Discord laat gebruikers binnenkort identiteit verifiëren via gekoppelde accounts

Chatplatform Discord gaat in de komende weken zijn Connections-functie uitbreiden met het toevoegen van Linked Roles. Hierbij kunnen gebruikers bij het koppelen van andere accounts Discord-account meer informatie tonen, zodat ze hun identiteit kunnen verifiëren bij andere gebruikers.

Via Connections kunnen Discord-gebruikers onder meer zien wat voor muziek andere gebruikers beluisteren via muziekapp Spotify of wat voor game ze aan het spelen zijn. In de komende weken wordt deze functie flink uitgebreid, schrijft Discord. Het platform had de uitbreiding in oktober aangekondigd, maar heeft er maandag meer informatie over gepubliceerd. Na het toevoegen van Linked Roles kunnen gebruikers meer informatie laten zien van hun gekoppelde accounts. Hiermee kunnen ze andere gebruikers hun identiteit tonen.

De platforms die deze functie in eerste instantie gaan ondersteunen, zijn Xbox, PlayStation, Steam, Epic Games, Battle.net, League of Legends, Riot Games, Reddit, TikTok, Twitter, YouTube, Twitch, Instagram, Spotify, Facebook, GitHub, Crunchyroll, PayPal en eBay. De Discord-bots voor Destiny 2 (Charlemagne) en Roblox (Bloxlink) ondersteunen ook Linked Roles. De gekoppelde accounts zijn voor de gebruiker zichtbaar via zijn Discord-profiel. Daar staat ook aanvullende informatie, zoals het aantal volgers via Instagram of reviews van kopers via eBay.

Linked Roles op Discord

Discord-admins en moderators kunnen er ook voor kiezen om speciale functies aan te bieden aan gebruikers die hun account verifiëren met Connections, zoals toegang tot bepaalde kanalen, of serverrollen toebedelen aan geverifieerde accounts. Zo kunnen ze bijvoorbeeld eisen dat gebruikers die in aanmerking willen komen voor een speciale serverrol, een gekoppeld Steam-account hebben. In het dropdownmenu van een server kunnen gebruikers de vereisten voor elke gekoppelde rol bekijken. Elke rol wordt automatisch toegekend aan hun profiel als ze aan de voorwaarden voldoen.

Toch zullen admins en moderators niet automatisch toegang krijgen tot de Connections-informatie van gebruikers, ook al zijn er accounts gekoppeld voordat de gebruiker voor het eerst de server bezoekt. De gebruiker moet zich handmatig aanmelden bij de Linked Roles-functie van een server voordat details van gekoppelde accounts voor de admins en moderators toegankelijk zijn. Bovendien is het mogelijk om een Linked Role op een server krijgen zonder het tonen van de gekoppelde accounts, als de gebruiker al aan de eisen voldoet.

Admins en moderators kunnen via de Server-instellingen bepalen aan welke eisen gebruikers moeten voldoen voor een speciale serverrol.

Door Loïs Franx

Redacteur

13-12-2022 • 10:21

40 Linkedin

Reacties (40)

40
39
20
1
0
15
Wijzig sortering
Dit lijkt mij echt rampzalig als het op het gebied van datamining aankomt. Nu is het nog een feature voor "exclusieve rollen" maar ik denk dat dit heel snel gebruikt zal gaan worden om te eisen dat je minimaal X aantal goodies hebt in een game voordat je bij het clubbie mag. Hogere barrière voor nieuwe spelers onder het mom van spammers en scammers buiten de deur te houden.

En oplichters zelf? Die lachen in hun vuistje, want nu wordt het tamelijk makkelijk om een Discord club te vinden waar *iedereen* veel en/of waardevolle items heeft, en proberen via doelgerichte phishing links of andere ongein de digitale inventarissen van CSGO messen en Team Fortress 2 wapens leeg te plunderen.
Ik kom nog uit de vent / teamspeak tijd. Dat kon je ook zelf hosten en heb nooit helemaal begrepen waarom mensen naar discord zijn gegaan.
TeamSpeak was fantastisch voor zijn tijd en voor echte dedicated game communities was dat inderdaad ook de go-to plek. Het meeste individuele contact en groepen ging toen via Skype, toen het nog peer to peer was. Skype had tekst, TeamSpeak niet.

Toen Discord in 2015 verscheen hebben zij de grootste pijnpunten die TeamSpeak/Skype hadden opgelost. TeamSpeak had geen mobiele client (of nou ja er was er wel eentje, maar daarvoor moest je dokken) en Skype op mobiel was al helemaal een drama, je kon destijds niet eens mensen blokkeren. Tel daarbij het gemak op van het aanmaken van een guild op Discord, krachtige functionaliteit van bots en sterk op zowel het gebied van tekst als spraak zonder dat je bang hoefte te zijn dat je werd platgeddost als je iemand neerknalde in een spelletje :+

En toen iedereen op Discord was overgestapt, tja, dan pas begint het echte data minen. Discord is een steeds grotere feature creep geworden, van gehele fora/Reddit achtige functionaliteit, server boosters, stickerpakjes en nu zelfs een Patreon kloon direct geïntegreerd binnen de client zelf.
"iedereen" is niet op Discord "overgestapt", en iedere weldenkende persoon heeft Discord keihard gedumpt zodra Tencent er hun eerste 150 miljoen $ aandeel van kocht..

Er is niets bijzonders aan Discord wat niet beter door andere dingen gedaan wordt of het nou voice of chat of "community" is, ze kopieren gewoon hele aspecten van Steam etc en iedereen ziet duidelijk waar ze mee bezig zijn en dan heb ik het niet over de monetisatie- & feature-creep. Moet je voorstellen dat een generatie kids ermee opgroeit en de helft of meer van hun online interacties in het bezit zijn van de Chinese regering, nee dank je. Jammer dat de discord-shills hier in reacties weer in hoge aantallen aanwezig zijn om hun CCP-dataminer te promoten.
Uit mijn ervaring door de jaren heen zit de realisatie meer in het feit dat het overgrootste groep gebruikers er zich niet mee bezighoudt omtrend investeringen, data-mining, enz. Die denken er niet aan en kennen het niet, wellicht begrijpen het niet, maar integenstelling willen die gewoon iets wat werkt. Download programma desktop client, of login via browser, knopje klikken voor het opzetten van een "server" en klaar is kees. Die begrijpen en kennen de rest gewoon niet, willen het niet. Ook geen onderhouds- en opzet kennis voor nodig.
Beetje jammer dat je reageert dat niet "iedereen" is overgestapt, want ook niet "ieder" weldenkend mens is weggegaan bij Discord.

Er zijn nu zeker (meer) nadelen door de overname van Tennet en de enorme function creap, maar het is wat mij betreft nogsteeds het beste platform voor gaming & communities. Het is makkelijk op te zetten, je kunt bots gebruiken voor events en kampioenschappen (i.e. met simracen), je kunt persistent discussies hebben etc.

Daarnaast, al zou ik nu willen overstappen, ik heb hetzelfde probleem als met Whatsapp, ik gebruik hoofdzakelijk Signal maar ik krijg maar nauwelijks mensen over.
Simpel, zelf opzetten, hosten en onderhouden kost veel moeite en geld en benodigd enige kennis. Naast dat geeft Discord veel meer opties dan alleen een soort teamspeak.

[Reactie gewijzigd door memphis op 13 december 2022 11:58]

Misschien even niet als een tweaker denken maar als een digibeet.
Een managed Teamspeak3 server met plek voor de hele klas wordt nog steeds verhuurd voor rond de $5.

Vroeger was er nog wel wat geld mee te verdienen; voice & game servers hosten.
En Discord is, in de ogen van een leek, gratis. Tja....
Misschien even niet als een tweaker denken maar als een digibeet.
Ahhh sorry, ik dacht dat we op tweakers zaten 8)7

En voor de digibeet is het evenveel moeite om discord te installeren(msi downloaden) als teamspeak te installeren. Dus het gaat nog steeds niet op.
Het groot aantal gebruikers zullen niet zelf gaan hosten en/of enkele begrippen begrijpen. Voor een Tweaker wellicht verstaanbaar, maar zulk technisch volk maakt maar een heel klein deel uit van de algehele gebruikersbestand van zulke communities.

Die willen gewoon een grafische interface met een paar knopjes en dat is het. Dat is verstaanbaar en begrijpelijk voor hun. Als iemand met vele om zich heen die moeite hebben met technologie, en het internet, ben ik het wel met @memphis eens. Voor die grootste groep van gebruikers kost tijd om te leren, moeite om het in praktijk te gebruiken en geld om op te zetten.

Ik kom overigens ook uit de Mumble, Ventrilo, Teamspeak tijdperk zelf, maar de tijd van enthousiast zelf-hobbyen en onderhouden is langzamerhand een beetje voorbij met Discord, Guilded, enz. die er nu zijn voor die groep gebruikers naar mijn ervaring dan.

[Reactie gewijzigd door rain2reign op 13 december 2022 14:21]

Uit ervaring kan ik spreken dat de standaard configuratie van mainstream server Linux distro's niet geschreven is met veiligheid in het achterhoofd.

Het opzetten en configureren dat "het werkt" is peanuts. Het opzetten en configureren dat de server niet van de een op de andere dag gehackt wordt, kost meer tijd en moeite.

Bedenk ook de tijd en moeite die je per jaar erin moet steken om het draaiende, up-to-date en veilig te houden.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 13 december 2022 17:18]

Elke huis tuin en keuken gamer is je al kwijt bij "wget"
Dan download je het op een server met een DE. Wat een problemen kan iemand maken zeg.
"Dan download je het op een server met een DE." Ook daar snapt een niet technisch persoon geen hol van. Kun jij je nou echt niet verplaatsen in mensen die geen "tweaker" zijn?
Ik kom nog uit de vent / teamspeak tijd. Dat kon je ook zelf hosten en heb nooit helemaal begrepen waarom mensen naar discord zijn gegaan.
Dan moet je je eens verdiepen in het origin story van Discord. Teamspeak en hoe slecht dat werkte is de reden dat Discord bestaat.
Waarom de antivax manier van discusseren:"Doe je eigen onderzoek"

Jij maakt de claim, onderbouw hem maar.

Jaren teamspeak gebruikt, nooit problemen ervaren.
Nee. De reden is dat Teamspeak een pure self-hosted voicechat client wou blijven. Discord bracht chatrooms, voicechat en "gratis" hosting bij elkaar.
Omdat het nieuw en hip was en er steeds jongere mensen op het internet komen die gewoon meegaan met de flow.

Ze zouden is moeten weten wat voor een bedrijf Discord is.
Is dat niet gewoon een lijst met aspecten van centrale software, met als enige sterke argument de GDPR regeling? Vooral die lijst met "enge Discord tracking" waarvan 99% sowieso al gerelateerd is aan normale functies voor gebruikers en de laatste 1% ook allemaal raakvlakken heeft met normale monitoring en logging voor debuggen. Mooie gems in die posts zijn ook een totaal gebrek aan kennis over caching en het missen van UI-elementen waar exact de gegevens staan waar vraagtekens bij worden gezet.

Is Discord een 100% clean en privacy-voorvechtend bedrijf? Natuurlijk niet, het is een openbare gecentraliseerde chatapp met honderdeneen features. Maar dat betekent nog niet dat het 1 grote brok spyware is.
Die link is 1 van de vele. Gewoon 1 van de eerste results in mijn zoektocht naar een bron.

Dat sommige mensen Sentry niet begrijpen is een goed punt, maar dat het allemaal niet uit te schakelen valt is het tegen argument.

Het belangrijkste punt is dat ze in hetzelfde bootje als Facebook, Google en dergelijke zitten. Hun verdienmodel is gebaseerd op de data van de gebruikers. (Ze zijn wel eerder data-mining dan advertentie gericht)

Vraag je eens af wat er nodig is om een app als deze te maken, onderhouden, hosten, adverteren, etc.. En bedenk dan dat ze jarenlang niets verkochten.

Al van in het begin is het een app die te goed is om waar te zijn.
En data mining is het goud voor Discord.

Dat was het ook al voor het vorige bedrijf van CEO Jason Citron, OpenFeint: https://en.wikipedia.org/wiki/OpenFeint
In 2011, OpenFeint was party to a class action suit with allegations including computer fraud, invasion of privacy, breach of contract, bad faith and seven other statutory violations. According to a news report "OpenFeint's business plan included accessing and disclosing personal information without authorization to mobile-device application developers, advertising networks and web-analytic vendors that market mobile applications".
Ah joh, maak het nog gemakkelijker om mensen via Discord te laten scammen. Er zijn al oneindig veel scammers die je Steam-profiel opzoeken via je Discord profiel, om zo je account over te nemen, ik zie nu al dat het straks veel meer wordt.
Je kan de zichtbaarheid van gekoppelde accounts uitzetten in discord (settings -> connections).
En als ze nu je Discord-account over en ze weer aanzet?
gewoon niet koppelen . uit gedaan.
Daar is wel iets meer voor nodig dan je steam account opzoeken 😉
Hoe maak je data harvesten makkelijker? Doe alsof het een feature is en hang er prestige en rollen aan.

En de meeste mensen zetten dat dan ook nog eens weg als alu hoedje of de ik heb niets te verbergen valkuil 😂...

Edit: oprechte vraag, gezien dit precies het verdien model is (data). Hoe deze reply te modden als irrelevant/off topic? Gaat hier wat fout met mensen die denken correct te modden op onderbuik of mis ik iets?

[Reactie gewijzigd door Darkangle op 13 december 2022 10:33]

Doe alsof het een feature is
Mja, dat is ook omdat het daadwerkelijk een feature is die nu vaak al via third party bots via een omweg wordt gedaan.
Specifiek het toegang verlenen tot Discord communities op basis van account eisen bij een andere dienst.

Neemt niet weg dat het voor Discord inderdaad mooie data punten geeft over gebruikers die allemaal accounts koppelen.
Je bedoeld net zoals je een account hebt op Tweakers (een DPG-bedrijf).

Ik gebruik Discord maar heel sporadisch en zou eigenlijk niet weten wat voor data zij verwerken. Ik was in de (naïve?) veronderstelling dat zij hun geld verdiende met die Nitro-dingen.

Over wat voor datamining heb je het overigens en waar haal je die info vandaan? Ik lees nergens in het artikel over wat voor data er verwerkt wordt hiermee?

N.B. Ik zeg nadrukkelijk niet dat ze het niet zullen doen, maar ik kan het 1-2-3 nergens vandaan halen, dus vandaar m'n vraag.

offtopic:
Ik vermoed dat je je irrelevant kreeg vanwege je toon/opmerking over aluhoedjes e.d. danwel de suffe toon van de algehele post of het hoge 'first post'-gehalte van je post.
Na het toevoegen van Linked Roles kunnen gebruikers hun accounts van andere platforms koppelen aan hun Discord-account.
Het artikel is een beetje verwarrend voor mij, het linken van account van andere platforms was al mogelijk, alleen wordt dit nu uitgebreid met meer informatie, zoals bijvoorbeeld wanneer je lid bent geworden op dat platform, of in het geval van Ebay komt je beoordeling er bij te staan.
De gekoppelde accounts zijn voor de gebruiker zichtbaar via zijn Discord-profiel. Daar staat ook aanvullende informatie, zoals het aantal volgers via Instagram of reviews van kopers via eBay.
Het was dus al zichtbaar in je profiel, maar daar komt nu de aanvullende informatie bij.
Klopt ja, heb het even aangepast. Bedankt voor het doorgeven!
Hoppa, data gathering 1.0 in z'n beste vorm. Elke server die ik tegenkom die deze dingen gaat eisen, simpel exit.
Zou dit ook betekenen dat je met je discord bot nu wel de Twitch handle van een discord user kan opvragen? Zou het enorm veel makkelijker maken voor mijn bots om Twitch/Discord cross compatibility uit te bouwen
Ik vind het wel een mooie toevoeging. Dan kan ik mijn profiel weer veder opfleuren met bijvoorbeeld Ebay reputatie, dan kan je vertrouwen opwekken bij de bij de gebruikers.
Ja, voor mensen die er zakelijk belang bij hebben is dat wel mooi en zelfs voor gewone community members. Dat je weet dat het dezelfde gast is als op Xbox, PlayStation, Steam, Epic Games, Battle.net, League of Legends, Riot Games, Reddit, TikTok, Twitter, YouTube, Twitch, Instagram, Spotify, Facebook, GitHub, Crunchyroll, PayPal en eBay en geen imposter/troll account. Een hele waslijst!
Dat is voor veel mensen heel handig.

PS:
Heb je eerst 4 jaar moppen verkocht voor goeie ebay ratings? ;)
(Dat was een ding ooit.)
Ik hou het lekker bij mijn zelf gehoste teamspeak server.
Over het algemeen kun je aangeven als gebruiker wat er gedeeld mag worden met zo'n koppeling, of kun je dat hier niet? Als gelijk alles dat via de publieke API beschikbaar is ook daar opgevraagd mag worden is dit inderdaad wel een dingetje qua privacy en data mining... Op zich een propere verified *kuch twitter* kan juist scammers het leven weer wat vervelender maken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee