Er is weer eens een nieuwe socialemedia-app onder de zon: BeReal. Wat is het eigenlijk en hoe werkt het? Wie hebben het opgericht en wat voor bedrijf zit erachter? Is het een blijvertje of een tijdelijke trend? Tijd om in deze app te duiken.
BeReal lijkt een soort kruising tussen een socialemedia-app als Instagram en een spelletjesapp als Wordle. Aan de ene kant is het de bedoeling om verbinding te leggen met familie, vrienden en kennissen en aan de andere kant is het een app die je in principe maar één keer per dag hoeft te openen, waarna je kort in de app verblijft en vervolgens weer weggaat.
De app zelf, zoals hij nu is, zit simpel in elkaar en is heel kaal; hij kan eigenlijk bijna niks. Voordat we komen bij de gebruikservaring van de app, is het goed om stil te staan bij de geschiedenis ervan.
BeReal tijdens een bankoverval in het Amerikaanse humoristische programma Saturday Night Live
De oprichters
BeReal komt uit Frankrijk. De twee oprichters zijn Alexis Barreyat en Kévin Perreau. Ze lijken elkaar te kennen van 42, een Franse ict-opleiding die zich richt op leren zonder docenten en zonder examens. Ook andere vroege medewerkers van BeReal lijken in hoge mate van deze opleiding afkomstig te zijn.
De oprichters richtten niet meteen BeReal op. Barreyat werkte een paar jaar bij GoPro. Daarbij lijkt hij zich gericht te hebben op de productie van promotievideo's voor het merk in Europa, zoals met video's zoals deze. Perreau werkte enkele jaren voor Opteamis, een Frans bedrijf op de IT-markt.
Ze begonnen met het ontwikkelen van BeReal in 2019 en de release kwam uiteindelijk in januari 2020. De oprichters geven geen interviews, maar bij de release postte Barreyat wel kort over de gedachte achter BeReal. "Nadat we moe en geïrriteerd waren over alle bullshit op sociale media, heb ik besloten om mijn eigen socialemedia-app uit te brengen. Geen likes, geen volgers, geen advertenties, geen filters. Ik zie alleen wat mijn vrienden doen, op de meest authentieke manier mogelijk."
De app begon klein en had in eerste instantie het tij niet mee; tijdens de coronalockdowns zullen de authentieke foto's er grotendeels hetzelfde uit hebben gezien bij veel mensen. De groei was dan ook niet zo explosief als bij Clubhouse, de hype die grotendeels alweer lijkt overgewaaid.
Hoewel BeReal uit Frankrijk komt, trok het een van de bekendste durfinvesteerders uit de techindustrie aan voor zijn Series-A-financiering. Andreesen Horowitz, die ook investeerde in Clubhouse, leidde de investering van 30 miljoen euro in juni 2021. In mei 2022 kwam daar 60 miljoen euro bij, van onder meer Accel.
De gedachte daarachter werd door Andrew Chen van het investeringsbedrijf uitgelegd. Andreessen Horowitz gelooft dat de volgende generatie sociale media zich richt op kleine netwerken, waarin mensen elkaar kennen. BeReal past natuurlijk in dat plaatje.
De groei ging uiteraard niet zonder problemen. Zo zat BeReal bij Cloudflare als content delivery network, maar die cdn besloot op een vrijdagavond, vlak na de BeReal-melding voor alle gebruikers, om de dienstverlening stop te zetten. Het gevolg was dat geen enkele gebruiker nog iets kon zien in de app. Na vier uur was BeReal van cdn gewisseld, maar het zijn typische anekdotes die bij een dergelijke start-up horen.
BeReal besteedt het geld uiteraard aan het uitbreiden van het team, maar het heeft ook veel 'college ambassadors' aangetrokken. Dat zijn studenten, vooral in de VS, die het gebruik van BeReal tegen betaling stimuleren op hun scholen. Dat gebeurt onder meer door evenementen met gratis voedsel en drank te organiseren. Het zorgt voor een stijging van gebruik in de VS. BeReal heeft intussen tientallen medewerkers, vooral op het hoofdkantoor in Frankrijk.
Op LinkedIn wordt duidelijk dat BeReal vooral mensen heeft die zich bezighouden met de ontwikkeling van de app of de groei van het merk. Andere functies, zoals functies gericht op het bouwen van manieren om geld te verdienen, zijn er eigenlijk niet. Het is ook onbekend hoe BeReal geld wil gaan verdienen in de komende jaren, als de zak met geld leeg raakt.
De meest logische optie zou zijn om makers aan te trekken die op BeReal abonnementen kunnen aanbieden om zo een kijkje in hun leven te geven met de BeReal-foto's. Als fans van die makers daar geld voor overhebben, kan BeReal daar geld aan overhouden. Advertenties zijn uiteraard ook een optie, al lijkt de app daar momenteel nog niet op toegerust.
Het aantal gebruikers is hard aan het groeien. Waar het aantal gebruikers anderhalf jaar geleden tijdens de eerste investeringsronde nog verwaarloosbaar klein was, is het aantal nu opgelopen tot ongeveer 15 miljoen. BeReal, medewerkers of investeerders openbaren af en toe cijfers over het aantal gebruikers en onderstaande grafiek is daarop gebaseerd.
De gebruikservaring in de app
De bedoeling van BeReal is dus om je vrienden te zien zoals ze echt zijn. Om dat mogelijk te maken, stuurt BeReal elke dag om dezelfde tijd iedereen, of in elk geval iedereen in dezelfde tijdzone, een notificatie: 'Time to Be Real'.
Vervolgens hebben gebruikers in principe twee minuten de tijd om een foto te plaatsen. Later plaatsen kan, maar er staat voor iedereen zichtbaar bij dat je te laat bent geweest met plaatsen. Wel is het een vereiste dat je post, voordat je foto's van je contacten kunt zien.
De app opent op een camerabeeld. Je kunt kiezen of dat de voor- of achterkant is. Ook telt een timer terug vanaf twee minuten om de urgentie om snel een foto te maken te benadrukken. Gebruikers kunnen zelf op de sluiterknop drukken. De app maakt eerst een foto met de camera waarvan de gebruiker het beeld ziet en daarna van de andere camera; voor veel gebruikers eerst de camera aan de achterkant en daarna aan de voorkant. Het is mogelijk om een onderschrift te zetten bij de post.
Vervolgens kom je als gebruiker in de feed terecht waarin de posts van contacten terechtkomen. Daar kun je alleen posts zien van die dag; het is niet mogelijk om posts van contacten terug te zien. Eigen posts terugzien kan wel.
Het is mogelijk te reageren op posts van anderen. Dat kan met tekst, maar ook met 'realmoji's'. Dat is een foto van je gezicht, terwijl je de uitdrukking van een emoji aan het nadoen bent. De realmoji's moeten de 'echtheid' van de app benadrukken.
Verder is de app aan de kale kant. Er is nog een Discovery-feed met posts van vreemden en die is afgestemd op de locatie. Dat zijn mensen die toestemming hebben gegeven om hun posts openbaar te maken. Links van de feed zit het beheer van contacten, met de mogelijkheid om het adresboek te uploaden om contacten te vinden, al hoeft dat niet. Onder het menu met het icoon van je profiel staat een mogelijkheid om de eigen posts terug te zien.
De app werkt niet altijd even goed. Zo geeft hij al toegang tot posts van anderen voordat de upload van de eigen foto compleet is, iets wat je kan gebruiken om vals te spelen. De notificatie komt op sommige dagen ook laat of helemaal niet door.
Tot slot
BeReal voorziet duidelijk in een behoefte. Het eens per dag posten en de gelimiteerde featureset zijn duidelijk in lijn met de missie zoals oprichter Barreyat die bij de release formuleerde. De meeste mensen zullen per dag niet meer dan een paar minuten in de app doorbrengen.
Wel kun je laat posten om een goed moment uit te zoeken, al gaat dat wel voorbij aan het punt van de app. Aan de andere kant: er zijn nogal wat momenten op de dag die zich niet lenen voor een foto binnen twee minuten; neem nu automobilisten die beter op de weg kunnen letten dan binnen twee minuten een snel plaatje te maken.
Met de tientallen miljoenen euro's die BeReal in kas heeft, kan het bedrijf het uitzingen. Voor hosting zal BeReal rond de 12.000 euro per maand kwijt zijn, rekende tweaker djwice voor. Natuurlijk is er nog veel meer dat geld kost binnen de start-up. Het bedrijf zal op een gegeven moment een eigen inkomstenstroom willen hebben.
Wat dat is, daar heeft BeReal nog niets over gezegd. En dan is de vraag of dit een tijdelijke trend is of een blijvertje. Is het een TikTok of een Clubhouse? Dat is lastig te voorspellen, maar de stap van publieke sociale media naar sociale media die meer privé zijn, is al langer gaande, iets wat Meta-oprichter Mark Zuckerberg drie jaar geleden al onderkende. Ook de stap naar vluchtigere sociale media is al langer zichtbaar, gezien de vele sociale media met verdwijnende Stories.
Daar staat tegenover dat BeReal een one-trick pony is; het kan maar één ding. Het is een sociale app zonder privécommunicatie en zonder andere functies om te communiceren. Het nadeel van het hebben van één trucje is dat het trucje op een gegeven moment veroudert en gebruikers gaat vervelen, en dan kan het snel aflopen met het aantal foto's dat gebruikers in hun feed zien.