Dyson schrapt plannen om elektrische auto uit te brengen

Het lukt Dyson niet om een elektrische auto te maken die rendabel op de markt te brengen is, zo heeft het bedrijf zijn medewerkers laten weten. De auto waar het bedrijf aan werkte, had in 2021 moeten verschijnen.

De oprichter van Dyson, de uitvinder James Dyson, heeft in een e-mail de medewerkers op de hoogte gebracht van het schrappen van het project, waar 2,5 miljard pond, omgerekend 2,78 miljard euro mee gemoeid was. De BBC schrijft over de bekendmaking. Een precieze reden waarom het project 'commercieel niet haalbaar' was, gaf hij niet.

Pogingen om een koper te vinden voor het project zijn op niets uitgelopen. De faciliteiten in zowel Singapore als het Verenigd Koninkrijk worden nu gesloten. Wel blijft Dyson werken aan de accutechnologie die gebruikt werd voor de auto. Bij het autoproject werkten 523 medewerkers. Het bedrijf probeert hen onder te brengen bij andere divisies, zoals die voor de stofzuigers en haardrogers.

Dyson kondigde in 2017 aan dat het aan een eigen elektrische auto werkte en in oktober 2018 maakte het bedrijf bekend dat het een fabriek in Singapore ging bouwen. Sindsdien zijn er voertuigen gebouwd en getest, onder andere op een testtraject in het Verenigd Koninkrijk. De auto had volgens de aanvankelijke planning in 2020 moeten verschijnen maar na uitstel had dat in 2021 moeten gebeuren.

Afbeelding van auto uit patentaanvraag van Dyson

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

10-10-2019 • 18:09

73 Linkedin

Reacties (73)

Wijzig sortering
2 mogelijke oorzaken:
- Het verkeerde marktsegment. Begonnen met het goedkopere marktsegment waar we tegen 2021 vele wagens in gaan vinden zoals de ID.3. Omdat de grote fabrikanten vanaf volgend jaar beginnen inzetten op dat segment is het zeer moeilijk om als startup grote investeringen te maken in het opzetten van volumeproductie en alsnog concurerende prijzen te kunnen vragen
- Te laat op de markt willen komen. Het segment waarin ze wilden een wagen uitbrengen was de afgelopen jaren redelijk vrij van betaalbate EVs. Hadden ze enkele jaren eerder aan het project begonnen had men mogelijks wel tijdig een wagen op de markt kunnen brengen en een voorsprong kunnen nemen op de gevestigde waarden.
Welk marktsegment had je dan wel moeten beginnen? De top end wás al bevolkt, door de Tesla Model S en de Jaguar iPace, en inmiddels is daar de Taycan bijgekomen.

Het goedkopere marktsegment vereist massa-productie, maar op zich heeft Dyson daar wel ervaring mee. En toen Dyson begon was het nog niet vanzelfsprekend dat Tesla z'n model 3 productie daadwerkelijk kon opvoeren tot het punt waar ze nu zijn. En van de bestaande merken was het niet duidelijk of die de concurrentie met hun eigen benzine-modellen aan durfden te gaan. De markt is bovendien groter, dus een 2 of 3 elektrische concurrenten was ook nog te overzien geweest.

Too little too late lijkt me wel een correcte diagnose.
Het goedkopere marktsegment vereist massa-productie, maar op zich heeft Dyson daar wel ervaring mee.

Too little too late lijkt me wel een correcte diagnose.

Schoenmaker blijf bij je leest eerder.

Dyson had nul komma nul ervaring in dit segment. Als je ziet hoeveel moeite Tesla al heeft/had om op de markt te komen en het hen ~10 jaar koste, dan is het waanzin om te denken dat je met een miljardje of 2 a 3 het ook kan.

Het is eerder verbazingwekkend hoe lang het geduurd heeft alvorens met inzag dat het een faal project was. Een auto maken is moeilijk, en ondanks dat er elk jaar wel tig fabrikanten wat proberen, lukt het vrijwel niemand om door te stromen naar massaproductie. Tesla is de enige uitzondering die ik kan bedenken in de laatste 30 jaar. Mensen denken ten onrechte dat een EV een volstrekt ander concept is dan een ICE. Dat is het niet, want op de meeste terreinen moet je gewoon aan dezelfde wetten, regels en vooral ook klantenwensen voldoen. En als je dan beseft dat de automarkt een moordende markt is waar miljardenbedrijven met 50+ jaar ervaring elkaar kapot concurreren, moet je wel erg naief zijn om te denken dat je als startup het even kunt doen.

Ik hoop voor ze dat ze op specifieke terreinen wel ervaring opgedaan hebben, waardoor de investering niet geheel weggegooid is.
Meneer James Dyson is van oudsher al een blaaskaak die graag praatjes heeft.

De grote vraag is of er een markt is voor nieuwe spelers in de vervoersbranche. Het antwoord daarop is ja. En die moeten niet gezocht worden in de middenklasse of hogere klasse, maar in de lagere klasse.


En er wordt voortdurende geschermd met allerlei kosten ed, maar hebt is een kwestie van tijd voordat bepaalde technologie dusdanig is opgeschaald dat het praktisch kostprijs is en dat die in kleine blikdozen kan worden gepropt. En dan heb je die groter auto-bedrijven helemaal niet nodig.

Belangrijkste factor is de elektromotor, die is praktisch uitontwikkeld en wordt al tientallen jaren in huidige vorm gebruikt in verschillende sectoren. De autobranche gaat daar dus niks aan toe voegen. Hooguit productie-faciliteiten bouwen.

Kwa laden zullen ze waarschijnlijk gaan differentiëren om alsnog ergens geld binnen te sprokkelen, maar lithium-accu’s worden op steeds meer plekken ingezet, die techniek kun je ook niet zomaar stoppen,
https://www.uniti.earth/product/
26kWh battery pack, DC fast charging
25min from 20-80% on standard charge
Kleinere batterij die je zeer snel kunt opladen.

Wederom een klein doosje, maar dan uit Duitsland,
https://e-go-mobile.com/


Het is een kwestie van tijd voordat een partij dit keihard gaat opschalen tegen kostprijs om marktaandeel te verkrijgen, en de verkoopprijs wordt steeds lager ivm lagere prijs van lithium.
China wordt daarbij voortdurend genoemd en zij zijn wat dat betreft al een stuk vooruitstrevender dan de rest van wereld. Technologie omarmen ze omdat het niet alleen schoner is, het is ook simpeler waardoor ze een inhaalslag kunnen maken. En als het moet komen ze hier binnen de EU produceren om belastingen te ontwijken.
https://www.wsj.com/artic...german-growth-11565861401


Een mooi voorbeeld van een sector waar een partij ineens een versnelling bracht in de ontwikkeling van schonere vervoersmiddelen zijn pizzeria’s met hun gekke elektrische fietsjes. Kostte een goede elektrische fiets enkele jaren geleden +2000 euro, nu is dat nog net boven de €1000.
Anoniem: 310408
@MSalters10 oktober 2019 19:07
Het goedkopere marktsegment vereist massa-productie, maar op zich heeft Dyson daar wel ervaring mee
Natuurlijk is er wel een verschil tussen stofzuigers en auto's he? Auto's moeten aan duizenden regels voldoen, zijn veelal van metaal (dat maakt in massa productie een heel verschil). Daarnaast hadden ze juist in de laatste jaren veel productie naar het verre oosten verzonden omdat ze de regelgeving in de EU en de UK verafschuwden (moet je echt auto's gaan bouwen). In de auto industrie was er werkelijk niemand die dit serieus nam. Daarom kregen ze ook niet de goede mensen.

Niet veel mensen beseffen dat Tesla de eerste nieuwe autofabrikant sinds 1960 is die tot werkelijk massa productie kwam. Zoals Musk zei, als je ECHT geld wilt verliezen moet je auto's gaan maken. Vraag maar aan Volkswagen, lol.
Niet alleen dat, maar ook de distributie is totaal verschillend. Om een beetje succesvol auto's te kunnen verkopen moet je toch eerst een aardig dealernetwerk hebben, ook voor de aftersales. Er zullen ondertussen weliswaar wat meer mensen zijn die op alternatieve manieren een auto durven te bestellen, maar de meeste mensen gaan toch nog altijd naar een dealer.
Tesla begon zonder dealernetwerk. Ik denk dat dat niet het grootste probleem was, maar meer dat het economisch niet uit kon.
Maar tesla deed ook geen massa productie toen ze begonnen. Ze richten zich juist op de mensen die iets speciaals wilden wat je special order moest kopen. Dan verwacht je als koper ook niet dat je bij iedere garage terecht kunt voor je onderhoud of problemen, of dat je gewoon bij een dealer binnen kunt lopen om er een te kopen.
Dyson is met stofzuigers, fans en haardrogers ook relatief exclusief. Ik weet dat ik ze bij Hudsons Bay kan kopen, dus dat zou je een dealernetwerk kunnen noemen maar waar kan ik ze verder kopen?

Overigens lijkt het me niet heel lastig om in elk geval het aftermarketgedeelte van een dealernetwerk op te zetten; maak onderdelen en serviceinformatie vrij verkrijgbaar via de fabriek of via een van de grotere distributeurs van generieke onderdelen. Sluit een overeenkomst met een universele garageketen (bijvoorbeeld Bosch servicegarages of profile tirecenter) dat die als servicepunten dienen.
Gewoon bij coolblue en mediamarkt. Niks exclusief aan hoor, alleen duurder dan andere merken.

Dat aftermarket ligt er maar net aan hoe anders ze zijn dan andere merken. Zomaar wat informatie ergens wegzetten is natuurlijk niet hetzelfde als mensen er echt in trainen. Als je ver hetzelfde bent als andere merken kom je er wel mee weg misschien, maar het zou best kunnen dat Dyson nou juist anders wou zijn en het daarom niet van de baan komt. En zo'n overeenkomst komt natuurlijk van beide kanten he, als je niemand vind die je een goede deal gunt, omdat ze het bijvoorbeeld een hoop gedoe vinden zonder dat ze verwachten dat jouw merk het gaat halen, kost je dat ook meer dan je lief is.
En Tesla mag in Michigan en Texas nog steeds geen auto's verkopen aan consumenten omdat ze daar een franchise dealer netwerk wet hebben (a.k.a. The anti Tesla law)..

Zoals Falconhunter al deels aangaf, had Musk al eerder geroepen dat het ontwerpen en bouwen van de auto het eenvoudigste deel was. Distributie en op grote schaal de auto produceren is een heel ander verhaal. Er is een reden waarom Tesla bijna alles in-house doet..
Mensen willen een proefrit. Service, ook na 12 jaar (anders heb je veel afschrijving). Een gevoel (ga niet in een stofzuiger rijden).
En qua technologie - is een elektrische auto toch meer een geval systeemintegratie dan een geval voor een uitvinder. Accu, motor, regelaar.
Ik heb net een Tesla Model 3 gekocht, en ik kan je vertellen dat een proefrit niet mogelijk was. Gegeven de uit de pan rijzende verkopen houdt dat mensen dus niet echt tegen. Je koopt online en je haalt de auto van een parkeerplaats op., dus service is er ook niet. Dat had voor Dyson dus ook prima kunnen werken.
Proefrit was echt wel mogelijk (alleen niet bij Tesla zelf). Deze week nog met een twijfelende mede-Tweaker een rondje in de 3 gedaan ;).
Mijn punt is: dat kan toch met een Dyson net zo goed, dus het dealersnetwerk is oud denken. Tesla is disruptief voor de autobranche en dat had Dyson ook kunnen zijn. Jammer dat de stekker eruit is.
Dat maar ik denk ook simpelweg niet de ondernemersgeest van Musk.

Dyson kan "iets knaps" met het verplaatsen van lucht maar eigenaren van zijn stofzuigers zijn veelal weinig enthousiast. En daarbij is het nogal iets anders dan elektrische auto's ontwerpen.
En overprices stofzuigers is weer wat anders dan overpriced auto's. Dan moet je toch een naam hebben die wat emotie met zich meebrengt. (niet dat de huidige overpriced auto's slechte auto's zijn trouwens - emotie kost ook geld)
Niemand zit op een dure ev te wachten die zuigt....
Inderdaad. Ik heb eens bij iemand waar ik op bezoek was een al wat oudere Dyson stofzuiger gebruikt om mijn huurauto even uit te zuigen voordat ik hem in ging leveren. Wat een flut apparaat was dat zeg. Dus wel duur, maar absoluut niet degelijk.
Maar tenminste wèl lelijk!
Welk marktsegment had je dan wel moeten beginnen? De top end wás al bevolkt, door de Tesla Model S en de Jaguar iPace, en inmiddels is daar de Taycan bijgekomen.
Daar dus. De Taycan is een heel ander beest, is geen top end, maar meer circuit. Die koop je niet om iedere dag mee naar je werk te gaan. De model S is best succesvol, de iPace valt tegen. Kortom, ruimte genoeg voor een 2e innovatieve speler.
[...]
De Taycan is een heel ander beest, is geen top end, maar meer circuit. Die koop je niet om iedere dag mee naar je werk te gaan.
Uh.. wat? Range Rovers zijn ook alleen maar voor de blubber? En grote Mercedessen zijn taxi's.. 8)7

Kon hem net niet vinden maar Porsche noemt het zelf Everyday usability ;)

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 10 oktober 2019 21:26]

Van wat ik heb gezien is het dan ook eerder een elektrische Panamera. Prima als "daily driver" dus.
Uh.. wat? Range Rovers zijn ook alleen maar voor de blubber? En grote Mercedessen zijn taxi's.. 8)7
Ja dat is toch zo? En de fiets is absoluut alleen maar om naar school mee te fietsen.
De Taycan is gewoon een snelle limosine zoals de Model S maar dan een stuk duurder en ook wel beter afgewerkt en mogelijk ook iets meer circuit proof om het Porsche DNA bij te staan.
Ze gingen niet voor het goedkope segment, meer voor tussen de €100.000 en €150.000. Vergelijkbaar met hun huidige premium producten die een stuk duurder zijn dan de concurrentie maar tevens (zeker op moment van uitkomen) uniek.

Bizar dat ze dit nu stop zetten gezien hoe ver dit al was, de investeringen die al waren gedaan (vervallen vliegveld volledig ombouwen naar kantoren en testcircuit, grond aankopen voor productiefaciliteiten in Singapore) en hoe veel onderzoek er al was gedaan naar de markt en hoe de auto te positioneren hierin. Ze zullen ongetwijfeld een deel van de techniek hergebruiken maar een groot deel is verspilling geweest. Dat blijkt ook nog eens uit dat ze het allemaal wilden verkopen, de enige manier om nog wat van de investeringen terug te krijgen.

Overigens voor het bedrijf geen probleem, dat maakt ruim voldoende winst om deze investeringen te verantwoorden en anders maakt Me Dyson even een overboeking van zijn eigen rekening met daarop een paar miljard.
Ze hadden in 2018 een omzet van 4,4 miljard pond en 1,1 miljard netto pond winst. Dat is heel netjes maar, het afschrijven van een project ter waarde van 2,5 miljard pond zal dan écht wel pijn doen.
Vergeleken met de netto winst is het een flinke afschrijving maar de reserves zijn zo gigantisch groot, het doet pijn maar voor de organisatie zou het weinig gevolgen moeten hebben (buiten natuurlijk het sluiten van dit project).
Het project had een waarde van 2,5 miljard,. Aangezien ze het project stoppen neem ik aan dat ze nog lang geen 2,5 miljard hebben uitgegeven.

Waren ze doorgegaan zouden ze waarschijnlijk veel meer hebben moeten afschrijven.
Ze hebben nu de stekker eruit getrokken verlies genomen maar daardoor niet nog meer verlies gemaakt.
Nou, dat wordt in ieder geval deels gecompenseerd. Zulke verliezen kunnen ze namelijk gebruiken om minder winstbelasting te betalen.
En de aangekochte assets zijn natuurlijk ook niet in een klap niets meer waard. Daarnaast weten we niet of ze nog nuttige patenten hebben bemachtigd in het proces.
2 mogelijke oorzaken:
- Het verkeerde marktsegment.
Dat is het denk ik, maar niet zoals u omschrijf. Op zich geeft meneer Dyson (op website BBC) aan dat de kosten voor een elektrisch voertuig hoog zijn en de verkoopprijs laag.

Maar wat veel eerder denk ik verkeerd is gekozen, is het 'massa-productie' segment, in combinatie met de uitvinders-achtergrond van meneer Dyson en de locatie.

Want wat heeft Willie Wortel Dyson gedaan? Hij heeft gekozen voor een 'high-tech' locatie; top van de wereld qua R&D. Beste patent-bescherming ter wereld, vooral _dat_ is voor meneer belangrijk! En een douaneverdrag met China. Super mooie locatie om een auto te ontwikkelen.

Echter, totaal waardeloos voor auto-productie. Qua auto-massaproductie 0,0 ervaring op dit moment. Als je dan die auto's in China via het douaneverdrag kan verkopen, hartstikke leuk. Maar een 'armere' Chinees koopt iets lokaals (BYD, Geely o.i.d.), en een rijkere: Waarom zou die in een stofzuigermerk willen rijden als die ook gewoon een Amerikaanse Tesla met ongeveer de best beschikbare auto-pilot kan kopen? Qua winstgevendheid ook al zeer problematisch: alle "inkoop sub-samenstellingen" (stoelen, dashboard, airbags etc) worden in het buitenland gemaakt, dus moeten lang op de boot of duur worden ingevlogen.

Tevens zit alle robot-kennis ongeveer in Duitsland (KuKa), Japan (FANUC), beetje Verenigde Staten en Zweden / Noorwegen (ABB). Dus als je in Singapore zit, moet je veel kennis ook nog eens invliegen. Vraag Elon Musk maar, die heeft een hele Duitse firma uit Prüm moeten opkopen om de zooi fatsoenlijk aan de praat te krijgen.

En lees eens de claims van Dyson's patent: Dit is lachwekkende kolder! Meneer loopt hier een serie getallen (dimensies) van auto's te patenteren!!! Dan heb je wel verstand van alles patenteren wat los en vast zit, maar als je hier je moeite in steekt ben je volgens mij niet je energie serieus in massa-productie aan het stoppen.

500 mensen is ook (nog) niet heel erg veel, bij NedCar werkten er ~6 000 (2017), en die hoeven zelf geen auto te ontwikkelen.

Waarschijnlijk zeer verstandig, dat meneer Dyson
-Het óf langzaamaan op- en uitbouwt (zoals Tesla),
-óf hij besteedt de productie uit aan een "contract manufacturer" ( VDL/NedCar en MagnaSteyr zijn de bekendste in de EU),
-óf hij focust zich op enkele innovatieve onderdelen die Dyson wél zonder miljarden-investering in Singapore kan produceren.

Kennelijk is de keuze (net een beetje als bij Apple) op het laatste gevallen.

[Reactie gewijzigd door kidde op 10 oktober 2019 21:19]

Voor mijn gevoel onderschat je Singapore als hightechlocatie een beetje (hoewel ik als consumentenelectronicakenner misschien dezelfde denkfout maak als Dyson, dat zou natuurlijk kunnen), maar verder ben ik het wel met je eens dat het financieel op deze manier niet uit kon. James Dyson was het waarschijnlijk ook met je eens, achteraf.
Lijkt net of Dyson een soort parent-trol wilde worden voor EV als ik die patenten zo zie... O+
Wat ik begreep uit het artikel van de Verge zou Dyson gebruik willen maken van solid state batteries. Als dat klopt dan lijkt me dat de reden dat het niet commercieel haalbaar.
2 mogelijke oorzaken:
- Het verkeerde marktsegment.
- Te laat op de markt willen komen.
Ik zou eerder zeggen: de verkeerde markt.
Een auto bouwen is wel even wat anders dan een stofzuiger of ventilator.
Een leven als tier 1 (leverancier) van elektromotoren/aandrijflijn was wellicht succesvoller...!?
Innovaties introduceren bij andere merken had inderdaad een betere strategie kunnen zijn. Of je nu meteen elektro-stofzuigertechnologie kan doortrekken naar automotive is weinig waarschijnlijk, maar om een reputatie in dit domein opbouwen in het vervaardigen van elektromotoren heeft Dyson zeker een kans. Zo kan dit gefaalde project vandaag misschien toch nog voor een stuk meerwaarde opbrengen.
Zie je niet vaak dat een auto de zak krijgt, laat staan een Dyson.
Tja, hun marketing strategy zuigt en daar kan je geen auto mee maken.
Jammer dat dit gestopt is. Had wel voor schone wegen gezorgd.
Apart dat ze hier niet eerder achter gekomen zijn.
Aangezien er vrij veel onkosten gemaakt zijn, waaronder een test track van 200mln.
Vind dat meer het resultaat van matig ondernemen. Een prive testtrack lijkt mij niet hoog op het prioriteitenlijstje staan.
pijnlijk voor de man die pro brexit is maar wel zijn hoofdkantoor verhuisde naar sg :+ :+
Ach, bij de functie van CEO hoort het toneelspelen voor de bühne gewoon erbij.

Ook pijnlijk dat hij eerst pro-EU was, maar door de "angst voor dominantie en pesterij van de Duitsers" omgeslagen is naar pro-brexit. Hij doet er enkel afbreuk van zijn eigen geloofwaardigheid mee :F
Ik moet wel zeggen dat het me niet verbaast. De automarkt is een behoorlijk heftige markt.

Dyson heeft waarschijnlijk wel een hoop bruikbare kennis opgedaan met accu technologie en elektromotoren. Dus hoewel het raar klinkt dat mensen van het project worden ondergebracht bij de afdeling haardrogers, snap ik de achterliggende gedachte wel.
Nod steeds, het zuigt wel om zo'n project te annuleren. Zelfs voor Dyson.
:+
-1 ? waarom niet gewoon 0 - humor ligt op straat mensen. en humor is gewenst.
Als die mensen blijven natuurlijk. Aan een prestige project werken om een elektrische auto te ontwikkelen is veel leuker dan haardrogers of sotfzuigers ontwikkelen. Dus de mensen met echt veel kennis zien hun kans misschien wel bij een concurrent.
Tuurlijk, maar dan is de keuze aan hen zelf en dat is natuurlijk wel een ander stukje overkomen dan “jo we cancellen de boel, bye!” Als bedrijf scoor je iig meer punten met deze acie.
Ah jammer zeg! Dan hadden ze mooi de "Digitale Motor V8" kunnen inbouwen... Kunnen de puristen alsnog zeggen dat ze een V8 onder de kap hebben :-)
Hij probeert het tenminste nog. I.p.v. ideeen meteen af te schieten op een internetforum. Hier komt ongetwijfeld weer wat anders uit wat wel succesvol kan worden.
Zou wel stoer zijn als ze er een opensource project van zouden maken! WIe weet kunnen wij Tweakers het project nog eens oppikken. ;)
Dyson... die auto had waarschijnlijk €750.000,- moeten gaan kosten met een range van 450km. Bizar duur spul uit goedkoop plastic...
Dus zo'n werknemer daar, eerst werkt hij aan het ontwerpen van een elektrische auto, en even later werkt ie op de afdeling krultangen haardrogers.

[Reactie gewijzigd door zetje01 op 10 oktober 2019 23:27]

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee