Tip de redactie

Gebruiker ontdekt verwijzing Insider Programma voor Surface Duo-apparaten

Door Jay Stout, 30 november 2022 20:441 reactie

Microsoft lijkt aan een Insider Programma voor Surface Duo-apparaten te werken. Een Surface Duo-gebruiker heeft immers een verwijzing ontdekt in het instellingenmenu. Het testprogramma lijkt momenteel nog niet actief te zijn.

Volgens Gustave Monce, de man die de verwijzing heeft ontdekt, is er momenteel niet veel te zien in het menu voor het Surface Insider Programma. In een screenshot van de man is wel een verwijzing naar de zogenaamde 'ringen' te zien. Daarin zullen de testgebruikers vermoedelijk kunnen aanduiden hoe experimenteel ze de Android-ervaring op hun Surface Duo-apparaten wensen. Via het menu zou Microsoft volgens de man ook bèta-functies beschikbaar kunnen maken voor testgebruikers.

Monce stelt dat de verwijzing naar het testprogramma goed verstopt zit en dat er enkele handelingen uitgevoerd moeten worden voordat deze te zien is. Bij een van die handelingen wordt het serienummer van het apparaat volgens de man naar een Microsoft-server verstuurd die het nummer ook controleert bij elke opstart van het toestel. Of, en wanneer, Microsoft het Insider Programma voor Surface Duo-apparaten zal introduceren is niet duidelijk.

Microsoft Surface Duo

Reacties (1)


Benchmarks Apple M2 Max wijzen op 20 procent prestatiewinst tegenover M1 Max

Door Jay Stout, 30 november 2022 19:5518 reacties

Er zijn benchmarks van de M2 Max van Apple opgedoken. De geteste soc beschikt over twaalf cores, in plaats van tien cores zoals bij de M1 Max. De singlecorescore is bijna 10 procent hoger dan die van de M1 Max. De multicorescore zou bijna ongeveer 20 procent hoger zijn.

De benchmarks van de M2 Max zijn in de database van Geekbench verschenen. Daarin staat te lezen dat de soc een singlecorescore van 1889 punten heeft. De M1 Max met tien cores behaalt daarin ongeveer 1750 punten. Wat de multicorescore betreft, haalt de M2 Max 14.586 punten. De M1 Max behaalde op die test rond de 12.200 punten. De kloksnelheid van de M2 Max zou standaard op 3,54 Ghz liggen, met een boostclock van ongeveer 3,7GHz. De soc zou over 4MB L2-cachegeheugen beschikken en er zou 96GB aan werkgeheugen geïntegreerd zijn.

Het is onduidelijk of het effectief om de Apple M2 Max-soc gaat. Uit de Geekbench-scores valt voorlopig ook niet af te leiden of dit het enige exemplaar van de chip zou zijn, of niet. Apple introduceerde de M1 Max eind 2021. Toen betrof het een versie met 10 cpu-cores. De M1 Max ondersteunt maximaal 64GB aan werkgeheugen met een bandbreedte van 400GB/s. Hoeveel de geheugenbandbreedte bij de M2 Max zal bedragen, is nog niet duidelijk.

Benchmarks Apple M2 Max Bron: Geekbench

Reacties (18)


Nederlands techbedrijf MessageBird ontslaat een derde van personeelsbestand

Door Jay Stout, 30 november 2022 18:4930 reacties, submitter: Scotix

Het Nederlandse techbedrijf MessageBird zal tegen het einde van dit jaar een derde van zijn personeelsbestand ontslaan. Volgens de ceo zijn er fouten gemaakt en moet het bedrijf maatregelen nemen om economische tegenslagen te kunnen doorstaan.

Volgens ceo Robert Vis zal de wereldeconomie in 2023 een recessie doormaken en moet MessageBird daarom de nodige maatregelen nemen. De man steekt de hand ook in eigen boezem en stelt dat MessageBird te snel nieuwe medewerkers zou hebben aangenomen. Die zouden volgens de man ook niet snel genoeg geïntegreerd zijn in het bedrijf.

MessageBird is een Nederlands techbedrijf met de hoofdzetel in Amsterdam. Het bedrijf is in 2011 opgericht en levert communicatiesoftware- en -technologie aan bedrijven om in contact te kunnen staan met hun klanten. Volgens Vis was MessageBird eind 2021 winstgevend en zal het bedrijf dat ook zijn in 2022. Het bedrijf zou volgens de ceo voorlopig ook “goed gepositioneerd” zijn om economische tegenslagen te kunnen doorstaan. MessageBird telt volgens de website van het bedrijf meer dan 800 werknemers.

Reacties (30)


Proton brengt versleutelde agenda-app Proton Calendar uit voor iOS

Door Jay Stout, 30 november 2022 18:1429 reacties

Proton heeft zijn eind-tot-eind-versleutelde agenda-app, Proton Calendar, uitgebracht voor iOS. De app is gratis te gebruiken. Het bedrijf bracht de Proton Calendar-app vorig jaar al uit voor Android-toestellen.

Proton Calendar maakt volgens het bedrijf gebruik van dezelfde eind-tot-eind-versleuteling als Proton Mail, de e-maildienst van het Zwitserse bedrijf. De app bevat volgens Proton geen advertenties, geen trackers en er zou ook geen data worden gedeeld met derde partijen. Afspraken, omschrijvingen en informatie over personen zouden versleuteld worden opgeslagen. Enkel de tijdstippen van agenda-afspraken kunnen naar verluidt niet worden versleuteld en dat komt volgens de ceo van het bedrijf, Andy Yen, "om technische redenen".

Volgens Yen was overigens het een huzarenstukje om deze versleutelde agenda-app te maken. De man stelt dat bovendien mensen hun agenda doorgaans niet beschouwen als iets dat te beschermen valt, maar dat die wel heel wat informatie kan bevatten.

Proton Calendar voor iOS

Reacties (29)


T-Mobile verhoogt abonnementskosten per 1 januari 2023 met 8,6 procent - update

Door Yannick Spinner, 30 november 2022 17:39102 reacties, submitter: JTH4

T-Mobile verhoogt de abonnementskosten van praktisch alle abonnementen vanaf 1 januari 2023 met 8,6 procent. Deze inflatiecorrectie vindt ieder jaar in januari plaats en was begin dit jaar nog 12,6 procent voor de betreffende provider.

De inflatiecorrectie is volgens T-Mobile gebaseerd op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en betreft voor volgend jaar dus 8,6 procent. Dit geldt voor praktisch alle abonnementen van de provider, zo legt T-Mobile in een blogpost uit.

Er zijn twee uitzonderingen. Abonnementen die op of na 1 oktober 2022 afgesloten of verlengd zijn, vallen niet onder de inflatiecorrectie en behouden dus dezelfde prijs. Verder geldt de prijsverhoging ook niet voor twee zakelijke abonnementen: het Corporate Rateplan en T-Mobile Zakelijk Internet. Omdat de inflatiecorrectie in de gebruikersvoorwaarden is opgenomen is het niet mogelijk om een contract bij T-Mobile om deze reden voor het einde van de contracttermijn op te zeggen.

Vanwege het moment waarop T-Mobile de inflatiecorrectie doorvoert, valt het percentage doorgaans een stukje hoger uit dan bij concurrenten. Zo schreef Tweakers dat de prijscorrecties van Ziggo en KPN in juli van 2022 respectievelijk 2,6 en -1,1 procent waren, terwijl dat voor T-Mobile in januari van dit jaar 12,6 procent was. Dit zijn de prijsveranderingen van de respectievelijke maanden inclusief inflatiecorrectie en eventuele andere prijsveranderingen. Het moment waarop de drie grootste providers inflatie verrekenen verschilt, en dat kan een invloed hebben op de percentages die worden gehanteerd. Ook lijken Ziggo en KPN de prijsverhoging te baseren op het inflatiepercentage over het gehele afgelopen jaar, terwijl T-Mobile de maand juni van het afgelopen jaar als maatstaf neemt.

Update 20.13 uur: In het oorspronkelijke bericht werd gesuggereerd dat T-Mobile vorig jaar een inflatiecorrectie van 12,6 procent aanhield. Dit cijfer beschrijft daarentegen een algehele prijsstijging die T-Mobile op 24 januari doorvoerde in combinatie met de inflatiecorrectie. Het bericht is aangepast. Met dank aan Dennism.

Reacties (102)


Proximus stopt eind 2024 met 3G

Door Jay Stout, 30 november 2022 17:3411 reacties

De Belgische telecomoperator Proximus gaat zijn 3G-netwerk tegen eind 2024 volledig uitschakelen. De spectrumruimte en infrastructuur die hierdoor vrijkomen, zal gebruikt worden om het 4G- en 5G-netwerk te versterken. Volgens Proximus verandert er voor de meeste klanten niets.

Proximus wil naar eigen zeggen volop inzetten op nieuwere generaties van mobiele netwerktechnologie die volgens het bedrijf ‘performanter en energiezuiniger’ zijn. De Belgische operator meent dat de hoeveelheid data die via 3G wordt verzonden over het Proximus-netwerk, vandaag de dag minder dan 2 procent van het totale dataverkeer uitmaakt. Dat verkeer zou volgens het bedrijf ook in een dalende lijn zitten waardoor de nood aan 3G-capaciteit steeds kleiner wordt.

Volgens Proximus beschikken de meeste mobiele toestellen op het Proximus-netwerk vandaag over 4G. Hierdoor zou er voor de meeste residentiële klanten van het bedrijf weinig of niets veranderen. Klanten met oudere toestellen zullen vanaf eind 2024 zien dat bellen en sms’en nog steeds mogelijk blijft, maar dan via het 2G-netwerk. Dat netwerk zal minstens tot eind 2027 ondersteund worden. Bedrijfsklanten, die in sommige gevallen wel nog gebruik maken van het 3G-netwerk, zullen de komende maanden geïnformeerd worden door Proximus over de stopzetting van 3G. Telenet, een van de voornaamste concurrenten van Proximus in Vlaanderen, maakte begin dit jaar bekend dat het vanaf september 2024 de stekker uit 3G zal trekken. 2G blijft bij Telenet tot minstens 2027 bruikbaar.

Reacties (11)


Lightyear begint met productie Lightyear 0-zonneauto

Door Yannick Spinner, 30 november 2022 16:07103 reacties

Lightyear is officieel begonnen met de productie van de 0, naar eigen zeggen 's werelds eerste elektrische auto op zonne-energie. Het doel is om voorlopig één auto per week te produceren, waarna dit in het eerste kwartaal van 2023 geleidelijk wordt opgevoerd.

De Lightyear 0, die voorheen nog Lightyear One heette, wordt in een fabriek van het Finse Valmet Automotive geproduceerd. De EV onderscheidt zich van concurrenten door de integratie van zelfontwikkelde zonnecellen over de hele lengte van de auto. Hiermee kan de Lightyear 0 een deel van zijn stroom zelf opwekken en is hij minder afhankelijk van laadnetwerken. Momenteel kost een Lightyear 0 zo'n 250.000 euro.

Het voertuig heeft een accucapaciteit van 60kWh en heeft daarmee een beloofd bereik van zo'n 625 kilometer volgens de WLTP-norm. Afhankelijk van het weer kan er daarnaast nog zo'n 400 kilometer opgewekt worden. Het bedrijf uit Helmond stelt dat het op en neer rijden naar het werk in de zomer goed kan zijn voor een bereik van meer dan 1000 kilometer voordat het voertuig aan een lader moet worden aangesloten. Het voertuig heeft een record luchtweerstandscoëfficiënt van 0,175. Eerder dit jaar publiceerde Tweakers al een verslag van de eerste rit met de 0 in Nederland.

Lightyear 0 fabriek
Lightyear-oprichters Arjo van der Ham (links) en Lex Hoefsloot

Reacties (103)


Corning kondigt Gorilla Glass Victus 2 aan

Door Yannick Spinner, 30 november 2022 15:1941 reacties

Corning heeft de volgende generatie van zijn smartphoneschermglas, genaamd Gorilla Glass Victus 2, aangekondigd. Het glas kan volgens het merk nog steeds vallen van een en twee meter incasseren op respectievelijk beton en asfalt.

Gorilla Glass Victus 2. Afbeelding via Corning

Daarmee blijven de specificaties vergeleken met de eerste generatie Victus-glas hetzelfde, al benadrukt Corning dat de evolutie van smartphones een uitdaging oplevert. "Hedendaagse smartphones hebben geavanceerdere en gevarieerdere ontwerpen. Ze zijn onder meer 15 procent zwaarder en de schermen zijn tot 10 procent groter dan vier jaar geleden. Hierdoor is de impact op het glas groter geworden en is het aannemelijker dat een toestel valt."

Naar eigen zeggen 'evalueren verscheidene klanten' momenteel Gorilla Glass Victus 2 voor het gebruik in komende smartphones. Hoewel het bedrijf geen namen noemt, gebruiken de meeste grote smartphonefabrikanten het gespecialiseerde glas. Onder meer Samsung, OPPO, Xiaomi, Google en Huawei gebruiken een vorm van Gorilla Glass voor de meeste smartphones. Apple maakt ook gebruik van Cornings technologie en investeerde daarnaast al drie keer in het Amerikaanse bedrijf. Wereldwijd zouden meer dan 8 miljard apparaten van meer dan 45 fabrikanten Gorilla Glass gebruiken.

Reacties (41)


MMD brengt draadloze Philips-gamingheadset uit met accuduur van 45 uur

Door Joris Jansen, 30 november 2022 14:5618 reacties

Fabrikant MMD brengt de Philips TAG5106 uit. Dit is een draadloze gamingheadset met een opgegeven accuduur van 45 uur. De headset kan op verschillende manieren draadloos worden verbonden, maar bedraad gebruik behoort ook tot de mogelijkheden.

De Philips TAG5106 ondersteunt niet alleen een 2,4GHz-verbinding via een USB-dongel, maar kan ook via bluetooth 5.2 worden verbonden. Daarnaast is er een optie om de headset via een meegeleverde, 1,5m lange draad te gebruiken door middel van de 3,5mm-aansluiting. Hierdoor is de headset onder meer te verbinden met mobiele apparaten, maar ook met de pc, Mac of PlayStation. MMD zegt dat gebruikers met een druk op de knop kunnen wisselen tussen 2,4GHz en bluetooth.

De koptelefoon bevat twee 50mm-drivers en een afneembare microfoon die ook noisecancelling ondersteunt. De oorschelpen hebben een gesloten achterkant. Om een pseudosurroundervaring te genereren, ondersteunt de TAG5106 DTS Headphone:X 2.0, waarmee een 7.1-surround wordt gesimuleerd. Verder is er ledverlichting aanwezig aan de buitenkant van de oorschelpen. MMD zegt dat de Philips TAG5106 inmiddels al beschikbaar is voor een prijs van 99,90 euro.

Reacties (18)


Microsoft verhelpt verminderde gameprestaties in 22H2-update Windows 11

Door Joris Jansen, 30 november 2022 14:2291 reacties

Microsoft heeft een optionele update uitgebracht met onder meer een oplossing voor een bekend gamerelateerd probleem voor gebruikers van de 22H2-update van Windows 11. Het probleem uitte zich in de vorm van schokkerige gameplay, verminderde prestaties, screen tearing of framedrops.

Het gaat om update KB5020044, bedoeld voor Windows 11 versie 22H2, waarmee de buildversie naar 22621.900 gaat. Volgens Microsoft wordt hiermee de fout aangepakt waarvan sommige, niet nader genoemde games of apps last hadden. Deze games activeerden debuggingfuncties voor de gpu-prestaties, terwijl het niet de bedoeling is dat deze functies worden gebruikt door consumenten. Het gaat hier om Windows 11-functies voor ontwikkelaars om hun games te optimaliseren.

Gebruikers klaagden hier in september al over. Het probleem zou leiden tot sterke fluctuaties in cpu-gebruik, wat vervolgens resulteerde in verminderde gameprestaties. Het bleek weer te verdwijnen als een vorige versie van Windows 11 werd gebruikt. Gesuggereerd werd ook dat de fout gerelateerd was aan de voor Nvidia-gpu's bedoelde GeForce Experience-software. Het bedrijf kwam al snel met een update voor deze software; versie 3.26 moest de problemen verhelpen.

De fout moet nu met KB5020044 in zijn geheel verholpen zijn. Microsoft erkende eerder deze maand al dat het probleem zich kon voordoen en raadde gebruikers toen af om hun Windows 11-systemen handmatig naar versie 22H2 bij te werken.

Reacties (91)


OnLeaks deelt renders van Google Pixel 7a die lijkt op voorganger

Door Yannick Spinner, 30 november 2022 13:2737 reacties

Leaker OnLeaks heeft renders gedeeld van de vermeende Google Pixel 7a. Het toestel lijkt wat ontwerp betreft grotendeels identiek te zijn aan de al uitgebrachte Pixel 6a en Pixel 7. Wat afmetingen betreft zou de smartphone eveneens sterk op de Pixel 6a lijken.

De bron claimt dat Google opnieuw het rechthoekige camera-eiland hanteert met daarin twee lenzen en een flitser, zo meldt SmartPrix. Het toestel zou 152,4x72,9x9,0mm groot zijn, wat afgezien van de breedte slechts enkele tienden millimeters groter is dan de huidige Pixel 6a. Wel zou het toestel bijna een millimeter breder worden. Ook de plaatsing van de volume- en aanknop, luidsprekergaten, USB-C-poort en selfiecamera is exact dezelfde als bij de Pixel 6a, ervan uitgaande dat de renders accuraat zijn. Er lijkt zoals bij andere recente Pixel-toestellen weer geen 3,5mm-aansluiting aanwezig te zijn.

Verder melden OnLeaks en SmartPrix dat de Google Pixel 7a weer een 1080p-scherm krijgt, dat op basis van de afmetingen ongeveer 6,1 inch groot zou zijn. Verder wordt nog gesproken over een 90Hz-verversingssnelheid. Deze informatie werd al eerder door een andere bron vermeld.

Update, 14.20 uur: In het oorspronkelijke bericht werd onterecht beweerd dat het toestel een centimeter breder zou zijn. Dit is de foute eenheid en moet millimeter zijn. Het artikel is aangepast.

Reacties (37)


Far Cry 6-dlc Lost Between Worlds bevat aliens en komt op 6 december uit

Door Yannick Spinner, 30 november 2022 12:4065 reacties

Ubisoft kondigt het volgende dlc-pakket voor Far Cry 6 aan, getiteld Lost Between Worlds. In de dlc moet hoofdpersonage Dani Rojas het ruimteschip van op aarde neergestorte aliens zien te repareren. Lost Between Worlds kost 20 euro en is vanaf 6 december beschikbaar.

Het neerstorten van de aliens leidt tot uiteenlopende 'rifts' op het fictionele Far Cry 6-eiland Yara. Dani moet vijftien van deze rifts, bestaande uit verschillende uitdagingen, trotseren om de benodigde onderdelen te verzamelen voor het verwoeste ruimteschip. Ieder van de rifts wordt verdedigd door Shardfaces, humanoïde en dierachtige kristalwezens. Spelers krijgen na het volbrengen van iedere uitdaging nieuwe buitenaardse wapens en uitrusting.

Ubisoft introduceert daarnaast vanaf 30 november een gratis proefversie van Far Cry 6 voor alle beschikbare platforms. Spelers kunnen in de Isla Santuario-regio spelen, al geeft de uitgever geen details over de eventuele begrenzingen wat progressie betreft. Alle voortgang die een speler in de proefversie boekt, wordt meegenomen als hij of zij de daadwerkelijke game koopt.

Lost Between Worlds zet de traditie van zeer uitbundige Far Cry-dlc's voort. Sinds Far Cry 3 brengt Ubisoft in elk geval één zeer onrealistische, losstaande verhaaluitbreiding uit, bijvoorbeeld door de game zich plotseling op Mars of in een retrofuturistische wereld af te laten spelen. Eerder kreeg Far Cry 6 al dlc's met de voormalige schurken Vaas Montenegro en Pagan Min in de respectievelijke hoofdrollen.

Reacties (65)


Threema introduceert groepsgesprekken en 'forward secrecy'-optie voor berichten

Door Joris Jansen, 30 november 2022 12:1732 reacties, submitter: begintmeta

Threema, het bedrijf achter de gelijknamige Zwitserse chatapp die de nadruk legt op privacy en security, heeft de Android-app uitgebreid met ondersteuning voor groepsgesprekken. Daarnaast is perfect forward secrecy nu optioneel beschikbaar voor de end-to-endencryptie bij berichten.

Threema stelt de toevoeging van groepsgesprekken via audio of video beschikbaar in de 5.0-update. Android-gebruikers kunnen na deze update met maximaal zestien participanten deelnemen aan een groepsgesprek in de app. Dit geldt nog niet voor iOS; ondersteuning voor groepsgesprekken voor dit OS volgt op een latere datum.

Volgens het bedrijf is de beveiliging op hetzelfde niveau als die voor een-op-eengesprekken; end-to-endencryptie is bijvoorbeeld gewoon aanwezig en Threema stelt dat de audiovisuele kwaliteit ook niet onderdoet voor die van persoonlijke gesprekken.

Daarnaast brengt de 5.0-update de optie om perfect forward secrecy te activeren voor berichten. Hierbij worden de identiteiten vastgesteld en daarna worden tijdelijke sleutels aangemaakt, gebruikt en weggegooid. Dat betekent dat als een aanvaller een sleutel weet te bemachtigen, het niet zomaar mogelijk is om daarmee ook eerdere berichten te ontsleutelen.

Reacties (32)


Taiwan: onze chipsexport kan getroffen worden door chipwetgeving in VS en Europa

Door Joris Jansen, 30 november 2022 11:1082 reacties

De Taiwanese overheid waarschuwt dat de export van technologie en specifiek chips geraakt kan worden door de chipwetgeving die in de Verenigde Staten en Europa van kracht is of nog van kracht moet worden.

Tsai Yu-tai, het hoofd van statistiek van het Taiwanese Directorate-General of Budget, Accounting and Statistics, zegt dat deze wetgeving direct en indirect gevolgen zal hebben voor de export van 'cruciale industrieën in Taiwan', schrijft Bloomberg. Hij spreekt over de 'onzekerheid van deze wetten' en dat die gevolgen zal hebben voor de export van Taiwan. Hoe groot die gevolgen naar verwachting zullen zijn, wordt niet genoemd.

Het gaat hier niet alleen om de Amerikaanse Chips and Science Act, die in augustus in de Verenigde Staten is aangenomen, maar ook om de European Chips Act. Over deze Europese wetgeving is vorige week een akkoord bereikt, al moet het Europees Parlement zich er volgend jaar nog over buigen. Beide wetten bieden onder meer subsidies en belastingvoordelen om de chipssector te stimuleren en producenten te verleiden om in de VS en Europa chips te gaan produceren.

Taiwan is bang dat dit gevolgen zal hebben voor met name TSMC. Het land is bezig met het treffen van voorbereidingen voor zijn eigen belastingvoordelen, maar volgens Tsai zijn die plannen nog niet af. Eerder deze maand kwam Taiwan al wel met het voorstel om bestaande belastingverlagingen uit te breiden voor bedrijven die investeren in technologie en r&d. Daarmee hoopt Taiwan zijn eigen halfgeleiderindustrie te versterken. TSMC is overigens ook al bezig om een chipfabriek in de VS te bouwen.

Reacties (82)


OnePlus belooft vanaf 2023 vier OS-upgrades voor 'selectie' van smartphones

Door Yannick Spinner, 30 november 2022 11:0640 reacties, submitter: AnonymousWP

OnePlus belooft vanaf 2023 vier besturingssysteemupgrades uit te brengen voor een niet nader toegelichte 'selectie' van smartphones. Daarnaast krijgen deze toestellen vijf jaar lang 'regelmatig' beveiligingsupdates.

OnePlus 11 Pro-renders via OnLeaks/SmartPrix

De Chinese smartphonefabrikant zegt tijdens het OxygenOS Open Ears Forum dat het om een 'selectie' van smartphones gaat, zo citeert 9to5Google. Vermoedelijk refereert OnePlus hiermee aan de duurdere vlaggenschepen, zoals de vermeende komende OnePlus 11-reeks, en niet aan goedkopere series, zoals de Nord-toestellen. Vooralsnog lijkt het erop dat smartphones als de OnePlus 9 en 10 onder het oude updatebeleid van drie Android-upgrades vallen.

De eerstvolgende grote update voor de OnePlus-schil is OxygenOS 13.1, dat ergens in de eerste helft van 2023 uit moet komen. De update zorgt onder meer voor Spotify-ondersteuning op het always-onscherm, verbeterde geheugenprestaties en ruimtelijke audio op basis van Dolby Atmos.

De belofte van OnePlus om meer Android-upgrades te gaan uitbrengen, komt overeen met de releasestrategie van veel concurrenten. Samsung belooft bijvoorbeeld vier jaar een vernieuwd besturingssysteem voor nieuwe S- en Z-seriesmartphones. Google brengt ook vijf jaar beveiligingsupdates uit voor nieuwe Pixel-toestellen, maar belooft slechts drie nieuwe Android-versies.

Reacties (40)


'Sony-camerasensors met gescheiden pixellagen komen volgend jaar uit'

Door Arnoud Wokke, 30 november 2022 10:5918 reacties

Sony zou zijn eerder aangekondigde technologie om lagen van pixels in camerasensors voor smartphones te scheiden volgend jaar op de markt brengen. Smartphones zouden vanaf dan kunnen profiteren van meer dynamisch bereik.

De technologie komt volgend jaar in smartphones van diverse merken, waaronder Apple, zegt Nikkei. Sony heeft onlangs met Lytia een nieuwe merknaam voor camerasensors aangekondigd en de kans bestaat dat sensors met deze nieuwe technologie onder die merknaam bekend komen te staan. Details over de camerasensors zijn er nog niet.

De sensors verschillen van huidige modellen doordat de transistors en fotodiodes voor het eerst van elkaar zijn gescheiden in de laag met pixels. Daardoor is meer oppervlakte beschikbaar voor de fotodiodes zelf, waardoor een pixel met dezelfde oppervlakte meer licht kan vangen. De transistors zitten in de nieuwe opzet achter de diodes. Sony zei vorig jaar voor het eerst aan de nieuwe techniek te werken.

De nieuwe techniek moet onder meer het dynamisch bereik vergroten, ruis verminderen en de verzadiging verbeteren. Daarbij moet bijvoorbeeld meer detail behouden blijven als de camera een gezicht fotografeert met tegenlicht. Sony heeft de release van sensors met de nieuwe techniek niet bevestigd.

Reacties (18)


ASMI waarschuwt voor uit de hand lopen handelsbeperkingen VS tegen China

Door Yannick Spinner, 30 november 2022 10:28114 reacties

ASMI waarschuwt dat de huidige handelsbeperkingen tussen de VS en China uit de hand dreigen te lopen. Het Nederlandse chipproductietechnologiebedrijf reageert hiermee op oproepen van de Amerikaanse overheid om de handel met China omtrent geavanceerde chips te beperken.

ASM International-ceo Benjamin Loh licht tegenover de Financial Times toe: "De Amerikaanse overheid probeert dit een breed gedragen actie te maken door iedereen ervan te weerhouden [om geavanceerde productiemiddelen aan China te verkopen]." De Verenigde Staten zouden volgens hem 'veel druk' op de Nederlandse en Japanse overheid uitoefenen om de handel met China te beperken.

Leveringen aan China waren dit jaar goed voor 16 procent van de totale omzet van ASMI, zegt Loh tegen aandeelhouders. Als de handelsrestricties van de VS eerder geïntroduceerd waren, dan hadden die invloed gehad op 40 procent daarvan, aangezien het alleen om productiematerieel voor 'geavanceerde chips' gaat. Daarmee zou omgerekend 6,2 procent van ASMI's totaalomzet zijn weggevallen.

Deze week moeten er gesprekken tussen de Amerikaanse en Nederlandse overheid plaatsvinden rondom de kwestie China. Overigens is de positie van Nederland vooralsnog vrij duidelijk; tegenover NRC zei minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher dat exportbeperkingen van chipmachines van bijvoorbeeld ASML alleen 'op eigen voorwaarden' toegepast zouden worden.

ASMI is Europa's een na grootste fabrikant van chipproductietechnologie; ASML is de grootste. De druk die de Verenigde Staten op Nederland en Europa uitoefenen, heeft dus direct betrekking op de twee Nederlandse bedrijven, respectievelijk met een hoofdkwartier in Almere en Veldhoven.

Reacties (114)


Opel presenteert elektrische Astra-hatchback met bereik van 416 kilometer

Door Joris Jansen, 30 november 2022 09:26159 reacties

Opel heeft de elektrische Astra-hatchback officieel gepresenteerd. De auto komt volgend jaar uit en krijgt een actieradius van 416 kilometer. Er komt ook een geheel elektrische Astra-stationwagon.

De hatchback krijgt de naam Astra Electric en het stationwagonmodel gaat Astra Sports Tourer Electric heten. Beide modellen krijgen een accu met een capaciteit van 54kWh waarvan 51kWh daadwerkelijk te gebruiken is. Volgens moederbedrijf Stellantis is daarmee een bereik van 416 kilometer mogelijk op grond van de wltp-norm; vermoedelijk geldt die actieradius voor beide modellen en in ieder geval voor de hatchback. Het gemiddelde energieverbruik zou op 12,7kWh per 100km uitkomen, of 14,9kWh per 100km op grond van de wltp-norm.

De elektromotor heeft een vermogen van 115kW of 156pk, een koppel van maximaal 270Nm en de maximale snelheid bedraagt 170km/u. De elektromotor drijft alleen de voorwielen aan, wat overeenkomt met de vergelijkbare elektrische Peugeot e-308 die ook uit de stal van Stellantis komt en eveneens een 54kWh-accu krijgt. De Astra zal net als de e-308 op een verder ontwikkelde versie van het EMP2-platform worden gebouwd. Dit platform is nog niet puur voor elektrische auto's ontwikkeld, in tegenstelling tot het nieuwe, modulaire, voor elektrisch aangedreven auto's bedoelde eVMP-platform.

De Astra Electric is geschikt voor snelladen, al gaat dat niet verder dan een vermogen tot 100kW. Volgens Opel is de accu daarmee binnen 30 minuten weer op te laden tot 80 procent. Opladen via wisselstroom bij een openbare laadpaal kan met maximaal 11kW.

Volgens de fabrikant gaat er geen zit- en bagageruimte verloren doordat het accupakket in de bodem van de auto is gemonteerd. Dat klopt in ieder geval als er wordt vergeleken met de bestaande Astra-station als plug-inhybride; die versie heeft een bagage-inhoud van 516 liter en een beduidend kleinere accu. De komende Sports Tourer Electric heeft ook een inhoud van 516 liter. Het is wel minder dan de 608 liter van de reguliere Astra Sports Tourer met verbrandingsmotor.

Er zijn nog geen prijzen bekendgemaakt van de elektrische Astra. Vanaf het voorjaar van volgend jaar zijn de modellen te bestellen.

Reacties (159)


Sony brengt vernieuwde versie van PlayStation Tournaments uit voor PS5

Door Joris Jansen, 30 november 2022 08:3113 reacties

Sony brengt PlayStation Tournaments uit voor de PlayStation 5. Dit betreft een competitieve ervaring voor spelers waarbij er prijzen gewonnen kunnen worden door officiële toernooien in verschillende games te winnen. De feature kwam voor het eerst beschikbaar in 2016 voor de PS4.

PlayStation Tournaments was in de afgelopen drie maanden in bèta. Volgens Sony is het vernieuwde toernooisysteem voor kortere toernooien gemakkelijker te ontdekken en gaat inschrijven eenvoudig via de console. Er is een nieuwe gebruikersinterface aanwezig, wedstrijdupdates gaan in real time en volgens Sony zijn er ook andere verbeteringen doorgevoerd.

De eerste officiële toernooien die beschikbaar zijn gemaakt, zijn voor de games Guilty Gear, FIFA 23 en NBA 2K23. Daarbij zijn er allerlei soorten prijzen te winnen. Daarnaast is er van 1 december tot 31 januari een Win-A-Thon voor de genoemde drie games waarbij spelers hun rang kunnen verbeteren en kans kunnen maken op geldprijzen, PS5-consoles en DualSense Edge-controllers.

Reacties (13)


'Twitter stelt Blue-abonnement uit om Apple-tarief van 30 procent te omzeilen'

Door Joris Jansen, 30 november 2022 08:03334 reacties

Elon Musk maakte eerder bekend dat Twitter vanaf dinsdag weer het Blue-abonnement met blauw vinkje zou verkopen, maar de komst van de betaalde verificatie lijkt te zijn uitgesteld. Dat zou te maken hebben met het omzeilen van de 30 procent die Apple inhoudt via App Store-aankopen.

Volgens de website Platformer zal het gewijzigde Blue-abonnement wellicht niet beschikbaar zijn als in-app aankoop op iOS zodat de App Store-afdracht van 30 procent van de aankoopprijs niet hoeft te worden voldaan. Eerder deze maand was Blue kort beschikbaar, maar het was toen alleen aan te schaffen via Twitters eigen iOS-app. The Verge schrijft dat het ook over het uitstel heeft gehoord van een persoon met kennis van de materie.

Het betalen van de 30 procent via aankopen in Apples App Store is al vaker punt van kritiek geweest, bijvoorbeeld in een kwestie waarin Spotify zijn pijlen op dit tarief op in-app aankopen richtte, omdat zijn muziek-app daardoor minder goed kon concurreren met Apples eigen muziekdienst. Twitter-eigenaar Elon Musk kwam deze maand met enigszins vergelijkbare kritiek. Hij stelde dat de App Store-tarieven te hoog zijn door de duopolie van iOS en Android en sprak van een 'verborgen belasting van 30 procent op het internet'. Musk meldde op maandag dat Apple grotendeels zou zijn gestopt met adverteren op Twitter en dat het bedrijf uit Cupertino gedreigd zou hebben Twitter niet meer aan te bieden in de App Store.

Twee weken geleden maakte Musk bekend dat Twitter het Blue-abonnement met blauw vinkje vanaf dinsdag weer zou gaan aanbieden. Met het abonnement kunnen gebruikers onder meer een blauw vinkje naast hun naam krijgen. Onder het eerdere Blue-abonnement konden gebruikers hun naam wijzigen waarbij dat blauwe vinkje werd behouden, maar bij de nieuwe versie van Blue zorgt een naamswijziging ervoor dat abonnees het blauwe vinkje verliezen. Die wijziging is bedoeld om misbruik te voorkomen. Het blauwe vinkje was voorheen enkel bedoeld voor geverifieerde gebruikers, maar met de introductie van Blue eerder deze maand was het vinkje ook te gebruiken voor niet-geverifieerde gebruikers. Dat leidde ertoe dat veel gebruikers met het Blue-abonnement zich voordeden als beroemdheden of bedrijven.

Reacties (334)


Het verwarrende proces van beginnen met Mastodon

Door Arnoud Wokke, 30 november 2022 06:00135 reacties

"Huh, je bent weer verdwenen en ik was je net gaan volgen." Het is de maandagochtend nadat Elon Musk Twitter overnam. Uit pure interesse proberen diverse Tweakers-redacteuren zich Mastodon eigen te maken. Dat blijkt niet makkelijk. De eerste stappen in de fediverse.

Een paar weken geleden bespraken we Mastodon in een artikel dat behoorlijk populair bleek, maar daarin ging het alleen over wat het is, niet over hoe je eraan kunt beginnen. Dat doen we in dit artikel.

Nog even kort wat Mastodon is. Het is een decentraal sociaal netwerk om tekst en afbeeldingen te posten en bestaat sinds 2016. 'Decentraal' betekent dat er diverse servers zijn, waarbij gebruikers ook een eigen server kunnen opzetten, en dat gebruikers daarop publiceren. Het geheel van servers heet de 'fediverse', een samentrekking van 'federated' en 'universe'. Gebruikers van andere servers kunnen de berichten ophalen van jouw server en ze op hun eigen feed zien. De reden voor die inrichting is dat Mastodon op die manier lastiger offline te halen is en serverbeheerders bovendien controle krijgen over wat wel of niet op een bepaalde server is toegestaan.

Het werkt op basis van het ActivityPub-protocol, de standaard die door het World Wide Web Consortium wordt aangeraden voor sociale media. Je kunt de code daarvan op GitHub vinden. ActivityPub is dus de basis en behalve Mastodon zijn er veel meer sociale media die ermee werken, waaronder alternatieven voor YouTube en Instagram.

Het begin: hét Mastodon bestaat niet

Mastodon draait op veel verschillende servers, dus als je begint, moet je een server kiezen waarop je je account wilt aanmaken. Er zijn volgens Mastodon ongeveer 7100 servers. De keuze voor een server is belangrijk en toch ook weer niet. De server, of instance, bepaalt immers de moderatieregels. De admin daarvan kan per server instellen dat bijvoorbeeld afbeeldingen of hele posts van een bepaalde andere instance worden geblokkeerd en die kun je dan niet zien. Omgekeerd geldt ook: als je op een instance zit waar veel rottigheid vandaan komt, dan kunnen jouw posts geblokkeerd worden. Daar komt bij dat de beheerder van je server DM's standaard kan lezen, dus je moet wel vertrouwen hebben in de serverbeheerder als je vertrouwelijke gesprekken gaat voeren via Mastodon.

Aan de andere kant kun je een account makkelijk verhuizen. Dat heet een doorverwijzing. Daarbij gaan je volgers en accounts die je zelf volgt, automatisch mee naar de nieuwe instance. Dan hoef je dus niet opnieuw te beginnen. Wel blijven je posts dan achter.

Je moet ook vertrouwen op de uptime van de server. Het probleem op de bewuste maandagochtend toen Elon Musk Twitter overnam, is dat Mastodon.social het zwaar had met de nieuwe aanwas van gebruikers en dat daardoor veel dingen niet doorkwamen. Nieuwe accounts aanmaken op de server kon alleen met uitnodiging van een bestaande gebruiker, en posts en andere informatie kwamen niet of pas veel later door. Na het bijzetten van meer servercapaciteit was dat probleem verholpen.

Jezelf verifiëren op Mastodon kan op een paar manieren en er is geen 8 dollar per maand voor nodig. Wel moet je de controle hebben over een server of internetsite, waarop je een stukje code kunt plaatsen die Mastodon kan uitlezen om zo de verificatie te voltooien. Ook kun je natuurlijk een eigen instance draaien om jezelf te verifiëren, al is dat meer werk. De bekendste en grootste instance is Mastodon.social en dat is van de makers van Mastodon zelf. Uiteindelijk is er geen goede of verkeerde keuze voor een server.

Als je wilt beginnen met het draaien van een eigen instance, dan heeft Mastodon daar een uitleg over. Dat kun je allemaal zelf inrichten met een domeinnaam en een vps, maar het is sinds een tijdje ook mogelijk om hosting af te nemen die specifiek is gericht op het draaien van Mastodon. Een eigen domeinnaam meenemen is dan wel vereist. Je kunt ook een server hebben met alleen je eigen account. Een instance openzetten voor andere gebruikers brengt eigen uitdagingen met zich mee. Met meer gebruikers komt ook moderatie om de hoek kijken. Bovendien moet je opslagruimte hebben voor al het beeldmateriaal dat ze uploaden.

Mastodon gebruiken

Tijdlijn Mastodon

Mastodon heeft standaard een feed met berichten van alle accounts van alle servers, maar ook een 'lokale' tijdlijn met een feed van alleen de eigen server. Daarbij gaat het niet om accounts die je volgt, maar alle openbare accounts. Het nadeel van een server waarbij je weinig andere gebruikers hebt of gebruikers waarmee je niets hebt, is dat de lokale tijdlijn weinig boeiend is. Er is ook een 'globale' tijdlijn met alle berichten van alle servers die jouw server toestaat, maar die loopt zo snel vol dat hij zo goed als onbruikbaar is.

Als je een account hebt aangemaakt, is de volgende stap om accounts te vinden die je wilt volgen. Als je al op Twitter zit, kun je een migratietool proberen. Zelf heb ik daarvoor Moa gebruikt. Alle accounts die je volgt, komen in een csv en die kun je uploaden in Mastodon, waarna je alle gevonden accounts op Mastodon automatisch kunt volgen.

Mastodon: importeren

Het voordeel is dat je dan automatisch een gevulde tijdlijn kunt krijgen. Bovendien hebben al die mensen ook door dat je hen bent gaan volgen, dus met wat geluk krijg je op die manier automatisch wat volgers die je posts lezen en heb je al snel meer contact met andere gebruikers.

Dan even snel wat termen. Posten heet 'tooten' en als je een bericht van iemand anders deelt met je eigen volgers, is dat 'boosten'. Je kunt posts niet liken, maar je kunt wel op 'favorite' drukken, soms vergezeld van een ronddraaiend sterretje in de interface. Als je post, valt je iets op: Mastodon heeft geen tellers voor hoeveel 'boosts' of 'favorites' een post heeft gehad in de tijdlijn. Als je de post aanklikt, kan het wel zichtbaar zijn, maar standaard is dat niet zo. Wel verschijnen er posts die mensen die je volgt, hebben geboost in je feed. Die feed is sowieso chronologisch en niet algoritmisch. Dat is aan de ene kant fijn, want je weet precies waarom de ene post boven de andere staat. Aan de andere kant is het lastig als je niet vaak de tijdlijn opent, want dan zie je niet wat je mogelijk belangrijk vindt.

Webapp Mastodon

Als je dan een gevulde tijdlijn hebt, wil je die natuurlijk ook lezen. Daar heb je diverse manieren voor. Je kunt natuurlijk in de browser naar de domeinnaam van je Mastodon-server gaan of je kunt de site als progressive webapp opslaan, maar er zijn ook opties voor apps op desktop en mobiel.

De native apps zijn niet het uitgebreidst, maar hebben een interface die overzichtelijk is en die in elk geval prima voldoet om te lezen. Ook de webapp voldoet en is te installeren op het homescreen. Ook kan hij meldingen verzenden en werkt hij als pwa.

Mastodon-apps

Tot slot

Mastodon is door de decentrale opzet lastiger om mee te beginnen dan iets als Twitter, maar het is aan de andere kant wel beter naar eigen smaak in te richten en opener, wat je bijvoorbeeld merkt aan het bestaan van importeer- en exporteerfuncties. Het kan voor sommigen werken als vervanging voor Twitter, maar het is duidelijk niet gericht op het grote publiek en de kans lijkt klein dat alle bekenden hun bereik op Twitter zomaar zullen opgeven. Twitter is ook nog altijd ongeëvenaard als nieuwsplatform.

Van alle decentrale diensten die op het web te vinden zijn, heeft Mastodon misschien wel het meeste momentum. Het heeft inmiddels een publiek gevonden, en heeft de potentie om nog groter te worden en naast de gecentraliseerde socialemediaplatforms te bestaan. Meer concurrentie op de markt voor sociale media is voor ons als gebruikers natuurlijk vrijwel altijd goed.

Reacties (135)Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee