Instagram komt met eigen versie van BeReal

Instagram introduceert een nieuwe functie genaamd Candid Stories, die sterk lijkt op de app BeReal. Net als in deze app kunnen Instagram-gebruikers elke dag een foto delen waarbij de camera aan de voor- en achterkant van de smartphone wordt gebruikt.

In een blog kondigt Instagram meerdere nieuwe functies aan voor het social media-platform, waaronder Candid Stories. Via deze functie krijgen gebruikers dagelijks een reminder om een moment te delen met hun volgers. Net als in de app BeReal wordt dit moment vastgelegd met zowel de camera aan de voor- als achterkant van de telefoon. Op die manier kunnen gebruikers een selfie delen en tegelijkertijd een foto van hun vrienden.

Het is niet vreemd dat moederbedrijf Meta een BeReal-achtige functie introduceert op Instagram. BeReal kreeg er in 2022 snel veel volgers bij en heeft inmiddels meer dan 14 miljoen dagelijkse gebruikers wereldwijd. De app wordt ook wel de anti-Instagram genoemd, omdat het gebruikers dwingt om snel een moment vast te leggen, ongeacht wat ze aan het doen zijn.

Naast Candid Stories komt Instagram ook met Notes, waarmee gebruikers korte berichten kunnen delen met volgers. De berichten mogen uit maximaal zestig tekens bestaan. Daarnaast verdwijnen ze weer na vierentwintig uur.

Candid Stories Instagram

Door Robert Zomers

Redacteur

13-12-2022 • 19:18

36 Linkedin

Reacties (36)

36
36
14
1
0
16
Wijzig sortering
Ik zal wel oud aan het worden zijn ofzo. Zo af en toe kijk ik nog wel eens lineaire TV omdat vrouw dat leuk vind en dan komt er weer eens een show voorbij met huppeldepup VIP's waarvan ik de helft niet ken omdat het Youtubers, Tiktokkers en weet ik wat meer zijn.

Wat is er in godsnaam leuk aan dit?

Anyway, on topic, beter goed gejat dan slecht bedacht. Ik ben een tijd geleden eens benaderd voor een baan bij Meta, wat ben ik blij dat ik dát niet gedaan heb, alle interviewers leken eerder chatbots met een standaard lijstje vragen die bij een goede wedervraag standaard een 404 teruggaven.

Gezien de huidige situatie bij Meta, moeten ze wel dit soort dingen doen om nog een beetje aan te haken. Heel hun "Metaverse" is aardig in elkaar aan het storten. Mede doordat o.a. Apple hun datagraaierij aan banden heeft gelegd, of beter gezegd, de consument makkelijk de optie geeft om apps niet te laten tracken.

[Reactie gewijzigd door 1nsane op 14 december 2022 08:55]

Mede-bejaarde hier. Ik snap het ook niet hoor.

Ik was redelijk early adopter van social media, en aanvankelijk ook enthousiast over de mogelijkheden. Het leek allemaal erg gericht op de mens en het samenbrengen:

Laagdrempelig met 'iedereen' kunnen communiceren via 1 standaard medium, gewoon in een 'directory' kunnen zoeken naar iemand's naam ipv telefoonnr's moeten opsnorren, single sign-on mogelijkheden, direct contact met winkeliers, anderen waren er spelletjes aan het doen - en dat alles op 1 plaats.

En toen opeens (tijd en inzicht schrijden voort) werd de agenda erachter duidelijk. Data-graaien, politieke belangen en sturen van verkiezingen, commercie en ads-ads-ads, tot op het beïnvloeden van gedrag en gedachten aan toe - om er maar een paar te noemen.

Het initiële beeld werd al maar donkerder. Als Tweaker zie je vaak iets eerder dan mainstream wat er (potentieel) gaande is. En vervolgens wordt dat bevestigd via het nieuws: slechte invloed dit, verkiezing dat, mensen geruïneerd, schandalen, gelekte data - noem maar op. Docu's als "The Social Dilemma" laten het naar mijn idee erg goed zien allemaal. En de integratie met crypto maakt het naar mijn idee allemaal niet beter (wat ik goed uitgelegd vind in de docu "The line goes up; problem with NFT's") - maar dat geheel terzijde.

Dus een kleine 10 jaar geleden alles in de ban gedaan, en er helemaal mee gestopt. En ik mis er niets aan, eerlijk gezegd.

Toch denk ik soms nog wel eens terug aan die 1e periode. Het had best mooi kunnen zijn.
Het leuke eraan bij BeReal zoals ik van anderen hoor (ik gebruik het niet, maar begrijp dat argument ook zeker) is dat je niet een super gemaakte foto kan maken. Als je wilt zien wat anderen doen moet je laten zien wat je zelf doet. Tuurlijk poseert iedereen voor de foto, maar het is wel een stuk meer 'echte' updates uit het leven van je vrienden.

[Reactie gewijzigd door CoMaestro op 14 december 2022 11:39]

Het feit dat er een app moet zijn om de ""echte"" updates van je ""vrienden"" te zien vindt ik zowel hilarisch als diep triest. Weet niet zeker welke van de twee gevoelens sterker aanwezig is.
Er zijn toch genoeg mensen die een kleine kring hebben van zeg 10 of minder mensen waarvan je alles weet, en dan nog 100+ mensen die je wel leuk vind maar gewoon niet zo'n goeie klik mee hebt om ze dagelijks te spreken. Dan is het op deze manier leuk om toch wat dingetjes mee te krijgen uit hun leven, wat soms weer met jou in verband staat.

Prima dat jij alleen geeft om dat kleine groepje, maar het diep triest vinden dat anderen het wel leuk vinden van iedereen wat mee te krijgen vind ik dan weer een beetje overdreven.
Mogelijk hechten we een andere emotionele waarde aan het woord vriend. Als ik een app nodig heb om een vriend zijn echte leven te zijn durf ik met 99% zekerheid te zeggen dat die persoon niet mijn vriend is. Daarnaast zou ik een vriend niet omschrijven als iemand "die ik wel leuk vindt maar niet zo'n goeie klik mee heb".

Maar ik kan het wel begrijpen dat mijn reactie een beetje overdreven overkomt hoor. Ik heb gewoon een schofthekel aan BeReal. Excuses daarvoor.
kleine toevoeging, iedereen op BeReal krijgt een melding op hetzelfde moment, elke dag, om een foto te posten en alleen dan kan je ook andere fotos zien (van je vrienden die je hebt toegevoegd).
Instagram stories van snapchat
Instagram reels van tiktok
Instagram candid van bereal

Hebben ze daar wel ooit eens iets zelfs verzonnen als nieuwe feature, behalve het originele concept?
Ze hebben 1 framework verzonnen om al hun data'producten' (dat zijn de gebruikers van meta) te stroomlijnen via hun datazuigers (instagram, facebook,whatsapp etc.)
Zelfs bij dat originele concept is het zo dat Facebook het kocht. Vanuit Facebook bekeken is het altijd een koop of kopieer product geweest.
Het is gewoon een functie die Instagram weer toevoegt... aan hun steeds uitgebreidere en onoverzichtelijke app. Met andere woorden... prima dat ze het kopieeëren... ik denk alleen dat het BeReal er niet zoveel last van gaat ondervinden... want zoals het nieuwsbericht al zegt:
De app wordt ook wel de anti-Instagram genoemd, omdat het gebruikers dwingt om snel een moment vast te leggen, ongeacht wat ze aan het doen zijn.
Op Instagram hoeft dat niet... dus is het niet "BeReal".
Ja ze kopiëren gewoon iedere functie die ze ook maar een klein beetje populair zien worden. Ook nog zonder enig success ook omdat de hele gedachte achter iedere feature compleet is weggevallen. Een symptoom van een bedrijf gerund door managers die alleen maar denken aan de stakeholders en als enige doel hebben om cijfertjes omhoog te krijgen.

Ik zie het al voor me hoor: "hey developers, voor de volgende update moeten jullie zoiets als beReal toevoegen aan de app, veel geluk ermee je hebt tot volgende week donderdag"
Helaas is dat tegenwoordig een beetje een default managerstijl
"De concurrentie doet dat ook"
De concurrentie heeft ook de know how om dat te doen wij niet
Jammer dat het net dat voordeel van BeReal mist: geen afleidende short-format videos
Ik hoop dat mensen ver hiervandaan blijven, BeReal is een leuke simpele app niet in de handen van Google/Apple/Meta/Microsoft. Houden zo.
Amazon: let's buy that Be Real thingy
Op een gegeven moment moet er toch geld verdient worden. Bereid je maar voor…
Mensen die een foto van zichzelf + omgeving maken wanneer een app daarom vraagt :+

Toch is het wederom mateloos populair, maar mij trekt het niet.
Ook niet gezond je krijgt bij Bereal 2 min om te reageren(moet eens snel allemaal), meeste van de tijd ligt telefoon langer dan 2 min stil gelukkig.
Het mag ook na de twee minuten, je krijgt dan alleen de melding erbij dat je te laat gepost hebt..
Ah oke goed dan download ik het nog niet, al die sociale media nonsens vind maar niks(Zal wel te oud er voor worden :+ )
Instagram moet eens een keer stoppen :p

Volgens mij was instagram ooit een foto app, jammer als artiest om dit zo naar de klote te zien gaan.
Flikkert op met die video shit :p
Ik denk dat ze wel moeten om interessant te blijven tussen alleen concurrerende apps. Maar wat het ooit was is het inderdaad al lang niet meer. Als je de app goed bekijkt zie je dat de focus nu compleet anders ligt, en inderdaad niets meer met 'Insta' en (vierkante) foto's te maken heeft... Verdwijnende stories zijn inmiddels een groter ding dan de blijvende posts zelf. Was juist een leuk uniek platform, nu een uit velen maar toevallig het meest populair.

[Reactie gewijzigd door crazyboy01 op 14 december 2022 12:02]

Ja inderdaad, erg jammer, maar oh well, ik gebruik inmiddels VERO, goeie vervanger voor Instagram..
Alleen nog niet zo heel populair...
Paniekvoetbal. Ze weten hoe snel het kan gaan als de massa begint weg te lopen.

Sociale media zullen altijd vergankelijk zijn. Genoeg voorbeelden.
Bepaalde vormen wel. Hyves, CU2, MSN hebben het inderdaad niet gered maar ik kan me niet aan de aandacht onttrekken dat Facebook het al vrij lang volhoudt, IG ook.
Het is een beetje lastig vergelijken, want MSN messenger is er ook heel lang geweest, maar heeft nooit zulke getallen gehaald als FB of IG. Maar voor die tijd was het wel immens populair.
Het aantal internettende mensen is ook flink gestegen sinds die periode, vooral ook de manier waarop we het gebruiken; tegenwoordig heeft elke puber sowieso een smartphone en dat begint steeds sneller (groep 6 basisschool is geen uitzondering).
Hyves was te lokaal, waardoor het gedoemd was om opgeslokt te worden door een internationale partij zoals FB en Twitter.

Ik ben het daarom wel met Citroen eens, ik denk dat social media uiteindelijk vergankelijk is. Het zijn hypes, je ziet de cijfers van FB nu ook teruglopen. Helemaal met de hoeveelheid nieuwe social media opties die er jaarlijks bij komen...
Het duurt alleen langer, omdat er een grotere userbase is die moet switchen en dat gaat geleidelijk.

Zelf mijdt ik social media als de pest, ik vind het een hele slechte a-sociale ontwikkeling. Ik heb dan ook het gevoel dat veel van de psychische klachten die jongeren hebben, hier dan ook vanaf stammen. Denk aan isolatie en cyberbully's of de hele identiteiten crisis die speelt. Kinderen worden op steeds jongere leeftijd geconfronteerd met ogenschijnlijk super succesvolle en mooie mensen, maar realiseren zich steeds moeilijker dat het allemaal schijn is.
Het lijkt mij goed dat er leeftijdsrestricties op komen, want het is verslavend en veroorzaakt eerder afstand dan verbondenheid.
Ja daar ben ik het volledig mee eens. Maar juist door de grotere userbases en dat het daardoor langer duurt voor zo'n platform omvalt, hebben ze ook meer tijd om te "innoveren" en relevant te blijven. Of, zoals wat Meta doet, platformen opkopen en in hun "Metaverse" dumpen.

Ik heb overigens wel social media maar deels vanwege m'n werk, deels om met familie contact te houden af en toe. Meta heeft aan mij vrij weinig, aangezien ik tracking uit heb gezet en nauwelijks op de platformen zit. Het enige platform waar ik veel op zit is LinkedIn.
Beter goed gekopieerd, dan slecht.... #verzin-zelf-eens-iets-nieuws

[Reactie gewijzigd door kiddingguy op 13 december 2022 19:33]

Iedereen jat van elkaar als het een bewezen succes is. De truc is om er een schepje bovenop te doen. #innovatie
Luister podcast tip: Land of the Giants, en dan de afleveringen over Meta. Daar gaat het bijvoorbeeld ook over de Reels en Stories die ze ook van andere apps hebben 'geleend'.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee