de accuduur zo'n 4 uur.

De Zone-koptelefoon bevat een mondstuk met elektrostatische filters; hiermee zou volgens Dyson '99 procent van de deeltjesvervuiling' zo klein als 0,1 micron uit de lucht opgevangen worden. Tevens zitten er 'met kalium verrijkte koolstoffilters' in die zure gassen uit de lucht zouden filteren. Onder meer stikstofdioxide en zwaveldioxide worden geassocieerd met stadsvervuiling, wat de luchtfilter zou bestrijden. Dyson laat niet weten welk percentage van de vermelde gassen door de koolstoffilters uit de lucht gefilterd worden.

De Dyson Zone is vanaf januari 2023 beschikbaar in China en komt in maart van dat jaar uit in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Hong Kong en Singapore. Het is niet duidelijk of de koptelefoon-luchtzuiveraarhybride ook in Europa uitgebracht wordt. Ook zijn er nog geen adviesprijzen bekendgemaakt voor het product of de eventuele vervangbare filters.

Reacties (118)


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee