IOS 16.2 bèta 3 bevat optie om always-ondisplay iPhone 14 Pro aan te passen

Bèta 3 van iOS 16.2 bevat een optie waardoor het always-ondisplay op iPhone 14 en 14 Pro-toestellen aan te passen is. Gebruikers kunnen via deze bèta ervoor kiezen om de achtergrondafbeelding van hun toegangsscherm en notificaties te verbergen.

Als er gekozen wordt om enkel de achtergrondafbeelding te verbergen, worden alleen de datum, het uur en eventuele widgets weergegeven met witte letters en cijfers. De achtergrond blijft zwart omdat het oledpaneel op die plaatsen geen informatie weergeeft. Als er gekozen wordt voor de optie om notificaties te verbergen, zullen deze niet meer zichtbaar zijn via het always-ondisplay. Gebruikers moeten hun smartphone dan ontgrendelen om hun meldingen te zien.

Apple heeft nog niet meegedeeld of het de nieuwe opties voor het always-ondisplay ook daadwerkelijk zal toevoegen aan de definitieve versie van iOS 16.2. De functie wordt ook niet vermeld in de officiële releasenotes van iOS 16.2 bèta 3, maar is ontdekt door gebruikers en door de redactie van 9to5Mac. Het always-ondisplay is enkel beschikbaar bij de iPhone 14 Pro-modellen die afgelopen september uitkwamen. Ten opzichte van hun voorgangers is de notch vervangen voor enkele inkepingen in het scherm, en is de primaire 12-megapixelcamera vervangen door een 48-megapixelcamera. De adviesprijs is in de Benelux omhooggegaan.

Door Jay Stout

Redacteur

17-11-2022 • 10:14

56 Linkedin

Reacties (56)

56
53
23
5
0
23
Wijzig sortering
vraag me eigenlijk af waarom dit alleen beschikbaar is voor iPhone14 Pro
vanaf de X zouden de schermen hier al geschikt voor moeten zijn lijkt me.
Omdat de iPhone 14 Pro (Max) z'n scherm op 1hz kan refreshen (wordt alleen gebruikt voor AOD blijkbaar, tijdens normaal gebruik gaat dit niet lager dan 10hz net zoals op de 13 Pro (Max)).

En Apple vindt dat AOD alleen mogelijk is als het scherm op 1hz kan.

Dus ja in feite kan iedere OLED iPhone dit (mijn oude LG was 60hz en heeft AOD, en zo zijn er wel meer).

Maar het is een kwestie van "dit is Apple hun eis ervoor" en daarom dus heeft alleen de 14 Pro (Max) serie AOD.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 17 november 2022 10:59]

En Apple vindt dat AOD alleen mogelijk is als het scherm op 1hz kan.
Gek genoeg vinden ze dit bij de Apple Watch dan weer geen vereiste.
Edit: ik was verkeerd geïnformeerd

[Reactie gewijzigd door r03n_d op 17 november 2022 13:31]

[...]
Gek genoeg vinden ze dit bij de Apple Watch dan weer geen vereiste.
Jawel? De Apple Watches die Always On Display hebben brengen de refresh rate van het scherm ook terug naar 1 Hz
Een geldige eis om op batterij te kunnen besparen lijkt mij.
Misschien, als ik kijk hoe groot de impact op de accu is bij de 14 Pro met AOD aan tov telefoons die geen "1hz AOD" hebben, had ik eigenlijk meer verwacht van de iPhone qua accu.

Maar misschien ligt het elders aan, dat zou ook zomaar de reden voor slechter dan verwachte accuduur kunnen zijn.
Het is natuurlijk niet alléén maar het LTPO scherm, maar ook dingen in de SOC die daar op in kunnen spelen. En software afwegingen; wat dat betreft is het bijzonder dat Apple er voor koos om achtergronden en widgets altijd te tonen, terwijl het overduidelijk beter is voor batterijleven om meer pixels uit te zetten en minder dynamische dingen te renderen -- dat is ook hoe meeste Android telefoons dat doen, door bijvoorbeeld alleen de tijd te tonen.

Ik ben vooral nieuwsgierig naar de accuduur vergelijkingen met die nieuwe 16.3 firmware. Als je op beide soorten systemen hetzelfde toont kun je een veel betere vergelijking maken.
Het zou altijd een keuze kunnen zijn, dat geldt ook bij Android, ik kan zelf wel bepalen of ik AOD verkies boven een langere batterijduur. Als ik nu dagelijks mijn iPhone 13 Pro Max wil laden ipv elke 2 dagen omdat ik AOD belangrijk vind dan is dat mijn keuze. Hier slaat Apple zoals wel vaker, te ver door in het beteut(g)elen van gebruikers...
Die keuze is er vanaf het begin al geweest. Ik heb meteen na aanschaf de OAD uitgezet op mijn iPhone 14 pro…
Ik heb exact hetzelfde gedaan, niet alleen batterij laadcycli besparen, maar ook het scherm. Ik zoek de gsm toch 5 jaar te gebruiken. 5 jaar AOD weegt door, ook al zijn het maar luttele procenten per dag of week.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 17 november 2022 22:39]

Ik bedoel de keuze andersom, ik wil zelf kunnen bepalen of ik AOD aan wil of niet op mijn iPhone 13 Pro Max... Dat je het op een 14 uit kunt zetten is mooi maar dat is niet mijn opmerking.
Vanzelfsprekend, maar dat is het hier ook. Weet niet wat je bedoelt met betuttelend; ik kan mij voorstellen dat zonder een LTPO scherm het überhaupt niet haalbaar is om te doen. Misschien is het in hun stack wel zo dat batterijleven dan minder dan de helft wordt. En als ze het in dat geval zouden toestaan, en de gebruikers die het aanzetten vinden het toch niks, dan geeft dat het imago dat Apple geen goede AOD heeft. Lijkt mij wat dat betreft logisch dat ze niet op oudere telefoons zo'n functie aanzetten; de ervaring wordt er gewoon minder op, en dat schaad hun imago.
Ik heb jaren AOD aangehad op een Android zonder LTPO scherm en met een fixed 120hz mode aan. Nooit issues gehad met batterijduur. Anderen wellicht wel en die gebruikten het niet. Bij de iPhone 13 kan het gewoon werken maar ik mag niet bepalen of ik dat wil, omdat Apple zegt dat het niet goed genoeg is?
Bij de iPhone 13 kan het gewoon werken
Dit neem je wel heel breed hoor. Ook StableDiffusion "kan gewoon werken" op een iPhone 13, maar het is niet een rare afweging om dit niet beschikbaar te laten zijn. Apple maakt gewoon een aantal afwegingen op wat een default zou moeten zijn, wat aanpasbaar zou moeten zijn, en wat gewoon niet beschikbaar zou moeten zijn.

Als ze er voor hadden gekozen om eerdere modellen ook van AOD gebruik te laten maken, en meeste mensen zetten het aan (want het is een toffe functie), dan kun je er de donder op zeggen dat ze publieke backlash zouden krijgen -- "het batterijleven van iPhone is super slecht!" zou het dan klinken.

Ik snap wel dat ze dat geen wenselijk scenario vinden hoor.
En opzich is deze eis tot op een zeker hoogte wel logisch. 1hz is natuurlijk een heel stuk zuiniger dan 60hz en je wilt niet dat al de smartphones leeglopen omdat ze een AOD aan hebben staan.
Aan de andere kant wel jammer natuurlijk, want het zou ook voor de iPhone 10, 11 of 12 een mooie toevoeging geweest kunnen zijn. Aan de andere kant is het ook weer een reden voor gebruikers om te upgraden 8)7
Het zou kunnen zijn dat de oudere chips de nodige hardware missen om in low power mode bepaalde processen te draaien om de wakeup goed te laten gaan als er niks in beeld is. Het lijkt me sterk, aangezien Androidtoestellen dit soort dingen al jaren doen, maar wie weet heeft Apple het in hun eerdere iPhones gewoon niet goed gedaan.

Ik denk dat het vooral een manier is om nieuwe telefoons te verkopen. Ik zie qua hardware voor mensen met een iPhone 13 geen reden om te upg raden, eigenlijk. Mij is verzekerd dat de notch geen probleem is door alle mensen die ik ken die Apple kopen dus ik ga er dan van uit dat de nieuwe pinhole geen reden is om te upgraden.
Toen ik nog mijn iPhone 10 had, en Always on deed met een tweak (iOS mod) kan ik je vertellen dat niemand blij zou worden van die batterij drain.

(En ja Apple zou vast een betere implantatie kunnen maker dan iemand die een iOS mod maakt, maar ik denk dat het toch wel redelijk in de buurt komt, die mod was zelfs betaald en voelde redelijk premium).

Maar de oudere modellen kunnen inderdaad makkelijk een AOD hebben, alleen in de praktijk is het gewoon een no-go door het verbruik.
AOD is op Android nooit zo'n groot probleem geweest zolang je spaarzaam bent met de pixels dus Apple had dit ook prima kunnen doen, natuurlijk. Een externe modificatie zonder de broncode van het besturingssysteem wordt lastig aangezien je in low power mode nog wel wat pixels heen en weer wilt schuiven en het apparaat verder weinig wil laten doen, en dat vereist toch wat ontwerpkeuzes.

Het zou kunnen dat Apple's schermen of chips slechter zijn qua energieverbruik of het besturingssysteem niet om kan gaan met low power mode op die manier, maar deze feature is sinds de dagen van Windows Phone al mogelijk zonder je hele batterij leeg te zuigen. Ik weet dat Apple heel laat was met OLED maar ik betwijfel dat ze dit niet eerder voor elkaar komen krijgen of naar oudere telefoons kunnen backporten.
Omdat de X volgens mij geen variabele verversingssnelheid heeft en dus niet terug kan naar 1hz voor always on.
De schermen in de iPhone 14 Pro kunnen op 1hz werken. Hierdoor gebruiken ze veel minder stroom omdat ze veel minder vaak verversen. Of dit softwarematig is toe te voegen aan eerdere iPhones of dat het echt een hardwarematig iets is durf ik niet te zeggen.
Omdat ze nu eemaal verschil moeten maken om die heel hoge prijs te verantwoorden.
Ik denk dat het voor vele een welkome toevoeging zou zijn.

Voor mijzelf laat ik de optie waarschijnlijk gewoon uitstaan, op zoveel plekken kan ik de tijd zien en ben liever spaarzaam met mijn batterij :)
Het artikel geeft juist aan dat je met deze optie de achtergrond en notificaties kunt uitschakelen, juist om stroom te besparen :z
Joon geeft enkel aan liever nóg meer batterij te willen besparen door óok de tijd niet op z’n lockscreen weer te laten geven. :z
En die nieuwe iPhones zijn al zo spaarzaam met hun batterij. Maar wel goed dat er keuzes zijn.
Het is een flinke update met 5,2Gb...
Jammer dat er niet voor gekozen is om het display helemaal uit te zetten met bijv de sleep focus of een schedule. Always on is leuk overdag maar niet op het nachtkastje.
Met lock-screen aanpassing kun je een "focus-mode" kiezen, en als je "sleep" als focus-mode kiest, dan override dat always-on. Dus, maak een extra lock-screen aan voor sleep-mode, en je hoeft daar niet mee bezig te zijn.
Maar het is dan nog steeds een lockscreen wat tijd etc weergeeft. Ik heb het scherm liever helemaal uit tijdens de slaap. Met shortcuts had ik wel wat gebouwd: als focus sleep dan energy save mode aan. Werkt ook wel maar het voelt gekunsteld.
Als je het scherm de standaard-focus modus "sleep" geeft, dan blijft ie niet aan!
Ik zal het nog eens checken maar bij mij bleef hij nog wel aan. Ach het zijn ook wel first world problems natuurlijk 😀

—edit—
Net gechecked en het scherm is zwart maar ik zie nog steeds de blauwe tijd in koeienletters op het scherm in focus mode sleep. Maar goed, ik heb always on oa om deze reden uitgezet dus het is geen probleem meer.

[Reactie gewijzigd door Brandforward op 17 november 2022 12:08]

Sterker nog, ongeacht welk lock-screen je gebruikt, als je de sleep mode aanzet gaat het scherm uit.
Ja en zelfs je Apple Watch gaat dan op een nacht mode. Als je hem dan aantikt kleurt hij groen en niet fullcolour.
Always-on gaat ook uit als je een Apple Watch hebt en je niet in de buurt van je toestel bent.
Oh ja? Vernuftig!
Persoonlijk vind ik een leuke gimic en gebruik deze functie wel, maar als ik weet dat ik moet batterij gaan sparen zet ik het gelijk helemaal uit.

Denk dat zo gedeeltelijk uitzetten van always on scherm niet echt iets toevoegt. Tijd kan je overall zien.
Ik zet het op mijn watch inderdaad ook volledig uit, het voegt zowat niks toe. en blijkt toch best wel wat batterij extra te gebruiken always on.
Heel irritant juist om heel het scherm aan te zetten voor een notification. Waarom kan ik niet gewoon een rood stipje te zien krijgen voor Signal, een blauwe voor Whatsapp en een paarse voor email ofzo. Nee elke keer irritant dat hele scherm aan. En leg je hem andersom gaat de flitser af. Waarom zijn mensen zo doodbang dat ze iets missen dat developers zulke dingen invoeren?
De flitser kun je gewoon zelf instellen hoor, standaard staat hij uit.
De flitser gaat af? Leg uit want dat zie ik niet.
Is een instelling binnen Toegankelijkheid, wel handig als je doof bent...
Ah ok, dan snap ik hem, dank!
De flitser bij notificaties is iets dat je toch echt zelf moet aanzetten. Staat standaard uit.
Ik zou het fijn vinden als ik meer widgets toe zou kunnen voegen. Momenteel heb ik mijn agenda en mijn gezondheidsringen en mijn accu.
Maar helaas heeft hij maar 1 accu weer. En de gezondheidsringen worden uitgeschakeld als de telefoon gelocked is. Dat is een beetje tegen het hele idee in, in mijn optiek.
Ik had het de eerste paar weken aan staan, maar zag de meerwaarde niet, aangezien ik ook een Apple Watch heb.

Op mn Pixel 3, die ik vroeger had vond ik wel een fijne toevoeging. Geen idee wat de verschillen waren tussen always on toen en de implementatie van Apple. Waarschijnlijk was die van Android beter?
Persoonlijk vind ik het Always on Display van de Iphone 14 Pro Max echt een geweldige feature. Het enige waar ik mee zit is dat ik vind dat voor het bedrag dat je voor een toestel neerlegt met deze functie, je er ook wel een paar jaar mee moet kunnen doen. Nu heeft het verleden wel bewezen dat dat prima lukt met een Iphone, als het gaat om updates. Maar ik vraag me af wat het OLED scherm gaat doen als deze 3 jaar aan staat. De klok staat toch wel fel aan, en constant op dezelfde plek.

Nu staat deze in de nacht wel uit met de slaap focus, maar het is bijvoorbeeld ook niet mogelijk het even uit te zetten bij een zelfgemaakte focus. Die optie is er niet. Het kan alleen bij de slaap focus van Apple zelf. Dit is wel echt een gemiste kans.

Ik ben benieuwd of panelen niet gaan inbrandden. Verder wel echt een heerlijk toestel.
Aod vind ik wat onzinnig op de iPhone. Bij een melding gaat het scherm toch even aan. Bij een dubbel touch of een beweging (hoe licht ook) gaat het scherm ook aan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee