Blizzard gaat weer games uitbrengen in China door nieuwe deal met NetEase

Blizzard Entertainment gaat vanaf de zomer weer games uitbrengen in China. Hier stopte het bedrijf begin 2023 mee, omdat het niet tot een akkoord kon komen met NetEase, de Chinese uitgever die de games in China uitbracht. Nu is dat wel gelukt, maakt Blizzard bekend.

Deze zomer moeten de eerste games terugkeren naar China. Blizzard deelt nog geen concrete plannen, maar zegt hier later meer details over te willen geven. Het gaat in ieder geval om World of Warcraft en Hearthstone, en 'andere titels' in de Warcraft-, Overwatch-, Diablo- en StarCraft-series.

In het bericht geven de partijen niet aan wat er sinds eind 2022 is veranderd, toen bekend werd dat Blizzard zou stoppen met de verkoop en ondersteuning van games in China. Microsoft geeft in het bericht wel aan met NetEase een overeenkomst te hebben afgesloten over het 'onderzoeken' naar de mogelijkheden om nieuwe NetEase-titels naar Xbox-consoles 'en andere platforms' te brengen.

Door Hayte Hugo

Redacteur

10-04-2024 • 13:45

35

Reacties (35)

35
34
25
1
0
1
Wijzig sortering
Ik hoorde overigens pas wat er allemaal aangepast moet worden in games voor china en het zijn soms de meest bizarre dingen.
Dit ging over WoW, daar moesten ze alle schedels weghalen, of 'on-menselijk' maken. vloeren waar een schedel patroon in zat moesten allemaal naar gewoon beton texure omgezet worden. Een npc die aan een wand opgehangen was met 4 kettingen moest met energie dingen gedaan worden wat dat was wel OK (maar niet met kettingen?) een Litch moest aangepast worden zodat het minder bot/schedel -achtig was.. dus een behoorlijke berg werk om sommige games uit te brengen in china.. maar ja het is wel een grote afzet markt.. dus waarschijnlijk al dat werk wel waard.
Aan de ene kant vinden we het allemaal misschien overdreven, en dat hangt misschien behoorlijk samen met hoe controlerend de Chinese overheid in het algemeen is.

Maar juist China vind ik voorop lopen in hoe goed kinderen online beschermd worden. Een maximum tijd die je online kan doorbrengen en gekoppeld aan je Chinese variant van DigiD, waardoor het direct voor alle games van toepassing is.
Social media die per leeftijdsgroep elke keer iets toegankelijker wordt. Onder 12 jaar niks, vanaf 12 jaar alleen goedgekeurde inhoud etc,..
China begrijpt dus behoorlijk goed dat de jeugd ook beschermd moet worden (los van het eigenbelang dat de regering hierin heeft, vind ik dat ze hier dus ook echt wel iets goed doen)
Maar juist China vind ik voorop lopen in hoe goed kinderen online beschermd worden. Een maximum tijd die je online kan doorbrengen en gekoppeld aan je Chinese variant van DigiD, waardoor het direct voor alle games van toepassing is.
Ik vind dit juist een van de meest enge dingen die er is, een overheid die gaat bepalen hoe jij je vrije tijd mag indelen. Dit enkel omdat er bepaald is dat het gamen iets "slechts", en andere hobbies iets "goeds". Ja er zijn problemen met gameverslaving onder kinderen, maar laat dit lekker tussen ouders en kinderen om op te lossen. Dit is zou niet de plek van de overheid moeten zijn. Stel je voor dat je voor jouw favoriete hobbie ineens jezelf altijd moet legitimeren en dat je na x uur het niet meer mag doen, enkel omdat iemand in de overheid zegt dat het teveel is. Daar zou je toch ook niet blij van worden?
Prima toch dat een overheid bepaald dat bijvoorbeeld een kind van 7 niet de hele dag GTA mag spelen?
Waarom? Sinds wanneer is het prima dat een overheid bepaalt hoe iemand zijn vrije tijd besteed? Steek tijd/moeite/geld in preventie, educatie, en leuke alternatieven. Waak erop dat bedrijven niet teveel verslavende elementen in games steken (zoals gambling en microtransactions). Maar ga burgers niet vertellen hoe ze hun eigen tijd moeten besteden.

Daarnaast maken dit soort regels een eventueel opstapje naar meer verboden makkelijk. Krijg er 1984 gevoel van.
maar alle overheden bepalen wat wij in ons vrije tijd doen. minder opvallende dingen zoals subsidies en belastingen op bepaalde dingen en dan complete verbod op andere dingen zoals bepaalde drugs en andere hobbies en sporten.
Sinds wanneer is het prima dat een overheid bepaalt hoe iemand zijn vrije tijd besteed?
Dat is toch een stukje bescherming waar "we met zijn allen" voor kiezen?
Je kind mag in z'n vrije tijd ook niet gokken of wiet roken of naar de stripclub of diepzeeduiken of parachutespringen of fysiek zware arbeid doen ook niet als je het leuk en uitdagend vind?

Daarentegen wordt je kind wel verplicht om tijd aan school te verspillen en mag niet vrijwillig bepalen hoe lang ie daar elke dag zit.

[Reactie gewijzigd door Sando op 23 juli 2024 01:19]

Nee dat is ronduit eng.
Het doel is wel goed maar de middelen niet.
Ik heb mijn hele jeugd enorm veel games gespeeld zonder enige restricties. Ik vond niet dat mijn ouders faalden in mijn opvoeding of dat ik er slecht vanaf ben gekomen.

We kunnen allemaal meningsverschillen hebben over opvoeding en dat maakt iedereen anders, dat wil niet zeggen dat er een bepaalde levenstijl of opvoeding verkeerd is.
Ik vind het absoluut niet normaal dat je met een DigiD in moet loggen om een spelletje te spelen.

Vraag me trouwens af hoe ze dat met offline games doen trouwens. Of zijn die er gewoon niet?
China begrijpt dus behoorlijk goed dat de jeugd ook beschermd moet worden
Klopt, dat heeft enigszins te maken met het feit dat echt iedereen op hun mobiel spelletjes zit te spelen en dat een tablet zo'n beetje de oppas is geworden, net zoals in vele landen (vaak passen oma en opa op de kleinkinderen en daarom heb je ook het Little Emperor Syndrome.
https://en.wikipedia.org/wiki/Little_emperor_syndrome

Maar dan is het toch wel grappig dat ze dit alleen voor hun eigen kinderen willen, want TikTok is hier toch wel echt een grote speler en deze is dan ook verboden in China (Douyin is meer aan de educatieve kant voor kinderen).

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 23 juli 2024 01:19]

Ik denk dat het meer met controleren te maken heeft dan met beschermen. Ook werkt de maximum aantal uren gamen enkel voor bepaalde games, ik speel nog wel eens red alert 2 online en de Chinese community is gigantisch, en daar zitten veel tieners tussen die 5-10+ uur per dag spelen elke dag.
in Duitsland en Australië hebben uitgevers ook last van bepaalde dingen die ze niet mogen vertonen
Gezien het verleden van Duitsland is dat m.b.t. de nazisymboliek begrijpelijk.
Het is niet alleen dat, bijvoorbeeld bloed mocht heel lang ook niet. En je mocht ook niet op mensen schieten, daarom werden zombie games daar zo populair.
Ja, daar heb ik minder begrip voor, al is dat ook een kwestie van normalisatie.

In Duitsland is seks mooi en geweld vies.

In de VS is seks vies en geweld mooi.

Deze culturele inslag botsten al tientallen jaren met elkaar.

Ik wacht nog op het wetenschappelijke onderzoek dat GTA de criminaliteit stimuleert omdat het een opleiding tot crimineel betreft. Er zijn wijken in dit land waar je liever wilt dat je kind binnen hangt en GTA speelt, dan dat deze buiten op straat rondhangt.
"Ik wacht nog op het wetenschappelijke onderzoek dat GTA de criminaliteit stimuleert omdat het een opleiding tot crimineel betreft. Er zijn wijken in dit land waar je liever wilt dat je kind binnen hangt en GTA speelt, dan dat deze buiten op straat rondhangt."

Je kunt eeuwig wachten, want je bewering is onjuist. Het is de menselijke aard in onze hersenen die niet automatisch bij elk individu wordt ontwikkeld wanneer diegene een videospel speelt. Ik heb al vaak genoeg het Amerikaanse 'woke' narratief moeten aanhoren, waarin videospellen ongegrond de schuld krijgen van radicaal gedrag. Bij dit soort mensen is er al van tevoren een voedingsbodem aanwezig. Het begint niet zomaar ineens bij een videospel. Als het niet een videospel is, dan is het wel een film of een ander idee dat ze oppikken. Overigens ben ik het wel eens met je eerdere punten.
Je kunt eeuwig wachten, want je bewering is onjuist.
Goed lezen; ik beweer niet dat GTA de criminaliteit stimuleert. Sterker nog, ik denk dat het spelen van games veiliger kan zijn in bepaalde milieus. Moet ik voorbeelden noemen van dergelijke achterstandswijken? OK, ik noem er twee: Utrecht Overvecht en Hoensbroek (Heerlen).
Dat is van een totaal andere orde dan het censuur van het totalitaire regime in China.
Even vooraf misconceptie rechtzetten, het aanpassen van de originele skeletten van de characters is uit 'voorzorg' gedaan, voordat de game zelfs naar de betrefffende instantie ging voor goedkeuring, in de hoop het sneller goedgekeurd te krijgen
http://www.china.org.cn/english/entertainment/216622.htm

De lijst wat precies de eisen zijn, zijn enerzijds zeer duidelijk, anderzijds enorm breed in begrip. Ergens kan je vergelijking trekken, waarom mogen horror films vol met bloed en ledematen, maar NOS journaal niet? 'Geen bloed of ledematen' dekt de lading niet als je ook rekening moet houden met de doelgroepen. En dat is waar WoW (en trouwens meerdere non-China games) de problemen hadden, minderjarige. Hetzelfde dat wij hier 12+ en 16+ regels hebben, worden de standaard set regels voor deze groepen simpelweg breder ingezet. Want een skelet an sich is geen probleem, diverse chinese games hebben deze, zelfs NetEase met hun Once Human heeft er meer dan genoeg van.

En het klopt dat China de buitenlandse bedrijven simpelweg iets 'strakker' aan de regels laten houden, terwijl hun eigen bedrijven iets meer 'ruimte' hebben, weinig landen die zulke praktijken niet toepassen.

Voor veel van deze bedrijven is het simpel de 'keuze van minste weerstand', je kan vol in dialoog gaan over elk aspect van de game, elk detail gaan verdedigen, elk botje en schedel tot discussie laten leiden.. of je past het aan het vind het wel goed. Tijd is ook een geld-eenheid die hard kan oplopen, harder dan alle kosten voor aanpassingen bij elkaar.

Vergeet ook niet dat wij hier ook steeds meer lobbies hebben die bepaalde zaken willen zien veranderen, vrouwen met kleinere voorgevel, characters met 'diversiteit' in voorkeur en kleur, bepaalde historische aspecten en/of overtuigingen anders weergeven, vooralsnog zijn zulke groepen niet daadkrachtig genoeg, maar momentum is er dat zulke zaken straks misschien hier ook 'bizar' kunnen worden.

Wel duidelijk, ik praat China niet goed, zeker niet. Maar enige nuance is wel op zijn plaats, niet alleen vaak de 'het zijn allemaal gekkies daar', maar vergeet niet dat dit een overheid is dat 1 miljard mensen moet 'sturen'. Als wij soms al moeite hebben met amper 25miljoen.. extrapoleer dat eens naar 1 miljard.
> maar vergeet niet dat dit een overheid is dat 1 miljard mensen moet 'sturen'.

Dat wordt vaak gezegd om hun autoritaire beleid goed te praten maar dat doet het zeker niet wat mij betreft.

In India hebben ze nog meer mensen en daar hoeft het er ook niet zo aan toe te gaan.
En dan pak je met India toch wel de grootste ironie.
Je maakt in je laatste alinea een enorme denkfout... De overheid MOET helemaal niet sturen. Overheden moeten luisteren en dienen, het beste doen voor het volk.

De Chinese overheid dient maar 1 doel en dat is zichzelf (want Chinese overheid = CCP) in stand houden en nog meer macht geven. Werkelijk niks daaraan is goed.

Overheid moet dienen, niet sturen.
Nu wordt het achteraf aangepast. Alleen het zou me niks verbazen dat in de toekomst (als dit nu nog niet gebeurt) de games worden gemaakt met de Chinese restricties in het achterhoofd. Waardoor wij in het westen ook met enige vorm van censuur en/of artistieke restricties te maken (gaan) krijgen, terwijl de Chinese mediaregels officieel niet voor ons gelden. Een beetje zoals het Brusseleffect, maar dan nu het "Pekingeffect".
Volgens mij was Duke nukem jaren niet verkrijgbaar in Duitsland, netals carmageddon... Terwijl wij hier doodleuk koeien dood rijden. Alsof de dieren partij dat leuk vind...
In het bericht geven de partijen niet aan wat er sinds eind 2022 is veranderd
Lijkt me duidelijk dat Microsoft het volledig anders aanpakt dan hoe Bobby Kotick het deed.
En lijkt mij ook duidelijk dat hun contacten met de chinese overheid voor partners van Azure ook wel zal helpen :).
Gaan ze nu weer alle schedels vervangen met brood?
Goede vraag.... ik zou het aan de jongeren of jong volwassen overlaten in plaats van stok oude mannen en vrouwen die aan overheidswaanzinheid lijden. Dat schaadt de games en verhalen.
(China, niet kwaad bedoeld, want ik wil er op wijzen dat ze niet meer van de tijd zijn. China moet echt met de tijd meegaan, dus oude mannen en vrouwen, het is tijd voor je pensioen).
Mooi, hopelijk heeft dit ook en positieve impact op het aantal bots in bijvoorbeeld Hearthstone. Vooral in de US en Azie was dat goed te zien in bijvoorbeeld Hearthstone, waar sinds het sluiten van Hearthstone China er een enorme toename te merken was in 2 typen Bots, aan de ene kant bots die langzaam weer een collectie aan het opbouwen waren en andere andere kant bots die gold farmden voor Arena runs, om deze te draften, en wanneer de draft bovengemiddeld goed was, deze dan schijnbaar te verkopen een populaire Chinese streamers op een Twitch concurrent daar.
Grappig, want als China bedrijven verplicht om samen te werken om toegang te krijgen tot de markt, dan is het niet protectionisme. Maar als het Westen een app wil dwingen om samen te werken, die ze zelf al verboden hebben, dan is het in één klap heel fout volgens de Chinese overheid.

Misschien moeten we dit ook maar gewoon gaan doen bij elk Chinees bedrijf, gelijke monniken, gelijke kappen , alle regels die op bijv de EU toegepast worden in China zoals ( geen toegang tot de markt , verplichte join venture) simpelweg precies dezelfde regel toepassen.

Maar dan krijg je dit soort uitspraken
There is "no fairness to speak of" in citing national security to reduce the competitive advantage of other countries, a spokesperson of the Chinese foreign ministry said on Thursday, criticising a U.S. bill to force a TikTok divestiture or ban
Gaan ze dan ook het standbeeld van Gorehowl weer herstellen wat ze in een woedeaanval gesloopt hebben?
Misschien ook een campagne starten om die review bombing campagne ongedaan te maken, want ja Blizzard spellen zijn nu wel goed.
"Liberate Hong Kong, the revolution of our times".

Sommige mensen zijn jullie middelvinger naar democratie en mensenrechten niet vergeten Blizzard.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.