CoronaMelder-app wordt zaterdag landelijk ingevoerd

De Eerste Kamer is akkoord met invoering van de Nederlandse corona-app. Een meerderheid van de senatoren stemde voor de Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19. Daardoor kan CoronaMelder vanaf 10 oktober officieel in gebruik worden genomen.

De Eerste Kamer stemde dinsdag voor de invoering van de wet. Het gaat om een tijdelijke wet waarin verschillende regels rondom de Nederlandse corona-app staan opgenomen. Het gaat met name om het vrijwillig gebruik ervan. In de Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19 staat dat de app alleen mag worden ingezet voor het bestrijden van het coronavirus en niet voor andere doelen. Ook mogen zowel de overheid als private bedrijven het gebruik of de installatie van de app nooit verplichten, ook niet als voorwaarde om ergens binnen te komen. De wet is in principe voor drie maanden actief, en moet daarna telkens met nog eens drie maanden verlengd worden.

De wet werd op 3 september door de Tweede Kamer aangenomen, maar lag tot nu toe nog bij de Eerste Kamer ter goedkeuring. Op dinsdag stemden 51 senatoren voor invoering van de wet. 19 leden stemden tegen. De voornaamste kritiek bedroeg dat het Nederlandse testbeleid nog niet op orde is. Gebruikers van de CoronaMelder die een notificatie krijgen dat ze in contact zijn geweest met iemand met symptomen, kunnen zich daardoor niet laten testen.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zegt blij te zijn met de stemming. "Mooi dat het gebruik van CoronaMelder door beide Kamers wordt omarmd. We moeten alles op alles zetten om verspreiding van het virus de kop in te drukken. De app kan daarin een belangrijke rol spelen, hoog tijd om die nu ook in Nederland te gaan inzetten." De app wordt vanaf aanstaande zaterdag landelijk ingevoerd. Er begint dan ook een campagne om het gebruik ervan te stimuleren.

De app CoronaMelder werd deze zomer gebouwd. In augustus begon het testen in verschillende GGD-regio's. Gebruikers buiten die regio's konden de app wel downloaden, maar niet gebruiken omdat de GGD's die nog niet ondersteunden. Volgens minister de Jonge is de app inmiddels 1,3 miljoen keer gedownload.

Update: in dit artikel stond aanvankelijk dat de wet actief was zolang het coronavirus er zou zijn. Dat klopt niet. Het gaat om een maximale periode van drie maanden, waarna de wet verlengd moet worden met telkens drie maanden.

Door Tijs Hofmans

Redacteur

06-10-2020 • 15:06

381 Linkedin

Submitter: robcoenen

Reacties (381)

-13810333+1173+237+31Ongemodereerd105
Wijzig sortering
Zijn die 19 leden die tegen stemmen "omdat het testbeleid nog niet op orde is" soms van de pot gerukt? Dan heb je het hele concept toch gewoon niet begrepen, als we NU het gebruik van die app toestaan dan gaat het aantal gebruikers de komende weken gestaag toenemen, en voordat je vanuit die nieuwe groep gebruikers de eerste "matches" hebt zijn we zo al weken verder.

Echt, ik begin me steeds meer af te vragen of we niet met een grote bezem door Den Haag moeten. Tijdens een acute crisis zoals deze piept en knarst ons politieke systeem werkelijk aan alle kanten, zowel op landelijk als gemeentelijk niveau. Een Halsema die een BLM-demonstratie toestaat, een burgemeester van Tilburg die een groot voetbalevenement toestaat, zelfs een burgemeester van een kleine gemeente als Reusel-De Mierden is in staat om met een besluit om de kermis door te laten gaan een regionale hotspot te creëren, terwijl iedereen weet dat dat wel fout moet gaan.
Reusel-De Mierden telt relatief de meeste besmettingen van Nederland

Maar ook een kabinet wat met een halfbakken advies voor mondkapjes komt, maar ondertussen het RIVM-advies om het sluiten van de kroegen om 22u enkel uit te voeren i.c.m. een avondklok gewoon fout uitvoert. Nu werkt het mogelijk zelfs averechts! Zal wel weer een of ander idioot compromis zijn geweest, zoals dat tegenwoordig altijd gaat. Het heeft ook absoluut niets te maken met links of rechts zijn, het lijkt gewoon alsof we in NL geen fatsoenlijke besluiten kunnen nemen zonder dat we allerlei compromissen maken omdat anders Jan en alleman hun steun niet willen geven in de Eerste Kamer. Iets met gevoelige zieltjes van deze tijd. En het resultaat is dat we domweg als een kikker in een kokende pan blijven zitten.

Ondertussen zit mijn vader (62j) met darmkanker gigantisch in de stress omdat hij niet weet of zijn operatie eind oktober wel door kan gaan, en ik schaam me diep richting mijn Duitse schoonfamilie omdat we er hier in NL zo'n puinhoop van maken vergeleken met onze Oosterburen.
Eens, ik pleit voor het invoeren van een dictator sterk figuur die autonoom de goede beslissingen mag nemen, en iedereen die het er niet mee eens is in het gevang gooit. Dat heeft Nederland nodig, namelijk. Dat gaat ook goed ook, als we maar de juiste figuur kiezen, en die weet ik al, namelijk <random ongeschikt persoon>.

OK, alle gekheid weer van het stokje afhalend hebben we juist eeuwen gevochten om een politiek systeem waarin we netjes wikken en wegen, voordat we mensen vrijheden afnemen omwille van het algemeen belang. Daarnaast zijn er regels opgesteld om die vrijheden te garanderen, en die gooi je niet even vanwege een crisis overboord. Dat gaat ongetwijfeld een paar mensen slecht uitkomen, maar op de lange duur is het wel zo positief.

Die puinhoop die jij beschrijft hebben we zelf voor gekozen omdat we niet onbeperkt euros tot onze beschikking hebben, en daarom minder dan in Duitsland investeren in ziekenhuizen. Dat geld is weer naar andere doelen gegaan, en als je het er niet mee eens bent is begin volgend jaar je kans om er een mening over te hebben.
Het probleem is niet dat we een sterk figuur missen, maar dat niemand verantwoordelijkheid durft te nemen over kiezen voor het eigenbelang; namelijk de eigen achterban tevreden houden. In plaats van dat onze politieke vertegenwoordigers (figuurlijk) de koppen bij elkaar steken en met een goed samenhangend plan van aanpak komen, wil niemand toegeven ten opzichte van zijn/haar eigenbelang en is het eindresultaat dat er weinig effectieve maatregelen genomen kunnen worden. Er wordt gewoon één groot politiek spel gemaakt van de door het RIVM voorgestelde maatregelen, in plaats van dat alle partijen hun best doen om de maatregelen serieus te overwegen.

Als we een nieuwe snelweg moeten leggen is het prima om te kibbelen over wat dat mag kosten en hoeveel bomen we mogen kappen. Maar als we tegen advies van het RIVM in toch besluiten om de kroegen om 22u te sluiten maar geen avondklok in te voeren, wat de fuck zijn we dan aan het doen. We bouwen toch ook geen halve dam, waar het water dan vrolijk omheen stroomt.
Je begrijp precies het probleem waar ik over las in dit boek, een aanrader:

https://en.wikipedia.org/wiki/Democracy:_The_God_That_Failed

[Reactie gewijzigd door nicemister op 6 oktober 2020 18:57]

Ze durven geen verantwoordelijkheid te nemen, maar ondertussen willen zo ook niet de verantwoordelijkheid aan de juiste instantie laten. Dat is wel het vreemde. De politiek trekt de hele coronaproblematiek aan de ene kant naar zicht toe (getuige het feit dat RIVM-adviezen regelmatig niet worden opgevolgd) maar als iets te lastig is dan is het bericht wel "ja dit moet want het is nou eenmaal niet anders".

Volgens mij heeft de politiek bewezen dat het in tijden van crisis niet geschikt is om beleid te bepalen. De koppen bij elkaar steken en een plan van aanpak maken is de afgelopen 7(!) maanden heus wel geprobeerd, maar dan gaat iedereen er iets van vinden, blijkt. Dus moet crisisbeleid, in ieder geval op gebied van volksgezondheid, uit de politieke sfeer getrokken worden.

In dit soort situaties moeten we in ons land zorg dragen voor een noodplan dat zegt: het RIVM is leidend en daar luisteren we gewoon naar. Zo trek je het weg van de politiek. Het RIVM zorgt voor het beleid en de premier is politiek verantwoordelijk (lees: wordt ontslagen als het mis loopt). Ja, ook al heeft hij/zij geen directe controle of veto over de regels het crisisbeleid van het RIVM (dat werkt op andere gebieden ook). Op die manier zorg je voor één lijn gebaseerd op de beste kennis.

[Reactie gewijzigd door Me_Giant op 6 oktober 2020 16:36]

Ik denk dat je mist in gaat door beleid helemaal bij het RIVM te willen leggen. Simpel gezegd iets overdreven gesteld, de meest effectieve manier om verspreiding in te dammen is iedereen thuis op te sluiten. Echter dat heeft ook grote maatschappelijke en economische gevolgen en juist daar ligt de rol van politiek om dat alles te balanceren.
iets voor de jongeren? ;) aangezien wij de "toekomst" nodig hebben? en modern zijn. waarna de volgende generatie jongeren weer aan de slag mag. voldoende mensen voor en samen een vormen om Nederland op de rails te houden.
Dat is weer heel makkelijk he,
iemand die kritisch is op een aantal punten van ons democratisch systeem wil echt niet ineens over naar een dictatuur?

Een goede afweging maken, en meerdere zienswijze bekijken is natuurlijk prima. In NL is dit wel een beetje doorgeslagen door alle kleine 1-5 zetel partijen die we hebben, en die helaas ook vaak nodig zijn voor een meerderheid in de 1e/2e kamer waardoor de zienswijze van een minderheid aan een meerderheid opgelegd wordt. Een kiesdrempel zou dit oplossen, maar zolang de kleine partijen nodig zijn om een dergelijke wetswijziging voor elkaar te krijgen gaat dat natuurlijk nooit gebeuren.

On-topic: Dit is een gevalletje NLMP. Die app is vrijwillig, de onderliggende technologie is van Google/Apple en internationaal al veelvuldig aan de tand gevoeld waardoor het privacy aspect al letterlijk duizenden keren onderzocht is. Laat mensen die em willen installeren dat gewoon doen, en mensen die dat niet willen ook prima. Dat hadden ze letterlijk 4 maanden geleden al kunnen doen, maar door het off-topic geneuzel van hierboven duurt het gewoon vele malen langer dan bij buurlanden (en omdat alle apps van alle landen gebruik maken van dezelfde API was dat dus echt niet nodig geweest).
Voor de fun moet je eens de aflevering van lubach over de 1e kamer bekijken van afgelopen seizoen. Ik ben me rot geschrokken dat het hier in NL er zo aan toe gaat. We leven hier in een grote bananenrepubliek, alleen is die bedekt met een dikkere laag "normen en waarden"
Op zich is er helemaal niets mis met een dictatuur, zolang je maar een goede, eerlijke, geschikte, niet-op-macht-beluste dictator hebt. En die zijn lastig te vinden :)
En tegen de tijd dat je weet of je de juiste persoon hebt is het waarschijnlijk al te laat.

Maar even serieus: ik zou het eigenlijk helemaal niet gek vinden om iemand (of beter: een groepje onafhankelijke mensen) aan te wijzen die beslissingen mogen maken omtrent Corona. Dus geen full-blown dictator die ook straffen en wetten kan bepalen, maar iemand die kan zeggen: "jongens, we moeten dit nu zo aanpakken" zolang Corona een ding is. Dat zou veel beter zijn dan wat we nu hebben: een groep mensen die geen verantwoordelijkheid willen / durven te nemen en die steeds maar met halve maatregelen komen.
We hebben niet eeuwen gevochten voor de Eerste Kamer. Die had als doel toch nog wat macht bij de Koning te houden. Inmiddels gedraagt de Eerste Kamer zich zoals de Tweede, waardoor hij naar mijn mening overbodig is geworden. Bovendien maakt deze Kamer besluitvorming onnodig moeizaam en traag. Wat mij betreft vervangen we die kamer door een onpolitiek constitutioneel hof, maar daar moet de Eerste Kamer dan wel mee instemmen...
Die puinhoop die jij beschrijft hebben we zelf voor gekozen omdat we niet onbeperkt euros tot onze beschikking hebben, [...]
Hohohohoho dat is veeeel te kort door de bocht.

In de afgelopen decennia is enorm veel geprivatiseerd, omdat de rechtse partijen het geloof hebben dat je zo veel mogelijk moet overlaten aan de markt en deze waar nodig moet prikkelen.

Los nog dat ik daar van alles en nog wat van vind, heeft dit tot grote consequentie dat de rol van de overheid sterk is afgenomen. De "overheid als beschermheer" is getransformeerd tot de "overheid als dienstverlener". We noemen het in de volksmond zelfs Nederland B.V. - het is bijna cynisch om te zien dat zo weinig mensen beseffen dat een goed functionerende overheid helemaal niks te maken met een BV...

Dat de overheid op dit moment een soort dienstverlener is heeft als gevolg dat mensen 'm ook zo waarderen. In praktische zin betekent dit dat het belangrijker is om "CEO" te worden van de dienstverlener, dan om te zoeken naar goede oplossingen voor concrete problemen. Debat is daarbij meer een bureaucratisch noodzakelijk kwaad, omdat de regeringspartijen aan het begin van de periode alles ZO dicht timmeren in het regeerakkoord, dat er amper nog ruimte is zonder de regering te breken. En de bottom line van alles is "geld". Compleet de omgekeerde wereld!

Ja, daar hebben we zelf voor gekozen. Maar nog veel belangrijker: dit heeft helemaal geen pepernoot met euro's te maken. Dit is de consequentie van een fundamentele keuze voor een ideologie, die net zo dom is als fundamenteel alles geloven wat door elk ander geloof wordt gepredikt.
Ondertussen zit mijn vader (62j) met darmkanker gigantisch in de stress omdat hij niet weet of zijn operatie eind oktober wel door kan gaan, en ik schaam me diep richting mijn Duitse schoonfamilie omdat we er hier in NL zo'n puinhoop van maken vergeleken met onze Oosterburen.
ik begrijp daar ook he-le-maal neits van; men (overheid) loopt al sinds mei te janken over een 2e golf; hoe kan het zijn, dat we een half jaar later, de reguliere zorg samen met corona niet kunnen bedienen? 5000 mensen missen hun controle (kanker) .... vraag me oprecht af of het aantal slachtoffers door dit gepruts niet hoger ligt dan corona voor elkaar krijgt .... :X

trieste is dat we (maatschappij) dit weten en zien gebeuren (ouders in de zorg, oom bestuur ziekenhuis) "je hoort wel eens wat" .... echt hoe dan?! stelletje prutsers.

ps; sterkte met je pa

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 6 oktober 2020 15:37]

Anoniem: 1463186
@himlims_6 oktober 2020 15:54
Ik vind dit eerlijk gezegd een te makkelijke reactie. Er wordt zo snel gewezen naar 'de overheid' die het fout doet. Maar die tweede golf had er nooit hoeven zijn als mensen verantwoordelijkheid hadden genomen voor hun acties. Feesten hier, volle terrassen daar. Natuurlijk, het is jammer om dat te missen, maar daarmee hebben mensen toch echt zelf gefaciliteerd dat er een tweede golf komt. Maar die verantwoordelijkheid meteen afschuiven op de overheid, ik vind dat te makkelijk.
Toch vind ik dat deels wel terecht. Bij Lubach was een mooi stukje hierover zondag, die zei ja we gaan toch ook niet zeggen tegen mensen kijk maar hoe hard je rijdt op de snelweg. je bent volwassen neem je verantwoordelijkheid. Dan gaan er heel veel vervolgens ook 180 rijden maar nee daar zijn ook regels en wordt er gehandhaafd.

Als je iets adivseert gebeurt het niet, als je mensen streng adviseert belasting te betalen doet ook niemand dat. Je moet het verplichten. In Duitsland doen ze dat wel, is er een uitbraak boem regionale lockdown. Zo werkt het. Ik vind het altijd te makkelijk om dan de jeugd maar de schuld te geven. Tuurljk zijn zij mede de oorzaak maar ze zien ook het gevaar minder goed. Ze hebben een sterke leider nodig die de grenzen bewaakt.

Ook met die kerk, dat er gewoon een dienst is met 600 toeschouwers die zingen zonder mondkapje, want ja godsdienst heeft een uitzonderingspositie.

HALLO HET IS CRISIS! Wanneer hebben ze dat door in Den Haag?
In Duitsland zijn dan wel weer veel grotere protesten tegen het beleid van de overheid geweest. Zo massaal zijn deze in Nederland niet bezocht geweest.
Aan de andere kant houdt men zich in Duitsland over het algemeen ook veel beter aan de richtlijnen/regels van diezelfde overheid (met als gevolg dat het aantal besmettingen momenteel relatief gezien een stuk lager ligt dan in de omringende landen). Ik ben begin september een weekje in Duitsland geweest, en overal zie je dat 95% van de bevolking zich netjes aan de richtlijnen houdt, en de overige 5% er op aanspreekt als die dat niet doen.
Toen ik terug kwam in Nederland, moest ik er echt weer even aan wennen hoe structureel laks men hier soms omgaat met de regels en richtlijnen, ondanks dat deze minder streng zijn dan in Duitsland en de boetebedragen niet ver uit elkaar liggen.
met als gevolg dat het aantal besmettingen momenteel relatief gezien een stuk lager ligt dan in de omringende landen
En wat koopt de gemiddelde Duitser hier precies voor? Ze dragen nu al maanden mondkapjes maar wat krijgen ze ervoor terug? Dat ze buurlanden als code-rood gebieden moeten aanmerken omdat hun lage infectiegraad letterlijk van alle kanten bedreigd wordt door buurlanden die minder succesvol zijn?

Wat is het einddoel? Wanneer zijn we klaar? Zijn daar criteria voor en wat zijn die? Of wil men echt een permanente 1.5m maatschappij en scholieren voortaan, permanent, met mondkapjes op in de klas?

Wat mij betreft is het je reinste hoogmoed om te denken dat je dit virus kunt beheersen en wordt er nu heel veel geofferd in wat volgens mij een bij voorbaat verloren strijd is. Dat DE kampioen is in het voeren van een hopeloze strijd is wat mij betreft niet lovenswaardig.
Nieuw-Zeeland, China, Taiwan, Vietnam, Singapore, Thailand laten zien dat je het virus wel kunt beheersen. De mentaliteit van de europeanen is het probleem, niet het virus.
Mij lijkt de case China nog het meest interessant. Hoe hou je bij zo'n grote bevolking in groot land de besmettingen zo ontzettend laag.
Muh Freedum!!!! |:(

De 'Intelligente' lockdown was de grootste fout die het kabinet ism het RIVM heeft gemaakt.
Iedereen weet dat als je een NL'er een keuze geeft, hij/zij de minst 'lastige' optie kiest.
En dat levert nu een tweede golf op, met cijfers die zelfs Zweden overtreffen.

Eerder in de reacties kwam ziekenhuis bezoek al ter sprake.
Bij ons moesten we 9!! maanden wachten op een post-op controle na een kanker operatie. We hadden de pech dat de eerste controle net na de lockdown viel. Tel de backlog en lockdown erbij op, en we waren ruim 6 maanden extra verder.

Gelukkig was alles OK, maar ik leef mee met iedereen die nu in dezelfde situatie zit door het ongebreidelde egoïsme van een bepaalde groep.
Dit heeft met cultuur te maken, en dit gaat corona niet veranderen.

Duitsers zijn veel hiërarchischer ingesteld en hebben veel vertrouwen in de overheid. In Nederland zijn we veel meer vrijgevochten en zijn we gewend om zelf kritisch te zijn op de overheid. We bepalen in feite zelf wel of we opgelegde maatregelen opvolgen of niet. En dus komt het in Nederland vooral aan op het uitleggen van regels en deze helder en transparant uitleggen. Als het daar stokt, dan gaan Nederlanders alle kanten op. En strakke handhaving heeft in Nederland ook weinig zin.
Die hebben een bepaalde geschiedenis en bij omarmen nab mentaluteit. Zodoende zullen wij nooit bij die protesten te zien zijn
Lubach heeft gewoon even makkelijk gescoord. Niet alles geloven wat hij zegt. Kerken hebben nou eenmaal een uitzondering ja, dat komt door de grondwet. Als het kabinet streng had ingegrepen en er was geen tweede golf hadden ze ook een vloedgolf aan kritiek geregen plus volle pleinen van demonstranten.
Komt het verschil in cultuur tussen Nederland en Duitsland bij. In Duitsland volgen ze in het algemeen maatregelen vanuit de overheid netjes op. In Nederland bepalen we dat zelf wel als burger. Precies dus wat je zegt. Gaan agenten en boa's strikt handhaven, dan zal er een enorme weerstand ontstaan in de Nederlandse samenleving, terwijl men dat in Duitsland juist verwacht van de gezaghebber op straat. En corona gaat de cultuurverschillen tussen Duitsland en Nederland niet wegnemen.

Lubach heeft een punt, maar het blijft ook satire en het belicht een onderwerp vaak erg eenzijdig.
Anoniem: 1463186
@mkools246 oktober 2020 16:34
Dat hebben ze prima door, maar hoe denk je dat er gereageerd wordt als grondrechten worden ingeperkt? Ja die kerkdiensten zijn er, maar als je zegt: "kerken moeten dicht" dan zeg je dus: geloven mag even niet. Als je demonstraties verbiedt, beperkt je weer een grondrecht.

Nee het is niet perfect, nergens ter wereld is het perfect. Maar roepen vanaf de zijlijn is altijd heel makkelijk. Lubach is goed in zijn entertainment, maar hij is vooral heel goed in zijn politieke voorkeur verbloemen als feiten. Welke regering er ook was geweest, de aanpak was nooit perfect geweest. Maar dat constante afschuiven op de overheid, 300 instanties oprichten om er over te praten, dat zorgt er voor dat die inconsistentie er in komt. Waarom moet iedereen er een zegje over hebben? Als zanger moet je lekker blijven zingen, niet mensen oproepen zich niet aan de regels te houden. Als dansschool leraar moet je lekker blijven dansen, niet gaan roepen dat het virus onzin is.
... maar als je zegt: "kerken moeten dicht" dan zeg je dus: geloven mag even niet. Als je demonstraties verbiedt, beperkt je weer een grondrecht....
Dat is onzin. Je kunt net zo goed geloven als de kerk dicht is. Ik ben zelf niet gelovig, maar dat is in mijn ogen locatie-onafhankelijk. En als je wilt demonstreren, doe je dat maar online, als je niet met 1000 man op een plein kunt staan.

Dat is precies hetzelfde als dat mensen iets creatiefs moeten verzinnen om binnen de geldende noodverordeningen andere dingen te kunnen doen die niet normaal door kunnen gaan. Het is crisis! Daar zal iedereen mee moeten leven. Demonstraties en kerkdiensten toestaan met grote aantallen mensen is naar mijn idee echt belachelijk.
Religie is een combinatie van sociaal gedrag en magisch denken. De biologische hoofdfunctie van sociaal gedrag is dominantie. Dominantie zorgt ervoor dat je genoeg te eten hebt en makkelijker kunt voortplanten. Dominantie bereik je onder meer door goede relaties. De biologische hoofdfunctie van magisch denken is het verminderen van angst. Dit verlengt mogelijk de levensduur.

Kerkelijkheid is een sociaal-economische manifestatie van religie. De economische rol van de kerk (en in Tilburg van voetbal) heeft geleid tot uitzonderingsposities. Dit is niet rechtvaardig maar wordt wel maatschappelijk afgedwongen. Dit is de fundamentele weeffout in de Nederlandse politiek en cultuur waar Lubach terecht op wijst. Mensen die vrijwillig kerkelijk zijn mogen wat mij betreft zelf weten of ze elkaar in het gezicht zingen, mits ze zich daarbuiten aan de regels houden. Is het risico dat ze hierbij nemen asociaal richting de zorg en maatschappij? Ja. Kunnen we daar iets tegen doen? Alleen met empathie.

Dat is precies het probleem van de politieke machtspositie van de kerk als gevolg van hun sociaal-economische positie. Wettelijk zou je het misschien kunnen afdwingen maar als cda je coalitiegenoot is waag je je daar niet zo snel aan. Wel vind ik dat we als maatschappij een zorgplicht hebben voor minderjarigen. Je ziet het probleem immers niet direct als je er in opgroeit. Het zou mooi zijn als we kerken 18+ konden maken. Daarvoor zijn misschien wel wetswijzigingen nodig. Ook daarom stel ik voor om in maart strategisch te stemmen voor een coalitie zonder rol voor de kerk, zelfs al laten figuren als Jesse Klaver zich de laatste tijd vanuit de banken van hun slechtste kant zien.

[Reactie gewijzigd door whatdoesitwant op 7 oktober 2020 21:51]

Dat hebben ze prima door, maar hoe denk je dat er gereageerd wordt als grondrechten worden ingeperkt?
Ja die kerkdiensten zijn er, maar als je zegt: "kerken moeten dicht" dan zeg je dus: geloven mag even niet.
Nee, dat zeg je dus absoluut niet. Je zegt alleen dat kerken dicht moeten. Wat totaal niets met enig grondrecht of iets te maken heeft.
Waarom moeten kerken een uitzondering zijn? Zoals @dreku88000 al terecht zegt, geloof is niet locatie afhankelijk. Dit kun je prima thuis doen via zoom/teams. Geloof heb je of niet. De enige die verlies maken, zijn de kerken. Als er een God bestaat, zal die het beste even snappen dat je niet op zondag je centen afgeeft en een weesgegroetje doet omdat er belangrijkere zaken zijn.

De kerk kan gewoon bestaan maar volgende de regels. Dat is gewoon wat men wilt zien. Iedereen samen 1,5m en gelijke maten waarmee wordt gemeten.
Dat is zeker te makkelijk. We hebben dit inderdaad zelf in de hand gehad.

Echter kunnen we de politiek en het regionale bestuur ook niet vrij pleiten. Veiligheidsregio's zijn bijv. totaal niet ontworpen voor een langdurige crisis, regionale bestuurders wijzen naar de landelijke politiek en visa versa, oppositie die leuk campagne voert, achterlijk lange debatten voeren over bij- en randzaken tijdens de piek van de crisis, corona dashboard zonder duidelijke gevolgen bij het behalen van de grenswaardes, mondkapjes-advies -> toch niet -> toch wel met een uitzondering -> toch wel zonder uitzondering, etc etc.

Eenduidig beleid, dat mist. We moeten de gevolgen van onze daden vooraf kunnen proeven. Gaan we over de R van 1.1? Dan hebben we een avondklok. Gaan we naar 1.2? Dan sluiten we alle horeca en sportscholen. 1.3? Alle niet-essentiele tokos gaan dicht. Dit was uiteraard maar een voorbeeld.

[Reactie gewijzigd door eric.1 op 6 oktober 2020 16:32]

Jongens het gaat allemaal over geld, banen, economie vs mensenlevens. Dit kabinet is gewoon over de rug van levens een soort monopoly aan het spelen. Het enige wat er toe doet is: Is er genoeg IC capaciteit? Ja dan doen we niks, Nee dan moeten we wel wat doen want dan wordt de impact te groot, want dan zijn het niet meer alleen de 80+ die er last van hebben maar ook jongere mensen en dat is niet uit te leggen?

Het is een duivels dilemma. Dat begrijp ik ook wel? Als we weer een lock-down organiseren gaan er veel banen verloren, maar wat ik mij nu afvraag is het volgende:

Stel we doen een keiharde lockdown:
Alles 2 weken dicht! Maar dan ook alles. We houden de supermarkten open met toeleveranciers en that's it. Verder blijft iedereen thuis en komt zijn huis niet uit.

Stel we doen dit dan hebben we het virus echt wel kortstondig stil gezet. 14 dagen incubatietijd zijn dan voorbij en het virus krijgt geen grond meer aan de voeten.
Impact voor economie is volgens mij meer te overzien dan wat er nu gebeurd.
Want je kunt je voorstellen wat er nu langzamerhand gaat gebeuren: Mensen horen steeds meer om hun heen dat corona dichterbij komt. Ze verliezen dierbaren, horen vervelende verhalen over chronische vermoeidheid bij jonge mensen etc. Uiteindelijk zal dit de economie ook gaan raken want mensen gaan minder risico's nemen, stellen een etentje uit of gaan een later moment bij vrienden langs.

Ik ben voor de noodrem. Dat is duidelijk, te overzien en we kunnen daarna weer verder.
Dit kabinet is gewoon over de rug van levens een soort monopoly aan het spelen
Meh, zo erg is het ook weer niet. En als je dit al zegt dan moet je er ook wel bij vermelden dat twee significante oppositiepartijen aansturen op praktisch het negeren van het virus. Als het kabinet monopoly speelt, dan spelen zij....CoD?

Tevens ben ik fel tegen een totale lockdown. Maar indien het nodig is moet het wel duidelijk zijn wanneer er ingegrepen wordt en hoe dat eruit ziet.
Ik was iets te kort door de bocht. Het kabinet neemt Corona wel serieus, maar maakt ook economische afwegingen.
Vind de huidige maatregelen te slap, en onsamenhangend.
Uiteindelijk is de economie ook gewoon een factor om rekening mee te houden. Zeker op de lange termijn.

Op dit moment is het wel iets te slap inderdaad en bijna te willekeurig en wispelturig, daar ben ik het zeker mee eens.
Stel we doen dit dan hebben we het virus echt wel kortstondig stil gezet. 14 dagen incubatietijd zijn dan voorbij en het virus krijgt geen grond meer aan de voeten.
Impact voor economie is volgens mij meer te overzien dan wat er nu gebeurd.
En het gekke is dat je niet eens de eerste hoeft te zijn, het is in China al voorgedaan. Door die aanpak is de schade aan de economie (en de rest van het leven!) net enorm beperkt gebleven ten opzichte van Europa.
De echte lock-down is relatief kort gebleven, maar het heropenen is wel heel cijfer-gedreven en voorzichtig gebeurd.
Dat wil zeggen dat toen de bedrijven weer open gingen, dat meteen gepaard ging met een verplichting van mondmaskers, beschikbaarheid van handgel en temperatuurcontroles.
Kroegen zijn pas weer geopend rond de 20 gevallen per dag per provincie (100 miljoen inwoners) geloof ik, en ook daar werd er snel lokaal opgetreden (in een bepaalde buurt een geval gevonden betekende uitgebreid testen in die buurt, en tijdelijk kroegen/restaurants weer dicht of verscherpte regels zoals inchecken met een app)

Ondertussen al meer dan een maand zonder ook maar 1 lokaal geval in het hele land, maar uit voorzorg blijven mensen nog wel grotendeels mondmaskers dragen.
Woon zelf in china. Zie nergens massaal getest worden met pcr. Dus geen bullshit cijfers zoals de rest van de wereld. Iets is er gaande helaas. Virus wat in wuhan begint en iedereen dood neervalt hoor je nu niks meer over. Tuurlijk
[...]

En het gekke is dat je niet eens de eerste hoeft te zijn, het is in China al voorgedaan.
China kent een iets andere machtstructuur als wij, waardoor zij hun lockdown konden afdwingen. Hier in NL (of west-europa) mis je de machtsstructuur om dat af te dwingen.

In China een grote bek tegen een politie ambtenaar opzetten kan betekenen dat je voorgoed verdwijnt.
In NL een grote bek tegen een politie ambtenaar opzetten levert je een goed-bekeken youtube filmpje op.
De extreme lock-down zoals in Wuhan waarschijnlijk niet, maar verder lijkt men ook in Europa weldegelijk de bevoegdheid gehad te hebben voor alle andere maatregelen, alleen zijn ze slechts halvelings en niet tegelijkertijd uitgevoerd waardoor het sterke effect mistte.

Bedrijven zijn een tijdje gesloten geweest, maar vervolgens weer geopend zonder enige verplichting ivm afstand houden en masker dragen, winkels zijn gesloten en daar konden dan later mondmaskers toch verplicht worden. Landsgrenzen konden oorspronkelijk gesloten worden, maar dat lijkt nu ook weer een stuk vrijblijvender.
Met de combinatie, en volharding van de regels ben ik er van overtuigd dat ook Europa al lang verlost kon zijn van het virus.
Het feit dat ze niet tegelijkertijd uitgevoerd zijn is juist een kenmerk van het verschil in machtstructuur, men heeft in west-europa niet de macht om dit soort maatregelen massaal en tegelijkertijd te doen, dan krijg je opstanden.
Bij die halve maatregelen zie je al meer dan genoeg gemorrel etc.
(Verkeerde knop)

[Reactie gewijzigd door Kraanwater op 6 oktober 2020 17:01]

Wij hadden in Tsjechie twee maanden lockdown sinds midden maart. Dat was een economisch gigantische klap en nu begint daar hetzelfde tafereel als in Nederland met deze zogenaamde tweede golf, en heeft het volk totaal meer zin meer in opnieuw die verdergaande maatregelen.
Maar die tweede golf had er nooit hoeven zijn als mensen verantwoordelijkheid hadden genomen
Hoe kom je daar toch bij??
Heb je enige onderbouwing voor deze stelling? Je geeft even half NL de schuld van de tweede golf dus wel fijn als je dan even onderbouwt waarom. Omdat ze niet 8 maanden lang niet wilden ontspannen, niet trouwen, geen begrafenissen, niet per se alle horeca failliet etc?

Dit virus is wereldwijd. Hoe kom je er toch bij dat wij hier in Nederland het wel even onder controle kunnen krijgen? Houd het virus niet van grensovergangen of zo?

En als je zegt 'mensen verantwoordelijkheid hadden genomen' maak je een gigantische denkfout wat mij betreft. Als je een plan maakt wat vereist dat iedereen meewerkt aan je plan om te slagen, dan is je plan gedoemd te mislukken. En is het dus gewoon een slecht plan. Een goed plan werkt ook als hele groepen mensen niet meewerken, want in de praktijk zijn er altijd hele groepen mensen die niet meewerken. Om wat voor een reden dan ook.

Sowieso vind ik deze trend van mensen verantwoordelijk houden voor de natuur/biologie nogal verschrikkelijk. Mensen zijn dieren. En dieren hebben ziektes. Altijd al gehad en zal altijd blijven. Elk jaar krijgen miljoenen mensen griep. Allemaal omdat ze onverantwoord zijn?? Of is ziek worden een onderdeel van het leven? Als er nu een kind geboren word heb jij dan de illusie dat je kunt voorkomen dat dat kind ooit griep krijgt?? COVID heeft *dezelfde* manier van overdracht als griep.

We kunnen het hebben over de verantwoordelijkheid afschuiven, maar misschien moeten we ons eerst afvragen of het wel redelijk is om uberhaupt iemand verantwoordelijk te willen houden voor iets dat feitelijk gewoon een natuurlijk fenomeen is. Als er een komeet op de aarde afkomt, gaan we dan discussieren over wiens verantwoordelijkheid dat is? Als er een boom omvalt door een storm, wiens verantwoordelijkheid is dat dan? Mensen moeten accepteren dat niet alles controleerbaar / beheersbaar is.
Feesten hier, volle terrassen daar.
Even er vanuit gaande dat iedereen zich aan alle maatregelen zou houden en we er in zouden slagen om de infectie ratio te laten dalen naar 0,25 of zo.... Zou dan het virus uitsterven of zo? Of zou het gewoon in andere landen welig blijven tieren en zodra wij de maatregelen laten varen weer opnieuw hierheen komen? En zou dat dan de schuld zijn van die ene toerist die niet in de gaten had dat hij besmet was toen hij in het vliegtuig naar Nederland stapte?

Sowieso, kun je anders één voorbeeld noemen van een door de lucht overdraagbaar, Influenza-achtig virus (qua overdraagbaarheid) dat we, nadat het wereldwijd was, succesvol hebben 'verslagen'? Want ik zou het prettig vinden om, voordat we als een blinde de ene maatregel na de andere invoeren, te weten dat er in ieder geval een kans is van slagen.

Influenza is bekend. Er is een vaccin tegen (reeks vaccins, de griepprik) en toch woedt dit meerdere malen per jaar. Waarom hebben we Influenza niet gewoon uitgeroeid? We kunnen de volgende Influenza golf toch makkelijk voorkomen? Die zou er toch 'nooit zijn' als mensen 'gewoon hun verantwoordelijkheid zouden nemen'?

De wereld is beland in een soort sisyphusarbeid die we tegen beter weten in maar uit blijven voeren omdat hoge politici en ambtenaren anders gezichtsverlies lijden. We hadden één kans om dit virus te 'verslaan' en die was in November 2019 - Januari 2020. Mislukt. Is wereldwijd gegaan. Nu nog doen alsof je het onder controle hebt is hoogmoed en jezelf voor de gek houden.
Nee, helemaal niet een te makkelijke reactie. Uiteraard hebben burgers hun verantwoordelijkheid maar er zijn bepaalde zaken die exclusief bij de overheid liggen. Het ontbreekt deze overheid aan executiekracht, op alle fronten:

Testen
Volstrekt onvoldoende capaciteit. Wachttijden lopen op, mensen met klachten kunnen nergens terecht. Dit terwijl in Duitsland meer dan genoeg capaciteit is.

Contact tracing
De callcenters zijn zwaar onderbezet waardoor er al 3 weken geleden, voordat de tweede golf goed en wel van start was gegaan geen capaciteit meer was om iedereen te tracen. Dat wordt nu bij de besmette patienten neergelegd, failure secured.

Mondmaskers
Dat in Nederland geen mondkapjesplicht is ingevoerd was voor een groot deel ingegeven door een gebrek aan voorraad, dit heeft het OMT toegegeven. Vooral aan medische mondmaskers is na een half jaar nog steeds een tekort, waardoor bijvoorbeeld verpleeghuispersoneel geen maskers krijgt.

Medijnen
Nu is vandaag in het nieuws gekomen dat de virusremmers (die Trump bv ook toegediend heeft gekregen) op zijn. Jammer dan voor alle nieuwe patienten.

Dit is toch een grof schandaal. En ga me nu niet vertellen dat niemand een tweede golf in de herfst aan heeft zien komen.

[Reactie gewijzigd door N0lan op 6 oktober 2020 17:15]

Anoniem: 1463186
@N0lan6 oktober 2020 16:29
Ik zeg ook nergens dat de overheid het perfect doet, maar vanaf de zijlijn praten is heel makkelijk natuurlijk. Ondertussen heb je mensen die #ikdoenietmeermee lanceren, over een grof schandaal gesproken, dat zulke zwakbegaafde mensen zo'n groot bereik hebben moet verboden worden.

Wat je aanhaalt zijn goede punten, maar dat haalt niet weg dat er gewoon al maatregelen zijn waar mensen schijt aan hebben. Alles op de overheid verhalen is makkelijk, want dan kan je zelf zeggen dat je alles goed doet, maar zolang Nederlanders zich niet aan de regels houden wordt het toch een lastig verhaal. Je kunt moeilijk iedereen met dwang uit elkaar gaan halen, maar toch genoeg mensen die lekker dicht op elkaar lopen.

Ik zeg dus nergens dat de aanpak perfect is, dat zal hij nooit zijn, nergens ter wereld. Maar om te zeggen 'Dit is allemaal de schuld van de overheid', ja dat is te makkelijk in mijn ogen.
Ik zeg ook nergens dat de overheid het perfect doet, maar vanaf de zijlijn praten is heel makkelijk natuurlijk.
Dat klopt wel, maar ik zit al sinds februari vanaf de zijlijn te praten en me extreem te ergeren aan de overheid en RIVM die telkens maar niks deden of de meest schandalige keuzes en opmerkingen maken (denk aan zoveel mogelijk mensen willen besmetten 'zonder dat het uit de hand loopt', iets wat nu nog steeds de "geheime" agenda lijkt te zijn, gebaseerd op 0,0 wetenschappelijke kennis, want die was er nog niet en het RIVM heeft die ook nog steeds vrijwel niet).
Wat je aanhaalt zijn goede punten, maar dat haalt niet weg dat er gewoon al maatregelen zijn waar mensen schijt aan hebben.
Ja en dan geef je ze boetes en plaats je het op hun strafblad toch? Oh nee, wacht, we hebben het juist makkelijker gemaakt voor mensen om hiermee weg te komen. We moedigen het ook aan doordat het 'continu niet volgens de wetenschap keuzes makende' hoofd van de verantwoordelijke divisie binnen het RIVM continu mondmaskers basht en schijnbaar verantwoordelijk is voor het ontbreken van landelijke plannen omtrent mondmaskers tot lang nadat zelfs buurlanden ze al importeerden.

Kijk, dat de overheid ervoor heeft gekozen om niet in de voetsporen van Taiwan te treden omdat SARS hier niet zo serieus was en zij daarom corona ook niet serieus namen (voornamelijk uit economische overwegingen en oh wee dat we ook maar een heel klein beetje op zo'n situatie voorbereiden) valt iets voor te zeggen. Maar om gezamenlijk het hoofd in de grond te stoppen en dan maar te zeggen dat er letterlijk niks te doen valt om de situatie te verbeteren dan het 'corona weglachen' en 'foei mensen' gedrag van Rutte en Van Dissel is echt van een andere wereld.

[Reactie gewijzigd door Blizz op 6 oktober 2020 17:30]

"(denk aan zoveel mogelijk mensen willen besmetten 'zonder dat het uit de hand loopt', iets wat nu nog steeds de "geheime" agenda lijkt te zijn, "
Dat slaat helemaal nergens op! Wat jij nu schrijft is nepnieuws.
Nepnieuws is zeggen dat je op basis van je eigen ervaringen niet gelooft dat mondmaskers ergens goed voor zijn, dat als wetenschappelijk feit verhullen en dan als advies verkopen aan de regering dat het klakkeloos overneemt in beleid.

Nederland doet het slechter dan vergelijkbare kleinere Europese landen en de overheid weigert maar pertinent op te treden of keuzes te maken waardoor we inmiddels bijna 30.000 nieuwe positieve testuitslagen in een week tijd hebben. Je staat een virus niet toe om rond zich heen te grijpen, tenzij je dat juist wilt. Je smoort het virus terwijl de verspreiding afneemt of je heft de maatregelen gauw op, voorkomt een sterke import van goede mondmaskers, kraakt vervolgens mondmaskers in het algemeen af en geeft het virus de kans om zich weer te verspreiden. Je moet moedwillig blind zijn en je hoofd in de grond steken om dit niet bizar te vinden.
Ook geloof niet dat Nederland het slechter doet.

Ik twijfel aan de test methodiek in Nederland.

Dat staafje stoppen ze in Duitsland NIET zo diep in je neus.
Daar twijfel ik ook aan, maar ik denk niet dat we per se slechtere tests gebruiken. Maar goed, voor ik daar verder op in zou gaan moet ik wat meer lezen over de specifieke testmethodes…
@Anoniem: 1463186 Emoeloe Je hebt 100% gelijk dat burgers ook een verantwoordelijkheid hebben. Maar ik geloof niet dat Nederlanders een zoveel ongehoorzamere mentaliteit hebben dan Duitsers dat dit het immense verschil in besmettingen kan verklaren.

[Reactie gewijzigd door N0lan op 6 oktober 2020 16:44]

Afgelopen zomer hebben veel Nederlanders de basisrichtlijnen (afstand houden, niet te veel/wisselende sociale contacten hebben, thuisblijven bij klachten, zo veel mogelijk thuiswerken) nauwelijks of niet meer opgevolgd. Als iemand dan besmet bleek te zijn, en de contacten in de afgelopen dagen werden nagevraagd, bleken dat tientallen of soms honderden mensen te zijn. Dan kan de testcapaciteit nog zo op orde zijn, en je een callcenters vol met mensen hebben, op een gegeven moment is er niet meer tegenop te testen of na te bellen.
Als daardoor ook de tweede golf eerder begint dan verwacht, en mensen sneller in het ziekenhuis komen, ben je ook sneller door je voorraad medicatie heen.

De overheid had zeker dingen beter moeten doen, en (naar mijn mening) sneller moeten ingrijpen toen de tweede golf zich begon af te tekenen aan de horizon. Maar het ontslaat mensen niet van hun eigen verantwoordelijkheid, het is ook aan het lakse gedrag van een deel van de bevolking te danken dat we nu sneller dan verwacht weer met een toename in besmettingen hebben te maken.
"Als daardoor ook de tweede golf eerder begint dan verwacht, en mensen sneller in het ziekenhuis komen, ben je ook sneller door je voorraad medicatie heen."

Met de aantallen die vandaag de dag in het ziekenhuis liggen, mag dit natuurlijk nooit zomaar gebeuren.
Die voorraad is gewoon minimaal geweest.
Gilead heeft een maximum aantal doses Remdesivir wat het kan produceren, en de VS had in juli al bijna de hele productiecapaciteit tot oktober opgekocht. Ik denk niet dat Nederland hier heel veel anders had kunnen doen.
Dat kan natuurlijk, maar dan ligt het niet aan de onvoorziene 2e golf zoalts Tc99m zegt, en dan hadden ze dit gewoon zelf kunnen ondervangen door zelf te gaan produceren bijv.

[Reactie gewijzigd door Sergelwd op 6 oktober 2020 17:33]

Begin september lagen er 100 patiënten in het ziekenhuis, inmiddels zijn dat er bijna 800. Dat zijn niet allemaal dezelfde mensen, tussendoor zijn er patiënten ontslagen of overleden en nieuwe patiënten opgenomen. Het gaat dus om een veelvoud, en mogelijk hebben er ook nog patiënten buiten de ziekenhuizen remdesivir toegediend gekregen.

Het was natuurlijk beter geweest als de voorraad nog groter was geweest (alhoewel ik niet weet in hoeverre dat mogelijk is qua productieproces), maar het was ook beter geweest als wij niet met z'n allen op elkaar waren gekropen op het terras. Zowel de Nederlandse overheid, als de Nederlanders zelf, hebben steken laten vallen.
Maar dat er nu eenmaal idioten rondlopen heeft de overheid ook gewoon rekening mee te houden, en op hoop van zege voetbalsupporters toestaan valt daar simpelweg niet onder.
Dat ben ik helemaal met je eens.
Het is te makkelijk om de verantwoordelijkheid op burgers af te schuiven. Een groot gebrek aan duidelijke maatregelen en reactie op stijgende besmettingen, maakt dat de overheid een samenleving faciliteert waarin veel besmettingen voorkomen.

Er zijn altijd (kleine) groepen mensen die zich niet aan regels houden. Dat soort gevallen hou je in toom door duidelijke maatregelen en passende handhaving. Als je de verantwoordelijkheid volledig bij de burger legt, zoals nu het geval is, wat hebben we dan nog aan een overheid?
Anoniem: 1463186
@Tk556 oktober 2020 16:22
Dat gebrek aan duidelijke maatregelen hoor ik vaker, maar wat is volgens jou niet duidelijk? 1,5 meter, mondkapje in het OV, waar je bent zitten. Dat klinkt voor mij als vrij duidelijke taal.
Die 'onduidelijkheid' is vaak het resultaat van mensen die allerlei interpretaties geven aan die maatregelen. 'Ja 1,5 meter, ik ga toch gewoon dichter bij mijn vrienden zitten want ik zie ze zo vaak'. Prima, maar dat is dus wel eigen verantwoordelijkheid. Die moet je echt zelf dragen, die kun je niet afschuiven.

Zeggen dat de overheid een samenleving van besmettingen faciliteert vind ik daarmee ook onzin. Nederlanders gaan tegen alle regels in, zeiken zich een slag in de rondte, maar aan die basisregels houden ho maar. In de supermarkt komt iedereen voorlangs even wat producten pakken, op het terras zet iedereen stoelen bij elkaar. De regels zijn duidelijk, maar die verantwoordelijkheid moet je pakken. De overheid is er niet om je aan je handje te houden en te vertellen wat 1,5 meter is, die vertellen gewoon dat je 1,5 meter afstand moet houden. Duidelijke taal.
Helemaal mee eens! We leven in een democratie met een onafhankelijke rechtstaat. Onze overheid zal ons niet gaan dwingen maar zal zeker nu zoveel mogelijk dringend adviseren. Ook omdat het bijna niet anders kan. Het zit in de mensen zelf die er een porje van maken. 1.5 meter afstand is heel erg duidelijk. Kom je uit een gezin dan is het een ander verhaal maar dat lijkt me logisch. Het probleem zit vooral in het naar je eigen wensen vertalen van de regels.

Je mag 100KMH. Ik rij heel erg goed en er is wat marge dus 110 KMH op de teller mag dan ook wel.
NEE! dat mag dus niet. Het is 100KMH max en niet meer. Ook niet voor inhalen en of omdat je auto veel harder kan. 100 is 100 en niet 110.

1,5 meter is 1.5 meter en niet 1 meter omdat het in een ander land misschien 1 meter afstand is. Hier in NL houd je je aan de 1,5 meter, je wast en waar kan desinfecteert je handen, je hoest in wegwerp doekjes of je elle boog en je laat je testen bij klachten. Dit zijn basis regels die iedereen zou moeten kunnen onthouden.
Daarnaast heb je op sommige plaatsten verplicht een mondkapje en overige plaatsen een dringend advies voor een mondkapje. Daar waar het advies is kun je dus zelf beslissen of je er wel of geen draagt.
Houd iedereen zich hier aan dan kan er weer meer open en kunnen we weer meer doen met elkaar. Een ander uiterste is een totale Lock down. Daar word niemand blij van. Wees dus blij dat je in NL woont waar mensen in eerste instantie hun eigen verantwoordelijkheid hebben.
Simpel!
Hoe verklaar je dan dat mensen in de landen om ons heen heel anders naar corona kijken dan wij? Zowel de Belgen als de Duitsers nemen het een stuk serieuzer. Komt dat dan omdat wij in dit land allemaal achterlijk zijn of speelt er iets anders?

Dat welles-nietes gedoe met die mondkapjes heeft mijns inziens enorm veel schade aan de geloofbaarheid en de draagkracht aangericht. Overal worden mondkapjes aangeraden, maar niet in Nederland want: ze zijn niet BEWEZEN effectief. Oh ja, maar in het OV zijn ze wel verplicht. Ja tuurlijk... corona virus type X heeft lak aan mondkapjes, maar is bang om de trein te nemen. En corona virus type Y laat zich wel afschrikken door mondkapjes maar die vind je alleen in het OV... Tuurlijk joh! Droom verder!

Nee zolang wij politici hebben die niet de ballen hebben om vlak voor verkiezingstijd het landsbelang boven hun eigen belang te plaatsen, die bang zijn om niet herkozen te worden... dan is dat wel degelijk een rot stuk politiek. En dan heb je zo'n slappe Rutte die dan komt met een 'dringend advies' in plaats van een plicht.

Of zo'n eikel van een Grapperhaus die op een bruiloft zelf corona regels aan zijn laars lapt. Zijn eigen bruiloft nog wel. Met als gevolg dat we in dit land nu een minister van justitie met een strafblad hebben. Blijkbaar vind de politiek dat normaal en mag hij lekker blijven zitten waar hij zit. Als hij ballen had gehad dan was hij zelf afgetreden. Maar even los van het aftreden of niet... als zo'n belangrijk figuur in zo'n positie zo'n overtreding maakt, wat voor signaal geeft dat dan wel niet af?!

En als klap op de vuurpijl wil hij de corona-boetes verlagen tot een niveau dat je geen strafblad krijgt. Met andere woorden, zo'n vaart zal het met corona toch niet lopen? Of wel soms?

Inmiddels is men zo'n beetje corona-moe en wil men weer terug naar het dagelijkse leven. Dan betekent een 'dringend advies' zo'n beetje hetzelfde als: 'hoeft niet echt'. Zeg nu zelf, als Rutte morgen komt met een 'dringend advies' om maximaal 70 te rijden op de snelweg, hoeveel mensen zullen daar dan gehoor aan geven? Zeker als mensen niet doordrongen zijn van de urgentie doen ze gewoon wat ze zelf willen.

Dus ja, ik leg de schuld van het 'collectieve' gedrag van het volk toch echt bij de politiek neer. En gelukkig zwaait er aan de andere kant van de plas een krankzinnige clown de scepter die met zijn gedrag alleen al het gepruts van de Nederlandse politiek doet verbleken.
Een paar flinke missers zijn bijvoorbeeld de desinformatie over de aerosolen, die in veel welvarende landen wel gewoon serieus zijn onderzocht en duidelijk naar de burgers geinformeerd.
Ook de besmettelijkheid van kinderen is hier in eerste instantie totaal ontkend en daar heeft ons RIVM zelfs onderzoekjes rond gefabriceerd om dit tegen beter weten in aan te tonen.. van dit soort desinformatie plukken we vandaag nogsteeds de vruchten.
Mondkapjes zullen ook ongetwijfeld iets helpen maar hebben vermoedelijk ook niet een heel grote impact en zeker niet als ruimtes goed geventileerd zijn en mensen enige afstand houden.

[Reactie gewijzigd door Sergelwd op 6 oktober 2020 17:29]

Ik vind het meeste duidelijk, maar niet t.o.v. sport.
Geldt die uitzondering van de 1,5 meter daar nog voor?
Geldt de maximaal 30 personen binnen ook voor sportlessen en fitnesscentra?

Ik kan daar echt niks over vinden op de website van het RIVM. Ik dacht dat dan die 30 personen zou gelden, maar in de app van de fitness zie ik dat het aantal mensen dat zich kan aanmelden voor de fitness nog steeds boven de 30 ligt. Nu weet ik het ook echt niet meer.

Edit: ik heb het gedeeltelijk gevonden. Wel echt verstopt achter weer een andere link die inhoudelijk hier niets mee te maken leek te hebben. Waarom moet dat nou zo onhandig?

Sportbeoefening is uitgezonderd van de max 4 personen en 1,5 meter maatregel. Dit zegt nog niets over de 30 personen binnen in de fitnesszaal zelf. (Ik hou zelf wel die 1,5 meter afstand, lijkt me verstandiger.)

[Reactie gewijzigd door Minoesh op 6 oktober 2020 16:43]

https://www.rijksoverheid...-en-dagelijks-leven/sport

Geldt de maximale samenkomst van personen ook voor de sport?
Nee. Sport is uitgezonderd van de maximale samenkomst van 30 personen binnen en 40 personen buiten. Na afloop van de wedstrijd geldt dit wel. Dus het is de bedoeling dat u na de wedstrijd de ruimte waar u sport zo snel mogelijk verlaat.
Dat is wel duidelijk, maar het klinkt idioot. Waarom zou je tijdens het sporten wél veilig met meer dan 30 personen zijn, maar na afloop niet meer?

Dit soort vreemde regels maakt dat het totaalbeleid onduidelijk voelt.
Maar niet onduidelijk IS. Dat is een verschil. Het lijkt alsof een groot deel van nederland liever op gevoel afgaat dan op duidelijkheid
Ben ik helemaal met je eens!

De Nederlandse burger in het algemeen zeurt er altijd over "ze nemen onze vrijheden af", natuurlijk doen ze dat, want de grote meute kan zijn verantwoordelijkheid niet nemen en uit eigen beweging thuis blijven.

De meeste mensen kunnen niet in echte vrijheid leven, die doen alleen maar iets als de overheid het zegt.
Ik schuif het wel op de overheid af omdat Mark Rutte niet inconsistent is met de maatregelen, zo mogen sommige theaters gewoon meer dan 30 man ontvangen omdat er ontheffingen bestaan en afgelopen zondag heeft de kerk in Stapvorst 3 x 600 man ontvangen... zonder gezichtsmasker en zingend.
Dan geeft de Staat een heel verkeerd signaal.
Daarnaast is het volgens het RIVM zo dat de meeste besmettingen thuis plaats vinden... pas op plek 7/8 in de restaurants/kroegen... maar toch krijgen de kroegen een straf... en wat gebeurd er dan? Juist meer thuisfeesten...
Tot slot zegt De Jonge; 'Bij klachten, laat je testen'. Kan je 1 ding vertellen.. al 4+ weken kan ik via coronatest.nl geen afspraak voor een test maken.
Toen mijn zus een afspraak wilde maken.. moest zij in Groningen zijn.. en kan je vertellen.. zonder files en al is dat meer dan 2uur rijden... dus je raad het al... niet gedaan.
Zo werkt het niet.. dan kan je de schuld wel bij de burgers leggen.. maar als de Staat blundert en zelfs zo erg dat medicijnen niet voldoende zijn ingekocht... tja...
Dat ben ik voor een groot deel met je eens. Helaas is het wel zo dat een groot deel van de nederlandse bevolking te dom/naief/vulzelfin is om ook maar een greintje sympathie op te brengen voor deze hele situatie waarin we ons bevinden en het ronduit verdommen om ook maar enigzins mee te helpen. En de regels van de overheid werken dat in de hand, juist door die vrijheid te geven. Je kent het vast wel: geef ze een vinger...
Feesten hier, volle terrassen daar.
Alsof dat de reden was dat patienten niet geholpen konden worden.
De zomermaanden waren en amper IC opnames met oog op corona.
Ik hoor vanuit meerdere ziekenhuizen dat het nog nooit zo rustig was de laatste maanden. Dat is echt wel iets wat de overheid mag aanrekenen omdat zij dit beeld gecreeerd en instand gehouden hebben.

https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/grafieken
Je moet de grafiek met ziekenhuis opnames eens terug extrapoleren naar maart/april.

Bij zelfde besmettingsratio spreek je niet over 4500 dagelijkse positieve gevallen maar een veelvoud daarvan.
Ik kan het nog sterker maken. Inderdaad zoals je zegt missen velen hun reguliere controle. Zo ook mijn vader, die elk jaar op controle moet omdat zijn vader, broer en opa op jonge leeftijd darmkanker kregen. En zijn laatste controle heeft hij inderdaad gemist. Omdat hij sinds enkele maanden met steeds erger wordende buikpijn rondliep heeft hij echt bizar hard moeten aandringen op een tussentijdse controle (schandelijk) waarna ze doodleuk vertelden dat er inmiddels toch wel een T2 tumor in zijn darmen bleek te zitten. Ze hadden hem zelfs al medicijnen meegegeven tegen darmontstekingen! De enige reden dat hij zo heeft lopen pushen is omdat mijn moeder op 56-jarige leeftijd aan kanker is overleden en de artsen daar een half jaar lang dachten dat ze zich aanstelde, totdat ze uiteindelijk de uitzaaiingen op haar buikvlies tegenkwamen.

ps, dankje.
k begrijp daar ook he-le-maal neits van; men (overheid) loopt al sinds mei te janken over een 2e golf; hoe kan het zijn, dat we een half jaar later, de reguliere zorg samen met corona niet kunnen bedienen? 5000 mensen missen hun controle (kanker) .... vraag me oprecht af of het aantal slachtoffers door dit gepruts niet hoger ligt dan corona voor elkaar krijgt .... :X
Ik ga iedere keer met mijn buurman van 57 mee naar t ziekenhuis voor zijn kanker onderzoek omdat hij zelf niet meer kan rijden en zn dochter nog geen rijbewijs heeft. Hij werd eind april ook geweigerd voor kanker onderzoek in t ziekenhuis want Corona had prioriteit. Buurman en zn dochter natuurlijk helemaal in paniek en huilen want zometeen gaat die dood en allemaal heel zielig. Uur later ben ik met mijn advocaat naar t ziekenhuis gegaan en heb ik tegen de arts gezegd dat als mijn buurman niet per direct zou worden gecontroleerd en getest dat hij een aanklacht van hier tot Timboektoe en terug kon verwachten en dat ik hem aan zou geven bij Tuchtcollege. Toen mijn advocaat eenmaal de naam van de arts begon op te schrijven en de verdenking op wanpraktijken kon het onderzoek opeens wel en kon ik mn buurman wel voorbij brengen. Toen werd die ook volledig onderzocht en bleek paar dagen later ook dat die onder het mes moest. Hij werd gelijk een week later geopereerd en krijgt nu nog chemo.

Allemaal heel erg dat het op deze manier moest en is ook geen oplossing maar het is gewoon belachelijk dat een man die al jaren zorgverzekering betaald, waarvan ze weten dat die ziek is, waarvan ze wisten dat die kanker had en waarvan ze wisten dat het al 3 x is teruggekomen niet kon worden geholpen want "corona".

Ben er ook niet trots op dat ik t op deze manier voor elkaar moest krijgen maar t kan gewoon niet zijn dat iemand die gewoon jaren lang zorgverzekering heeft betaald zorg word geweigerd. Heb later ook mn excuses aangeboden maar die man mag gewoon niet sterven en arts begreep t wel.

Later ook met die arts gepraat over dit akkefietje en hij zei ook dat het niet zijn beslissing is om mensen die zorg nodig hebben te weigeren omtrent Corona en dat dit allemaal van bovenaf komt en dat vooral de Politiek er een zooitje van maakt.

[Reactie gewijzigd door Snowfall op 6 oktober 2020 16:34]

Daarom moet het probleem van 'terugschaling van de zorg' bij de kern aangepakt worden. Duitsland kan blijkbaar wel een tig voorraad aan IC capaciteit, bedden en blijkbaar ook personeel daarvoor hebben. Waarom Nederland niet?
Ik werk in een ziekenhuis, en bij ons zijn ze er ook niet blij mee dat ze X capaciteit vrij moeten houden voor corona. En voor patiënten die over komen van Brussel omdat ze zich daar niks aantrekken van maatregelen... En het daardoor de spuigaten uit loopt in de ziekenhuizen
Anoniem: 310408
@himlims_6 oktober 2020 16:58
[...]
ik begrijp daar ook he-le-maal neits van; men (overheid) loopt al sinds mei te janken over een 2e golf; hoe kan het zijn, dat we een half jaar later, de reguliere zorg samen met corona niet kunnen bedienen?
Omdat we in een half jaar niet 10 ziekenhuizen kunnen bouwen en niet 50.000 nieuwe zorgmedewerkers uit blik kunnen halen? Hoeveel operatiekamers denk je dat er standaard leegstaan? Hoeveel IC bedden denk je we in strategische reserve hebben?
Je hebt helemaal gelijk, de politiek is minder bezig met besturen dan met profileren. En de media zoekt bewust de scherpe kantjes op om bezoekers/kijkers/lezers te trekken, wat weer voer levert voor politici om zich te profileren.

Beste voorbeeld is fase 1 van de Corona crisis, kabinet kon ruimte nemen voor beleid en iedereen volgde het op, mensen wisten niet beter, dus volgden de richtlijnen, en was een besluit binnen een dag genomen.
Nu is er meer informatie, komen er verkiezingen dichterbij, dus alles moet afgedekt zijn in de politiek, en kosten besluiten maanden i.p.v. dagen. Daarbij krijg je onzinnige mondkapjes regels, want als mondkapjes echt zouden werken, dan was het virus overal in de wereld nu wel uitgestorven waar de mondkapjes gebruikt werden en was Nederland het enige land waar het virus nog voorkwam.
Dat is natuurlijk een kolder-argument; volgens die redenatie zouden, bijvoorbeeld, autogordels volledig nutteloos zijn en hoef je je tanden ook nooit meer te poetsen.
Daarbij krijg je onzinnige mondkapjes regels, want als mondkapjes echt zouden werken, dan was het virus overal in de wereld nu wel uitgestorven waar de mondkapjes gebruikt werden en was Nederland het enige land waar het virus nog voorkwam.
Nedeland en de VS hebben geen mondekapjesplicht en doen het veel slechter dan andere landen. Je zult toch iets kritischer moeten zijn en je tenminste afvragen waarom andere landen het beter doen (andere oorzaken dan mondkapjes zijn uiteraard ook denkbaar, maar tussen "uitgestorven" en "recordbesmettingen" zit nogal een groot verschil)
Als het testbeleid niet op orde is heeft de App nu concreet weinig toegevoegde waarde. Je kunt je immers niet laten testen als de App een waarschuwing geeft. Dat mag pas bij klachten. Netto toevoeging van de App is nu dus 0,0.

Ik ben geen gedragswetenschapper, maar ik kan mij goed voorstellen dat met deze kennis (en dit staat in elk nieuwsitem) de installatie bereidheid laag is. Immers, waarom doen, geen voordelen.

Nu is de App hip and happening. Dus nu moet je je userbase vergaren. Als over een maand de test capaciteit op orde is is de kans kleiner dat mensen dan alsnog die App gaan installeren. Het 'nieuwe' is er dan vanaf.

Verder bestaat je relaas er vooral uit dat jij vind dat sommige bestuurders zaken toestaan waarvan jij vind dat dat niet zou mogen. Dat is een verschil van inzicht. Moet je volgende keer anders stemmen.
Houd er wel rekening mee dat de insteek hier alijd flatten the curve is geweest en niet crush the curve. Het ultieme doel is groepsimmuniteit wat bereikt moet worden door op een gecontroleerde manier de bevolking in aanraking te laten komen met het virus. Zo lang de ziekenhuizen de instroom kan behappen blijft de boel los, gaat dat richting de capaciteit dan wordt de boel aangescherpt. Het volledig uitschakelen van covid, al dan niet tot er een vaccin is, is nooit de insteek geweest.

Bij die aanpak heb ik overigens direct mijn vraagtekens geplaatst: Groepsimmuniteit, kan dat uberhaupt wel werken?

Echter als je kijkt naar de actuele ziekenhuis opnames dan zie je dat er nu qua ziekenhuis opnames en overledenen momenteel vrij weinig aan de hand is. In ieder geval als je het afzet tegen maart 2020. De meest recente piek van 3 oktober zit op 32 opnames, op 27 maart waren dat er 609.

De cijfers van het aantal besmettingen heb je nu eigenlijk helemaal niets aan omdat de overheid het bij de uitbraak aantoonbaar heeft laten afweten. Eerst werd er alleen getest als men in Italië of China was geweest, daarna alleen bij ziekenhuis opname en 70+. Ondertussen draaide het enige lab dat tests mocht uitvoeren op een fractie van de maximum capaciteit https://www.ad.nl/den-haa...rivm-bijna-leeg~a0ec11d3/ Met andere woorden die besmettingscijfers van nu moet je corrigeren om in de buurt te komen de cijfers zoals die in maart werden verzameld, misschien wel met factor 1000.

Die ziekenhuis opnames bieden overigens een interessant perspectief, want die kun je dus wel vergelijken. Als je nu 32 opnames op 3945 besmettingen vast stelt dan praten we over 0.8% dat ernstig ziek wordt. Het virus is min of meer onveranderd. Dus als men in maart op dezelfde manier had getest dan zouden die 609 opnames die toen zijn vastgesteld hoogst waarschijnlijk vertalen naar 74708 besmettingen per dag.

Het goede nieuws is dat we met de huidige +- 4000 meldingen per dag nog lang niet op dat niveau zitten. Het slechte nieuws is dat het er op lijkt dat de ziekenhuis opnames momenteel grofweg elke 2 weken verdubbelen. In dat geval zitten we over 8 weken weer op het punt dat de gezondheidszorg capaciteitsproblemen krijgt. Ander slecht nieuws is dat je op dit tempo wel een erg lange adem moet hebben voor je over groespimmuniteit kan spreken. Je moet dan letterlijk denken aan jaren.

Natuurlijk kan een vaccin dat versnellen, maar dan had je beter meteen wat harder in kunnen gebruiken om vervolgens met snelle respons teams en fijnmazige lokale regio's de boel zo snel mogelijk in te dammen. Dit kan je dan blijven doen tot het vaccin er is. Scheelt een berg levens en enorme economische schade. Nu zal het vermoedelijk de komende 2-4 jaar pappen en nathouden worden. Ziekenhuis opnames onder de 10 per dag? Laten we weer 1000 mensen tegelijk samen komen. Ziekenhuis opnames boven de 10? Laten we de maatregelen verzwaren.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 6 oktober 2020 20:20]

Anoniem: 599181
@Japperrrr6 oktober 2020 16:06
Een groot probleem wat vaak vergeten word is dat de regeringen een compromis moeten sluiten om zoveel mogelijk mensen mee te nemen in het verhaal.

Dit is dan vooral psychologish.

Ik ga nu even 2 aziatische landen vergelijken waar ik de situatie wat van volg.

In zuid korea kan je overal makkelijk en soms zelfs gratis verdeelpunten vinden voor mondmaskers en hebben de mensen een mentaliteit van ik houd afstand en draag mijn masker om de mensen rondom me en mezelf te beschermen in de hoop dat het rap voorbij gaat.

Dan heb je Indonesië waar mondmaskers een hele periode belachelijk duur waren, moeilijk te vinden en waar de regering zodanig veel afwijkende en foute informatie verspreiden dat de mensen zo iets hebben van ik trek me hier niets van aan, er is daar ook een enorm stigma rond corona waarbij mensen hun huis, werk enzovoort verliezen.

Als je dan de corona cijfers vergelijkt is het toch een enorm verschil tussen beide landen.

Clue van het verhaal is als je de mensen achter uw verhaal kan krijgen kan je veel bereiken, maar mis informatie en slechte beleidsplannen hebben zeker hier in be en nl onze mentaliteit verbrod.

https://youtu.be/HQAvD2whPaQ

https://www.thejakartapos...ngerous-in-indonesia.html ( niet altijd de beste krant, maar soms wel goede artikels)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 599181 op 6 oktober 2020 16:16]

draag mijn masker om de mensen rondom me en mezelf te beschermen...
Enigzins offtopic maar geloof je echt dat een masker dragen jouzelf beschermt?

Een masker beschermt iedereen behalve de drager. Het tegenhouden van virussen gebeurt door zo'n masker namelijk alleen enigzins effectief bij het uitademen. Je ademt uit in het masker, waardoor de meeste waterdruppeltjes (waarin de cellen leven die door het virus zijn geïnfecteerd) worden tegengehouden. Hierdoor wordt de rest van de wereld tegen jou beschermd. Maar andersom, als die waterdeeltjes eenmaal in de lucht zitten en jij komt daar tussen terecht, dan volgen die deeltjes gewoon de ingaande luchtstroom bij het inademen en je kunt eenvoudig voelen dat die grotendeels langs het masker gaat.

Wat ik echt vervelend vind is dat we nu al 8 maanden over dit virus praten, maar ik nog dagelijks mensen in hun eentje in de auto zie zitten met een masker op hun hoofd. Totale onzin. En kun je eenvoudig beredeneren als je snapt hoe de virus overdracht werkt en hier heel even over nadenkt. Alleen lukt het onze media blijkbaar niet om ergens een kwartiertje in te ruimen om goed en duidelijk uit te leggen hoe virussen worden overgedragen, waardoor mensen blijkbaar echt denken dat een masker dragen hunzelf beschermt.
...in de hoop dat het rap voorbij gaat.
Ok leg uit. Wat gaat er voorbij?

Dit is toch best een kernvraag of niet? Wat is het doel van dit alles?
Denk je dat het ons gaat lukken om COVID uit te roeien? Really? Ik vraag me af waarom we Influenza dan niet al lang hebben uitgeroeid??

En als het niet uitgeroeid wordt, wat is dan het doel? Uitstel van het onafwendbare? Want zodra we die maskers afzetten begint de hele ellende toch weer opnieuw? En gaat de hele wereld deze maskertjes politiek volgen? Er zijn nog steeds honderden miljoenen mensen met te weinig te eten. Als het ons niet lukt om die mensen van voedsel te voorzien gaat het dan wel lukken om ze aan de mondkapjes te helpen??

En voordat je zegt 'het is voorbij als er een vaccin is' toch even deze controlevraag: Je weet hopelijk dat er voor Influenza al lang vaccins zijn toch? We noemen dat in de volksmond de griepprik. Die bestaan al ik weet niet hoe lang maar toch is Influenza verre van uitgeroeid. Dus er is al lang een vaccin voor Influenza maar alsnog wordt het niet verslagen en sterven er jaarlijks duizenden mensen aan... Maar op de een of andere manier gaat dit met COVID ineens heel anders?? Hoe dan?

Kijk bij mij zou de draagkracht voor alle maatregelen een stuk groter zijn als duidelijk zou zijn wat het einddoel is, hoe we kunnen controleren of we voortgang boeken op dat doel enz. enz. Alleen domweg infecties meten gaat helemaal nergens over. Want zo lang we niet onze grenzen hermetisch afsluiten wacht het virus gewoon rustig af in het buitenland of hier in eigen land, totdat het weer opnieuw kan toeslaan.

Mijn conclusie is dat de wereld nu een bepaalde tijd lang in denial gaat blijven over dit alles totdat we uiteindelijk concluderen dat we niet alleen moeten leven met COVID, maar dit ook eigenlijk geen enkel probleem is omdat het virus nauwelijks gevaarlijker is dan Influenza. En alle maatregelen stukje bij beetje weer verdwijnen. Ik ben benieuwd of er dan een serieuze evaluatie komt, bijv. in de vorm van een parlementaire enquete, naar het gemak waarmee burgerlijke vrijheden zijn opgegeven en allerlei noodmaatregelen zijn ingevoerd, zonder ook maar te benoemen wat precies het einddoel is.

In 1996 kwam de film Outbreak uit. Sinds die tijd volg ik het idee van een pandemie een beetje en weet je, de wereld is hartstikke gezakt voor de COVID test. Epic fail. Het virus is overal en muteert nu net zoals Influenza en we hebben straks gewoon een Corona prik. We moeten een eventueel nieuw virus containen voordat het global gaat. Dat is bik COVID duidelijk niet gelukt. Nu het global is, is de vraag: wat nu? En gewoon allemaal aan de mondkapjes komt op mij over als een zeer ondoordachte maatregel.
Anoniem: 599181
@OddesE7 oktober 2020 00:11
Effe nuanceren wat ik zei voor je een klein stukje van mijn post neemt en er een hele bijbel overschrijft.

Ik had het vooral over de mentaliteit en het psychologische aspect, boven op schrap je het feit dat er ook bij stond afstand houden,...

Als we echt er van af willen moeten we ons gedrag aanpassen, afstand houden, mondmasker dragen waar je geen voldoende afstand kan houden, inperken van sociaal contact. Duidelijke beleidsplannen die de mensen makkelijk kunnen volgen.

En waarom de griep nog altijd bestaat en er hiervoor niets gedaan wordt daar is een heel cru antwoord op er gaan niet genoeg mensen aan dood en het zit elk jaar ongeveer in de zelfde hoeveelheid, er zijn natuurlijk jaren waar het anders is, maar dit is gwn het antwoord. En als je er dan getallen wil op plakken 30-40 000 op een jaar in America griep, Corona zit al aan 200 000 in nog geen jaar. Kan je controleren op de website van de cdc.

Dus voor je een hoop vragen stelt die zo goed als niets te maken hebben met wat ik zei, leer eerst zelf door bvb eens naar de cdc te kijken, r waardes en sterftecijfers van ziektes waar je een vraag over hebt opzoeken ipv wat je deed.

Wat jij net deed is nu net wat ik bedoel met een slechte mentaliteit en het gevolg van slechte beleidsplannen waarbij mensen dan de nood hebben alles extreem kritische te bekijken en ipv antwoorden zoeken meer vragen te stellen die niemand verder helpen.

En nu het antwoord in getallen, zuid korea is een land met 52 miljoen mensen, 24 100 besmettingen en 421 doden.

Indonesië : 280 miljoen mensen, 307 000 besmettingen en 11253 doden.


België : 12 miljoen, 123 000 besmettingen, 10 000 doden

Je moet zelf maar eens stilstaan bij uw " vragen"
Als we echt er van af willen
Ja? Echt, maar dan ook ECHT er van af?
Noem anders 1 voorbeeld van een door de lucht overdraagbare ziekte die op deze manier is uitgeroeid.
En waarom de griep nog altijd bestaat en er hiervoor niets gedaan wordt daar is een heel cru antwoord op er gaan niet genoeg mensen aan dood
Oftewel we zouden het kunnen als we het zouden willen? Hierin verschillen u en ik duidelijk van oordeel. Ik geloof er niets van dat het een gebrek een wilskracht zou zijn. Wij KUNNEN Influenza niet verslaan. En Corona ook niet. Want bij elk kuchje gaan er weer tienduizenden virusdeeltjes de lucht in.
Dus voor je een hoop vragen stelt....
Wat jij net deed is nu net wat ik bedoel met een slechte mentaliteit
Vooral geen vragen stellen. Want dat is een slechte mentaliteit.
Damn wat worden mensen Gestapo door dat Corona zeg.
Er waren veel senatoren die tegen stemden omdat volgens hen heel die wet niet nodig is.
Heb het debat gekeken en sommige senatoren waren echt nergens van de op de hoogte.
Zaterdag ga ik hem installeren, want dan pas werkt hij in mijn regio.
Nu werkt hij ook al gedeeltelijk volgens mij. Jij kunt geen melding uitsturen al je besmet bent. Daarvoor heb je een code van de GGD nodig en die worden alleen in de testregio verstrekt .

Heb jij contact gehad met iemand die besmet blijkt te zijn en zich laat testen in een regio die meedoet aan de test, dan ontvang je wel de melding dat je contact hebt gehad met iemand die besmet blijkt te zijn.
Is dat nog terug te kijken? Ik denk dat velen hier daar wel interesse in hebben. Zou echt top zijn als je daar een linkje van hebt.
Zijn die 19 leden die tegen stemmen "omdat het testbeleid nog niet op orde is" soms van de pot gerukt?
Die app kan vanaf dag 1 meldingen gaan geven, en iedere early adopter die vervolgens geconfronteerd wordt met 3-4 dagen wachttijd voor een test (waarin je dus in onzekerheid zit, en verwacht wordt thuis te blijven etc..) gaat geen positief verhaal ophangen, en kan dus de beeldvorming rondom de app negatief beinvloeden.

Daarnaast, als die app veel extra tests veroorzaakt wordt je testcapaciteitprobleem alleen maar erger, wat wederom kwa publieke perceptie en bereidheid om mee te werken op lange termijn best schadelijk kan zijn

Ben het overigens helemaal met je eens dat er een potje van wordt gemaakt in het algemeen trouwens, we zijn hier niet zo erg als bijv. amerika, maar ik ben in dit geval ook niet echt trots op nederland of zo.
Dat is inderdaad waar. Maar ik zou ook niet verwachten dat op dag 1 ineens 5 miljoen mensen de app downloaden. En zelfs al zou dat wel zo zijn, dan moeten zij eerst nog enkele dagen/2 weken hun database opbouwen alvorens het systeem echt begint te functioneren. Dus met die gedachte formuleer ik ook mijn kritiek. Tegen de tijd dat "de massa" de app geïnstalleerd heeft, een database opbouwt en een testoproep krijgt zijn we zo een maand verder. Al is zelfs dat misschien wel te optimistisch.
Ik snap niet helemaal waarom je 2 weken database zou moeten opbouwen, je hebt toch gewoon gebruikers die elke dag heen en weer bewegen, en met anderen in contact komen, als op dag 1 gebruiker A en B elkaar treffen, en A op dag 2 positief test, kan je B al een melding sturen, of is het mogelijk dat iemand al 2 weken besmettelijk is voordat ie getest wordt? (in dat geval loopt het aantal meldingen inderdaad wel op in de eerste 2 weken, hoewel dat geen lineair verloop zal zijn)

Met het opbouwen van een userbase ben ik het eens, maar juist omdat de boel onder zo'n vergrootglas ligt wil je wel dat alles goed loopt zodra de boel livegaat
Volgens mij is het zo dat de database (lokaal) op je telefoon 2 weken bewaard blijft, en zodra iemand uit jouw database een GGD-sleutel invoert zou jij een melding moeten krijgen (afhankelijk van de mate van blootstelling). Het is dus niet waarschijnlijk dat je op de eerste dag van gebruik direct een testoproep krijgt, omdat je eigen database nog erg klein is.
Hmm, je krijgt dus een melding als je iemand in de afgelopen twee weken "getroffen" hebt die positief test? Lijkt me ook niet persee heel efficient, want het is absoluut niet gezegd dat een persoon de hele twee weken voor de test besmettelijk is geweest, dat gaat dus een hoop extra tests opleveren die niet persee gerechtvaardigd zijn.
Klopt. In Duitsland is het in ieder geval zo dat je bij de melding ook een soort van exposure-score krijgt. Je krijgt dus niet direct een testoproep, maar wel regelmatig een reminder om goed op jezelf te passen omdat je in de buurt bent geweest van iemand die positief getest is. Afhankelijk van hoe groot de exposure is krijg je dan wel/niet een testoproep. Ik kan me voorstellen dat Nederland een vergelijkbaar systeem hanteert, alleen ik heb nog nergens gelezen dat je behalve testoproepen ook laagdrempeligere waarschuwingen kunt krijgen.

[Reactie gewijzigd door Japperrrr op 6 oktober 2020 16:09]

Het halfbakken advies over mondkapjes ontstaat omdat men het gewenste antwoord niet krijgt, ook niet door herhaaldelijk te vragen om onderzoeken totdat de uitkomst aansluit op wat men horen wil. Men is bereidt tot pilots om maar het gewenste resultaat te forceren. Het advies is altijd geweest, 1,5 mtr, was je handen, werk thuis en blijf thuis bij klachten. Mondkapjes, de zorgsector met medische kapjes buiten beschouwing gelaten, voegen niks toe, maar men weet het beter en accepteert het advies niet. Alsof je een doelnet monteert met gaten van 3 vierkante meter om de bal tegen te houden. De burgemeesters en medici gedragen zich als een stel kikkers die constant uit de kruiwagen springen om zichzelf te profileren. Dan krijg je een middenweg en dat heet dan; wij adviseren... of adviseren met klem... of denken dat het verstandig is...
Eens.

Genoeg adviseurs van OMT en RIVM die niets zien in de thuisbakken mondkapjes. En volgens mij bewijzen de besmettingen in landen om ons heen waar wel mondkapjes al langer plicht cq advies zijn dat deze zeker niet zaligmakende oplossing zijn.

Dat medisch & zorg personeel meer dan voldoende kwalitatieve mondkapjes moet hebben is natuurlijk wel een feit. Helaas gaat het daar al mis.

Want al die besmettingen in verpleeghuizen komen echt niet altijd door de bezoekers. Dat wordt door personeel veroorzaakt. Vanwege verschillende redenen.
Zijn die 19 leden die tegen stemmen "omdat het testbeleid nog niet op orde is" soms van de pot gerukt?
Weet jij wellicht waar terug te vinden is wie deze 19 senatoren zijn?
FVD, PvdD, PVV en groep Otten.
Reden: privacy volgens hun nog niet goed genoeg gewaarborgd (want in toekomst in vinkje anders en alle data ligt bij overheid of verzekeringspartijen of whatever je er maar mag van vinden).

Maar ga je ze nu bedreigen of zo? Lijkt me niet aan te bevelen.
FVD, PvdD, PVV en groep Otten.
Dank! Ik hoopte al dat er niemand tussen zou zitten met wie ik politieke verwantschap zou hebben. ;)
Maar heeft iemand zich dan van stemming onthouden? Zij hebben gezamenlijk namelijk 20 zetels.
Maar ga je ze nu bedreigen of zo?
Wat een uiterst merkwaardige vraag waarop het antwoord uiteraard nee is...
Echt, ik begin me steeds meer af te vragen of we niet met een grote bezem door Den Haag moeten. Tijdens een acute crisis zoals deze piept en knarst ons politieke systeem werkelijk aan alle kanten, zowel op landelijk als gemeentelijk niveau.
Corona had daar juist een aanzet voor kunnen zijn. Historisch gezien leiden epidemieën nogal eens tot een wisseling van de macht:

Disease! Crash Course World History 203
https://www.youtube.com/watch?v=1PLBmUVYYeg
Filmpje uit 2014, zitten wat grappen in die sommige nu ongemakkelijk vinden

Maar het is wel mooi om te zien hoe politiek gekleurd de aanpak is: Niet teveel testen, want we beschermen liever onze eigen branch. Niet eerlijk zeggen dat we te weinig mondkapjes hebben, en daarom mondkapjes niet aanbevelen. Schouder aan schouder zitten eten met 40 wildvreemden, prima, als je het maar in een vliegtuig doet!*

Een pandemie is niet politiek, maar hoe je daar mee om gaat als samenleving, is heel erg politiek.

* Was wel echt het slechtste broodje kaas dat ik ooit gegeten heb. Dankje KLM, 4 miljard belastinggeld goed besteed

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 6 oktober 2020 15:43]

Er is een keuze gemaakt om niet in te zetten op testcapaciteit, omdat de natuurlijke reactie van een overheid natuurlijk niet investeren en vrijheid faciliteren maar repressie is. Die moet dan wel worden verkocht als noodzakelijk en onvermijdelijk, en niet het gevolg van een bewuste keuze. Inderdaad was men erop voorbereid, er is gewoon gekozen voor een ander pad.
Het is logisch dat er niet zomaar dingen verplicht en doorgedrukt moeten worden.

Over de CoronaMelder app het volgende:
- Deze houdt geen rekening met muren/ramen, ventilatie, aerosolen, buitenlucht, luchtvochtigheid, leeftijd, onderliggende kwalen, conditie personen en meer.
- Dus het geeft net als "niet medische" mondkapjes een schijn veiligheid waar veel mensen, net als bij andere geloofsovertuigingen, erg geruststellende uitwerking.

Het is o.a. in strijd met de grondwet art. 10 en de Neurenberg code gelukkig verboden dergelijke dingen te verplichten en gedragsbeïnvloeding op de bevolking uit te storten.

Je noemt buitenbesmetting omtrend BLM op de Dam. Een duidelijk praktijk voorbeeld dat er geen enkele aanleiding is voor paniek. (zie ook onderzoek welke Mojo heeft laten doen)

Wat betreft de zorg:
Ik begrijp de angst en frustratie erg goed omtrent de uitgestelde zorg. Dit kan met de kennis van nu echt moreel gezien niet meer. Ik ken ook ernstig zieke mensen welke onnodige stress hierdoor hebben gekregen. Je hebt recht op zorg en desnoods dwing je dit via de zorgverzekeraar/rechter af. Want het kabinet lijkt daar nu minder prioriteit aan te geven. Jammer dat het zo moet nu in NL. Wie het hardste roept wordt als eerste geholpen. Veel sterkte met deze heftige situatie.
Het is o.a. in strijd met de grondwet art. 10 en de Neurenberg code gelukkig verboden dergelijke dingen te verplichten en gedragsbeïnvloeding op de bevolking uit te storten.
Ik moet buiten ook een broek aanhebben. Is dat ook tegen artikel 10 en Neurenberg-code?
Ik mag op de snelweg niet te snel rijden. Is dat ook gedragsbeïnvloeding op de bevolking?

Je maakt het wel heel dramatisch allemaal. Voormij is het gewoon een stuk extra kleding wat ik buiten aan moet doen.
In dit soort noodsituaties moet de instantie met experts, in dit geval het RIVM, veel meer macht krijgen. Het coronabeleid is nu politiek geworden met als resultaat dat niemand zijn handen er aan durft te branden, zelfs onze baas Mark 'ik-ben-niet-de-baas' Rutte.

Dat politici zich als politici gedragen kun je ze niet kwalijk nemen. Een democratie met veel partijen zal altijd naar compromissen zoeken. Dat heeft ook heel veel voordelen. Bovendien halen we daar elke vier jaar de bezem al doorheen.
Tijdens een acute crisis zoals deze piept en knarst ons politieke systeem werkelijk aan alle kanten, zowel op landelijk als gemeentelijk niveau.
Je ziet dan duidelijke dat dit ook mensen zijn met hun eigen fouten, vooroordelen, ideeën en zaken die ze belangrijk zijn. Verwacht niet dat je na je bezem actie door Den Haag daar ook maar iets van veranderd. Die mensen zijn gekozen door andere mensen die ook weer andere dingen belangrijk vonden, zoals hypotheek aftrek, 'buitenlanders' of de religie van een politicus. Politici worden eigenlijk nooit gekozen op hoe goed ze omgaan met een crisis...
poldermodellen werken niet in deze tijden
Welkom in Nederland waar iedereen zijn/haar/het mening moet kunnen ventileren. Waarin politici om de hete brij heen draaien en het zelfs een achterlijke Famke Louise naar haar mening wordt gevraagd. Waar iedereen zijn argument onderbouwt met “ik vind...”
Duitsland heeft dit echt prachtig voor elkaar. Daar hanteren ze een harde grens van 50 besmettingen per 100.000 inwoners en elke dorp/gemeente/regio/provincie die daar boven komt gaat gewoon direct op slot. Bovendien heeft de overheid daar dit vooraf bedacht, in tegenstelling tot onze overheid die pas samen een bakje koffie doet en wat overlegt nadat we in praktisch heel NL die Duitse drempelwaarde al hebben overschreden. Dan is het ook niet verbazend dat het hoopje maatregelen waar ze mee komen, behalve dat het weken te laat komt, vervolgens noch kant noch wal raakt.
Ik blijf de (typische Nederlandse..) weerstand over de app toch apart vinden. We downloaden met z'n alle massaal Tiktok en Facebook waarvan we weten dat dit niet helemaal koosjer is , maar zodra er een app sterk wordt geadviseerd wegens de gezondheid, zien we allemaal beren op de weg..
Het zelfde als al die mensen die voor het corona tijdperk 24/7 binnen zaten achter de PlayStation of telefoon, maar nu in een periode van social distanding plotseling mensen en groepen willen opzoeken.

[Reactie gewijzigd door Wieriemaster op 6 oktober 2020 16:52]

Het is niet eens alleen tegen deze app, het is tegen alle maatregelen. Nederlanders hebben heel erg het gevoel dat 'de overheid' ze onrecht aandoet, want ze mogen niks meer. Zelfs mondkapjes dragen vinden mensen al een extreme taak, alsof ze wordt gevraagd een nier op te geven.

In het OV zijn er zo veel mensen die een mondkapje alleen dragen over hun mond (dus niet neus), of hem pas opdoen als er gecontroleerd wordt. Daarin zie je dat mensen niet snappen dat wat ze doen anderen helpt, maar ze doen het 'omdat het moet van Rutte'.

In het begin kwam er op social media ook vaak langs: "ik knufel mijn ouders als Rutte het niet ziet". Prima, maar die mensen snappen niet dat het geen persoonlijke wens is van Rutte dat jij niet knuffelt, maar dat het in het algemeen belang is, ook van de mensen die jij 'stiekem' knuffelt.
Mee eens.
Er zijn altijd mensen die van nature erg wantrouwig zijn als het om de overheid gaat.
Ze zien de overheid als een boze macht met vreemde bedoelingen.
Vandaar dat een plicht om iets op te leggen zo gevoelig ligt bij bepaalde groepen.
Een dringend advies klinkt dan vriendelijker.
Maar tja, leg uit aan een gemeente van meer dan 100.000 mensen uit, met 39 geregistreerde gevallen, wat er nu aan de hand is?

Het zijn de burgemeester die roepen dat alles landelijk moet omdat ze het in hun eigen gemeente niet voor elkaar krijgen. Waar voor en tegenargumenten voor te vinden zijn.
De overheid wantrouwen is een goed iets en dat wantrouwen is ook niet uit de lucht komen vallen natuurlijk. Maar wat er de afgelopen maanden is gebeurd laat duidelijk zien dat er in Nederland een enorm gebrek aan educatie is en dat veel mensen te veel vrije tijd hebben.
Mee eens, het is nu wel gebleken hoe de bevolking in elkaar zit en welk deel er aan het rellen is.
Een kritische houding naar de overheid toe is goed, je mag vragen stellen en ook antwoorden verwachten maar aan wantrouwen kleeft een negatieve lading.
Dit is inderdaad frappant. Er zijn op Facebook groepen mensen die dagelijks klagen dat ze niet "niet gevolgd willen worden door de overheid" (wat met deze app sowieso niet het geval is). Ironisch.
Verbaast me niets.
Weerstand treedt juist op op het moment dat door een autoriteit iets 'opgedragen' wordt, in dit geval 'dringend geadviseerd'.
Je zou precies dezelfde weerstand zien op het moment dat onze overheid een dringende oproep doet om TikTok te installeren.
Ik hoop dat ze dat gaan doen! Goed idee.

Als ze dan nog in de Coronamelder een functie voor dansjes inbouwen is het doel bereikt.
Ik denk dat je hier voorzichtig moet zijn met "we". Ik download geen vleesboek, noch tiktok, noch andere zeut (zover ik het kan vermijden) en probeer wat op privacy te letten. Daar ben ik niet de enige in, gelukkig.

Voor mij zal deze app dus net zo goed als de andere moeten zorgen dat mijn data niet overal heen lekt, en daar ben ik nog even niet van overtuigd. Dus ja, ik bied weerstand, als je dat zo wilt zien. Doet de rest van Nederland misschien niet, maar daar heb ik weinig boodschap aan.
Goed dat je de vergelijking trekt met Facebook en tiktok... dat gebruik ik namelijk ook niet om die redenen.
Valt blijkbaar wel mee. Hij is nu al 1,3 miljoen keer gedownload.
Het volk in de media is niet te vergelijken met echte mensen.
Tjah, wat is het voordeel van de APP? Dat wil niets zeggen.

Het lijkt me totaal nutteloos, je maakt je zorgen om iets wat er nog niet is en wellicht niet komt.

En andersom, als de APP niet afgaat, wil niet zeggen dat je ook geen virus bent opgelopen.
Tiktok staat niet op mijn telefoon omdat ik die app niet nodig heb... verder is dit de eerste app waarvan de broncode zelfs online staat.
dus iedereen die verstand heeft van dat soort taal.. kan erin spitten.
Idd vreemd. Maar wat ik ook vreemd vind is dat voor het functioneren van de app GPS aan moet staan. De app zelf maakt er geen gebruik van, maar de eis dat GPS aan moet staan maakt wel dat andere apps in sommige gevallen juist meer privacygevoelige data van mij kunnen verzamelen. Nu ben ik een stuk minder geneigd de app te activeren dan voordat ik de app (vroegtijdig) installeerde…
De aantrekkingskracht van Tiktok en Facebook zijn toch een enorme factor groter dan een Corona-app.

Heb tot 2x toe Tiktok verwijderd bij m'n dochter van 10 gedurende de afgelopen 4 weken, vanwege problemen die het teweeg bracht (o.a. gepest via Tiktok-filmpjes in klas).
En dat nadat ik initieel al met haar had afgesproken dat ze Tiktok niet zou gebruiken... Stiekem een email adres van een klasgenoot gebruikt bleek..
Ze kunnen er maar moeilijk van afblijven.

De corona-app gaf tot nu toe - begreep ik van anderen - aan dat je een test moet laten uitvoeren als je, volgens de app, in de buurt van iemand bent geweest die positief getest is.
Misschien hebben ze dat advies in de app inmiddels aangepast: ik begreep van de GGD dat het advies van de app alleen gegeven zou moeten worden als je langer dan 15 minuten van dichtbij met iemand contact hebt gehad die positief getest is.

Ben benieuwd wat de invoering van de app oplevert, in ieder geval vast enorm veel extra tests (m'n vrouw werkt momenteel voor de GGD om tests in te plannen, ik hoor wel van haar of het aantal telefoontjes stijgt).

[Reactie gewijzigd door ByteDelight op 6 oktober 2020 15:45]

Niet, puur voor spelletjes thuis, niet om mee naar school te nemen. Ik ben een tweaker hee, zat oud grut dat naar de kinderen doorschuift, dus iets te voorbarig met je conclusie 😉
Als je de app geinstalleerd hebt op een Android device, check dan na een week of de app echt werkt.

Android -> Settings -> Google -> Blootstellingsmeldingen voor COVID-19 -> check dan het aantal Blootstellingschecks er zijn. Staat deze na een week nog steeds op 0 dan moet je de batterijbesparingsmodus aanpassen van de CoronaMelder zodat deze hierin niet beperkt wordt.

Start dan de CoronaMelder app nogmaals. Vaak staat er als melding dat er geen internet verbinding mogelijk is. Maar na het aanpassen van de batterijbesparingsmodus deze app nu wel werkt.
De gemiddelde gebruiker gaat hier nooit achter komen ben ik bang. Hoe nuttig is zo'n app dan eigenlijk nog.
Heel nuttig als dit probleem opgelost wordt vanuit de software fabrikant van de telefoon. Wanneer een app de corona api mag gebruiken deze nooit in batterijbesparingsmodus zetten. Heel simpel uiteindelijk!
Voor wie het interessant vindt: Brenno de Winter bij GeenStijl-TV over de app en de privacy. De vragenstellers zijn, net als ikzelf, geen profi's maar ik vond het wel interessant: https://youtu.be/qVVSCZ93IFQ

Aanvulling: eerst wat inleidende beschietingen in het filmpje. Vanaf circa minuut 16 (en een beetje) gaat het over het proces en de app.

[Reactie gewijzigd door jeroen606 op 6 oktober 2020 19:27]

In de wet staat tot slot ook dat de wet alleen geldig is zolang het coronavirus er nog is.
Dat is nogal een breed begrip. Met vaccinatie zal het nog jaren (kunnen) duren voordat het “weg” gaat. Als dat überhaupt al gebeurt..
Dit staat netjes in de wet geformuleerd:
ARTIKEL II
1. Met ingang van zes maanden na het tijdstip van inwerkingtreding van deze wet vervallen artikel 6d, artikel 64bis en artikel 67a van de Wet publieke gezondheid.
2. Bij koninklijk besluit kan voor de in het eerste lid genoemde bepalingen of onderdelen daarvan worden bepaald dat zij op een eerder tijdstip vervallen.
3. Bij koninklijk besluit kan voor de in het eerste lid genoemde bepalingen of onderdelen daarvan worden bepaald dat zij op een later tijdstip vervallen, met dien verstande dat dit tijdstip steeds ten hoogste twee maanden na het tijdstip ligt waarop die bepalingen of onderdelen zouden vervallen.
6d, 64bis en artikel 67a zijn de artikelen waar het in deze tijdelijke wet om gaat. Dus hij komt na 6 maanden te vervallen, of eerder als daar toe besloten wordt. Mocht 6 maanden niet genoeg zijn, dan kan er met 2 maanden worden verlengd.
Maar over de grondslag voor deze verlenging zeggen ze niets.
Iedereen kern gezond, maar een besluit dat zegt 'Wel handig, verleng maar!' zou in theorie dus kunnen.
Ja maar dat kan overal mee. Lid 4 regelt dat het koninklijk besluit langs de Staten-Generaal moet en uiteraard kan de Staten-Generaal ook op elk moment zelf een intrekkingswet indienen.
Ik neem aan dat de wettekst in kwestie wat anders geformuleerd is dan "zolang het coronavirus er nog is"
Dat klopt, zie hier:
ARTIKEL II
1. Met ingang van zes maanden na het tijdstip van inwerkingtreding van
deze wet vervallen artikel 6d, artikel 64bis en artikel 67a van de Wet
publieke gezondheid.
2. Bij koninklijk besluit kan voor de in het eerste lid genoemde
bepalingen of onderdelen daarvan worden bepaald dat zij op een eerder
tijdstip vervallen.
3. Bij koninklijk besluit kan voor de in het eerste lid genoemde
bepalingen of onderdelen daarvan worden bepaald dat zij op een later
tijdstip vervallen, met dien verstande dat dit tijdstip steeds ten hoogste
twee maanden na het tijdstip ligt waarop die bepalingen of onderdelen
zouden vervallen.
4. De voordracht voor het koninklijk besluit als bedoeld in het tweede of
derde lid, wordt niet eerder gedaan dan een week nadat het ontwerp aan
beide Kamers van de Staten-Generaal is overgelegd.
Dat was een fout van mij, ik heb de tekst aangepast. Dit was aanvankelijk het plan maar dat is inmiddels bijgewerkt naar een periode van 3 maanden. Zie de update.
Het blijft vreemd dat er wet moet komen om een app die vrijwillig kan worden ingezet te regelen.
Je zou denken dat het andersom is, dat er een wet moet komen om iets verplicht te kunnen stellen of strafbaar te kunnen maken.
Daar is bij deze Corona app geen sprake van. Je gebruikt het of je gebruikt het niet.
Daar was geen wet voor nodig geweest.
Zonder wet had iemand ook zelf kunnen besluiten de app te installeren.
Wat mij betreft is de wet dan ook overbodig.
Anoniem: 1463186
@HoppyF6 oktober 2020 15:31
Ik vermoed dat dat te maken heeft met het feit dat het een app is vanuit de overheid. Dus die vrijwilligheid moet worden vastgelegd. Zo staat er in de wet opgenomen dat het breken met die vrijwilligheid kan zorgen voor een gevangenisstraf van ten hoogste 6 maanden of een boete van €8700,-.
Dat zijn wel belangrijke toevoegingen natuurlijk, anders zitten er namelijk geen consequenties aan als je iemand toch weigert omdat hij een app niet heeft geinstalleerd.
Stel dat er geen wet zou zijn die dit regelt.
Dan nog kan niemand je ergens weigeren omdat je de app niet geïnstalleerd hebt.
Het installeren ervan is immers niet verplicht dus het is sowieso onmogelijk iemand op die grond te weigeren.
Hoe dan ook is het wel goed vast te leggen dat er geen misbruik gemaakt kan worden van de verzamelde data.
Anoniem: 1463186
@HoppyF6 oktober 2020 16:17
Dat is zeker niet waar. Je mag niet geweigerd worden in publieke plaatsen, maar een privaat bedrijf mag je zeker wel weigeren.
Als ik een eigen winkel heb, en deze wet zou er niet zijn, dan mag ik prima als eis stellen dat jij die app installeert om mijn winkel binnen te komen. Dat kost me wellicht een klant, maar dat recht heb ik wel. Nu deze wet er is, heb je dat recht niet meer. Het staat namelijk expliciet vastgelegd dat ik jou niet mag weigeren als je die app niet hebt.

Dus voor overheidsgebouwen heb je gelijk, maar alles daarbuiten wordt met deze wet afgevangen. En inderdaad, de vastlegging van data e.d. is natuurlijk een groot deel van deze wet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1463186 op 6 oktober 2020 16:18]

Zou wel vreemd zijn als een winkel deze eis zou stellen. Ze hebben er immers niets mee te maken en het vormt ook geen bedreiging voor de gang van zaken in de winkel.
Het is dus niet te vergelijken met een eis als bv 1 persoon naar binnen met verplichte winkelwagen.
Dat is een directe relatie met het winkelen de app niet.
Maar om discussies te voorkomen is het wel prima dat de wet dit vastlegt.
"Ook mogen zowel de overheid als private bedrijven het gebruik of de installatie van de app nooit verplichten"

Staat gewoon in het artikel, de hele spoedwet is juist gemaakt voor dit soort waarborgen, zodat ik niet te maken kan krijgen met idioten die dit in hun ruimte verplicht willen stellen.
Dat zorgt ervoor dat je baas niet kan verplichten dat jij die app installeert.
Ook zonder wet kan een baas dit niet verplichten. Op basis waarvan zou je baas dit dan moeten afdwingen? Zou hij dit toch willen proberen dan is de baas zelf strafbaar want de regel bestaat niet.
Het gaat er in de wet ook om wat er wel/niet met de app & data gedaan mag worden, niet om vast te leggen dat de app vrijwillig is.
Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat ze de wet nodig hebben omdat het om de overheid gaat (en niet een prive bedrijf). een bedrijf kan af met een privacy-policy en deze wet is dan denk ik de privacy policy van de overheid specifiek voor deze app?
Het ging erom dat hij nooit door wie dan ook... verplicht kan worden opgelegd... daarvoor eiste de AP een wet die dat zou regelen... en ook alleen voor het bestrijden van Corona, dus niet langer dan nodig.
Dat laatste is ook een goede reden. De app zou anders eeuwig blijven bestaan.
En is dit dus volledig los van de Apple/google 'indeviceapp' of gebruikt dit die i.c.m? Want de A/g versie heeft per land toch een app nodig?
AFAIK gebruikt dit het systeem van Google/Android. Tenminste, de test versie die ik onlangs van de Corona Melder heb geinstalleerd wel.
Deze app maakt gebruikt van de API die google/apple beschikbaar hebben gemaakt. Per land kan maar 1 App aangemeld worden voor de API key.
Deze app werkt op basis van de A/G api. Net als -voor zover ik weet- alle Corona-apps van andere landen. Dus de basis is van Google/Apple, de implementatie per land verschillend.
Er waren ieg genoeg landen bezig met hun eigen !@#$. Weet wel dat een aantal landen daar later op terug gekomen is.
Dus we hebben nu een wet die je vrijwillig iets laat beslissen ?

Dan is het toch geen wet meer of zie ik het nu helemaal verkeerd ? 8)7
In de wet staat (o.a.) dat een verplichting tot het installeren van de app niet is toegestaan, dus is de vrijwilligheid bij wet geregeld.
De wet op vrijheid van meningsuiting is toch ook een wet? ;)
Of je dan heel hard om de dam moet gaan staan verkondigen wat je mening is, misschien niet altijd slim, mede afhankelijk van je mening.
Maar je mag het helemaal zelf beslissen en het zijn jouw woorden, compleet met de consequenties die daar bij horen!
Zonder deze wet, konden zelfs werkgevers hem gaan verplichten.
Positief ik hoop dat deze app de GGD en ons alle gaat meehelpen in de strijd tegen Corona.
(Heb deze app al vanaf de proef op mn telefoon staan en draaien)
En als die app zegt dat je bij iemand in de buurt bent geweest wat dan? Je kan je niet laten testen (geen capaciteit, geen klachten), en het advies(?) is om dan 10 dagen thuis te blijven. Stel dat je een beroep hebt waarbij vanuit huis werken geen optie is, ga je dan 10 dagen onbetaald thuis zitten?
Hoezo onbetaald? Volgens mij valt dit gewoon onder ziek zijn en dan wordt je gewoon door betaald naar mijn weten (ik wel in ieder geval).
Sommige mensen hebben een 0 uren contract, zijn ZZP'er of anderzijds afhankelijk van het wel of niet kunnen uitvoeren van werkzaamheden om uren daadwerkelijk uitbetaald te krijgen.

Ziek zijn, is niet voor iedereen ook daadwerkelijk betaald.
Als jij met een nulurencontract ingepland staat, vervolgens ziek wordt, dan krijg je die uren nog steeds voor 70% uitbetaald (met een minimum van het minimumloon). Dat is hoe dat wettelijk geregeld is. Voor alle uren die je niet ingepland staat, krijg je niets uit betaald, maar die had je anders ook niet gekregen met een nulurencontract.

Als ZZP-er weet je gewoon dat je met dit soort dingen rekening moet houden. Immers als je 'echt' ziek bent verdien je ook niets. Daar kun je je dus op voorbereiden door a) dit door te berekenen in je uurloon en/of b) je hier voor te verzekeren.
Als je "ziek" wordt op vrijdag, plannen ze je de week erna gewoon niet in, voor 40u.
10 dagen thuis quarantaine = 10 dagen niet betaald worden in sommige bedrijven.

Als je als ZZP-er, hier rekening mee behoort te houden, waarom houdt dan heel ondernemend Nederland zielig het handje op bij de overheid op het moment?

Je weet dat ongeveer 80% van de zzp'ers de verzekeringen niet afsluit omdat ze schreeuwend duur zijn? Daarnaast zijn de ondernemers die het wel afgesloten hadden, bij een epe/pandemie alsnog fucked. als je in quarantaine moet ben je namelijk NIET verzekerd bij de meeste AOV's

Ik snap dat het volgens jouw regels allemaal leuk uit te leggen is, maar helaas is dat niet hoe het altijd in de realiteit gaat.

[Reactie gewijzigd door tellavist op 8 oktober 2020 16:44]

Ik ben zelf ook 5 jaar lang ZZPer geweest, en ik weet heel goed dat verzekering duur zijn, maar die reken je gewoon weer door naar je klant in je uurtarief. Het feit dat heel ZZPend Nederland niet doet, is omdat we allemaal liever geld op de rekening hebben staan dan dat het naar een potje voor zekerheid gaat. Dat is dezelfde reden waarom meeste ZZPers helemaal geen rekening houden met pensioen.

Wat betreft nulurencontract heb je gelijk, maar dat ligt wel genuanceerder. Als jij bijvoorbeeld gewoon een maandrooster hebt, dan krijg jij die maand gewoon uitbetaald voor de uren die je ingepland stond. Daarnaast gaan er ook andere regels gelden als je contract al 6 maanden loopt. Dus wat dat betreft heb je het dus maar over een heel select groepje dat niet meer uitbetaald zou krijgen. Voor hen geef ik je gelijk.
Ik lees op de website van de rijksoverheid iets heel anders hoor.
Als een werknemer in quarantaine verblijft en kan thuiswerken, dan moet de werknemer dat doen. Kan dat niet, dan mag een werkgever geen verlofuren aftrekken, tenzij dat in overleg met de werknemer gebeurt. De werkgever moet het salaris van de werknemer doorbetalen, ook als de werknemer niet kan werken.
...tenzij dat in overleg met de werknemer gebeurt.
Waarom dit? Sommige werkgevers zullen dit gebruiken om hun werknemer onderdruk te zetten.
Zou kunnen dat iemand prima thuis kan werken en niet te ziek is maar dat liever niet wil. Hierdoor kan dat.
*kuch* iets met fake news?
De bedoeling is nog steeds zelf na denkt. Heb je klachten blijf je thuis ....enz...
Je bent dat nu wel gewaarschuwd en een gewaarschuwd iemand telt voor 2. Verder als iedereen de app heeft, wordt iedereen die moet gewaarschuwd, hoe gemakkelijk is dat? Of weet jij nog wie je 4 dagen geleden sprak of in de buurt bent geweest (heb je ook al die tel nummers)? Deze app helpt daar giga mee....

[Reactie gewijzigd door 01--Rolf--01 op 6 oktober 2020 15:45]

Ik ben ZZP-er inderdaad met klanten waarbij thuiswerk niet mogelijk is. Door de corona app tot huisarrest gedwongen worden zie ik niet zitten, dus neem ik liever gewoon zelf mijn verantwoordelijkheid.
Ook al besluit je niet thuis te blijven. Je kan er in ieder geval rekening mee houden.
Testen is alleen voor mensen met klachten.
Of je hebt er lekker lak aan en besmet andere mensen...

Kun je kiezen... Aan jezelf denken of aan een ander...

Hoe moeilijk is het..
Ik heb wel het idee dat mijn batterij van mijn iPhone SE2 sinds installatie vd app sneller leeg is. Normaal net aan tot bedtijd maar nu moet ik vaak begin vd avond al ff de foon aan de lader hangen.
Niet zo raar als hij de hele tijd bluetooth aan heeft staan om te zoeken naar andere devices en reageert op hun zoektocht ;)
Heb ik ook op mijn Android toestel. Komt door Bluetooth. Ik haal het einde van de dag ruimschoots, maar het knabbelt op dagbasis ongeveer 20% weg. Een kleine prijs die ik bereid ben te betalen zeg maar :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee