Blizzard stopt op 23 januari 2023 met gameverkoop en diensten in China

Blizzard Entertainment stopt met zijn gameverkoop en diensten in China. De Amerikaanse gameontwikkelaar is niet tot een akkoord gekomen met zijn Chinese uitgeverij NetEase. Hierdoor zullen Chinese gamers per 23 januari 2023 geen games meer kunnen spelen van het bedrijf.

Blizzard stelt in een persverklaring dat het niet is gelukt om een akkoord te vinden met NetEase dat in lijn ligt met de principes en toewijding van het bedrijf ten opzichte van zijn klanten en medewerkers. Hierdoor zal de huidige overeenkomst met NetEase aflopen op 23 januari 2023 en zijn games zoals World of Warcraft, StarCraft, Hearthstone, Heroes of the Storm, Overwatch en Diablo III vanaf die datum niet meer te spelen of officieel te koop in China. Diablo Immortal zal wel nog aangeboden worden in China omdat deze game volgens NetEase onder een andere overeenkomst valt. World of Warcraft-uitbreiding Dragonflight, Hearthstone-uitbreiding March of the Lich King en Overwatch seizoen 2, zullen de komende weken nog worden uitgebracht in China.

Blizzard meent dat de verkoop van games de komende dagen in China zal worden opgeschort en dat Chinese gamers hierover zullen worden ingelicht. Het bedrijf betreurt dat het de Chinese markt na 14 jaar aanwezigheid zal moeten verlaten en is naar eigen zeggen op zoek naar alternatieven om zijn games en diensten opnieuw naar de Chinese markt te brengen. Wanneer, en in samenwerking met welk Chinese uitgeverij dat zal gebeuren, is niet duidelijk.

Update, 08.45uur: Titel en inleiding aangepast om duidelijk te maken dat het zowel de verkoop van games als de diensten van Blizzard in China betreft.

World of Warcraft

Door Jay Stout

Redacteur

17-11-2022 • 07:46

86 Linkedin

Reacties (81)

81
74
45
2
0
10
Wijzig sortering
Wellicht handig om in de artikel te vermelden waarom ze zich terug trekken.

Westerse bedrijven mogen nl niet zelfstandig opereren in China. Ze moeten samenwerken met een Chinees waarbij de Chinees 50%+1 aandelen in handen heeft.

Dit zouden we ook moeten toepassen op Chinezen die hier actief (willen) zijn.
Alle Chinezen krijgen dezelfde behandeling zoals China de westerlingen/minderheden geeft.
Ze moeten samenwerken met een Chinees waarbij de Chinees 50%+1 aandelen in handen heeft.
Interessant, ben benieuwd hoe dit zit bij Tencent > Riot Games. League of Legends is erg populair zover ik weet. Op Worlds waren ook een aantal E-Sports teams met Chinese achtergrond.
Februari 2011 heeft Tencent 400 miljoen dollar betaald voor 93% van Riot Games, in December 2015 is de laatste 7% gekocht voor een onbekend bedrag, volgens Wikipedia. Dus dat is meer dan 50%+1. Of ik begrijp je vraag niet.
China laat duidelijk zien dat ze uiteindelijk kunnen doen wat ze willen zonder dat het echt grote consequenties heeft, enkel en alleen omdat ze zo groot en veel macht hebben. Vergeet niet dat de "Westerse" wereld zich de afgelopen 30 jaar meer en meer afhankelijker heeft gemaakt van dit soort landen, enkel en alleen om zelf zo welvarend te worden en te zorgen dat bedrijven maar meer en meer geld konder verdienen. En de laatste jaren is het steeds duidelijker hoe dom dit is. Nog afgezien van hoeveel Chinees geld en bedrijven zich al in grote internationale en westerse bedrijven hebben gevestigd.

Uiteindelijk buigen de bedrijven toch wel weer voor China of men gaat een samenwerking aan met een Chinees bedrijf om die reden. Er is nu eenmaal zo veel geld gemoeid met de Chinese markt, of dit nu over games of films gaat dat grote bedrijven wel zwichten puur voor het geld.
Het wordt eens tijd dat mensen en bedrijven een ruggegraad krijgen en zich niet alleen laten leiden door geld en winsten. Misschien moeten we eens inzien dat we eens afmoeten van de massaconsuptie en moeten zorgen dat we zo veel mogelijk zelfvoorzienend zijn, zonder dat we afhankelijk zijn van landen als China. Maar dat zie ik niets meer zo snel gebeuren, we zijn al: to deep down the rabbit hole.
Westerse bedrijven mogen nl niet zelfstandig opereren in China.
Onjuist; westerse bedrijven mogen over het algemeen wel zeker zelfstandig opereren in China in de vorm WFOE.
Ze moeten samenwerken met een Chinees waarbij de Chinees 50%+1 aandelen in handen heeft.
Ook onjuist.
Ik zou het bijna geloven als je ook de beperkingen van een WFOE had vermeld.

Een paar nadelen WFOE:
- The activities of a WFOE are limited to those that are specified during the application process. This may limit companies’ ability to adjust their business strategy once in China.
- Langdurig proces om de benodigde vergunningen te verkrijgen, dit is een grote ALS. Vaker wordt je onmoedigd door CCP om eigen bedrijven te beschermen.
- Je mag enkel in lokale valuta RM handelen en deze mag je niet zomaar omzetten en uitvoeren naar bv EU.

Kopen van Chinese bedrijven? Dat gaat ook niet zomaar.

Zie je al die beperkingen die de Chinezen ons opleggen?
We moeten hen op dezelfde manier behandelen.
Maar dan roepen ze moord en brand over discriminatie.
Alles wat in china zit en ook buitenlandse bedrijven is en zijn van china!
Je hebt daar geen eigen recht van je eigen bedrijf! { goedkope arbeidskrachten aka slavenarbeid daar draait het land op }.

Ze maken je alles Wijs en stelen alles en copypasten automerken enz......
Hoe Vaak worden europese bedrijven gehackt en stelen zij de belangrijke info { vaak zat }
Vertel mij maar eens de chineese willie wortel daar? wie dat is...ze noemen hem/zij de hacker.
Hmm. Spionage, indoctrinatie, sociaal score systeem en zelfs concentratiekampen? Laten we ons niet tot hun niveau verlagen.

We moeten China gewoon boycotten, dat is het enige wat zou kunnen werken in een kapitalistische wereld, maar helaas zijn we te verslaafd aan hun goedkope troep en afhankelijk van andere zaken.
Ons economisch beleid koppelen aan ons defensie beleid is helemaal geen gekke zaak, je moet niet verwachten dat bedrijven tegen hun eigen interesse gaan handelen, zulke acties zullen opgelegd moeten worden door de politiek.

Ik zie het niet als ons verlagen naar hun niveau maar ons indekken, denk nadat we Rusland rijk hebben gemaakt toch wel ons lesje geleerd moeten hebben, of gaan we hopen dat het deze keer anders is?
Als de politiek hier al wetten en regels voor op gaat stellen, staan er legers van advocaten en juristen klaar om de volgende maas in die wet te vinden. Net zoals Russische olie en gas nog steeds zijn weg naar Europa vindt.

Ik zie het als belastingontwijking vs belasting ontduiking, je moet gewoon geen zaken met dat soort bedrijven doen, dan hebben ze ook geen inkomsten om überhaupt belasting over te ontwijken/duiken.

Maar nee, zo lang het kan zullen mensen altijd voor de goedkopere optie/beter rendement kiezen zodat ze meer geld over hebben voor andere zaken. Principes zijn leuk, maar mogen over het algemeen niets kosten.
Hmm. Spionage, indoctrinatie, sociaal score systeem en zelfs concentratiekampen? Laten we ons niet tot hun niveau verlagen.
Overdrijven is ook een vak. De persoon waar jij op reageerde had het over het net zo behandelen van bedrijven met die 50%+1 aandelen, niet dat we al die andere dingen terug moet doen.
Als jij Amerika op hetzelfde niveau als China plaatst qua mensenrechten etc, dan plaats je jezelf voor mij buitenspel. Gelukkig hebben anderen dat ook door gezien de terechte -1 die je krijgt.
Dat lijkt mij geen gekke insteek.
Ik zal direct naar de plaatselijke cafetaria om het te melden.
In bijv Thailand is het niet anders, tenzij Amerikaans. Iets met de nataferelen van WO2... En ja een buitenlander is in dat soort landen helaas een eeuwige toerist. En ja, men zou wel eens een gelijke behandeling kunnen geven aan personen uit die landen hier in Europa, eens zien of het dan nog lang zo blijft.
Maar Blizzard is geen westers bedrijf maar een Amerikaans bedrijf, dus je vergelijking met Nederland vind ik totaal onlogisch of ik begrijp niet goed wat volgens jou nou exact de reden is van hun terugtrekking.
Wat zeg je allemaal? Amerikaans bedrijf is geen westers bedrijf? En welke vergelijking met Nederland?
Wat zeg je allemaal? Moet je even terug lezen.
En welke vergelijking met Nederland? Kan er geen touw aan vast knopen wat je zegt of waar je naar toe wilt. Het enige wat je doet is 3 vragen stellen, ik ben geen quizmaster lol
Eerlijk is eerlijk, dat hebben ze slim aangepakt in China. Ik denk dat het ze geen windeieren legt!
Lijkt me prima beleid, alleen zou ik dit de regel maken ipv de uitzondering, want westerse kapitalisten zijn net zo min te vertrouwen. Breng het lekker onder controle van de overheid en het parlement. (Ja, china heeft geen democratisch verkozen parlement, neemt niet weg dat er met het principe wat mis is.)
Dit moet echt een immense klap zijn financieel gezien. Als je kijkt hoe groot de markt is voor pay 2 win aspecten in China. daar is het allemaal geaccepteer en geven mensen massaaal bakken met geld uit. aan alleen al diablo immortal wat zo goed als gebouwd is om alleen maar met veel geld te kunnen spelen :P (is dan ook door een chinees bedrijf ontwikkeld)

Maar ik denk dat ze inderdaad wel hun best gaan doen om een andere uitgever te vinden. Alleen China was voor diablo immortal alleen al goed voor $144m revenue in 3 maanden

[Reactie gewijzigd door Ricmaniac op 17 november 2022 08:26]

Dat zou je inderdaad denken, ik dacht dit ook, tot ze hun kwartaal cijfers publiceerden vorige week en investeerders waarschuwden dat dit mogelijk in de lucht hing.

Maar China was in 2021 maar goed voor 3% van AVTI's omzet. Ik vermoed dus dat dit dan ook mogelijk een oorzaak is, China zou immers een enorme markt moeten zijn, blijven al die verdiensten dan hangen bij de publisher in China (NetEase in dit geval)? Ik had immers ook verwacht dat deze markt enorm zou moeten zijn omdat Blizzard games als WoW, Diablo en Overwatch daar gewoon erg populair zijn.

Link naar de kwartaalcijfers: https://investor.activisi...rd-quarter-2022-financial

bij behorende quote:
Currently, we have licensing agreements with a third party covering the publication of several Blizzard titles in China. These agreements, which contributed approximately 3% of Activision Blizzard's consolidated net revenues in 2021, expire in January 2023. We are in discussions regarding the renewal of these agreements, but a mutually-satisfactory deal may not be reached. We continue to see substantial long-term growth opportunities for our business in the country. The co-development and publishing of Diablo Immortal is covered by a separate long-term agreement.
Anders lees je het artikel even. Diablo Immortal valt hier buiten en blijft te koop.
Diablo Immortal zal wel nog aangeboden worden in China omdat deze game volgens NetEase onder een andere overeenkomst valt.

[Reactie gewijzigd door RefriedNoodle op 17 november 2022 08:15]

Ah sorry zal mijn slaperigheid op de vroegemorgen nog zijn dan. Ik las daadwerkelijk Diablo immortal.
Geloof er niks van dat ze dit niet regelen voor die datum. Kost ze anders veel te veel geld.
Dan zullen ze een andere uitgever moeten vinden. Want zelf uitbrengen mag niet.
Tencent heeft misschien wel interesse. Of Blizzard dat zou willen is een andere vraag.
Ik denk alleen niet dat Microsoft daar op zit te wachten.
Microsoft heeft nu nog niet veel te zeggen over ABK.

En MS werkt wel vaker met Tencent.

https://www.verdict.co.uk/tencent-xbox-partnership/

Dus kan nu ook nog prima.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 17 november 2022 10:17]

Tencent heeft misschien wel interesse. Of Blizzard dat zou willen is een andere vraag.
Ik hoop voor de chinezen wel...
Geld is (hopelijk) niet de enige drijfveer. :/
Er wonen 1,4 biljoen mensen in China wat bijna 10% van de wereldbevolking is. Geld is 1 ding maar dat is wel een gigantische markt die je anders mis loopt
edit woops was nog vroeg moest bijna 20% zijn, geen zorgen koffie zit er nu in

[Reactie gewijzigd door HADES2001 op 17 november 2022 10:07]

Miljard. 1.4 miljard, niet 1.4 biljoen, dat scheelt nogal een factor.. (het helpt niet dat Engels de volgorde verkeerd doet: Die kennen miljard niet, dus is het gelijk billion waar wij miljard zeggen).
Niet "verkeerd" maar gewoon anders:
https://en.wikipedia.org/wiki/Long_and_short_scales

Ja het is raar, maar niet raarder dan aan de andere kant van de weg rijden, of andere stekkers / voltages gebruiken…
In deze context is het weldegelijk verkeerd, de reactie van @HADES2001 is in het Nederlands en in de Nederlandse taal gebruiken we miljard voor een 1 met negen nullen. Het is gewoon niet handig om onnodige verwarring te veroorzaken met buitenlandse schalen. We hebben hier gebruikelijke standaarden voor getallen, aanduiden van verdiepingen van gebouwen, metrisch stelsel enz. Kwestie van je eraan houden zodat er geen verwarring ontstaat :) .
Heb je de comment gelezen waar ik op reageer ?
Dat HADES2001 het verkeerd gebruikt is duidelijk, maar Smuey schreef dat de hele Engels sprekende wereld "de volgorde verkeerd doet", wat dus niet waar is vanwege het bestaan van "short scale".
Zeker wel maar ik geef aan dat het plaatsafhankelijk is. Als jij iemand hier op het Europese vasteland naar de tweede verdieping van een gebouw stuurt en die komt naar de eerste verdieping omdat ze dat aan de overkant van de oceaan "second floor" noemen is dat de fout van die persoon omdat die een systeem gebruikt dat op deze plaats ongebruikelijk is. Leuk dat ze op plaats x zo doen, wij zijn op plaats y waar het anders werkt.

Ik kan ook na een frontale botsing tegen oom agent verklaren: "in Engeland rijden ze ook links", toch ga ik schuldig zijn omdat ik aan de verkeerde kant van de weg reed. Om er een Brits citaat bij te halen: "when in Rome, do as the Romans do" :)
Desalniettemin: ze doen het gewoon anders in andere landen, niet fout. Als je hun methode in het Nederlands gebruikt is het wel fout.
Het probleem is vooral dat mensen hier hun eigen taal verleren door te veel media-Engels waardoor beide talen verkeerd aangeleerd worden. Ik krijg de indruk dat mensen niet meer uit hun woorden komen in het Nederlands of het Engels omdat beide talen te veel door elkaar gebruikt worden.
Er zijn 8 miljard mensen op de wereld, China is dus 17.5% daar van.
En India de andere 17,5%.
Het is ruim 1,4 miljard mensen in China en dat is 17,5% van de wereld bevolking (~8 miljard).
Knap aangezien er "maar" 8 miljard mensen op de wereld wonen...
1,4 miljard, niet biljoen, en waarschijnlijk zijn het er veel minder. Eerder 1,1-1,2 miljard.
En dat zou 17,5% van de wereld bevolking zijn, we zijn met z'n allen met ongeveer 8 miljard.
You must be new :p

Maar zonder gekheid, links of rechtsom gaan chinezen toch wel spelen.
Het probleem is niet alleen voor Blizzard/NetEase maar voor game leveranciers in het algemeen, dat het afgelopen jaar de overheid ongekend weinig licenties heeft afgegeven (een paar dozijn). Dit zorgt ervoor dat heel veel games die wereldwijd worden uitgegeven niet op de Chinese markt terecht komen. Dit is ook waarom je Tencent meer wereldwijd ziet omdat hun eigen markt het beroerd doet.

Ik vermoed dan ook voor Blizzard dat zij kijken naar de kansen op de Chinese markt in combinatie met de moeilijkheden rondom regulatie, dat ze zoals zovelen ervoor kiezen om de markt te verlaten. Zo heeft ook Linkedin/MS/Google/Yahoo de markt verlaten en zelfs lokale partijen zijn niet ongevoelig voor de grillen van de overheid.
Ik verwacht eerder dat NetEase, gezien zijn machtige positie in de relatie meer uit de deal wilde hebben dan voorheen of dat Blizzard nu meer wilde hebben uit de deal. Vergeet ook niet de overname door MS, MS heeft al een grote aanwezigheid in China, het zou kunnen dat Blizzard hier gebruik van wil maken in de toekomst (en vandaar denkt een sterkere positie te hebben).

We hebben geen inzicht in de onderhandelingen en wat er naar buitenkomt is eigen Blizzard marketing praat. En we weten hoe Activision/Blizzard zich heeft gedragen in het verleden "Nothing wrong here, move along! Yes, the Cosby Suite is fully booked!"... ;-) Dus eigen press releases mogen echt met een stevige vrachtwagenlading zout worden genomen!
Het is wel raar dat ze nog uitbreidingen uitgeven, terwijl ze over een paar maanden niet meer speelbaar zijn.

Klopt dat wel?
Het bedrijf probeert wellicht nog wat inkomsten te genereren zolang het mogelijk is?
Dat zal gewoon contractueel moeten waarschijnlijk, NetEase heeft tot datum X de rechten en dus ook de rechten op alle content tot dat het contract verstrijkt. Het geeft in ieder geval de Chinese community nog de kans deel te nemen aan de komende World First race in december.

Mocht er geen nieuwe deal komen met bijvoorbeeld een andere uitgever zal dat denk ik het enige zijn dat ik ga missen, de andere inzichten die de Chinese community soms heeft qua gameplay, waardoor je soms daar andere meta's ziet om key's te pushen of voor speedruns in bijvoorbeeld WoW Classic.
Tenzij de chinese servers/spelers compleet afgesloten zijn van de rest van de wereld (China speelt alleen tegen China), zullen ze wel moeten. Met een hoop nieuwe kaarten en nieuwe hero class, zal de oude versie (waar de uitbreiding niet in zit) crashen of vastlopen als de tegenstander die gebruikt.
Krijgen we dan ook de oorspronkelijke Hearthstone card art terug die is aangepast voor de Chinese markt?
Blizzard zelf ontkent natuurlijk. Uiteindelijk zullen we het nooit weten, maar viel het naar mijn weten wel samen met nieuwe Chinese richtlijnen en/of striktere toepassing van de bestaande richtlijnen. De reddit post die je linkt is ook pure speculatie.

Het feit blijft dat Blizzard zichzelf heeft gecensureerd en dat China één van de grootste en striktste markten zijn waar ze actief zijn. Deze reden lijkt me dus het meest waarschijnlijk.
Prettig om te zien dat ik niet de enige ben die het opviel dat na de eerste 1, 2 jaar de Hearthstone art verkonderlijkt was. Het begon goed, met wat sexy en bloederige artworks. Maar nu lijken 10 jarigen de doelgroep zijn geworden.

Ik ben het met je eens dat dat voor de Chinese markt is gedaan. De markt voor echt kleine kinderen in Amerika levert misschien iets extra's op, maar de oudere doelgroep laat het spel nu eerder liggen.

Persoonlijk is het spel voor mij van leuk naar saai gegaan door de artwork veranderingen.

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 17 november 2022 09:55]

Niet kunnen kopen en reeds gekochte gamess niet meer kunnen spelen is nogal een verschil. Vraag me af of je dan je geld terug kan krijgen.
Lijkt me niet, maar met een VPN kun je toch gewoon doorspelen? Of is je persoonlijke info daar al aan je account gekoppeld (met je echte naam leeftijd etc)
VPN wordt geblokkeerd in China, dat is niet zo makkelijk.
Mijn 5 jaar oude blizzard account uit China is al sinds vorig jaar geblokkeert onder het mom van her identificatie.

Na de dalende spiraal van Esports van hun en het online game beleid van China is dit nieuws een logisch vervolgstap.
Na de dalende spiraal van Esports van hun en het online game beleid van China is dit nieuws een logisch vervolgstap.
Nee, dit nieuws is daar geen logisch vervolg van. Als je de originele titel erbij pakt van het bron artikel:
Blizzard Entertainment and NetEase Suspending Game Services in China
Vertaald dat naar:
Blizzard Entertainment en NetEase schorten hun game services op in China
Vervolgens:
Blizzard Entertainment, Inc. announced today that it will be suspending most Blizzard game services in mainland China due to the expiration of the current licensing agreements with NetEase, Inc. on January 23, 2023.
De licentie overeenkomst wordt niet verlengd omdat ze niet in overeenstemming raakte daarvoor. Vervolgens is Blizzard heel vaag in de exacte reden en gebruikt de vage omschrijving:
The two parties have not reached a deal to renew the agreements that is consistent with Blizzard’s operating principles and commitments to players and employees
Waar activist minded mensen meer in lezen dan dat het eigenlijk zegt... Want ook jij leest even over het stukje:
we are looking for alternatives to bring our games back to players in the future
Als de situatie in China een onoverkoombaar issue is dan gaat een alternatief daar geen verandering in brengen. Dus de oorzaak is echt de licentie deal, nothing more and nothing less.
Waarschijnlijk vind China de games te verslavend want je hebt daar al regels dat je maar zoveel uur per dag of week online mag zijn. Big brother wereld daar.
Dat mag dan wel zo zijn, maar de Chinese games markt is nog steeds goed voor $45 miljard, dat is minder dan vorig jaar, maar nog steeds een heleboel geld om zomaar uit te stappen. En Blizzard geeft zelf aan dat ze dat niet doen, ze schorten de diensten alleen op (stellen ze uit) totdat ze een andere partij vinden die de licentie voorwaarden wel accepteert. Dat houd in dat een andere partij die wel zou kunnen accepteren (vanuit Chinese wetgeving), anders zou Blizzard niet zo een statement maken...
Interessant om te zien dat Activision nogal wat moeite heeft gedaan om juist die Chinese markt te pleasen, wat helaas maar al te vaak ten koste ging van reputatie. Nu de Chinese markt gewoon lekker laten liggen, stoppen met die (mobiele) pay2win zooi gericht op de Aziatische markt en gewoon de focus op goede gameplay en toffe verhalen.
Te laat. Ze hebben geroken aan de onuitputtelijke bron van ouders met centjes die hun kinderen skins laten kopen. 💸
Dat zal een hoop ontwikkel kosten gaan schelen uiteindelijk. Begreep dat chinese versies van Blizzard games altijd een vorm van censuur hadden.
Oh oh... Daar gaan de goldfarmers! Hoe moeten die nu gold minen en opsturen voor een "vriendenprijsje" via de in game brievenbus? :'( :D

[Reactie gewijzigd door conces op 17 november 2022 14:25]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee