Chat-app Threema laat gebruikers Android-app kopen met cash via licentie-url

De versleuteldechatapp Threema laat gebruikers met cash betalen. Daarvoor moeten gebruikers een envelop met geld opsturen. Dat is wel duurder dan via de Play Store.

Threema zegt dat Android-gebruikers voortaan met cash kunnen betalen. Threema kost 5,99 euro in de Play Store; de app is altijd alleen betaald beschikbaar geweest op Android. De makers zeggen dat 'betalen met geld goed is, maar betalen met cash nog beter'.

Gebruikers die Threema met cash willen betalen, moeten daarvoor naar de Threema Shop en daar aangeven dat ze anoniem willen betalen. Ze krijgen vervolgens een licentie-url die wordt geactiveerd nadat gebruikers de cash opsturen naar het bedrijf.

De app is op die manier wel veel duurder; het bedrag wordt 'naar boven afgerond' tot tien euro. Threema accepteert alleen briefgeld en stuurt geen geld terug, zeggen de makers. Het was overigens ook al mogelijk om voor de app te betalen met cryptovaluta zoals Bitcoin.

Threema cash

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

28-09-2023 • 18:32

40

Reacties (40)

40
40
12
0
0
28
Wijzig sortering
De app was in het verleden stukken goedkoper. Deze is nu €5,99 in de App Store (iOS) maar begin 2021 slechts $2.99 volgens de Wayback Machine. En ik meen me te herinneren dat de prijs bij introductie €1.79 was. De omgekeerde richting van WhatsApp, dus.
Ik koop Threema met enige regelmaat voor mensen die graag willen. Om de drempel laag te houden. Privacy is mij echt veel waard. Tuurlijk heb ik Telegram en Whatsapp/Signal ook, maar ik probeer die zo min mogelijk te gebruiken. Threema is echt (momenteel) mijn main chat driver.

Dus als je ook mensen het wil ‘geven’:
- Op iOS giften
- Op Android Giften
Zou ik mogen vragen waarom je voor iets zoals threema zou gaan over iets als signal? Het enige wat ik zie is dat je geen telepfoon nummer hoef te gebruiken is dit dat geld dan voor jou het waard?(Misschien well, serieuze vraag). Voor meeste mensen en zelfs privacy gerichte zou ik zeggen dat signal all meer dan genoeg is met hoe zij zich hebben bewezen.(Ex: Signal geseponeerd door de VS, enige wat ze kregen waren Unix time stamps van laatste connectie tot de server).

[Reactie gewijzigd door Stetsed op 22 juli 2024 16:08]

Threema is volledige Zwitsers itt Signal welke de infra in de USA heeft draaien en onder de CloudAct valt waardoor de Amerikaanse overheid in principe een inval zou kunnen doen en wat zaken kan opeisen.

geen logging idd maar middels een 'gag order' kan dat gedwongen worden om aan te zetten door een rechter zonder dat de organisatie hier wat over mag melden en vanaf dat moment wordt er wel gelogged

Zwitserland zit wat beter dichtgetimmerd

[Reactie gewijzigd door Zwelgje op 22 juli 2024 16:08]

Is ook zo, en bovendien zitten niet alle beheerders van Proton in Zwitserland.

Signal is E2EE. Er zijn wel op- en aanmerkingen over Signal. Geen federation bijvoorbeeld. Cryptocurrency BS. Telefoonnummer vereist.

En netwerkeffect: Signal is populairder.
Er zijn wel op- en aanmerkingen over Signal. Geen federation bijvoorbeeld. Cryptocurrency BS. Telefoonnummer vereist.
Ik moest even zoeken, ik had helemaal niet door dat er crypto bs in zat. Blijkbaar zit er een optie in settings en die is standaard uit, en dan merk je er niks van.

Toch snap ik het wel. Het aantal Signal-gebruikers is de afgelopen 3 jaar ver-tien-voudigd. Bij WhatsApp ben jij het product. Bij Threema betaal je met een vast geldbedrag. En Signal draaide op donaties, maar die zijn niet ver-tien-voudigd, dus ze moeten iets bedenken om alle kosten mee te betalen.

Het doet me denken aan de Brave browser, maar dan doen ze het netter (opt-in ipv opt-out). Bij Chrome ben jij het product, en bij Firefox eigenlijk ook omdat de meeste mensen de standaard instellingen accepteren waar Google een half miljard per jaar voor betaalt. Bij Brave verdienen ze ook geld met crypto bs. Ik snap niet dat er werkelijk mensen zijn die dat gebruiken. Maar ik ben blij dat ze een inkomstenbron hebben gevonden anders dan het verkopen van mijn data aan Google. Zelfde geldt voor Signal overigens. Ik dacht: Wie gebruikt dat nou. Maar blijkbaar zijn er duizenden dagelijkse transacties in landen als Mexico, Nigeria en de Filipijnen. Ze zien toch iets wat ik niet zie.

[Reactie gewijzigd door Sando op 22 juli 2024 16:08]

Het is in beta, vandaar.

Cryptocurrency BS is mijn insziens scams, en daar ben ik niet blij mee ook als ik niet degene ben die er in tuint.

Firefox heeft standaard inderdaad niet de beste instellingen, Tor Browser wel. Donatie of pay once vind ik allebei acceptabel.

Ads en subs liever niet maar wel acceptabel.

Tracking niet, cryptocurrency niet.

Iedereen mag daar het zijne van vinden.
Session variant van Signal is gratis, vereist geen telefoonnummer. Maar is langzaam, zitten weinig mensen op. Zijn maar een paar bekende groepen, die je elke dag moet ophalen, anders ben je uren aan het laden, ondanks 10MB limiet per post/attachments.
Ik dacht: Wie gebruikt dat nou. Maar blijkbaar zijn er duizenden dagelijkse transacties in landen als Mexico, Nigeria en de Filipijnen. Ze zien toch iets wat ik niet zie.
In dergelijke landen heeft niet iedereen een bankrekening, de meeste betalingen gaan nog steeds cash, of tegenwoordig steeds meer via een mobiele telefoon, bv in de Filipijnen via GCash. En ook al vind je dat op de site van Wise nergens terug, zodra je geld gaat overmaken en een ontvanger aanmaakt kun je daar dus Gcash-ontvanger aanmaken. Via platforms zoals WorldRemit en Wise (voorheen Transferwise) kun je dus ook van een Nederlandse bankrekening geld overmaken naar mensen die Gcash op hun telefoon hebben staan. Er zijn meerdere partijen, bij WorldRemit naast Gcash in de Filipijnen ook nog GrabPay, Maya en ShopeePay.

Blijkbaar zijn dit soort diensten daar lucratief om op te zetten, en dat andere partijen daarop willen meeliften is logisch. Wat me in het door jou gelinkte artikel opvalt is het citaat van die nieuwe CEO over traditionele blockchain-valuta:
“Can you imagine if you go to a coffee shop, and you pay for your coffee, and in that instant with that one payment, the barista knows your salary?”
Dit is dus wat ik zeg, dit heeft de VS all geprobeerd. Een grand-jury had signal geseponeerd voor alle data die ze hadden over 2 telefoon nummers, het enige dat ze hadden(en dus konden geven) waren time stamps van wanneer de nummers voor het laatst de server hadden gecontacteerd.
Sowieso maakt het op iOS niet uit wat je doet, toch? Apple doet als of ze voor privacy gaan, maar ondertussen blokkeren ze mensen in HongKong voor Airdrop gebruik, schakelen ze gewoon zaken in of uit.

https://www.youtube.com/watch?v=nQ9LR8homt4

Apple is niet zo privé als de marketing team doet geloven. Zelfde kaliber van doen geloven als of je Chrome gebruikt maar eigenlijk een Webkit shell.
uitzetten van Airdrop in bepaalde regionen van china heeft niks met privacy te maken maar met geld. doe je het niet dan mag je niks meer verkopen in china.. tja dan is de keuze niet zo lastig. doen alle andere bedrijven ook.

Privacy, ach iedereen heeft zo zijn nukken en Apple is ook niet heilig ze hebben best leuke features die best wat door voor je privacy

-private relay om veiligere te internetten met minder tracking
-maatregelen tegen fingerprinting in nieuwste safari versies
-Hide you email om voor elke dienst een eigen mailadres te gebruiken.

etc, etc.

perfect? zeker niet.
Klopt, geen telefoon nummer, een ID zoals we bij BBM (Blackberry Messenger) hadden, ookal was dat niet echt beveiligd en aan het toestel gekoppelt.

Plus zoals @Zwelgje ook aangeeft, Zwitsers is voor mij een aardige meerwaarde. Idem dat ik ook de wat duurdere Proton producten hierom gebruik.

Het is natuurlijk allemaal keuzes en voor iedereen wat wils, plus ik begrijp volkomen dat veel mensen niet zitten te wachten om 6-tal+ chatapps te hebben.

Maar dat zijn eigenlijk de redenen. (Tot op heden althans)
meer gebruikers dus meer infra nodig om het te draaien, je moet wat als je geen data van gebruikers doorverkoopt of gebruikt om profielen op te bouwen zoals Facebook/whatsapp wel doen.

prima app, heb hem al dik 10 jaar nu naast Signal
Serieus, ik heb nog nooit voor de app betaald en toch kan ik hem gratis downloaden uit de App store (wolkje).
Misschien jou ooit gegift? Of hij was ‘ooit’ gratis. Geen idee. Mazzelpik ;)
Voor ios misschien? In het artikel noemen ze specifiek Android.
Net gekeken in de AppStore en bij mij geeft ie ook 5,99 euro aan.
Net als de Android app dus.
Black Friday deal?
Ik weet niet maar anno 2023 nog geld in een enveloppe opsturen vind ik wel erg vreemd en brengt ook nogal wat risico's met zich mee. Een enveloppe kan snel zoek raken en ook is het dan maar 10 euro, evenzogoed toch jammer van het geld. Maar naast die 10 euro moet je dan ook nog het verzenden rekenen dus het is uiteindelijk nog méér als 10 euro.
Privacy, ze kunnen je niet traceren want er is geen online betaling en dus geen koppeling met account en bankrekening.

mullvad doet dat ook zo
Nou, post is al jarenlang prima te traceren natuurlijk. Maar in dit geval weten ze dan alleen dat je een gebruiker van de app bent. Als ze het onderscheppen hebben ze wel je DNA/Vingerafdrukken. Maar ik ga ervanuit dat als ze je echt moeten hebben die data al lang bekend is :).
Vrij eenvoudig inderdaad :) je noemt al DNA en vingerafdrukken, dat is dan als je een vd al in zicht hebt.

Scanners van PostNL (zie de app) kunnen de inhoud van brieven al tonen (briefgeheim 8)7), dus een biljetje zien ze ook wel. Bovendien is het endpoint (het adres van Threema) makkelijk te blacklisten als zijnde 'verdacht' of 'witwascentra'. Vervolgens kan men zien van waar het document op de post is gedaan, en iedereen heeft tegenwoordig zo'n Amazon deurbel en dat is ook opvraagbaar. Ik zou me maar niet al te anoniem of veilig wanen mbt postbrieven.
Tja, blijf het een vage manier van betalen vinden en dat dan alleen vanwege privacy.
zo vaag dat bijna niemand in de supermarkt het nog gebruikt bedoel je?

cash is niet vaag, cash is in grote delen van de wereld nog steeds de norm. kijk alleen al naar Duitsland waar 'cash is king' is. bij veel bedrijven kan je niet eens met pin of Apple Pay betalen.
zo vaag dat bijna niemand in de supermarkt het nog gebruikt bedoel je?
Nee ik doelde meer op de manier van betalen bij Threema, een online chat.
kijk alleen al naar Duitsland waar 'cash is king' is.
Wij gaan zelf vaak boodschappen doen in Duitsland want ik woon vlak naast de grens ( Limburg ) maar daar betaal ik altijd gewoon met de pinpas bij zowel winkels als tankstation etc....
Maar je krijgt toch een licentie URL? Daar zal een unieke code in staan, die je ook bij je betaling moet vermelden. Dus op het moment dat je die URL aanvraagt kan in ieder geval alles van je browser en IP adres gelogt worden, en later alsnog aan je account worden gekoppeld. Uiteraard ga ik er van uit dat dit niet gebeurd, maar het kan wel...

Dan moet je die betaalpagina via een publieke wifi, met vpn, en iemand anders apparaat opvragen. En dan nog kan later de app misschien toch nog dingen uitlezen.
Wat is tegenwoordig het percentage enveloppen dat zoek raakt?
Afhankelijk van wie je vraagt, vraag dit maar eens in de VS aan een Democraat of een Republikein, beide zullen je (zonder fatsoenlijke bron) een antwoord verstrekken dat uit elkaar ligt. Volgens mij valt de inzet reuze mee. Een tientje dat je kwijt raakt of 2 zal het verschil denk ik niet maken als je echt zo anoniem wil betalen. Op zich wel grappige manier. Ben wel benieuwd hoe (en of) ze het geld weer storten in grote getale.
Geen idee wat het percentage is maar ja, brievenpost is sowieso al zeldzaam geworden. Geloof dat ook tegenwoordig nog maar iets van 3 keer in de week brievenpost bezorgd word.
Nee hoor, alleen op zaterdag/zondag/maandag gepost komt pas op dinsdag aan.

https://www.postnl.nl/ver...f-of-kaart/brievenbussen/

Dus 5x per week.

Sommige pakketbezorgers bezorgen ook niet op maandag. Maar die bezorgen dan weer op zaterdag. En vice versa, zo is mijn ervaring.
Hmmm, lijkt dat dit dan weer veranderd is want ik kan mij herinneren dat nog maar 3 keer per week bezorgd werd, op de maandag, woensdag en vrijdag dacht ik.
Ik krijg tegenwoordig zo weinig brief-post... dat 1x in de 2 weken al 'veel' is.
Ik verstuur met enige regelmaat kaartjes via Postcrossing, een platform om kaartjes naar willekeurig geassignde andere user te sturen over de hele wereld. Ik heb het idee dat er zo'n 10% zoek raakt (maar dat komt ook misschien omdat ik het niet altijd heel nauw neem met hoe een kaart geadresseerd dient te worden)
Gebeurt nog regelmatig hoor. Ik heb nog nooit gehoord dat een kaartje niet aankomt.
Kinderen krijgen nog regelmatig laartjes met geld daarin.
Hier gebeurd dit anders toch nog wel heel vaak dat brievenpost niet aan komt en verkeerd bezorgd word. Of dat we vaak post ontvangen van de flatgebouwen naast en voor ons huis.
Niet voor Belgen :)
Wat mag ik (niet) met een omslag verzenden?
[...]
Hou er rekening mee dat het verboden is om geld te verzenden per post.
Wat willen ze dan doen? Je een boete geven? Staat er in België bij elke brievenbus een agent je post te controleren? Lijkt me nogal haaks staan op het briefgeheim.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.