Apple voegt ondersteuning webpushnotificaties toe aan webapps op homescreen

Apple heeft in de bèta 1 van iOS en iPadOS 16.4 ondersteuning toegevoegd voor pushberichten van websites. Dat werkt alleen met websites die aan het homescreen zijn toegevoegd. Daarmee functioneren deze webapps veel meer als daadwerkelijk geïnstalleerde applicaties.

Apple lost hiermee een belofte in die het vorig jaar juni bij de WWDC maakte. Nadat een gebruiker een site aan zijn homescreen heeft toegevoegd, moet er nog expliciet toestemming gegeven worden om notificaties te tonen, voordat dat daadwerkelijk gebeurt. Ook al draait de ‘app’ in Safari, de notificaties komen niet van de browser; het is alsof de site een app is met eigen notificaties. Net als andere apps kan zo’n webapp ook een badge krijgen, met daarop een teller van hoeveel openstaande notificaties de app biedt.

Apple is op dit front laat met het ondersteunen van notificaties van websites. Andere browsers en besturingssystemen, waaronder Apples Safari op macOS, ondersteunen dit al veel langer.

De notificaties gedragen zich volgens Apple zoals alle andere notificaties. Dat wil zeggen dat ze op het lockscreen getoond kunnen worden, maar ook op een Apple Watch. Daarnaast zijn ze onderhevig aan de regels die door de focusmodus opgelegd kunnen worden.

Apple meldt tot slot dat browsers van derden deze feature ook kunnen benutten. Nu nog moeten die browsers de Safari-engine gebruiken, waardoor ze effectief niet veel meer dan reskins van Safari zijn. Er zijn echter tekenen aan de wand dat dit in de toekomst zou kunnen veranderen.

Bron: Apple

Door Mark Hendrikman

Redacteur

17-02-2023 • 15:28

69 Linkedin

Reacties (69)

69
67
27
3
0
33
Wijzig sortering
Alternatieve titel: "Apple doet bare minimum om met standaarden van een decennia geleden mee te zijn".

Dit is een stap in de goede richting, maar er zijn nog zoveel APIs die Apple gewoon weigert te ondersteunen...
Op zich heb je natuurlijk wel een punt... maar ik zou dan toch eerder kiezen voor: "apple voegt eindelijk standaard x y z toe aan de browser in iOS versie p"

dat 'bare minimum' is natuurlijk wel leuk bedacht maar het is ook wel een beetje een troll-statement om het anders te zeggen, ben ik van mening dat slecht gedrag bestraft, en goed gedrag beloond moet worden, daar is in jouw geval geen sprake van...

stel dat je zo met je kinderen zou omgaan,
Jantje ruim je kamer op,
jantje ruim je kamer nou eens op verdorie,
Nou jantje heeft wel echt het absolute minimum gedaan, hij heeft alleen zijn kleren in de was gedaan, niet eens gestofzuigd, de boekenplank niet afgestoft en ook z'n bed niet op gemaakt...
de grote vraag is nu... hoe denk je dat jantje zich voelt na zo'n opmerking... en denk je dat ie de volgende keer wel zijn best zou doen....

Daarom:
jantje, fijn dat je je kleren in de was hebt gedaan, wil je ook nog even stofzuigen en je bed op maken? ow en haal nog even een doekje over die plank?
misschien heeft dat laatste toch wat meer succes...

ik wil je in ieder geval meegeven dat toonzetting ontzettend belangrijk is in hoe groot de kans is dat je bepaalde dingen voor elkaar kunt krijgen,
de grote vraag is nu... hoe denk je dat jantje zich voelt na zo'n opmerking... en denk je dat ie de volgende keer wel zijn best zou doen....
Serieus? Jij vergelijkt een van de rijkste bedrijven op aarde met een tiener?
Gast, Apple heeft geen gevoel. Apple doet wat nodig is om geld te verdienen. Het heeft geen emotie.
ik wil je in ieder geval meegeven dat toonzetting ontzettend belangrijk is in hoe groot de kans is dat je bepaalde dingen voor elkaar kunt krijgen,
Bedoel je dat we lief moeten doen tegen multinationals? |:( Volgens mij ben je goed in de war over wat een levend wezen is en wat een organisatie is die geld aan jou verdient.
Maar een bedrijf bestaat uit mensen die nu een feature implementeren. Dat wordt niet door een levenloze entiteit gedaan. De coders en product owners zijn mensen die ook op internet zitten, op de (a)sociale media de kritiek lezen over de vertraagde implementatie. Die het misschien wel eens zijn met de kritiek maar niet anders konden vanwege redenen x, y en z en dat nooit kunnen uitleggen vanwege nda's en verantwoordelijkheid. Die na jarenlang om die redenen heen ploeteren eindelijk groen licht hebben voor de release en dat trots aan de wereld vertellen. En de reactie van die wereld? Google was eerder. Het gaat jullie alleen om het geld. Jullie hebben geen gevoel, geen emotie. Jullie zijn geen levende wezens. Die medewerkers leren daardoor dat de klanten nooit tevreden zullen zijn. Dat klanten alleen maar uit zijn op snel en veel voor weinig. Dat klanten geen gevoel hebben, geen emoties. Heck, het zijn niet eens mensen, maar een soort functies die je met bepaalde input geld kunt laten teruggeven.

Als je op een afstandelijke manier met elkaar omgaat wordt de afstand alleen maar groter.
Leuk dat je dan zelf
(a)sociale media
gebruikt 😂, of wordt facebook (et al) door een
levenloze entiteit
gemaakt?
de grote vraag is nu... hoe denk je dat jantje zich voelt na zo'n opmerking... en denk je dat ie de volgende keer wel zijn best zou doen....
Aan de andere kant, als je Jantje exact had verteld wat hij moest doen, en dan deed hij het niet vind ik dat er wel wat gezegd over moet worden.

Tenzij Jantje een geldige reden had om niet alles te kunnen doen, zoals dat de stofzuiger een volle zak had, en hij niet wist waar de nieuwe zakken liggen, maar het ook niet kon vragen.

Goed gedrag moet beloond worden, slecht gedrag bestraft of gecorrigeerd.

Halve klus afleveren omdat je het er niet mee eens bent zou minimaal aangesproken moeten worden, dan wel met de vraag waarom of een suggestie hoe het de volgende keer beter kan, mitst de partij die het verkeerd deed, werkelijk de intentie heeft om er iets mee te doen.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 17 februari 2023 17:10]

Het maakt Jantje in dit geval geen f** uit wat ze tegen hem zeggen, want hij weet dat hij wegkomt met minder. Jantje heeft genoeg tijd om zijn kamer elke week spic-n-span te diepreinigen, maar hij weet dat af en toe nét genoeg doen geen negatieve gevolgen zal hebben.

Hij is de enige die de wachtwoorden van papa heeft en hij heeft opa ook al eens moeten helpen om een vieze taakbalk uit zijn browser te verwijderen. Hij zegt er wel altijd bij dat hij ze énkel helpt ALS ze beloven dat ze nooit naar de computerboer om de hoek gaan, want die "maakt het alleen maar moeilijker".

Tante Eufrasie heeft wel door dat Jantje zijn machtspositie bij zijn familie misbruikt, en dat het beter zou zijn als papa en opa zelf op zoek gaan naar een oplossing voor hun IT-problemen, helaas hebben papa en opa schrik dat Jantje dan gewoon wegblijft.
Tuurlijk en puur uit eigenbelang om mensen maar naar de store te pushen zodat ze aan uitgaven 15% of meer aan overhouden.
Zorgen dat je gebruikers niet helemaal gek worden van iedere website die je probeert notificaties aan te laten zetten via een annoying popup is een gebruiksvriendelijkheid 'feature' die ik wel waardeer.

Ik begrijp dat het voor app ontwikkelaars moeilijk is zich voor te stellen dat er een wereld is waarin gebruikers hierdoor gewoon gehinderd worden of in de war raken van de vele notificaties van apps die zichzelf centraal stellen en niet wat de gebruiker wil.
Van mij hoeft Apple niet iedere keer slaafs en zonder kritiek nieuwe standaarden te supporten omdat het kan.
Rare reactie.
Van mij hoeft Apple niet iedere keer slaafs en zonder kritiek nieuwe standaarden te supporten omdat het kan.
Toch zit het er nu in. Is dat slaafs volgen of gewoon heel traag?
Ik begrijp dat het voor app ontwikkelaars moeilijk is zich voor te stellen dat er een wereld is waarin gebruikers hierdoor gewoon gehinderd worden of in de war raken van de vele notificaties van apps die zichzelf centraal stellen en niet wat de gebruiker wil.
Echtm als een notificatie wegklikken of evt wegconfigureren in je browser voor verwarring zorgt heb je meer hulp nodig dan Apple die voor je denkt.
Tegenpunt: iedere telefoon die ik in mijn handen krijg van iemand die ouder is dan 40 en niet in de IT zit/heeft gezeten, heeft allerlei advertenties aan staan van websites die een jaar geleden voor het laatst actief geopend zijn. Als ik er naar vraag hoor ik altijd "oh is dat waar die meldingen vandaan komen".

En dat zijn niet alleen spamwebsites, kranten en grote publicaties kunnen er ook wat van.

Ik vind de middenweg die Apple hier gekozen heeft wel wat hebben. Weinig mensen zullen een app installeren op hun startscherm als ze toevallig één keer een artikel lezen. De mensen die meldingen willen kunnen ze zo makkelijk krijgen (en eventueel beheren), de mensen die niet weten wat ze doen krijgen niet hun telefoon vol met spam.

Ik kan zelf ook geen PWA of website bedenken waarvan ik wel meldingen wil maar die ik niet geïnstalleerd heb. Tweakers misschien, maar op mijn telefoon heb ik daar de meldingen van uit staan (op desktop gebruik ik ze wel).
Op de PC zijn ze ook wel populair tegenwoordig, al die virusmeldingen e.d. via browser notificaties.

Niemand weet ooit hoe die er op komen O-)
Persoonlijk word ik wel eens gek van de vele vragen die ik krijg als ik een website bezoek. Mogen we je locatie weten? Wil je pushberichten? Nieuwsbriefje? Hmm cookies? Feedback invullen?

Natuurlijk klik je het zo weg, maar ik word er af en toe helemaal simpel van. Nee. Nee. Nee. Wil ik niet. Hoef ik niet. Nee dankje. Rot op. Nee. Het is nooit 'ja'.

[Reactie gewijzigd door Zenomyscus op 17 februari 2023 17:13]

Bij menig browser kun je instellen om nooit notificaties/locatie/etc. toe te staan. Dan wordt er ook niet meer om gevraagd. Zeer aan te raden!
De meeste kun je ze gewoon in je Safari-instellingen uitzetten.
 • Camera: zet standaardinstelling op: Deny
 • Microfoon: zet standaardinstelling op: Deny
 • Locatie: zet standaardinstelling op: Deny
 • Cookieforms: installeer extensie: Consent-O-Matic (home) of Hush (home)
 • Nieuwsbrieven: bezoek je dezelfde site vaak, blokkeer dan de pop-up met: AdGuard (of zeg gedag tegen de website)
Helemaal eens, net als apps die na een update eerst een pop-up geven wat er allemaal “verbeterd” en toegevoegd is wat je eerst moet wegdrukken voordat je bv kunt parkeren. Waarom niet gewoon met een icoontje ergens in een hoekje wat je kunt lezen wanneer je daar tijd of zin in hebt?
Ik bestel via Tweakers een nieuwe PC. Omdat ik een Tweaker ben, bestel ik losse onderdelen. Omdat ik een zuinige Hollander ben, bestel ik elk onderdeel op de goedkoopste plek. Dankzij de Tweakers Pricewatch. Ik heb dus 5 bestellingen uit staan bij 4 webwinkels. Er wordt van elke postdienst gebruik gemaakt, ik heb hier PostNL, DHL, UPS en GLS aan de deur gehad.

Ik heb bij al die postdiensten dus een account om mijn pakketten beter te kunnen volgen. Het gevolg is, dat ik voor 1! pakket (ik neem als voorbeeld even PostNL, maar UPS en DHL hanteren dezelfde methode) de volgende notificaties krijg:
 • Bevestiging van de webwinkel dat de bestelling is geaccepteerd.
 • Bericht van de webwinkel dat de bestelling is verstuurd.
 • Notificatie in de PostNL app dat er een pakket is aangemeld.
 • E-mail van PostNL dat er een pakket is aangemeld.
 • Notificatie in de PostNL app dat het pakket onderweg is.
 • E-mail van PostNL dat het pakket onderweg is.
 • Notificatie van mijn deurbel dat de postbode voor de deur staat.
 • Notificatie van de PostNL app dat ik het pakket ontvangen heb.
 • E-mail van PostNL dat ik het pakket ontvangen heb.
 • E-mail van de webwinkel dat ik het pakket ontvangen heb EN of ik even een review wil achterlaten.
Ik geloof dat jullie mijn antwoord op die vraag wel kunnen raden. Hoewel het hier vooral PostNL is die voor onnodige notificaties zorgt (ik ben er nog niet achter hoe dat anders kan. Volgens mij kun je de e-mails niet uitschakelen) geeft het wel aan met welk gemak ontwikkelaars notificaties naar gebruikers sturen. Ik ben erg blij dat er nog een partij is die me de mogelijkheid geeft om mezelf daartegen in te dekken...
Meestal (paar winkels zoals oa. Azerty terzijde) krijg ik alleen van PostNL zelf een melding als het pakket aangemeld is en daarna als het onderweg is.

Of het bezorgd is krijg ik niet altijd een melding van.

Overigens heb ik geen account en geen app voor al die postbedrijven, ze hebben mijn mail (anders kreeg ik die berichten niet) maar daar blijft het bij.

Mis ik hier iets dat sommige mensen er zoveel meer berichten/notificaties over hun pakket krijgen?
Zelfs als er geen beperkingen zouden gelden, moet je natuurlijk wel toestemming geven voor die notificaties. Het is niet dat elke site die je bezoekt je zomaar een melding kan sturen op normale browsers.

Wil je die meldingen niet, dan klik je op "nee" als je wordt gevraagd om meldingen toe te staan. Je kunt overigens ook voor de PostNL-app de meldingen uitschakelen.

Ik vind die emails eigenlijk wel handig, zo kun je bij problemen precies zien hoe lang welke partij er over heeft gedaan om je pakketje kwijt te raken. Apps en sites laten doorgaans alleen de nieuwste informatie zien, maar als ze al zes keer de bezorgdatum hebben veranderd is het wel handig om daar een logje van te hebben waar ze je niet mee kunnen gaslighten als je met een klacht belt.

Ik moet er wel bij zeggen dat ik voor de meeste mailaccounts de meldingen dan ook op stil heb staan; als iets echt belangrijks is, verwacht ik een telefoontje of een bericht op welke instant messenger dan ook je voorkeur geniet.
Zorgen dat je gebruikers niet helemaal gek worden van iedere website die je probeert notificaties aan te laten zetten via een annoying popup is een gebruiksvriendelijkheid 'feature' die ik wel waardeer.
Als Apple het correct implementeert is dat een non issue, ik heb beide iOS (Safari) en Android (en gebruik vooral Firefox maar ook soms Chrome op Android), en ik herken deze issue niet op Android.

In de afgelopen jaren kan ik het aantal keer dat een website dit wou doen op 1 hand tellen (in Chrome) en eenmaal weigeren was meestal voldoende.

In FireFox heb ik dit zelfs nog nooit meegemaakt (misschien vanwege Ublock Origin, maar anders geen idee)

Dus is het een kwestie van goed aanpakken.

al helpt het als gebruiker ook om op te letten waar je op klikt
Van mij hoeft Apple niet iedere keer slaafs en zonder kritiek nieuwe standaarden te supporten omdat het kan.
Die mening deel ik deels, probleem is dat Apple vaker weigert dan niet.

Echter in algemene zin (Apple negerende) ben ik het wel mee eens dat bedrijven niet altijd meteen een bepaalde standaard moeten ondersteunen, puur omdat het bedrijf achter die standaard dat zegt (looking at you Google and Chrome)

Maar er niks mee doen, koppig slecht of op eigen manier implementeren is ook niet altijd de juiste oplossing (looking at you Apple)

In die zin zijn beide Google en Apple koppig maar op verschillende manieren, alleen leeft Apple in een utopie

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 17 februari 2023 16:55]

Tja winstmaximalisatie, zolang het binnen de regelgeving blijft hebben zij als bedrijf gewoon het recht om dit te doen. Dat niet iedereen hiermee blij is, is een andere kwestie.
Leuk! Gaat Tweakers dit ook ondersteunen of moet dit out-of-the box werken? Jullie hebben natuurlijk al website notificaties waar ik gebruik van maak binnen Firefox.
Ik had gehoord via 9to5Mac dat het niet out of the box werkt.
Het gebruikt de standaard-API voor meldingen die ook al in andere browsers zit.

Websites moeten wel installeerbaar zijn op iOS, welke eisen daar precies voor gelden weet ik niet maar ik vermoed dat je daarvoor een web application manifest moet toevoegen.

Op zich is dat meestal niet meer dan tien minuutjes werk, inclusief de namen van alle favicons goed krijgen, maar dat is wel een wijziging die voor iOS-gebruikers nodig zal zijn.
Apple geeft websites voortaan de mogelijkheid om je pushberichten te sturen. Dit was al mogelijk op de Mac, maar in iOS 16.4 wordt het ook mogelijk voor webapps in Safari. Dit houdt in dat je een melding kunt krijgen als je favoriete website iets nieuws te melden heeft. Webapps op het beginscherm van je iPhone kunnen voortaan met een badge laten zien hoeveel ongelezen notificaties en meldingen er zijn. Dit werkt op dezelfde manier als losse apps. Voor veel nieuwswebsites zal het daardoor niet meer nodig zijn om aparte apps uit te brengen, aangezien ze nu ook via het web kunnen melden dat er nieuws is. Pushberichten voor websites op de iPhone werden al aangekondigd tijdens WWDC 2022 en komen er nu echt aan. Het vereist wel dat je de de website als icoon op je beginscherm zet en je moet als gebruiker toestemming geven voordat je de meldingen ontvangt. Ook moet de maker van de website een developeraccount bij Apple hebben.

Bron :
https://www.iculture.nl/nieuws/ios-16-4-functies/

Dus je moet eerst op je homescreen zetten en dan web app van maken en een developer account hebben en die is volgens mij € 100,- per jaar 😞
Dus om web notificaties te kunnen hebben moet dus betalen wat op MacOS niet zo is.
Ik ben bang dat websites zo als http://www.synthforum.nl

Die leven namelijk van donaties en van kleine vergoedingen!
Die kunnen die € 100,- per jaar niet zo maar missen helaas.

[Reactie gewijzigd door Havelock op 17 februari 2023 21:25]

Nee, je hoeft juist geen app te maken. Dit wordt expliciet genoemd in het WebKit-blog:
You do not need to be a member of the Apple Developer Program to use it.
Gebruikers moeten naar de website gaan, klikken op "delen", en dan iets in de trant van "vastmaken aan startscherm" aanklikken, that's it. Dat is hoe PWA's ook al jaren hebben gewerkt (alhoewel Apple hier een tijd lang een aantal slordige bugs in heeft gehad).

Voor Web Push heb je geen app nodig en geen ontwikkelaarsaccount. Met een app kun je wat meer (bijvoorbeeld mag je langer wachten tot je een melding aan de gebruiker doorgeeft nadat je code deze ontvangt) maar dit staat los van het bestaande meldingensysteem.

De grote uitdaging zit hem meer in gebruikers zover krijgen om je PWA te installeren. Ze moeten zelf de knop indrukken, je kunt niet vanuit je website het proces starten. Je zou op je website de gebruikers uit kunnen leggen waar ze op moeten klikken, maar in tegenstelling tot wat in Chrome kan/kon, kun je niet een popup tonen met "wil je deze app installeren?".

In elk geval niet in Safari dan, het kan zijn dat Chrome en vrienden dit in de toekomst wel toevoegen zodra ze met een browser gebouwd op hun eigen engine uitkomen.
Redelijk inhoudloze reactie, waar doel je op?

Apple gaat geen push notificaties ondersteunen direct vanuit de browser zonder dat de site is toegevoegd aan de homescreen (de site moet dan ook een manifest hebben). Ik kan nergens vinden dat dit niet out of the box zal werken, sterker nog op webkit.org staat:
This is the same W3C standards-based Web Push that was added in Safari 16.1 for macOS Ventura last fall. If you’ve implemented standards-based Web Push for your web app with industry best practices — such as using feature detection instead of browser detection — it will automatically work on iPhone and iPad.
En wat ik op Tweakers zie is dat ze zich inderdaad aan de standaarden houden, dus ja, dit zou out of the box moeten werken. Tweakers heeft (nog) geen manifest in de `<head>` staan van hun website, dus dat zal nog niet direct werken waarschijnlijk.

[Reactie gewijzigd door Soepstengel op 17 februari 2023 15:53]

Redelijk inhoudloze reactie, waar doel je op?
Ik doel op de reactie van @.Mac. Hij stelt iets, waarvan ik iets heb vernomen dat het niet out of the box werkt. Wat is daar inhoudsloos aan? Verder kan ik geen onderbouwing geven.
If you’ve implemented standards-based Web Push for your web app with industry best practices
Tenzij je al WebPush hebt toegevoegd, moet je dus alsnog iets doen aan je website wil dit dus werken.
waarvan ik iets heb vernomen dat het niet out of the box werkt. Wat is daar inhoudsloos aan?
Wat heb je precies vernomen dan?
Tenzij je al WebPush hebt toegevoegd, moet je dus alsnog iets doen aan je website wil dit dus werken.
Tweakers ondersteund al WebPush (want het werkt al in desktop safari).
Dit klopt half. Je website bij Safari kan met de manifest json standaard, maar er is ook nog een oude ‘web-app-capabel’ meta tag die safari nog steeds respecteert.

Zodoende heb ik Tweakers als webapp toe kunnen voegen, en ontvang ik nu web-push notifications. Dat werkt gewoon prima.
Als een website de spec volgt, en het al werkt in Safari voor macOS: Ja.

Ik heb het al even in de beta getest, en zodra een web-app aan het homescreen is toegevoegd kun je van binnen in die web-app om toestemming vragen. Zoals de spec aangeeft moet dat dus wel met een user-interaction event.
Wow, ik verbaas mij nu hevig dat iOS dit nog niet had. 😳
Apple heeft wat andere belangen helaas. Apps verkopen, en meedelen in de winst, dat werkt bij websites niet, dus de browsers op Ios liggen bijna 10 jaar achter qua functionaliteit.
Want is dat niet de essentie van een bedrijf? Winst maken? De gebruikers slikken het (sinds het lanceren van de appstore). Dat is hetzelfde als BMW de schuld geven dat ze stoelverwarming achter een paywall zetten, als je er iets van vindt moet je het niet betalen, maar 90% van de gebruikers die het willen betalen het en dus zal BMW ermee door gaan!
Dat maakt het niet etisch, of soms zelfs illegaal.
Waarom helaas als een bedrijf geld wil verdienen? Jouw salaris wordt ook alleen maar betaald omdat jouw werkgever geld wil verdienen.
Apple verkoopt alleen maar telefoons als de klanten het kopen. Klanten die vinden dat ze niet "zelf het product zijn" maar dat blijkt dus een beetje tegen te vallen.
Zo verbazend is het niet. Ze stonden zelf aan de wieg van Progressive Web Application waarbij een website min of meer hetzelfde zou kunnen als een native app.
Om nu iets voor iphone te maken, ben je bijna verplicht om een app te maken en in hun store te zetten. En toen Apple doorhad dat voor vele apps een PWA genoeg zou zijn en dus niet meer in de store moet (en dus ook geen inkomsten meer daaruit), hebben ze het redelijk proberen tegen te houden. Dit is nu weer een stap in de goede richting
Deze feature betekent voor mij dat ik veel applicaties als we app kan ontwikkelen ipv volledige ios en Android app. Kan niet wachten _/-\o_
Owt je de gebruiker wel zo gek krijgen om je site als homescreen item toe te voegen. Vind ik zelf wel een mooie oplossing
Wat is er zo gek aan?
Bij Android is het gemakkelijk. Daar vraagt de browser of de app moet toegevoegd worden. Apple doet dit niet maar het is nu ook geen enorme opdracht om dat te doen. Hoewel de meeste in mijn vriendenkring met een iphone geen idee hebben hoe ze dat moeten doen. Deze week nog ondervonden bij het publiceren van een web applicatie.
Ja dat zal nog een uitdaging zijn, de meeste verwachten toch dat hij in de appstore staat.
de gebruiker wel zo gek krijgen om je site als homescreen item toe te voegen
Dit is meer een feature dan een gemis, mijn inziens. Als iemand bereid is een app toe te voegen aan hun homescreen, dan is het niet zo'n grote stap om ook notifications te mogen vragen/versturen. Als random website nummer 53432 dat probeert wordt je levend gek. Dat scenario wordt hiermee ontmoedigd: random websites kunnen iOS gebruikers niet eens om toestemming vragen voor notifications.
Zeker! Maar ik denk iemand zo ver krijgen dat ze bereid zijn om een webapp aan hun homescreen te voegen lijkt mij nog lastig. Moet het zelf ook steeds opzoeken hoe je dat ook alweer ging :)
Eindelijk. Ik geloof dat ik in 2015-2017 op deze functie zat te wachten. Werd toen redelijk veel op gehint. Rijkelijk laat maar zeker welkom.
Ik hoop dat Tweakers meedoet. Ideaal.
Dan heb ik hier ook gelijk geen last meer van, gelijk Tweakers maar op het homescreen gezet:
forumtopic: iOS 16 met Firefox inlog steeds kwijt op Tweakers

[Reactie gewijzigd door Kecin op 17 februari 2023 15:49]

Ha goed nieuws voor het bedrijf waar ik werk, we wouden al een jaar of 3 geleden push notificaties aan onze web app toevoegen maar Apple had nooit de juiste ondersteuning hiervoor
Op zich een goede ontwikkeling voor mensen die hier op zitten te wachten. Ik moet er zelf niet aan denken dat websites push berichten sturen (want dat gaat uiteraard mis/gebruikt worden om advertenties te pushen, of überhaupt te veel aandacht gaan vragen)

Ik ben allicht heel conservatief ingesteld, maar een website beschouw ik echt als een ‘pull’-ding.

Los hiervan ben ik ook van mening dat veel te veel apps op telefoons push berichten willen sturen (ik heb persoonlijk maar een handje vol apps die push berichten mogen sturen, anders wordt het veel te druk)

Maar nogmaals. Fijn voor de mensen die dit zien zitten :)

Edit: Het enige minpuntje dat ik hier aan zie, is dat waarschijnlijk erg veel sites nu gaan bedelen om op de homescreens te komen :(

[Reactie gewijzigd door lenwar op 17 februari 2023 19:43]

Vallen webclips hier ook onder..?
Ik ben benieuwd of dit dan ook minder batterij vreet dan de native app of dat je daar weinig verschil in merkt.
Top! En dan blijkbaar ook de mogelijkheid om een Chrome snelkoppeling op mijn Homescreen te zetten! Dat is ook heel fijn!

Hopelijk ontwikkelen zij wel de mogelijkheid niet steeds niet nieuwe tab te openen, maar te controleren of de website al open staat in een bepaalde app.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee