Blizzard praat met bedrijven die World of Warcraft kunnen uitgeven in China

De Amerikaanse gameontwikkelaar en -uitgever Activision Blizzard is in gesprek met verschillende bedrijven die interesse tonen in het uitgeven van World of Warcraft in China. Welke bedrijven dat zijn, is niet bekend.

Volgens Reuters schrijft Activision Blizzard op het Chinese socialemediaplatform Weibo dat het aan het onderhandelen is met verschillende partijen. Hoelang die onderhandelingen precies gaan duren, is niet duidelijk. Er zit echter haast achter, omdat Blizzard Entertainments huidige overeenkomst met uitgever Netease op 23 januari 2023 afloopt. Games als World of Warcraft, StarCraft, Hearthstone, Heroes of the Storm, Overwatch en Diablo III zijn vanaf die datum niet meer te spelen of officieel te koop in China.

Diablo Immortal zal wel nog aangeboden worden in China, omdat deze game volgens NetEase onder een andere overeenkomst valt. World of Warcraft-uitbreiding Dragonflight, Hearthstone-uitbreiding March of the Lich King en het tweede seizoen van Overwatch 2 worden ook nog uitgebracht in China. Het is niet bekend of Blizzard ook op zoek is naar alternatieve uitgevers voor zijn andere games naast Warcraft.

World of Warcraft

Door Loïs Franx

Redacteur

13-12-2022 • 09:28

52 Linkedin

Reacties (52)

52
47
25
2
0
9
Wijzig sortering
Is toch onzin dat je gedwongen word om via een chinese bedrijf uit te brengen die ook % van de winst afpakt...
Is volgens mij in meer landen in SEA regio. Niet al te lang geleden kwam het nieuws dat Riot Games eindelijk zelf hun titels daar ging uitbrengen in plaats van via het gehate Garena. Blijkbaar komt er nogal veel bij kijken.
Wat ik nog erger is, Chinese bedrijven hebben gewoon wel vrij spel hier.
Al is dat wel op de tocht komen te staan.
Dat snap ik dus ook niet.
Chinezen mogen hier zonder beperkingen ondernemen en alles opkopen wat los en vast zit.

Zelfs als we met allerlei beperkingen indernemen en winst maken in China, de centen mogen ook niet zomaar het land uit of omgezet worden in andere valuta.
Gesproken over ongelijke behandeling.
Chinezen mogen hier zonder beperkingen ondernemen en alles opkopen wat los en vast zit.
Hoewel ik het hier voor een groot deel mee eens ben (rijke internationale corporaties zijn de woningmarkt helemaal aan het verstieren hier), is het ook niet zo dat bedrijven uit China zomaar alles mogen. Zo doen wel van alles, maar worden boetes pas achteraf gegeven. Dan lijkt het er snel op dat ze vrij spel hebben.
Jawel hoor, Chinese bedrijven mogen alles wat lokale bedrijven ook mogen. Zonder beperkingen. Andersom is dat niet het geval.

Sindskort wordt er wel vaker strenger opgetreden bij bepaalde bedrijfstakken ivm staatsveiligheid.
Dan gaan de Chinezen opeens klagen dat ze gediscrimineerd worden.
Een beetje kort door de bocht.

Nee, ze hebben geen vrij spel, ze moeten zich ook aan de wetten van het land waar ze opereren houden. 8)7

Net zoals buitenlandse bedrijven die in China willen opereren zich aan Chinese regels moeten houden. 8)7
Wettelijk is het allemaal wel in orde, maar geopolitiek laat het westen zich hier wel de kaas van de brood eten.
8)7 Je hebt gelijk, alles is eerlijk. Mijn excuses 8)7
Onzin voor ons, maar goed, als je in China actief wilt zijn ben je gebonden aan hun voorwaarden. Niet voor niets laten sommige significante bedrijven China links liggen ondanks de grootte van de potentiële markt daar.
Het is toch onzin dat je belasting betaald... Je moet houden aan locale wetten, etc....

Je kan het er niet mee eens zijn, maar onzin is het zeker niet. En voor het gros van de multinationals niet zo een groot issue dat ze helemaal geen zaken doen in China...
Er zijn locale wetten wat je aan kan houden en daarvoor geen chinese bedrijf als tussen persoon te hebben of moeten al die Chinezen dat ook?
Een groot verschil als dat in Europa iedereen gelijk behandeld word en in China waar je moet via een tussen persoon die ook nog % van je afpakt.
Tenzij jij kan bewijzen dat Nederlanders bedrijven geen belasting betalen en Chinese wel.
Helemaal waar, maar alle bedrijven willen dat chinese geld dus ze staan allemaal klaar om alles te doen wat de ccp maar wil, inclusief totaal ongelijke speelvelden in stand houden.
Dat hier een vrije markt economie bestaat, hoeft niet te betekenen dat dit overal zo moet zijn. China heeft er niks mee te maken dat bij ons zo'n economie bestaat. Die vindt dat alleen maar handig. Het is aan ons, niet hun.
ze moeten wat, nu er een gigantisch gat ontstaat in de 'user base' zonder nederland [..] (diablo immortal)
Storend misschien. Maar wel dé manier die ervoor zorgde dat China in de afgelopen decennia miljoenen mensen uit de armoede kon halen. Alle technologie af te kijken van westerse bedrijven die zaken willen doen in zo'n land.

Ondertussen stuwt de technologische economie omhoog in China.
China is dé toekomst voor ieder bedrijf.
Dit dachten we allemaal 5 jaar geleden. Inmiddels is het sentiment wel omgeslagen. Dat dat zo laat gebeurd is wel gewoon de schuld van ons westers systeem.
Klinkt een beetje als de populistische opvatting dat bedrijven zich aan allerlei 'regels' moeten houden of overheid 'administratie' bij moet houden wat dan lastig is. Het is nuttig. Zo hebben wij ook ratings voor spellen, en ook lokale wetgeving voor spellen. Daar zul je je op aan moeten passen. Zint je niet? Dan breng je het maar niet uit op die markt. Dat heeft Blizzard dan ook gedaan met Diablo Immortal. En geheel terecht want dat spel is gewoon een actie-gokspel.
Ja, of dat je gedwongen wordt om bepaalde spullen niet te mogen leveren aan een bepaald land ook zoiets.
Oh je wordt wel degelijk gedwongen om met een Chinees in zee te gaan.
Al was het omdat het onmogelijk wordt gemaakt om vergunningen te krijgen.
Leg eens uit?

Naar mijn weten is het bijv. nog steeds formeel zo dat je toestemming moet vragen voor het opzetten van een eigen productiefaciliteit in China aan de Chinese overheid. Een vergunning daarvoor wordt in bepaalde sectoren nauwelijks afgegeven, omdat men de eigen markt beschermd. Kijk naar autofabrikanten bijv. Dat zijn altijd joint ventures met controlerende lokale Chinese partners. De enige uitzondering is Tesla in Shanghai.

Zie ook dit artikel in de NY Times, voor wat meer context.
Het wel niet met een Chinees bedrijf in zee "moeten" hangt van een aantal dingen af. Een automobiel bedrijf van miljarden opzetten gaat daar inderdaad niet lukken.
Een spel of spellen verkopen kan waarschijnlijk zonder lokaal Chinees bedrijf, exacte regelgeving hier omtrent is lastig te vinden. Een bedrijf opzetten voor het herstellen van bepaalde apparatuur kan ook. Ja je moet vergunningen aan vragen. Maar dat moet in de rest van de wereld ook.
Is toch ongelovelijk dat je in China via een chinees bedrijf je product moet verkopen, maar dat andersom Chinese bedrijven hier vrij spel hebben?
Heeft China ook een andere WOW client? Ik weet dat veel westerse dingen zoals schedels, organen enzo allemaal niet toelaatbaar zijn. (Weet ook niet of dat nog steeds zo is)
Volgens mij wel. In China mag niets van bloed of skeletten zichtbaar zijn. Als ik me goed herinner.

Edit: Dit filmpje laat de Chinese cliënt zien.

[Reactie gewijzigd door D3F op 13 december 2022 10:17]

Thanks, grappig, alle skeletten hebben nu gewoon een laagje huid, botten zijn ook verstopt als ze uitsteken. Ziet er wel goofy uit als je zo een groot monster ziet lopen met een stuk brood in zijn handen haha
Wat ik me afvraag is, waarom je dit als Westers bedrijf nog uberhaubt wil..

je game uit handen geven, die ongetwijfeld aangepast zal worden aan de locale waarden en normen aldaar.. zo iets wil je toch niet? Juist kunnen games goede 'vaartuigen' zijn om andere gebruiken aan andere culturen op een implicite manier over te dragen.. .als dit onmogelijk gemaakt wordt dan zou ik er geen zin meer in hebben..

Dat gezegd hebbende, ik zie ook in dat het hier om groot-geld vraagstukken gaat en aandeelhouders zich niet echt bezig houden met normen - en waarden :... hoe interessant de markt ook is

n.b. China's éénkind politiek is een belangrijke reden voor het succes van MMO's ik heb 13 jaar geleden mijn afstudeerscriptie over geschreven.
Wat ik me afvraag is, waarom je dit als Westers bedrijf nog uberhaubt wil..
Een afzetgebied van 1,4 miljard mensen en alle daarmee gepaarde winsten lijkt me :)
. China's éénkind politiek is een belangrijke reden voor het succes van MMO's ik heb 13 jaar geleden mijn afstudeerscriptie over geschreven
Dat is wel interessant, heb je misschien een korte uitleg?
De scriptie ging (simplistische versie) erom waarom zoveel Chineze kinderen zo internet verslaafd zijn/ waren, en het was een gevolg van de éénkind politiek.

In China worden kinderen ( en vooral jongens ) als prinsjes opgevoed en krijgen snel toegang tot games zoals MMOs. In deze MMOs kun je zijn wie je wil zijn, en ben je plots niet meer alleen thuis. Deze werelden zijn zo veel leuker dan de echte wereld, dat deze langzaam je werkelijkheid wordt en je je afstoot van de echte wereld.

Het is wel een circeltje:, hoe meer je speelt hoe minder de binding en geluk in de echte wereld, waardoor je weer meer wil gamen. Nu is game verslaving natuurlijk bekend, maar in China is het echt een massaal iets. Wat nu vervolgens een afgeleide is dat er rondom dit online bestaan ook nieuwe vormen van criminaliteit ontstaan en er echt gemoord is voor virtuele items.

Natuurlijk heb ik het hier over 13 jaar geleden (dus heb de details echt niet meer op mijn netvlies), maar toen bestond Word of Warcraft al ;).
Dacht dat WoW allang verleden tijd was, blijkt het gewoon nog te bestaan!
Als je een klein beetje het nieuws volgt van games, dan weet je dat niet zo heel lang geleden nog een nieuwe uitbreiding is uitgekomen
Schijnbaar moet ik beter opletten :) In het verleden wel gespeeld, maar dat was echt in de beginjaren. Ik heb er zelf al een hele tijd niets van gezien/gehoord dus vandaar dat ik dacht dat het “dood” was. Maar goed, schijnbaar is m’n opmerking ongewenst, dus OK. Zal het niet meer doen. My bad.
Het is zeker niet ongewenst, dat zou -1 zijn geweest. Ik kan de gedachten van andere niet lezen maar ik gok dat ze het irrelevant noemen omdat WoW nog altijd wel populair is en dat dit ook wel bekend algemeen bekend was, het is zeker aan het krimpen maar het is nog ver van dood.

In 2021 was de schatting van actieve WoW leden nog op de 4.7 miljoen (een stukkie verder van de 12 miljoen die ze ooit hadden)

[Reactie gewijzigd door Vagax op 13 december 2022 10:40]

Ja foei! Ik dacht ook dat het dood was.
Ik heb destijds alleen de beta gespeeld. En toen viel ik al in slaap van het grinden.

Zijn er cijfers bekend van de populariteit van blizzard daar? Ik ken wel chinese/aziatische rpgs, en die zijn heel anders dan WoW. En volgens mij was WoW totaal niet populair in Japan.

[Reactie gewijzigd door SeenD op 13 december 2022 10:10]

Japan zijn vooral de JRPG populair onder het mom: hou het bij jezelf :P

Plus in Japan worden zoveel andere RPG uitgebracht die bij ons nooit het licht zien.
Ze moeten geen nieuwe markt aanboren. Ze moeten een nieuwe partner vinden om het spel daar online te houden. De huidige partij zal waarschijnlijk een groter stuk van de taart willen en blizzard is het daar niet mee eens....

Blijkbaar heeft SeenD zijn reaktie gewijzigd terwijl ik aan het typen was. Hij vroeg zich af welke markt blizzard wilde aanboren met WoW.

[Reactie gewijzigd door D-rez op 13 december 2022 10:21]

Sorry, ik weet ook niet waarom ik dat eerst dacht.

[Reactie gewijzigd door SeenD op 13 december 2022 10:24]

Als Blizzard zijnde zou ik nog ver weg zijn van "in tranen uitbreken" omdat hun 18 jaar oude game minder mensen aan trekt:WOW

Mijn zoon, geboren in 2010, speelt het nog steeds graag met vrienden.

Daarnaast draaien zij ook nog relatief succesvol WOW classic (Positie 7)
Vergelijk die cijfers eens met Game of the Year 2022 - Elden Ring: Steam chart
Als Blizzard China weer op de wagen kan houden...

En als een game nog de moeite waard is voor Goldfarmers, zegt dat genoeg over de vraag!

[Reactie gewijzigd door conces op 13 december 2022 11:50]

Offtopic: kan jou het schelen of je opmerking een plusje krijgt of niet, heb je het nodig in je leven plusjes op tweakers ? In dat geval zou ik hulp gaan zoeken :+

Ontopic: Warcraft is nooit dood geweest, is een grote melk koe, vooral gold farmen, verkopen van items voor echt geld, de userbase is inmiddels wel een stuk minder geworden
Maar dood, dat zeker niet.
Zit ook wel een hoop voordeel aan als China van WoW verdwijnt: Gelijk een heleboel goldfarmers, multiboxers en ander misbruik weg.

Ik speel het allang niet meer maar China was echt een bron van shit destijds. Cheaters lieten hun karakters door Chinezen levelen omdat die zo goedkoop zijn, veel goldfarming werd daar echt professioneel gedaan enz.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 13 december 2022 13:09]

Niet anders dan met bv heroine.
Die paar maar laten kreperen dan omdat wij slimmer zijn dan hun?
@Bozebeer38
Ik ben heel erg voor eigen verantwoordelijkheid en algehele vrijheden, dat brengt je immers verder in het leven.

Lootboxes zijn echter de tumor van de game-industrie en moeten wat mij betreft (indien lootboxes verkregen kunnen worden tegen betaling) verboden worden of in ieder geval streng gereguleerd.

De manier waarop 2K (en andere) met lichtjes en geluidjes letterlijk een casino (waar je voor echt geld punten kunt kopen) simuleert in hun basketbalgames en een 3+ krijgt, terwijl een spel als Pokémon met daarin enkel een in-game casino waar je geen echt geld in kunt verliezen als 12+ wordt beoordeeld volgens dezelfde standaarden, riekt naar corruptie en zorgt ervoor dat mensen die verslavingsgevoelig zijn zichzelf in de problemen werken.

Edit: verkeerde comment geantwoord :)

[Reactie gewijzigd door D3F op 13 december 2022 10:16]

Soms ben je gewoon de pineut zonder dat je er zelf de hand in had.
Neem bijvoorbeeld sommige medicijnen: https://www.aboutlawsuits...ehavior-settlement-81820/

Sowieso zijn kinderen gevoelig voor 'hoarding' 'verzamelen'.
Je ziet het in spellen maar ook bv met voetbal plaatjes e.d.
Niet dat het van doen heeft met WoW, maar lootboxes is toch een heel ander iets. Deze spellen zijn veelal ingericht niet zozeer op gaming experience maar op het gok element van de lootboxes. Vaak zit daar een bepaalde waarde aan maar dat is helemaal niet zo transparant met opzet. Dat in combinatie met een automatische credit kaart is het toch wel erg makkelijk om zeker voor kinderen hieraan verslaafd te raken. En als het nou enkel volwassenen waren zou ik daar minder moeite mee hebben hoewel de gok-markt ook voor hun sterk reguleerd is, maar ontwikkelaars targetten met opzet kinderen met het doel dat ze gokken. Dat is toch totaal onwenselijk en ik vind het zelf nog steeds schandalig dat zij enerzijds uberhaubt hun games mogen promoten richting kinderen en anderzijds ze ook doen alsof er niets aan de hand is terwijl ze dus kinderen met opzet gokverslavend maken. Juist hier mag van mij de overheid veel harder optreden.
Die kunnen gewoon hulp krijgen en zoeken.
Het is inderdaad maar de vraag of drugs ronduit verbieden nut heeft, behalve dat drugs gebruik (dit is immers veel breder dan 1 soort drugs wat je nu noemt) veelvuldig voorkomt.
Dan hebben we het niet over een klein percentage.

Lootbox probleem hebben we het letterlijk over tientallen gezinnen waar het blijkbaar mis gaat.
Versus hoeveel honderdduizenden die er gewoon normaal mee overweg gaan?

Daarbij is de vergelijking toch mank, het argument is immers dat het als gokken is, maar het vormt niet een verplichting qua gebruik. (Van de game)
Drugs daar in tegen is een specifiek ding wat je tot je moet nemen, vormt verder niet als een optioneel iets van een ander geheel.

Maw vergelijking slaat als een tang op een varken.
Hoezo melkkoe? Deze uitbreiding is superleuk - Je kan dit ook zeggen van CoD waarin ieder jaar een "nieuwe" versie wordt uitgebracht. Ik vind wow niet echt een melkkoe op die manier. Zolang je geen rare dingen uit de shop koopt (en dat hoeft ook niet) dan is het enige wat je geld kost de eenmalige kosten van de uitbreiding en je abonnement.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee